Malullük Başvurusu Reddedilenler İçin Kolay Emeklilik İmkanları

Malullük Başvurusu Reddedilenler İçin Kolay Emeklilik İmkanları
8 Mayıs 2022 21:54

4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olanların, malulen emekli olabilmeleri için; en az on yıldan beri sigortalı olma (ilk sigortalı işe giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl geçmiş olması), toplam olarak en az 1800 gün sigortalılık (uzun vadeli sigorta kollarını kapsayan en az 1800 prim günü) ve çalışma gücünün veya iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını kaybetmiş olmaları şartı aranmakta, malulen emeklilikte herhangi bir yaş şartı aranmamaktadır.

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık 10 yıl sigortalılık süresi şartı aranmamaktadır. Memurların malulen emekli olma şartları ise Memurlar İçin Malulen Emekli Olma Şartları başlıklı yazıda belirtilmiştir.

Malulen Emeklilik Talebinin SGK Tarafından Reddedilmesinin Sebepleri

Malulen emeklilik talepleri SGK tarafından reddedilenlerin yararlanabileceği diğer kolay emeklilik imkanlarından bahsetmeden önce, SGK tarafından malulen emeklilik taleplerinin reddedilme sebeplerini kısaca açıklamakta fayda var.

1- Gerek eski SSK ve Bağ-Kur kanunlarında (506 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun), gerekse şu an yürürlükte olan 5510 sayılı Kanunda; ilk defa sigortalı çalışmaya başladığı veya sigortalı olduğu tarihten önce çalışma gücünün % 60’ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilen sigortalının, bu hastalık veya engeli sebebiyle malullük aylığından yararlanamayacağı belirtildiğinden, sigorta başlangıcından önce malul sayılmayı gerektirecek şekilde rahatsızlığı bulunanların bu hastalıklarıyla ilgili malulen emeklilik talepleri reddedilmektedir.

2- Malulen emeklilik için kişinin SGK tarafından sevk edildiği hastane sağlık kurulu tarafından düzenlenen sağlık raporu ve dayanağı tıbbî belgelerin SGK Kurum Sağlık Kurulunca incelenmesi sonucu, çalışma gücü veya iş kazası ya da meslek hastalığına bağlı meslekte kazanma gücü kaybı % 60’dan az olduğu tespit edilen kişilerin, malulen emeklilik talepleri ağır düzeyde çalışma gücü kaybı olmadığı gerekçesiyle reddedilmektedir. Bu konuda ayrıntılı bilgi için Maluliyet  ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği’ne bakılabilir.

3- Malulen emeklilik için en az on yıldan beri sigortalı bulunma (sigorta başlangıç tarihinden itibaren en az 10 yıl geçmiş olması) ve toplam olarak en az 1800 prim günü şartı aranmakta olup, söz konusu 10 yıllık sigortalılık süresi ya da 1800 prim gün şartını yerine getirmemiş olanların malulen emeklilik talepleri reddedilmektedir. Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise 10 yıllık sigortalılık süresi şartı aranmamakta, sadece 1800 prim günü şartı aranmaktadır.

4- Son olarak, çok az istisna hariç sigortalı bir işte çalışan kişi malullük aylığı alamayacağından (Bkz. Malullük Aylığı Alanların Çalışabileceği Durumlar), malulen emeklilik başvurusu yaptıktan sonra çalışma gücü veya meslekte kazanma gücü kaybı yüzde 60 veya fazla olduğu tespit edilen kişinin çalıştığı işinden ayrılması gerekmekte olup, sigorta çıkışı yapılmamış kişinin malulen emeklilik başvurusu reddedilebilmektedir.

MALULEN EMEKLİLİK TALEPLERİ REDDEDİLEN KİŞİLERİN YARARLANABİLECEĞİ DİĞER KOLAY EMEKLİLİK İMKANLARI

1- Sigorta Başlangıcından Önce Malul Sayılmayı Gerektirecek Şekilde Rahatsızlığı Olduğu İçin Talebi Reddedilenler

Yukarıda 1. maddede belirtildiği şekilde, sigorta başlangıcından önce malul sayılmayı gerektirecek şekilde çalışma gücünün % 60’ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği için malulen emeklilik talebi reddedilenlerin yaş şartı aranmaksızın yararlanabileceği erken emeklilik imkanları aşağıda belirtilmiştir.

4/a (SSK) emeklilik şartlarına tabi olanlar:

• Sigorta başlangıcı 1 Ekim 2008 tarihinden önce olanlar, 506 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinde yer alan hüküm uyarınca; yaşları ne olursa olsun, en az 15 yıldan beri sigortalı olma ve en az 3600 prim günü şartıyla emekli olabilirler.

