SGK’ya Gerçek Meslek Kodunun Bildirilmemesi Çalışanın Hak Kaybına Yol Açar mı ?

SGK’ya Gerçek Meslek Kodunun Bildirilmemesi Çalışanın Hak Kaybına Yol Açar mı ?
14 Haziran 2019 23:40

Eğer çalışan gerçek prime esas kazancı yani işyerinden aldığı gerçek ücretinin brütü üzerinden SGK’ya bildiriliyorsa, işyerinde yaptığı işe ait gerçek meslek kodu yerine bir başka mesleğe ait meslek kodunun SGK’ya bildirilmiş olması/bildirilmesi o çalışan için normalde herhangi bir hak kaybına yol açmaz.

Çünkü çalışanın rapor alması halinde ödenecek rapor parası, emekli olması halinde bağlanacak emekli aylığı, ölümü halinde hak sahiplerine bağlanacak dul – yetim aylığı hesaplanırken o kişi adına SGK’ya bildirilmiş olan meslek adı ve kodunun hiçbir önemi olmayıp, önemli olan o kişi adına SGK’ya bildirilen sigorta primine esas kazançtır. (Bkz. Sigortalıların SGK’ya Bildirilmesinde Aylık Prime Esas Kazancın Önemi) Bunun tek istisnası ise fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) verilen işlerde çalışanlar için geçerlidir. Çünkü bu işlerde çalışan kişi gerçek ücreti üzerinden SGK’ya bildirilmiş olsa dahi fiili hizmet süresi zammından faydalanacak meslek kodlarından bildirilmemiş olan kişi fiili hizmet süresi zammından (yıpranma payından) yararlanamaz.

Ancak, gözden kaçırma – dikkatsizlik, sigortalının işyerinde yaptığı işin değişmesi gibi nedenlere dayanan ve herhangi bir kötü niyet taşımayan yanlış / hatalı meslek kodu bildirimleri hariç, genelde gerçek ücreti yerine düşük ücret üzerinden SGK’ya bildirilen kişiler adına bilinçli ve kötü niyetli olarak SGK’ya yanlış meslek kodu bildirildiğinden çalışanların bu konuda dikkatli olması, kendisi adına işvereni / işyeri tarafından SGK’ya yanlış meslek kodu bildirildiğini fark eden, öğrenen çalışanların özellikle hizmet dökümündeki P.E.K. (Prime Esas Kazanç) sütununda yer alan tutarlara dikkat etmesi gerekmektedir. Bu sütunda yer alan kazanç tutarının, çalışana ödenen net ücrete değil prime tabi olan brüt kazanç toplamına eşit olması, yani çalışanın aylık prime esas brüt kazancı ile aynı tutarda olması gerekmektedir. (Bkz. Prime Tabi Olan – Olmayan Ödemeler, Prime Tabi Tutulmayacak Tutarlar – (Yemek – Çocuk – Aile Yardımı) başlıklı yazılar.) Burada tek istisna prime esas kazanç üst sınırı olup, yüksek ücretle çalışanlarda aylık prime esas kazanç üst sınırını aşan kazançlar SGK’ya bildirilmez. (Bkz. Sigorta Primine Esas Kazanç Alt ve Üst Sınırları) Sadece kendisine ödenen veya kendisi adına bankaya yatırılan net ücret tutarını bilen, kendisine herhangi bir ücret ödeme bordrosu veya ücret hesap pusulası verilmediği için (İş Kanunu 37 nci madde gereği çalışana her ay ücret hesap pusulası verilmesi zorunludur) aylık brüt ücret tutarını bilmeyenler, internette yer alan bazı sitelerden net ücret bilgilerini girerek brüt ücret tutarını ve kendisi adına her ay SGK’ya bildirilmesi gereken prime esas kazanç tutarını yaklaşık olarak hesaplayabilir. Bu şekilde yaptığı kontrol sonucunda SGK’ya düşük kazanç üzerinden bildirildiğini tespit eden çalışanlar Gerçek Ücreti Yerine Düşük Ücretten Sigortalı Gösterilenler Ne Yapabilir ? başlıklı yazıda belirtilen yolları izleyebilirler, yani işverenden düzeltme yapılmasını isteyebilirler, işyerinin bağlı odluğu SGK Müdürlüğüne veya ALO 170’e şikayette bulunabilirler ya da İş Mahkemesinde dava açabilirler. Bu konuda arabulucuya ise başvuru yapılamaz, çünkü arabulucunun görev ve yetki alanına giren bir konu değildir.

Yukarıda belirtilen husus dışında; kıdem – ihbar tazminatı veya başka işçilik alacaklarının ödenmemesi ya da gerçek kazancı yerine düşük kazanç üzerinden SGK’ya bildirilmesi nedeniyle işverenle mahkemelik olan çalışanın, SGK’ya gerçek meslek kodu yerine başka meslek kodundan bildirilmiş olması dava aşamasında işveren tarafından aleyhine kullanılabilir. Örneğin kendisinin vasıflı bir işçi olduğunu, işyerinde gerçekte yüksek ücret aldığını ancak işveren tarafından düşük ücret üzerinden SGK’ya bildirildiğini veya kıdem tazminatının düşük ücret üzerinden ödendiğini mahkemede iddia eden çalışan karşısında işveren, o kişinin vasıfsız bir işçi olarak çalıştığını ve düşük ücret aldığını, bu nedenle SGK’ya düşük ücretten bildirdiğini veya kıdem tazminatını düşük ücretten ödediği iddia edebilir, o kişi adına SGK’ya vasıfsız işçi olarak bildirilmiş olan meslek kodunu da buna gerekçe olarak, yani işçi aleyhine delil olarak kullanabilir.

Yine aynı şekilde bir başka işyerinde işe başlayacak kişinin daha önce yaptığı işleri belgelemesi istendiğinde, SGK hizmet dökümünde daha önce çalıştığı işyeri veya işyerlerinden SGK’ya bildirilmiş olan meslek kodlarının kişinin gerçekte yaptığı mesleğinden farklı olması, yeni işyerinde mesleğini belgelendirmesini zorlaştırabilecektir.

SGK’ya Meslek Kodu Hatalı – Yanlış Bildirilenler Ne Yapabilir ?

İşvereni tarafından SGK’ya gerçek brüt ücreti üzerinden bildirilsin, bildirilmesin fark etmez, kendisi adına işyerinde yaptığı gerçek iş yerine başka işe ait meslek kodu SGK’ya bildirilen çalışan işverenden / muhasebecisinden bunu düzeltmesini isteyebilir, düzeltme yapılmaması halinde SGK’ya şikayette bulunabilir. Gerek meslek kodu baştan hatalı bildirilen, gerekse işyerinde yaptığı işi / görevi değiştiği için daha önce bildirilmiş olan meslek kodu geçersiz hale gelen çalışanlarla ilgili meslek kodu düzeltme işlemleri e-Bildirge sistemi üzerinden rahatlıkla yapılabilmektedir.

Çalışan Adına SGK’ya Yanlış Meslek Kodunun Bildirilmesinin İşverene Zararı

Şu an yürürlükte olan mevzuata göre, sigortalı işe giriş bildirgesi, sigortalı işten ayrılış bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenirken çalışanın meslek kodunun girilmemesi, yanlış, eksik, hatalı meslek kodu girilmesi hallerinde işverene idari para cezası uygulanmamaktadır.

