Öğrencilikten Dolayı Yetim Aylığı Alma Şartları

Öğrencilikten Dolayı Yetim Aylığı Alma Şartları
24 Ocak 2022 18:34

Genelde yetim aylığı olarak da bilinen çocukların ölen anne veya babaları üzerinden ölüm aylığı alma şartları sosyal güvenlik mevzuatına göre erkek çocuklar ile kız çocukları açısından farklılık göstermektedir.

Önemli Açıklama: Ölen kişinin hak sahiplerine ölüm (dul-yetim) aylığı bağlanmasında ölen sigortalıyla ilgili şartlar (sigortalılık süresi, prim gün sayısı, emekli olması) yanında aylık alacak kişiyle ilgili de bazı şartlar aranmakta olup,  bu yazı ölen anne veya babasının sigortalılık süresi, prim gün sayısı gibi şartları ölüm (yetim) aylığı bağlanması için yeterli olan kız ve erkek çocuklarına yetim aylığı bağlanması için aranan diğer şartlar dikkate alınarak yazılmıştır.  Yazıdan sadece öğrenci olmanın yetim aylığı almak için tek başına yeterli olduğu gibi bir sonuç çıkarılmamalıdır.

Ayrıca Emekli Sandığı Kanunu kapsamında yetim aylığı alan çocuklarla ilgili bazı farklılıklar bulunduğundan (bir yükseköğrenimin bitirilmesinden sonra ikinci bir yükseköğrenimde geçen süreler ile doktora veya ikinci defa yapılan master ya da lisans üstü uzmanlık öğreniminde geçen süreler için aylık bağlanmaz veya ödenmez) bu konuda Emekli Sandığı Kapsamında Dul – Yetim Aylığı Alma Şartları başlıklı yazıya da bakılabilir.

Yetim Aylığı Almada Kız Çocukları ile Erkek Çocukları Arasındaki Fark

Kız çocukları yaşları ne olursa olsun, evli olmadıkları, kendi çalışmalarından dolayı gelir – aylık almadıkları, herhangi bir işte çalışmadıkları sürece yetim aylığı alabilmektedir. Emekli sandığı kapsamında yetim aylığı alabilmek için bu şartlar biraz daha esnektir. (Bkz. Emekli Sandığı Kapsamında Dul ve Yetim Aylığı Alınabilecek Durumlar)

Erkek çocuklarının yetim aylığı alabilmesi içinse kız çocuklarında olduğu gibi kendi çalışmalarından dolayı gelir – aylık almama, herhangi bir işte çalışmama şartı yanında ayrıca yaş şartı da aranmaktadır. Kanuna göre erkek çocukları 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde ise 25 yaşını doldurana kadar yetim aylığı alabilmektedir. Bunun tek istisnası Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malûl olduğunun tespit edilmiş olmasıdır. Dolayısıyla sadece malul erkek çocuk yaş şartı aranmaksızın yetim aylığı alabilir, hatta evli olsa bile yetim aylığı alabilir. (Bkz. Evlenen Çocuk Yetim Aylığı Alabilir mi ?)

Öğrenciliğin Yetim Aylığı Alma Şartlarına Etkisi

Yukarıda da belirtildiği üzere, malul olanlar hariç erkek çocukların 18 yaşını doldurduktan sonra 25 yaşını doldurana kadar yetim aylığı almaya devam edebilmeleri için öğrenci olmaları gerekir. Ayrıca gerek erkek çocukların gerekse kız çocukların yetim aylığı alabilmeleri için aranan şartlardan biri de herhangi bir işte çalışmamak olup, sigortalı herhangi bir işte çalışan çocukların yetim aylığı kesilmekle birlikte, öğrenciliği devam ettiği sürece 4/a (SSK) kapsamında çalışan çocukların yetim aylıklarının 25 yaşını doldurana kadar kesilmeyeceği yönünde kanuni düzenleme yapılmıştır. (Bkz. Artık Çalışan Çocukların Yetim Aylığı Kesilmeyecek) Dolayısıyla bu yönüyle öğrencilik sadece yetim aylığı alan erkek çocukları için değil, kız çocukları için de büyük önem arz etmektedir.

Genel olarak emekli – dul – yetim ve malullük aylığı alma şartlarıyla ilgili bilgi ve açıklamalar içeren yazılara  Emeklilik-Malullük-Dul-Yetim Aylığı Rehberi sayfasından ulaşılabilir.

18 Yaşını Doldurana Kadar Öğrencilik Şartı Aranmaz

18 yaşını doldurmamış çocuklar, öğrenci olma şartı aranmaksızın yetim aylığı alabilirler. Öğrenci olma şartı 18 yaşını doldurmuş erkek çocuklarda aranır.

Yetim Aylığı Alma Şartları Açısından Kimler Öğrenci Sayılır ?

Öğrencilik durumuna göre yetim aylığı alma açısından kimlerin öğrenci sayılacağı Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan “Öğrenci Çocuklara Sağlık Yardımı Yapılması ile Ölüm Gelir/Aylığı Bağlanması” konulu ve 31 Temmuz 2015 tarihli Genel Yazı ile “Emeklilik İşlemleri” konulu ve 2018/38 sayılı Genelgede ayrıntılı açıklanmıştır.

Söz konusu Genel Yazı ve Genelgeye göre hangi durumdaki erkek çocukların öğrencilikten dolayı (eğer diğer yetim aylığı alma şartları da tutuyorsa) yetim aylığı alma hakkından yararlanabileceği, ayrıca kız çocuklarının da çalışsalar dahi 25 yaşını doldurana kadar öğrencilikten dolayı yetim aylığı alma hakkından yararlanabileceği aşağıda belirtilmiştir.

Lise ve Dengi Okullarda Okuyan Öğrenciler

Lise ve dengi okullar ortaöğretim kapsamına girmektedir. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 26 ncı maddesinde ortaöğretim; ilköğretime dayalı dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsayacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla ortaöğretim kapsamında okuyan öğrenciler 20 yaşını doldurana kadar yetim aylığı alabilirler.

Özel liselerde okuyan öğrenciler, dershaneden dönüşen temel liselerde okuyan öğrenciler de 20 yaşını doldurana kadar yetim aylığı alabilirler.

