Sadece Sigorta Girişi Olup Günü Olmayanlara Kötü Haber

Sadece Sigorta Girişi Olup Günü Olmayanlara Kötü Haber
23 Ekim 2019 22:50

4447 sayılı Kanundan önce emeklilik için sigortalılık süresi ve prim gün sayısı yetiyordu. Ancak bu Kanunla emeklilik için ayrıca yaş şartı getirildi ve bu tarihten sonra emeklilik yaşı için sigorta başlangıç tarihi yani ilk sigorta giriş tarihi çok önemli hale geldi.

Diğer taraftan sigorta başlangıç tarihinin önem kazanması, hizmet dökümünde sigorta başlangıç tarihi yer alan ancak o güne ait bir gün bile sigortalılığı görünmeyen kişiler için sorun olmaya başladı. Örneğin, hizmet dökümünde kişinin sigorta başlangıç tarihi 15.01.1985 olarak görünüyor, ancak bu kişinin 1985 Ocak ayına ait 1 gün bile sigortalılığı (prim gün sayısı görünmüyor), ondan sonraki ilk işe giriş tarihi ise 19.04.2003 ve hizmet dökümündeki ilk sigortalı hizmet 2003/4. aya ait olarak görünüyor. Bu duruma daha çok 4/a (SSK) kapsamında çalışması olanlarda rastlanıyor. Bu durumdaki sigortalı için doğal olarak emeklilikte 1985 yılına ait giriş değil, 2003 yılına ait giriş esas alınıyor. İşte durumu bu örnekteki gibi olan sigortalılar ilk sigorta giriş tarihinin emeklilikte dikkate alınması için İş Mahkemesinde dava açıyorlardı. Bazı mahkemeler de sigorta girişi verilmiş olan kişinin en azından o gün için çalıştığının kabul edilmesi ve emeklilikte ilk sigorta girişinin esas alınması gerektiği yönünde kararlar veriyordu. Belki bu yönde Yargıtay Hukuk Dairelerinin içtihatları bile vardı.

Ancak Yargıtay’ın bu konuyla ilgili son zamanlardaki içtihatlarında konuya farklı yaklaşılmaktadır. Örneğin Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 10 Aralık 2018 tarihli kararında aynen; “sigortalılığın tespitinde, yöntemince düzenlenerek yasal hak düşürücü süre içerisinde Kuruma verilen sigortalı işe giriş bildirgesi, ilgilinin işe alındığını gösteren yazılı delil niteliğinde ise de sigortalılığın kabulü açısından tek başına yeterli kabul edilemez ve bu kapsamda çalışma olgusunun da inandırıcı ve yeterli delillerle ispatlanması gerekmektedir.” açıklamalarına yer vermiştir. (Yargıtay 10. Hukuk Dairesi – Esas No. 2018/2988 – Karar No. 2018/10345) Benzer şekilde Yargıtay 21. Hukuk Dairesi de 01.10.2018 tarihli kararında; sigortalılığın tespitinde işe giriş bildirgesinin yeterli olmadığı, fiili çalışmanın da kanıtlanmasının gerektiği yönünde karar vermiştir. (Yargıtay 21. Hukuk Dairesi – Esas No. 2017/3606 – Karar No. 2018/6882)

Dolayısıyla kişinin hizmet dökümünde sigorta başlangıç tarihi olarak belirtilen aya ait 1 gün bile sigortalı hizmeti yoksa, bu durum kişinin adına sigortalı hizmet bildirilen ilk aydaki işe giriş tarihi dikkate alınmaktadır.

Bu Sorun Neden Kaynaklanıyor ?

Kişinin hizmet dökümünde sigorta başlangıç tarihi olarak yer alan aya ait 1 günlük bile sigortalı hizmetinin görünmemesinin iki sebebi olabilir.

Birincisi: İşveren kişinin sigortalı işe giriş bildirgesini vermiştir ancak kişi o işyerinde gelip hiç çalışmamıştır veya kişi gelip işyerinde çalışmış ancak işveren / muhasebeci o çalışmaya ait dört aylık dönem bordrosunu hiç vermemiştir.

