Raporlu Günler İçin İşverenin İşçiye Ücret Ödemesi Gerekir mi ?

Raporlu Günler İçin İşverenin İşçiye Ücret Ödemesi Gerekir mi ?
19 Şubat 2016 08:30

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Geçici iş göremezlik ödeneği başlıklı” 18 inci maddesi uyarınca çalışanlara gerekli şartları taşımaları halinde istirahtli (raporlu) oldukları her gün için geçici iş göremezlik ödeneği (rapor) parası ödenmektedir. (Bkz. Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası) Kimlere Verilir – Şartları Nelerdir?, SGDP’liler Geçici İş Göremezlik Ödeneği Alabilir mi ?)

Not: Benzer bir konu Rapor Parası Verilmeyen İki Gün İçin İşçiye Ücret Ödenmesi Gerekir mi ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Bu ödemeden dolayı, 4857 sayılı İş Kanununda işçilere raporlu olduğu sürede işveren tarafından ücret ödenmesi gerektiğine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla çalışana istirahatli olduğu günler için ücret ödemek veya ödememek işverenin isteğine bağlıdır. Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da eğer işçi – işveren arasında yazılı iş sözleşmesi varsa veya işyeri toplu iş sözleşmesi kapsamındaysa ve sözleşmede istirahatli günler için çalışana ücret ödeneceğine dair bir hüküm varsa bu durumda işverenin ücret ödemesi gerekir. Aynı şekilde işçi maktu (aylık) ücretle çalışıyorsa bu durumda da iş sözleşmesine ve ücretin ödenme şekline göre işverenin raporlu günler için de işçiye ücret ödemesi gerekir. Uygulamada bazı kamu kurumları ile özel sektördeki kurumsal firma ve şirketler çalışana ücretini aynen ödemekte, çalışan aldığı rapor parasını işyerine vermektedir. Bazı işyerlerinde ise çalışan hem ücretini hem de rapor parasını almaktadır.

Genel durum bu şekilde olmakla birlikte, İş Kanununun 49 uncu maddesinde yer alan “Hasta, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenen aylık ücretli işçilere 46, 47 ve 48 inci maddenin birinci fıkrası hükümleri uygulanmaz.” şeklindeki hükme istinaden, ücreti maktu (aylık) olarak belirlenen işçinin raporlu olduğu süreler için de işverenin işçiye ücret ödemesi gerektiğini görüşünde olanlar vardır.

Öte yandan hastalık hallerinde istirahatin üçüncü gününden başlamak üzere rapor parası ödenmekte, yani ilk iki gün için herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Dolayısıyla hastalık halinde bir veya iki günlük istirahat raporu alanlara SGK tarafından herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Bu durum istisna teşkil ettiğinden işverenin bu iki gün için ücret ödemesi gerekmektedir. Bu konudaki ayrıntılı bilgi Rapor Parası Verilmeyen İki Gün İçin İşçiye Ücret Ödenmesi Gerekir mi ? başlıklı yazıda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. İRFAN ŞAHİN dedi ki:

    İşveren 7gun raporlu olduğum dan612.81tl maaşımdan kesmiş ve isden çıkardı aniden hasta olmamda onların vurdum duymaz ligindan evde uyuyurken çatıda bulunan karı temizlemek için cepde aradılar gittim sıcaktan soğuk çıktım çatıda terledim yine eve gelene kadar soğudum ve boynum tutuldu kollarımı kaldıramaz oldum hasta oldum yine işe gittim Sabah akşam Giresun’da idim acile getirdi Arkadaşlar arkadaşın arabasıyla TRABZON dan Giresun na gitmisdik

    1. admin dedi ki:

      (İRFAN ŞAHİN) İşveren öyle 7 gün rapor aldı diye işten çıkaramaz. İşçinin kıdemine göre ne kadar rapor alırsa işverenin işten çıkarabileceği aşağıda linki yer alan yazıda belirtilmiştir. Ayrıca, rapor aldı diye işten çıkardığı işçiye, eğer en az bir yıllık çalışma süresini doldurmuşsa işveren kıdem tazminatı ödemek zorundadır.
      İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ?