Açık Öğretim Lisesi Öğrencileri

– Aktif Öğrenci (Yeni kayıt olan veya kaydını süresinde yenileyen öğrenci): Azami eğitim süresi içinde olmak kaydıyla 20 yaşını doldurana kadar yetim aylığı alabilir.

– Kaydı Dondurulmuş Öğrenci (Bir kez kaydını yenilemeyen öğrenci): Öğrenci belgesinde öğrencilik durumu “Kaydı Dondurulmuş Öğrenci” şeklinde olanlar için, azami eğitim süresi içinde olmak kaydıyla bir dönem kaydını dondurup ikinci dönem kaydını yeniden yaptıranların kaydını dondurduğu dönem için de yetim aylığı ödenir.

Kaydı Silinmiş Öğrenci (Üst üste en az iki kez kaydını yenilemeyen ya da Açık Öğretim Lisesi’nden tasdikname ile ayrılmış öğrenci): Kaydı “silik” hale gelenlerin, silik duruma düştüğü tarihi takip eden ödeme döneminden itibaren almakta olduğu yetim aylığı kesilir, bu durumda olanlara yetim aylığı bağlanmaz.

Özel Eğitim Alan Öğrenciler

Zihinsel yetersizliği nedeniyle zorunlu temel eğitim kapsamında kayıt ve devam zorunluluğu olan ve Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin 45 ve 46 ncı maddelerinde belirtilen özel eğitim mesleki eğitim merkezleri ile özel eğitim iş uygulama merkezlerine devam edenlerden 20 yaşına kadar olanlar yetim aylığı alabilirler. Bunlardan çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malûl olduğu tespit edilenler ise yaşları ne olursa olsun fark etmez, öğrencilik şartı aranmadan yetim aylığı alabilirler.

Dershane ve Kurslara Giden Öğrenciler

Sınavlara hazırlık amacıyla hizmet veren dershane veya kurslara giden öğrenciler, eğer aynı zamanda lise öğrenimine devam etmiyorsa ve 18 yaşını doldurmuşsa yetim aylığı alamazlar. Yani sadece dershane veya kusa gidiyor olmaları bunların öğrenci sayılmaları için yeterli değildir.

Yüksek Öğrenimde Okuyan Öğrenciler (Üniversite Öğrencileri) İçin Genel Durum

Yüksek öğrenim gören yani Devlete ait üniversiteler ile vakıf üniversitelerinde (özel üniversitelerde) okuyan çocuklar, azami eğitim süresini aşmamak şartıyla 25 yaşını doldurana kadar yetim aylığı alabilirler. Yüksek öğrenimde geçerli azami süreler aşağıda belirtilmiştir

– Önlisans öğreniminde yani iki yıllık yüksek okullarda azami öğrenim süresi 4 yıldır. Hazırlık sınıfı olan yüksek okullarda azami hazırlık süresi 2 yıldır.

– Lisans (fakülte) öğreniminde; hazırlık hariç 4 yıllık fakülteler için azami öğrenim süresi 7 yıl, 5 yıllık fakülteler için azami öğrenim süresi 8 yıl, 6 yıllık fakülteler için azami öğrenim süresi 9 yıldır. Hazırlık sınıfı olan fakültelerde azami hazırlık süresi 2 yıldır.

Yukarıda belirtilen azami öğrenim süresini doldurmadan 25 yaşını dolduran öğrencinin yetim aylığı kesileceği gibi, 25 yaşını doldurmamış olsa bile azami öğrenim süresini dolduran öğrencinin de yetim aylığı da kesilir.

Yüksek Öğrenim Öğrencileri İçin Özel Durumlar

– Açık Öğretimde Okuyan Öğrenciler: Anadolu Üniversitesi veya diğer üniversitelerin açık öğretim bölümlerinde yüksek öğrenim gören öğrencilerin durumu da diğer yüksek öğrenim öğrencileriyle aynıdır, yani açık öğretimde örenim gören öğrenciler de diğer yükseköğrenim öğrencileriyle aynı haklara sahiptir.

– Aktif Öğrenci: Azami eğitim süreleri içerisinde her dönem kaydını yenileyerek öğrenimine devam eden yükseköğrenim öğrencisi yetim aylığı alabilir.

– İzinli/Kayıt Donduran Öğrenci: Kayıt dondurulan süreler azami öğrenim sürelerine ilave edildiğinden, ayrıca kaydını yeniledikten sonra herhangi bir nedenle kaydını donduran öğrencilerin öğrencilik hakları devam ettiğinden, kaydın dondurulduğu dönem sonuna kadar yetim aylığı ödenir. Kaydını yenilemeden donduran öğrenciler ise yetim aylığı alamaz.

– Pasif/Öğrenim Kaydını Yenilemeyen Öğrenci: Kaydını yenilemeyen öğrenci pasif öğrenci sayıldığından, kaydını yenileyip aktif öğrenci durumuna geçmedikçe kendisine yetim aylığı ödenmez.

– Cezalı Öğrenci: Yüksek öğrenime devam eden öğrencilerin okuldan uzaklaştırma veya Kurumdan çıkarılma cezalarına ilişkin düzenleme; Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin “Tanımlar” başlıklı 3 üncü maddesinde;

“d) Yükseköğretim Kurumundan Bir Haftadan Bir Aya Kadar Uzaklaştırma: Öğrenciye, yükseköğretim kurumundan bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırıldığının ve bu süre içerisinde derslere ve sınavlara katılamayacağının yazı ile bildirilmesini,

e) Yükseköğretim Kurumundan Bir Yarıyıl İçin Uzaklaştırma: Öğrenciye, yükseköğretim kurumundan bir yarıyıl uzaklaştırıldığının ve bu sürede öğrencilik haklarından yararlanamayacağının yazı ile bildirilmesini,

f) Yükseköğretim Kurumundan Çıkarma: Öğrenciye, bir daha çıkarıldığı yükseköğretim kurumuna alınmamak üzere öğrencilikten çıkarıldığının yazı ile bildirilmesini,

g) Yükseköğretim Kurumundan İki Yarıyıl İçin Uzaklaştırma: Öğrenciye, yükseköğretim kurumundan iki yarıyıl uzaklaştırıldığının ve bu sürede öğrencilik haklarından yararlanamayacağının yazı ile bildirilmesini,

ifade eder. ”

şeklinde tanımlanmıştır.

