SGK Toptan Ödemede Hesaplamayı Nasıl Yapıyor ?

SGK Toptan Ödemede Hesaplamayı Nasıl Yapıyor ?
22 Ocak 2021 23:53

SGK mevzuatına göre, emeklilik için gerekli yaş şartını doldurduğu halde prim gün sayısı ve / veya sigortalılık süresi yeterli olmadığı için emekli olamayan kişi, talep etmesi halinde tüm sigortalı hizmet süresine ait primlerini yaşlılık toptan ödemesi olarak geri alabilmektedir.

Eğer sigortalı kendisi ölmüş, prim gün sayısı ve / veya sigortalılık süresi yeterli olmadığı için hak sahiplerine ölüm (dul – yetim) aylığı bağlanamamışsa, aynı şekilde talep etmeleri halinde hak sahipleri ölen kişinin sigortalı hizmet sürelerine ait primlerini ölüm toptan ödemesi olarak geri alabilmektedirler.

Toptan ödeme konusunda ayrıntılı bilgiler, Toptan Ödeme Nedir – Kimlere Toptan Ödeme Yapılır ?,  Ödenmiş Primleri SGK’dan Toplu Olarak Geri Almak Mümkün mü ? başlıklı yazılarda yer almaktadır. Talep dilekçesine de Toptan Ödeme Talep Dilekçesi sayfasından ulaşılabilir. Ayrıca e-Devlet SGK sayfasından da toptan ödeme başvurusu yapılabilir. (https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-toptan-odeme-talebi) Benzer bir konu olan geriye dönük dul – yetim aylığının toplu ödenmesinde hesaplamanın nasıl yapıldığı Geriye Dönük Toplu Ödenen Dul – Yetim Aylığı Nasıl Hesaplanır ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

Öte yandan bazen sigortalının kendisine veya ölümü halinde hak sahiplerine yapılan toptan ödeme tutarı çok düşük olabilmektedir. Bunun sebebi toptan ödeme olarak iade edilen prim tutarının hesaplanma şeklinden kaynaklanmakta olup, toptan ödenecek tutarın nasıl hesaplandığı aşağıda açıklanmıştır.

Ödenen Tüm Primler Toptan Ödemeye Dahil Değildir ?

Toptan ödeme priminin nasıl hesaplandığını açıklamadan önce belirtmek gerekir ki gerek 4/a (SSK) kapsamında çalışanlar için ödenen primler, gerekse diğer sigortalılıklar kapsamında sigortalıların kendileri tarafından ödenen primler, tek bir kalemde aylık sigorta primi olarak ödense de bu prim içerisinde yüzde 20 emeklilik için ödenen prim (uzun vadeli sigorta kolları yani malullük – yaşlılık – ölüm sigortası için ödenen prim) yanında ayrıca, kısa vadeli sigorta kolları primi (iş kazası – meslek hastalığı – hastalık – analık sigortası), GSS primi, işsizlik sigortası primi de yer almaktadır. (Bkz. SGK Sigorta Prim Oranları) Bu primlerden sadece uzun vadeli sigorta kolları için ödenmiş primler iade edilir.

Toptan Ödemede Hizmet Dökümünde Görünen Tutarlar Esas Alınmaz

Sigortalı hizmet dökümlerinde görünen tutarlar, kişiler adına SGK’ya bildirilmiş veya ödenmiş primler olmayıp, bunlar prime esas kazanç tutarlarıdır. Bu kazanç tutarlarının sadece yüzde 20’si toptan ödenecek tutarın hesaplanmasında dikkate alınır.

Toptan Ödeme Primi Nasıl Hesaplanır ?

Sosyal güvenlik reformundan yani 1 Ekim 2008 tarihinden önce yürürlükte olan, gerek 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununda (SSK Kanunu) gerekse 1479 sayılı Bağ-Kur Kanununda toptan ödeme olarak iade edilecek primlere güncelleme katsayısı uygulanacağına dair herhangi bir hüküm yer almamaktadır. Buna karşılık sosyal güvenlik reformuyla birlikte yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun 31 inci maddesinde ise toptan ödeme olarak iade edilecek malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin her yıla ait tutarının, primin ait olduğu yıldan itibaren yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için, her yılın gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek toptan ödeme şeklinde verileceği belirtilmiştir. Aynı Kanunun Geçici 5 inci maddesinde de 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılara yapılacak toptan ödemelerin, 1 Ekim 2008 tarihinden önceki hizmet sürelerine ait bölümünün, eski kanunların hükümlerine göre 1 Ekim 2008 tarihi tarihi itibarıyla hesaplanacağı, hesaplanan bu tutara 1 Ekim 2008 tarihi ile toptan ödemenin yapılmasına ilişkin yazılı istek tarihine kadar geçen yıllar için her yılın güncelleme katsayısı ile çarpılarak bulunan tutarın, 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki süreler için katsayı uygulanarak hesaplanan toptan ödeme tutarına ilâve edilerek ödeneceği belirtilmiştir.

