Sevkli Hastalara Gündelik – Yol ve Refakatçi Ücreti Ödenmesinin Şartları

Sevkli Hastalara Gündelik – Yol ve Refakatçi Ücreti Ödenmesinin Şartları
19 Haziran 2022 23:05

Genel sağlık sigortası kapsamında tedavi giderleri SGK tarafından karşılanan kişilerin (60/c – yeşil kart kapsamındakiler de dahil), sağlık hizmetinden yararlanmaları için muayene ve tedavi edildikleri yerleşim yeri dışına sevk edilmeleri halinde yol gideri, gündelik ve refakatçi giderlerinin SGK tarafından ödeneceği 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Yol gideri, gündelik ve refakatçi giderleri” başlıklı 65 inci maddesinde belirtilmiştir.

Söz konusu 65 inci maddede konuya ilişkin olarak;

“Hekimin veya diş hekiminin muayene veya tedavi sonrası tıbben göreceği lüzum üzerine genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetinden yararlanmaları için muayene ve tedavi edildikleri yerleşim yeri dışına yapılan sevkinde, ayakta tedavilerde kendisinin ve bir kişi ile sınırlı olmak üzere refakatçisinin gidiş ve dönüş yol gideri ve gündelikleri; yatarak tedavilerde ise gidiş ve dönüş tarihleri için gündelikleri ile yol gideri Kurumca karşılanır. Bu hüküm, 60 ıncı maddenin onikinci, onüçüncü ve ondördüncü fıkralarında sayılan kişiler için uygulanmaz. Kurum gerekli gördüğü hallerde bu fıkra gereğince kişilerin ulaşım hizmetlerini, hizmet satın alma ve kiralama gibi usullerle temin etmeye yetkilidir.

Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yatarak tedavileri sırasında, hekimin veya diş hekiminin tıbben göreceği lüzum üzerine yanında kalan refakatçinin yatak ve yemek giderleri bir kişi ile sınırlı olmak üzere Kurumca karşılanır.

Yurt içinde veya yurt dışına yapılan sevkler nedeniyle ödenecek gündelik, yol, yatak ve yemek giderlerinin tutarı 72 nci maddede belirtilen Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından belirlenir.

Sürekli iş göremezlik veya malûllük durumlarının tespiti, kontrolü veya periyodik sağlık muayenesi amacıyla yapılan sağlık hizmeti giderleri ile yol ve gündelik giderleri de bu madde hükümlerine göre ödenir.”

hükümleri yer almaktadır.

Bu konudaki ayrıntılı düzenleme ise Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yapılmış olup, Kanun ve Tebliğ hükümleri çerçevesinde; yerleşim yeri dışına sevk edilen hastalara ve refakatçilerine ait gündelik, yol ve refakatçi giderlerinin, sevk edilen hastanın yapılan tedavilere rağmen vefat etmesi halinde cenaze nakline ilişkin giderlerin SGK tarafından karşılanmasının (ödenmesinin) şartları aşağıda ayrıntılı olarak belirtilmiştir.

5510 sayılı Kanunun “Yurt dışında tedavi” başlıklı 66 ıncı maddesinde ise Sağlık Bakanlığının uygun görüşü üzerine yurt içinde tedavisinin yapılamadığı tespit edildiği için yurt dışına sevkle gönderilen kişilerin ve varsa yanlarında giden refakatçilerinin yurt dışı yol – gündelik ve refakatçi giderlerinin aynı Kanunun “Yol gideri, gündelik ve refakatçi giderleri” başlıklı 65 inci maddesi hükümlerine göre  SGK tarafından karşılanacağı belirtilmiş olup, bu konudaki ayrıntılı açıklama SGK’nın Yurt Dışı Tedavi Giderlerini Karşılayacağı Durumlar başlıklı yazıda yer almaktadır. Genel sağlık sigortası kapsamında (yeşil kart dahil) SGK sağlık yardımlarından yararlanma şartları konusunda ayrıntılı bilgi ve açıklama içeren yazılara ise GSS-Genel Sağlık Sigortası Rehberi sayfasından ulaşılabilir.

Yerleşim Yeri Dışı Ne Demek ?

Yazı içeriğinde birçok yerde “yerleşim yeri dışına sevk” ifadesi geçmekte olup; 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 19 uncu maddesinde; yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yer olarak tanımlanmış, aynı maddede bir kimsenin aynı zamanda birden çok yerleşim yeri olamayacağı belirtilmiştir. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun Tanımlar başlıklı 3 üncü maddesinde de yerleşim yeri adresi, sürekli kalma niyetiyle oturulan yer olarak tanımlanmıştır.

Dolayısıyla yazı içeriğinde yer alan yerleşim yeri dışına sevk ifadesinden, kişinin Nüfusta kayıtlı adresine göre ikamet ettiği ilçe veya il dışına sevk edilmesi kastedilmektedir. Nüfusta kayıtlı adresi olmayan kişilerin de SGK sağlık yardımlarından yararlanma imkanı bulunmamaktadır. (Bkz. SGK’dan Sağlık Yardımları İçin İkametgah Adresi Uyarısı !)

SGK Müdürlükleri tarafından bu kapsamda ödenen, gündelik, yol ve refakatçi giderleri sabit olmayıp belirli aralıklarla değiştiğinden, aşağıdaki yazıda ödenecek tutarlara yer verilmemiştir.

Sağlık Hizmet Sunucusu Ne Demek ?

Yazı içeriğinde birçok yerde sağlık hizmeti sunucusu kapsamına; aile hekimliği (sağlık ocağı), poliklinik, tıp merkezi ve dal merkezi, hastane, ağız ve diş sağlığı merkezi, hastanelere bağlı sağlık uygulama ve araştırma merkezleri, enstitüler, tıp fakülteleri ve diş hekimliği fakülteleri gibi resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşları girmektedir.

Ödemelerden Yararlanamayacak Olanlar

5510 sayılı Kanunun “Yol gideri, gündelik ve refakatçi giderleri” başlıklı söz konusu 65 inci maddesinde, 60 ıncı maddenin onikinci, onüçüncü ve ondördüncü fıkralarında sayılan kişilerin söz konusu ödemelerden yararlanamayacağı hükmü yer aldığından, aşağıda belirtilen kişiler SGK’dan gündelik, yol ve refakatçi ücreti alamayacaktır.

• Askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar.

• Yedek subay öğrencileri ve adayları askere sevk tarihi ile yedek subay nasıp tarihi arasında, askeri öğrenci adayları ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi öğrenci adayları ise intibak eğitimine başladıkları tarih ile yemin ettikleri tarih arasında.

• Uluslararası Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşmaları kapsamında Türkiye’de eğitim ve öğretim gören yabancı uyruklu misafir askeri personel ile bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri.

• Uluslararası Eğitim İşbirliği Anlaşmaları kapsamında Türkiye’de Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığında eğitim ve öğretim gören yabancı uyruklu misafir personel ile bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri.

Sigortalının Kendisiyle İlgili Şartlar

Sigortalının kendisinin veya üzerinden sağlık yardımı alan eş, çocuk, ana ve babasının yerleşim yeri dışına sevk edilmeleri halinde SGK’dan gündelik, yol ve refakatçi ücreti alabilmeleri için sigortalının aşağıdaki şartları taşıması gerekir.