• 5510 sayılı Kanunun 28 inci maddenin dördüncü fıkrasında yer alan hüküm uyarınca, sigorta başlangıcı 1 Ekim 2008 ile 31 Aralık 2008 tarihleri arasında olanlar 3700 prim günüyle, sigorta başlangıcı 1 Ocak 2009 tarihi veya sonrasında olanlar ise 3960 günü geçmemek üzere her takvim yılı başında 3700 güne 100 gün eklenmek suretiyle bulunacak prim günüyle, ayrıca en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak şartıyla, yaşları ne olursa olsun fark etmez, emekli olabilirler.

4/b (Bağ-Kur) emeklilik şartlarına tabi olanlar:

4/b (Bağ-Kur) emeklilik şartlarına tabi olanlar, sigorta başlangıcı ne zaman olursa, yaşları ne olursa olsun fark etmez,  5510 sayılı Kanunun 28 inci maddenin dördüncü fıkrasında yer alan hüküm uyarınca, en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 prim günü şartıyla emekli olabilirler.

2- Çalışma Gücü Kaybı Yüzde 60’dan Az Olduğu Gerekçesiyle Talebi Reddedilenler

Yukarıda 2. maddede belirtildiği şekilde, ilgili hastane sağlık kurulu raporunun SGK Kurum Sağlık Kurulunca incelenmesi sonucu, çalışma gücü veya iş kazası ya da meslek hastalığına bağlı meslekte kazanma gücü kaybı % 60’dan az olduğu için malulen emeklilik talebi reddedilenler, Ankara’da bulunan Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu’na itirazda bulunabilirler. İtiraz dilekçesinin, malulen emeklilik başvurusunu reddeden SGK müdürlüğüne verilmesi gerekir. Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu tarafından itirazı reddedilenler ise İş Mahkemesinde dava açabilirler.

İtiraz dışında, diğer erken emeklilik imkanları aşağıda belirtilmiştir:

4/a (SSK) emeklilik şartlarına tabi olanlar:

Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar, herhangi bir engellilik şartı aranmaksızın, yaş şartı hariç en az 3600 prim günü şartıyla emekli olabilirler. (Bkz. 15 Yıl – 3600 Günle Emekli Olma Şartları, 15 Yıl 3600 Günle Emeklilikte Yaş Şartı 58 – 60 Oldu)

Sigorta başlangıcı 1 Ekim 2008 tarihinden önce olanlardan, engellilikleri nedeniyle vergi indiriminden yararlanma hakkı elde edenler bu kapsamda yaş şartı aranmadan normalden daha erken emekli olabilirler. (Bkz. Vergi İndirimi İle Erken Emekli Olma Şartları) Engellilik oranı yüzde 60’dan az olanlar, yüzde 40’dan fazla engelli olmaları şartıyla vergi indiriminden yararlanabileceği gibi, malulen emeklilik için gerekli iş göremezlik oranının tespitinde uygulanan kıstaslar ile vergi indirimi için gerekli engellilik oranının tespitinde uygulanan kıstaslar farklı olduğundan, SGK tarafından iş göremezlik oranı yüzde 60’dan az olduğu için malulen emeklilik talebi reddedilenler yüzde 60’dan fazla engelli sayılabilirler ve bu kapsamda birinci veya ikinci derece engelli olarak vergi indirimi çerçevesinde erken emekli de olabilirler.

Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihi ile 30 Nisan 2008 tarihi arasında olanlardan, engelliliği yüzde 40’dan az olanlar ise herhangi bir engellilik şartı aranmaksızın, en az 25 yıldan beri sigortalı olma (sigorta başlangıç tarihinden itibaren en az 25 yıl geçmiş olması), en 4500 prim günü ve kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olmaları şartıyla emekli olabilirler.

Sigorta başlangıcı 1 Ekim 2008 veya sonrasında olan 4/a (SSK) kapsamındaki sigortalılardan; SGK tarafından sevk edilen hastane sağlık kurulu tarafından düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, SGK Kurum Sağlık Kurulunca;

Çalışma gücündeki kayıp oranı % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılardan; sigorta başlangıcı 1 Ekim 2008 tarihi ile 31 Aralık 2008 tarihleri arasında olanlar en az 3700 prim günü ve en az 16 yıl sigortalılık süresini, sigorta başlangıcı 1 Ocak 2009 tarihi veya sonrasında olanlar ise 4320 günü geçmemek üzere her takvim yılı başında 3700 güne 100 gün eklenmek suretiyle bulunacak prim gününü ve ayrıca en az 16 yıl sigortalılık süresini doldurmaları,

Çalışma gücündeki kayıp oranı % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılardan, sigorta başlangıcı 1 Ekim 2008 tarihi ile 31 Aralık 2008 tarihi arasında olanlar 4100 prim günü ve en az 18 yıl sigortalılık süresini doldurmaları, sigorta başlangıcı 1 Ocak 2009 tarihi veya sonrasında olanlar ise 4680 günü geçmemek üzere her takvim yılı başında 4100 güne 100 gün eklenmek suretiyle bulunacak prim gününü ve ayrıca 18 yıl sigortalılık süresini doldurmaları,

şartıyla yaşları ne olursa olsun fark etmez, emekli olabilirler.