Söz konusu hükümler uyarınca, toptan ödeme kapsamında iade edilecek prim tutarı hesaplanırken; 1 Ekim 2008 tarihinden önceki sigortalı hizmet sürelerine ait prim tutarlarının toplamı hesaplanır, bu tarihten öncesi için güncelleme katsayısı uygulanmaz, yani ödenmiş prim tutarı neyse doğrudan o dikkate alınır, herhangi bir artırma yapılmaz, bu prim tutarlarına sadece 1 Ekim 2008 tarihinden toptan ödeme başvurusunun yapıldığı tarihe kadar geçen süreye ait her yıl için güncelleme katsayısı uygulanır, yani artırma yapılır. 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki sigortalı hizmet sürelerine ait prim tutarlarına ise primin ait olduğu yıldan toptan ödeme başvurusunun yapıldığı tarihe kadar geçen süreye ait her yıl için güncelleme katsayısı uygulanır, yani artırma yapılır. Bu şekilde toptan ödeme olarak iade edilecek prim tutarı hesaplanır.

Dolayısıyla, kişinin 1 Ekim 2008 tarihinden önceki sigortalı hizmeti ne kadar fazlaysa, özellikle de bu hizmetler ne kadar eski yıllara aitse, yapılacak toptan ödeme tutarı da o oranda düşük olur. Çünkü bu primlere sadece 2008 sonrası için güncelleme katsayısı uygulanır. Buna karşılık 1 Ekim 2008 tarihinden sonrasına ait sigortalı hizmetler ne kadar fazlaysa, tamamına güncelleme katsayısı uygulanacağı için yapılacak toptan ödeme tutarı da o oranda yüksek olur.

Esas Alınan Güncelleme Katsayısı

Yapılacak toptan ödeme tutarının hesaplanmasında güncelleme katsayısı olarak; TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanan sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla gelişme hızı (GH) esas alınır.

Emekli Sandığı Sigortalılarının Durumu

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 83 üncü maddesinde; “Toptan ödeme, ilgililerin, fiili ve itibari hizmet süreleri ile borçlandıkları hizmet süreleri için ödedikleri paralara tekabül eden süreler toplamının her tam yılı ile, görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylıklarının iki katının çarpımından oluşan miktarı ifade eder. Hizmet süresi toplamında bulunan yıl kesirleri tama iblağ edilir. Tahakkuk ettirilen toptan ödeme miktarı, bir yıllık hizmet için tahakkuk ettirilecek miktardan az olamaz.” hükmüne yer verilmiştir.

1 Ekim 2008 tarihinden sonrası içinse yukarıda belirtildiği üzere güncelleme katsayısı uygulanmaktadır. Dolayısıyla bunlara veya hak sahiplerine yapılacak toptan ödeme tutarları 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamındakilere yapılacak toptan ödemeler kadar düşük olmaz. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Mehmet dedi ki:

    Pirim eksiğim var yaş tamam nasıl yapılır

    1. Ali yildiz dedi ki:

      Çalışacaksın yada dışardan ödeyeceksin emekli olmak istiyorsan kardeşim

  2. Sevim Kılınç dedi ki:

    Merhaba benim 1.2.1987 sigorta girişim var.Farklı yerlerde çalışmıştım.1133 prim gün sayım var. Yaşım 58. Emekli olmaya hak kazanamadım. Çalışamadım.Ankara SGK il müdürlüğüne 5.3.2021 de tarafıma toplu prim iade tutarımın verilmesini arz ettim. Fakat benim çslışmalarım eski olduğu için , yani 1.ekim.2008 den önce olduğu için bana prim iadesi yok denilecek kadar az mı olur bilgilerinize teşekkür ederim.

    1. Murat dedi ki:

      Aldınızmı ne kadar aldınız

      1. Ali yildiz dedi ki:

        Komik bir rakam almıştır bir simit bir çay parasi

    2. Selim dedi ki:

      Merhaba yaşım 34 1685 günüm var ben toptan ödeme alabiliyormuyum bilgisi olan varsa yazabilir mi acaba ?