• İstisnalar hariç sağlık hizmeti sunucusuna başvurulan tarihten önceki son bir yıl içinde sigortalının toplamda en az otuz gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması (Bkz. Sağlıktan Yararlanmada 30 Gün Şartı Aranan ve Aranmayan Kişiler).

• Sigortalı primlerini kendisi ödemesi gereken kişi kapsamındaysa (isteğe bağlı sigorta, Bağ-Kur, Ek-5 Tarım, Ek-6, 2925 SSK tarım, Ek-9 kapsamında ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalışan sigortalı kapsamındaysa); sağlık hizmet sunucusuna başvurulduğu tarihte sağlık yardımı almaya engel teşkil edecek şekilde SGK’ya prim borcunun olmaması (Bkz. Sağlık Yardımlarından Yararlanabilmesi İçin Borcu Olmaması Gerekenler Kimlerdir ?).

• Emekli aylığı alanlar ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile dul – yetim aylığı alanlara gündelik, yol ve refakatçi ücreti ödenmesi için yukarıdaki şartlar aranmaz, çünkü bu kapsamdakiler herhangi bir şart aranmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılırlar.

• Ücretsiz olarak verilen istisnai sağlık hizmetleriyle ilgili gündelik, yol ve refakatçi ücretlerinin ödenmesi için yukarıdaki şartlar aranmaz. Bu istisnai sağlık hizmetleri GSS’li Olma Şartı Aranmaksızın Ücretsiz Verilen Sağlık Hizmetleri Nelerdir ? başlıklı yazıda belirtilmiştir. Ancak 18 yaşını doldurmamış kişiler hariç olmak üzere, istisnai sağlık hizmetleriyle ilgili olarak, gündelik, yol ve refakatçi ücretlerinin yukarıda belirtilen şartlara bakılmaksızın SGK tarafından ödenebilmesi için, söz konusu istisnaların belgelenmesi ya da tıbben tespit edilmiş olması gerekir. Bu konudaki belgelendirmenin ya da tıbbî tespitin hastanın sağlık hizmeti sunucusuna başvurusundan sonra yapılmış olması hâlinde de yukarıda belirtilen şartlar aranmaz.

Ödemelerden Yararlanabilecek Olanlar

Yukarıda belirtilen istisnai kişiler dışında, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler söz konusu ödemelerden yararlanabilecektir. Yani kendisi sigortalı olan veya SGK’dan emekli, dul, yetim aylığı alan dolayısıyla kendi sosyal güvencesinden dolayı GSS kapsamında SGK sağlık yardımlarından yararlanma hakkı olanlar, bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında eş, çocuk, ana veya babası üzerinden sağlık yardımı alanlar, prim ödemeden yani ücretsiz olarak (60/c – yeşil kart) kapsamında sağlık yardımı alanlar, hiçbir sosyal güvencesi olmaması nedeniyle 60/g kapsamında genel sağlık sigortası sayıldığı için GSS primini kendisi ödemesi gerekenler, söz konusu ödemelerden yararlanabilecektir.

Yeşil Kart Kapsamında Olanların Yol – Gündelik ve Refakatçi Giderlerinin Ödenmesinin Şartları

5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) ve (3) numaralı alt bentleri (60/c-1 ve 60/c-2) gereği genel sağlık sigortası kapsamında sayılan kişilerin (yeşil kartlıların), SGK Sağlık Uygulama Tebliğinin “Sağlık Bakanlığı sağlık hizmeti sunucularınca hasta kabul ve sevk işlemleri” başlıklı bölümünde belirtilen şartlarla sevklerinin yapılmış olması halinde, normal hastalar gibi sevklerine ilişkin yol – gündelik ve refakatçi giderleri aşağıda belirtilen şartlarla SGK tarafından karşılanmaktadır. 60/c-1 yeşil kart kapsamına aile içinde kişi başına düşen aylık geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az olanlar ile 18 yaşından küçük olup anne – babası üzerinden sağlık yardımı alma imkanı olmayan çocuklar, 60/c-3 yeşil kart kapsamına ise 2022 sayılı Kanuna istinaden yaşlılık (65 yaş) ve engelli aylığı alanlar girmektedir.

Yeşil Kartlılar Özel Hastanelere Gidebilir mi başlıklı yazıda belirtilen istisnai durumlar hariç, yeşil kartlıların özel sağlık hizmet sunucularındaki tedavilerine ait sağlık giderleri SGK tarafından karşılanmadığından, dolayısıyla bunların doğrudan özel sağlık hizmet sunucularına başvurarak aldıkları sevkler geçersizdir. Bunların Sağlık Bakanlığı sağlık hizmeti sunucularından sevk almış olmaları gerekmektedir.

SGK’nın Yol – Gündelik ve Refakatçi Giderlerini Ödemesi İçin Aranan Genel Şartlar

5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin onikinci, onüçüncü ve ondördüncü fıkralarında sayılan kişiler hariç (yukarıda Ödemelerden Yararlanamayacak Olanlar başlıklı bölümde belirtilmiştir), genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin SGK tarafından finansmanı sağlanan (SGK tarafından giderleri karşılanan) sağlık hizmetlerine ilişkin yol, gündelik ve refakatçi gideri ödenebilmesi için;

1- Kişilerin, müracaat ettikleri SGK ile anlaşmalı sağlık hizmeti sunucusunda yapılan hekim veya diş hekiminin muayenesi veya tedavisi sonrasında, gerekli teşhis veya tedavi cihazlarının veya ilgili branş uzmanının bulunmaması gibi tıbbi ve zorunlu nedenlerle yerleşim yeri dışındaki sağlık hizmeti sunucusuna sevk edilmiş olması,

2- Sevkin, SGK tarafından belirlenen istisnalar hariç olmak üzere, sözleşmeli ikinci veya üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucusunca yapılmış olması (bu konudaki ayrıntılı açıklama aşağıda Sevk Belgesinin Taşıması Gereken Şartlar – Belgede Bulunması Zorunlu Bilgiler başlıklı bölümde yapılmıştır),

3- Sevkin, elektronik ortamda veya SUT eki “Hasta Sevk Formu” (EK-2/F) ile veya bu formda istenilen bilgilerin yer aldığı belge tanzim edilerek yapılmış olması (sevk belgesinde hekim imza ve kaşesinin olması yeterlidir, ayrıca başhekim onayı aranmaz.),

4- Sevkin yapıldığı gün dahil 5 işgünü içinde sevk edilen sağlık hizmeti sunucusuna müracaat edilmiş olması,

gerekmektedir.

SGK tarafından finansmanı sağlanmayan (giderleri ödenmeyen) sağlık hizmetlerine ilişkin yol, gündelik ve refakatçi gideri de ödenmez.