Sigorta başlangıcı 30 Nisan 2008 tarihi sonrasında olan 4/a (SSK) kapsamındaki sigortalılardan engelliliği yüzde 40’dan az olanlar ise en az 5400 prim günü ve kadın ise 61, erkek ise 63 yaşını doldurmuş olmaları şartıyla emekli olabilirler.

4/b (Bağ-Kur) emeklilik şartlarına tabi olanlar:

• 4/b (Bağ-Kur) emeklilik şartlarına tabi olanlardan, sigorta başlangıcı ne zaman olursa olsun fark etmez, SGK tarafından sevk edilen hastane sağlık kurulu tarafından düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, SGK Kurum Sağlık Kurulunca;

– Çalışma gücündeki kayıp oranı % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar; en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve en az 4320 prim gününü doldurmaları,

– Çalışma gücündeki kayıp oranı % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve en az 4320 prim gününü doldurmaları,

şartıyla yaşları ne olursa olsun fark etmez, emekli olabilirler.

• Engelliliği yüzde 40’dan az olan 4/b (Bağ-Kur) sigortalılarından, sigorta başlangıcı 30 Nisan 2008 tarihi sonrasında olanlar en az 5400 prim günü ve kadın ise 61, erkek ise 63 yaşını doldurmuş olmaları şartıyla emekli olabilirler. Sigorta başlangıcı 30 Nisan 2008 tarihinden önce olan 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları ise en az 5400 primi günü, kadın ise 60, erkek ise 62 yaşını doldurmuş olmaları şartıyla kısmi emekli olabilirler. Bunlardan sigorta başlangıcı 1 Haziran 2002 öncesinde olan kadın ve erkek sigortalılar, bu tarihten önceki prim gün sayılarına bağlı olarak 1479 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesindeki kademeli yaş şartı gereğince daha erken yaşta (kadınlar için 50 yaşından, erkekler en erken 55 yaşından önce olmamak üzere) emekli olabilirler.

3- Sigortalılık Süresini – Prim Gününü Doldurmadığı İçin Talebi Reddedilenler

Yukarıda 3. maddede belirtildiği şekilde, 10 yıllık sigortalılık süresi ve/veya 1800 prim günü şartını tamamlamadığı için malulen emeklilik talebi reddedilen kişinin, sigortalılık süresinin dolmasını beklemek ve/veya prim günü şartını doldurmaktan başka herhangi bir seçeneği bulunmamaktadır. Çünkü değil 1800 prim gününden, 3600 prim gününden daha az prim günüyle normal emekli olmak mümkün değildir. (Bkz. Sigortalılık Statülerine Göre En Düşük Prim Gün Sayısıyla Emekli Olunabilecek Durumlar) 10 yıllık sigortalılık süresi dolmadığı için talebi reddedilenler sigorta başlangıç tarihinden itibaren 10 yıllık sürenin dolması için bekleyebilirler. Prim günü yetersiz olduğu için talebi reddedilenler ise sigortalı çalışma imkanları olmasa bile isteğe sigorta ile ya da hizmet borçlanması ile prim günlerini doldurabilirler. (Bkz. İsteğe Bağlı Sigortalılar Malulen Emekli Olabilir mi ?, Hizmet Borçlanması – Borçlanma Yapılabilecek Hal ve Durumlar)

4- Çalıştığı İşten Ayrılmadığı – Sigorta Çıkışı Yapılmadığı İçin Talebi Reddedilenler

Yukarıda 4. maddede belirtildiği şekilde, çalıştığı işten ayrılmadığı ve/veya işyerinden sigorta çıkışı yapılmamış olduğu için talebi reddedilenler ise çalıştıkları işten ayrıldıktan sonra ve/veya işyerlerine sigorta çıkışlarını yaptırdıktan sonra SGK’ya tekrar başvuruda bulunabilirler. Malulen emeklilik için SGK’ya başvuran kişinin, başvurudan önce sigorta çıkışını yaptırması zorunlu değildir, iş göremezlik oranı yüzde 60 veya daha fazla olduğu tespit edildikten sonra çalıştığı işten ayrılıp sigorta çıkışını yaptırabilir. (Bkz. İşten Ayrılmadan Malulen Emeklilik Başvurusu Yapılabilir mi ?) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Orhan Duman dedi ki:

    Merhabalar 1550 prim günüm var sigorta girişim 1987 şu an yüzde 79 engelliyim askerliğimi yatırıp 1800 günü tamamladıktan sonra emekli olabilirmiyim. Yaşım 52 şimdiden teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1800 günle emeklilik malulen emeklilikte geçerlidir, malulen emekli olabilmek için de çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmiş olmak gerekir. Malulen emeklilikte yaşın bir önemi yok. Askerlik borçlanmasıyla prim gününüzü 1800’e tamamladıktan sonra SGK’ya malulen emeklilik için başvurabilirsiniz.