  2. Fatma ergin dedi ki:

    Ben sigortalı çalışıyorum işten kaynaklanan bir rahatsızlığım oldu. Doktor beşgünlük rapor verdi. Patronum beşgünlük parayı keseceğini o parayı ssk dan alacağımı söyledi. Maaşım yüksek ssk düşük. Patronun böyle bir hakkı varmı. Bu durumda alacağım para bir günlük yövmem olacak.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işe girerken işverenle aksine bir anlaşma yapmadınızsa, aranızdaki iş sözleşmesinde aksine bir hüküm yoksa işveren istirahatli (raporlu) olduğunuz günler için size ücret ödemek zorunda değil. Maaşınızın yüksekliği konusuna gelince, SGK’ya bildirilmiş olan günlük kazancınızın üçte ikisi oranında günlük rapor parası ödenir, ancak iş kazası nedeniyle alınmış bir rapor değilse ilk 2 gün için geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) ödenmez. Eğer işveren sizi gerçek ücret üzerinden SGK’ya bildirmediyse, bu durumda ödenecek rapor parası daha düşük olacağından, en azından aradaki farkı işverenden talep edebilirsiniz.
      Öte yandan mevzuat böyle olmakla birlikte, raporu işyerinde yaptığınız iş veya çalışma şartları nedeniyle rahatsızlanarak aldınızsa, sizin kusurunuz yoksa, hakkaniyet gereği bu durumda gerçek ücretiniz ile alacağınız rapor parası arasındaki farkın işveren tarafından ödenmesi gerekir.

      1. Fatih dedi ki:

        Çalıştığı yerde kendi sağlık sebebi nedeniyle ameliyat olup 1 sene rapor verilen fakat o rapor süreci 1 er ay şeklinde parası ödenmekte olan kişiye daha sonra ssk veya sgk toplu ödeme yapma söz konusu olabilir mi ?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Toplu ödemeden neyi kastettiniz anlayamadık, bahsettiğiniz kişi rapor sürelerine ait rapor ücretlerini aylık olarak aldığına göre SGK başka herhangi bir ödeme yapmaz.

          1. Caglar dedi ki:

            Merhabalar ben ameliyat oldum 1 ay isgoremez raporu aldim isveren 1 aya bana 4220 lira yatirmis ama ssk yi aradim dedikleri sey isveren raporunuzu onaylamadigini ögrendim 1 aylik rapor ucretim benm 4220 lirami dahami fazladir

  3. Sezgin dedi ki:

    Analık iznini 16 hafta yı kullanmadan önce 10 gün rapor alan ve sonra 16 hafta analık raporunu kullanan bitiminde isten tazminatini alan issizlik ödenegi 10 gunluk rapor dusururmu

  4. Hasan Atik dedi ki:

    İş kazası nedeni ile istirahati olan kişinin aldığı rapor parası farkını çalıştığı şirketten alabilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Rapor parası farkından kastınız SGK tarafından ödenen rapor parası ile işveren tarafından ödenen ücret arasındaki fark ise normalde işverenin aradaki farkı tamamlama gibi bir mecburiyeti yok. Eğer toplu iş sözleşme veya işçi – işveren arasındaki iş sözleşmesinde aradaki farkın işveren tarafından tamamlanacağına dair bir hüküm varsa işveren o zaman farkı tamamlamak zorundadır.

      1. Meltem dedi ki:

        Nasıl yok benim benim sigortam asgeri ücretten yatıyor maaşım yüksek raporlu olduğum günleri devlet vana eksik yatırıyor yani aradaki elden alacağım paranın tamamlanması gerekiyor ozaman işveren aldığım paradan sigortamı yatıracak kabul edilir değil yani herkes başka birşey söylüyor

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Bizim kastettiğimiz bu değil. Tabii ki işveren işçinin gerçek brüt ücreti üzerinden SGK’ya bildirim yapmak zorunda. Böylece SGK tarafından ödenen rapor parası da düşük olmaz. Bu konuda SGK’ya şikayette bulunabilirsiniz.

