Rapor Parsı (Geçici İş Göremezlik Ödeneği) Nasıl Hesaplanır ?

Rapor Parsı (Geçici İş Göremezlik Ödeneği) Nasıl Hesaplanır ?
26 Kasım 2013 18:19

Sigortalılara; iş kazası ve meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde yatarak tedavi gördükleri süreler veya alınan istirahat raporları için ödenen geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası); iş kazasının veya doğumun olduğu tarihten, meslek hastalığı veya hastalık halinde ise iş göremezliğin başladığı tarihten önceki oniki aydaki son üç ay içinde, sigortalı adına Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmiş olan prime esas kazançlarının, bu süredeki gün sayısına bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama günlük kazanç esas alınarak hesaplanır.

Not: 22 Nisan 2021 tarihinden geçerli olmak üzere, hastalık ve analık nedeniyle alınacak raporlar için ödenecek rapor parasının  hesaplanma şekli değiştirilmiştir. (Bkz. SGK Rapor Parası Hesaplama Şekli Değişti)

Söz konusu oniki aylık dönemde çalışmamış ve ücret almamış olan sigortalı, çalışmaya başladığı ay içinde iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle iş göremezliğe uğrarsa verilecek ödeneğin hesabına esas günlük kazanç; çalışmaya başladığı tarih ile iş göremezliğinin başladığı tarih arasındaki sürede elde ettiği prime esas günlük kazanç toplamının, çalıştığı gün sayısına bölünmesi suretiyle; çalışmaya başladığı gün iş kazasına uğraması halinde ise aynı veya emsal işte çalışan benzeri bir sigortalının günlük kazancı esas alınarak hesaplanır. Bu şekilde bir tespitte yapılamıyorsa, prime esas kazanç alt sınırı, yani sigortalının yaşına uygun günlük brüt asgari ücret, ödeneğe esas günlük kazanç olarak esas alınır.

4/1-a (SSK) kapsamındaki sigortalının, prime esas kazancının içinde normal ücreti dışında prim ikramiye gibi ödemeler de varsa, bu tür ödemelerin yukarıdaki şekilde hesaplanacak günlük kazanca % 50 oranında ekleme yapılarak bulunacak miktarı aşan kısmı dikkate alınmaz. Yani prim ikramiye gibi ödemelerin, en fazla normal ücretin yarısı kadar kısmı ödeneğe esas tutulacak kazanca dahil edilir.

Yukarıda belirtilen şekilde, günlük geçici iş göremezlik ödeneğinin (rapor parasının) hesabına esas tutulacak günlük kazanç belirlendikten sonra, sigortalının yatarak tedavi gördüğü günler için belirlenen günlük kazancın yarısı, ayakta tedavilerde yani hastaneye yatmaksızın istirahat raporlu geçen günler için ise belirlenen günlük kazancın üçte ikisi oranında geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.

Örneğin; aylık asgari ücretle yani 1.021,50 TL ile çalışan bir işçinin ödeneğe esas ortalama günlük kazancı 34,05 TL’dir. Bu sigortalının hastanede yattığı her gün için 17,02 TL; ayakta istirahatli (raporlu) olduğu her gün için ise 22,7 TL günlük geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası ödenir.

Ancak iş kazası – meslek hastalığı ve analık halleri dışında, yatarak tedavi ve ayaktan istirahat süresi üç günden az olan iş göremezlik hallerinde geçici iş göremezlik ödeneği hiç ödenmeyeceği gibi, üç gün veya daha fazla süreli iş göremezliklerde de yine ilk iki gün için iş göremezlik ödeneği ödenmez.

Geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) ile ilgili daha ayrıntılı bilgi ve açıklama; Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası) Kimlere Verilir – Şartları Nelerdir? başlıklı yazıda yer almaktadır.

YORUMLAR

  1. Sezgin dedi ki:

    16 hafta dogum raporu bitiminde issizlik odenegi hak eden kisinin raporlu oldugu icin issizlik odenegini dusururmu

    1. Admin dedi ki:

      İkisi aynı anda ödenmez, rapor parası ödenen sürede işsizlik maaşı ödemesi durdurulur, rapor süresi bittikten sonra başka engel bir durum da yoksa işsizlik maaşı ödemesi tekrar başlatılır.

  2. Erdinç Kuşdal dedi ki:

    Merhaba,
    Doğum rapor parasında son 12 ayda 90 gün prim ödeme şartını sağlıyoruz . Ancak kısa çalışma ile çalıştığımız için bu dönemlerde prim ödeme sıfır TL görünecek. Son 3 ayda kısa çalışma gözükmesi halinde rapor parasını neye göre hesaplayacaklar. Son 3 aydaki brüt ücrete bakılıyor diye biliyoruz. Bilginiz varsa yazar mısınız.