3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununa göre aylık bağlanmış maluller, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı maddesi veya 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) ve (f) bentlerinde sayılanlardan 3713 sayılı Kanun kapsamına giren olaylar sebebiyle aylık bağlananlar ile 3713 sayılı Kanun kapsamına girmese dahi başkasının yardımı ve desteği olmaksızın yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak derecede malul olan vazife ve harp malulü hastalar, 3713 sayılı Kanun kapsamına girmese dahi atış, tatbikat veya diğer ateşli silah yaralanmaları nedeniyle malul olan vazife ve harp malulleri, tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar geçen süre içerisinde 3713 sayılı Kanunun 21 inci maddesinde sayılan olaylara maruz kalmaları nedeniyle yaralanan kişilerin yerleşim yeri dışına sevki için yukarıda 1. maddede belirtilen şartlar aranmaz.

Sevk Belgesinin Taşıması Gereken Şartlar – Belgede Bulunması Zorunlu Bilgiler

SGK’nın yol – gündelik ve refakatçi giderlerini ödemesi için, hastanın yerleşim yeri dışındaki sağlık hizmeti sunucusuna sevk edilmiş olması zorunlu olup, sevk belgesinin taşıması gereken şartlar aşağıda belirtilmiştir.

• Sevk belgesinin, SGK ile anlaşmalı (SGK ile sözleşmesi olan) sağlık hizmet sunucusu hekimi tarafından düzenlenmiş olması ve sevkin, SGK tarafından belirlenen istisnalar hariç olmak üzere, ikinci veya üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucusunca yapılmış olması gerekir. Birinci basamak sağlık hizmet sunucusu hekimi tarafından yapılacak sevkin geçerli sayılacağı istisnai haller aşağıda belirtilmiştir. (Sağlık hizmet sunucuların basamaklandırılması konusundaki ayrıntılı bilgi, Muayene – İlaç – Tedavi Katılım Payı ve İlave Ücret Uygulamaları başlıklı yazının “6- Sağlık Kurum ve Kuruluşlarının Basamaklandırılması” başlıklı bölümünde yer almaktadır.)

• Sevk belgesinde;

– Sevk belgesini düzenleyen sağlık hizmeti sunucusu hekimi tarafından sevk belgesinde genel sağlık sigortalısı ve hasta bilgileri ile birlikte, sevk edildiği tanı/tedavi branşının, sevk gerekçesinin (gerekli teşhis/tedavi cihazlarının veya ilgili branş uzman hekiminin bulunmaması vb. tıbbi nedenlerinin), sevk edileceği şehir ve/veya sağlık hizmeti sunucusunun adının, mutat taşıt dışı araç öngörülmüş ise hasta sevk vasıtasının, sevk eden hekim tarafından refakatçi öngörülmüş ise refakatin tıbben gerekli olduğunun gerekçesi ile birlikte (18 yaş altındaki çocuklar için refakatin tıbben gerekli olduğunun sevk belgesinde belirtilmiş olma şartı aranmaz),

– Sevk ile müracaat edilen (sevk belgesine istinaden gidilen) sağlık hizmeti sunucusu hekimi tarafından da sevk belgesinde sağlık kurum/kuruluşuna başvuru tarihinin, sağlık kurum/kuruluşundan ayrılış tarihinin, ayakta ve/veya yatarak tedavi başlangıç ve bitiş tarihinin, tedavi tarihlerinde istirahat raporu verilmiş ise rapor başlangıç bitiş tarihinin, hastanın refakatçisi olması durumunda refakatli olarak gelindiğinin/kalındığının,

belirtilmiş olması gerekir.

• Hekim imza ve kaşesinin dışında ayrıca başhekim onayı aranmaz.

• Elektronik sevk (internet üzerinden – online sevk) uygulamasında, e-sevkin Kurum tarafından belirlenen yöntem ve standartlarla (elektronik imza, şifre) imzalanması şarttır.

• SGK MEDULA sisteminin ve/veya sağlık hizmet sunucusuna ait sistemin çalışmaması nedeniyle e-sevkin (elektronik sevkin) düzenlenemediği durumlarda manuel (kağıt üzerinde) sevk düzenlenebilir. Bu durumda sevk belgesi üzerinde “Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-sevk düzenlenememiştir” ibaresi kaşe ya da el yazısı ile belirtilerek ayrıca sevki düzenleyen hekim tarafından onaylanmış olması gerekir.

• Elektronik sevk ile sevk edilen hastanın müracaat ettiği sağlık hizmeti sunucusunda SGK MEDULA alt yapısı bulunmaması (yani müracaat edilen sağlık hizmet sunucusunun birinci basamak sağlık kuruluşu, diyaliz merkezleri, kaplıca tesisleri gibi SGK’nın MEDULA sistemini kullanmayan bir sağlık hizmet sunucusu olması) nedeniyle elektronik olarak (sistem üzerinden) hasta kabul işlemi yapılamaması halinde; ilgili hekim tarafından elektronik sevk belgesi üzerine, sağlık kurum/kuruluşuna başvuru tarihinin, sağlık kurum/kuruluşundan ayrılış tarihinin, ayakta ve/veya yatarak tedavi başlangıç ve bitiş tarihinin, tedavi tarihlerinde istirahat raporu verilmiş ise rapor başlangıç bitiş tarihinin, refakatçisi olması durumunda refakatli olarak gelindiğinin/kalındığının belirtilerek ıslak imza ile onaylanması gerekir.

• Sevk belgesinin SGK ile anlaşmalı sağlık hizmet sunucusu hekimi tarafından düzenlenmiş olması zorunlu olmakla birlikte, belli bir program çerçevesinde tedavi gören (kemoterapi, radyoterapi, diyaliz vb.) kişilerle ilgili olarak; yerleşim yerinde SGK ile anlaşmalı herhangi bir sağlık hizmeti sunucusu bulunmaması durumunda tedavi için düzenlenen geçerli sağlık raporu, sevk belgesi olarak kabul edilir.

Başta Aile Hekimi – Sağlık Ocağı Olmak Üzere Birinci Basamak Sağlık Hizmet Sunucusu Hekimi Tarafından Düzenlenmiş Sevkin Geçerli Sayılacağı İstisnai Haller

Genel olarak hastanın yerleşim yeri dışına sevkinin ikinci veya üçüncü basamak sağlık hizmet sunucusu hekimi tarafından yapılmış olması gerekmekle birlikte, başta aile hekimi olmak üzere birinci basamak sağlık hizmet sunucusu hekimi tarafından yapılan sevkin, düzenlenecek sevk belgesinin geçerli sayılacağı istisnai haller aşağıda belirtilmiştir.

• Mevzuata uygun olarak yerleşim yeri dışındaki sağlık hizmeti sunucusuna sevk edilen ve sevk edildiği sağlık hizmeti sunucusunca belirli aralıklarla kontrolü uygun görülen, organ – doku ve kök hücre nakli uygulanan, kanser tedavisi gören, uzuv replantasyonu yapılan veya meslek hastalıkları hastanesinde meslek hastalığı nedeniyle tedavi olan hastaların kontrol amaçlı sevkleri;

– Kontrole çağrıldığını gösteren belgeye istinaden birinci basamak sağlık hizmeti sunucuları (aile hekimliği, sağlık ocağı) dâhil tüm sağlık hizmeti sunucularınca yapılabilecektir.