        2. Fatma dedi ki:

          7 gün.covid hastasayim.evdeyim raporluyum.deevlet 1000 TL verse isyeri1400 TL kesiyor…7 günün devlet bize 5 gününü ödüyor .işverenden 7 günlük para kesiyormus işverenden o yüzden bizden kesiyor doğrumu..bide devlet hesaplama yaparken son3 ayı hesaplıyor kesiyor..işveren devletin kestiğini kesiyor dimi fazlasını kesemez.bu ay zam oldu .devlet eski maaştan hesaplayıp verecek işveren yeni maaştan hesapliyacak kesecek olabilirmi böyle bisey

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Yazdıklarınızdan bir şey anlamadık, işçinin aldığı istirahat raporu için Devlet (SGK) işverenden herhangi bir kesinti yapmaz. Böyle bir uygulama yok.

  5. Yasin dedi ki:

    Ben 14 gun rapor aldim isveren 14 gunumu kesti normalde 10 gun calismadigim gun var 4 gun hafta sonu tatilim var onlarida kesti boyle bir hakki varmi

    1. Admin dedi ki:

      Kastettiğiniz hafta tatili (haftalık izin) ise bir haftayı geçmeyen raporlar için işçinin hafta tatili hakkı olur, siz bir haftadan fazla rapor almış olduğunuz için o haftalara ait hafta tatili hakkınız olmaz.

  6. CEMİL TERZİ dedi ki:

    Guvenlik görevlisiyim kamuda çalisiyorum istirahat li günümüzde evde ufak bir kaza sonucu bileğim kırıldı 10+20gün rapor aldim şimdilik, normal de 30 günde resmi olarak 4/5 gün istirahat li oluyorum rapor lu olduğum için 4/5 gün den Bi hak talepi edebilir mıyım işveren den.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yazdıklarınızdan tam olarak neyi kastettiğiniz anlayamadık, eğer 4/a (SSK) kapsamında sigortalı iseniz ve son bir yıl içinde en az 90 gün sigortalılığınız varsa, ilk 2 gün hariç istirahat süreleri için SGK geçici iş göremezlik ödeneği öder.

      1. İsrafil dedi ki:

        Peki SSK değil de 2 gün raporlu iysen işyeri 2 günlük ödemeyi vermek zorunda değil mi

  7. zz dedi ki:

    Merhaba, 14 gun raporum vardi ancak geriye dönük 90 gun şartını tasimadigim icin rapor parasini sgk dan alamadım. Isveren maasimdan kesinti yapti sgk dan alacagimi soylemisti ancak alamadim. Alamadigim o 14 gunu isveren vermesi gerekir mi yoksa isveren insiyatifinde midir. Tesekkurler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşveren normalde istirahatli sürede çalışmayan işçiye ücret ödemek zorunda değildir, işçi – işveren arasındaki iş sözleşmesinde veya varsa toplu iş sözleşmesinde konuya ilişkin bir hüküm yoksa ödeyip ödemek işverenin inisiyatifine ve insafına kalmış bir durumdur.

  8. SERRA dedi ki:

    MERHABALAR. BEN MART AYINDA TOPLAM 12 GÜN RAPORLUYDUM. MAAŞIMIN SİGORTA HARİÇ ELDEN ALDIĞIM MİKTARI DA VAR. İŞVERENİM SGKDAN KESTİ. BİR DE ELDEN VERECEĞİ MİKTARDAN DA KESECEĞİNİ SÖYLÜYOR. BUNU YAPABİLİR Mİ?

  9. Eren dedi ki:

    Her ayın sonunda avans yatırır iş yeri ben bir kaza geçirdim ama bana yatar mı

  10. İlknur yıldız dedi ki:

    Merhaba senelik izinden bir hafta kullanıldıgında izne 2 cumartesi denk geliyor 2 cumarteside senelik izine sayılır mı? Tesekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yıllık ücretli izinde, sadece iş günleri izin süresinden düşülür. İş Kanununa göre de hafta içi günler dışında Cumartesi günü de iş gününden sayılmaktadır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/is-kanununa-gore-sadece-hafta-ici-gunler-mi-is-gunu-sayilir/) Dolayısıyla Cumartesi günü de izin gününden düşülür. Ancak göre işçi ve işverenin arasında yaptığı sözleşmesine veya toplu iş sözleşmesine yıllık ücretli izin uygulamasında Cumartesi gününün iş günü sayılmayacağı, dolayısıyla yıllık izin süresinden düşülmeyeceği yönünde hüküm konulabileceği yönünde Yargıtay kararları bulunmaktadır.

