Sahtekar ve Sorumsuzlar Yüzünden Binlerce Çalışanın Hayatı Karardı – Kararıyor

Sahtekar ve Sorumsuzlar Yüzünden Binlerce Çalışanın Hayatı Karardı – Kararıyor
27 Eylül 2020 21:46

Yazımızın başında hemen belirtelim, hiçbir meslek mensubunu ve işvereni karalamak, kötülemek gibi bir amacımız yok. Aşağıdaki yazı tamamen, sahtekarlık yapan, sorumsuzca hareket eden serbest muhasebeci ve mali müşavirler ve işverenlerle ilgili olup, işini hakkıyla, namusuyla yapan, dürüst meslek mensuplarını ve işverenleri tenzih ediyoruz.

İnsanların çalışmalarının iki temel amacı vardır, birincisi para kazanıp kendisinin ve ailesinin nafakasını temin etmek, ihtiyaçlarını gidermek, ikincisi ise yaşadığı sürece kendisi ve eş çocuğunun sağlık güvencesini sağlamak, yaşlılık veya maluliyet sonrası kendisini, ölümü halinde de geride kalacak eşini ve çocuklarını sosyal güvenceye kavuşturmak, yani emeklilik. Bu ikinci amaca ancak sigortalı çalışmakla ulaşılabilir. Ve bu yolda bir çalışanın başına gelebilecek en büyük bela ve musibet sahte sigortalılıktır. Bu öyle büyük bir bela ve musibettir ki kimisi yıllarca çalışır, tam emeklilik hayali kurarken sahte sigortalılık kapsamına girdiği gerekçesiyle sigortalı hizmetleri iptal edilir ve emekliliği yıllarca gecikir veya hayal olur. Bazıları ise yıllarca çalışır, emekli olur, hatta ölümü nedeniyle geride kalan hak sahiplerine dul – yetim aylığı bağlanır, ancak daha sonra sahte sigortalılık kapsamına girdiği gerekçesiyle sigortalı hizmetleri iptal edilir, geriye dönük ödenmiş olan tüm aylıklar kişinin kendisinden, ölmüşse hak sahiplerinden faiziyle birlikte geri istenir. Hatta bu da yetmez, sigortalı hizmetleri iptal edilen kişi veya eş – çocuk – anne – babası iptal edilen bu sigortalı hizmetler nedeniyle sağlık hizmeti almışsa, ayrıca yapılan tüm sağlık giderleri faiziyle birlikte o kişiden geri alınır yani SGK tarafından tahsil edilir.

Kişinin sahte sigortalılık kapsamına girdiği gerekçesiyle iptal edilen sigortalı hizmetleri eğer fiili (gerçek) çalışmaya dayanmıyorsa, bu durumda sigortalılık iptali nedeniyle karşılaşılacak sonucu o kişi hak etmiş demektir. Ancak bir de gerçekte çalıştığı halde sahte sigortalılık kapsamına girdiği gerekçesiyle sigortalı hizmetleri iptal edilenler var ki bu yazıda asıl kastettiğimiz bunlar.

Son günlerde sitemize bu konuyla ilgili çok fazla soru gelmekte. Bu duruma da genelde yazının başlığında bahsettiğimiz gibi sahtekar ve sorumsuz muhasebeciler veya işverenler sebep olmaktadır. İhale konusu işlerde, özellikle de özel bina inşaatlarında, işin bitiminden sonra SGK tarafından asgari işçilik hesaplaması yapılmaktadır. Örneğin inşaatlarda inşaat bittikten sonra, inşaatın kullanıma açılabilmesi yani dairelere elektrik, su, doğalgaz aboneliği yapılabilmesi için belediye veya il özel idaresinden iskan ruhsatı (yapı kullanma izin belgesi) alınması, bu ruhsatın alınabilmesi için de SGK’dan o inşaatla ilgili olarak ilişiksizlik belgesi alınması gerekmektedir. SGK’dan ilişiksizlik belgesi alınabilmesi içinse o inşaatla ilgili olarak SGK’ya yeterli işçilik bildirilmiş olması gerekmektedir. İşte özellikle binlerce çalışanın başını yakan, hayatını karartan sahte sigortalılık burada ortaya çıkmaktadır. Defterini tuttuğu mükellefine yaranmak veya bu durumdan menfaat temin etmek isteyen muhasebeci, aynı işverenin veya defterini tuttuğu başka mükelleflerin işyerlerinde çalışan işçileri bir o işverenin inşaat işyeri dosyasına kaydırmakta, yani o inşaatta çalışıyormuş gibi SGK’ya bildirmekte, dolayısıyla inşaat sahibi mükellefinin asgari işçiliğinin doldurmasını sağlamaktadır. Bu durum daha sonra SG tarafından tespit edildiğinde ise o inşaatta gerçekten çalışmamış kişiler adına yapılan bildirimler iptal edildiği gibi, o çalışanın bir başka işyerindeki gerçekten çalıştığı süreleri ispatlaması için de hizmet tespit davası açıp, yıllarca uğraşması gerekmektedir. Tabi sonucunda çalıştığını ispatlayabilirse. Aslında ihale konusu işlerde, özellikle de inşaatlarda çalışanlar sigortalı olarak ve gerçek ücretleri üzerinden SGK’ya bildirilse, o zaman asgari işçiliği doldurmak sorun olmayacaktır.