Yukarıdaki hükümlere göre aldığı ceza bir dönemi geçmeyen öğrencilere yetim aylığı ödenir. Aldığı ceza en az bir dönemi geçen öğrencinin ise öğrencilik hakları devam etmeyeceğinden kendisine yetim aylığı ödenmez.

Lisans Üstü Öğrenim (Yüksek Lisans – Doktora Öğrenimi) Gören Öğrenciler

Lisans üstü eğitim ve doktora eğitimi de yüksek öğrenim kapsamında değerlendirildiğinden, lisans üstü eğitimine veya doktora eğitimine devam eden çocuklar da 25 yaşını dolduruncaya kadar yetim aylığı alabilirler, 25 yaşını doldurduktan sonra yetim aylığı alamazlar.

Pedagojik Formasyon Sertifika Programı Öğrencileri: Üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra pedagojik formasyon sertifika programına kaydolanların bu formasyon süreci öğrencilikten sayılmadığından (çünkü lisans üstü ihtisas sertifikası ile eşdeğer kabul edilmemektedir), bunlar yetim aylığı alamazlar.

Öğrencilerin Sağlık Yardımlarından Yararlanma Şartları

Yukarıda öğrencilerin yetim aylığından yararlanma şartları açıklanmış olup, bunların sağlık yardımlarından yararlanma şartları hakkında bilgi ve açıklamalar içeren yazılara GSS-Genel Sağlık Sigortası Rehberi sayfasından ulaşılabilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Umut Bora ÇAKI dedi ki:

    Merhaba. Ben üniversite 2. Sınıf öğrencisiyim. Sağlık sorunlarım sebebiyle üniversitede kaydımı dondurdum. Bu kararı vermeden önce gerek SGK gerek 170 ile defalarca görüşme yaptım. Kaydınızı yeniledikten sonra dondurursanız izinli/kayıt donduran öğrenci statüsüne gireceğiniz için dondurduğunuz dönem sonuna kadar maaş ödenir dendi. Şubat ayında kaydımı dondurdum, şubat ayında maaş ödendi ancak Mart ayında maaşımın kesildiğini öğrendim. Gerekçesi ise aktif öğrenci değil, izinli/kayıt donduran öğrenci statüsüne geçmiş olmam. Maaşın bağlanması için dilekçemi verdim. Yaklaşık 1 ay sonra sgk dan aradılar. Aktif öğrenci olmadığınız için maaşın devamı olmayacağını haber vermek için aradıklarını söylediler. Ama ben sgk ile görüştüğümde bana dondurduğum dönem sonuna kadar maaş ödeneceği söylendi dedim. Size yanlış bilgi verilmiş öyle bir şey yok dendi. Tekrar aktif öğrenci olduğunuz dönemde geçmiş dönem birikmiş aylıklarınızla birlikte maaşınızı alabilirsiniz ancak aktif öğrenci olmadığınız için şuan maaşın devamı mümkün değil denildi. Ama internette izinli/kayıt donduran öğrencinin dondurduğu dönem sonuna kadar maaş alabileceği bilgisi var aynı burada da olduğu gibi. Hangisi doğru? Nasıl bir yol izlemeliyim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Emekli Sandığı Kapsamında mı yoksa, SSK – BağKur kapsamında mı yetim aylığı aldığınızı bilmiyoruz. Sayfa başındaki yazımızda yer alan açıklamaları SGK’nın konuyla ilgili olarak yayımladığı Genelgelere bakarak yaptık. Bu konuda en doğru bilgi için SSK veya Bağ-Kur kapsamında yetim aylığı alıyorsanız 2018/38 sayılı SGK Genelgesine, Emekli Sandığı kapsamında yetim aylığı alıyorsanız 2020/22 sayılı SGK Genelgesine bakabilirsiniz. Genelgelere SGK’nın internet sayfasındaki Mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz. Eğer SGK’nın sizinle ilgili uygulaması Genelge hükümlerine aykırı ise Ankara’da bulunan SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne veya CİMER’e şikayette bulunabilirsiniz.

    2. Ozan dedi ki:

      Bende ayni durumdayım fakat emekli sandığı bana alamazsın sadece 1 üniversite hakkın var dedi

  2. Mesut Baştuğ dedi ki:

    Merhaba ben üniversitemi bittirdim am 25 yaşında değilim maaşım kesilir mi ? Yardımcı olursanız çok sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Erkek çocukların yükseköğrenime devam etmesi şartıyla yetim aylıkları 25 yaşını doldurana kadar devam ediyor, yani burada iki şart var;
      1- Yükseköğrenimin devam etmesi,
      2- 25 yaşını doldurmamış olmaz.
      Siz birinci şartı kaybetmiş olduğunuz için yetim aylığınız kesilir, kesilmesi gerekir.
      Öte yandan yetim aylığı almasanız bile, mezuniyet tarihinden itibaren 25 yaşını doldurana kadar iki yıl süreyle SGK sağlık yardımlarından yararlanabilirsiniz.
      (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/okulu-bitiren-ogrencilerin-gss-ve-yetim-ayligi-sorunu/)

      1. Ebru dedi ki:

        Merhaba 17 yaşında kızkardeşim annemizden dolayı yeti. Aylığı yatıyor babalar ayrı olduğu için babası kardeşimin parasını 17 senedir alıyor kardeşime 1 lira dahi vermiyor lise 3 gidiyor hesap bilgileri kardeşim adına 18 yaş altı olduğu için birşey yapılmıyor artık büyüdüğü için masrafları da var okula gidiyor parasını almak istiyor bu konuda ne yapabiliriz

    2. aysel dedi ki:

      merhaba ben lise 11. sınıf öğrencisiyim, seneye girmem gereken bi’ sınav var. bu yüzden paraya ihtiyacım var babamı 2020 de kaybettim. hiçbir yerden burs almıyorum, tek bir maaşımız var. ne yapabilirim?

  3. Umut Çakır dedi ki:

    Merhabalar, yazılarınızı ilgiyle takip ediyor ve okuyorum efendim. Benim aklıma takılan çok önemli bir sorum olacaktı. Ben babadan dolayı SSK – BağKur kapsamında yetim aylığı almaktayım. Ben lisans öğrencisiyken ve 4’ncü sınıfı okurken 25 yaşımı doldurmuş olacağımdan yetim aylığım yani emekli maaşım kesilecek. Merak ettiğim çok önemli soru şu: maaşım 25 yaşına girdiğim gün mü kesiliyor yoksa 25 yaş bitiminde mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Doğum tarihinize 25 eklendiğinde, hangi tarihe denk geliyorsa o tarihi takip eden ödeme döneminden itibaren yetim aylığınız kesilecektir.