    2. Serbülent dedi ki:

      1haftada 2cumartesi olmaz hatta izin cumartesi den başlamaz izinde takip eden cumartesi izinden sayılır mesela pazartesi izniniz başladı haftaya pazartesi ye kadar 6gun izin yapmış olursunuz pâzar hiçbir şekilde sayılmaz iznin içinde resmi tatil rastlarsa onlarda sayılmaz

  11. Metin dedi ki:

    Merhabalar,
    Personel geçmişe dönük 90 günü tamamlamadığı için rapor parasını alamıyormuş. Kendisine bu ödemeyi işverenden alabilirsin daha sonra işveren size ödediği parayı sgk dan geri alabilir demişler. Böyle bir durum uygulamada var mıdır? Varsa nasıl bir yol izlemek gerekmektedir. Teşekkür ederim.

  12. Cenk dedi ki:

    2 gün rapor aldım ama işe gittim o gün içerisinde yani raporumu kullanmadım bu raporu bildirmek zorundamıyım ? ve maaş kesintisi olmuyor diye biliyorum 3 günden az süre rapor alanlar için 3 ve 3 ten fazlaysa zaten sgk tarafından ödenip karsılanıyor kesintiler dogrumu hocam ?

  13. Rasul dedi ki:

    Merhaba. Ben yurt disinda calisiyordum. Is kazasi gecirdim. 20 gundur raporluyum. Sgk sistemede yansidi. Sirketim calismasamda odeme yapti. Sgk bu durumda is gorememezlik rapor parasi yatirirmi

  14. Umut aycan dedi ki:

    Merhabalar,
    6 yıldır bir fabrikada çalışıyorum bu yıl kolum kırıldığı için 3 aydan fazla raporum vardı. İş yerim maaşımdan kesmiyordu elden veriyordum ama yatırmayı atlamışım boşanma sürecinde olduğum için o zamanlar unutmuşum fakat üzerinden 5 ay geçmiş bana parasını ödediğim 14 günlük raporda dahil ödemediniz maaşınızdan 3000 3000 kesicez dediler yıllık izinden düşemeyiz dediler 1 hafta vardı maaşımın yatmasına 1 hafta sonra maaşımdan 3000 kesmişler bu arada maaşım 3600 tl 4000 yani bu parayı benden bukadar çok miktarda kesebilir mi? Cevabınız için şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar.

    1. umut aycan dedi ki:

      ayrıca fabrikada tek ben değil birçok kişi ödememiş hiç rapor parası

  15. Ahmet gözey dedi ki:

    Haziran ayında geçirmiş olduğum bir kaza sonucu 4 ay istirahat raporum vardı ve bu rapor parasını SGK dan aldım buraya kadar tamam fakat öğrenmek istediğim Eylül ayında çalıştığım kurumda toplu iş sözleşmesi yapıldı ve maaşlara zam yapıldı fakat Eylül ve Ekim ayı farklarını ödemediler Ocak sonunda ödenecek dediler şimdi bu farkları ödediler fakat ben raporlu olduğum kurum bana 2 aylık farkı ödemedi bu farkı doğal olarak SGK dan da alamadım şimdi çalıştığım kurum 2 aylık farkı bana ödememesi dogrumudur?

  16. Serkan dedi ki:

    Ameliyat oldum toplam 25 gün rapor aldım sigortam asgari ücretten yatırılıyor rapor parasının haricinde farkını iş veren ödemekte yükümlülüğü varmı

  17. İrfan dedi ki:

    Merhabalar
    Sorum şu 2021 ağustosun 9 unda iş kazası geçirdim 3.5 aylık her ay 30 günlük rapor aldım .
    Ama Eylül ayında sözleşme başlangıcında aralığın 16 da işbaşı aldım işime başladım .ocakta sözleşme yapıldı ve 100 de 26 zam aldım aşk bana Eylül ile Aralık ayı farkını yatıracak mi yatirirsa hesaplaması nasilolacak

