Ölenin SGK’ya Borçlarından Mirasçıları Sorumlu mudur ?

Ölenin SGK’ya Borçlarından Mirasçıları Sorumlu mudur ?
8 Nisan 2019 22:39

Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları diğer kamu alacakları gibi genel olarak 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine tabidir.

Söz konusu Kanunun 3 üncü maddesinde; amme alacağını ödemek mecburiyetinde olan hakiki ve hükmi şahıslar ile bunların kanuni temsilci veya mirasçıları ve vergi mükellefleri, vergi sorumlusu, kefili ve yabancı şahıs ve kurum temsilcileri, amme borçlusu veya borçlu olarak tanımlanmıştır. Dolayısıyla bu Kanun kapsamına giren Kurum ve kuruluşlara borcu olan kişinin ölümü halinde mirasçıları borçlu sayılmaktadır.

Nitekim bu doğrultuda, Kanunun “Borçlunun ölümü” başlıklı 7 nci maddesinde;

– Borçlunun ölümü halinde, mirası reddetmemiş mirasçılar hakkında da bu kanun hükümlerinin uygulanacağı, borçlunun ölümünden evvel başlamış olan muamelelere devam edileceği, terekenin (ölen kişiden mirasçılara kalan malvarlığı) bir mahkeme veya iflas dairesi tarafından tasfiyesini gerektiren hallerin ise bu hükmün dışında olduğu,

– Mirasın tutulan defter gereğince kabulü halinde, mirasçı deftere kaydedilmemiş olsa dahi amme alacağından mirastan kendisine düşen miktar ile sorumlu olduğu,

– Defter tutma muamelesinin devamı müddetince satış yapılamayacağı belirtilmiştir.

Yukarıda belirtilen 6183 sayılı Kanun hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, Sosyal Güvenlik Kurumuna borcu olan kişinin ölümü halinde, mirası reddetmemiş tüm mirasçıları bu borcun ödenmesi konusunda Kuruma karşı sorumlu olacaklardır.

Bu nedenle de borçlunun ölümünden önce 6183 sayılı Kanun çerçevesinde takibata başlanılmış ise, takibata kaldığı yerden devam edilecektir. Örneğin, işverene sağ iken ödeme emri tebliğ edilmiş ve bu şahsın malları haczedilmişse, işlemler aynen devam edecek, sonraki işlemler borçlu mirasçıları hakkında uygulanacaktır. Kurum alacağının terekeden (ölen kişiden mirasçılara kalan malvarlığından) karşılanamaması halinde, mirası reddetmemiş mirasçılar ölenin borçlarından kişisel olarak sorumlu tutulacaklardır. Daha açık bir ifadeyle, ölen kişinin SGK’ya olan borçlarından mirası reddetmemiş olan mirasçıların sorumluluğu, sadece ölen kişiden kalan malvarlığı ile sınırlı olmayacak, bu malvarlığı borcu ödemeye yetmezse mirasçılar kendi malvarlıklarından ödemek zorunda kalacaklar, gerekirse mirasçıların kendi malvarlıkları için de icra ve haciz işlemleri uygulanacaktır.

Mirasın reddi ise ölenin mirasçısı tarafından sulh hukuk mahkemesinde açılacak reddi miras davası ile yapılacak bu davanın borçlunun ölüm tarihinden itibaren üç aylık süre içinde açılması gerekmektedir. Bu şekilde süresi içerisinde reddi miras davası açıp, mahkemeden buna ilişkin karar alan kişi mahkeme kararını SGK’ya ibraz ederek ölenin borcuna karşı sorumluluktan kurtulacaktır.

Reddi miras davası ve Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından ölenin alacak ve borçlarıyla ilgili defter tutulmasına ait sürelerin tamamlanması açısından, Sosyal Güvenlik Kurumu da borçlunun ölüm tarihinden itibaren üç aylık süre dolana kadar ölenin borçlarından mirasçılarını sorumlu tutmaz, icra, haciz gibi muameleleri durdurur. Bu üç aylık süre dolduktan sonra SGK işlemlere devam eder.

İki İstisna

  • Ölenin borçları zamanaşımına uğramışsa, bu durumda mirası reddetmemiş olan mirasçılar zamanaşımı itirazında bulunarak borcu ödemekten kurtulabilirler. SGK’nın prim ve diğer alacaklarında zamanaşımı süresi 10 yıldır.
  • Ölen kişinin işyerinden dolayı SGK tarafından 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesine istinaden uygulanmış olan idari para cezalarını, cezaların şahsiliği gereği mirasçıları ödemek zorunda değildir.

(isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Serdar dedi ki:

    Merhabalar babam gecen yıl vefat etti ölmeden önce 1 yıl önce emekli olmuştu bir yıl boyunca mekli maaşını almiş lakın bir yıl sonunda emekli maaşı iptel edilmiş ve SGK 1 yıl içinde aldıgı maaşı geri istemiştir vefat ettiği için bu bprc bana geçmiştir lakın ben ölümünden 3 ay geceden reddi miraz açtım kendim ve cocugum için dava lehine sonuçlanırmı yoksa o SGK borcunu ödemek zorunda kalırmıyım ayrıca babamdan kalan herhangi bir malvarlığıda bulunmamaktadır..

    1. Admin dedi ki:

      Reddi miras talebiniz kabul edilirse borcu ödeme zorunluluğundan kurtulursunuz.

      1. Mert dedi ki:

        Babam 2022 yılında vefat etti bana bugün (25.01.2024) bir tebligat geldi 2007-2008 tarihinde SGK prim borcu var diye yaklaşık faiziyle 60000 tl ben bunu ödemek zorunda mıyım zaman aşımı filan yokmu o kadar araştırdık hiç görmemiştik borcunu hiç ummadimiz yerden tebligatı geldi ne emeklisi var ne sigortası şok olduk

    2. Turgay zehir dedi ki:

      Selamlar48 yıldır hiç iletişimim olmayan annem 6 ay önce vefat etti annemin maaşı üzerinden borçlanma olmus ve sgk borç tebligatı yaptı uzun suredirde işsizim ne yapmam lazım reddi miras acabilirmiyim

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Annemin maaşı üzerinden nasıl borçlanma olmuş bilmiyoruz, reddi miras için normalde 3 aylık süre var, ancak borcu yeni öğrendiğinize göre terekenin borca batık olduğunu yeni öğrendiğiniz gerekçesiyle yine de reddi miras başvurusu yapabilirsiniz.

  2. Kadir dedi ki:

    Selamlar benim babam 2016 yilinda mefat eti redti mıras yatırmamıştık 3 yıl sonra icra takip kağıdı geldi ödüyeçek gurumum yok ne yapmam gerekiyo rica etsem yardımcı olurmusunuz

    1. Admin dedi ki:

      Borcun kaynağını belirtmemişsiniz, bizden nasıl bir yardımı istiyorsunuz ki ?

  3. Hasan dedi ki:

    Merhaba eşimin babası 2 yıl önce öldü ve şimdi eşime icra kağıdı geldi. Borcu SGK dan solunum cihazı almış sanırım ölmeden. Bu borcu ödemek zorunda mıyız? Eşim babasını 20 yıldır görmez.