Ancak muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesinin tek belgede birleştirilmesi ve bu ikisi yerine muhtasar ve prim hizmet beyannamesi verilmesi çalışmalarına başlanmış ve pilot olarak bazı illerde bu uygulamaya geçilmiş olup, bu çerçevede 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesine 6728 sayılı Kanunun 51nci maddesiyle eklenen ve 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren (n) bendinde aynen; “Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir. Dolayısıyla bu uygulama kapsamına giren işyerlerinden verilen muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu bildirmeyen işverenlere idari para cezası uygulanacaktır.

Öte yandan bazı durumlarda da çalışan adına işyerinde fiilen yaptığı işe uygun meslek kodu yerine gerçeğe aykırı meslek kodu bildiren işverenler zor durumda kalabilmektedir.

Örneğin; fiili hizmet süresi zammı kapsamına giren işyerlerinde fiili hizmet süresi zammı verilmesi gereken işlerde çalışan işçilerle ilgili olarak verilen fiili hizmet süresi zammından faydalanacak işkolu kodları ile meslek kodları giren işveren daha sonra bunları düzeltmek zorunda kalacaktır.

İkinci örnek; inşaat işyerinden beden işçisi meslek kodundan bildirdiği işçiyi ustalık gerektiren bir işte çalıştıran, bu çalışması sırasında işçisi kaza geçiren işveren, vasıfsız işçiyi ustalık gerektiren işte çalıştırdığı kabul edilerek kazanın meydana gelmesinde kusurlu bulunabilecektir. Çünkü kaza geçiren işçi adına verilmiş olan sigortalı işe giriş bildirgesi incelenirken, bildirgenin veriliş tarihi yanında bildirgede yer alan işçinin meslek adı ve koduna da bakılabilmektedir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. BÜŞRA İNAN dedi ki:

    Merhabalar ben diş hekimliği fakültesinde orta öğretim mezunu hemşireyim. 4a işçi kadrosuna tabiyim asli görevimi yaparken idare tarafından sterilizasyon bölümüne geçiş yaptırıldım. Şu anda e devlette sterilizasyon görevlisi olarak gözüküyorum ne yapmalıyım. Teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Sterilizasyon bölümüne geçiş yaptırıldığınızı belirtmişsiniz, eğer fiilen bu bölüme geçiş yaptınızsa hizmet dökümünde meslek kodunuzun da sterilizasyon görevlisi olarak gözükmesi normal. Bunun için bir şey yapmanıza gerek yok.

    2. Mesut dedi ki:

      Ben havalandırma iklimlendirme bölümünde çalışıyorum ama benim meslek kodum sıhhi tesisat olarak gözüküyor geriye dönük düzelttirme imkanım varmı bölüm olarak

      1. Ayça dedi ki:

        Merhabalar 4 yıllık mühendislik fakültesi mezunuyum Gıda Mühendisi olarak işe alındım ancak işveren sigortamı 2 yıllık mezun laborant olarak yapmış. Değiştirilmesini söylediğimde değiştirilmediğini söylediler. Sorum şu burada benim kaybım nedir? Şu an aktif çalışırken ya da emeklilikte ödenecek tutarda azalma var mıdır veya haklarımla ilgili sorun çıkar mı? Teşekkür ederim

  2. Mehmet dedi ki:

    Son on yıldır aynı pozisyonda çalışmış olduğum işletmede meslek kodları her yıl değiştirilerek farklı meslek grubu ve farklı unvanlarda sgk sisteminde gözükmektedir.bu durumun çalışana ne gibi olumsuz luklar getirir.

    1. Admin dedi ki:

      Çalışanın yanlış / hatalı meslek koduyla SGK’ya bildirilmesinin hangi hak kayıplarına yol açabileceği yukarıdaki yazıda belirtilmiştir.

  3. bülent dedi ki:

    2001 ylında devlet kurumunda işçi olarak işe başladım.meslekleğim elektrik teknisyeni.özelleştirmeye yakın uzman elektrik teknisyeni oldum.2009 yılında özelleştik.özelleşme sonrası 2011 yılına kadar meslek kodu kısmı boş çıkıyor.2011 den sonra 4110.03 büro memuru 8genel) görünüyor.Ben teknik elemanım sürekli araziye çıkıyorum.bana zararı ne olabilir.emekliliğime 3 yıl kaldı.teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Hangi durumlarda sizin zararınıza sonuç doğurabileceği yukarıdaki yazıda ayrıntılı açıklanmıştır, yazıdaki açıklamaları kendi durumunuza göre değerlendirebilirsiniz.

  4. Elbruz dedi ki:

    Selamlar.
    28 aydir ozel bir sirkette calismaktayim. Calisma suremin 15 ayı satis danismani olarak görev yaptim. 1 ocak 2019 tarihinde hizmet müdürü koduyla ayni firma içerisinde farkli bir magazada gorevlendirildim. Lakin işe basladiktan askerlik gorevimi yapmak icin 21 gun ucretsiz izine ayrildim dondukten sonra calisma kodum tekrardan satis danisma olarak sisteme islenmis ve 1 sene boyunca bu sekilde kalmistir. Istifa etme durumnda sonrasinda sirkete dava acip tazminat hakkim var midir ? Tesekkurler

    1. Admin dedi ki:

      Aranızda yaptığınız anlaşmaya, iş sözleşmesine bağlı bir durum. Normalde askerlik nedeniyle 21 günlük ücretsiz izne ayrılmış olmanız işverene bu hakkı vermez, çünkü zorunlu vatandaşlık görevinizi yerine getirmek için ücretsiz izne ayrılmışsınız ve Kanunda bu 21 gün süresince çalışanın ücretsiz izinli sayılacağı açıkça belirtilmiştir.

  5. Selin dedi ki:

    2011 yılından bu yana devlet hastanesinde büro elemanı olarak çalışmaktayım. ilk işe giriş bildirgemde bilgisayar işletmeni olarak girişim var sonra hastane kendiliğinden meslek kodumu temizlik görevlisi yapmış ve bu şekilde bizi kadroya aldılar hala büro elemanı olarak çalışmaktayım ama SGK ya meslek kodumu temizlik görevlisi olarak bildiriyorlar. Kamu denetçiliği kurumu tarafından lehime tavsiye kararı çıktı ama hala düzelmedi dava açmak istiyorum nasıl ve nerede açmalıyım. Teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Normalde İş Mahkemesinde açmanız gerekir, ancak kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçilerin davalarının idare mahkemesinde görülmesi gerektiğine dair Uyuşmazlık Mahkemesinin kararı var.

  6. Hüseyin dedi ki:

    Merhabalar.
    10.07.2013 tarihinde işe başladığım 16.02.2015 tarihinde işten ayrıldığım iş yerimde meslek kodum 2014 yılı sonuna kadar farklı girilmiş. bunu fark edip işyerime söylediğimde sadece son 1.5 aylık sigorta meslek kodunu doğru olanla değiştirdiler öncesi için bir değişiklik yapmadılar. halen kendilerinden bu konuda düzeltme yapmalarını istiyorum ama bana olumsuz yanıt veriyorlar. bu konuda ne yapabilirim. bana yardımcı olursanız çok memnun olurum.

    1. Admin dedi ki:

      Geriye dönük artık bunun pek anlamı yok, eğer gerçek ücretiniz üzerinden SGK’ya bildirildinizse uğraşmanıza değmez.

