Mirası Reddeden Dul – Yetim Aylığı Alabilir mi ?

Mirası Reddeden Dul – Yetim Aylığı Alabilir mi ?
15 Haziran 2019 23:29

Miras için insanlar kavga ediyorken, miras kavgaları sık sık haberlere konu oluyorken, mirasın reddi şeklindeki bir ifade biraz garip gelebilir.

Ancak ölen kişinin (murisin) borcu varsa ve malvarlığı borcunu kapatmaya yetmiyorsa, mirasçıların (varislerin) mirası reddetmesi (reddi miras) sık karşılan bir uygulamadır. Mirası reddeden kişi ölen yakından kalan mirastan faydalanamazken, hiçbir pay alamazken, aynı zamanda onun borçlarını ödeme yükümlülüğünden de kurtulmaktadır.

Mirası Reddetmiş Olmak Dul – Yetim Aylığı Almayı Engellemez

Ölen eşten, ana – babadan kalan mirası reddeden kişinin mirasını reddettiği kişi üzerinden dul – yetim aylığı alıp alamayacağı konusuna gelince; sosyal güvenlik mevzuatının ana yasası olan ve şu an yürürlükte bulunan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre ölüm yani dul ve yetim aylığı, ölen sigortalının hak sahiplerine yazılı istekte bulunmaları halinde bağlanan bir aylıktır.

Hak sahibi ise aynı Kanunun tamınlar başlıklı 3 üncü maddesinde yer alan (7) numaralı bentte: “Sigortalının veya sürekli iş göremezlik geliri ile malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı almakta olanların ölümü halinde, gelir veya aylık bağlanmasına veya toptan ödeme yapılmasına hak kazanan eş, çocuk, ana ve babası” şeklinde tanımlanmıştır. Dolayısıyla burada ölen kişi üzerinden hak sahibi olabilmek için mirası reddetmemiş olma şartına yer verilmemiştir.

Aynı şekilde 5510 sayılı Kanunda mirası reddetmiş kişilere ölüm aylığı bağlanmayacağına dair bir hükme yer verilmediği gibi, ölüm aylığı bağlanabilmesi için mirası reddetmemiş olma gibi bir şarta da yer verilmemiştir. 1 Ekim 2008 tarihinden önce ölen kişilerden dolayı ölüm (dul-yetim) aylığı bağlanmasında esas alınan 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununda, 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununda, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununda da böyle bir hükme veya şarta yer verilmemiştir.

Belirtilen nedenlerle de ölen kişinin mirasını reddetmiş eşi ve/veya çocukları, eğer Kanunlarda yer alan diğer şartları taşıyorsa (ölen kişinin sigortalılık süresi ve prim gün sayısının yeterli olması, ölüm aylığı bağlanacak kişinin duruma göre sigortalı işte çalışmaması, kendi çalışmasından dolayı gelir – aylık almaması, 20 – 25 yaşını doldurmamış olması, evli olmaması gibi) (Bkz. Dul ve Yetim Aylığı Alma Şartları), başvurmaları halinde kendilerine ölüm (dul – yetim) aylığı bağlanır, ölenin mirasını reddetmiş olmaları buna engel teşkil etmez. Dul – yetim aylığı bağlandıktan sonra mirasın reddedilmiş olması aylığın kesilmesini gerektirmez.

Aynı durum, ölen kişinin sigortalılık süresi ve/veya prim gün sayısı yetmediği için ölüm aylığı bağlanamayan kişilere yapılacak toptan ödeme için de geçerlidir.

İstisnai Durum

5510 sayılı Kanunun “Gelir ve aylık bağlanmayacak haller” başlıklı 56 ncı maddesinde; ölen sigortalının hak sahiplerinden, kendisinden aylık bağlanacak sigortalıya veya gelir ya da aylık bağlanmamış olan sigortalıya veya hak sahibine karşı ağır bir suç işlediği veya bunlara karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemesi nedeniyle ölüme bağlı bir tasarrufla mirasçılıktan çıkarıldıkları, hususunda kesinleşmiş yargı kararı bulunan kişilere gelir veya aylık ödenmez. Ödenmiş bulunan gelir ve aylıklar, 96 ncı madde hükümlerine göre geri alınır hükümlerine yer verilmiştir.

5434 sayılı Kanunun 77 nci maddesinde de benzer nedenlerle mirastan ıskat edilenlere dul ve yetim aylığı bağlanmayacağı belirtilmiştir.

Dolayısıyla yukarıda belirtilen nedenlerle mirasçılıktan çıkarılmış, mirastan ıskat edilmiş kişilere ölüm (dul-yetim) aylığı bağlanmaz. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Ayşe dedi ki:

    Babam esnaf bağkur emeklisi idi. 2003’te vefat etti. Babamın maaşını annem ve tek yetim kız çocuğu olarak ben almaya başladım. 2011’de annem de vefat etti. Şu an babamdan kalan tek yetim maaşını ben almaktayım. Fakat maaş oranımın şu an sgk’da %25 olduğu gözüküyor. Bu oranın tek yetim olduğum için annemin de vefatından sonra %50 olması gerekmiyor mu? Sgk’ya sorduğumuzda asgari geçim arttırımı yapıldığı söyleniyor. Maaş artmış ama oran %25 deniyor. Maaş oranınız %50 olamaz deniyor. Almam gereken maaş oranım ve maaş miktarı konusunda bilgi verirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Maaş miktarı konusunda bilgi veremeyiz, çünkü maaş miktarının belirlenmesine ilişkin babanızın sigorta geçmişi ile ilgili verilere ulaşmamız mümkün değil. Maaş oranına gelince. 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinde kendisinden başka aylık alan hak sahibi bulunmayan çocuklara % 50 oranında maaş bağlanacağı belirtilmiştir. Ancak babanız 1 Ekim 2008 tarihinden önce vefat etmiş olduğu için, size bağlanan aylık 1479 sayılı BAĞ-KUR kanununun 45 nci maddesindeki şartlara tabidir. Bu maddede de durum ne olursa olun çocuklara yüzde 25 oranında yetim maaşı bağlanacağı belirtilmiştir.

