Muhtasar Vermeyen İşyerleri Prim Belgesini Nasıl Verecek ?

Muhtasar Vermeyen İşyerleri Prim Belgesini Nasıl Verecek ?
13 Eylül 2020 12:02

1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren tüm illerde muhtasar beyanname ve prim belgesinde tek belge uygulamasına geçilmiş olduğundan, artık sadece Maliye’ye Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi verilmekte, SGK’ya ise geçmiş dönemlere ait olanlar dışında aylık prim ve hizmet belgesi verilmemektedir.

Çalışanlarından vergi kesintisi yapmayan, dolayısıyla daha önce Maliye’ye muhtasar beyanname vermeyen işyerlerinin bile SGK’ya yapmaları gereken sigortalı bildirimleri için Mali’yeye Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi vermesi gerekmekte olup, bu işyerlerinin de artık SGK’ya aylık prim ve hizmet belgesi verme imkanı bulunmamaktadır.

Çalışanlarından vergi kesintisi yapmayıp sadece SGK’ya sigortalı bildirimi yapmak zorunda olan işyerleriyle ilgili yapılacak işlemler aşağıda ayrıntılı açıklanmıştır. Aşağıdaki açıklama sadece çalışanlarla ilgili olarak her ay SGK’ya yapılacak çalışma gün sayısı ve prime esas kazanç bildirimlerini kapsamakta olup, işyeri bildirgesi, sigortalı işe giriş ve işten ayrılış bildirgesi gibi bildirge verme ve işyeriyle / çalışanlarla ilgili diğer bildirimler ile prim ödemeleri eskiden olduğu gibi yine SGK’ya yapılacaktır.

Çalışanlarından Vergi Kesintisi Yapmayıp Sadece Sigortalı Bildirimi Yapması Gereken İşyerleri

Bu kapsama; vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapma zorunluluğu olmayıp, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca çalıştırdıkları sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini beyan etme zorunluluğu olan;

• Kolay işverenliğe geçmemiş apartman yönetimleri,

• Basit usulde vergilendirilen ticari kazanç mükellefleri,

• GMSİ (Gayrimenkul Sermaye İradı) mükellefleri,

gibi vergi kesintisi yapmayan ancak Sosyal Güvenlik Kurumuna çalışan sigortalı bildiren mükellefler/işverenler girmektedir.

Önce Vergi Dairesinde Mükellefiyet Kaydı Yaptırılacak

Bu işyerleri çalışanlarından vergi kesintisi yapmasalar bile, artık sigortalı bildirimlerini e-Beyanname veya İnternet Vergi Dairesi uygulaması (intvrg.gib.gov.tr) üzerinden Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi vererek yapacaklarından, önce vergi dairelerine başvurup 0003 Gelir Vergisi Stopajı mükellefiyeti kaydı yaptırmaları gerekir.

Vergi Mükellefiyet Kaydı İnternet Üzerinden de Yapılabilir

Bu başvuru vergi dairesine gitmeden https://ivd.gib.gov.tr adresinde yer alan İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden aşağıda açıklandığı şekilde de yapılabilir.

Bunun için;

• İnteraktif Vergi Dairesine kullanıcı kodu / vergi kimlik no / T.C. kimlik no ve şifre bilgileri ile giriş yapılır.

• Sisteme giriş yapıldıktan sonra “İşlem Başlat / Mükellefiyet İşlemleri / Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Gelir Stopaj Mükellefiyeti Açılış Dilekçesi” ile başvuruda bulunulur.

Dilekçenin verilmesine ilişkin ayrıntılı bilgilere https://ebeyanname.gib.gov.tr/muphb3.pdf adresinde yer alan Kılavuzdan da ulaşılabilir.

Apartman İşyerlerinin Yapacağı İşlemler

Kolay işverenliğe geçmemiş / kolay işverenlik yöntemini seçmeyen apartman yönetimlerinin öncelikle apartmanın bulunduğu yere göre yetkili vergi dairesine başvurarak veya yukarıda açıklandığı şekilde üzerinden 0003 Gelir Vergisi Stopaj mükellefiyeti tesis ettirmeleri gerekmektedir. Ayrıca bu işverenlerin vergi numaralarının SGK sistemlerinde tescile işlenmiş yani kaydedilmiş olması gerekmektedir. Maliye’ye vergi kaydı yapılsa, SGK tescil kütüklerinde vergi numaralarının bulunmaması halinde beyanname verilemeyeceğinden vergi kimlik numaralarının SGK’da kayıtlı olup olmadığı ile doğru olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Vergi mükellefiyet kaydı yaptırıldıktan sonra, apartman yönetimlerinden Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerini e-Beyanname veya İnternet Vergi Dairesi uygulaması (intvrg.gib.gov.tr) üzerinden kendileri göndermek isteyenlerin bağlı oldukları vergi dairesine başvurarak e-Beyanname gönderme yetkisini haiz şifre almaları gerekmektedir. Beyannamelerini serbest muhasebeci mali müşavirler (muhasebeciler) aracılığıyla göndermek isteyen apartman yönetimlerinin ise meslek mensubu ile Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmesi imzalamaları gerekmektedir.

Kolay işverenlik kapsamında olmayan apartman yönetimlerinin genel esaslar çerçevesinde, çalıştırdıkları kapıcılar için Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini (vergi bölümü boş ve SGK bilgileri bölümü dolu olacak şekilde) vermeleri gerekmektedir.