  2. Zehide çankaya dedi ki:

    Troit kanseriyim amaliyat oldum iş başvurularında iş alimim olmuyor hastalık nedeniyle 1648 gun sgk var ne yapabilirim

  3. Zehide çankaya dedi ki:

    1800 gun doldurduktan sonra malulen emekli olabilirmiyum ve nekadar maas alirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1800 günü isteğe bağlı sigorta ile de doldurabilirsiniz. Ancak sadece 1800 günün tamamlanması yetmez, ilk sigorta başlangıç tarihinden itibaren en az 10 yıl geçmiş olması, ayrıca çalışma gücünü en az yüzde 60 kaybetmiş olmanız gerekir. Bazı kanser hastalıklarında yüzde 60 iş göremezlik şartı aramadan geçici bir süre için malulen emeklilik uygulaması da var. SGK ile görüşüp konuyla ilgili ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

      1. Mustafa dedi ki:

        Merhaba 14.11.2000 sigorta giriş liyim toplam 7480 gün primin var askerliğimi sigorta başlangıç öncesinde yaptım askerliği borçlanarak 8020 güne kadar primini çılarabiliyorum 8 eylül 1999 öncesine tarih çekiliyor erken emeklilik için baş vursam (şeker ve işitme görmek kaybı var) avantajlı erken emekli olabilirmiyim.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Yüzde 40 veya daha fazla engelli iseniz bu kapsamda yaş şartı aranmadan avantajlı şartlarla emekli olabilirsiniz, bu durumda askerlik borçlanması yapıp sigorta başlangıcını 8 eylül 1999 öncesine çekmeniz de gerekmeyebilir. İsterseniz önce SGK ile görüşün.

          1. Ömer Faruk suna dedi ki:

            Sigorta başlangıcı 1 Ekim 2008 tarihinden önce olanlar, 506 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinde yer alan hüküm uyarınca; yaşları ne olursa olsun, en az 15 yıldan beri sigortalı olma ve en az 3600 prim günü şartıyla emekli olabilirler. alo 170 böyle bir mevzuatin olmadığını söylüyor.sigortaliliktan önce hastalığım tespiti var derecem yüzde 60 prim gün 1800 hizmet 10 yil.red edildim.ütfen yardımcı olabilir misiniz

      2. Serkan dedi ki:

        1985 prim günü ve %60 engelli raporum olmasına rağmen red vermişler ne yapmalıyım ?

  4. mehmet dedi ki:

    iyi günler ben 2017 den beri pskoloji ilaçları kulaniyorum hiç bir ilerleme olmuyor 3950 gün pirimim var bir işte calışamiyorum gittiğim her yerde kavga çıkıyor eşım bile evi terk etti 6 çocukla ortada kaldım hiç bir gelir yok görme kaybımda var intiharın eşiğindeyim ne yapabilirim yardimci olurmusunuz yeşil reçeteli ilaçlar kullanıyorum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Önce SGK’ya malulen emeklilik için başvurabilirsiniz, şartları tutmadığınız için talebiniz reddedilirse, engelli vergi indiriminden yararlanmak için başvurup, bu hakkı elde etmeniz halinde buna istinaden emeklilik başvurusu da yapabilirsiniz. Ancak engelli verdi indiriminden yararlanma hakkı elde etmek için herhangi bir işyerinde sigortalı olarak işe başlayıp ardından vergi indirimine başvurmanız gerekir, ayrıca talebinizin kabul edilmesi için en az yüzde 40 engelli raporu verilmesi gerekir. Diğer seçenek, eğer şartlarınız tutuyorsa 3600 prim gün şartıyla emeklilik hakkından yararlanabilirsiniz. Bu konuda SGK’ya başvurup bilgi alabilirsiniz.