  2. Özlem dedi ki:

    Emekli eşim vefat etti ve çok borcu olduğu için mirası reddetmeyi düşünüyorum. Mirası reddetmeme rağmen emekli aylığını alabilir miyim? Yaşlıyım ve çalışacak halde değilim. Sigortam da yok.

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere, eğer eşinizin ölümüne siz sebep olmadınızsa, mirastan iskat edilmedinizse, mirası reddetmeniz eşiniz üzerinden aylık almanıza engel teşkil etmez. Öte yandan mirasın reddi için tanınan süreyi kaçırmayın.

  3. Sema Küçükada dedi ki:

    Babam emekli sandığından emekli vefaat etti. Anneme es durumundan maaş bağlandı. Ben aşk li çalışmaktayım . 5 ay sonra emekli olacağım. Annem vefaat ettiginde babamın maaşı baglanir mi. Böyle bir hakkım var mi

  4. Sibel dedi ki:

    Dul ve yetim aylıgı na yazılmak ıcın ne yapmam gerekiyor

    1. Admin dedi ki:

      Eğer sigortalı yada emekliyken ölen anne – babanız veya eşiniz üzerinden ölüm aylığı bağlanmasını istiyorsanız SGK’ya başvurmanız gerekir, ölen kişilerin sosyal güvencesi yok idiyse ve maddi durumunuz iyi değilse Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurmanız gerekir.

  5. Nur dedi ki:

    Mrb lar esim vefat etti ve öldükten sonra üzerine bir borc çıktığını öğrendim sgk emekli masasi alıyorum 3 yaşında bir çocuğum var maaşınız kesilir mi reddi miras yapsak

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere mirası reddetmiş olmak ölüm (dul – yetim) aylığı almaya engel değildir, dolayısıyla mirası reddetmeniz aylığınızın kesilmesine yol açmaz.

  6. sena dedi ki:

    Emekli sandığına bağlı 4c li bir memurun emekliliği gelmiş ama çalışmaya devam ediyordu. Çalışırken maaşının bir kısmı hacizliydi. Bu memur vefat edince dul eşine dul aylığı bağlanır dendi. Peki dul eşine emekli ikramiyesi de ödenir mi yoksa haczedilir mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eşi mirası reddetmezse, ölenin borcundan sorumlu olacağı için emekli ikramiyesine de haciz konulabilir tabii ki.

  7. Elif dedi ki:

    Babam vefat etti, eşimden ayrılınca babamın sigortasından sağlık hizmetlerinden yararlanabilir iyim.. Aylık maaş için başvuru yapmayacağım.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yetim aylığı almanız halinde babanız üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz, aksi halde alamazsınız. Bu nedenle yetim (ölüm) aylığına başvurmanız gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/olen-kisi-uzerinden-sadece-saglik-yardimi-almak-mumkun-mu/)

  8. Kağan dedi ki:

    Şuan sigortalı devlet dairesinde çalışan isciyim ödeyemecegim kadar icralik borçlarım var ben vefat edersem reddi miras ta eşime ve çocuklarıma maaş bağlanirmi bunu öğrenmek istiyorum ölümlü dünya sonuçta şimdiden teşekkürler

  9. Nebi dedi ki:

    Amcam 2020 yılında 6 ay boyunca kanser tedavisi gördü ama malesef hefat etti kendisinin bankalara vb borçları vardı.Bundan dolayı eşi ve çocukları reddi miras yaptılar.Ama amcamın 2000.günden fazla sigortası bulunmaktadır.Eşi buna rağmen emekli dul maaşı için başvuruda bulunabilirmi.Teşekürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Tabii ki başvurabilir, mirası reddetmiş olması buna engel teşkil etmez. Ayrıca dul maaşı için en az 1800 prim günü gerekir, prim günü fazlasıyla yeterli.

  10. hakan dedi ki:

    Eşim vefat etti biraz borcu bulunuyor reddi miras yapsam eşimin babasının üzerine ev araba var zamanı gelince bize kalıcak bu mallar bu haklardan da mı vazgeçmiş oluyorum

  11. Yaşar vural dedi ki:

    Merhabalar ben memur emeklilisiyim 1 oğlum ve kızım var eşimden resmi olarak bosandim. Kızım bu sene üniversiteye başlayacak. Çocuklarımla aramda tehdit hakaret davaları var halen sürüyor. Gelişen olaylardan dolayı cockklari evlatlıktan red davasi açmayı düşünüyorum, açtığım bu dava da lehime sonuçlanması halinde kızım üniversitede okuyacagi için eğitimie destek acıyla iştirak nafakasi alırmı, ölümüm halinde yetim maaşı alirmi bilgi verirseniz sevinirim selamlar

  12. Dilber Dursun dedi ki:

    Baabamın vefatından sonra tüm kardeşler reddetti miras yaptık dul ablam babamın üzerinden sağlıktan yararlanıyordu babamın ölümünden 7 ay sonra tesadüfen aile hekimliğine ilaç yazdırdık sağlık güvenceniz yok dediler bunun sebebi nedir bilgi verebilirmisiniz teşekkürler