    1. Admin dedi ki:

      Eşinizin babasının SGK’dan aldığı solunum cihazı için neden borç gelmiş öncelikle onu SG’dan sorabilir. Öte yandan eşinizin babasını 20 yıldır görmüyor olması sonucu değiştirmez, nüfus kayıtlarında ölenin oğlu dolayısıyla mirasçısı görünmesi yeterlidir. Yani yukarıdaki yazıda yer alan açıklamalar eşiniz için de aynen geçerlidir.

  4. mehmet ali dedi ki:

    Babam 20.03.2020 tarihinde vefat etti borçlarından dolayı reddi miras etmeyi düşünüyoruz 21 bin tl bagkur borcu varmış annemi emekli yapmak istiyoruz reddi miras yaparsak bu bagkur borcunu ödemek zorundamıyız.

    1. Admin dedi ki:

      Normalde reddi miras talebinde bulununca babanıza ait borçları ödemek zorunda değilsiniz ve reddi miras talebinde bulunmuş olması annenize ölüm (dul) aylığı bağlanmasına engel teşkil etmez. Ancak babanızın Bağ-Kur sigortalılığından dolayı prim borcu varsa, o borcun tamamını ödemeden annenize maaş bağlanmaz.

  5. Asra dedi ki:

    Merhaba 2016 da eşim vefat etti aktif gün sayısı 147 borçlanma olurmu ölüm aylığı için yararlanabilirmiyim

    1. Admin dedi ki:

      Eşiniz 4/a (SSK) kapsamında sigortalı idiyse normalde ölüm aylığı bağlanması için 900 gün yeterli, ancak borçlanma yapılması halinde 1800 gün gerekmektedir, askerlik borçlanması dışında borçlanma (yurtdışı gibi) imkanınız yoksa sadece askerlik borçlanmasıyla 1800 günü dolduramayacağınız için ölüm aylığı almanız mümkün değil. Ancak görüşmediyseniz yine de SGK ile görüşün isterseniz.

  6. İsmail dedi ki:

    Merhaba annem ölüm aylığı alıyor. Üzerine dükkan açtık kesinti yapınca geri kapattık bu toplamda 7 ay prim borcu çıktı ve kapatınca maaş eski haline geldi. Ancak 7 aylık prim borcu duruyor biz bu borcu odemezsek sıkıntı olur mu icra gibi? Teşekkürler

  7. İsmail dedi ki:

    Merhaba annem ölüm aylığı alıyor. Üzerine dükkan açmıştık ve biz farkında olmadan 7 ay 4b prim borcu oluşmuş ve farkedince kapattık. Şu an bu borç hala görünüyor odemezsek bı sıkıntı olur mu icra vs gibi ayrıca ölüm aylığı almaya devam ediyor. Teşekkürler…

    1. Admin dedi ki:

      Normalde 4/b (Bağ-Kur) prim borcunun diğer prim borçlarından farkı yok, genelde uygulamamakla birlikte SGK isterse icra ve haciz uygulayabilir. Prim borçlarını annenizin ölüm aylığından kesebilir. Öte yandan annenizin vergi kaydı (vergi mükellefiyeti) devam ettiği sürece BAĞ-KUR sigortalılığı devam eder ve her ay prim borcu tahakkuk eder.

      1. İsmail dedi ki:

        Dükkanı kapattigimiz için vergi kaydı devam etmiyor sadece aylık 100 TL ceza ekliyor üstüne. Ölüm aylığından da kesinti yapmıyor. Benim korkum ilerde bu para birikir ve bizden istenir mi acaba diye ?

        1. Admin dedi ki:

          Her ay üzerine gecikme zammı (faizi) eklenir, bu nedenle borç ödenmediği sürece artmaya devam eder.

          1. İsmail dedi ki:

            Peki Allah gecinden versin annemin vefat durumunda bu borç ne oluyor?

          2. Hüseyin dedi ki:

            Merhabalar daha önceden emekli olmuş olan kayınpederim 3 yıl önce 09/09/2019 tarihinde vefat etti dün 21/09/2022 tarihinde SGK dan borç geldi borç tarihî 18/09/2019 da başlamış yani kayınpederimin vefatinden 9 gün sonra bu konu hakkında ne yapmam gerekir yardımcı olur musunuz

          3. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Borcun sebebini belirtmemişsiniz, eğer zaman aşımına uğramamışsa, şahsa bağlı idari para cezası gibi bir borç değilse ödemeniz gerekir, diğer seçenek reddi miras talebinde bulunmak. Borçtan yeni haberdar olduğunuz için 3 aylık reddi miras süresi geçmiş olsa da belki yine reddi miras talebinde bulunulabilir.

      2. Osman yiğit dedi ki:

        İyi günler. 2007 yılında vefat eden babamın sgk borcu çikmiş. 6000 tl. 3 kardeşiz. 6 ay önce abimin hesabina 6000 tl lik bole gelmiş. 2000 tl sini ödemiş. Bana düşen 2000 tl yi bekliyordum. Ama tebliğ gelmedi. Tesadüfen bankadan öğrendim bu kez bana 7900 tl sgk icra borcu var. Ne yalmam gerek? E devletten nerede bulabilirim? Bulamadım. Bir de ödeme için sgk ya mi gitmem gerek? Yrd olur musunuz?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Borç tebligatını gönderen SGK Müdürlüğü ile görüşmenizde fayda var.

  8. Eray dedi ki:

    Merhabalar babam 05 05 2020 de vefat etti geride kalan borçları için reddi miras davası açmak istiyorum acaba bu davayı açtıktan sonra benim üzerime olan ev ve araba icin babamın icralik olan borçlarindan dolayi bana da icra takibi gelirmi yada yasal olarak ben babamin bu kalan borçlarından kurtulabilirmiyim teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Reddi miras talebinde bulunmanız halinde babanıza ait borçlardan artık sorumlu olmayacağınız için size artık icra takibi yapılamaz, babanıza ait borçları sizin ödemeniz istenemez. Öte yandan babanızdan kalan hiçbir mirastan da faydalanamazsınız.

  9. Cafer Alay dedi ki:

    Babam 02/06/2019 da vefat etti.11 gün sonra reddi miras yaptık.3 kardeş ama en son ikameti benim yanım Aydın_didim fakat biz Aydın_söke de yaptık.bir sorun olurmu babamın yanında çalışan biri iş kazasıda öldü.şimdi sgk bize icra gönderdi borcu ödememiz için av aracılığı ile itiraz ettik .ne önerirsiniz saygılar

    1. Admin dedi ki:

      İtirazı farklı yerde yapmış olmanız herhangi bir problem oluşturmaz. Reddi miras talebinizle ilgili mahkeme kararını gerekçe göstererek SGK’nın size gönderdiği icraya (ödeme emrine) itiraz edebilirsiniz, süreyi geçirmeden itiraz etmenizde de fayda var.

