SGK Süresinden Sonra Verilen Prim Belgeleriyle İlgili Hangi İşlemleri Yapar ?

SGK Süresinden Sonra Verilen Prim Belgeleriyle İlgili Hangi İşlemleri Yapar ?
22 Ekim 2019 23:14

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 102 nci maddesinde 5 Aralık 2017 tarihinde yapılan düzenleme ile aylık prim ve hizmet belgelerinin Kuruma verilme süresi ayın 23’ü olarak sabitlenmiş olup artık kamu – özel, ücretleri ayın 1’inde – ayın 15’inde ödeyen işyerlerinin hepsi için geçerli olmak üzere asıl ve ek aylık prim ve hizmet belgelerinin en geç belgenin ilişkin olduğu ayı izleyen ayın 23’ünde SGK’ya verilmesi gerekmektedir.

Bu süre içerisinde verilen asıl ve ek aylık prim ve hizmet belgeleri, dikkat çeken bir durum olmadıkça SGK tarafından işleme alınmaktadır. Ancak ilişkin olduğu ayı takip eden ayın 23’ü geçtikten sonra verilen asıl ve ek aylık prim ve hizmet belgelerinden ise bazıları süresi geçtikten sonra verilmiş olsa dahi işleme alınırken, bazıları incelemeye tabi tutulduktan sonra inceleme sonucuna göre işleme alınmakta veya alınmamaktadır. (Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği 103 ncü madde)

Genel Uygulama

Diğer Kanunlara göre defter tutmakla yükümlü olan işveren, alt işveren ve sigortalıyı devir alanlar tarafından 4/a (SSK) kapsamında sigortalı sayılanlara ilişkin yasal süresi geçirildikten sonra Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgeleri, doğruluğu fiilen yapılan denetimler sonucu veya işyeri kayıtlarından yapılan tespitlerden anlaşılması hâlinde işleme konulur.

Diğer Kanunlara göre defter tutmakla yükümlü olmayan işveren, alt işveren ile sigortalıyı devir alanlar tarafından 4/a (SSK) kapsamında sigortalı sayılanlara ilişkin yasal süresi geçirildikten sonra Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinin doğruluğunun ise fiilen yapılan denetimler, araştırmalar, soruşturmalar ve incelemeler sonucu anlaşılması hâlinde işleme konulur.

Yasal süresi geçtikten sonra verilen aylık prim ve hizmet belgeleri fiilen yapılan tespitler ile sadece alınan ifadelere dayanıyorsa, tespitin yapıldığı tarihten geriye doğru en fazla bir yıllık süreye ilişkin olan kısmı dikkate alınır. Yasal süresi geçtikten sonra verilen aylık prim ve hizmet belgesi eğer resmi kayıt ve belgelerden yapılan tespitlere, banka kayıtlarına dayanıyorsa bu durumda yukarıda belirtilen bir yıllık süre sınırlaması olmadan geriye dönük bir yıllık süreyi geçen aylık prim ve hizmet belgeleri de işleme alınır.

Süresi Geçtikten Sonra Verilmiş Olsa Dahi İncelemeye Tabi Tutulmadan İşleme Alınacak Prim Belgeleri

Genel uygulama yukarıda belirtildiği şekilde olmakla birlikte, aylık prim ve hizmet belgesi yasal süresi geçtikten sonra verilmiş olsa dahi aşağıda belirtilen istisnai durumlarda SGK tarafından herhangi bir incelemeyr tabi tutulmaksızın işleme alınır.

– Yasal olarak verilmesi gereken son gününü takip eden günden başlanarak takip eden üçüncü ayın sonuna kadar Kuruma verilen asıl veya ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesi, aksine bir tespit veya şüpheli bir durum yoksa ve aylık prim ve hizmet belgesinde isimleri kayıtlı olan sigortalıların sigortalı işe giriş bildirgelerinin yasal süresi içinde veya aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu aydan önceki bir tarihte Kuruma verilmiş olması hâlinde, söz konusu belge, ayrıca incelemeye gidilmeksizin işleme alınır.

– 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı sayılanlara ilişkin yasal süresi geçirildikten sonra Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgeleri, fiili hizmet süresi zammı prim belgeleri ile itibari hizmet süresi prim belgeleri şüphe, ihbar veya şikayet hâlleri bulunmadığı sürece incelemeye gidilmeksizin işleme alınır.

– Daha önce Kuruma belge türü veya kanun numarası hatalı seçilerek verilmiş olan aylık prim ve hizmet belgelerine ilişkin düzeltme amaçlı olarak yasal süresi dışında verilen aylık prim ve hizmet belgeleri, düzeltme ile fiili hizmet süresi zammı kazandırma hali hariç, belgede kayıtlı sigortalılar ve bu sigortalıların prim ödeme gün sayısı ile prime esas kazanç tutarının aynı olması kaydıyla, ayrıca incelemeye gerek kalmaksızın işleme alınır. Bu nitelikte verilen aylık prim ve hizmet belgelerine idarî para cezası uygulanmaz. Sonradan düzeltme amaçlı verilen belge ile fiili hizmet süresi zammı kazandırılması halinde, söz konusu belgenin işleme alınmasında bu maddenin yukarıda belirtilen usul izlenir.

İdari Para Cezası Uygulanıp Uygulanmayacağı

Yukarıda yer alan açıklamalar sadece yasal süresi geçtikten sonra verilen aylık prim ve hizmet belgelerinin işleme alınıp alınmayacağı hususuyla ilgili olup, Hangi Durumlarda Süresinden Sonra Verilen Prim Belgelerine Ceza Uygulanmaz ? başlıklı yazıda belirtilen istisnalar dışında yasal süresi geçtikten sonra verilen aylık prim ve hizmet belgeleri için Prim Belgesinden Dolayı Hangi Cezalar Uygulanır ? başlıklı yazıda belirtilen idari para cezaları uygulanır.

Yasal Süresi Geçen Prim Belgeleri İnternetten Verilebilir mi ?

Öte yandan daha önceki uygulamalara göre yasal süresi geçmiş olan aylık prim ve hizmet belgelerinin internet (e-bildirge) üzerinden verilmesi mümkün olmayıp kağıt ortamında SGK’ya verilmesi gerekiyordu. Ancak artık bu belgeler de kağıt internet üzerinden verilebiliyor. (Bkz. Süresi Geçen Prim Belgeleri de İnternetten Verilebilecek başlıklı yazı) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Metin Özcan dedi ki:

    işe giriş tarihi 04.01.1994 fakat işe başlangıç tarihi 1996 görünüyor 03.03.1994 de askere gidim askerlik borçlanması yaparak emeklilik yaşı geriye çeker mi?

  2. Metin Özcan dedi ki:

    İşe giriş 04.01.1994 fakat işe başlangıç tarihi 1996 görülüyor askerlik borçlanması yaparak emeklilik yaşı geriye çeker mi?

  3. Birol dedi ki:

    Benim 1995 de 1 gün pirim yatırılmış görünüyor başlangıç sayılıyor mu