    1. Admin dedi ki:

      Son bir yıl içindeki prim gün sayısı bildirilmiş son üç aya bakılır, doğumdan sonraki üç ay içinde işçinin gün sayısı 0 ise o üç aydan öncesi üç aya bakılır.

      1. Erdal Kiraz dedi ki:

        7 gün ayrı,ağustos-22 1 inden 8 ine kadar ve hemen sonrasında da 2 gün 8-9 günleri raporluydum.Toplamda 9 gün rapor.Ne kadar rapor parası alırım.Şimdiden teşekkürler.iyi geceler.

      2. Mümin dedi ki:

        Merhabalar iş kazası nedeniyle 3 gün ayrı 10 gün ayrı raporluyum. Yeni sisteme göre bunun hesaplaması nasıl olur ?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Yeni sisteme göre analık ve hastalık hallerinde alınan raporlara ait rapor parasının hesaplanma şekli değişti, iş kazası – meslek hastalığı nedeniyle alınan raporlar için eski uygulama aynen devam ediyor. Ayrıca ilk iki gün düşülmeksizin tüm rapor süresi için ödeme yapılıyor. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/is-kazasindan-alinan-raporlarla-diger-raporlar-arasinda-fark-var-midir/)

  3. Berba dedi ki:

    Merhaba
    Doğum dolayısıyla 4 aylık isgormezlik parası yüzde 66 dan mi hesaplaniyir
    3 te 2 su diye belirtilmiş dogrumudur

    1. Admin dedi ki:

      Doğum, hastalık fark etmez, geçici iş göremezlik ödeneği yani parası o kişi adına SGK’ya bildirilmiş olan ve rapor parasının hesabında esas alınan prime esas kazancın yatarak tedavi de yarısı, ayakta tedavi de 3’te 2’si üzerinden ödenir.

  4. Ceren dedi ki:

    Yıllardır çalışıyor ve prim ödüyorum. Üç aylık hamile iken ücretsiz izne çıksam bu durumda işsizlik ödeneğini alabiliyor muyum doğumdan sonra ve bu miktar ücretsiz izne çıkana kadar çalıştığım son üç aya göre mi belirlenir, yoksa işsizlik ödeneği alamaz mıyım?

    1. Admin dedi ki:

      Ücretsiz izindeyken işsizlik ödeneği alınamaz, pandemi sürecine bağlı olarak ücretsiz izinde olanlar günlük 39 lira nakdi ücret desteği almaktadır.

  5. Ceren dedi ki:

    Doğumdan sonra doğum parası da alamam? Sonuçta doğumdan önceki bir yılda en az 90 gün prim yatırma şartını gerçekleştirmiş oluyorum.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işveren ücretsiz izninizi sona erdirir ancak sigorta çıkışınızı vermezse, 32. haftadan itibaren istirahat raporunuzu alırsanız, 90 gün şartı da yerine gelmiş olduğuna göre rapor parası alabilirsiniz.

      1. Ceren dedi ki:

        Çok teşekkür ederim.

      2. Yılmaz dedi ki:

        Merhabalar ben 2 nisan da iş kazası geçirdim 6 aydır işe doğru düzgün gidemiyorum ameliyat oldum 2 hafta önce benim iş kazası rapor ücretim 4 nisan da aldığım ücret şimdi eylül ayında aldığım ücret aynı günlük rapor ücretimde biraz düşüklük var her yere başvurdum kimse yardımcı olamadı neden ne olabilir ?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Rapor gün sayısı eksik olabilir, çünkü iş kazasında rapor parası rapor başlangıç tarihinden önceki üç aydaki prime esas kazanç dikkate alınarak hesaplanıyor. Hastalık nedeniyle alınan raporlara ödenecek para ise 12 aylık prime esas kazanç ortalaması üzerinden hesaplanıyor. Son raporunuz iş kazası değil de hastalık nedeniyle düzenlemiş de olabilir.

  6. Hatice yegin dedi ki:

    Merhaba doğum iznine çıkma ma 1ay kala covit geçirdim. 90 gün prim var. Ama son üç ay brüte bakılıyormuş. Benım son üç ay içindeki 2. Ayım dan 5 gün primi. Yattı. Hesaplanırken nasıl olucak o 5 güne bakılacak mı. Yoksa o ay sayılmayız diğer alarmı baz alınır. Eger son üç aya bakılırsa eksik ödeme alıyorum haksızlık degılm. Sonucda benım bürütüm yüksek diğer aylarda da.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Son 3 ayda hiç bildirim olmasaydı ondan önceki aylara bakılırdı, bildirim olduğu için son 3 aya bakılır. Konuya ilişkin ayrıntılı açıklama ve örnekler 2016/21 sayılı SGK Genelgesinde yer almakatdır.