      1. Furkan dedi ki:

        Merhabalar, günlerdir tam olarak bu karışıklığı arıyorum. SGK doğru düzgün bir cevap veremiyor. Hem yukardaki yazıda hem de yorumların bazılarında “25 yaşını doldurana kadar” ibaresi kullanılıyor. Bunun anlamı 26 yaşına girdiği gün kesilir demektir. Ama bu yorumda ise 25 yaşına girdiği gün kesilir diyorsunuz. Ben gerçekten bu sorunu hala çözebilmiş değilim. Buna ek olarak yine SGK diyor ki, “Ayrıca, 25 yaşını doldurmayan erkek yetimin bir yüksek öğrenimi bitirmesinden sonra ikinci bir yüksek öğrenimde geçen süreleri ile doktora veya ikinci defa yapılan master veyahut lisans üstü uzmanlık öğreniminde geçen süreleri için aylık bağlanmamakta, ödenen aylıklar kesilmektedir.” Bir üniversiteden mezun olduktan sonra aynı anda Açık öğretim yapıyor olmak da aylığın kesilmesine mi sebep oluyor? Teşekkürler.

  4. Yunus Emre Başer dedi ki:

    Üniversitede bölüm değiştirmenin yani bir bölümdeyken üniversite sınavına girip yeni tercih yapıp diğer okuduğum bölümün kaydını silip yeni bir bölüme geçiş yapmanın maaşa etkisi varmı yani kesilmesi gibi bir konu söz konusu olabilirmi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Arada boşluk olmadığı yani öğrenciliniz devam ettiği sürece belirttiğiniz değişiklikler yetim aylığınızın kesilmesine veya miktarının değişmesine yol açmaz.

      1. Sedat dedi ki:

        Boşluktan kastınız nedir hocam? Ne kadarlik bir süre?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Boşluktan kastımız öğrenci olmaksızın geçirilen süreler.

          1. Sinem Aydın dedi ki:

            Ben Bu yıl liseye gideceğim servis ücretini devlet mi karşılayacak mı

        2. Büşraa dedi ki:

          Merhaba kız öğrenci hem ölüm aylığı alıp hemde KYK bursu alabilir mi KYK kesilir mi
          Ve birde daha önce çalıştığımda ölüm aylığımın
          anneme devredilmesini talep etmiştim şimdi tekrar paranın bana ödenmesini talep edersem annemin maaşı çok düşer mi ve benim anneme devrettiğim sürede bütün miktar mı anneme devrediliyo yoksa bir kısmı mı bu konular hakkında nereyi arayıp bilgi almam gerekiyor

        3. Rabia dedi ki:

          Şimdi benim babam var ama yok bizimle degil ben annemle ve kğcğk kardrşimlr yaşıyorum yararlanabiliyor uyum acaba

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Babası vefat etmiş olup şartları tutan çocuklar yetim aylığı alabilir.

      2. Hatice dedi ki:

        Merhaba babadan yetim aylığı alırken kyk kredi başvurusu yaparsak aylık kesikir mi?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          KYK kredi başvurusu yapmak, KYK kredi veya bursu almak yetim aylığının kesilmesini gerektirmez, aylığınız kesilmez.

  5. Batuhan ergen dedi ki:

    23 Ekim 1997 yılı dogum tarihi olan üniversiteye giden erkek yetim aylıgı ne zaman kesili

    1. Ali mesut dedi ki:

      Yüksek lisans sürecimde aktif öğrenciliğim devam ettiği halde 25 yaşına 3 ay kala yetim aylığı kesildi, 2 yıl yüksek lisans eğitim sürem oldu fakat okulum uzadı, bu aylığın kesilme uygulaması yasal mı

    2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      25 yaşını doldurunca yetim aylığı kesilir.

  6. hasan şentürk dedi ki:

    23 yaşında üniversite mezunu oldum birinci şartı kaybettim aylığın kesilmesi için başvuru yapmam gerekiyor mu kendi kendisine kesilecek mi ? geçen ay mezun oldum bu ay yine yatmış.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İsterseniz aylığın kesilmesi için SGK’ya başvurun, SGK sonra yatırdığı aylığı yersiz ödeme olarak geri isteyebilir.

  7. MURADİYE YILDIZ dedi ki:

    Merhabalar, babası vefat eden çocuğum yetim maaşı almakta idi,okul bitip 18 yaşına girince hemen maaşı kesildi.Şimdi üniversite sınavı sonuçlandı, 3 ay sonra üniversite ye kayıt yaptıracak,kayıttan sonra SGK ya başvuru yapacağız ve yeniden maas bağlanacak,Bu yetim maaşı alamadığımız 3 aylık boşluk için bize para olarak ödenecek mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çocuğunuzun yetim aylığı başvuru tarihini takip eden aybaşından başlatılır, geriye dönük ödeme yapılmaz.

  8. Tamer dedi ki:

    Merhaba ben yetim aylığını annemin emekliliği üzerinden alıyorum Aralık ayında 18 oldum ve kesildi küçük erkek kardeşime yatıyor sanırım ama parayı çekemiyoruz bir bilgim yok benim sorum ben tekrar mezuna kalmayı düşünüyorum ancak maaşı almaya da ihtiyacım var açıktan okusam üniversiteyi yine de maaşı almaya devam edebilir miyim çevremden alamazsın gibi şeyler duyuyorum ama kesin bir bilgi bulamadım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Üniversiteyi açıktan okumanız halinde de öğrenci sayılırsınız ve yetim aylığı alabilirsiniz.

    2. Oğuzhan dedi ki:

      Merhaba ben yetim aylığı alıyorum ve bu yıl 2. Sınıfım ykse tekrar hazırlanmak için okula gitmemeyi düşünüyorum ,devamsızlıktan yada ortalamadan dolayı sınıfta kalırsan maaş kesilir mi acaba?

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Bu konudaki açıklamalar sayfa başındaki yazının “Yüksek Öğrenimde Okuyan Öğrenciler (Üniversite Öğrencileri) İçin Genel Durum” başlıklı kısmında yer almaktadır.