  10. Özlem Ataş dedi ki:

    Mrb kayınbabam 2013 te vefat etti çocukları reddi miras yapmadılar ama herhangi bir mirasta kalmadı babalarından şimdi bize ssk dan 2009 dan kalan bir borcu çıktı ne yapabiliriz zaman aşımı olurmu yada reddi miras bu aşamada geçerli olurmu Teşekürler şimdiden?

    1. Admin dedi ki:

      Mirasçı Ölenin Vergi ve Prim Borcundan Sorumlu mudur ? başlıklı yazınını altına yazdığınız aynı konudaki soru cevaplanmıştır.

  11. Gökhan dedi ki:

    Merhaba içinden çıkamadığımız bir sorumuz var.Ölen kişinin SGK borcu var ve miras bırakan tarafından da 1 ev var.Çekişmeli bir dava var ve ev eşine özgülenme ihtimali var.Sorum şu biz mirasçılar olarak SGK borcunun payımıza isabet eden kısmını ödeyek borçtan kurtulabilir miyiz?( diğer mirasçılar ödemeyecek)
    SGK’ya sorduğumda bir kişi evet borcunuz biter demesine rağmen diğer bir kişi ise gayır tüm borç için sorumluluğunuz devam eder demekte(halbuki diğer vergi borçlarında kişi kendi payını ödeyince kurtuyordu ama SGK özelinde öyle değilmiş)

    1. Admin dedi ki:

      SGK sadece şirkette yönetici / müdür olmayan limited şirket ortaklarını hisseleri oranında borçtan sorumlu tutuyor, bu da Kanunda açıkça belirtilen bir konu olduğu için. Ancak mirasçıların ölenin borcundan sorumluluğuyla ilgili bildiğimiz kadarıyla SGK’nın böyle bir uygulaması yok. 2011/53 sayılı SGK Genelgesinde “Borçlunun ölümü halinde, mirası reddetmemiş mirasçılar hakkında 6183 sayılı Kanun hükümleri tatbik edilir.” hükmü yer almaktadır. Söz konusu Kanunun Borçlunun ölümü başlıklı 7 nci maddesinde ise mirasçıların hisseleri oranında borçtan sorumlu olacağına dair bir hüküm olmadığı için sorun biraz da bundan kaynaklanıyor. Sorduğunuz kişilerin size farklı cevaplar vermesinin nedeni de budur.
      Ancak hakkaniyet gereği mirasçıların ölenin borcundan mirastaki payları oranında sorumlu olması gerekir. Bu nedenle ölenin borcunu ödemek isteyen mirasçı, mirastaki payına düşen tutardaki borcu ödeyip, SGK tarafından tekrar ödeme emri gönderilmesi halinde ödeme emrine itiraz (payına düşen borcu ödediği gerekçesiyle) için iş mahkemesinde dava açabilir. Mahkeme itirazını reddeder ve diğer mirasçılara düşen borcu da ödeme zorunda kalırsa, Borçlar Kanununa göre sebepsiz zenginleşme kapsamında diğer mirasçılardan ödediği tutarı alabilmek için dava açabilir.

  12. muhammet dedi ki:

    Merhabalar babami 1 hafta once kaybettik. 30 bin tl pirim borcu odeyip anneme maas baglatabiliyiruz. ancak reddi mirasta yapmamiz sart. Bu pirim borcunu reddi miras karari oncesinde veya sonrasinda odeyip anneme olum ayligi baglatabilirmiyiz. tesekkurler.

    1. Admin dedi ki:

      Konunun iki yönü var;
      1- Reddi miras yapmanız halinde babanıza ait Bağ-Kur primini ödemek zorunluluğunuz ortadan kalkar.
      2- Reddi miras yapsa bile anneniz babanız üzerinden ölüm aylığı alabilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/mirasi-reddeden-dul-yetim-ayligi-alabilir-mi/)
      Ancak, annenize babanız üzerinden ölüm aylığı bağlanabilmesi için babanızın Bağ-Kur prim borcunun tamamının ödenmesi gerekir. Çünkü borcu olan Bağ-Kur sigortalılarına veya ölümü halinde hak sahiplerine, borç ödenmedikçe aylık bağlanmaz.

  13. Nihat.K dedi ki:

    Anneme nısan ayında bayram ikramiyesi yattı, normalde mayıs ayında yatacakmış, annemde 29 nisanda vefat etti, şimdi bu yatırılan bayram ikramiyesini reddi mıras kararımız olmasına ramen bızden ıcra yolu ile almaya çalışıyo ssk, sorum alabilirmi, anneme sağlığında bir tebliğ yok, sonuçta bayram ikramiyesi, geri alınabilirmi, reddi miras yapılması bir şeyi değiştırmez dedi ssk müdürü, sonuçta devletın bır kararı erken odenmesı, annemin vefatı ile verilen hak geri alınmıya çalışılıyor, bu mumkunmudur.. reddi miras mahkeme kararımızı gecersiz sayılıyor..

  14. Tufan dedi ki:

    Öncelikle selamlar saygılar. Kayınvalidem kocasından boşanmış ve ölen annesinin maaşı bağlanmış. Şikâyet sonucu aynı evde yaşadıkları hükmüne varılmış sgk tahkikata başlamış ancak kayınvalidem 2012 yılında vefat etmiştir. Sgk haksız maaş aldığı gerekçesiyle 2013 te asliye hukuk mahkemesinde dava açmış ve kaybetmiştir.2013 yılında eşimde vefat etmiştir ancak eşimden miras borç yada alacak kalmadığı için reddi miras yapmadım. Sgk daha sonra 2016 yılında tekrar bu sefer iş mahkemesine dava açmış ve 2020 aralık ayında davayı kazanmış mirasçıları 4 çocuğuna eşim vefat ettiğinden bana da borç çıkardığını öğrendik. Tebligat falan gelmedi. Benim sorum kanunen böyle bir hakkı var mı. Ya da izlemem gereken yol nedir. Bu borç beni bağlar mı. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Saygılar.

  15. veysel dedi ki:

    Babamin öleli 21 yıl oldu bugunde sigorta borc tebliği geldi .ne yapmaliyim zaman asimi olurmu.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK alacaklarında 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır, eğer zaman aşımını durduracak veya kesecek bir durum söz konusu değilse zaman aşımına uğramıştır.

      1. Özlem dedi ki:

        Zamanaşımı süresini kesen bir durumun olup olmadığı nasıl anlaşılır.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Zamanaşımını kesen ve durduran haller ile zamanaşımının kesilmesi ve durması arasındaki fark linkteki yazıda belirtilmiştir.
          https://www.isvesosyalguvenlik.com/vergi-ve-prim-borcu-gibi-kamu-alacaklarinda-zamanasimini-kesen-ve-durduran-haller/

      2. Serdar dedi ki:

        Babam 2019 yılında Sgk emekli oldu.2020 yılında vefat etti Emekli maaşını annem alıyor. 2022 Eylül ayında sgk prim silme kaydı ile emekliliğini iptal ediyor.silinen prim gün sayısı 800 gün.
        1 sorum.vefat eden bir kişinin sgk denetçisi ifadesini alamadığı için prim silebilir mi?
        2.sorum babamın üzerine herhangibir mal yok.bunu annemden ve bizden mi talep eder?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          1- İncelemeyi yapan denetmen babanız adın adına yapılan sigortalı bildirimin gerçek çalışmaya dayanmadığını yani sahte sigortalılık olduğunu tespit etmişse ifadesini almadan da iptal edebilir, zaten bu tür incelemelerde sahte sigortalı olarak bildirilmiş olan kişiler genelde çalışmadım demez, çalıştığını iddia eder bu nedenle kişinin sigortalı bildiriminin iptali için kendi ifadesine çok da rağbet edilmeyebilir.
          2- SGK bu sigortalılık iptali nedeniyle borç çıkarırsa mirasçılarından talep eder.