  5. Murat köksal dedi ki:

    Merhabalar benim 2200 ödenmiş bağkurum var. 6 ay önce ağır bir kalp krizi geçirdim 2 stent takıldı ayrıca 3. Evre kalp yetmezliği başladı ve ayrıca 3 evre böbrek yetmezliğim bulunuyor yaşım 55. Bu sebepten malulen emeklilik için başvuru yaptım ancak başvurum red edildi ne yapmam gerekir yeniden malulen emeklilik için başvuru mu yapmalıyım ayrıca iş yerimi de kapanış vermedim oto tamircisiyim bırakın oto tamir etmeyi günlük ihtiyaçlarımı zar zor karşılıyorum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Rahatsızlıklarınız arttıysa bunu gerekçe göstererek SGK Müdürlüğünden tekrar sağlık kuruluna sevk isteyebilirsiniz. Ancak hastane sağlık kurulundaki süreç bittikten, hastane rapor ve tıbbi dayanağı belgeleri ilgili SGK Müdürlüğüne gönderdikten sonra, hastaneden SGK’ya eksiksiz evrak gidip gitmediğini, SGK’ya giden rapor ve eki belgelerde yani dosyada tüm hastalık ve rahatsızlıklarınızın yer alıp almadığını öğrenebilirseniz faydalı olur. Çünkü bazen hastaneler SGK’ya eksik evrak gönderebiliyor.
      Malulen emeklilik dışında da Bağ-Kur şartlarında engellilik nedeniyle erken emeklilik için;
      a) % 50 ilâ % 59 arasında engellilikte en az 16 yıldan beri sigortalı olma ve en az 4320 prim günü,
      b) % 40 ilâ % 49 arasında engellilikte de en az en az 18 yıldan beri sigortalı olma ve en az 4680 prim günü,
      gerekiyor.

      1. Eşenur Karadaşlı dedi ki:

        Merhaba annemin once raporu %70 engel raporu vardı şimdi de %75 engel raporu var ve kronik böbrek yetmezliği var böbreği son evrede %16 calisiyor 2010 dan girişi 3900 prim günü var maluliyet başvurduk ama Red geldi ne yapmamız gerekiyor

    2. Medine keserbas dedi ki:

      4120 gunum var.kanser hastasiyim.malulluk maasim durduruldu. Neden

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Kontrol muayenesi yaptırmanız gerekiyor olabilir, SGK ile görüşmenizde fayda var.

  6. nurhan dedi ki:

    Merhaba ıga böbrek nefrepatı hastasıyım böbrek yetmezliği yüzde 65 engelli raporum var sgk ya malulen emeklilik için başvuru yaptım ağır düzeyde çalışma gücünü kaybetmediğime karar verilmiş başvurum red edilmiş malul olmadığıma karar verilmiş ne yapmam gerek bilginiz için teşekkür ederim.

    1. Mehtap dedi ki:

      Nurhan hanım sizinle iletişime geçmek isterim

    2. Mehtap dedi ki:

      Sizin raporunuz tekbir hastalıktan mi yoksa birden fazlamı en yüksek oranınız kaç bu şekilde malulen değilde engellilikten emekli olabilirsiniz

    3. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK Kurum sağlık kurulu çalışma gücü kaybının yüzde 60’dan az olduğunu tespit etmiş demektir. Bu durumda dosyanıza bakan müdürlüğe itirazda bulunabilirsiniz, itirazınız Ankara’da bulunan Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu tarafından değerlendirilir, eğer itirazınız reddedilirse İş Mahkemesinde dava açabilirsiniz. Rahatsızlığınız / iş göremezliğiniz artarsa daha sonra sağlık kuruluna sevk için tekrar SGK Müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Sigorta başlangıcınız 1 Ekim 2008 tarihinden önceyse engelli vergi indirimi yoluyla erken emeklilik imkanını değerlendirebilirsiniz. Bu konudaki seçenekler sayfa başındaki yazıda açıklanmıştır.

  7. Ramazan dedi ki:

    malülen emeklilik dilekçemeredgeldi

  8. Ertan pamuk dedi ki:

    %62 Eyet raporu var %40 Ankoloji %22 kulak ve tansiyon 1950 günüm var SSK girişim 1980 emekli olabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Malulen emeklilik başvurusu için şartlarınız tutuyor, SGK’ya başvurabilirsiniz.

      1. hakan dedi ki:

        kalp ve uyku aplaksi den 70 oran var 2380 sgk gun var malulen emekli olabilirmiyim

  9. Hülya dedi ki:

    Eşim kronik akciger hastası 8 yıl malulen emekli oldu kontrol muyne sonrası maluyeti iptal edildi eşimin hastalıgı ilerlemesine ragmen biz itirazda bulunduk kabul edilmedi biz daha sonra tekrar doktor heyetinden geçtik yine kabul edilmedi eşimi ameliyat dahi edemiyor doktorlar çiğerleri bitmiş diyor eşim nefes darlıgından dolayı çalışamıyor çok zorluk yaşıyoruz onun bunun eline bakmaktan nefret ediyorum ne yapmalıyız nereye şikayette bulunabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İtirazınız SGK tarafından reddedildiğine göre geriye sadece İş Mahkemesinde dava açma seçeneği kalıyor.

