Mevzuatta Belirtilen Sürelerin Hesaplanması

Mevzuatta Belirtilen Sürelerin Hesaplanması
16 Nisan 2019 23:44

Başta kanunlar olmak üzere yönetmelik, tebliğ, genelge gibi düzenlemelerde yer alan birçok işlem ve başvuru için süre belirtilmiştir.

Mevzuatta yer alan süreler bazen çok önemli olup, sürenin geçirilmesi halinde hak kaybı veya para cezasıyla karşılaşılabildiği gibi, hatta İcra Müdürlüğü tarafından gönderilen ödeme emrine itiraz edilmediği veya borcun ödenmediği durumlarda 7 gün içerisinde mal beyanında bulunmadığı durumlarda hapis cezasıyla dahi karşılaşılabilmektedir.

Mevzuatta belirtilen sürelerin nasıl uygulanacağı ve hesaplanacağı ise 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun Sürelerin bitimi başlıklı 92 nci maddesinde belirtilmiştir. Buna göre;

– Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde (mesai bitiminde sona erer. Tebliğ posta yoluyla yapılabileceği gibi, ilgili kişiye kamu kurum veya kuruluşunda, ilgili birimde imza karşılığı da yapılabilir. Tefhim ise mahkeme / yargı süreciyle ilgili olup, hakim tarafından verilmiş olan kararın veya hükmün, duruşmada hazır bulunan taraflara hakim tarafından sözle bildirilmesi, yani Hakimin verdiği kararı duruşma salonunda bulunanlara okumasıdır.

– Süre; hafta, ay veya yıl olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta, ay veya yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde (mesai bitiminde) sona erer. Sürenin bittiği ayda, başladığı güne karşılık gelen bir gün yoksa, süre bu ayın son günü tatil saatinde sona erer.

– Resmi tatil günleri sürelere dahil edilir. Ancak sürenin son gününün resmi tatil gününe rastlaması hâlinde, süre tatili takip eden ilk iş günü çalışma saati sonunda biter. Bu nedenler tebliğ tarihini takip eden gün resmi tatil gününe denk gelse dahi, süre o gün yani tebliğ tarihi takip eden günden itibaren işlemeye başlar.

– Resmi tatilden kasıt, Cumartesi ve Pazar günleri ile hafta içi günlere denk gelen 1 Ocak, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 15 Temmuz, 30 Ağustos, 29 Ekim, 3 günlük Ramazan ve 4 günlük Kurban Bayramı tatili günleridir. Öte yandan, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda, Ramazan ve Kurban Bayramı tatillerinin arefe günü (bayramın birinci gününden önceki gün) saat 13:00’ten itibaren, aynı şekilde Cumhuriyet Bayramının 28 Ekim günü saat saat 13.00’ten itibaren başlayacağı belirtildiğinden, dolayısıyla son günü hafta içi 28 Ekim veya dini bayram arefesine gelen süreler saat 13:00’te sona erer.

Sürelerin hesaplanmasında karışıklığa sebep olan bir diğer konu, sürenin 30 gün veya bir ay olarak belirtildiği durumlarla ilgili olup, buna ilişkin açıklama Başvuru ve İşlemlerde Tanınan Bir Ay İle 30 Gün Arasındaki Fark başlıklı yazıda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com

YORUMLAR

  1. İrem dedi ki:

    24 mayısta son anlaşmazlık tutanağı düzenlenen işe iade talepli arabuluculuk belgesinde işe iade talepli dava açmak için son gün nedir?

    1. Admin dedi ki:

      Yeni Düzenlemelere Göre İşe İade Süreci başlıklı yazıda da açıklandığı üzere; İş Kanununun 20 nci maddesi gereğince arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılması gerekir.

  2. bülent dedi ki:

    09.07.2019 teblig aldim mahkeme 7 gün itiraz suresi belirlemis durumda son günü hangi tarihtir 15 mayista resmi tatil oldugundan dolayi 16 .gunu dilekce verdim uygunmudur sizce saygilar.

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazı mahkemelerin esas aldığı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda yer alan hükümlere göre yazılmış olup, söz konusu Kanun hükümlerine göre süresi içerisinde dilekçenizi vermiş görünüyorsunuz.

      1. Ayça dedi ki:

        Babam 30.05.2020 tarihinde öldü başka ülkelerde yaşadığımızdan beyannneme için 8 ay süremiz olduğunu duyduk son günün tarihi nedir yardim edebilir misiniz

        1. Admin dedi ki:

          Beyannneme’den kastınız nedir anlayamadık ancak 8 aylık süre 30.01.2021 tarihinde sona erer.

    2. Tamer dedi ki:

      C.tesi pazar tebligat gününe dahilmidir saygılar

      1. Admin dedi ki:

        Arada kalan cumartesi – pazar günleri tebligata dahil edilir, sadece son gün cumartesi – pazar gününe gelirse o zaman takip eden ilk iş günü son gün sayılır. Eğer tebligata konu yazıda (tebligat zarfının içindeki yazıda) süre iş günü olarak belirtilmişse o zaman cumartesi – pazar günleri, hatta hafta içi günlere denk gelen resmi tatil günleri tebligata dahil edilmez.

  3. Emrah dedi ki:

    İşyeri tescili yaptım 11.10.2019 da 18.10.2019 da teslim etsem gecmi kalmış olıyorım

    1. Admin dedi ki:

      Neyi teslim edeceksiniz ?

  4. Emrah dedi ki:

    İnternetdrn iş yeri tescili yaptık evrakları sgk ya verme süresi

    1. Admin dedi ki:

      Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 29 uncu maddesine göre yedi iş günü içinde Kuruma verilmesi veya posta yoluyla gönderilmesi gerekir.

  5. Gulo dedi ki:

    Merhaba boşanma kararını istinaf teymiz hakkı verdi 15 gün içinde teymiz edilebilir denildi yalnız 15 inci gün cumartesiye denk geldi pazartesi teymiz etme hakkım varmı Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazıda da belirtildiği üzere, resmi işlem ve başvurularda başvurunun son gününün resmi tatile denk gelmesi halinde başvuru tatili takip eden ilk iş günü mesai bitimine (internetten yapılabilecek başvurularda saat 23:59’a) kadar yapılabilir.