    2. Tufan dedi ki:

      Bana cevap verecek kimse yok mu sayın admin

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Nasıl ki rahmetli eşinize annesinden kalan malvarlığı eşinizin ölümünde mirasçısı (varisi) olarak size geçiyor, aynı şekilde eşinize annesinden kalan borç da mirasçısı olarak size geçer. Öte yandan mirasçının ölenin borcundan doğan sorumluluktan kurtulması için üç ay içerisinde reddi miras yapması gerekir. Bazı durumlarda mahkeme bu süreyi uzatabilir. Ancak anladığımız kadarıyla bahsettiğiniz borç sonradan ortaya çıkmış ve siz reddi miras süresini kaçırmışsınız. Bu durumda terekenin borca batık olduğu yani ölenin borcunun yeni ortaya çıktığı gerekçesiyle yine reddi miras başvurusu yapabilirsiniz.

  16. Didem dedi ki:

    Merhaba konu benim için çok önemli olduğu için gerı donusunuzu ıvedılıkle beklıyorum.Mail dışında başka bir seçenek bulamadığım için burdan forwardlıyorum . Eşimi 2019 de kaybettim ben bankacıydım fakat bebeğime bakacak kimseyi bulamadığım için otizmli çoçuğum için işi bıraktım yani çalışmıyorum eşimden dul aylığı alıyorum 759 tl babam ise ssklı babamı ise 2017 de kaybettim eşim emekli sandığı babam ssk olduğu için normal şartlarda babam eğer emekli olsaydı her iki maasdanda faydanalıyor olacaktım fakat babamın pirim gün sayısı eksik bama 40 bin tl borç çıkardılar ben bu parayı ödersem hem emekli samdıgı hemde sskdan emekli maasi alabılırmıyım yanı hem babadan hem esden normal sartlarda alınıyor fakat babamın eksık olan gunlerını kredı cekıp kapatsam faydalanabılırmıyım
    Soru 2 – kayınvalıdem emeklı sskdan onada maas hakkı varmıs olen oglundan emeklı sandıgı oldugu ocın eger o maas basvurusu yaparsa benım maasım kesılırmı zaten 759 tl maas alıyorum eksılırmı
    Şimdiden ilginize teşekkür ederim
    İyi çalısmalar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1- Babanızdan da yetim aylığı alabilirsiniz gibi görünüyor, ancak babanıza çıkarılan 40 bin TL borcun sebebi nedir onu anlayamadık, Bağ-Kur sigortalısı olsa ödenmemiş primlere ait borç diyeceğiz ama babanız SSK şartlarında sigortalı idiyse kendisinin ne borcu olabilir ki ?
      2- Kayınvalidenize de maaş bağlanırsa sizin maaşınız kesilmez, belki bir miktar düşebilir.
      3- Eşiniz Emekli Sandığı kapsamında sigortalı idiyse, yetim aylığı olsa tamam da 759 TL dul aylığı bize biraz düşük geldi.

  17. mustafa dedi ki:

    Merhabalar Annem 5 ay önce vefat etti. Babamın vefatından sonra bağkur maaşı bağlanmıştı. Sosyal Güvenlik Kurumu 12. dereceden maaş ödemesi gerekirken yanlışlıkla 13. dereceden maaş ödemiş. Geriye dönük 5 yılı hesaplamışlar. Fazla ödenen 2.500-TL için bize mirasçılara borç çıkarttılar. Bu borcu ödemek zorundamıyız Nasıl bir işlem yapmamız gerekiyor.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın rahmetli annenize hatalı işlem ve hesaplama nedeniyle fazladan yapmış olduğu ödeme yersiz ödeme kapsamına girmekte olup, 5510 sayılı Kanunun Yersiz ödemelerin geri alınması başlıklı 96 ncı maddesi SGK’ya bu ödemeleri geri alma yetkisi ve görevi vermiştir. Dolayısıyla SGK’nın sizden talep ettiği para diğer SGK alacakları gibi 6183 sayılı Kanun kapsamına girmektedir. Bu nedenle baştaki yazıda yer alan açıklama aynen geçerli olup, ancak mirası reddetmiş olmanız halinde bu borcu ödemekten kurtulabilirsiniz.

      1. Asya Aaaa dedi ki:

        Yukarıda açıkladığınız üzere, muris ölmeden önce takibata başlanmış ise mirasçıları üzerinden takibin devam edeceğini anlıyorum. Bu durumda aksini düşünecek olursak yersiz ödeme için örneğin murisin ölümünden 4 yıl sonra murise yaşarken takip yapılmadan direkt mirasçılara takip başlatılması mümkün müdür?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Borç, murisin ölümünden sonra ortaya çıkmışsa, muris öldükten sonra da mirasçıları hakkında icra takibi başlatılabilir, sadece murisin ölümünden önce başlamış olan icra takiplerinin ölümünden sonra devam ettirileceğine, yeni icra takibi başlatılmayacağına dair bir mevzuat hükmü yok.

          1. Muzaffer dedi ki:

            Annem rahmetli dedemin bağkur maaşını almakta iken 2021 yılında 14 ay önce vefat etti, Eylül 2022 yılında SGK tarafından aylar itibariyle kendi hatalarından dolayı fazla maaş yatırılmış diye 3400 TL borcu var diye tebligat gönderildi reddi miras yapmadık, zaten bize kalan herhangi bir miras yok şimdi biz evlatları olarak bu borcu ödemek zorunda mıyız , Saygılarımla

  18. emre dedi ki:

    merhaba annemin vefat etmeden gss prim borcu vardı 2600 TL ödenmedi ben reddi miras yapmadım ev kaldığı için bu borç şuan benim üstümemi kaldı ödemezsek ne olur bunla ilgili bir karar alındımı?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konuda herhangi bir karar alındığı falan yok, zaten karar alınmasıyla olacak bir durum değil, şu an yürürlükte olan kanunlara göre GSS prim borcunun diğer SGK alacaklarından hiçbir farkı bulunmayıp, kişinin ölümü halinde mirası reddetmemiş mirasçıları borcu ödemek zorundadır. Mirasçılar borcu ödemezse ne olur onu bilemeyiz, normalde SGK’nın icra ve haciz yoluna başvurup tahsil etme yetkisi vardır.