  9. ahmet uçar dedi ki:

    merhaba once 2 yillik universite okurken iptal edip 4 yillik bir universite okursam yetim ayligim kesilirmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hayır kesilmez, burada önemli olan üç husus var;
      1- Okul değişikliği nedeniyle arada kesinti olamaması, yani öğrencilik dışında geçen boş zaman olmaması.
      2- 25 yaşını doldurmamış olma.
      3- Yükseköğrenim mevzuatında iki ve dört yıllık üniversite öğrenimi için belirlenen azami öğrenim süresinin aşılmamış olması.

  10. Özgür dedi ki:

    18 yaşını doldurmuş yetim aylığı alan erkek bir öğrenciydim. Bu yıl YKS’ye girdim ve istediğim sonucu alamadım mezuna bırakmaya karar verdim.Mezun yılımda dershaneye gideceğim dershaneden alacağım öğrenci belgesi ölüm aylığını devam ettirir mi? Yoksa her halükarda mezuna bıraktığım an kesilir mi ?

  11. Umut dedi ki:

    Merhaba bu yıl üniversitenin hazırlık bölümünü bitirdim birinci sınıfa geçtim kayışını döndürüp yurtdışında dil okuluna gideceğim aldığım yetim maaşı kesilirmi

  12. Nur dedi ki:

    Merhabalar ben bi konuda yardımcı olmanızı rica ediyorum bir aile de baba vefat etmiş anne babadan kalan maaşı alıyor reşit olmayan bi oğlu için para alıyor dulluk maaşı da ama anne parayı kötüye kullanıyor çocuk ise okumuyor kendi ayakları üstünde aileden ayrı yaşıyor babadan kalan parayı kendisi alabilir mi annesinin almasını istemiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      18 yaşını doldurmamışsa çocuk parayı kendisi alamaz, annesinin almasını da istemiyorsa bu durumda mahkeme tarafından başka bir vasi tayin edilirse o kişi aylığı alabilir.

  13. Can dedi ki:

    Öncelikle merhabalar ben can yetim aylığı almaktaydım lakin lise bitince kesildi üniversiteye yazıldım tercih yaptım üni kayıtlarının açılmasını beklemeden tekrar bağlanma gibi bi durum olabilirmi sonuçta tercih yaptım ve durumum da ortada ayrı evde yaşıyorum hiçbir gelirim yok

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Okul kaydınızı yaptırana kadar beklemeniz gerekir.

      1. İbrahim dedi ki:

        Merhabalar benim çocuğum annesinden yetim maaşı alıyordu ancak liseyi bitirdiği için kesildi maaşı bu yıl yırt dışına üniversite okumaya hak kazandı yurt dışı öğrencilik belgesiyle SGK ya müracat etsek yeniden maaş almaya hak kazanabilirmi acaba

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Bildiğimiz kadarıyla SGK Türkçe tercüme edilmiş öğrenci belgesini kabul edip, yetim aylığı ödüyor. Denklik konusunda bir sorun olursa da YÖK’den soruyor veya yazı istiyor.

  14. zeynep dedi ki:

    merhaba, ünüversiteye yeni başlayacak oğlum var, oğlumun hakkı da bana yatıyordu şuana kadar ünüversiteye girmediği için. şimdi kazandı sgk ya bizim mi beyan vermemiz lazım ünüversiteyi kazandığı için yoksa sgk kendi bunun kontrolünü yapıyor mu eğer beyan şart ise beyanda bulunmazsak ne gibibir yaptırımı olur.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK herhangi bir kontrol yapmaz, sizin başvurmanız gerekir.

  15. CAN DÜDÜKCÜ dedi ki:

    23 yaşında yükseköğrenimden mezun oldum. Yetim aylığım kesildi. Açıköğretimden 2 yıllık önlisans programı okuyacağım. Yetim aylığım tekrardan bağlanır mı bu konuda bilgi verir misiniz?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Tekrar öğrencilik hakkı elde edeceğiniz için yetim aylığı alabilirsiniz eğer SGK’nın bu konuda farklı bir uygulama veya sınırlandırması yoksa.

      1. Hülya dedi ki:

        Merhaba kızım Amerika’ya aupair olarak gidecek babadan yetim aylığı alıyordu yetim aylığı bu durumda kesilirmi? Bağkur emeklisi. Ve 1.5 seneden beri alıyor bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Eğer yurtdışına gidince yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmazsa, sırf yurtdışına gittiği için yetim aylığı kesilmez. Çünkü yetim aylığı için Türkiye’de ikamet etme şartı yoktur.

      2. Ali dedi ki:

        Üniversite için E kayıt yaptırdım bunun sonucunda hemen gidip yetim aylığı için başvurayım Mı yoksa daha beklememiz mi lazım

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Beklemenize gerek yok, öğrencilik hakkına kavuştunuzsa yani öğrenci belgesi alabilecek durumdaysanız yetim aylığı başvurusunu hemen yapabilirsiniz.

      3. Hamza dedi ki:

        Merhaba ben üniversiteye başlayacam 1yil mezuna kaldığım için maaşım kesildi ve dediler ki o maaş birikiyor doğrumu böyle birşey?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Doğru değil, kesilen maaşın ileride tekrar bağlanması halinde geriye dönük toplu ödeme yapılmaz.

  16. Burcu dedi ki:

    Merhabalar. Ben babamdan Bağkur kapsamında yetim aylığı alıyorum. Lisans mezunuyum 26 yaşındayım. Bu yıl yüksek lisans yapacağım. Üniversite bünyesinde kısmi zamanlı iş başvurusu yapacağım. Bu kısmi zamanlı işin iş güvenliği sigortası oluyor. Benim aylığımın kesilme gibi bir durumu olur mu?