      1. S Ç dedi ki:

        2006 dan beridir eczanede çalışmaktayım meslek kodu eczane işçisi olarak gözüküyordu eczane teknikerliği olarak muhasebeden değiştirdim geriye dönük bir hak kaybı olurmu.2.sorum Kod değişim de işverene herhangi bir ceza yaptırımı olurmu

      2. Müslüm dedi ki:

        Merhaba ben 10yila yakın aynı isyerinde makina ayarcisi olarak çalışıyorum meslek kodu da aynıydı ama bu ay değiştirdiler beden işçisi genel yapıldı bunun bana bir zararı olabilir mi birde aynı işe devam ediyorm yaptigim işte bir değişiklik yok sadece meslek kodu degisti

  7. demet dedi ki:

    2012 yılında kamu hastanesinde temizlik kadrosu ile ise alinip klinik destek olarak çalistirildim halende bu sekilde devam etmekteyim fakay kadroya gecerken taseronken ki kodum ile geçişim yapıldı. kamu denetciliginin emsal tavsiye kararı olmasına rağmen kurum kodu değiştirmiyor nasıl bir yol izlemeliyim

    1. Admin dedi ki:

      SGK’ya dilekçe verin, SGK işyerinden düzeltilmesini ister veya kendi düzeltir.

      1. Demet dedi ki:

        Sgk ya kurum dilekçe verecek dediler fakat kurum vermiyor mahkemeye mi vermeliyim

        1. Admin dedi ki:

          SGK sizin dilekçenizi kabul etmiyor, ancak Kurumunuz da dilekçe vermiyorsa geriye sadece dava açma seçeneği kalıyor. Ancak isterseniz dava açmadan Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurmayı deneyebilirsiniz.

          1. yasin dedi ki:

            Benimde böyle bir problemim var,bu durumda İŞ MÜFETİŞİ talep edebilir miyiz? Yaptığımız işin ve meslek kodunun hatalı olduğunun tespiti için;eğer İŞ MÜFETTİŞİ talebi edebilirsek bunu hangi kurumdan talep edebiliriz?Teşekkürler.

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Bu SGK ile ilgili bir konu, işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne dilekçe verebilirsiniz, SGK gerek duyarsa Denetmen tarafından işyerinizde inceleme yapılır.

          3. Muhittin dedi ki:

            2017 den beri usta olarak çalışıyorum ssk ya farson olarak bildirmişler iş yerine bu izah ettim ne fark ederki diyorlar bunun için nereye baş vurmam gerek

          4. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            İşyeri SGK’ya işyerinde yaptığınız işten farklı bir meslek kodu bildiriyorsa, işveren de düzeltmek istemiyorsa işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz.

  8. sedat dedi ki:

    4 yıldır aynı ısletmede uretım muhendısı olarak calısmaktayım. meslek kodum gırısımde ofis elemanı olarak beyan edılmıs . Yurt dısı karıyer fırsatları durumunda ıcra ettıgım meslegı sgk uzerınden gecmıse donuk tecrubelı olarak calıstıgımı resmı olarak beyan etmemın tek yolu bu kod uzerınden calıstıgım zaman dılımını beyan etmek. gecmıse donuk bunları duzelttırebılır mıyım. ıs yerımdekı ınsan kaynaklarındakı vasıfsız arkadas olmayacagını , hatta su anda da degıstırmek ıcın gırıs cıkıs olması gerektıgı yonunde bılgı verdı tarafıma dogru mudur ?

    1. Admin dedi ki:

      Giriş – çıkışa gerek yok, giriş – çıkış yaparlarsa yeni meslek kodu tekrar giriş yapılan tarihten sonraki sigortalı hizmetlerinizde görünür, öncekiler değişmez. Eğer e-bildirge sisteminden düzeltme imkanı yoksa işyeri SGK Müdürlüğüne dilekçe verebilir.

  9. selin dedi ki:

    5 yıldır aynı özel kurumda yoğun bakım hemşiresi olarak çalışıyorum normalde kod olarak “yoğun bakım hemşiresi” yazıyor diğer zamanlarda ama kontrol ettiğimde 2018 yılında bazı 6 ayın kodu “hemşire” olarak girilmiş sizce bu etkiler mi?

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere gerçek brüt ücretiniz üzerinden SGK’ya bildiriliyorsanız sorun olmaz.

  10. mustafa dedi ki:

    benim sorunum prm bürüt ücret değil devlet dairesinde teknisyenim özeldede 1997 ile 2013 yıllarında meslek lisesi diplomama göre teknisyenlik yaptım ikisini aylık derece kademe için birleştirecem bakanlık benden meslek kodu istiyor o yıllarda meslek kodu yok tu. sgk da meslek kodu girilmemiş yapılacak bir şey yok diyor işyeride kapananı 15 yıl oldu hak kaybına uğradım ne yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Meslek kodu uygulaması 2012 yılında getirildiği için eski dönemle ilgili ne yapılacağı konusunda bir netlik yok, işveren bildirmemiş olduğu için SGK’nın o dönemde sizin mesleğinizin ne olduğunu bilmesi mümkün değil, sadece işyerinin iş kolu kodu ve faaliyet konusunu bilebilir. İşyerine bunu belirtir bir dilekçe verin, işyeri yine dikkate almazsa Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurabilirsiniz.

      1. İbo dedi ki:

        2008 de başladığım ise 2016 tazminat alarak ayrıldım ama tazminatımı eksik ödediler askeri ücret den göstermişler mağza müdürüydum ama tezgahtar ve satış elamanı yazıyor meslek kodunda ücretim askeri ücretten 700 TL fazlaydı tekrar dava açabilir miyim şahidim var yanımda çalışan arkadaşlarım sizce tekrar hak elde edebilirmiyim

        1. Admin dedi ki:

          Bu konuda daha önce dava açtınız ve sonuçlandıysa tekrar dava açamazsınız.

          1. Ahmet dedi ki:

            Ben belediye tesislerinde tesis yöneticisi olarak calisiyorum iskodu da yazan bu ama beni ordan alıp otoparka verdiler ama benim iş kodunuda servis elamanı garson yazıyor işyerine sordum ama hicbir muhatap alamadım ne yapmam gerekiyor

          2. Mürüvet dedi ki:

            Merhaba özel yüksekögrenim yurdunda 2010-2014 yillari arasinda müdürlük yaptım milli eğitime bağlı özel bir yurttu 2017 yılında ögretmen olarak atandım hizmet birlestirme yapacağım fakat meslek kodum girilmemis meslek kodumun ne olarak girilmesi gerekiyor
            Bunun hizmet puanıma bir katkısı olur mu

          3. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Meslek kodunuzu https://www.isvesosyalguvenlik.com/aylik-prim-ve-hizmet-belgesi-meslek-kodlari/ sayfasından öğrenebilirsiniz.

        2. Admin dedi ki:

          İşyerinizin bağlı olduğu İş Teftiş Grup Başkanlığına şikayette bulunabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/is-teftis-kurulu-grup-baskanliklari-ve-bagli-iller/) Sonuç alamazsanız Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurabilirsiniz.

  11. Selim dedi ki:

    Bir Kamu Kurumunda Satınalma Görevlisi Olarak Başladığım İş Yerinden 4 Ay Önce Terfi alarak Birim Müdürü oldum. Terfimin Ardından İşlerime ve Sorumluluklarıma Müdür olarak devam ettim Fakat Özlük Haklarım , Maaş ve Sgk Kodumda Değişiklik Yapılmadan İşyerinden Haklı Bir Sebep Gösterilmeden Çıkarıldım. Kıdem ve İhbar Tazminatım Maaş ve Özlük Haklarım Değişmedi için Eksik Hesaplandı. Bu konu ile alakalı neler yapabilirim.