    1. İrfan dedi ki:

      Ssk min bana yaptıracağı maaş farkı ne olacak

  18. Emre dedi ki:

    Merhaba, kurumsal bir firmada çalışıyorum Şubat ayında covid testim pozitif çıktı ve 7 gün istirahat raporum Şubat 28 de yani ayın son gününde başladı yani Şubat ayında 1 gün raporum var aylık maaşım 5,040 TL 30 güne bölündüğü zaman günlük 168 TL yapıyor işveren benden 423 TL ücreti elden geri almak istiyor fazla yatırıldığını söylüyor neymiş sigorta primi 30 gün üzerinden yatmış sigorta primi ile bunun ne alakası var sizce

  19. KARTAL hakki dedi ki:

    Merhaba iş veren rapor ücretini maaşıma yansıtma hakki varmi kendi vermis gibi maaşımdan dusebilirmi saygilar

  20. Sibel dedi ki:

    Covid temastan dolayı karantinaya girdim 12 günlük raporum varken bana ödenen 4 günlük para 333.6 kuruş bunun için ne yapmam gerekir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      ALO 170 ile görüşebilirsiniz, bilgi alamazsanız işyerinin bağlı olduğu SG Müdürlüğü ile görüşebilirsiniz. Normalde 12 günlük istirahat raporunun ilk 2 günü için rapor parası ödenmez, ancak kalan 10 günü için ödenmesi gerekir. Eğer rapor parası alma şartlarını taşımasaydınız o zaman SGK hiç rapor parası ödemezdi.

  21. Cesur dedi ki:

    Slm ben iş kazası geçirdim 22 gün rapor aldım parmağı mi kırdım raporum bitti paramı aldım tekrar düştüm iş sahasında parmağım yine kırıldı 7 gün rapor aldım bu seferde hastalık yazmış o raporun parasını nasıl alırım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Raporun başlangıç tarihinden geriye doğru bir yıllık süre içerisinde kısa vadeli sigorta kollarını da içerecek şekilde en az 90 gün sigortalılığınız varsa, SGK 5 günlük rapor parası öder, hastalık nedeniyle düzenlenen istirahat raporlarında ilk 2 gün için rapor parası ödenmez.

  22. Mehmet Alic dedi ki:

    Merhaba covid olduğumda 7 günlük rapor verildi. 4253.60 tl net maaşım yemek vs yok. Sgk nin bana yatırdığı 556 tl. Sirketin bana ne kadar ödeme yapması gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyeri sizin prime esas kazancınızı aylık hangi rakam üzerinden SGK’ya bildirmiş bilmiyoruz ancak SGK’nın size 5 günlük rapor parası ödemesi gerekirdi (hastalıkta ilk 2 günü için ödemez), isterseniz ALO 170 ile görüşüp bilgi alabilirsiniz. İşyerinizin ödemesi gereken tutara gelince, SGK’nın rapor parası vermediği 2 gün için işyerinin ücret ödemesi gerekir.
      https://www.isvesosyalguvenlik.com/rapor-parasi-verilmeyen-iki-gun-icin-isciye-ucret-odenmesi-gerekir-mi/

      1. Mehmet Alic dedi ki:

        Cevap için teşekkür ederim. Asgari ucretim 4253tl. Yatan maaşım 3260tl + 556tl sgk tarafından yatan. toplamı 3816tl. Bu durumda 437 tl eksik. Nereye başvurmam gerekir.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İşyerinizin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne başvurmanız gerekir.