      1. Aydın dedi ki:

        Merhaba bende malulen emeklilik için başvuru yaptım her iki kalcam protez takıldı bide sol omuzda çürüme var heyete girdim yüzde 72 verdiler ama yüksek sağlık kurulu red kararı verdi itiraz dilekçesi verdim gene red kararı geldi ne yapmam gerekiyor

  10. Ayhan dedi ki:

    6300 pirim günüm vardı %59 engelli raporum var. Fakat kendime ait işyerinden 4a ödediğim gerekçesiyle 4b den emekli olabilirsin dediler ve 1000 iş günümü silip bağ kurdan emekli olabilmek için işlemlere başladık. Fakat başvurum raporunda gecen hastalıkların bağ kur kurulunca uygun olmadığı gerekçesiyle red edildi. Yüzde 59 raporumla 4a dan olabilirken 4b den emekli olamıyorum. Bu konuda bilgi edinmek istiyorum ayrıca itiraz dilekçesi verdim yine red gelirse hangi mahkemeye başvurabilir teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş mahkemesine başvurmanız gerekir.

  11. yakup boğaz dedi ki:

    merhabalar4b bağkurluyum 18yıl 1 ay sigortalılık sürem var yüzde 42 süresiz engelli raporum var 4953 gün pirimim var emeklilik için başvuru yaptım red geldi. gerekçe: mamüliyet ve çalışma gücü kaybı tespit işlemleri yönetmeliğinin EK-1 hastalıkları listesinde belirtilen düzeyde çalışma gücü kaybetmediğinize karar verilmiştir. madem böyle bir kaybım yok gata bana bu raporu neden verdi . zevkinemi anlayamıyorum yardımcı olursanız sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hastaneler tarafından verilen sağlık kurulu raporlar SGK Kurum Sağlık Kurulu tarafından değerlendiriliyor ve çalışma gücü kaybı oranı belirleniyor, normalde hastaneler bu konuda oran belirleyemiyor. Bu konuyu https://www.isvesosyalguvenlik.com/is-goremezlik-ve-engellilik-oranlarini-hastane-degil-sgk-belirliyor/ başlıklı yazıda açıkladık. Eğer siz malulen emeklilik için başvurdunuz ve reddedildiyse, 5510/28. madde kapsamında engellilik nedeniyle emeklilik için tekrar SGK’ya başvurabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/5510-sayili-kanun-kapsaminda-engellilik-nedeniyle-erken-emeklilik-sartlari/)

      1. irfan kaya dedi ki:

        Merhaba 2001 sigorta girişim var 4500 e yakın günüm var ileri derece uyku apnesi rahatsızlığım mevcut makine ile nefes alabiliyorum emekli olma şansım var mı

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          2001 sigorta giriş tarihine göre 4500 günle emekli olabilmeniz için ayrıca 25 yılın da dolmuş olması, bunun için de 2026 yılını beklemeniz gerekir. Eğer vergi indiriminden yararlanma hakkı elde edecek şekilde yüzde 40 veya daha fazla engelliliğiniz varsa vergi indirimine istinaden emekli olma yolunu da deneyebilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/vergi-indirimi-ile-erken-emekli-olma-sartlari/)

      2. yakup boğaz dedi ki:

        5510/28. maddeden başvuru yaptım red geldi itiraz ettim tekrar red geldi anlayamıyorum

  12. Hüseyin dedi ki:

    Malulen emekli başvurusu red geldi 4425 günüm var 4/a sigortaliyim özürlüye baş vursam nekadar maaş alırım şu anda calisamiyom yardımcı olursanız sevinirim

  13. Hüseyin dedi ki:

    Ben malulen red geldi 4425 günüm var özürlü maaşı için ne yapmam gerekiyor piskiyatri 15 yıldır tedavi alıyorum tekrar heyetemi girecem şimdiden teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Engelli vergi indirimine istinaden emeklilik imkanından yararlanabilirsiniz. Bu konu sayfa başındaki yazıda açıklanmıştır.

      1. Hüseyin dedi ki:

        Engelli için direk hastaneye mi gidecek ilk önce yoksa SSK yami gidecem baş vurmak için

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Malulen engelliliği kastediyorsanız, öne SGK’ya başvurup ilgili hastane sağlık kuruluna sevk yazısı almanız gerekir, SGK sizin doğrudan hastaneye gidip alacağınız sağlık kurulu raporunu kabul etmez. Zaten SGK’nın sevk yazısı üzerine hastane sizin muayene ve kontrolünüz sonucu düzenleyeceği sağlık kurulu raporunu da size vermez, ilgili SGK Müdürlüğüne kendisi gönderir.