    1. Fatma dedi ki:

      10 yıldır bina görevlisiyim meslek kodum bilinmiyor yazıyor 1111.11 bu durumda bana zararı olur

      1. Admin dedi ki:

        Meslek kodunun SGK’ya bildirilmemesi veya yanlış meslek kodunun bildirilmesinin hangi durumlarda çalışanın aleyhine olacağı yukarıda açıklanmıştır. Bununla ilgili isterseniz SGK müdürlüğüne şikayet dilekçesi verebilirsiniz.

    2. Admin dedi ki:

      İşçi statüsünde olduğunuz için önce arabulucuya başvurmanız, sonuç alamazsanız dava açmanız gerekir.

  12. Şeyma dedi ki:

    Çalışmakta olduğum kurumda makine mühendisi olarak kalite kontrol yapıyorum. Önceki meslek kodlarımda makine mühendisi olarak yazıyor. Ocak ayı meslek kodum imalat ve kalite sorumlusu gözüküyor sebebi nedir ?

    1. Admin dedi ki:

      İşyeriniz SGK’ya bildirdiği meslek kodunuzu değiştirmiştir, sebebini işyerinize sorun.

  13. Hilal Merve öz dedi ki:

    Merhaba. Ben eczane teknikeriyim diplomamam da var. özel bir hastanede çalışıyorum şuan önceden bu hastaneye girip çıktım. İlk çalıştığım zaman meslek kodu olarak eczane hizmetleri teknikeri yazıyordu SGK da şimdi tekrardan girdiğimde eczane işçisi yazıyor bir farklılık olabilir mi ? Merak ettim yazılarınızı okuyunca bir önlem almam gerekir mi?

    1. Admin dedi ki:

      Eğer gerçek brüt ücretiniz ve çalışma gün sayınız üzerinden SGK’ya bildiriminiz yapılıyorsa sorun olmaz, ancak yine de işyerinden meslek kodunuzun düzeltilmesini isteyin.

  14. Recep Sezer dedi ki:

    Merhaba. 2015 2016 yılında 17 aylık dönemde meslek kodu boş görünüyor. Ankara’da Elektrikçi olarak çalışıyorum. Daha sonraki dönemlerde meslek kodum doğru. Boş olan dönemlerde düzeltme veya tanımlama nasıl olacak. İşverene herhangi bir cezası varmıdır.

    1. Admin dedi ki:

      Şu an herhangi bir cezası yok, işveren SGK’ya dilekçe verebilir.

  15. Merhaba 2014 yılından bu yıla kadar aynı firma sahipleri ile çalışmaktayım fakat şöyle bir sıkımtım var bilgim dahili olmadan 4 kez giriş çıkış yapıyorlar boşluk yok fakat ben bu konuda rahatsızlık duyuyorum birde meslek kodum örnek veriyorum ben toptan satış danışmanım peraknde satış danışmanı olarak gösterilmekte maaşım üzerimden ssk yatmıyor asgari ücret üzerinden yatıyor tazminatımı etkilermi bu giriş çıkışlar ben çok rahatsız oluyorum artık kişisel davranışlarındanda tazminatımı nasıl alabilirim çıkış sağlarım

    1. Admin dedi ki:

      Niçin giriş – çıkış yapmışlar bilemiyoruz, işyeri sicil (SGK dosya) numaraları aynıysa ve giriş çıkışlar arasında boşluk ve gün eksiğiniz yoksa kıdem tazminatında sorun olmaz. Ancak sizi SGK’ya asgari ücret üzerinden bildirdikleri için kıdem tazminatınızı da asgari ücretten ödeme yoluna gidebilirler.

  16. Cuneyt akbulut dedi ki:

    1994 yılında ise başladım
    Daha sonra 2013 yilinda yine firmamizin bir başka ifirmasinda ve baska bir şyerinde girevlendirildim
    Ve sigorta primleri aldigim maaşa yatırıldı ancak büro elemanı yerine 3413.02 kodu ile ? müezzin kayyum ? olarak sehven giriş yapılmış ve 2017 yılına kadar bu işyerinde bu sekilde devam etmiş . Bu durumda hak mahrumiyeti yaşar mıyım . Firmaya düzeltme için uyarıda bulunmamaktadır gerekirmi.
    Saygilarimla

    1. Admin dedi ki:

      SGK’ya hatalı / yanlış işten çıkış kodunun bildirilmesinin hangi hak kayıplarına yol açacağı yukarıdaki yazıda zaten açıklanmıştır.

  17. İsimsiz dedi ki:

    6 yıldır aynı özel okulda Rehber öğretmen olarak çalışmaktayım bunun içerisinde 3 yıl kadar da atamam müdür yardımcısı olarak yapıldı. E devlette baktığım zaman son 7 ay öncesine kadar başladığımdan itibaren büro işçisi olarak meslek kodu gösterilmiş. Bu durumda bir hak idda edebilir miyim
    Özlük dosyam da tüm atama ve görevlerim yazıyor.

    1. Admin dedi ki:

      Hak iddia etmekten öte, işyerinden SGK’ya meslek kodunuzun düzetilmesi için başvuru yapmasını talep edebilirsiniz. Öte yandan SGK’ya yanlış meslek kodu bildirilmesinin sebepleri ve hangi durumlarda çalışanın hak kaybına yol açabileceği yukarıdaki yazıda açıklanmıştır.

  18. Berkan dedi ki:

    Merhaba. Bir kamu kurumda mühendis olarak çalışmaktayım. Hizmet birleştirmesi yaptırmak. istiyorum. 4a hizmet dökümünün meslek kodu sütunu boş olduğundan çalıştığım kurum benden memuriyetten önceki çalıştığım firmada mühendis olarak çalıştığıma dair onaylı bonservis vb. evrak istiyor. Fakat çalıştığım firmanın yönetimi ve çalışma alanı değiştiği için ve şu anki firma yetkilisi de daha önceki firma ile herhangi bir alakaları olmadığını söylediği için bu belgeyi kurumuma teslim edemiyorum. Bu durumda ne yapabilirim?

    1. Admin dedi ki:

      Meslek kodu uygulaması 2012 Kasım ayında başladı, daha öncesi için böyle bir uygulama yoktu. Ancak bonservis olarak adı geçen uygulama yıllardır var ve 4857 sayılı İş Kanununda bu belge İşçi Çalışma Belgesi olarak geçmektedir. Geriye dönük meslek kodu bildirilmesiyle uğraşmak yerine eski işyerinden bu çalışma belgesini talep edebilirsiniz. Tabii çalıştığınız kamu kuru yıllar sonra geriye dönük olarak düzenlenecek bu belgeyi kabul ederse. Çünkü normalde bu belgesin o işyerinden ayrıldığınızda size verilmesi gerekirdi. (Bkz. İşçi Çalışma Belgesi)

  19. Ali dedi ki:

    Merhaba. Kimya sektöründe çalışıyor olmama rağmen sigorta girişim alakasız bir şekilde Paketleme Makine Operatörü (Cips) olarak değiştirilmiş. Bu konuda herhangi bir hak kaybim olur mu ? Ya da bana bir zararı varmı ?