  17. Saliha dedi ki:

    İyi günler ben elimden ayrılmıştım. Daha sonra vefat etti öğretmen idi. Şimdi 20 yaşında üniversiteyi kazanmış bir oğlum var acaba babasından ne kadar yetim maaşı alır. Şimdiden çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

  18. Sibel dedi ki:

    Merhabalar, babası vefat eden çocuğum yetim maaşı alıyordu okul bitip 18 yaşına girince hemen maaşı kesildi.Şimdi üniversite kazandı. Bu yetim aylığı için e devletten başvuru yapabilir miyiz yoksa SGK ya gitmek zorunda mıyız?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      E-devlet üzerinden emekli aylığı başvurusu yapılabiliyor, ancak kesilmiş yetim aylığının tekrar bağlanması için başvuru yapılabiliyor mu bilmiyoruz. SGK e-Devlet sayfasındaki Gelir-Aylık-Ödenek Talep kısmından başvurmayı deneyebilirsiniz. Eğer olmazsa öğrenci belgesiyle SGK’ya başvurabilirsiniz. Yetim aylığı başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren başladığı için başvuruyu gecikmeden yapmanızda fayda var. Ancak başvuru yapabilmeniz için çocuğunuzun okul kaydını yaptırmış olması yani öğrenci belgesi alabilecek durumda olması gerekir.

  19. tutku lara dedi ki:

    merhabalar ben 23 yaşındayım. babam vefat etti ve bana yetim aylığı bağlandı. lisans mezunuyum ve şuan babamdan yetim aylığı almaktayım. 2. üniversiteye açıktan kayıt oldum ve birkaç gün sonra sigortalı işe başlayacağım. Bundan dolayı babamın maaşı işe başladığımda kesilir mi. yani açıktan okuduğumdan da beni öğrenci diye görebilirler değil mi, diğerleri gibi maaşın kesilmemesi adına.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Açıktan okumanız öğrenci sayılmanıza engel teşkil etmez, ancak ikinci üniversiteyi okuduğunuz için belki SGK bunu öğrencilik olarak kabul etmeyebilir.

  20. Muhammet dedi ki:

    Merhaba ben annem babam öldugu icin Emekli Maaşı alıyorum öğrenciyim.

    2 yıllık üniversitede okuyorum bu sene son senem alttan ders varken mezun olunamıyor diploma alinkiyor alttan dersle mezun olamadığım icin sisteme diploma aldım diye de gözükmüyor bosta kalacağım yani anlayacağınız. emekli maaşı bu durumda gene kesilir mi ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazıda da açıklandığı üzere, öğrenciliğiniz devam ettiği ve 25 yaşını doldurmadığınız sürece 2 yıllık üniversitelerde SGK öğrencilik süresini 4 yıla kadar kabul ediyor.

  21. Kürşat İNAN dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin yetim maaşı alan birisi devlet koruması altında sayılıyor mu?
    KYK yurt başvurusu yaparken devlet koruması altında olmadığımı beyan etmeme rağmen ücretsiz ve öncelikli yerleştim, başvuru formunda aile bölümde babamın öldüğünü ve yetim maaşı aldığımı bildirdim buna rağmen sistemde devlet koruması altında olduğumu ve bu belgeyi yurt müdürlüğüne vermem gerekli olduğunu vermediğim taktirde yurt ilişik kesileceğini bildirdi lakin ben yurt başvurusu esnasında devlet koruması altında olmadığımı beyan ettim.
    Kısaca yetim maaşı alan birisi KYK yurtlarında ücretsiz kalabilir mi kalması halinde devlet koruması altında mı görünür

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yetim maaşı alanlar Devlet Koruması altında sayılmaz, KYK yurtlarında ücretsiz kalma hakları yok.
      Devlet koruması altında olanlar, eski adıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna yeni adıyla Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı yurtlarda kalmış, yetişmiş olan çocuklar veya haklarında mahkemenin koruma kararı olan çocuklardır. Bu durum Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından alınacak belge veya Mahkeme Kararı ile kanıtlanabilir.
      Siz yurt başvurusunu yaparken yanlış seçeneği işaretlemiş olabilirsiniz.

  22. Eren dedi ki:

    Merhabalar, ben bu sene 2 senelik üniversite bölümünden mezun oldum tekrardan sınava girip başka bir üniversitede iki senelik bölüme kayıt yaptırdım yani ikinci kez 2 senelik bir üniversite okuyacağım anne ve babam sağ değil bu durumda sgk bana ikinci kez 2 senelik üniversite okuduğum için tekrardan yetim aylığı ödemesi yapar mı yoksa tekrardan aynı seviye ve statüde eğitim gördüğüm için yapmaz mı?

  23. Fatmas dedi ki:

    İyi günler ben babamdan emekli aylığı almaktayım erkek kardeşimle yarı yariya alıyorduk geçen sene mezun oldu ve astsubay oldu maaşı banada yatmadı 1sene oldu kendisinede bana da yatırılmadi bana geçmesi için ne yapmam gerek ve buzmana kadar yatirilmayan para toplu elimize geçermi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normalde yetim aylığı yüzde 25 üzerinden ödenir, yüzde 50 üzerinden ödenecek istisnai durumlar https://www.isvesosyalguvenlik.com/yuzde-25-fazla-dul-yetim-ayligi-baglanan-durumlar/ başlıklı yazıda açıklanmıştır. Bu konuda SGK’ya hiç başvurmadınızsa bir görüşün isterseniz, en azından alt sınır aylığı uygulaması kapsamında belki aylığınız bir miktar artması gerekiyor olabilir.

  24. Polat dedi ki:

    Mezun olup ikinci kez Bi üniversite okuyan 25 yasini geçmemiş biri yetim ayligi alabilir mi ssk kapsaminda

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konudaki sınırlama sadece Emekli Sandığı kapsamında yetim aylığı alanlar için geçerli, SSK veya Bağ-Kur kapsamında yetim aylığı alanların ikinci üniversite öğreniminin öğrencilikten sayılmayacağına dair bir hüküm yok. Hatta 2018/38 sayılı SGK Emeklilik İşlemleri Genelgesinde bile bu konuda bir hüküm yok.

  25. Osman dedi ki:

    Merhaba benim bir sorum olacaktı bende 4a emeklilik alıyordum 12 sınıf bitti kesildi ama mezun olamadım hâla öğrenciliğim gözüküyor okulda ise beklemede olarak gözüküyor ben bu maaşımı alabilir miyim ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Tam olarak ne demek istediğiniz anlayamadık, ancak eğer aktif öğrenci değilseniz yetim aylığı ödenmez.