  19. sabao dedi ki:

    Merhaba babam engelli bireydi medicalden akülü sandalye almıştık bir kısmını devlet karşılamıştı kendisi vefat edince akülü sandalyeyi hastahaneye bağışladık fakat vefatından sonra devlet bunu istedi sonra maddi bir tutar istedi ve icra davası açtı kendisi %89 engelliydi bunun bir itiraz yöntemi var mıdır ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer sandalyeyi bağışladığınız hastane Devlete aitse, buna ilişkin bir yazı alıp sizden sandalye parasını isteyen kuruma verin, ancak sandalye parasını isteyen SGK ise talebinden vazgeçmeyebilir, bu durumda sandalyeyi bağışladığınız hastaneden geri alıp teslim etmeniz veya ücretini ödemeniz gerekir. Bu konuda isterseniz CİMER’e veya TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu’na da başvurabilirsiniz.

  20. halil kavas dedi ki:

    Öncelikle Merhabalar halam 2014 yılında vefat etti.ilk evliliğinden çocukları var fakat ikinci evliliğinden çocuğu olmadı.ikinci kocasının ölümünden sonra yıllarca emekli maaşı aldı,ölümünden sonraki son maaşı yersiz olarak çekilmiş.yersiz çekilen son maaşın ödenmesi için hayatta olan tek kardeşi olan babama sgk tarafından ilamsız icra takibi gönderilmiş.İtiraz ettik bu takibe sizce bu parayı bizden alabilirler mi?(reddi miras yapmadık.mirasıda yok zaten)

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Başka kimsesi (çocuğu, eşi) yoksa mirasçısı olarak babanız da borçtan sorumlu olur, babanız borcu yeni öğrendiyse, 3 aylık reddi miras süresi geçmiş olsa da terekenin borca batık olduğu gerekçesiyle yine reddi miras da bulunabilir belki.

      1. Ahmet dedi ki:

        Mart 2021, 22:16
        Merhaba babam 2012 yılında vefat etti. Sgk ya kan parası borcundan dolayı 2014te maaşıma haciz geldi 2020 mayıs ayına kadar 26.bintl para kesildi borc 36.500tl idi davayı kazandım miras Red oldu 26 bin TL de kazandığım için icra takibi durdu fakat dosyada biriken 26bin tlyi bana ödemediler ödemiyorlar tam tersi sgkya ödemişler ne yapmalıyım acil yardım lütfen

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Yazıklarınızdan özellikle de “Sgk ya kan parası borcu” ifadesinden bir şey anlamadık, dosyada biriken parayı kim SGK’ya ödedi, işveren mi onu da anlayamadık. Ancak sonuç değişmez, söz konusu paranın geri ödenmesi için önce SGK’dan yazılı talepte bulunmanız, eğer SGK ödemezse İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

          1. Sedat Er dedi ki:

            Merhabalar, babam 14.02.2021 tarihinde vefaat etti. Her ayın 20 sinde emekli maaşı alıyordu. Biz resmi dairelere ölüm bildirimlerini yapana kadar emekli maaşı bankaya yatmış, bankada kredisine ve eksi hesabına kesinti yapmış. Biz ölüm bildirimini sgk ya yaptık aradan bir kaç hafta geçtikten sonra anneme ölüm aylığı bağlandığına dair evrak geldi. Buna istinaden sgk ya gittik bilgi almak için, bu sırada sgk bize babanızın vefat ettikten sonra yatan maaşını bankadan istedik onlarda bize 52 tl gibi bir rakam gönderdiler geri kalan 3350 tl yi siz ödeyeceksiniz veyahut annenize bağlanan maaştan çekeceğiz dediler. Bizde bu banka ile itilafa düştük muhtemelen reddi miras davası açacağız dedik. Dava açmak için bankadan gelecek cevabı beklerken sgk anneme bağlanan maaştan bu kesintiyi yapmış. Bende biz reddi miras davası açtık bu borcu bizden kesebilir mısınız diye sgk çalışanlarına sordum, onlarda reddi miras onu kapsamaz diyorlar. Sgk bankadan alamadığı parayı bizden otomatikman cebri bir şekilde tahsil etti. Reddi miras davası bu borcu kapsar mı. Şimdiden çok teşekkür ederim.

        2. Ozgur dedi ki:

          Slm reddi miras yapan es sgk dan maas aliyor diye bankalar borclari varislerinden isteyebilir mi

  21. musa rami dedi ki:

    vefat eden ağabeyimin sgk ya olan borcundan dolayı ilgili icra takibi başlamış ancak benim yeni haberim oldu. ağabeyim aralık 2020 de hayatını kaybetti icra davası 5. ayda açılmış nasıl aksiyon alabilirm.

  22. Nur dedi ki:

    Merhaba,babam öleli 9 yıl oldu fakat geçen hafta bana 8 zarf tebligat geldi İspartada bir şirkete üvey kardeşimle ortakm7ş ve SSK prim borçları varmış şok oldum zira babamla bir yaknlığımız yoktu hatta 40 sene ne aradı ne sordu dolayısıyla ne işleryaptığından haberim yoktu öldüğündede üvey kardeşm aradı öldü dedi miras filanda bahsetmedi bende sormadım olsa söylerdi diye düşündüm sadece maaş bağlatabilirsin dedi yarı maaşı bağlandı,borçtan haberim yoktu olsa reddi miras yapardım…şimdi bir ton faizle bayağı yüklü bir meblağ çıktı şoktayım,bu saatten sonra reddi miras olurmu?birde bu kadar zaman sonra haber verip faiz almaları nasıl oluyor benim suçum değil ki zaman7nda haber verselerdi… üvey kardeşim blyordur sanırım ama ben bilmiyordum uykularım kaçtı ..ne yapabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim, teşekkür ederim ?

  23. kaan dedi ki:

    sgk veya bağkur borcu olan vefat etmiş birinin varisleri reddi miras yaptıktan sonra bağkurdan veya sgkdan emekli aylığı alabilirmi ?

  24. Sadriye Efe dedi ki:

    Merhaba eşimin vefatindan dolayı bana bağlanacak olan dul aylığından sskya Olan ilaç borcumuz bana bağlanan aylıktan kesilirmi ilaçlarıda eşiimin üzerinden ben kullaniyordum

  25. Özay dedi ki:

    İyi günler annem 22/04/2019 tarihinde vefat etti. Bazı borçlarından dolayı reddi miras davası açtık. Pandemi ve dosyanın farklı mahkemeye gönderilmesi nedeniyle davamız 17/02/2022 tarihinde sonuçlandı. Bu esnada sgk annemin babamdan almış olduğu dul ve yetim aylığına yersiz ödeme yaptığını beyan ederek benden 17000 TL civarı bir para kesti. Reddi miras davası sonuçlandığına göre bu ödemeyi geri alabilirmiyim?