  20. Hasan h. dedi ki:

    Merhabalar calistigim sirkette home ofis satis pazarlama olarak calismaktayim. Lakin is kodum magaza satis elemani olarak gecmektedir. Bunun dezavantaji nedir ? Simdiden tesekkurler

  21. melek kaya dedi ki:

    2002-2006 yılları arasında özel bir sağlık hizmetınde röntgen teknikeri olarak görev aldım.2014 acıktan atama ıle 657 ye tabı memur olarak atandım ve hizmet birleştirme bu yıllardakı meslek kodumun tanımlanmamasından ötürü kıdem aylığı hızmetıme eklnemıyor emekli keseneği esas aylığına ekleniyor. Bu durumda yapabılecegım birşey varmı? meslek kodları 2012 yılında getirilmesine rağmen benden 2006 yılına ait meslek kodu aranması doğrumu? o yıllarda tanımlı meslek kodu sgk dökümlerinde yok.Ayrıca işyeri şuan faaliyet göstermiyor..yapabileceğim birşey varmı teşekkür ederim..

    1. Admin dedi ki:

      Sizin de bildiğiniz üzere meslek kodu uygulaması Kasım/2012 dönemine ilişkin düzenlenen aylık prim ve hizmet belgesinden itibaren başladı, eski dönem için meslek kodu şartı aranması bize göre doğru değil. Onun yerine sigortalı gösterildiğiniz işyerinin faaliyet konusunu belirten iş kolu kodu esas alınabilir veya imkan varsa o işyeri tarafından düzenlenmiş bonservis şeklinde bir yazı istenebilir.

    2. Asım dedi ki:

      2012 yılından beri hastanede temizlik şefi olarak görev yapıyorum. Kadroya geçmeden önce iş yeri bildirgesinde temizlik şefi 5151.05 olarak meslek kodum SGK’ya bildirildiği halde kadroya geçtikten sonra temizlik personeli kadrosu verildi. Aldığım asgari ücret farkım iptal edildi. KHK başvurdum beni haklı gördüğü halde sağlık bakanlığı red cevabı verdi. İhale şartnamesinde şef olmadığını birim sorumlusu olduğunu dile getirdiler. Türk dil kurumu da şefin bir birimden sorumlu olan kişi olduğunu dile getirdim. Kabul etmediler. SGK ya temizlik şefi olarak gösterdikleri halde halen kadromu vermiyirlar ve aldığım ücret farkida iptal edildi ne yapmalıyım. Mahkeme bu konuda nasıl bir karar alabilir

  22. Yalçın piskin dedi ki:

    Özel bir serviste fotokopi faks makinaları tamir bakım dolum da çalışıyordum aynı anda araçla servisedde gidiyordum SGK mi büro işçisi olarak göstermişler firmayı şikayet edersem ceza gelirmi

    1. Yalçın pişkin dedi ki:

      İşyerinde öğlen 2de elime küflü çivi girdi çalışmaya devam ettim akşam saat 9 da devlet Hastanesi’ne gittim tetenoz aşısı oldum memur iş kazası olarak girmiş bana bı kağıt vermediler bende işverene söylemeyi unuttum iş kazası diye işyerine 4800 ceza gelmiş bildirmediniz diye oda maaşımı vermedi ne yapabilirim

    2. Admin dedi ki:

      Meslek kodunun yanlış bildirilmesi veya bildirilmemesi nedeniyle işverene ceza uygulaması 1 Temmuz 2020’den itibaren yani Temmuz ayına ait muhtasar ve prim hizmet belgesinden itibaren başladı, öncesi için ceza gelmez.

  23. Fırat dedi ki:

    Ben 7 yıldır turizm sektöründe çalışıyorum ustalık belgesi almak için meb.e başvurdum ekmek ustası belgesi alacaktım ama okul müdürü bana sigortanda aşçı olarak meslek (kodu)işlenmiş geriye dönük bunu değiştirme şansım varmı bilgi verirseniz memnun olurum teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      İşyeri normalde başvurduğu tarihten itibaren meslek kodunu değiştirebilir, ancak yapılacak bu değişiklik geriye dönük geçerli olur mu, hizmet dökümündeki geriye dönük çalışmalarınızda eski meslek kodu mu yoksa yenisi mi görünür, SGK’nın sistemi geriye dönük değişikliğe uygun mudur bilemiyoruz. Çünkü meslek koduyla ilgili mevzuatta herhangi bir hüküm yok.

  24. fatma dedi ki:

    Merhaba eşim özel sektörde 5 yıllık kaynakçı fakat e devletten meslek kodunna göre görevi beden işçisi yazılı bir kaç defa iş yerine söylediği halde düzeltilmedi eşimin bunda zararı nedir veya tazimatını alıp işten çıkabilir mi?

  25. Sym dedi ki:

    Ben özel bı hastanede çalışıyorum mesleğim tıbbi sekreter kodumu sekreter olarak girmişler bunu düzeltmek istiyorum şuan elimde bashekim imzalı kağıt var hastanede 1.7 aylık calistigima dair ama kurum maddi kayiba ugruycagi için değiştirmiyolar benimde üniversitesi hastanelerine başvururken sıkıntı yaşadım başvurmadim dava mi açmam gerekir yoksa bu elimde ki başhekim imzali kağıtla SGK gitsem düzeltme olur mu yol gösterirseniz çok memnun olurum

    1. Admin dedi ki:

      İşyerinin sizin adınıza SGK’ya bildirdiği yanlış meslek kodunu değiştirmesi işyerini maddi kayba uğratmaz, muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçilen tarihten öncesi için meslek koduyla ilgili idari para cezası da uygulanmıyordu. Siz isterseniz SGK’ya konuyla ilgili bir dilekçe verip ekine başhekim yazısını ekleyin, ancak SGK sizin başvurunuzu dikkate almayıp işverenin başvurmasını isteyebilir. Sonuç alamazsanız da iş mahkemesine dava açmanız gerekir.

  26. okan dedi ki:

    merhabalar ben özel bir şirkette çalışmaktayım SGK meslek kodum doğru B sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak geçmekte ama şirket içinde uzman değilde mavi yaka tekniker olarak gözükmekteyim aynı görevi icra eden diğer B sınıfı uzman hem beyaz yaka hem uzman hemde maaşı benden yüksek almakta herhangi bir hak iddia edebilirmiyim.

    1. Admin dedi ki:

      Eğer sizinle aynı işi ve görevi / görevleri yapan bir başka kişi sizden yüksek ücret alıyorsa, bu durum işverenin eşit davranma borcuna aykırılık teşkil ediyor olabilir, bu kapsamda hak talep edebilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isverenin-esit-ise-esit-ucret-odeme-yukumlulugunun-kapsami/)

  27. GÖKHAN DİPLİ dedi ki:

    Merhabalar ben bir kamu kurumunda(tki) kamu işçisi kadrosunda greyder operatörü çalışıyorken kurumumuz 21.06.2015 tarihinde özeleşti bizi başka kurumlara 657 4/c statüsünde atadılar beni dsi1. bölge müdürlüğüne atadılar 15.01.2016 tarihinde 4 c statüsünde çalışmaya başladım bu kurumda beni makam oluru alınarak greyder operatörü olarak görevlendirdiler. Ancak daha sonra fark etiğimde sgk ya meslek kodunu (beden işçisi) olarak bildirmişler yaklaşık bu statüde 12 ay kadar çalıştım daha sonra bir daha makam oluru alınarak beni bir başka işmakinası na (ekskavatöre (beko) görevlendirdiler ama kurum çalıştığım bu meslek kolunuda sgk ya bildirmemeiş kurumuma söylememe rağmen bu yanlış düzeltilmedi yaklaşık burdada 12 ay kadar çalıştım daha sonra beni başka bir işte biroda görevlendirdiler daha sonra çalıştığım kurum (dsi 1.bölge ) 2019 yılında daimi işçi kadrosunda ekskavatör alımı ilanı yayınlandı istenilen şartlarda sgk tan bu meslekte çalıştığını isbatlayan meslek kodu yerinde ekskavatör kolunun kodunun olması istinaden 4 a hizmet dökümü istediler ve benim meslek kolunda ekskavatör bildirilmediği için beni evraklardan elediler ve beni işçi kadrosu sınavına bu nedenden dolayı almadılar ve işçi kadrosu alımında elenmiş oldum sonra kuruma itiraz dilekçesi yazdığımda beni 4 c statüsünde ekskavatör operatörü olarak çalıştıran siziniz benim öncelik hakım varken kendinizin meslek kodunu düzeltmeniz gerekirken beni sınava almadınız diye şikayetimi yazılı olarak bildirdim ama bana meslek kodum tutmadığı için elendin dediler başından savuşturucu bir cevap verdiler dilekçemde geriye dönük meslek kodunu düzelte bileceklerini söylememe rağmen düzelmediler ve beni mağdur etiler sizce ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz

    1. Admin dedi ki:

      Kamu Denetçiliği Kurumuna (Ombudsmanlık) başvurmanızı öneririz.

  28. Hasan dedi ki:

    Merhaba ben site görevlisi olarak çalışıyorum yalniz SSK ya biro işçisi olarak gösterilmiş hic bi hakkımı alamiyorum yalnızca asgari ucretim ve agi resmi tatiller calistiriliyorum ücretini ödemi yolar bilgi verrmisinz

    1. Admin dedi ki:

      SGK’ya meslek kodunuzun yanlış bildiriliyor olması ayrı bir konu, önemli olan işe girerken site yönetimi ile anlaştığınız ücret, anlaştığınız ücreti size ödemeleri gerekir.

  29. Şükrü Bozdemir dedi ki:

    Özel üniversitede 6 yıldır şef olarak çalışıyorum ama e devletten primlerime bakarken farkettim aşçı yardımcısı olarak görünüyorum bu şekilde gösterilmem hak kaybına uğramama neden olurmu

  30. MEHMET CAN dedi ki:

    Merhabalar ben devlet hastanesinde. 10 yıldır çalışıyorum hastane eczane sinde son 9 yıl çalıştım saglık bakanlıgı eczane tekniker belgem de var kamu denetçilige yazı yazdım hastane yöneticileri beni sebepsiz yere yogun bakıma temizlik personeli olarak verdi sizce ne yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      CİMER’e şikayette bulunabilirsiniz, İş Teftiş Grup Başkanlığına şikayette bulunabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/is-teftis-kurulu-grup-baskanliklari-ve-bagli-iller/)

  31. Hakan dedi ki:

    Merhabalar kolay gelsin
    Ben özel bir şirkette forklift operatörü olarak çalışıyorum ama meslek kodum depo sorumlusu depo elemanı ve lojistik operasyon sorumlusu adı altında değişiyor yaptığım mesleğin bir yıpranma payı var mıdır teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yıpranma payı olan meslekler https://www.isvesosyalguvenlik.com/itibari-hizmet-sureleri-fiili-hizmet-suresi-zammi/ sayfasında belirtilmiş olup, forklift operatörlüğünde herhangi bir yıpranma payı bulunmamaktadır.

  32. Ahmet dedi ki:

    Merhaba 2017de iş yeri açtım 3.5yil faaliyet gösterdim sonra kapattım mesleğim aşçı ama işyeri konfeksiyonu halı ilen meslek koduda farklı bu kodu aşçı ya cevrile bilirmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’ya bildirilmiş olan meslek kodları geriye dönük olarak değiştirilebiliyor mu bilmiyoruz, bu konudaki bilgiyi ancak SGK’dan alabilirsiniz.

  33. adnan dedi ki:

    ilgili kişiye merhaba,
    bir sağlık kurumunda; bölüm mezunu olmama rağmen yani eğitim durumum itibari ile veri giriş işi yapacak mesleğe sahibim. veri giriş kadromuz dolu olduğu için beni klinik destek kadrosunda işe alacaklarını fakat bana fiili olarak veri giriş işi yaptıracaklarını söylediler ve fiili olarak veri giriş işi yaptırdılar. bu işyerinde çalışma sürem boyunca hiçbir zaman klinik destek işi yapmadım da eğitim de almadım. fakat benden sonra işe alınan bölüm dışı personelleri veri giriş kadrosunda işe aldılar. benim ssk daki meslek kodu bildirimim klinik destek olarak görülüyor. şimdi benim meslek kodum ssk da veri giriş mi olarak bildirilmesi gerekli acaba. yani kısacası; ssk ya bildirilen meslek kodumun, iş yerinde yaptığım fiili işe göremi bildirmek zorunda işveren yoksa kadroya aldığı mesleğe göremi bildirim yapmalı işveren. kanunen hangisi doğru dur. bu konuda ne yapmalıyım. teşekkür ederim. saygılarımla

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kadronun, kişinin unvanının, branşının hiçbir önemi yok, SGK’ya bildirilen meslek kodunun çalışanın işyerinde fiilen yaptığı işe ait meslek kodu olması gerekir, SGK kadroyla ilgilenmez. Kanunda da sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunun bildirilmesi gerektiği yazmaktadır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/artik-meslek-kodundan-dolayi-da-para-cezasi-uygulanacak/)

  34. Özünur Bayram dedi ki:

    Merhaba ben el sanatlari usta öğreticisi olarak çalışıyorum. Sgk dökümümde meslek kodu hanesi boş görünüyor. Yani meslek kodun belirtilmemiş. Bunun bana bir zararı dokunur mu .geriye doğru kurumuma bunu islettirebilirmiyim .tskler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bildiğimiz kadarıyla geriye dönük işletme imkanı yok. Yine de ALO 170’den sorabilirsiniz. Sayfa başındaki yazıda belirtilen istisnai durumlar hariç bir kaybınız olmaz.

  35. Yusuf dedi ki:

    Merhabalar. Ben bir yıldır bir firmada çalışıyorum.Calistigim işte meslek kodum ile sigortada gösterilen meslek kodu farklı ağır iş vasfında çalışıyorum fakat farklı meslek kodu girilip maaşım düşük gösteriliyor. Fazla mesai saatlerim sigortama yansıtılmıyor. İkincisi ağır vasıf işçisi sigortası yapılmıyor. Daha önce uyarmama rağmen duzelteceklerini söylediler ama duzeltilmedi. İşten ayrılıp tazminatımı isteme hakkım varmı acaba.

  36. öztunç dedi ki:

    merhaba ; 2016 yılında işe başlangıcım denetci sgk 9.basamak ;benim bilgim olmadan 17. basamaga çevrilmiş bu benim iş akdini sonlandırmam için yeterlimidir ?