  14. orçun dedi ki:

    merhaba;10.10.2000 sigorta girişim(meslek lisesi sigorta başlangıcı 0sayılmadığı için 1990 yılı başlangıç sayılmıyor.) 7100 günüm var ve zaman içinde iltihabik eklem romatiazması ile beraber seyreden sedef hastalığına yakalandım ve 2014 senesine kadar kortizonlu merhemlerle o yıl sonrasından bu seneye kadar anti-tnf blocker denilen bağışıklık sistemini baskılayan akıllı ilaç sayılan ağır ve diğer organlarada zarar verebilen iğnlerle doktor tavsiyesiyle tedavi olmaya başladım.Bu hastalığın eklem tutulumları ve bazı eklemlerde hareket kısıtlılığı oluyor ayakta durabilme kanbiliyeti azalıyor ve vucudun 3’te 1’lik kımında yaralar oluşuyor. Ruhsal olarak da inişli çikışlı bir durum oluşuyor malulen emekli olma şansım varmı ve daha rahat bir işte çalışabilirmiyim, gürüşlerinizi rica ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 sonrası olduğu için emeklilikte 60 yaşa tabisiniz. Malulen emeklilik için en az yüzde 60 iş göremezlik gerekir. Dolayısıyla malulen emekli olabilir misiniz bilemeyiz, ancak yüzde 40 veya daha fazla engelli sayılıyorsanız engelli vergi indiriminden yararlanma hakkı elde edip yaş şartı aranmadan emekli olabilirsiniz.

  15. Fatos Tarhan dedi ki:

    Merhabalar, iyi çalışmalar. Eşimin bugun malulen talebi red cevabi geldi. Gun sayısıni doldurmakta, is gucu kaybi icin kalpten 100 aldi. Fakat suanda tazminatinida almak istediginden hala baska yerde sgk li gozukmekte. İste calistigindan dolayi muhtemeln olmadi. Yalniz nasil bir yol izlememiz gerekiyor? Tazminattan dolayi malulen olduktan sonra isten ayrilmak istiyoruz.
    Dilekçede bu durumuda belirtmemiz gerekirmi?
    Simdiden teşekkürler iyi çalışmalar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eşinizin malulen emeklilik talebi sigorta çıkışı verilmediği için değil SGK Kurum Sağlık Kurulu tarafından iş göremezlik oranı % 60’ın altında tespit edildiği için reddedilmiş olabilir. SGK’dan red sebebini öğrenip alacağınız bilgiye göre hareket etmenizde fayda var.

  16. Hakan dedi ki:

    Merhaba tarım sigortalıyım 2900 prim gün var %74 engelli raporum var bu şartlarda malulen emeklilik için başvuruda bulunsam kabul edilir mi ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer SGK kurum sağlık kurulu da yüzde 60 veya daha fazla işgücü kaybı olduğuna karar verirse malulen emekli olabilirsiniz. Ancak SGK elinizdeki raporu dikkate almayıp sizi tekrar sağlık kuruluna sevk edebilir.

  17. Özer yılmaz dedi ki:

    2015 te hocking lenfoma dan 12 kur aldım. 18 ay emekli maaşından ilk olanı aldım. İkinci kontrolü unuttum. 2016 da stent ve bypass ameliyatı oldum. 74 doğumluyum ve askerliğim çürük. 28 yıldır insülin kullanıyorum. 98 yılında sigorta baslangicligim var. Ayakta ileri düzeyde his kaybın var gözler ayar tutmuyor arka polar katarakt her ikisinde.
    Bu halde malul raporu alamadım. Ankara’ya itiraz ettim. Sonuç daha gelmedi. Yol yordam bilmiyorum. Yardım lutfen

  18. Özer yılmaz dedi ki:

    Ve 28 yıllık insülin kullanan şeker hastasıyım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İtirazınız Ankara’da bulunan Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu tarafından değerlendirilecektir. Eğer oradan da red gelirse İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir. Malulen emeklilik yerine engellilik nedeniyle erken emekli olma yollarını da deneyebilirsiniz.

  19. Zekeriye Yıldız dedi ki:

    SGK girişim 94 malülllük raporum! %88den %66 oranında Vergi dairesin onaylandı ve! Vergi indirimim kabül edildi . İstanbul SGK emekliliğimi onaylamadı.
    2.defa red ederse! Ne yapmalıyım?
    Sebebi belge istediğimde vermiyorlar. (Evrak) olarak.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK gerekli prim gün sayınız ve/veya sigortalılık süreniz dolmadığı için emeklilik talebinizi reddetmiştir, vergi indirim belgesindeki engellilik oranına SGK karışmaz, sadece o engellilik oranına bağlı emeklilik şartlarının tamamlanıp tamamlanmadığına bakar. Öte yandan başvurunuzun niçin reddedildiğini SGK’dan bilgi edinme hakkı kapsamında yazılı olarak talep edebilirsiniz.