İkincisi: İşveren kişinin sigortalı işe giriş bildirgesini verdiği gibi o çalışmasına ait dört aylık dönem bordrosunu Kuruma vermiştir, ancak sigortalı hizmetleri elektronik ortama aktarılırken o dönem bordrosu gözden kaçmıştır.

Bu Sorun Nasıl Çözülür ?

Eğer kişinin hizmet dökümünde yer alan sigorta başlangıcına ait çalışmasıyla ilgili dört aylık dönem bordrosu Kuruma verilmişse, işverenin arşivinden SSK onaylı bordro bulunabiliyorsa ve SGK bunu dikkate alırsa gerekli düzeltme yapılır, dönem bordrosundaki gün ve kazançlar kişinin sigortalı hizmetlerine işlenir ve emeklilikte ilk işe giriş dikkate alınır. Bunun dışındaki hallerde sigortalının iş mahkemesinde hizmet tespit davası açması, sigorta başlangıç tarihine ait ayda o işyerinde fiilen çalışmış olduğunu kanıtlaması gerekir. Sigortalı işe giriş bildirgesi verilmiş olduğu için hizmet tespit davalarında uygulanan 5 yıllık zamanaşımı süresi burada geçerli değildir, yani bu konuda açılacak dava zamanaşımı süresine tabi değildir.

Sigorta Başlangıç Tarihi Önemli mi ?

Eğer bu sigorta başlangıç tarihi sorunu 8 Eylül 1999 tarihinden sonraki çalışmalarla ilgiliyse, bu tarihten sonra işe girmiş olanlar için sigorta başlangıcına bakılmaksızın emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak uygulandığından, iki istisna dışında 8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe başlamış olanlar için sigorta başlangıç tarihinin hiçbir önemi bulunmamaktadır. Bu istisnalar ise şunlardır. Birincisi: 25 yıl sigortalılık süresi – 4500 prim günüyle emekli olacaklar için 25 yıllık sigortalılık süresinin dolması açısından sigorta başlangıç tarihi önemlidir. Çünkü 25 yıllık sürenin hesabında sigorta başlangıç tarihi esas alınır. İkincisi: sigorta başlangıç tarihi görünüp o aya ait bir günlük sigortalı hizmeti dahi görünmeyen kişinin o dönemdeki çalışması 1 günden fazlaysa, emeklilik için gerekli prim gününü doldurma açısından faydası olacaksa, o tarihlere ait sigortalı çalışmaların tespit ettirilip sigortalı hizmetlere eklenmesinin sağlanması önemlidir.

Ancak bu sigorta başlangıç tarihi sorunu 8 Eylül 1999 tarihinden önceki çalışmalarla ilgiliyse, sigorta başlangıç tarihi kişinin emeklilik yaşını etkilediği gibi SSK şartlarında emekli olacaklar açısından emeklilik için doldurulması gereken prim gün sayısını da etkilediğinden, yani emeklilik prim gün sayısı sigorta başlangıç tarihine göre değiştiğinden çok önemlidir. Bu konu Emeklilikte Sigorta Başlangıç Tarihinin Önemli Olduğu Durumlar başlıklı yazıda açıklanmıştır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Vesile dedi ki:

    Merhaba ben 1975 doğumluyum
    1991 yılı ilk işe giriş tarihi
    Ama 1993 yalında pirimin görünmeye başlıyor
    Ve birde 2000 yolu pirimlerimde görünmüyor
    Nâsır bir yol izlemeliyim acaba
    Teşekkürler

  2. Bekir aydın dedi ki:

    Ben 01/02/1972dogumluyum İlk işe giriş tarihim 07/05/1986 fakat 1986dan pirim görünüyor bende sosyal güvenlik kurumuna ise giriş tespit dilekçe verdim dörtl ay oldu cevap gelmedi e-devlet te dys evre takibinde 1986ya ait üç ve dört dönem bordrosu yok yazısı gönderilecek yazısı var bundan ne anlama lıyyım