– Kontrol çağrılarına istinaden birinci basamak sağlık hizmeti sunucusunca yapılan sevklere ilişkin yol gideri ödemesi yapılırken, sevk belgesi ile birlikte kontrol çağrı belgesinin de ödeme belgeleriyle birlikte ibrazı/gönderilmesi zorunludur. Kontrol çağrı tarihinin sevk belgesi veya tedavi gördüğünü belirtir belge üzerinde hekim tarafından belirtilmiş olması yeterlidir. Hekim imza ve kaşesini içermeyen belge, kontrol çağrı belgesi olarak kabul edilmez.

Not: SGK, Koronavirüs (COVİD-19) tedbirleri kapsamında; 1 Mart 2020 tarihinden itibaren sevk belgesi ile birlikte kontrol çağrı belgesinin ibraz edilmesi zorunluluğunu geçici olarak kaldırmıştı, ancak bu uygulama 1 Haziran 2022 tarihi itibariyle sona erdi. Dolayısıyla SGK tarafından yol, gündelik, refakatçi giderlerinin ödenebilmesi için eskinden olduğu gibi artık birinci basamak sağlık hizmet sunucusu hekimi tarafından düzenlenmiş sevk belgesiyle birlikte kontrol çağrı belgesinin de ibraz edilmesi gerekiyor.

• Belli bir program çerçevesinde tedavi gören (kemoterapi, radyoterapi, diyaliz vb.) kişilerle ilgili olarak; yerleşim yerinde ikinci veya üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucusu bulunmaması halinde de birinci basamak sağlık kuruluşunca düzenlenen sevk belgesi kabul edilir. Yerleşim yerinde sözleşmeli herhangi bir sağlık hizmeti sunucusu bulunmaması durumunda ise yerleşim yerinin belirlenmesi halinde tedavi için düzenlenen geçerli sağlık raporu, sevk belgesi olarak kabul edilir.

Yol Giderlerinin Ödenmesi

Yol Giderlerinin Ödenmesinde Esas Alınacak Mesafeler

• Aşağıdaki durumlarda yol gideri belirli mesafe için ödenir.

Sevklerin teşhis ve/veya tedavinin sağlanabildiği en yakın sağlık hizmeti sunucusuna yapılması esastır. Ancak, hekimin veya diş hekiminin muayenesi veya tedavisi sonrasında, gerekli teşhis veya tedavi cihazlarının veya ilgili branş uzmanının bulunmaması gibi tıbbi ve zorunlu nedenlerle yerleşim yeri dışındaki sağlık hizmeti sunucusuna sevk yapılması durumunda, Kurumca belirlenen istisnalar hariç olmak üzere;

a) İkinci veya üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucusu bulunmayan ilçelerde birinci basamak resmi sağlık kuruluşu tarafından yapılan sevklere ilişkin yol gideri, en yakın ikinci basamak sağlık hizmeti sunucusunun bulunduğu yerleşim yeri,

b) İkinci basamak sağlık hizmeti sunucularınca yapılan sevklere ilişkin yol gideri, tedavinin yapılabildiği en yakın üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucusunun bulunduğu yerleşim yeri mesafesini aşmamak kaydıyla sevk edilen yerleşim yeri,

c) Üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularınca yapılan sevklere ilişkin yol gideri sevk edilen yerleşim yeri,

mesafesi esas alınarak ödenir.

Aşağıdaki durumlarda yol gideri mesafeye bakılmaksızın ödenir.

Sağlık hizmeti sunucuları tarafından yerleşim yeri dışına:

a) Organ, doku ve kök hücre nakli tedavisi ve/veya kontrolü (donör dahil),

b) Kanser tedavisi ve/veya kontrolü,

c) Uzuv replantasyonu veya kontrolü ,

ç) SUT’un 1.7 maddesinde tanımlanan acil hal (aşağıda açıklanmıştır),

d) Meslek hastalıkları hastanesine meslek hastalığı tedavisi ve/veya kontrolü,

nedenleri ile sevk edilen kişilerin tedavinin yapılabildiği en yakın üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucusunun bulunduğu yerleşim yeri mesafesi aranmaksızın sevk edildikleri yer üzerinden hesaplanan yol gideri SGK tarafından ödenir.

Acil hal; ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar ile pandemi süresince pandemi olgularına yönelik tanı ve tedavileri kapsamaktadır. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul edilir.

• SGK tarafından, sürekli iş göremezlik veya malullük durumlarının tespiti ve/veya kontrolü ile 5510 sayılı Kanunun Kontrol Muayenesi başlıklı 94 üncü maddesi gereğince gerekli görülen kişilerin kontrol muayeneleri için yerleşim yeri dışına yapılan sevklerine ilişkin yol, gündelik ve refakatçi giderleri karşılanır. Kurumca yapılan sevklerde sevkin kişilere tebliğ edildiği gün dahil 10 işgünü içinde sağlık hizmeti sunucularına müracaat edilmiş olması gerekmektedir.

• Kaplıca tedavilerinde yol gideri, tedavinin sağlanabildiği en yakın kaplıca tesisinin bulunduğu yerleşim yeri esas alınarak ödenir.

• Diyaliz tedavilerinde yol giderleri, en yakın diyaliz merkezinin bulunduğu yerleşim yeri esas alınarak ödenir. En yakın diyaliz merkezinin bulunduğu mesafeden daha uzak bir yerleşim yerinde bulunan diyaliz merkezinde diyalize gidip gelen hastaların yol giderleri, tedavinin yapılabildiği en yakın diyaliz ünitesinin (yatak kapasitesi, günlük hasta sayısı, boş yatak olup olmadığı, HBs Ag (+) hastalar için ayrı bir bölüm, HCV Ab (+) hastalar için ayrı cihaz bulunup bulunmadığı gibi durumlar dikkate alınarak) tespit edilmesi halinde Kurumca karşılanır. Hastalara diyaliz merkezinin/sağlık hizmeti sunucusunun servis hizmeti verdiğinin tespit edilmesi halinde servis hizmetinden faydalananlara bu mesafeler için ayrıca yol gideri ödenmez.

• 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununa göre aylık bağlanmış maluller, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı maddesi veya 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) ve (f) bentlerinde sayılanlardan 3713 sayılı Kanun kapsamına giren olaylar sebebiyle aylık bağlananlar ile 3713 sayılı Kanun kapsamına girmese dahi başkasının yardımı ve desteği olmaksızın yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak derecede malul olan vazife ve harp malulü hastalar, 3713 sayılı Kanun kapsamına girmese dahi atış, tatbikat veya diğer ateşli silah yaralanmaları nedeniyle malul olan vazife ve harp malulleri, tedavileri sonuçlanıncaya veya maluliyetleri kesinleşinceye kadar geçen süre içerisinde 3713 sayılı Kanunun 21 inci maddesinde sayılan olaylara maruz kalmaları nedeniyle yaralanan kişiler için birinci sevklerin teşhis ve/veya tedavinin sağlanabildiği en yakın sağlık hizmeti sunucusuna yapılması şartı aranmaz.

Yol Gideri Olarak Mutat Taşıt Ücreti Ödenecek Durumlar

Mutat kelimesi alışılmış, âdet olunmuş, normal anlamına gelmekte olup; iki mahal arasında gidip gelmeye en uygun, kullanılması mutat ve ekonomik olan otobüs, dolmuş, minibüs gibi taşıtlar mutat taşıt olarak adlandırılmaktadır.