  7. Ayse dedi ki:

    32.haftadan once 30 gun heyet raporu verdiler ikinci 30 günü de verecekler analik odenegini etkiler mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Etkilemez, bu rapor hastalık sigortası kapsamına girer, size ödenecek günlük para miktarı da doğum nedeniyle alacağınız günlük para miktarıyla aynı olur.

  8. Hatice dedi ki:

    Merhabalar, Nisan 2020 itibariyle KÇÖ kapsamında çalışıyorum, Nisan ayında 10 gün, diğer aylarda 6 veya 7 gün şeklinde sigortam yatıyor. 5 aylık hamileyim, Nisan ayının ikinci haftasında 32 haftamı doldurmuş oluyorum. Bu durumda, günü gününe mi yani Nisan’ın kaçında izne ayrıldıysam prim için tam olarak o tarihten geriye 1 yıl mı, yoksa Nisan’da ayrılırsam Mart ayından Mart ayına şeklinde mi bakılacak? Mart ayında sigortam tam yatmıştı, o durumda şartı sağlıyorum fakat aksi durumda maalesef sağlayamayacağım. Sizlerden hayırlı haberlerinizi bekliyorum.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Doğum iznine ayrıldığınız, yani istirahatinizin (raporunuzun) başladığı tarihten geriye doğru 1 yıl içinde 90 gün aranır. İşverenden en azından bundan sonrası için kısa çalışmayı sona erdirip, en azından Şubat ve Mart ayları için SGK’ya 30’ar gün üzerinden sizi bildirmesini talep edebilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/rapor-parasinda-90-gunu-tamamlama-sartlari/)

  9. Hidayet dedi ki:

    Merhaba ben 01.12.2020 de doğum iznine çıktım ve 08.01.2021 de doğum yaptım doğum öncesi 8 haftalık rapor parası yatırıldı fakat doğum sonrası rapor bittikten ne zaman sonra rapor parasini alabilirim birde raporum bittiği gün ben işten ayrılmam gerek bebeğime bakicak kimse olmadığı için acaba rapor parasini yine alabilirmiyim cevaplarsanız sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Rapor parsının ne zaman yatacağını SGK’dan öğrenebilirsiniz, ALO 170’den de sorabilirsiniz. Doğum sonrası 8 haftalık süre dolduktan sonra sigorta çıkışınızın verilmesi sorun olmaz, önemli olan doğuma bağlı istirahat (rapor) süresi boyunca sigortalılığınızın devam etmiş olmasıdır, ancak bu süreyi iyi hesaplayın, çünkü sigorta çıkış tarihinin 9 uncu gününe kadarki süre için rapor ödenir, 10 uncu gününden sonrası için rapor parası ödenmez. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/raporluyken-isten-cikarilan-isci-rapor-parasini-alabilir-mi/)

  10. Erhan dedi ki:

    Mrb benin 5 gün raporum vardı son 3 ayın sigorta prim gün sayısı 90 gün 90 günün toplam prime esas kazanç ise 38500 tl benim hesaplamaya göre yatması gereken ücret 850 tl ama yatırılan 650 tl ne yapmam gerekli acaba

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Raporu iş kazası veya meslek hastalığı dışında herhangi bir nedenle aldınızsa ilk 2 gün için rapor parası ödenmez, sadece 3 günlük rapor parası ödenir. 3 günlük rapor için yatırılan para eksik çıkıyorsa işyerinizin bağlı olduğu SGK Müdürlüğünü arayıp dosyanıza bakan memurla görüşebilirsiniz.

      1. Melek dedi ki:

        06 haziran 2020de dogum yaptim dogum sizin raporumu ve dogum yaptigima dair raporumu calistigim okula verdim.ucretli ogretmenim. Fakat idare milli egitime gondermemis dogum yardim parasi alamiyorum sgk dan bugun milli egitim sisteme girdi. Simdi 2020 yil geriye donuk parami alabilirmiyim

  11. Gamze dedi ki:

    Merhaba doğumum 4 temmuz görünüyor 32 haftamda yani haftaya izne ayrılacağım yani 32 ile 37.hafta arası yada doğum gerçekleşene kadar iş göremezlik ödeneğini nasıl alırım ve nereye yatar acaba teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      32. haftada raporunuzu almanız halinde, diğer şartlar da tamamsa geçici iş göremezlik ödeneğiniz SGK’ya bildirilmiş banka hesap numaranız varsa oraya yatırılır, yoksa PTT’ye yatırılır.