  3. Gokhan dedi ki:

    1998yılında çıraklık okulunda okumuş olup sigorta başlangıcım 1998 yılı gözükmekte olup birgün bile pirim gözükmektedir sonraki pırımım 2007 yılında başlamıştır çıraklık okulu başlangıç olarak sayılırmı acaba

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çıraklıktaki sigorta girişi emeklilikte dikkate alınmaz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/ciraklik-veya-stajdaki-sigorta-baslangici-emeklilikte-dikkate-alinir-mi/)

      1. Emre dedi ki:

        İşe giriş tarihi 1993 den sigorta ya 60 gün pirim gun yatmış sonrasında 2002 nin 5 ayına kadar hiç pirim ve gün yok 5 aydan gerisi bağkur yatırdım günüm doldu ödemeyi donzurdum eyt de ise giris tarihim den dolayı yararlanabilirmiyim

  4. Canan Şahin dedi ki:

    Benim ilk işe giriş tarihim 02.01.1995 ve ilk olarak sigorta numaram da bu tarihte çıktı 3 ay gibi bir süre çalıştım daha sonra 01.11.1995 tarihinde başka işe girdim sigorta başlangıcım da 01.11.1995 tarihi görünüyo ne yapmalıyım

  5. Murat Çavak dedi ki:

    1979 doğumluyum 1997 yılında sigorta girişim yapıldı e-devlette görülüyor yanlız hiç prim ödenmemiş. Prim ödemelerim asker dönüşü başka firmadan 2001.1 aydan başlıyor ve emeklilik yaşım 60 a çıkıyor. İlk çalıştığım firmayı sigortamı ödemediği için mahkemeye verebilirmiyim yada askerliğimi ödeyerek 2000 öncesine çekebilirmiyim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İlk çalıştığınız firmadan sigorta girişinin yapılmış olduğu için, hizmet tespit davası açmada 5 yıllık süreye tabi değilsiniz, bu nedenle dava açabilirsiniz. Eğer askerliğinizi 2001.1 aydan önce yaptınızsa borçlanma ile sigorta başlangıcınızı geri çekebilirsiniz, ancak 8 Eylül 1999 öncesine çekmeye yetecek kadar askerlik, dolayısıyla da borçlanma süresi gerekir, aksi halde bir anlamı olmaz, sadece prim gününe katkısı olur.

  6. Mehmet Emin Taşdemir dedi ki:

    1995 girişim var ama çalıştığım lokanta hiç gün yatirmamis benim gibi çok mağdur var ozaman biz maaşımizi elden alıyorduk ne yapmalıyım 1977 doğumluyum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hiç sigorta girişiniz yapılmamışsa 5 yıllık dava açma süresi geçtiği için yapacak bir şey yok maalesef.

  7. İsmail dedi ki:

    1996 yılında 10 gün prim gözükmekte başlangıç yeterlimi teşekkür ederim

  8. Ali dedi ki:

    Merhaba 01.08.1997 yılında bir şirkette 6 ay çalıştım 2 gün sigorta yatırılmış başlangıç sayılır mı Tescil ve Hizmet başlangıcı bu tarihi gösteriyor

  9. Ercan dedi ki:

    1984 tarihinde sigorta girişi var ancak sigorta yatmamış şimdi mahkemeye verdik mahkeme 1 gün sigorta verse prim şartları tamam emekli olabilir mi bilgi verebilir misiniz

  10. Melek yiğitalp dedi ki:

    Merhaba,
    99 yılından sonra siğorta girişim tek gün görünuyor, fiilen çalismıs olsamda sigortam hiç yatırılmadı, şimdi de evden çalışıyor, online tedarik yapıyorum.
    71 doğumluyum, ve mahkeme kararı ile bağlanmış nafaka ile geçimimi sağlıyorum.
    Emekli olabilmem için yapabileceğim birşeyler olmalı..
    Bilgilendirmenizi rica ediyorum..