• Sevk belgesinde hastanın sevk vasıtası belirtilmemiş ise mutat taşıt ücreti ödenir.

• Mutat taşıtla yapılan nakillerde yol giderinin ödenebilmesi için bilet/fatura ibrazı zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, yurt içinde demiryollarında, denizyollarında, karayollarında kurumlar/kuruluşlar veya özel firmalar aracılığıyla şehirlerarası yapılan yolcu taşıma işinde kullanılan araçlarda ücretsiz seyahat hakkı bulunan kişiler ile bu haktan faydalanan eşleri, ana ve babaları ile bakmakla yükümlü olunan çocukları ve eşlik eden refakatçilerinin bilet/fatura ibraz etmeleri gerekmektedir. Ücretsiz seyahat etmenin mümkün olmadığı yerleşim yerleri/mesafeleri için ise bilet/fatura ibrazı zorunluluğu bulunmamaktadır.

• Yerleşim yeri dışındaki sağlık hizmeti sunucusuna yapılan sevklere istinaden mutat taşıt giderleri; var ise fatura/bilet tutarını aşmamak üzere, SGK Müdürlükleri tarafından ilgili kurum ve kuruluşlardan temin edilen tarifedeki ücretler üzerinden ödenir.

Mutat Taşıt Dışı Araçla Gidilmesi Halinde Ödenecek Yol Giderleri

• Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yerleşim yeri dışına mutat taşıt dışı araç (ambulans, ticari taksi, tarifeli uçak vs.) ile sevk edilmeleri halinde;

– Hastayı sevk eden sağlık kurumunca; hastalığın ne olduğu, mutat taşıt aracı ile seyahat edememe gerekçeleri ve taşıt tipinin belirtildiği sağlık kurulu raporu düzenlenmesi (bu rapor sadece tek sefer gidiş için geçerlidir),

– Sevk ile müracaat edilen (sevkli hastanın gittiği) sağlık kurumunca; tedavi sonrasında dönüş için mutat taşıt dışı araçla naklin öngörülmesi durumunda da hastalığın ne olduğu, mutat taşıt aracı ile seyahat edememe gerekçeleri ve taşıt tipinin belirtildiği sağlık kurulu raporunun ayrıca düzenlenmesi (bu rapor sadece tek sefer dönüş için geçerlidir),

– Acil hal nedeniyle sağlık kurulu raporu düzenlenmeksizin sevk edilen kişinin mutat taşıt dışı araç ile nakline ilişkin yol gideri, acil hal nedeniyle naklin gerektiğinin tıbbi gerekçeleriyle birlikte, sevk eden sağlık kurumunun ilgili hekimi tarafından imzalanmış belge ile belgelenmesi,

şartıyla ve SGK tarafından kabul edilmesi durumunda yol gideri ödenir.

• Belli bir program çerçevesinde sayılan tedavilerde (kemoterapi, radyoterapi, diyaliz, PUVA vb.) kişilerin mutat taşıt dışı araç ile nakillerine ilişkin gidiş- dönüş yol giderinin ödenmesinde, her seferinde sağlık kurulu raporu aranmaz. Ödeme işlemleri ilk sağlık kurulu raporuna istinaden yürütülür. Bu çerçevede;

– Kemoterapi ve radyoterapi tedavileri nedeniyle düzenlenen mutat taşıt dışı araç ile nakile ilişkin sağlık kurulu raporu 3 ay süre ile geçerlidir.

– Diyaliz tedavileri nedeniyle düzenlenen mutat taşıt dışı nakile ilişkin sağlık kurulu raporunda, en az bir erişkin/çocuk nefroloji uzman hekimi veya hastanın bulunduğu ilde nefroloji uzmanı bulunmaması durumunda sertifikalı uzman hekiminin isminin yer alması gerekmektedir. Bu sağlık kurulu raporu 3 ay süre ile geçerlidir.

– Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, kendilerine bir vasıta tahsis edilmesi suretiyle başka bir yere gönderilmiş iseler, eşlik eden refakatçiye ayrıca yol gideri ödenmez.

• Mutat taşıt dışı araçla yapılan sevklerde mutlaka bilet/fatura ibrazı zorunludur. Bilet/fatura ibraz edilememesi halinde mutat taşıt bedeli üzerinden ödeme yapılır.

• Sağlık hizmeti sunucusuna özel araçları ile gidenlere, gidip – dönenlere mutat taşıt ücreti ödenir.

• Ticari taksi için ödenecek ücret, ilgili yerleşim yerleri arası için geçerli mutat taşıt ücreti bedelinin 5 katını geçemez.

• Tarifeli uçak için ibraz edilen bilet/fatura tutarı, ekonomi sınıf bedeli üzerinden ödenir. Uçak ile yapılan sevklerde, faturanın/biletin yanında o seferle seyahat edildiğine ilişkin olarak uçak biniş kartının da ibraz edilmesi gerekmektedir.

• Kara ambulansı ve hasta nakil aracı ücreti, Resmi Gazetede yayımlanan “Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları İle Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği”nin 28 inci maddesi gereği belirlenen asgari fiyatlar esas alınarak ödenir. Ancak özel kara ambulans firmalarının Sağlık Bakanlığı onayı ile yürürlüğe giren “Ambulans Ücret Tarifesi”nden daha düşük bedelle hasta nakil beyanlarının olması durumunda, kamu ve Kurum yararı doğrultusunda belirlenen ücret tarifesinden daha düşük fatura edilmesi halinde fatura bedeli üzerinden ödeme yapılır.

• Hava ambulans ücretleri sadece uzuv replantasyonu gerektiren acil sağlık hizmeti ile SUT’un 2.4.2 maddesi (organ, doku ve kök hücre nakli tedavileri) kapsamında sağlanan sağlık hizmetleri için ödenir. Organın/dokunun naklin yapılacağı sağlık kurumuna, hava ambulansı dışındaki özel hava taşıtı ile getirilmesi halinde gidiş-dönüş yol giderleri hava ambulansı için belirlenen tutarlar esas alınarak ödenir. Hava ambulansı ve hava ambulansı dışındaki özel hava taşıtı bedelinin ödenebilmesi için fatura ekinde taşıtın ambulans görevi maksadıyla ilk kule teması “ambulans görevi” ifadesi ile kurulmuş olması, hava aracının uçucu ve teknik kayıtlarının (motor çalıştırma-motor susturma arasındaki geçen zaman dilimi) ibraz edilmesi gerekmektedir. SGK tarafından ödenecek uçak ve helikopter ambulans ücreti tutarları Sağlık Uygulama Tebliğinin “2.6.1.B-4 – Mutat taşıt dışı araç ücretleri” başlıklı bölümünde belirtilmiştir. (Bkz. Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği)

Gündelik Giderlerinin Ödenmesi

• Kişilerin, yerleşim yeri dışındaki sağlık hizmeti sunucusuna yapılan sevklerinde hasta ve refakatçisine gündelik giderleri ödenmesinin şartları aşağıda belirtilmiştir.