  26. Süleyman dedi ki:

    Babam 1.5 yıl önce vefat etti . Arkasından zaman zaman borçlar geliyor HGS OGS borcu bitti derken şimdi SGK borcu olduğunu öğrendim. Bunun sebebini nasıl öğrenebilirim ve artık daha bilmediğim borçları önüme gelirmi yildım gençliğimden takayım kalmadı

  27. Yusuf dedi ki:

    2028 yılında nenem rahmetli oldu ve yasarken sgkdan kendi ve rahmetli kocasının emeklisini alıyordu ve nenem rahmetli olduktan sonra oğlu hem nenemin hemde kocasının emeklisini çekmiş ve su anda annem hem dedemin hemde nenemin emeklilerini alıyor ve sgk bize borç evrağı gönderiyor ve bu borcu ödeme gücümüz yok ve borç su anda ne kadar oldu bilmiyoruz bu borcu ödemezsek veya iptal etme şansımız varmıdır acaba

  28. Emre dedi ki:

    Nasıl anlatsam bilmiyorum kayinbabam normal ssk li olarak emekli olmuştu sonra çalıştığı yer naylon fatura falan kesmiş ve kayınbabam dahil orada çalışıp emekli olanların emeklisi iptal edildi bizden geriye dönük alınan maaşlar faiziyle istendi belirli dönemlere ait pirimlerl iptal edildi. Fakat kayınbabamin malulen emekli olma imkanı vardı yüzde 89 engelli raporu ile malulen emekli oldu. Bu süre zarfinda SGK ya dava açıldı mahkeme hala sürüyor.1 hafta önce kayınbabam vefat etti zamanında birisine kredi çekerken kefil olmuş o kişi de 1 sene önce vefat etmiş çocuklarina ulasamadiklari için borç kayınbabama kalmış fakat o da vefat ettiği için bu borç çocuklarına ve eşine kaldı şimdi asil sorum.cocuklari reddi miras yaptıkları zaman SGK dahil tüm borçları eşine kalacak.eside reddi miras yapması halinde ölen eşinin malulen emekli maaşını almaya hak kazanacak mi yoksa eşi reddi miras yaptığı için malulen emekli maaşını alabilecek mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kayınvalideniz de reddi miras talebinde bulunabilir, bu durum eşinden dul aylığı almasına engel teşkil etmez. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/mirasi-reddeden-dul-yetim-ayligi-alabilir-mi/)

  29. Bilal ünver dedi ki:

    Mrb. Babam 2008 de vefat etti.bagkura borcu olduğu için reddi miras davası açtık borç silindi lakin şuan kız kardeşim eşinden boşanma aşamasında tekrardan borcunu ödemesi durumunda kardeşim maaş alabilir mi.cevabiniz için teşekkürler şimdiden.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Reddi miras talebinde bulunmuş olmak kız kardeşinize yetim aylığı bağlanması için engel değildir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/mirasi-reddeden-dul-yetim-ayligi-alabilir-mi/)
      Ancak Bağ-Kur sigortalısının ölümü halinde hak sahiplerine ölüm (dul-yetim) aylığı bağlanabilmesi için ölenin tüm Bağ-Kur borçlarının ödenmesi zorunludur, sadece ölüm aylığı bağlanması için yeterli olacak prim gününe ait borcu ödemek gibi kısmi ödeme seçeneği de bulunmamaktadır. Bu nedenle ablanız SGK ile görüşüp, babanızın Bağ-Kur borcunun güncel tutarını hesaplatıp, çıkan borcu ödeyerek yetim aylığı bağlatabilir. Bu arada yetim aylığı için babanızın en az 1800 prim günü olması gerekir, yetim aylığı bağlanması için babanızın yeterli prim günü olup olmadığını öğrenip ablanız ondan sonra borcu ödemeye karar verebilir. Eğer babanızın günü yeterli olmuyorsa ve imkanı varsa ablanız yetecek kadar süreye ait askerlik borçlanması yapıp eksik günü tamamlayabilir.

  30. Emirhan dedi ki:

    Öncelikle merhabalar babaannem 2 ay önce vefat etti dün evimize sgk borç kağıdı geldi babam 8 aydır yurt dışında çalışıyor bu yüzden reddi miras davası açamadı amcamları aradım bu kapıt sadece bize gelmiş ne yapmam gerekiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Gelen borç miktarını ve annenizden kalan mirasın parasal değerini kıyaslayıp, ona göre karar verip mirası reddetmeniz gerekir. Gelen borcun kaynağı nedir bilmiyoruz, ancak aksi halde annenizin borcunu ödemek zorunda kalırsınız.

  31. Ertan dedi ki:

    Merhaba, annem ve kardeşim ile birlikte bir ltd. şti. vardı. Benim ve kardeşimin yüzde 5’e oranında ortaklığı vardı. Kardeşim ve ben şirket ortaklığından 2015 yılında ayrıldık ve şirket tek ortaklı olarak devam etti. 2019 yılında Annem vefat etti ve geçtiğimiz günlerde SGK’dan adımıza bir ödeme emri geldi.(2010-2016 yılları arasındaki borçlar) Ödeme emrinde “6183 sayılı kanunun 35. maddesine…….sorumluluğunuz bulunmaktadır” şeklinde bir ibarede vardı. Vefatının ardından 1 ay içerisinde Reddi Miras yaptırmıştık. Biz gelen borcun tamamında mı sorumlu oluruz? Yoksa şirket ortaklığındaki pay kadar mı sorumlu oluruz? Sadece ortaklık miktarı kadar sorumluysak Reddi Miras belgelerini SGK’ya vermek yada vermemek herhangi bir değişikliğe sebep olur mu? Teşekkürler.

  32. ROBİN KARA dedi ki:

    Merhaba babamın ölümünden sonra bir yıl boyunca maaşı çekilmiş. sgk kardeşlerden borcu talep etti yaklaşık 60 bin liralık borcun 20 binin kendim ödedim. maaşlı tek kardeş benim. diğer kardeşler ödemeyi umursamıyor. yapmıyorlarda. tüm borcu bu cezaya neden olan ben olmama rağmen bana yıktılar. bunun adil bir ödeme yöntemi yok mu. hepsini ben mi ödeyeceğim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Maalesef kanunda bu konuda hüküm yok, kamu kurumları Devlet alacağını mirasçılarından hangisinden alabilirse almaya çalışıyor. Ancak fazladan ödeme yapan mirasçı isterse dava açıp fazladan yaptığı ödemeyi diğerlerinden talep edebilir. Bu konuyla ilgili olarak sadece 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun “Borçlunun Ölümü” başlıklı 7 nci maddesinde “Mirasın tutulan defter mucibince kabulü halinde, mirasçı, deftere kaydedilmemiş olsa dahi amme alacağından mirastan kendisine düşen miktar ile mesuldür.” hükmüne yer verilmiştir.