      1. Can dedi ki:

        Merhaba ben yetim aylığı alıyodum yaşım şuan 24 üniversiteyi bitirmedim 1 sene pasif öğrenci durumunda kaldım o yüzden aylığım kesildi kaydimi yenilesem ya da yksye girip tercih yaptım başka bölümde okusam aylığım geri bağlanır mı SGK ya gittim ordan kaydını sildirip yeni universiteye kayıt yaptirirsan maaşın bağlanır ve geriye dönük para alırsın dediler bu doğru mu bilginiz var mı

  26. Eren dedi ki:

    Selamlar. Benim sorum eski yıllardan bir olay. 2004 yılında Hitit Üniversitesi Çorum Meslek Yüksek Okulu’na kayıt yaptırdım. 2008 yılının Eylül ayı itibariyle öğrencilik haklarımın dolmasından dolayı maaşım kesildi. Ekim ayı itibariyle bende Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesine ikinci üniversite olarak kayıt yaptırdım. Aynı zamanda Çorum’daki okuluma devam ettim. Haziran 2009 itibariyle Hitit Üniversitesinden mezun oldum. Ekim 2009 itibariyle de açık öğretime dikey geçip intibak sınıfına kayıt yaptırdım. Bölüme 2010 Eylül’de geçtim. 2008 Haziran ve 2010 Eylül arasındaki aylarda maaşımı alamadım. Defalarca yazdım SGK ya duruma bir çözüm sağlayamadım. Kanuni boşluk durumları var. Şimdi azalmış sanırım. Benim durumum hakkında bir fikriniz var mı? İyi çalışmalar dilerim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Evet, sizin de belirttiğiniz gibi bu konuda mevzuat boşlukları var, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununda bir yükseköğrenimin bitirilmesinden sonra ikinci bir yükseköğrenimde geçen süreler ile doktora veya ikinci defa yapılan master ya da lisans üstü uzmanlık öğreniminde geçen süreler için yetim aylığı bağlanmayacağı veya ödenmeyeceği açıkça belirtilmiş. SSK ve Bağ-Kur kapsamında yetim aylığı alanlarla ilgili olarak ise bu konuda SGK mevzuatında bir hüküm veya açıklama yok. SGK 2018/38 sayılı Emeklilik İşlemleri Genelgesinde sadece 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda yer alan azami öğrenim sürelerinin dikkate alınacağı belirtilmiş, ikinci üniversitede okuyanların durumlarının ne olacağı açıklanmamış, bizim yukarıdaki yazımız da söz konusu Genelge’deki açıklamalara dayanıyor. isterseniz CİMER üzerinden şikayette bulunabilirsiniz.

  27. İsim vermek istemiyorum dedi ki:

    Merhaba ben emekli sandığı kapsamında yetim maaşı alıyorum 7 temmuz 2022 tarihinde okulum bitti . 2 Ağustos da ikinci üniversite olarak İstanbul üniversitesinden 2 yıllık bir bölüme kayıt yaptırdım.
    23 yaşındayım 25 yaşına kadar yetim maaşı alabilir miyim. Ya da yüksek lisansa başlama durumum var yüksek lisansa başlarsam maaşım tekrar bağlanır mi

    1. Eren dedi ki:

      Cevabınız için teşekkürler. Daha önce de CİMER’e yazmıştım. Ama SGK ilgilenmiyor maalesef. Emekli sandığı olduğu için işler karışıyor. Güya birleştiler. iki yıllıkken 4 yıllık üniversite o dönem 2. Üniversite olarak okunabiliyordu. Askerlik dışında öğrencilik haklarına sahip olunuyordu. Aynı zamanda intibak veya hazırlık sınıflarının yüksek öğrenimden sayılmaması da uygun değil kanatimce. Kaldı ki bizim gibi bir çok arkadaşımız mağdur oldu. İyi çalışmalar dilerim.

    2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sorunuzun cevabını https://www.isvesosyalguvenlik.com/emekli-sandigi-kapsaminda-dul-yetim-ayligi-alma-sartlari/ başlıklı yazının C- YETİM AYLIĞI ŞARTLARI/Erkek Çocuklarına Yetim Aylığı Bağlanması İçin Aranan Şartlar başlıklı kısmının son paragrafında bulabilirsiniz.

  28. Mahmut dedi ki:

    Ben 4 yıllık bir bölüm bitirdim ve şuan 24 yaşındayım. 2 yıllık bir bölüm yazıp açıköğretimden öğrenci oldum. Tekrar maaşa bağlanır mıyım ? 25 yaşımı doldurmadığım için

  29. MUHAMMED FATİH YILMAZ dedi ki:

    Ben Tekrar sınava girdim ve Yeni üniversite kazandım ve şuan öğrenciliğim aktif maaşım kesildi başvuru yaptım Maaşım tekrar bağlanır mı ? ve hakediptr alamadım bloke gözüken maaşlarım geri ödenir mi ?

  30. Ramazan Başkurt dedi ki:

    Merhabalar
    Ben 20 yaşındayım. 2 yıllık bölüm okuyorum. Geçen yıl sadece bahar döneminde alttan derslerim kaldı. Mezun olamadım.
    Şimdi Güz döneminde derslerim olmadığı için ders kaydı yaptırmadım. Bahar dönemimde yaptıracağım.
    Bu nedenle yetim aylığım kesildi.
    Size sorum şu
    Ben mezun olana kadar sadece bahar döneminde öğrenci sayıldığım için güz döneminde maaş alamayacak mıyım ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazının Yüksek Öğrenim Öğrencileri İçin Özel Durumlar başlıklı bölümünde bu konu açıkça anlatılmıştır.

  31. Ceyda dedi ki:

    Merhaba.Ben üniversite 4.sınıf öğrencisiyim.Babamdan yetim aylığı almaktayım. Stajımı 2 ay önce tamamladığım için mezun olma sürem uzadı.Eylül 2022 tarihinde halen aktif öğrenci gözüküyordum ve o dönem işe başlamıştım ve sigorta girişim başlamıştı.Kısa bir süre sonra işten ayrıldım ve çıkışım yapıldı,eylül ayında emekli maaşımı da aldım.Sonrasında aktif öğrencilik durumum pasif hale geçti ve maaşımın ekim 2022 ayında durdurulduğunu öğrendim.Halen pasif öğrenci göründüğüm için maaşımı bağlayamayacaklarını söylediler,mezun olma veya aktif öğrenci olma durumunda maaşımın bağlanacağını söylediler.Kendi okulumdan ortalama 1 ay sonra mezun olarak gözükeceğim, fakat şuan 2.üniversiteye kayıt oldum ve ordan öğrenci olarak gözükmekteyim.Bu durumda yetim aylığım bağlanır ve alamadığım ayın maaşını alabilir miyim ,yoksa mezuniyet tarihimin belli mi olması gerekir?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kız çocuklarında yetim aylığı için öğrenci olma şartı yok.