– Ayakta tedavilerde, sevk edildikleri sağlık hizmeti sunucusuna müracaat tarihi ile tedavinin sona erdiği tarihler arasında, istirahat raporu verilen süreler dışında kalan günler için gündelik ödenir.

– Yatarak tedavilerde, hasta ve refakatçisine yalnızca gidiş ve dönüş tarihi için gündelik ödenir.

– Müracaat sonrası sağlık hizmeti sunucusunda yatarak tedavi edilmesi gerekli görülmesine rağmen, yatak bulunmaması nedeniyle sağlık hizmeti sunucusuna yatırılmaksızın geçen günler için, bu durumun sağlık hizmeti sunucunca belgelenmesi şartıyla 5 günü geçmemek üzere gündelik ödenir.

– Belli bir program çerçevesinde sayılan tedaviler (kemoterapi, radyoterapi, diyaliz v.b.) hariç olmak üzere, sevk edilen sağlık hizmeti sunucusunda ayaktan tedavinin başvuru tarihinden itibaren 10 günü aşması halinde, gerekçesinin sevk belgesinde belirtilmesi durumunda 10 günü aşan süreler için de gündelik ödenir.

• Gündelikler; il dâhilindeki sevklerde (ilçe-merkez arası) 100, iller arası sevklerde ise 200 gösterge rakamının devlet memurları aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar üzerinden ödenir.

• Sevk edilen sağlık hizmeti sunucusuna müracaat tarihi ile tedavinin sona erdiği tarihin aynı gün olması, yani hastanın aynı gün sağlık hizmet sunucusuna başvurup aynı gün sağlık hizmet sunucusundan ayrılması halinde gündelik ödenmez.

• Sevk edildiği sağlık hizmeti sunucusuna müracaatları sonrasında, hastanın sevk edildiği branş dışında başka bir branşa tedavinin devamı niteliğinde sevk edilmesi ve bu durumun belgelendirilmesi halinde, sevk edildiği bu branşta ayakta tedavi görülen günler için de gündelik ödenir.

• Sevk edildiği sağlık hizmeti sunucusuna müracaatı sonrasında, hastanın sevk edildiği yerleşim yerinde başka bir sağlık hizmeti sunucusuna tedavinin devamı niteliğinde sevk edilmesi ve bu durumun belgelendirilmesi halinde, sevk edildiği sağlık hizmeti sunucusunda ayakta tedavi görülen günler için de gündelik ödenir.

Refakatçinin Yol ve Gündelik Giderlerinin Ödenmesi

• Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin bir kişiyle sınırlı olmak üzere refakatçi giderlerinin ödenmesinde; sevki düzenleyen sağlık hizmeti sunucusunca refakatin tıbben gerekli olduğunun, sevk ile müracaat edilen sağlık hizmeti sunucusunca refakatçi eşliğinde gelindiğinin ve/veya kalındığının elektronik ortamda veya SUT eki EK-2/F formunda belirtilmiş olması gerekmektedir. Yüzde 40 ve üzeri engelli kişilerde, organ, doku, kök hücre nakli, uzuv replantasyonu tedavilerinde ve 18 yaşını doldurmamış çocuklar için bir kişi ile sınırlı olmak üzere refakatçi giderlerinin ödenmesinde yukarıda belirtilen koşullar aranmaz.

• Kişilerin yatarak tedavileri sırasında hekimin veya diş hekiminin tıbben göreceği lüzum üzerine; ilgili sağlık hizmeti sunucusunca düzenlenen refakatçi kalındığına dair belgeye istinaden, hastanın yanında kalan refakatçisinin yatak ve yemek giderleri, sağlık hizmeti sunucusu tarafından SGK’ya fatura edilmesi halinde SGK ödemeyi hastanın tedavi gördüğü sağlık hizmet sunucusuna yapar, bu günler için refakatçiye ayrıca gündelik ödemez. Yani hastanın yattığı sağlık hizmet sunucusunda yanında kalan refakatçisi sağlık hizmet sunucusuna herhangi bir yatak ve yemek ücreti ödemiyor, bu ücreti SGK sağlık hizmet sunucusuna ödüyorsa, bu durumda SGK refakatçiye gündelik ödemez. Hasta özel sağlık hizmet sunucusunda tedavi görüyor ve bu nedenle kendisinden ve/veya refakatçisi için sağlık hizmet sunucusu ilave (fark) ücret alıyor olsa bile SGK bu fark ücretten dolayı refakatçiye herhangi bir gündelik ödemez.

• Hastanın yoğun bakım ünitesindeki yatarak tedavi süresi ile sınırlı olmak üzere, sağlık hizmeti sunucusunda kalınmayan her gün için refakatçisine gündelik ödenir. Bu durumda hastanın refakatçisi sağlık yemek ve başka bir yerde konakladığı için gecelik konaklama ücreti ödüyor olsa bile SGK kendisine sadece gündelik öder, ayrıca yemek veya konaklama ücreti ödemez.

Kontrol Çağrılarına İstinaden Yapılan Sevklere İlişkin Yol ve Gündelik Giderlerinin Ödenmesi

• Mevzuata uygun olarak yerleşim yeri dışındaki sağlık hizmeti sunucusuna sevk edilen ve sevk edildiği sağlık hizmeti sunucusunca belirli aralıklarla kontrolü uygun görülen; organ – doku ve kök hücre nakli uygulanan, kanser tedavisi gören, uzuv replantasyonu yapılan veya meslek hastalıkları hastanesinde meslek hastalığı nedeniyle tedavi olan hastaların kontrol amaçlı sevkleri;

– Kontrole çağrıldığını gösteren belgeye istinaden aile hekimi ve diğer birinci basamak sağlık hizmeti sunucuları dâhil tüm sağlık hizmeti sunucularınca yapılabilir.

– Kontrol çağrılarına istinaden aile hekimi ve diğer birinci basamak sağlık hizmeti sunucusunca yapılan sevklere ilişkin yol gideri ödemesi yapılırken, sevk belgesi ile birlikte kontrol çağrı belgesinin de ödeme belgeleriyle birlikte ibrazı/gönderilmesi zorunludur. Kontrol çağrı tarihinin sevk belgesi veya tedavi gördüğünü belirtir belge üzerinde hekim tarafından belirtilmiş olması yeterlidir. Hekim imza ve kaşesini içermeyen belge, kontrol çağrı belgesi olarak kabul edilmez.

– Kontrol çağrılarına istinaden ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucusunca düzenlenen sevklere ilişkin yol gideri ödemesi yapılırken ise ayrıca kontrol çağrı belgesi ibraz şartı aranmaz.

– Organ – doku ve kök hücre nakli uygulanan, kanser tedavisi gören, uzuv replantasyonu yapılan veya meslek hastalıkları hastanesinde meslek hastalığı nedeniyle tedavi edilen kişiler dışındaki kişilerin tedavileri/hastalıkları nedeniyle kontrol amaçlı çağrılarına ilişkin giderler SGK tarafından karşılanmaz.

Organ Nakli Tedavilerine Ait Yol ve Gündelik Giderlerinin Ödenmesi

• Organ nakli tedavilerinde hastanın, organın bulunduğu yere veya organın organ nakli yapılacak merkezin bulunduğu yere getirilmesine ilişkin gidiş-dönüş, nakliye/transfer masrafları, Ulusal Koordinasyon Merkezi veya Bölge Koordinasyon Merkezi tarafından tutanak altına alınarak belirlenen ulaşım aracı esas alınmak kaydıyla karşılanır.