  12. Emine dedi ki:

    Merhabalar 32. Haftamdayım dün raporumu aldım tahmini doğum tarihim 24 ekim rapor parasını ne zaman alabilirim raporum komple bitince mi yoksa doğum olunca bi kısmını alabiliyor muyum.birde Hazirandan önce 2 ay çalışmadım fakat raporlu olduğum haftalarla son dört ayı doldurup işten çıkışım verilirse rapor bitince işsizlik alabşlir miyim

  13. TUĞBA İREM dedi ki:

    Merhabalar 4 buçuk yıldır bir fiil aynı firmada çalışmaktayım 2021 mayıs ayında evlendim tazminat hakkım için mayıs 2022 gibi çıkışımın yapılmasını rica edicem başka türlü tazminatımı alamam. Fakat işten yana bir sıkıntım yok ve işverenimle de bi sorunum yok çıkış yaptırıp ertesi gün giriş yaptıracağım ve şuan 2 aylık hamileyim doğumum tahmini olarak ağustos sonuna denk geliyor. Merak ettiğim şey şu mayıs ayında 27 haftalık olmuş olucak hamilelik sürem 5 hafta sonra yani 1 ay sonra muhtemelen çalışamaz raporu vericek doktor giriş çıkış yapılmış olmasına göre mi hesaplanır rapor param yoksa arada gün kaybı olmadan sigortam hala devam etmiş ona mı bakar?

  14. Mehtap dedi ki:

    Merhaba. Evde yapılan doğumlarda bu ödeme alinabiliyor mu acaba

  15. Necder dedi ki:

    Merhaba çalıştığım fabrikda arza yapan motoru değişimi yaparken elim altında kaldı bilek ve oarmsklsrin kırıldı 20 gün rapor verdiler tazminat davası açarsam bi sonuç elde edebilirmiyim vbirde 20 gün luk rapor is kazasi sebebiyle ne kadar ücret yatar tahminen

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      20 günlük istirahat raporu almış olmanız, tazminat davası açmanız halinde bir sonuç elde edip edemeyeceğinizi değerlendirmek için yeterli olmadığı gibi, bu konuda kararı verecek olan davayı açacağınız mahkemedir. Mahkeme de sizin herhangi bir zarara uğrayıp uğramadığınız, sağlık yönünden kalıcı bir hasar olup olmadığı, işverenin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı açısından herhangi bir kusuru olup olmadığı gibi hususları dikkate alarak kara verir.
      20 günlük istirahat için alacağınız rapor parasına gelince, rapor başlangıç tarihinden önceki üç ay için işyeri tarafından SGK’ya bildirilmiş olan ortalama günlük prime esas kazancınızın üçte ikisi üzerinden geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.

  16. Gülşen yorulmaz dedi ki:

    Mrb. Özel bir şirkette çalışıyorum. 1 nisan 2022 tarih itibariyle 32. Haftada doğum öncesi rapor kullanarak iş yerimden ayrıldım. Web de araştırmalarıma göre doğum rapor parası hesaplanırken kişinin son 3 aylık brüt maaşına bakılarak hesaplama yapılır yazıyor. Ama yatan para ile hesaplanan arasında yarı yarıya fark var. Sgk ile görüşmemde hesaplamanın son 3 ay değil 12 aylık brütüne bakılır dediler. Bu son 12 aylık süre içinde kısa çalışma ödeneğide olduğu için brütlerin 0 olduğu aylarda var. Doğum rapor parası için son 3 ayın brütüne mı bakılır yoksa 12 aylık mı. Web de hiç 12 aya rastlamadım. Yardımınızı rica ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Daha önceki uygulamaya göre, rapor parasının hesabında raporun başlangıç tarihinden önceki üç aylık prime esas kazanca bakılıyordu. Ancak sayfa başındaki yazının ilk kısmında da not olarak belirttiğimiz üzere, 2 Nisan 2021 tarihinden geçerli olmak üzere hastalık ve analık hallerinde alınacak raporlar için ödenecek rapor parasının hesaplama şekli değişti. Yeni uygulamaya göre 12 aylık ortalama esas alınıyor. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgk-rapor-parasi-hesaplama-sekli-degisti/)

  17. Engin dedi ki:

    Ben iş kazası geçirdim rapor aldım 3 ay raporluyum rapor bitti ve çıkışı istedim isverende çıkardı işsizlik alır mıyım veya raporlu olduğum için işsizlik maaşı neye göre hesaplanır sonuçta işkur son 4 aylık prime göre hesap yapıyor bende son 3 ayım raporlu olduğum için nasıl bı hesaplams olur o sormak istedim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Raporlu olduğunuz süre son 120 günde kesinti sayılmaz, eğer geriye dönük 3 yıllık süre içerisinde en az 600 prim gününüz varsa ve işveren de SGK’ya işsizlik maaşı almanıza engel teşkil etmeyecek işten çıkış kodu bildirdiyse işsizlik maaşı alabilirsiniz.

