Onay Verdiği Halde Mesaiye Kalmayan İşçi İşten Çıkarılabilir

Onay Verdiği Halde Mesaiye Kalmayan İşçi İşten Çıkarılabilir
20 Aralık 2016 22:40

Günlük hayatta fazla mesai olarak adlandırılan fazla çalışma, İş Kanununda belirtilen normal günlük ve haftalık çalışma sürelerini aşan çalışmalardır.

Her bir saatlik fazla mesai için normal ücret dışında ayrıca ilave ödeme yapılması gerektiği gibi, normal ücretin de yüzde 50 fazlası yani bir buçuk katı üzerinden ödeme yapılması gerekmektedir. (Bkz. Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır ?)

Fazla mesai çalışma hayatını en önemli konularından ve sorunlarından biri olduğu gibi (Bkz. Her İki Çalışandan Biri Fazla Mesai Yapıyor) işçilik alacalarıyla ilgili olarak açılan davaların hemen hemen hepsinde fazla mesai alacağı da yer almaktadır.

Fazla mesai bu öneminden dolayı İş Kanununda ayrıntılı olarak düzenlenmiş ayrıca bu konuda yönetmelikte yayımlanmıştır (Bkz. İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği) Ayrıca suiistimale açık bir konu olduğundan fazla mesai için işçinin onay şartı (Bkz. Fazla Mesai İçin İşçinin Onayı Gerekir mi ?) ve bazı sınırlamalar getirilmiştir (Bkz. Fazla Mesai Yaptırılamayacak İşçiler).

Söz konusu düzenlemeler uyarınca onayı olmadığı halde fazla mesai yapmaya zorlanmak çalışan açısından haklı fesih sebebi iken (Bkz. Onayı Olmadan Fazla Mesaiye Zorlanan İşçi İşten Ayrılıp Tazminat İsteyebilir., Yargıtay Kararlarına Göre Haklı Fesih Nedenleri), Yargıtayın bu konudaki bir başka kararına göreyse işçinin kabul ettiği yani onay verdiği halde fazla mesaiye kalmaması işveren açısından haklı fesih sebebi oluşturmaktadır.

Yargıtay söz konusu kararında, hem hizmet sözleşmesi ile hem de sonradan verdiği muvafakatnameler ile fazla çalışmayı kabul eden, ancak işyerinde ihtiyaç olmasına rağmen fazla çalışma yapmayan yani mesaiye kalmayan işçinin geçerli nedenle işten çıkarıldığına karar vererek işvereni haklı bulmuş, İş Mahkemesinin bu işçinin işe iadesine ilişkin olarak verdiği kararı ise bozmuştur.  T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ, Esas No. 2014/3840, Karar No. 2014/15607, Tarihi: 13.05.2014)

İşçinin Verdiği Onayı Geri Alma Hakkı Var

Öte yandan işçinin fazla mesaiye katılma konusunda verdiği onayı geri alma hakkı bulunmakta olup isteyen işçi bu hakkını kullanabilir. (Bkz. İşçi Verdiği Fazla Mesai Onayını Geri Alabilir mi ?) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. süleyman dedi ki:

    mesai dosyasini imzaladim bilmeden mesai dosya hersene hatirlanip yenilinmesimi gerekiyor ??

    1. Admin dedi ki:

      Bu konu çalışan (işçi) açısından sorun doğurmaz. Çünkü bu onayın alınması işveren açısından gerekli ve önemlidir. Ayrıca işçiden mesai onayı alınmasıyla ilgili yönetmelikte değişiklik yapıldı. Artık işveren her sene başında işçiden mesai onayı almak zorunda olmayıp, fazla mesai ihtiyacı çıktığında da alabilecek. (Bkz. Fazla Mesai İçin İşçi Onayında Ne Değişti ?)

  2. Nazlı Gökyıldız dedi ki:

    Yazınızda belirtilen “tazminatsız” çıkış yapabilir yorumu hatalıdır. Yazınıza atıfta bulunduğunuz karar içeriğinde de açıkça belirtildiği üzere bu bir geçerli nedenle fesih sebebidir. İhbar ve kıdem tazminatı hakkı bulunmaktadır. Yazının içeriğini bu şekilde düzeltilmesi sağlıklı olur.