• Ulusal Koordinasyon Merkezi veya Bölge Koordinasyon Merkezi tarafından tutanak altına alınarak belirlenen ulaşım aracı için, SUT’un 2.6.1.B-4 maddesi doğrultusunda tespit edilen bedel, fatura/bilet tutarını aşmamak üzere ödenir.

• Organ naklinin gerçekleştirilememiş olması ilgili giderlerin ödenmesine engel teşkil etmez.

• Kemik iliği/kordon kanı nakline ilişkin yol giderleri, SUT’un 2.6.1.B-4 fıkrası doğrultusunda karşılanır.

• Uzuv replantasyonu gerektiren acil sağlık hizmeti için, müracaat edilen sağlık hizmeti sunucusunca hava ambulansı ile başka bir sağlık hizmeti sunucusuna sevkin gerekli görülmesi ve bu durumun belgelendirilmesi koşulu ile hava ambulansı için SUT’un 2.6.1.B-4(6) fıkrası doğrultusunda tespit edilen bedel, fatura/bilet tutarını aşmamak üzere ödenir.

• Donör (verici) durumundaki kişilerin sağlık giderlerinin finansmanının SGK tarafından karşılanması durumunda, mevzuata uygun sevk edilmeleri halinde yol, gündelik ve refakatçi giderleri de SGK tarafından karşılanır.

Kaplıca Tedavilerine Ait Yol ve Gündelik Giderlerinin Ödenmesi

• Kaplıca tedavilerine ilişkin yol, gündelik ve refakatçi giderleri, tedavi için düzenlenen sağlık kurulu raporuna dayanılarak karşılanır.

• Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği gün dahil 5 işgünü içinde kaplıca tesisine müracaat edilmesi gerekmektedir. Bu süre içinde kaplıca tesisine müracaat edilmemesi halinde yol gideri ve gündeliklerin ödenebilmesi için yeniden sağlık kurulu raporu düzenlenmesine gerek bulunmayıp, raporun geçerli olduğu süre içerisinde sağlık hizmeti sunucusu tarafından elektronik ortamda veya kağıt ortamında sevk belgesi düzenlenmesi ve 5 işgünü içerisinde kaplıca tesisine müracaat edilmesi gerekmektedir.

• Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilmeyen yani Sağlık Bakanlığından ruhsat almamış olan kaplıcalarda tedavi görenlere ve refakatçilerine ait giderler, sağlık kurulu raporu ve sevk belgesi olsa bile SGK tarafından ödenmez.

• Raporda/sevk formunda refakatin tıbben gerekli olduğunun belirtilmesi (18 yaşını doldurmamış çocuklar için aranmaz) ve tedavinin yapıldığı tesis tarafından refakatçi kalındığının belgelenmesi halinde, kaplıcaya hasta ile birlikte gitmiş olan refakatçinin yol giderleri ve gündelikleri SGK tarafından ödenir.

• Kaplıca tedavilerine ait yol giderleri mutat taşıt bedeli üzerinden ödenir.

Belli Bir Program Çerçevesinde Yürütülen Tedavilere Ait Yol ve Gündelik Giderlerinin Ödenmesi

• Belli bir program çerçevesinde tedavi gören (kemoterapi, radyoterapi, diyaliz vb.) genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin; ilk sevk belgesine istinaden tedavilerinin devamı niteliğindeki diğer müracaatları nedeniyle oluşan yol gideri, gündelik ve refakatçi giderlerinin ödenmesinde, her gidişleri için sevk belgesi aranmaz.

• Ödeme işlemleri ilk sevk belgesine istinaden, diğer müracaatlara ilişkin tedavi gördüğü tarihleri belirtir müracaat edilen sağlık hizmeti sunucusunca düzenlenecek belge doğrultusunda yürütülür.

• Yerleşim yerinde ikinci veya üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucusu bulunmaması halinde birinci basamak sağlık kuruluşunca düzenlenen sevk belgesi kabul edilir. Sözleşmeli herhangi bir sağlık hizmeti sunucusu bulunmaması durumunda ise yerleşim yerinin belirlenmesi halinde tedavi için düzenlenen geçerli sağlık raporu, sevk belgesi olarak kabul edilir.

Cenaze Nakline Ait Giderlerinin Ödenmesi

• Yerleşim yeri dışındaki sağlık hizmeti sunucusuna sevk edilen, ancak yapılan tedavilere rağmen vefat eden genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin cenaze nakline ilişkin giderleri, sevkin düzenlendiği sağlık hizmeti sunucusunun bulunduğu yerleşim yeri mesafesini aşmamak üzere SGK tarafından karşılanır.

• Sevk edilmeksizin müracaat edilen sağlık hizmeti sunucusunda vefat eden kişilerin cenaze nakline ilişkin giderler SGK tarafından karşılanmaz. Bu tür durumlarda hastanın vefat ettiği yerdeki Belediyenin ilgili birimi ile görüşülebilir.

• 4/c (Emekli Sandığı) kapsamındaki sigortalıların cenaze nakline ilişkin giderler ilgili kamu idaresince karşılanacağından, SGK tarafından ödeme yapılmaz.

Yol ve Gündelik Giderleriyle İlgili Diğer Bazı Önemli Konular

• Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile refakatçilere yerleşim yeri içindeki nakiller için yol ve gündelik gideri ödenmez.

• Sevk yapılmaksızın, belediye/büyükşehir belediye yerleşim yeri dışındaki bir sağlık hizmeti sunucusuna gidilerek sağlık hizmeti alınması hâlinde yol gideri ve gündelik ödenmez.

• Sözleşmesiz sağlık hizmeti sunucusu tarafından yapılan sevklerdeki yol, gündelik ve refakatçi giderlerinin ödenebilmesi için sevkin, acil hal nedeniyle yapıldığının Kurumca kabul edilmesi gereklidir.

• Sevk edilen sağlık hizmeti sunucularına ayaktan müracaatlarda, ilgili branş uzman hekiminin bulunmaması nedeniyle sağlık hizmeti verilemediğinin ilgili sağlık hizmeti sunucusu başhekimliğince onaylanarak belgelenmesi halinde, gidiş-dönüş için ilgili giderler SGK tarafından karşılanır.

• Genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ödemeye esas fatura ve eki belgeleri için Kurumca tıbbi uygunluk aranan veya Kurumca kabul edilmesi halinde ödenebileceği belirtilen durumlarda tıbbi uygunluk, hastane faturası ödemelerinin yapıldığı SGK İl Müdürlükleri tarafından verilir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Yunus dedi ki:

    Devlet hastanesi nden özel hastaneye yenidoğan bebek yoğun bakım ünitesine acil sevk yapıldı . Refakatçiye SGK tarafından herhangi bir ücret verilir mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çocuğun sevkli gittiği hastane yerleşim yeri dışında değilse, yani resmi ikamet adresinin olduğu ilçe veya il dışında değilse SGK herhangi bir gündelik ve yol ücreti ödemez.