  37. Yunus dedi ki:

    Çalıştığım maden şirketinin maden ruhsatı yada yer altı maden ruhsatı yokmuş 7sene sonra SGK ifade vermem için beni çağırdı bende yer üstü maden işinde çalıştığımı beyan ettim şuna emekliyim ve bu şirketten emekli oldum benim için her hangi bi sorun olurmu

  38. Erdal dedi ki:

    Merhabalar ben tekstilde kesim hanede makastar olarak calismaktayim shk 4a hizmet dokumumde meslegim ambalajci (el ile) diye belirtilmis bunu isverene bir yaptirimi olurmu tesekkurler

  39. Alim dedi ki:

    İyi günler ben bir fabrikada güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum 09.01.2020 de başladım şimdide ayni fabrikada 18.01.2022 tarihi itibariyle kendi isteğim ile güvenlik görevlisinden forklift operatörlügüne geçiş yaptım meslek kodum değişti güvenlikte çalıştığım 1.5 sene tazminat hakkım devam ediyormudur yoksa sıfırdan tekrar mı başlamıştır

  40. serkan sert dedi ki:

    merhabalar bir sitede danışman olarak 3 senedir çalışıyorum işe girerken bizim meslek kodumuzu kapı görevlisi olarak göstermişler 3 senedir agi almadık bunu şimdi öğrendik geçmişe dönük haklarımızı alma gibi bir şansımız varmı acaba

  41. Rumuz dedi ki:

    Merhaba çalıştığım iş yerinde genel beden işçisi gözüküyor um ama makina oporotorlugu yaptriyorla yaptira bilirlermi bir açıklık getirirmisiniz teşekkür ederim

  42. doğan dedi ki:

    merhabalar web sitesi yapmak için bir şirkete girdim .edebiyat fakültesi mezunuyum. işe girişte bilişim ve yazılım elemanı olarak muhasebeden sgk kaydı yaptım .askeri ücretle çalışıyordum .dava açsam diplomama olmadığı halde bilişim ve yazılımcı olarak maaşım eksik yattı diye davayı kazanabilirmiyim yoksa herhangi bir diplomam yok diye davayı kaybedermiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yazdıklarınızdan ne demek istediğinizi tam anlayamadık. Eğer işe girerken asgari ücretle çalışmak üzere anlaştınızsa ve size her ay asgari ücret üzerinden ödeme yapıldı, SGK’ya da bu şekilde bildirildiyse, bilişim ve yazılım elemanı olarak çalışmış olsanız bile, herhangi bir hak talep edemezsiniz, talep etseniz bile kazanamazsınız.

      1. Doğan dedi ki:

        Yazılı anlasma yapmadık ise girerken asgeri ücretten fazlaydı maasim fazlaydı elden alıyordum ama eksik gösterildi desem fazla.mesai yapıp bayram ve hafta sonlarını çalıştığımı hatta gece bile çalıştığım oluyordu söylesem eşimde ayni isyerinde çalışıyor ..mahkemede eşim şahit olarak gosterebilirmiyim

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Birinci derece yakınınız olduğu için eşinizin şahitliği yeterli olmaz, başka şahit bulabilirseniz daha doğru olur. Ancak işçilik alacaklarınızla ilgili olarak iş mahkemesinde dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız gerekir. Öte yandan işyeri SGK’ya sizin meslek kodunuzu bilişim ve yazılım elemanı olarak bildirmişse, farklı bir meslek kodu bildirmiş olsa bile işyerinde bilişim ve yazılım elemanı olarak çalıştığınızı ispatlayabilirseniz, mahkeme emsal ücret tespitine giderek, şahidiniz olmasa bile sizin asgari ücretten yüksek ücretle çalıştığınıza karar verebilir.

          1. Doğan dedi ki:

            Bilişim ve yazılım alanında hiç bir sertifika veya diplomam yok isvereni is mahkemesine versem yinede maaşımı bilisim Ve yazılım elemani olarak emsal ucret tespitine giderse ne kadar alabilirim yada diplomam olmadigi için isvereni mahkemeye vermem sıkıntı olurmu

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Ne kadar ücret alacağınız biz bilemeyiz, çünkü bilişim elemanının emsal ücretini bilmemiz mümkün değil. Öte yandan diplomanız olmadığı halde işverenin sizi bilişim uzmanı olarak çalıştırmış olması sıkıntı oluşturmaz, işveren diplomanız olmadığı halde sizi bilişim uzmanı olarak kabul edip çalıştırmış, ayrıca kanunlarda işverenin bilişim uzmanı olarak çalıştıracağı kişinin diplomalı olması gerektiğine dair bir hüküm yok.

  43. Fun7 dedi ki:

    Merhaba ben fabrikada kalite kontrol görevlisinin şimdi operasyon sorumlusu oldum ve hala meslek kodum kalite olarak gözüküyor değişiklik taleb ettiğim zaman bunun önemi yok diyip geçiştiriyorum napmaliyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne dilekçe verebilir veya ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  44. Murat dedi ki:

    Merhaba, özel sektörde depo sorumlusu olarak çalışmaktayım meslek kodum doğru ama işe girişte sgk sistemine öğrenim durumumu önlisans yerine bilerek ortaöğretim(lise) olarak girdiklerini söylüyorlar. Bir sorun oluşur mu?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bunun bir önemi yok, meslek kodunuz işyerinde yaptığınız işe uygun ve gerçek brüt ücretiniz üzerinden SGK’ya bildiriliyorsanız hiç bir sorun olmaz.

  45. ömer dedi ki:

    Merhaba güvenilir bir kaynaktan falanca a.ş.’da üretimde boru bglyblck tekniker için görüşmeye gittim sadece iş aynı idi(yapılacak) üretim’de ama beden işçisi gözükmüşüm. Teknik eleman olucaksınız dendi sadece yapılacak iş aynı idid boru sökme takma test vb. bu durumda hem rencide oldum hem yerin dibine girdim hem de aşağılanmış oldum ve bunun yanlışlık olduğuna inanmıyorlar. Hizmet dökümünde beden işçisi gözükmüş olmam büyük problem bu beni teknikerlik ve teknisyenlikte deneyimsiz durumuna dusuyorum bu gercek hak engelidir.

  46. Doğu Bey dedi ki:

    Merhabalar ben Güvenlik Şefi olarak görev yapıyorum. Fakat meslek olarak Satış Pazarlama Sorumlusu olarak sigortam görünüyor. Bunun düzeltilmesi gerektiğini ve benim mesleğim harici girişim olmamasını rica etsem de maalesef bir sorun olmayacağını tarafıma bilgilendirme yapıldı. Ama ben bu konudan rahatsız oluyorum. Mesleğim hiçe sayılıyor. Bunun bana ilerde emeklilik vs durumlarda bir artısı eksisi olur mu ? Ve bu bilerek yapılan ve düzeltilmesi gerektiğini vurgulamama rağmen düzeltilmesini talep etmeme rağmen olumsuz yönde cevap aldım. Bunun bir suç olduğunu düşünüyorum. Şikayet etmem de bana ne faydası olur

  47. Nuri dedi ki:

    Yeraltı maden mühendisiyim. Bir işletme 27 günlük çalıştım ayrıldım. İşletme beni maden işçisi genel olarak kayıt etmiş. Kısaca yanlış kayot etmiş . Bu benim için problem yaratır mı?

  48. Nilay dedi ki:

    Merhabalar. Ben tarım ilacı ürünleri satan bir firmada aynı anda aşçılık,çayçılık ve temizlik görevlisi olarak çalıştırılıyorum. Sgk da sekreter olarak girişim yapılmış 2 ay sigortasız calıştırıldiğim bu iş yerinde 6.ayıma girdim ve asgari ücretin zamlanması sevebi ile beni işten çıkartmak istiyorlar. Haklarımı öğrenmek istiyorum acil olarak pazartesi çıkış verecekler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşveren sizi ihbar süresi dolana kadar çalıştırmak zorundadır, aksi halde size ihbar tazminatı ödemesi gerekir. Ayrıca işyerinde 30 veya daha fazla çalışan varsa arabulucuya işe iade talebiyle ilgili başvuru yapabilirsiniz. Bir yıllık çalışma süresi dolmadığı için kıdem tazminatı hakkınız doğmamış.