  32. Murat Gürsen dedi ki:

    Merhaba
    Kızım annesinden dolayı yetim aylığı alıyordu. 18 yaşını doldurup işe başladı. Bu sene üniversite sınavına girecek fakat lisede vermesi gereken 2 dersi daha var mezun olmadı. Bu durumda öğrenciliği devam etmektemi sayılıyor. Okuldan mezun olmadığı için bir öğrencilik belgesi alıp sgk ya başvursak tekrardan maaş bağlanırmı acaba.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Okuldan mezun olmadığı ve 20 yaşını da doldurmadığı için yetim aylığı devam eder.

  33. Suna dedi ki:

    Merhaba bende eşimden ölüm aylığına bağlandım 3 ve 8 yaşında iki tane erkek çocuğum var çocuklarıma düşen yüzde 25lik pay benim adıma mı yatar acaba küçükler ya

  34. Suna dedi ki:

    Merhaba bende eşimden ölüm aylığına bağlandım 3 ve 8 yaşında iki tane erkek çocuğum var çocuklarıma düşen yüzde 25lik pay benim adıma mı yatar acaba küçükler çünkü

  35. Mustafa dedi ki:

    Merhaba ben acik öğretim lise okuyorum babadan kalma emekli sandığından maaş alıyorum şu an açık öğretim kayıtım donuk bu sebep den ötürü maaşım ne zaman kesilir

  36. İsim vermek istemiyorum dedi ki:

    Merhaba, ben yüksek lisansta öğrenim görmekteyim ve maaşımı alıyorum fakat herhangi bir Tübitak projesinden alacağım burs bu maaşın kesilmesine neden olur mu?

  37. İlhan Ak dedi ki:

    Merhaba ben mezuna kaldığım için maaşım kesildi üniversitesiye başladığımda tekrar bağlanır mı? Ve almadığım dönemlerdeki tutar geri yatırılır mı?

  38. Hafize dedi ki:

    Busene ünüversite sınavına gireceğim açıktan iki yıllık üniversite okuyacağım. Acaba ünüversiteden mezun olunca aylığım kesilir mi?

  39. Emir Arif YAŞAR dedi ki:

    Merhaba, ben 18’e yeni girdim. Açık liseden okuyorum ve kayıt yenilememi yapmayı unuttuğum için, maaşım yatmadı. Bu pazartesi günü kaydımı yenilirsem, bu ay içerisinde maaşım yatar mı? Ya da direkt olarak diğer ay maaşım sorunsuz şekilde 20 yaşıma kadar yatmaya devam eder mi? Kayıt yenilemem haricinde yapmam gereken bir şey var mı?
    Teşekkür ederim.

  40. Hasan dedi ki:

    Hocam ben bu haziran da mezun oluyorum 2 Sene önlisans olarak.maaşım da kesilecek benim bildiğim. Ben anne baba ölü 4c bagkurdan yetim ayligi alıyorum ben 2 sene açıktan öğretime geçiş etsem 4 yıla tamamlama. Kesilen maasim tekrar bağlanır mi

  41. Mehmet Kocagöz dedi ki:

    Merhabalar, ben 4 yıllık lisans eğitimimi bitirip açıköğretimden yeni bir bölüm okuyacağım maaşım kesilir mi devam eder mi ?

  42. Tuğba Y dedi ki:

    Merhaba örgün eğitimde 2yıllık ünivetsite okuyorum şu an uzaktan eğitime geçtik 4a babamdan kalma ölüm aylığı alıyorum sigortalı bir işte çalışsam asgari ücret alısam,babamdan aldığım ölüm aylığım kesilir mi acaba ?

  43. Selin dedi ki:

    Merhaba. Ben annemin ölüm aylığını (Bağkur) alıyorum. Aylık kesintileri için gösterilen gerekçelerden hiç birini uygulamadım ama yine de 10 aydır aylığımı alamıyorum. Gerek SGK gerek 170 olmak üzere çok defa yardım istedim ama bana beklemekten başka bir çarem olmadığını söylediler. Ben nasıl bir yol izleyebilirim ?

  44. Güney Yılmaz dedi ki:

    Merhaba, oğlum 18 yaşında ve 2023 Eylül ayında yurt dışında üniversiteye başlıyor. Kayıt belgesi Fransızca. Babasından almakta olduğu yetim aylığının kesilmemesi için nasıl bir yol izlemeliyiz?

  45. Göktuğ budak dedi ki:

    Benim oğlumun babadan yetim aylığı alabilmesi için üniversite kaydını yaptırmış olması yeterli mi okulun başlamış olması mı gerekli yani 28 ağustosta kayıtlar başlıyor yaptırdığı tarih itibari ile 01 eylül de maaş yatar mı

  46. Tunahan Şahin dedi ki:

    Merhabalar, 4 yıllık lisans öğrenimini bitirmiş ancak 25 yaşını doldurmamış kızın yetim aylığı kesilir mi ? Yoksa bu sadece erkek öğrenciler için mi uygulanıyor ?

  47. Reha dedi ki:

    Merhaba. Ben babamın vefatından dolayı yetim aylığı alıyordum. Liseyi bitirdiğimde yetim aylığım kesildi. Bu sene Üniversiteye başlayacağım. Yetim aylığımın tekrar bağlanması için dilekçe mi vermem gerekiyor yoksa kendiliğinden tekrar bağlanır mı? yanıtlarsanız sevinirim

  48. seda dedi ki:

    merhaba sizden bir konu hakkında bilgi almak istiyorum. ben 18 yaşındayım babamdan bağkur üzerinden yetim aylığı alıyorum. açıköğretim üniversite öğrencisiyim, 2 ay önce sigortalı işe girdim ama öğrenciliğim devam ediyor. aylığımın kesilmesi gerekiyor mu, yoksa devam mı etmesi lazım? bir ay kestiler sonra 15 gün geç yatırdılar o ay da ikramiye veriliyordu emeklilere. maaşımı ikramiyesiz yatırmışlar. bunun için ne yapabilirim, doğrusu nedir?