  2. Fatma dedi ki:

    Ben mardinden diyarbakıra diş teli tedavisi için gidiyorum. SGK dan başvurumu yaptım ve 20 lira gibi komik bir ücret yattı. Şehir içi masrafımı bile karşılamıyor. 21 yaşındayım annem de benimle beraber geliyor. Yapmam gereken başka bir işlem var mı bu ücret yetersiz çünkü. Suya 20 lira gidiyor. Eksik bir belgem vs mı var acaba yardımcı olur musunuz?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK resmi olarak ikamet ettiğiniz yerle sevkli olarak gittiğiniz yer arasındaki mutad ücreti (minibüs – otobüs) ücretini ödüyordur, bu rakamı da belediye veya başka kurumlardan aldığı tarife listesine bakarak belirliyordur. Anneniz sizinle geliyor olsa bile sevk belgesinde refakatçiyle beraber gidileceği yazılmadığı sürece, 18 yaşından da büyük olduğunuz için SGK annenizin yol parasını ödemez. Ancak ödenen tutarın düşük olduğu konusunda CİMER’e şikayette bulunabilirsiniz isterseniz.

  3. Zeynep dedi ki:

    Bu ödeneği alabilmek için her gittiğimiz de aynı işlemleri mı tekrarlamalıyız ? Ben her ay gideceğim tedaviye her ay kendiliğinden yatmaz mı bu ücret ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sevk edildiğiniz hastaneye her ay gittiğinizi yazıda belirtildiği şekilde ispatlamanız gerekir.

  4. Tugay Demir dedi ki:

    20 gün önce hastaneden taburcu oldum aksaray’dan Konya’ya sevk edildim bu ücreti almak için süre sınırı var mı acaba

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      5510 sayılı Kanunun “Zamanaşımı, hakkın düşmesi ve avans” başlıklı 97 nci maddesi uyarınca 5 yıllık zamanaşımı süresi var.

  5. Ali dedi ki:

    Biz şevkle gittik geldik hacettepe ye bizi birdaha çağırıyorlar ama 1 sevkle 2 sevk arasında belli bir gün süre varmı resmi gün varsa haftanın 7 günü sayılıyor yoksa 5 iş günü mü sayılıyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konuda herhangi bir süre sınırlaması yok.

  6. Nesip dedi ki:

    Epilepsi hastası çoçugum için İzmir’de çocuk araştırma hastanesine özel Uçakla gideceğim. Yolluk alabilir miyim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hastayı sevk eden sağlık kurumunca; hastalığın ne olduğu, mutat taşıt aracı ile seyahat edememe gerekçeleri ve taşıt tipinin belirtildiği sağlık kurulu raporu düzenlenmesi (bu rapor sadece tek sefer gidiş için geçerlidir) halinde SGK uçak ücretini ödemektedir. Bu konudaki şartlar sayfa başındaki yazının Mutat Taşıt Dışı Araçla Gidilmesi Halinde Ödenecek Yol Giderleri başlıklı bölümünde yer almaktadır.

  7. Caner C. dedi ki:

    İkamet ettiğim ilçede cildiye branşı yok. MHRS üzerinden randevu aldım ve il merkezindeki doktora gittim. Yani sevksiz gittim. Cildiye uzmanı ışın tedavisi başlattı. Tedavi 30-40 seans sürecek. Yol ve gündelik ücreti nasıl alabilirim, nereye başvuru yapabilirim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yol ve gündelik ücreti sevkli hastalara ödenir, sizin de yol ve gündelik ücreti alabilmeniz için ilçedeki hekimden sevk belgesi almanız gerekir. Konuyla ilgili olarak bulunduğunuz ilçede SGK Müdürlüğü (Sosyal Güvenlik Merkezi) varsa orayla görüşüp bilgi alabilirsiniz, yoksa il merkezindeki SGK Müdürlüğü ile görüşüp bilgi alabilirsiniz.

  8. Murat dedi ki:

    Merhabalar benim alacağım yol ücreti gelmiş ama ben almadigimdan süresi geçmiş geçen süre 1 yıl tekrardan alabilirmiyim veyahut nereye müracaat edebilirim teşekkürler…

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’ya başvurup alabilirsiniz tabii ki, 5 (beş) yıllık süre geçmedikçe alınabilir.

  9. Feyman dedi ki:

    Yaklaşık 3 yıldır annem kemoterapi görüyor. İl merkezinde bulunan üniversite hastanesine babamla birlikte geliyorlar. Bu hakkın farkında değildik ve ciddi yol masraflarının yanı sıra babam işletmesini her 15 günde bir tedavi süresince 4 gün kapatmak zorunda kaldı. Hastane kayıtlarımız var. Geçmişe dönük ödemeleri nasıl alabiliriz.

  10. Faruk dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin acaba yol parası kimin hesabına yatar hastanın mı yoksa sigortalının mı annem 65 Yas üstü ve refakatçi parası Alabilir miyiz babamın uzerinde babamda bağkur emeklisi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer hastanın refakatçisi SGK’ya başvurursa para onun hesabına yatar bildiğimiz kadarıyla.

  11. Emre dedi ki:

    Mardin Kızıltepe devlet hastanesinden yeni doğan bebeğimi elazığa sevk ettiler bende refakatçi olarak gittim toplamda 7 gün orda yatırıldı sevk ücretini alırmıyım ve tahminen ne kadar yatırılır.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sevkli gittiğinize göre yol ve duruma göre refakatçi ücretini SGK Müdürlüğüne başvurup alabilirsiniz, miktarını bilemeyiz.

  12. Kadiriye dedi ki:

    Sevk formlarını teslim ettikten kaç gün sonra ödeme yapılır?

  13. Semih dedi ki:

    Hastane sevk formu ile nereye basvuru yapacağız.. kendi özel aracimizla gittiğimizde yol ücreti odemesi nasıl olacak teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İkamet ettiğiniz yere en yakın SGK Müdürlüğüne başvurabilirsiniz. SGK bulunduğunuz yerdeki mutad taşıt ücreti üzerinden yol ücreti ödemesi yapar.

  14. Nese sen Polat dedi ki:

    Merhaba annem 66 yasinda dun dustu kalcasi kirildi beylikduzunde ikamet ediyorum beylikduzu devlet hastanesindeyiz su an calisiyorum izin verilmezse hastanede rekafatci talebinde nasil bulunabilirim ise geri donmem gerekiyor cunku pazartesi eger izin alabilirsem ucretsiz izin verilir se hasta bakim parasi ve giderleri nasil alabilirim ve baska ilceye sevk edicekler onu nasil yapabilirim cevaplarsaniz sevinirim

  15. Sibel Yiğit Karaören dedi ki:

    Sigorta emeklisi olan eşim randevulu kanser kontrol tomografisi ve diğer tetkikleri için İzmir Dikili devlet hastanesinden Ankara Hacettepe Onkoloji hastanesine benim refaketimde sevk edilmiştir.Hastanede işlemler bitiminden sonra yolluk ve yevmiyeleri için hangi evrakları nereye verecektir?

  16. Ahmet dedi ki:

    Çocuk üroloji uzmanı benim çocuğumu arkara bilken e sevk edecek nasıl bir yol izlemeliyim masraflar için