  23. Meltem dedi ki:

    Merhaba, 31.01 – 02.02 tarihleri arasında raporluydum bu nedenle 3 günlük ücretim maaşımdan kesildi. SGK size bir miktar ödeme yapacak siz ödemenin yattığına dair belgeyi bize ilettikten sonra kalan tutarı biz tamamlayacağız dediler. Ancak bir sonraki ay kalan tutar yatmayınca işleme almayı unuttuklarını, bu ay başında da şubat 28 çektiği için herhangi bir ödeme yapılamayacağını söylediler. Üstelik benden 3 günlük ücret kesilirken SGK tarafıma 112 tl ödediği için siz yine şanslısınız sizin 1 gün kesilmiş gibi olmuş dediler. Bu konuda nasıl bir yol izleyebilirim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer işyeriyle aylık (maktu) ücret üzerinden anlaşma yaptınızsa, bu durumda üç günlük istirahat (rapor) süresi için işyerinin maaşınızdan kesinti yapmaması gerekir. Buna karşılık işyeriyle günlük ücret üzerinden anlaşma yaptınızsa, bu durumda işverenin raporlu olduğunuz günler için ücret ödeme zorunluluğu yok.
      Konunun diğer yönüne gelince, hastalık nedeniyle alınan raporlarda SGK ilk iki gün için rapor parası ödemediğinden, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın görüşüne göre işverenin rapor parası ödenmeyen söz konusu iki gün için işçiye ücret ödemesi gerekmektedir. Bu konuyla ilgili yazı sayfa başındaki yazının son kısmından ulaşabilirsiniz.

  24. Hazar dedi ki:

    Heyet raporu aldığım ay hem SGKdan maaş yattı hem iş yerim yatırdı muhtemelen yanlışlıkla. (sağlık kurumunda çalışıyorum). Hesaba yatan parayı geri isteme gibi bir hakları var mı ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinizle imzaladığınız iş sözleşmesinde yer alan şartlara bağlı bir durum. Eğer 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında ve aylık (maktu) ücretle çalışıyorsanız ve işyeri raporlu olduğunuz günler için maaşınızı tam olarak ödediyse, SGK’nın size ödediği geçici iş göremezlik ödeneği kadarını (rapor parası kadarını) geri alabilir. Çünkü 4857 sayılı İş Kanununun 48/2. maddesinde; “Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilir.” hükmü yer almaktadır.

  25. Mert dedi ki:

    Is kazasi sonucu 20+30+10 rapor aldim ssk dan aldigim rapor ucreti kazzncimdan az isyerinden eksik olan ucreti nasil talaep edebilirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Rapor parası SGK’ya bildirilen prime esas kazancın 3’te 2’si üzerinden ödenir, rapor paranız bu nedenle gerçek ücretinizden daha düşüktür. Eğer iş sözleşmesinde rapor parası ile gerçek ücret arasındaki farkın işveren tarafından ödeneceğine dair bir hüküm yoksa aradaki farkı işveren ödemek zorunda değildir. Eğer SGK’ya gerçek ücretiniz yerine düşük ücretten bildiriliyorsanız o zaman rapor parası daha da düşük olur, bu durumda aradaki farkı işverenden talep edebilirsiniz, hatta SGK’ya şikayette de bulunabilirsiniz.

  26. Halil İbrahim yıldız dedi ki:

    İyi günler ben iş kazası geçerdim 30 günlük rapor aldım isyerim benim maaşımı öderim mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer iş sözleşmesinde aksine bir hüküm yoksa, işverenle aksine bir anlaşma yapmadınızsa işverenin raporlu süre için size ücret ödeme zorunluluğu yok, ayrıca rapor süresince sizi çalıştıramaz da. Rapor süresiyle ilgili SGK geçici iş göremezlik ödeneği (rapor) parası öder. İş kazası nedeniyle ödenecek rapor parası için geriye dönük bir yıllık süre içerisinde 90 gün sigortalılık şartı da aranmaz. Konuyla ilgili olarak işyerinizin bağlı olduğu SGK Müdürlüğü ile görüşebilirsiniz.

  27. Hasret Akkaya dedi ki:

    Merhaba, geçen ay ameliyat oldum 10 gün rapor aldım. Temmuz maaşım tam olarak yattı, e-devletten de baktım raporum görünüyor ama ödeme görünmüyor. Şirketim benim adıma SGK’dan alabilir mi bu ücreti böyle bir hakkı var mı? Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şirketiniz sizin rapor paranızı alamaz, ALO 170 ile görüşüp bilgi alabilirsiniz.

  28. Mahmut dedi ki:

    İş kazası die çalıştığım otelde beş gün rapor aldım.iki gün raporu geç verdiğim için.para cezası alacağını söyledi.bisy de anlamdım.

