SGK, İSG Belgelerini İbraz Etmeyen İşverene de Ceza Uygulayacak

SGK, İSG Belgelerini İbraz Etmeyen İşverene de Ceza Uygulayacak
19 Ekim 2021 23:50

Sosyal Güvenlik Kurumu sosyal güvenlik denetmenleri veya müfettişleri tarafından işyeri yasal kayıt ve belgelerinin incelenmek üzere talep edilmesi halinde, işverenin 15 gün içerisinde istenen tüm yasal kayıt ve belgeleri eksiksiz ibraz etmesi gerekmektedir.

Aksi halde 5510 sayılı Kanunun 102/e maddesi gereğince işverene yüklü miktarda idari para cezası uygulanmaktadır. Eğer işveren bu süre içerisinden herhangi bir nedenle kayıt – belge ibraz yükümlülüğünü yerine getiremeyecekse, gerekçesini de belirterek ek süre talep edebilir. Bu talebi denetmen veya müfettiş değerlendirir. Bu konuda ayrıntılı bilgi ve açıklama SGK İdari Para Cezaları – 5510 Para Cezaları, İşyeri Kayıtlarının İbrazı – İbraz Süresi – Kısmi veya Geç İbraz – Mücbir Sebepler, Kayıt ve Belgelere İlişkin Olarak SGK Tarafından Uygulanan İdari Para Cezaları başlıklı yazılarda yer almaktadır.

Öte yandan şimdiye kadarki uygulamada genelde işveren tarafından ibraz edilmeyen yasal defter (yevmiye defteri, defteri kebir, işletme defteri, serbest meslek kazanç defteri gibi), ücret ödeme bordroları, gelir – gider faturaları için kayıt ibraz etmeme cezası uygulanmaktaydı.

Ancak SGK bu konuda uygulama değişikliğine gitmiş olup, artık 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği işverenin tutması, temin etmesi, düzenlemesi gereken kayıt ve belgelerin yani İSG belgelerinin ibraz edilmemesi veya eksik ibrazı halinde de işverenlere 5510 sayılı Kanunun 102/e maddesi gereğince idari para cezası uygulanacak. Ayrıca bu cezaların 6331 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinde uygulanması öngörülen idari para cezalarıyla da bir ilgisi bulunmamaktadır. (Bkz. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İdari Para Cezaları – 6331 Para Cezaları)

İşverenlerin 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili yükümlülükleri genel olarak İşverenin İş Güvenliği Konusundaki Yükümlülükleri Nelerdir ? başlıklı yazıda, 6331 sayılı Kanun gereği işverenin tutması, temin etmesi, düzenlemesi gereken kayıt ve belgeler ise genel olarak aşağıda belirtilmiştir;

• İş Sağlığı Ve Güvenliğine İlişkin Tespit ve Öneri Defteri (İSG Tespit ve Öneri Defteri) (Bkz. Her İşyerinde İSG Tespit ve Öneri Defteri Tutmak Zorunlu mu ?)

• Risk Değerlendirme Raporu, Acil Durum Eylem Planı

• Çalışanlara ait işe giriş ve periyodik muayene sağlık raporları

• Çalışanlara verilen eğitimlere ait belgeler, teslim edilen kişisel koruyucu donanımlarla (KKD) ilgili teslim ve zimmet belgeleri

İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin bilgi ve açıklama içeren diğer yazılara İSG – İş Güvenliği – İş Kazası Rehberi sayfasından ulaşabilirsiniz. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.