    1. Admin dedi ki:

      Dikkatiniz ve hatırlatmanız için teşekkürler. Aslında yazının başlığında tazminat ifadesi kullanmadığımız gibi, ayrıca dava da işe iade davası olup, kıdem tazminatını kapsamadığından yazı içeriğinde niçin tazminat ifadesini kullanmışız, (yazının yazıldığı tarihten bu yana fazla zaman da geçtiği için) şu an hatırlayamadık. Zaten örnek olayın işverene tazminatsız işten çıkarma hakkı verebilmesi için feshin geçerli sebebe dayanması yanında aynı zamanda haklı sebebe de dayanması gerekir. Belki Yargıtay kararı içerisinde “İşçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan nedenler, aynı yasanın 25. maddesinde belirtilen nedenler yanında, bu nitelikte olmamakla birlikte, işyerlerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen nedenlerdir.” şeklinde yer alan ifade nedeniyle kullanmış olabiliriz. Yazının içeriğinde gerekli düzeltme yapıldı.

  3. Nezaket Kor dedi ki:

    Ilk işe giriş zamanımızda sözleşmemiz de fazla mesai çalışma maddesine onay vermişim. Yalnız iş yerinde bazı konularda yapılan haksızlıklardan dolayı ben artık mesailerine dahi kalmak istemiyorum. Mesaiye kalmadığım için bana tutanak tutulabilir mi ? Ve ben 1 sene 9 aydır burdayım netten baktigim zaman da senede 1 kez bizden fazla mesaiye kalmak için imza alınması gerekiyormus bize böyle bisey de yapılmadı. Hakli olarak işten çıkma hakkım varmı? Tazminatimi falan alabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Daha önceki mevzuata göre işverenin her sene başında işçiden fazla mesai için onay alması gerekiyordu. Ancak daha sonra 25 Ağustos 2017 tarihinde “Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay iş sözleşmesinin yapılması esnasında ya da bu ihtiyaç ortaya çıktığında alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır. Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir.” şeklinde değiştirildi.
      Dolayısıyla siz fazla çalışma onayınızı yukarıda belirtildiği şekilde geri alabilirsiniz.

      1. Kenan dedi ki:

        Selamlar bütün yorumları okudum fakat tazminat konusunu anlayamadım. İş kanununda gece vardiyası 7.5 saati geçemez yazıyor. Çalıştığım şirket çalışma saatlerini 07-19 19-07 olarak belirledi. Ben mesai kalmıyorum kendi vardiyama geliyorum sadece .beni tazminatsız işten çıkarabilirler mi ? Verdiğim onayı geri almadım henüz fakat bu çalışma saatleri yasal değil.

        1. Admin dedi ki:

          Yukarıdaki yazı fazla mesai için geçerli, gece vardiyası için geçerli değil.

          1. Kenan dedi ki:

            Peki anlattığım durum yasal mi ne yapmam gerekir

          2. Erhan Güzel dedi ki:

            İşyerindeki tehditleri den dolayı bende mesailere kalmıyorum artık çalışma saatlerinide değiştirdiler Artı 4 12vardiasi 12çikmasi gerekirken saat 1de çıkıyoruz artı oda yetmedi sabah 4 30 a kadar kalmam gerekiyor kalmazsam serviste gelemiycek orda mağdur olacam

        2. Admin dedi ki:

          Anlattığınız durum yasal değil, İş Kanununun 69 uncu maddesine göre; turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işler hariç işçilerin gece çalışmaları yedibuçuk saati geçemez. Hatta 63 üncü maddeye göre gündüz çalışan işçilerin çalışma süresi dahi 11 saati geçemez. Belirtiğiniz durumlar İş Kanununun 24 üncü maddesi II/f bendine göre işçiye iş akdini feshedip kıdem tazminatı isteme hakkı veren fesih sebeplerindendir. İşyerini ALO 170’e şikayet edebilirsiniz. Öte yandan önceki cevabımızda belirttiğiniz konunun fazla mesaiyle ilgili olmadığını belirttik, ancak verdiğiniz bilgilere göre haftada 45 saatten fazla çalıştığınız için size fazla mesai ödenmesi de gerekir, hatta 45 saatin dolup dolmadığına bakılmaksızın günde 11 saati aşan çalışma için de size fazla mesai ödenmesi gerekir.