      1. Ali yildiz dedi ki:

        60 yaşını doldurdugun gün alırsın

  3. Mehmet dedi ki:

    Astsubay olarak gorev yaparken resen ayrilisim yapildi. Toplam 23 yil 5 ay hizmet surem var. İkramiye ve toplu odeme icin emekli sandigina basvuru yaptim. Acaba tahmini ne kadar ikramiye ve toplu odeme alirim. Yada bunu nasil hesqplayabilirim. Prime esas kazanc tutarinin tamaminimi geri alabiliyorum. Tesekkurler.

  4. Mehmet dedi ki:

    Merhaba. Kardeşim öğretmen iken 2008 Ağustosta vefat etti. Öldüğünde 8 yıllık öğretmendir. Kanuni mirasçısı kardeşleri olup eski adıyla Emekli sandığından toplu bir ödeme alabilirmiyiz? Tahmini ne kadar TL olabilir? Emekli Sandığı (SGK) bu durumlar için Zamanaşımı süresi var mı?

  5. Okan dedi ki:

    Sgk toptan prim ödememi nasıl alabilirim.2028 günlük yatmisolan prim im var lütfen bilgisi olan yazsin

    1. Ali yildiz dedi ki:

      60 yaşını doldurdugun gün basvurabilirsin

      1. Ali yildiz dedi ki:

        Kanuni mirasçısı olarak toptan ödeme talabi oluşturabilirsiniz e devletten yada sskdan

    2. Kaan dedi ki:

      Merhaba benim babam da malesef emekli olamadı iki yıl 2008den önce daha sonrasıda olmak üzere 1800 günü filan var tahmini ne kadar ödeme alırki

  6. Kamil dedi ki:

    Merhaba benim babam rahmeti oldu 832 gün SGK primi var toplu ödeme ne kadar çıkar

    1. Ali yildiz dedi ki:

      Anneniz yada kiz kardeşimiz ölüm aylığı başvurusu yaptı mı

  7. İbrahim dikmen dedi ki:

    beni sigorta girişim 1981. 1388 pirim günüm var pirimimin iadesi istiyorum nekadar para alirim

    1. Gökhan dedi ki:

      Selam emekli olmak istemesem nekadar toptan ödeme alabilirim girişim 01 10 2007 2021 kadar bilgi alabilirsiniz toplam pirim 4622

    2. Ali yildiz dedi ki:

      2008 den önce ise gunleriniz bugunun parası ile 1 bilmedin 2 lira veriyorlar

  8. Emel Yıldırım dedi ki:

    1700 gün toplu ödeme yapabilir miyim.ne kadar tutar acaba

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Toplu ödemeyi hangi kapsamda yapacağınıza bağlı olarak değişir. Hizmet borçlanması mı, toptan ödeme alınarak tasfiye edilen sigortalı hizmetlerin veya primleri ödenmediği için silinen Bağ-Kur sigortalılık süresinin ihyası mı ?

  9. Selim dedi ki:

    Merhaba yaşım 34 1685 günüm var ben toptan ödeme alabiliyormuyum. Bilen varsa yazabilir mi toptan ödeme talep ettiğimde e devletten geçersiz beyan diyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Emeklilik yaşını doldurmadan toptan ödeme alamazsınız.

  10. Zuhal Günaydın dedi ki:

    623 günüm var 9.12.2022 de toptan iade talebi için dilekçe verdim SSK 4A henüz maalesef toptan ödemem yplmdi durduruldu denildi yaşım 59 ben ne kadar para alabilirim eğer verirkerse teşekkür ederim.

    1. Olkay gül dedi ki:

      Hükümet milletin parasını nasıl yiyeceğini iyi biliyor .. avuroa böle deil istediğin zaman alabiliyorsun .. odmeeyi .. sanane kardeşim adam çıkmak istiyorsa çıkar kimin parasini kimden sakliyorsun … böle sistem rezalet ..

  11. Ali yildiz dedi ki:

    Bu durum benim başıma geldi 1981 ile 1985 yılları arasında toplam 1015 güne karşılık 10 Eylül 2023 tarihinde 91 kuruş rakam yanlış değil ziraat bankası hesabıma yattı toptan ödeme parasi olarak cimere şikayet ettigimde kanun böyle o zaman primler düşüktü gibi bir cevap ile karşılaştım. Neymiş eski yasaya göre guncelleme yapılıyormuş 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki primler için güncelleme varmış fala filan