Bu tür durumla karşılaşanların yapmaları gerekenlere gelince; iptal edilen sigortalı hizmetlerinin gerçek (fiili) çalışmaya dayandığını ispat için hizmet tespit davası açmak ve bu işlemi yapan muhasebeci ile buna sebep olan işveren hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmaktır. Bu durumla karşılaşanlar muhasebeci ve işveren hakkında ayrıca tazminat davası da açabilir. Hizmet tespit davasını kazanmak için şahit göstermek ve o işverenden alınan ücretler belgelenebiliyorsa bunları kanıt olarak göstermek davayı kazanmak açısından faydalı olur. Hatta işverenden aldığı ücretleri belgeleyebilecek durumda olanlar mahkemede dava açmadan öne iptal edilen hizmetlerinin gerçek çalışmaya dayandığın ve geçerli sayılması için SGK’ya dilekçe verebilir, kanıt olarak da işverenden almış olduğu ücretleri delil olarak gösterebilir. İptal edilen sigortalılıktan dolayı eğer emekli maaşı kesildiyse, ödenmiş maaşlar SGK tarafından geri isteniyorsa, yapılan tedavi giderleri SGK tarafından geri isteniyorsa açılacak hizmet tespit davasına bu konudaki SGK işlemlerinin geçersiz sayılması hususları da dahil edilebilir. Eğer hizmetleri iptal edilen kişi öldüyse, aynı açıklamalar mağdur olan hak sahipleri için geçerlidir.

Çalışmadığı halde şebekelerle, sahtekar muhasebeci veya işverenlerle anlaşıp, kendisinin sahte sigortalı olarak herhangi bir işyerinden SGK’ya sigortalı olarak bildirilmesini sağlayanlar ise bu yazının konusu değildir, çünkü bunlar sigortalılık iptali nedeniyle ortaya çıkacak sonucu hak etmiş demektir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Alper dedi ki:

    Sehven üst kısımda soru sorulmuştur.

  2. Duran dedi ki:

    Mrb 10/2006sigorta girişim şuan 3160 günüm var ödenen pirim ağar tehlikeli işte çalışıyorum tershanede akcigerimde pnomokosyon 4.5 milim tespit edildi erken emekli olabilirmiyim daha öncede iş kazası geçirdim mahkemelik olduk işveren ssk yapmamış hem iş kazası hemde malulen emekli olabirmiyim meslek haftasında çalışma gücü kaybı nasıl tespit ediliyor yada çok tehlikeli işte çalışıyorum DİE yaş da indirim oluyormuş kaç yaşında emekli olurum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer SGK Kurum Sağlık Kurulu meslek hastalığına bağlı meslekte kazanma gücü kaybınızın yüzde 10 veya daha fazla olduğuna karar verirse, SGK size aylık sürekli iş göremezlik geliri bağlar.
      Bunun dışında eğer şartlarınız tutarsa malulen emekli olabilirsiniz, malulen emekli olamazsanız engelli vergi indiriminden yararlanma hakkı elde etmeniz şartıyla yaş şartı aranmadan vergi indirimine istinaden emekli olabilirsiniz. Bu durumda bir buçuk aylık alırsınız, iki aylık değil.

  3. Barış kaya dedi ki:

    Engelli olanlar vergi indirimi almadan emekli olamazlarmı vergi indirimi şartmı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Vergi indirimine istinaden emeklilik, yaş şartı aranmadan daha düşük prim gün sayısı ve sigortalılık süresiyle emekli olma imkanı sağlamaktadır. Bu yola başvurmak zorunlu değil, isteyen normal şekilde de emekli olabilir.

  4. Melih dedi ki:

    Merhaba.01.03.2001 SSK girişim var.4047 prim günüm mevcut.19 yıl çalışma var.Kalp krizi geçirdim 2 defa anjuyo oldum 2 stent var.Hipertansiyon ve kolestrol var.Sol gözüm % 20 görüyor emekli olma şansım nedir acaba.Şuan 14 bin küsür güncel brüt prim ödemem var Yüksel yatıyor SSK.Etkilermi acaba

  5. Nurak Tebel dedi ki:

    Tekrar Merhabalar, benim sigorta başlangıcım 12.12.2008. %65 sürekli engelli raporum var. Vergi indiriminden faydalanamıyorum, çünkü 30.04.2008 sonrası sigorta girişim var. Ancak 2001 yılında 18 ay askerlik hizmetim var. Bunun borçlanmasını yatırıp, vergi indiriminden emekli olma sınırına geçebilir miyim acaba, yani 30.04.2008 öncesi sigorta girişim olmuş gibi?