SGK Artık Daha Fazla İş Kazasını İncelemeye Alacak

SGK Artık Daha Fazla İş Kazasını İncelemeye Alacak
11 Ekim 2019 22:29

Çalışanların maruz kaldığı iş kazalarının incelenmesi ve soruşturulması ile ilgili işlemler 2016/21 sayılı SGK Genelgesi çerçevesinde yürütülmekte olup, hangi iş kazalarının incelemeye alınacağı, hangi iş kazalarının incelenmeyeceği Genelgede belirtilmiştir.

Söz konusu Genelge doğrultusunda konuya SGK Hangi İş Kazalarını İnceler – Soruşturur ? başlıklı yazımızda yer vermiştik. Ancak SGK 23 Eylül 2019 tarihli ve 2019/20 sayılı Genelgesiyle bu konuda iki önemli değişiklik yaptı.

Birincisi: 2013 yılı Ağustos ayından beri iş kazası inceleme ve soruşturmalarının tamamı Kurum müfettişleri tarafından yapılıyordu. Ancak yeni düzenlemeye göre artık Kurum müfettişleri sadece ölümle sonuçlanan iş kazalarının inceleme ve soruşturmasını yapacak, bunun dışındaki iş kazalarının inceleme ve soruşturmaları ise Müdürlüklerde bulunan sosyal güvenlik denetmenleri tarafından yapılacak.

İkincisi: SGK sadece yüzde 10 ve daha fazla meslekte kazanma gücü kaybı (iş göremezlik) veya ölümle sonuçlanan, iş kazası olup olmadığına Müdürlüklerce karar verilemeyen kazalar dışında Kuruma toplam maliyeti (kaza geçiren işçinin tedavi giderleri ile ödenen rapor paraları) kaza tarihindeki aylık prime esas kazan üst sınırının üç katını aşan kazaları incelemeye alıyordu. Ancak yeni düzenlemeye göre diğer iş kazaları dışında SGK Kuruma toplam maliyeti aylık prime esas kazanç üst sınırını aşan kazaların tamamını incelemeye alacak. Yani SGK toplam maliyeti 57 bin 564 lirayı aşan (2019 yılı için geçerli sınır) iş kazalarını incelemeye alıyordu, yeni düzenlemeye göre ise SGK yüzde 10 veya daha fazla iş göremezlikle ya da ölümle sonuçlanmamış olsa bile Kuruma toplam maliyeti 19 188 TL’yi aşan tüm iş kazalarını incelemeye alacak, dolayısıyla artık daha fazla iş kazasının inceleme ve soruşturmasını yapacak.

Bu Durum İşverenler ve Çalışanları Nasıl Etkileyecek ?

İşçisi iş kazası geçiren işveren, eğer kaza olayı incelemeye alınmamışsa, herhangi bir mahkeme kararı veya resme belge de yoksa, kazada kusuru olsa bile herhangi bir yaptırımla karşılaşmazken, iş kazası incelemesi yapılması halinde işverenin kusurlu olduğu tespit edilirse SGK karşılaştığı tüm maliyetleri işverene rücu ediyor. Aynı şekilde işçi geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) alan işçiden herhangi kesinti yapılmazken, kaza olayının incelemeye alınması ve sonucunda ağır kusurlu bulunması halinde rapor parasından kusuruyla orantılı şekilde kesinti yapılıyor. (Bkz. İş Kazalarında Sorumluluğu Olan İşveren ve Diğer Kişilere Uygulanan Yaptırım ve Cezalar, İş Kazası ve Hastalık Hallerinde Çalışanın Kusuru Varsa Hangi Yaptırımlar Uygulanır ?) Dolayısıyla daha fazla iş kazasının incelemeye alınması bu yönüyle işveren ve çalışanları etkileyecek. Bu nedenle gerek işverenlerin, gerekse çalışanların iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuata ve kurallara artık daha çok uymaları, riayet etmeleri kendi menfaatlerine olacak. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. semra çorbacı dedi ki:

    merhaba malülen emeklilik sürecinde işe gidemediğimiz süre için iş yerine vereceğim iş göremez raporu sağlık kurulu tarafindan sisteme düsüyormu yoksa kendi tedavi aldığım doktirdanmı iş göremezlik raporu almam gerekiyor teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kastettiğiniz malulen emeklilik başvurusu yapmanız nedeniyle sağlık kurulu raporu almak için hastaneye gittiğiniz / hastanede geçirdiğiniz süre ise hastaneye gittiğinizi işyerinize belgelemek için SGK’nın size verdiği hastane sevk yazısını işyerinize verebilirsiniz. Çünkü gittiğiniz hastane düzenleyeceği sağlık kurulu / iş göremezlik raporunu size vermez, doğrudan SGK Müdürlüğüne gönderir.