  20. Sevda turhan dedi ki:

    Ben haziran 2022 de 2000 üzeri günüm 16 buçuk yıl ve yüzde 73 engelim varken reddedildi ne yapmalıyım

    1. Ali Sami salaz dedi ki:

      SGK dan gelen kağıtta ne yaziyor

  21. Yasemin dedi ki:

    Merhaba böbrek nakilliyim malulen emeklilik için başvuru yaptım 1800 pirim gün sayısı doldu sigorta başlangıcı 2002 SGK emeklilik başvuru reddetti ne yapabilirim lütfen yardımcı olun şimdiden teşekkür ederim

  22. Tülün dedi ki:

    Slm ben troit kanseri oldum saglik kurulusu bana 70 is goremez raporu verdi simdi ssk red geldi 2180 is gunum vardi malulen emekli olamadim neden red geldi bilgisi olan varmi

  23. Tülün dedi ki:

    Slm ben troit kanseri oldum saglik kurulusu bana 70 is goremez raporu verdi simdi ssk red geldi 2180 is gunum vardi malulen emekli olamadim neden red geldi bilgisi olan varmi 53 yasindayim calisamiyorum surekli hastayim safram alindi bel fitigim var ve kanser hastasiyim

  24. Gizli servis dedi ki:

    Sağlık yüksek kurulu raporları devlet sırrı midir ki raporlar gizliliğini koruyor hasta yada rapor almak için kurula giden kişilerin raporları kendilerine bile verilmiyor nedir. bu

  25. niloş dedi ki:

    10 yıllık sigortalılık şartı deniyor 10 yıldır denmiyor diye söylediler bana merhaba 2006 girişliyim çalışma sürem 10 yılı doldurmadığım için malülen emekli olamazmışım.16 yıldır sigortalı gibiyim ama 9 senelik sigortalılığım var %80raporluyum devlet hastanesi verdi (kanser) primim 3200 günden fazla raporumu 1 ay önce aldım ne yapabilirim doğum borçlanmam falan yok44 yaşındayım

  26. cemil berber dedi ki:

    hocam iyi çalışmalar. ben 1999 girişliyim. 1300 gün prim yatmış. sonrasında hastalıklarımdan ötürü çalışma gücümü kaybedip yüzde 87 heyet raporu aldım. askerliği saydırsam yine prim 1800 güne yetmiyor. kalan günü isteğe bağlı tamamlayabilirmiyim acaba. malesef sağlıklı bilgiye hiçbiryerden ulaşamadım. sizden ricam bilgilendirirseniz sevinirim. hastalıklarım ilerlediği için yeni heyet raporum yüzde 90 üzeri kısmı engelli çıkacak. ondan sonra malülen emeklilik başvurusu yapmak istiyorum, lakin bu eksik gün olayı için tam bir sağlıklı bilgi edinemedim. şimdiden teşekkürler.

  27. Murat pandır dedi ki:

    Tip 2 diyabet hastasıyım ve 2 kez verem hastalığı yaşadım ve ciğerlerimde veremden dolayı yaralar var demir eksikliği ve kansızlık ve kulağımın biri arızalı sigorta girişim 05.09.1996 4134 prim günüm var malülen emeklilik için şartları karşılıyormuyum acaba

  28. Murat pandır dedi ki:

    Tip 2 diyabet hastasıyım insülin ve şeker ilacı kullanıyorum ve 2 kez verem hastalığı yaşadım ve ciğerlerimde veremden dolayı yaralar var demir eksikliği ve kansızlık ve kulağımın biri arızalı sigorta girişim 05.09.1996 4134 prim günüm var malülen emeklilik için şartları karşılıyormuyum acaba

  29. Ömer Faruk suna dedi ki:

    Sigorta başlangıcı 1 Ekim 2008 tarihinden önce olanlar, 506 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinde yer alan hüküm uyarınca; yaşları ne olursa olsun, en az 15 yıldan beri sigortalı olma ve en az 3600 prim günü şartıyla emekli olabilirler. alo 170 böyle bir mevzuatin olmadığını söylüyor.sigortaliliktan önce hastalığım tespiti var derecem yüzde 60 prim gün 1800 hizmet 10 yil.red edildim.ütfen yardımcı olabilir misiniz

  30. ayşe dedi ki:

    merhabalar 16.05.1969 doğumluyum sgk girişim 13.02.2009 tarih ve 4870 pirim günüm var. süresiz 64 engelli raporum var vergi inidiminden yaralanıyorum 2. derece engelli görünüyor maaş bodromda peki ben nezaman emekli olurum teşekkür ederim

  31. Hasan dedi ki:

    Merhabalar eşim 2012 senesinde %40 engelli raporu ile işe başladı hastalığı ilerledi 1800 günü doldurdu ve böbrek yetmezliği var diyalize bağlanıyor%90 engelli sürekli raporu var. Emeklilik için antalya SGK ya başvurduk işe girişten Red verdiler. Yüksek sağlık Kurulu na itiraz ettik bekliyor uz. Eşim emekli olabilir mi ne yapmamız gerekiyor ilginize teşekkürler🙏