  29. Gökhan dedi ki:

    Cezaevinden covid19 izinli olarak çıkan hükümlünün iş kazası nedeni ile istirahat rapor ödeneğini genel sağlık sigorta karşılamadığını belirtmektedir.bu hususta iş kazası istirahat rapor parası hangi birimce karşılanmaktadır

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Rapor parasının genel sağlık sigortasıyla bir ilgisi bulunmamaktadır, genel sağlık sigortasından sadece tedavi giderleri karşılanır. Ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırıldığınız için 5 inci madde kapsamında sigortalı iseniz iş kazası nedeniyle aldığınız istirahat raporu için SGK’dan rapor parası alabilirsiniz.

  30. BERAT CAN CİVELEK dedi ki:

    Merhaba ben 19 yaşındayım ve iş kazası geçirdim rapor verdiler bu raporun bir haftası iş kazası raporu geri kalan 17 gün normal rapor üsul gereğiymiş. benim 90 gün primim olmadığı için 7 günlük paramı Devlet vermiyor iş yerine başvurdum yasal olarak bir hakkım var mı.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Böyle bir usulü ilk defa sizden duyduk, mevzuatta böyle birşey yok, iş kazası geçirdiniz ve bu nedenle istirahat raporu verildiyse tamamı iş kazası kapsamına girer. Eğer iki kez rapor aldınızsa, doktor sonraki raporu hastalık kapsamında verdiyse sorun bundan kaynaklamış olabilir.

  31. Ferit dedi ki:

    Ağustos 2022 de 10+7 toplam 17 gün raporlu idim. Geri kalan günleri çalıştım. Asgari ücret almaktayım. İşveren çalıştığım günler için 250 TL yatırmış. Ağustos 1 ile 14 ü arası çalışmış 15 ile 31 arası raporluydum. 14 günlük maaş olarak 250 tl yatması normal midir?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşverenle hangi ücret üzerinden anlaştınız bilmiyoruz, ancak asgari ücretten daha düşük maaş ödeyemez.

  32. Zehra dedi ki:

    Dayım iş yerinde kaza geçirip kaburgası kırılmış çalıştığı market müdür burda kaza yaptığını söyleme demiş ona istinaden oda evde düştüm demiş daha yeni işe firmişti 5. Gün deponun merdivenlerinden düşmüş ne yapması gerekir ifadesini değiştirmeli mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Değiştirmeli tabii ki, doğru olan neyse onu söylemeli, ancak iş kazası bildiriminin kazadan sonraki 3 işgünü içinde çalıştığı işyeri tarafından SGK’ya yapılmış olması gerekir, aksi halde SGK işyerine idari para cezası uygular.

  33. ayşe dedi ki:

    üniversite öğrencisi 20 iş günü staj yaparken covid 19 yakalandı ve 7 gün rapor verildi iş yeri bu yedi günü ücretinden kesmiş doğrumudur ve hakları nelerdir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sayfa başındaki yazıda da açıklandığı üzere, istisnai durumlar hariç istirahatli (raporlu) olduğu için işyerinde çalışmadığı günlerle ilgili olarak işverenin işçiye ücret ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır.

  34. Gül dedi ki:

    İyi günler ücretli öğretmenlikden 2022 yılı içinde 74 gün sigorta günüm var doğum parası alabilmek için bunu 90 güne tamamlamam gerekiyor bende eksik kalan günlerimi başka bir yerde çalışıp tamamlamak istiyorum sonra rapor alıp doğum parası alabilirmiyim ? Bir de ücretli öğretmenlikde yıl sonu sigorta çıkışımız yapılıyor sanırım başka yerde işe girdiğimde ara daki boşluk sorun olur mu yani bu durumda doğum parası alınır mı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aradaki boşluk sorun oluşturmaz, herhangi bir işyerinde fiilen (gerçekten) çalışarak 90 günü tamamlayabilirsiniz, ancak doğuma bağlı rapor parasını alabilmeniz için ayrıca son gireceğiniz işyerinden doğum raporu süresi bitene kadar sigorta çıkışınızın da verilmemesi gerekir.