          1. Sefa dedi ki:

            Merhaba iş yerinde üstüme çok oynadılar yaşım 19 lojistik firmasinda çalışıyorum iş yerinde çok fazla mesai oluyor ve çok zorluyorlar baski yapiliyor bende isyerinden de istendende bunaldim tazminatimi alip çıkmak istiyorum ama sorun şu¿ bennn hiç mesai kalmiyorum artık kovarlarsa tazminat işsizlik maşi alabilirmiyim lütfen geri yazin

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Belirttiğiniz durumlar mobbing kapsamına giriyor, dolayısıyla size fesih hakkı veriyor, siz işten ayrılırsanız ihbar tazminatı alamazsınız, eğer işyerinde bir yıllık süreyi doldurdunuzsa kıdem tazminatı isteyebilirsiniz. Ancak ileride arabulucu sonrası mahkemeye gitmeniz gerekirse işyerinde mobbinge uğradığınızı ispatlayabilmeniz gerekir. İşsizlik maaşı alabilmeniz ise şartları taşımanıza bağlı. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/calisanlarin-kabusu-mobbing-psikolojik-taciz/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/en-basit-sekliyle-issizlik-maasi-alma-sartlari/)

  4. Mertcan dedi ki:

    Merhabalar sene başında fazla mesai mukavemetine imza attım fakat fazla mesaiye kalmak istemiyorum iptal dilekçesi vermeden mesailere katılmazsam ve işten mesaiye kalmadığım için çıkarılırsam kıdem ve ihbar tazminatını almaya hak kazanabilir miyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere, fazla mesai yapma konusunda onay verdiğiniz halde mesaiye kalmazsanız işveren sizi haklı olarak işten çıkarabilir, bu durumda kıdem ve ihbar tazminatı da alamazsınız. Böyle yapmak yerine fazla mesai konusunda verdiğiniz onayı geri alabilirsiniz, çünkü Yönetmelik işçiye bu hakkı veriyor. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isci-verdigi-fazla-mesai-onayini-geri-alabilir-mi/)

      1. Mertcan dedi ki:

        Teşekkür ederim bilgilendirme için fakat mesaiden bir gün öncede tekrardan mesaiye kalmak için imza isteniyor bu farklı bir onay mi

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Eskiden çalışanlardan her sene başında mesai onayı alınması gerekiyordu, ancak daha sonra bu konuda yönetmelik değişikliği yapıldı, çalışandan bir kez fazla mesai onayı alınması yeterli oluyor, dolayısıyla kendisinden fazla mesai onayı bir kez alınmış bir çalışandan, mesaiden bir gün önce tekrar onay alınması şeklinde bir mevzuat hükmü yok, işyerinizin uygulaması bu şekilde olabilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/fazla-mesai-icin-isci-onayinda-ne-degisti/)

  5. Gökhan dedi ki:

    Merhabalar. Ben bir fabrika da çalışıyorum Medical üzerine. 3 senedir bu iş yerinde çalışmaktayım. İşe girerken dosyalarima imza attım ama fazla mesai olduğunu biliyodum. Dosyamda da büyük ihtimalle vardır. Peki ben bir sene içinde 270 saatin üzerinde mesai yapıyorum şuan yıl sonu ve 400 saat mesai yapmışım ve hala mesai için zorla bırakılmaya çalışılıyorum ve kabul etmiyorum. Bana disipline göndericeklerini ve ya iş çıkışımı vermemi söylüyorlar bu durumda haklı olan Taraf kim oluyor ve ne yapmam gerekiyor bilgi verirseniz sevinirim.

  6. Yusuf dedi ki:

    Merhabalar turizm sektöründe bir otelde çalışıyorum,işe ise 2017 de girdim kadroluyum…söylendiği gibi bende girişte mesai için imza attım fakat ;mesailer haftalık çalışma programında gözükmüyor,telefonla saatler öncesinden bildiriyorlar …yılbaşında ise 1 gün önceden söylediler ve istedikleri mesai de double şeklinde yani 08.00 00.00 ve yemek saati dışında da mola vermiyorlar 16 saat aralıksız çalışıyoruz ….ben mesaiye kalmadım yılbaşında 8 saatimi doldurup çıktım ve tutanak tutmuşlar onuda imzalamadım …yasal olarak birşey yapabilirler mi tazminat hakkım iptal olurmu 5 senelik tazminatın War ….

  7. Duran dedi ki:

    Çiftçi belgesi olup tarla icarlayan ve Hayvancılık yapan ek 5 tarım Sigortası başlatabilir mi

  8. Mehmet dedi ki:

    Onay verdigimiz mesai icin. Yinede kalmadik ve isten cikarildik tazminat alabilirmiyiz ? Ihbar ve kidem tazmanati. Isten cikarma hakli fesih oldugu isveren icin olsada tazminatsiz cikaramazmi yani ?

  9. Erhan Güzel dedi ki:

    İşyerindeki tehditleri den dolayı bende mesailere kalmıyorum artık çalışma saatlerinide değiştirdiler Artı 4 12vardiasi 12çikmasi gerekirken saat 1de çıkıyoruz artı oda yetmedi sabah 4 30 a kadar kalmam gerekiyor kalmazsam serviste gelemiycek orda mağdur olacam