  33. Mehmet dedi ki:

    2009 da babalık öldü 2007 7 ayı 2008 8 ayı ssk prim borcu 5 bin kızlarına oğluna icra kagıdı geldi 15 gün içinde odeyiniz diye icra kagıdı geldi napmam gerekiyor lütfen yardımcı olurmusunuz

  34. Dilek dedi ki:

    7 senedir eşimden dul yetim maasi alıyoruz 2 gün önce sigortalı göründüğü işlerinde usulsüzlük olduğu için günleri silindi ve emeklilik iptal oldu şimdi 7 senelik geri odeme talep ediliyor faiziyle birlikte eşimin seneler önce sahte sigortalılıgindan dolayı neden biz sorumlu olup borçlu oluyoruz bu arada benim reddi mirasim var bu borç bana kalirmi nasıl kurtarırım bu borçtan tekraryükle ol.a şansım olurmu sagolun

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Reddi mirasta bulunmuş olsanız da aldığınız dul – yetim aylığından dolayı çıkan borcu SGK yine de sizden ister. Eğer eşiniz silinen sigortalılık sürelerinin geçtiği işyerinde fiilen (gerçekten) çalıştıysa iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.

  35. Serhat Çelik dedi ki:

    Merhaba ben limited şirketi %50 ortağıyım ama imza yetkim ve yöneticiliğim yok. Tüm yetkiler diğer ortağımda. Aynı zamanda devlet memuruyum. Hizmet dökümünde sigorta borcu görünüyor. Bu borcu ödemek zorunda mıyım?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Limited şirket ortakları o şirkete ait işyerinin SGK’ya olan borçlarından hisseleri oranında sorumludur. Yönetici olanlar ise hisse oranlarını bakılmaksızın borcun tamamından sorumludur. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/sirket-ortaklari-ve-yoneticilerin-sgkya-borclardan-sorumlulugu/)

  36. Hüseyin süncazoğlu dedi ki:

    Babam benim vefat etti busene tarım Bağ-Kur vardı hiç bara yatırmamış 2005 yılından girişi var 2023 de emekli olacaktı öldük den sonra SSK sordum 459 günü çıktı bana affı beklediler emekli olmasansivarmi olursa da nasıl olur

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bağ-Kur kapsamında hak sahiplerine ölüm (dul – yetim) aylığı bağlanması için en az 1800 gün gerekir. Babanızın Tarım Bağ-Kur sigortalılık sürelerine ait primleri ödeme imkanı varsa ödeyip ölüm aylığı bağlanmasını sağlayabilirsiniz, SGK ile görüşün isterseniz.

  37. Musa bişirici dedi ki:

    Merhaba annem adına şirket vardı. Şirket kapandı ama yüklü miktarda sgk borcu çıktı. Annemin adına tapulu bir evi var. Annem ölene kadar sgk evi satmadı ve sattırmadı. Reddi miras yapmadım. Sgk nın bundan sonra izleyeceği yol nedir. Ödeme için bana kolaylık saglarmı yoksa direk evi satarmı

  38. Meryem dedi ki:

    Amcam rahmetli olduktan sonra babannem sadece 1 ay maaşını alabildi. Amcamın borçları oldugunda maaşı kestiler. Simdi o borc kapandı tekrardan maaş alabilir mi 9 yıl oldu amcam öleli.

  39. Gülsün dedi ki:

    Merhabalar babam 30 ağustos 2016 da vefat etti. Bize bugün bir borç kağıdı geldi 2 yıl boyunca işveren olarak görünüyor ve prim borcu görünüyor. Borca itiraz edebilir miyiz. Ve borç anneme gelmiş ancak bana da ayrıca borç gelebilir mi

  40. Sümeyye dedi ki:

    Merhaba babam 5 yıl önce vefat etti şimdi bize sgk dan borcu olduğuna dair icra ile ödeme emri geldi
    İcra dosyası 2019 da açılmış gelen evrağa göre bize şimdiye kadar borç olduğuna dair bi evrak gelmedi 5 yıl sonda dünya faiz ile biz 92 000 TL borç çıkarmışlar ne yapabiliriz bunun için ? Böyle.bir. Borç vardı da neden 5 yıldır bilgi verilmedi ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Özellikle büyük şehirlerde SGK Müdürlüklerinin icra servislerinde çok sayıda dosya olduğu için, yıllar sonra durumu fark edip icra takibi yaptığı borçlular oluyor maalesef. İş mahkemesinde dava açabilirsiniz, ancak sonucu ne olur bilmiyoruz. Terekenin borca batık olduğunu yeni öğrendiğiniz gerekçesiyle reddi miras talebinde de bulunabilirsiniz belki, isterseniz bir avukatla görüşün. Özellikle babanızdan kalan malvarlığı varsa.

  41. AHMET dedi ki:

    Babamın koperatif sigorta borçları 2007 den 2013 yılına kadar
    Babam 2018 yılında vefat etti
    ölüm yılına göre mi yoksa soligorta bitiş yılına göre mi zaman aşımına uğrar yada zaman aşımı nasıl olur

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın prim ve diğer alacaklarındaki 10 yıllık zamanaşımı süresinin başlangıç tarihi duruma göre değişiyor. BU konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-prim-ve-idari-para-cezalarinda-zamanasimi-uygulamasi/ başlıklı yazıda ayrıntılı açıklanmıştır.

  42. Mehmet dedi ki:

    Merhaba, Babam 2014 yılında vefat etti. Türü: Prim 2002/7 ve 2002/8 olan ve tahakkuk sekli:B olan ozamanki borç: 195,90 şimdiki gecikme zammı ve ceza ile beraber 4503,3 tl olan borç SGK TARAFINDAN tarafımıza ödeme emri” ile posta yoluyla tebliğ edilmiştir. Şu an tarih Kasım 2022 yani borcun üstünden 20 yıl geçmesine rağmen bize borç çıkarıldı. Daha evvel bu borç hakkında hiçbir şekilde bildirimde bulunulmamistir. Tebligat tta 5510 sayılı kanunun 89 md.sine göre tahsil edilecektir yazmaktadır. Bu borç yükünden kurtulmanın bir yöntemi var mı, yillar sonra çıkan bu borc tam da Türkiye de olur dedirtiyor. Birgun 30 yil once ödenmeyen borcunuz, cezaya girdi 100 bin borcun var derse bu sgk şaşırmayın

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Prim borcu nasıl ve ne şekilde tespit edildi, niçin yıllar sonra fark edildi ayrıntısını bilemeyiz. Normalde SGK’nın prim alacakları 10 yıllık zaman aşımına tabidir. Ancak bazı durumlarda 10 yıllık süre prim borcunun ait olduğu yıla/aya göre değil doğduğu tarihe göre hesaplanır. Eğer söz konusu prim borcu zaman aşımına uğradıysa zamanaşımı itirazında bulunup ödemekten kurtulabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-prim-ve-idari-para-cezalarinda-zamanasimi-uygulamasi/)

  43. Hakan dedi ki:

    İyi günler 2005 ten 2013 yılına kadar şirket ortaklığım vardı..ben hiç bağkur primi ödemedim..2007 den beri başka bir firmada SGK lı çalışmaktayım..2013 vergi dairesi resen kapanış yapmış.sanayi ticaret odası da resen kapayıp sicil gazetesinde yayınlamış..benim sorum şirket tasfiye olmamış ben SGK dan bağkurdanmı emekli olurum.şirket ortağıyken ödemediğim bağkur prim borçları karşıma çıkarmı.saygılar. Allah işinizi gücünüzü rast getirsin..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1 Ekim 2008 öncesi hiç Bağ-Kur kaydı yaptırmadınızsa ve o 2007’den beri de 4/a (SSK) sigortalılığınız devam ettiyse SSK emeklilik şartlarına tabisiniz demektir.

