Malullük Aylığı İle Sürekli İş Göremezlik Geliri Arasındaki Farklar

Malullük Aylığı İle Sürekli İş Göremezlik Geliri Arasındaki Farklar
29 Ocak 2023 20:14

Gerek malulen emeklilik nedeniyle bağlanan malullük aylığı, gerekse iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle bağlanan sürekli iş göremezlik geliri, sağlık nedenleriyle bağlanmakla birlikte ikisi arasında bazı farklar bulunmakta olup, bunlar aşağıda belirtilmiştir.

İki Aylık Arasındaki Farklar

▪ Malullük aylığı uzun vadeli sigorta kollarından (malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası kolları) bağlanırken, sürekli iş göremezlik geliri kısa vadeli sigorta kollarından (iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası kolları) bağlanmaktadır.

▪ Malullük aylığı bağlanabilmesi için en az 1800 prim günü, eğer kişi başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl değil ise ayrıca en az 10 yıllık sigortalılık süresi gerekirken, iş kazası veya meslek hastalığına bağlı sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilmesi için herhangi bir prim günü veya sigortalılık şartı bulunmamaktadır. İlk defa işe girdiği gün iş kazası geçiren işçiye bile, diğer şartları taşıması halinde sürekli iş göremezlik geliri bağlanmaktadır. (Bkz. Herkes İçin Geçerli Malulen Emeklilik Şartları, İş Kazalarında Sigortalıya veya Ölümü Halinde Hak Sahiplerine Hangi Yardımlar Yapılır ?)

▪ Malulen emeklilik için çalışma gücünün en az % 60’ını kaybetmiş olma şartı aranırken, sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilmesi için iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünün en az % 10 oranında azalmış olması yeterlidir. İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını kaybetmiş olan kişiye, diğer şartlar da tutuyorsa ayrıca malullük aylığı da bağlanabilir. Bu durumda yüksek olan maaşın tamamı, düşük olanın yarısı yani aylık bir buçuk maaş ödenir.

▪ Malullük aylığı prim gün sayısı dikkate alınarak hesaplanırken, çalışma gücü kaybının oranı bağlanacak maaşı etkilemezken (Bkz. Çalışma Gücü Kaybı / Maluliyeti Artan Kişinin Maaşı da Artar mı ?), sürekli iş göremezlik geliri kişinin meslekte kazanma gücü kaybı oranına göre hesaplanmaktadır. Tam yani % 100 iş göremezlikte sigortalıya, 5510 sayılı Kanunun 17 nci maddesine göre hesaplanan aylık kazancının % 70’i oranında gelir bağlanır. Sürekli kısmî iş göremezlikte sigortalıya bağlanacak gelir ise tam iş göremezlik geliri gibi hesaplanarak bunun iş göremezlik derecesi oranındaki tutarı kendisine ödenir. Sigortalı, başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise gelir bağlama oranı % 100 olarak uygulanır.

▪ Sürekli iş göremezlik geliri alanlar hem aylıklarını almaya devam edip hem de çalışabilirler. Malullük aylığı alanların ise çok az istisna hariç, çalışmaları halinde aylıkları kesilir. (Bkz. Malullük Aylığı Alanların Çalışabileceği Durumlar)

İki Aylık Arasındaki Benzerlikler

Malullük aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri arasında yukarıda belirtilen farklar yanında bazı benzerlikler mevcut olup, bunlar da aşağıda belirtilmiştir.

▪ Her ikisi de aylık olarak ödenmektedir.

▪ Her ikisi de sağlık sorunları nedeniyle bağlanmaktadır, dolayısıyla her ikisinde de sigortalılar belirli aralıklarla kontrol muayenesine tabi tutulabilmektedirler.

▪ Her ikisinde de kişi SGK tarafından hastane sağlık kuruluna sevk edildikten sonra, hastaneden gelecek belgeler doğrultusunda iş göremezlik oranının tespiti SGK Kurum Sağlık Kurulu tarafından yapılmaktadır. (Bkz. İş Göremezlik ve Engellilik Oranlarını Hastane Değil SGK Belirliyor) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Muhlis dedi ki:

    Ya yüzde 44 rapor oranı var 4719 gün prim var sürekli iş göremezlik ödeneği alıyor m malullük alabilirmiyim