  18. yelizk dedi ki:

    merhaba 25 mart 2022 de doğum yaptım bebeğim öldü 5 aylıkytı 14 temmuza kadar rapaorluyum doğum parası hesaplanırken brüt ücret yeni asgari ücrettenmi hesaplanacak acaba

  19. sevda dedi ki:

    Merhaba, 37 haftalık hamileyim 32. haftada çalışabilir raporu almadım şuan çalışamaz raporu alabilir miyim ? Alırsam 5 haftalık süreç doğum paramdan kesilir mi ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabileceğinize dair raporu 32. haftada almanız gerekirdi, doktor geriye dönük rapor verebilir mi bilmiyoruz, büyük ihtimalle alacağınız rapor verildiği tarihten sonrası için geçerli olur, bu durumda da 5 haftalık süre doğum sonrasına aktarılmaz ve SGK o 5 hafta için rapor parası ödemez.

  20. Hayrettin dedi ki:

    21 temmuz ile 31 temmuz arası 10 günlük raporum var asgari ücret ile çalışmaktayım bunun 2 günü kesilip 8 günlük iş görmezlik parası verileceği söyleniyor 8 günlük ne kadar yapıyor

  21. Ahmet dedi ki:

    2 yıllık TSK personeliyim ve bu yıl içerisinde 10 günlük rapor almıştım şimdi tekrar ilk raporumdan 3 ay sonra yine 10 günlük rapor verildi maaşımdan ne kadar kesinti yapılır

  22. Aslan dedi ki:

    Merhabalar 30 gün heyet raporu aldım 3 aylık brutum 40.000 lira 12 Ay ful çalıştım heyet raporum nasıl hesaplanır ne kadar ücret alırım tşkler

  23. Özcan süme dedi ki:

    2016 yılının 2 ayındaki 7 günlük iş göremezlik ödeneği nasıl alabilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Beş yıllık zamanaşımı süresi var, artık alamazsınız, isterseniz yine de SGK ile görüşün.

  24. Selenay dedi ki:

    İyi günler 59 günlük raporum var ödemesi ne kadar ?

  25. hakan dedi ki:

    18 aydır iş kazası gecirdim %47 is goremezlik raporum var is goremezlık odenegı cıkacak acaba nekadar alırım bılgı vere bılırmısı8nız

  26. Defne dedi ki:

    Merhaba ben ucretli ogretmendim geriye dönük 90 günüm var haziranda ciksim verildi ve mili etim dogum iznine ayırmıyor ciks veriyor o yüzden başka işe girdim 34 haftalik hamileyim 5 aydır sigortam yoktu is bulamamıştım şimdi son 3 ay esası bu sirecimi kapsıyor 34 haftadan önce 3 ay olmasımi gerekiyordu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      3 ay esası’ndan kastettiğiniz nedir anlayamadık.

  27. Leyla dedi ki:

    Merhaba çok önemli !!! Ben hamileligim riskli oldugu icin agustos ayindan subat ayina kadar ücretsiz izin aldim.Ücretsiz izin bitiminde dogum iznini ayrildim.son 1 yila bakildiginda 90 gunden fazla primim mevcut. Suan 170 i aradigimda bana ucretsiz izin kullandigimdan dolayi is sozlesmesi askida oldugundan rapor parasi alamazsiniz 1 gun bile calissaydiniz olurdu diye bir cevap veriliyor.ama arastirmalara gore son 1 yilda 90 gun prim kosulunu karsiliyorum.Raporum 08.06.2023 de bitti.rapor parami almamda bir engel var midir.170 de baska kisilerlede gorustum herkes farkli bir yanit verdi.Parami alabilecek miyim? Lutfen donuş yaparsaniz cok sevinirim

  28. Aslı Şengül dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin 32 haftalık gebeyim çalışabilir raporu aldım 37 ye kadar çalışa bilir raporu vermiş muhasebeye verdim raporumu bu rapor değil sonraki aldığın raporu işleme koyacağım diyor süreç böyle mi işliyor param da kesinti olmaz dimi bu şekilde çalışamaz raporu mu almalıydım 32. Haftada