  35. Emircan teke dedi ki:

    Kolay gelsinben gecenlerde bogaz en feksiyonu kaptigim icin 2 gun rapor verdi saglik ocagi ondan sonra ise gittim iyi olmadigim icin ertesi gun birdaha saglik ocagina gittim doktor bu sefer 3 gunluk rapor verdi ise baslayali 2 ay oldu sizce param kesilir lutfen yardimci olun

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinin maaşınızdan raporlu günler için kesinti yapıp yapmayacağını soruyorsanız, bu işyeriyle yaptığınız anlaşmaya/sözleşmeye bağlı bir durum. Eğer aylık maktu ücretle çalışıyorsanız kesmemesi gerekir.

  36. Emine dedi ki:

    Ben 5 kasımda Bi iş kazası geçiyorum bu 5 kasımdan 15 kasıma ait olan rapor param yatıyor. Sonra 16 kasımdan 15 Aralık tekrar çalışır bir raporum var .ama bu süreçte bana iş yerimden maaşın Bi miktarı yatıyor. Bu çalışan raporumu kesmezler demi.. bide işveren bu Rapora onay vermezse ne yapmam gerekiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne şikayet edebilirsiniz, ancak işyeri raporlu işçinin rapor süresince işyerinde çalışıp çalışmadığını SGK’ya bildirmek zorunda, aksi halde SGK para cezası uygular.

  37. Ali dedi ki:

    İşveren işçinin raporlu olduğu günler boyunca sigortasını yatırmalımıdır?

  38. Arif Batur dedi ki:

    İyi günler ben iş kazası geçirdim sgk paramı yatırdı yalnız bizim iş yeri ikramiyeli bana işyeri ikramiye yatırmadı mesela Aralık ayında hatta bu ayda full raporlu olacağım iş yeri bana ikramiye yatırmıyor böyle hakkı varmıdır teşekkür ederim kolay gelsin

  39. Tugba dedi ki:

    Ben bel fitigi amaliyati oldum 45 gunluk rapor verdi bana is yeri onay vermefi ne yapmam gerek

  40. Şule dedi ki:

    Merhabalar benim bir sorum olacaktı yardımcı olabilir misiniz bu konularda bilgi sahibi değilim de
    Ben bir süredir raporluyum ve benim raporlu olduğum süre zarfında da iş yerim iş olmadığından dolayı çalışmıyor bekletiyolar işçileri ama iş yeri kapalı değil sadece beklemememizi istiyolar bu durumda ben rapor parası alamıyorum degilmi ? İş yeri çalışmıyor ama ben raporluyum hiç bir gelirim olmayack mi bu durumda

  41. İsmail dedi ki:

    Ayağımdan ameliyat oldum tekrarlanarak heyet raporu veriyor doktor şimdi 3. Ay.
    ilk rapor ücretini SGK işyerim olan Gençlik Spor İl Müdürlüğüne yatırdık diyerek bana verilmeyeceğini işyerinden normal maaşımı aldığımı onlarında ücreti işyerine yatırdıklarını söylediler.
    E devletten baktığımda sistemde görünen rapor ücretinden yaklaşık -800 TL gibi eksik yatırıldı maaşım.
    İkinci maaşımda gene aynı yaklaşık 900 tl gibi eksi bir fark olarak maaşımı aldım bu kesintiler normalmidir rapor ücreti ve aldığım maaş arasındaki farklar.

  42. erkan asas dedi ki:

    bir konuda yardımınıza ihtiyacım var cevap verebilirseniz çok sevinirim. 2023 yılı içerisinde iş kazası geçirdim ve 60 gün doktor tarafından istirahat raporu verildi ve evde istirahat ettim, rapor bitişinde iş başı yaptım. raporlu bulunduğum süre içerisinde sgk tarafıma gerekli ödemeleri yaptı burada bir problem olmadı. Fakat raporlu olduğum ilk dünlerden itibaren, işveren ile sendika arasında toplu sözleşme yapıldı ve saat ücretlerimize %45 zam yapıldı. problem şu ki sgk tarafıma eski saat ücretim üzerinden ödeme yaptı, raporlu olduğum sürede ücretlere yapılan %45 zam farkını sgk’dan mı işverenden mi alacağım. şimdiden teşekkür ederim.