SGK “Kolay İşverenlik Uygulaması”na geçen apartman yönetimlerinin ise Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi göndermelerine gerek olmadığı gibi SGK’ya prim belgesi vermeleri de gerekmez. Kolay işverenliğe geçiş işlemleri Kolay İşverenliğe Geçiş Nasıl Yapılır ? başlıklı yazıda basit bir şekilde anlatılmıştır. Ancak SGK’da yeni işyeri dosyası açtırmış ve hemen kolay işverenliğe geçmiş işyerleri hariç, kolay işverenliğe sonradan geçen işyerlerinde geçiş işleminin yapıldığı aydan önceki aya ait olarak Maliye’ye yine Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi verilmesi germektedir. Bu konu Kolay İşverenlikte Muhtasar ve Prim Belgesi Verilmesi Gereken İstisna başlıklı yazıda açıklanmıştır.

İlk defa sigortalı kapıcı çalıştıracak olup, kolay işverenliğe geçmek istemeyen, dolayısıyla da her ay Maliye’ye Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi verecek olan apartman işyerlerinin de önce SGK’ya başvurup işyeri dosyası açtırmaları, e-bildirge şifresi almaları ve kapıcının sigorta giriş bildirgesini vermeleri, bu işlemleri yaptıktan sonra vergi dairesine mükellefiyet kaydı yaptırmaları gerekir.

Evinde Hizmetçi Çalıştıranların Durumu

5510 sayılı Kanun ek 9 uncu madde (Ek 9) kapsamında evinde sigortalı hizmetli çalıştıranların zaten daha önce SGK’ya prim belgesi vermeleri gerekmiyordu. Dolayısıyla bunların yeni uygulamada Maliye’ye Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi vermesi de gerekmiyor. Hizmetçinin ayda 10 günden / 10 günden fazla sigortalı bildiriliyor olması fark etmez. Ev hizmetlerinde çalışanların Ek-9 kapsamında sigortalılığı konusunda ayrıntılı bilgi Ek-9 Kapsamında Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığı başlıklı yazıda yer almaktadır. Hizmetçisini Ek-9 kapsamında sigortalı yaptırmak isteyenlerin evinin bulunduğu yerdeki SGK Müdürlüğüne (Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü / Sosyal Güvenlik Merkezi) başvurmaları gerekmektedir.

Ancak hizmetçisini Ek-9 kapsamında değil de normal sigortalı olarak bildiren, 2020/Temmuz öncesi dönemde SGK’ya her ay prim belgesi veren işyerlerinin de Maliye’ye Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi vermeleri gerekmekte olup, bunların da yukarıda Apartman İşyerlerinin Yapacağı İşlemler başlıklı bölümde belirtilen işlemleri aynen yapmaları gerekmektedir.

Primler SGK’ya Ödenecek

Çalışan sigortalılarla ilgili SGK’ya yapılması gereken bildirimler artık Maliye’ye yapılacak olsa bile daha doğrusu Maliye’nin sistemi üzerinden yapılacak olsa bile, beyanname gönderdikten sonra tahakkuk edecek sigorta primleri eskiden olduğu gibi yine SGK’nın banka hesabına yatırılacak.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Verme İşlemleri

Çalışanından vergi kesintisi yapmadığı için sadece SGK’ya sigorta bildirimi yapacak işyerlerinin Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi’ni internet üzerinden nasıl dolduracakları ve Mali’ye gönderecekleri ve yapılacak diğer işlemler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan VERGİ KESİNTİSİ YAPMAYANLAR İÇİN MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ DÜZENLEME KILAVUZU’nda ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Söz konusu kılavuza B U R A D A N ulaşabilirsiniz. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Nergis durmaz dedi ki:

    Merhabalar 22.06.2022 tarihinde sistem üzerinden doktorumdan 3 gunluk is goremez raporu aldım bu hem sistemde gözüküyor hemde elimde raporun ciktisida var. Lakin çalıştığım yer sgk nin raporumu onaylamadığıni ve 6000 liralık ceza geleceğini bunuda bnm ödeyeceğimi söylediler. Ben zatn rapor alıp onlara teslim ederek bana düşeni yaptım bu durumda ben ne yapabilirm
    Not:işe yeni başladım daha bir ayim dolmadı ben bu raporu alırken yani sigortamda 23.07.2022 tarihinde girilecek bununla bir ilgisi olabilirmi sigortam gözüktüğünde bu sorunun çözülme ihtimali varmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın raporu onaylamaması nedeniyle işyerine idari para cezası vermesi gibi bir uygulama yok, istirahat raporu alan işçisinin raporlu olduğu sürede işyerinde çalışıp çalışmadığını SGK’ya bildirmeyen işyerine ceza uygulanmaktadır, onun cezası da en fazla o ayda geçerli asgari ücretin yarısıdır. Ayrıca sizin raporunuz sistem üzerinden verildiğine göre, işverenin/işyerinin e-bildirge ekranına düşmüştür, dolayısıyla rapordan haberdar olmamaları pek mümkün değil. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/iscinin-aldigi-raporu-isyerine-vermesi-gerekir-mi/)
      Öte yandan işyerinize uygulanan idari para cezasının sebebinin ne olduğunu tam anlayamadığımız için sorunuzu da tam cevaplayamıyoruz, size ancak yukarıdaki bilgileri verebildik.

      1. Nergis durmaz dedi ki:

        Daha ceza verilmedi ama verilecek dendi ama bu bana inandırıcı gelmedi ki Bn hastanede çalışıyorum ve aldığım raporuda çalıştığım hastanenin doktorundan aldim