  44. Tatar dedi ki:

    Merhaba hocam, 2020 yılında ortağı olduğum limited şirketinden ayrıldım. Ben ayrıldıktan sonraki tarihten itibaren çalışanların sigorta borçları birikmeye başlamış. Özellikle gidip sgk’ya sordum. Benim ortak olduğum dönemde borç yok dediler. Ama sgk borç sorgulama ekranında, e-devlet ile giriş yaptığımda 4/1-A İŞVEREN TAHSİLATLARI altında şirkete ait ciddi bir miktar borç görünüyor.

    Bunu benim hala görüntülüyor olmam sorun değil mi? SGK’ya sorduğumda bu yazılımsal bir durum, ölene kadar bu şekilde şirketin sgk borcunu göreceksiniz dedi. Bana çok saçma geldi. Bu konuda bilginiz var mı?

  45. İsmail Gül dedi ki:

    Çiftci bağkurunda Ölen kişinin bağkur borcu silinmesi bence uygun olan adam ölmüş karısı çocuğuda rahmetlinin bağkur undan faydalanmıyorsa ne için borç ödeyecek akp çocukları borçlu gösterirse köylerden çok oy kaybeder diye düşünüyorum.

  46. Alperen dedi ki:

    Merhabalar dedem 2019 yılinda vefat etti prim gun sayisi 450 gun cikiyor annem resmi olarak evli degil
    2020 yilinda torba yasa cikmisti 256 bin tlden 135 bin tl yatir iseniz anne niz emekli olur dediler bizde yuksek bulduk ozaman parayi yatirmadik bu kanundan hala yararlanma sansimiz varmidir

    1. Alperen dedi ki:

      1985 girisi var bagkura prim gunu 1800 gun olmadigindan toplam tutari yatirmaniz demislerdi kanun ile yarisi dusurmuslerdi suan o kanundan yararlanabilirmiyiz

  47. Ali dedi ki:

    Babam hayattayken sigortadaki parasını çekti aynı zamanda da bağkur borçlanması var şimdi vefat etti biz babamın bağkura olan borcunu ödersek annem emekli olabilir mi?

  48. Tugce dedi ki:

    Merhaba iş veren babaannem olan iş yeri için prim borcu çıktı 1999 yılına ait babaannem 2009 yılında vefat etti.Eyt düzenlemesinden yanında çalışan görünen amcam 6 aylık prim borcumu iş verenim ödemedi demiştir.Ve icra kağıdı geldi prim borcunu ortak ödememiz lazım dedi.Babam 2011 yılında vefat etmiştir.Ben annem ve kardeşime tebligat gelmedi.Amcama adına gelmiş biz borçlu oluyormuyuz.olsaydık bızede kağıt gelir di dimi

  49. Orhan Özdemir dedi ki:

    Merhaba ben eşimin babası için bir soru soracağım
    Eşimin babası yaklaşık 8 yıl önce emekli olup maaş almaya başladı ancak 2022 Ağustos ayında emeklili usulsüz primden dolayı iptal edildi.babası askerlik borçlanması yaparak tekrar emekli oldu babasının maaşından iptal olan emekliliğinden almış olduğu maaşları yeni maaştan kesiyordu ancak 179bin icra yazısı gönderdiler babası 13mart 2023 te öldü bunun borcu çocuklarınamı yoksa ikinci karısı ve bakmakla mükellef olduğu çocuklarına kalır.babasının üstüne kayıtlı arabası ve arazileri var SGK önce bunlarımı hacz eder ilk karısından olan çocuklarından da borcu talep ederim?

  50. Emrah seven dedi ki:

    Selamlar. Benim babam yaşıyor 5 kardeşiz. Babamın sgkya borcu var. Babamın sgkya borcunu sadece kendi üzerime alabilirmiyim

  51. Mor dedi ki:

    Merhaba aynı evin içinde ikamet ediyoruz annemle Ev benim. Annemin değil anneme muuazzali ayrılık sebebi gerekçe gösterilerek borç çıktı maaşı kesildi kendisi bu borcu ödeyemez bende ödeyemem dolayısıyla evime haciz gelir mi ?

  52. Mor dedi ki:

    Merhaba aynı evin içinde ikamet ediyoruz annemle Ev benim. Annemin değil anneme muuazzali ayrılık sebebi gerekçe gösterilerek borç çıktı maaşı kesildi kendisi bu borcu ödeyemez bende ödeyemem dolayısıyla evime haciz gelir mi ? Bu borçtan kurtulmak adına ne yapmalıyım ? Annemede bakmak zorundayım. Rica etsem profosyonel biri bana bu konuda yol gösterebilir mi ??

  53. EHE dedi ki:

    Annem vefat etti ve benim hesaplarım üzerinden kredi çekmişti ancak ben öğrenci olduğum için herhangi bir kazancım bulunmamakta bu çekilen kredileri hayat sigortası ile sildirilmesi mümkün müdür? ayrıca reddi miras yaptığımda kişiye ait bir kuruluşun vergi ve sgk borcu yüzünden bana haciz davası açılması mümkün müdür ?

  54. Seval dedi ki:

    Merhabalar bir tanıdığımız eşi ölmüş ve skk maaşı alıyor eşinden babası çok yıllar önce vefat etmiş Bağ-Kur girişi varmis ama emekli olamamış bu ablamiz babasının bağkur borcunu öderse bu maaşida almaya hak kazanabilir mi

  55. Evrim kumru dedi ki:

    2023te babam öldü ssk ya maaş için gittiğimde Bağ-Kur borcu var ödenirse SSK maaş bağlanır denildi reddi miras yaptım bu kagıtla başvuruda bulundum borç ödenmeden maaş baglanırmı

  56. Osman dedi ki:

    Babama ait limited şirket vardı. Ekim 2022 yılında vefat etti, Kasım ayında şirket tasfiye işlemleri başladı. Yalnız bu esnada 4/a lı olmadığım için tasfiye sonuna kadar altı aylık bağkur prim borcu çıktı ve faiz biniyor. Bu bağkur borcunu sildirebilir miyim? Kanunda bununla alakalı bir madde var mıdır? Çok teşekkürler.

  57. Aylin dedi ki:

    Babam 2 yıl önce vefat etti. Ben 2 yıldır ölüm maaşı alıyorum. Babam hayattayken üvey kızı babamın üzerine dükkan açmış. Ben reddi miras yaptım bana tebliğ edilen borçları dilekçe ve reddi miras kararını beyan edip reddettim.Sgk ya da gittim reddettim ama şimdi maaştan 950 tl kesinti olmuş 170 sgk nosunu aradım reddi miras yapmanız sgk prim borcunu kapsamaz kesilir dedi doğrumudur?70000 tl borc varmış itiraz edebilir miyim?