  49. Cengizhan dedi ki:

    Merhaba ben tır şoförüğü yapıyorum ama benim pirimim beden işçisi olarak yatırılıyor mahkemeye versem nasıl bi sonuç alırım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer sigorta priminiz gerçek brüt ücretiniz üzerinden yatıyorsa yani SGK’ya gerçek brüt ücretiniz üzerinden sigortalı gösteriliyorsanız bu durumda sadece meslek kodunuzun yanlış bildirmiş olmasını mahkeme nasıl değerlendirir bilemeyiz.

  50. Yusuf dedi ki:

    Merhaba babam şuan emekli olarak çalıştığı işyerinde emekli olmadan oceki çalışma hayatında ya meslek kodu boş birakilmis yada iş makinesi operatörü olduğu halde doğalgaz teknikeri kodu girilmiş ve maaşı asgari ücreti hesabına gerisini elden almıştır bununlar alakalı mahkemeye versek emekli maaşında duzenleme olabilirmi

  51. Osman Nuri Çelenli dedi ki:

    Merhabalar ben bir firmada mekatronik teknikeri olarak çalıyorum. Çalıştığım firmaya mekatronik teknikeri olarak başvurdum fakat inşaat işyeri olarak geçtiği için beni beden işçisi olarak yazmışlar ve bundan benim 1 yıldır haberim yoktu ve daha sonra mesleğimi değiştirdiklerini söylediler geçmişe dönük çalışma süremi mekatronik olarak değiştirebilirler mi ? Diğer sorum bu 1 yıllık iş tecrübem mesleğim üzerine iş tecrübesi olarak geçmeyecek mi ?

  52. Sinan günay dedi ki:

    Merhaba,
    16.05.2017 tatihinden itibaren kurumsal bir fimada mağza sorumlusu olarak çalışmaktayım maaşımın bürüt ücreti 8.840TL işyerim 01.09.2022 tarihinden işyerimizi kapatacak ve çıkışımız verilecek. İçerde 39 gün fazla mesaimde bulunmakta.ve 39 günde yılık iznim bulunmakta:İşyerim ihbarını+kıdem tazminatını+yıllık iznini+ fazla msaini vereceğiz diyor. Kafama gakılan nokta pandrmi süresinde 12 ay boyunca isizilik ödeniği aldım şimdi ben kıdem tazminatı alırken bu işlik aldığın süre düşülecek öylemi kıdem tazminatım hesaplanacak yoksa o da dahil edilip hesaplanacak mı çok çaresi kaldık bölge müdürn bilgi vermiyor insan kaynakları bilgi vermiyor ne yapmam gerekiyor zorda kaldık çalışanlarımda bilmiyor hiç birşey hepmiz kurbanlık koyun gibi düşünüyoruz net bir bilgi verme şansınız var mı hesaplamalarınıza göre ne kadar toplam bir ücret alırım sizce. Desteğinizi rica ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşsizlik ödeneği aldığınız 12 ay boyunca işyerinde çalıştınızsa kıdem sürenize eklenmesi, dolayısıyla kıdem tazminatınızın 12 ay da dahil edilerek hesaplanması gerekir. Öte yandan işyerinde çalışmaya devam ettiğiniz halde işverenin sigorta çıkışınızı vermesi, sizin de işyerinde çalıştığınız süre boyunca işsizlik maaşı almanız hukuksuz ve Devleti zarara uğratan bir durum. Bu konunun ayrı yönü. İŞKUR tespit etmesi halinde ödediği işsizlik maaşını faiziyle birlikte sizden ve/veya işverenden alır. 12 ay boyunca işsizlik maaşı değil de kısa çalışma ödeneği aldınızsa, yine durum aynıdır, değişmez.

  53. Meliha dedi ki:

    Benim sgk hizmet dökümünde meslek kodum boş olorak gözüküyor ücretli öğretmen olarak görev yapıyorum ve kurum müdürümüzle meslek kodunu secmiş olmamıza rağmen gözükmüyor ne yapmam gerekiyor acaba

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normalde SGK’nın sistemi meslek kodu hanesi boş kaldığında kabul etmez, sorun sistemsel bir hatadan kaynaklanıyor olabilir, ALO 170’den bilgi alabilirsiniz.

  54. Amir dedi ki:

    Merhabalar, Ben Bilişim teknoloji mühendisim ve sosyal medya ve bilgi işlem bulumu çalışyorum . ama işçi benim için hasta danışmanı SGK primi kaydıt yaptı . Haklarımı alabilir miyim? işveren bana çok az ödeme yaptı. nasıl ve nereye şikayet edebilirim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hatalı meslek kodu bildirimiyle ilgili işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz, eksik ödemeyle ilgili de çalışmaya devam ediyorsanız İŞKUR’a şikayet dilekçesi verebilirsiniz, işten ayrıldınızsa arabulucuya başvurmanız gerekir.

  55. Yunus dedi ki:

    Merhaba. Çalışmakta olduğum özel şirkette şube müdürü olarak görev yapıyorum fakat sgk meslek kodum uzman olarak görünmekte. bu emeklilikte alacağım hakları aleyhime etkiler mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Emeklilik konusunda bu durumun hiçbir olumsuz etkisi olmaz. Önemli olan SGK’ya gerçek brüt ücretiniz ve çalışma gün sayısı üzerinden bildirilmeniz.

  56. Kimsesiz dedi ki:

    Ben bir fabrikada kalite kontrol sorumlusuyum ama beden iscisi olarak yaziyor meslek kodumda bunun eksisi nedir bana

  57. Ramazan dedi ki:

    Merhaba ben silahlı güvenlik görevlisiyim ama meslek kodumda sadece güvenlik görevlisi olarak görünüyor bu durumla ilgili ne yapmam gerekir. Ayrıca silah tazminatı farkıda almıyorum asgari ücret ile çalışmaktayım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Silah tazminatı farkı ödenmesi özel sektörde işçi – işverenin anlaşmasına, iş sözleşmesine bağlı bir durum. Meslek koduyla ilgili de işyeri düzeltme yapmıyorsa işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz.

  58. Emine dedi ki:

    Merhaba ben securitas firmasında özel güvenlik gorevlisiydim, yapılan haksızlığa, mobing, psikoljik şiddet, ayrımcılık, vb… İtiraz ettiğim için sözlü olarak işten kovuldum iş çıkış kodum 50 verildi tamamen art ve kötü niyetle . Şuanda dava açabilir miyim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Davayı hangi neden veya gerekçe ile açacaksınız bilmiyoruz, eğer amacınız işe iade talebinde bulunmaksa dava açmadan önce bir ay içerisinde arabulucuya başvurmanız, eğer kıdem – ihbar tazminatı gibi taleplerde bulunacaksanız yine dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız gerekir.

  59. Meleknaz Şengül dedi ki:

    Merhabalar, ben bir kamu kurumunda şirketten resepsiyon elemanı olarak işe başladım, kadroya geçerken de temizlik işçisi olarak kadro verilmiş. Dokuz yıl resepsiyon sorumlusu ( makbuzlarda ve misafirhaneye alınan her fişte benim imzam da olurdu, bilgisayar şifresi dahi) beş yıl da santral de çalıştım. İktisat ve Adalet mezunuyum. Şu anda emekliyim (14/6/2021 de) geçmişe yönelik dava açsam bir hak iddia edebilir miyim, ön büro elemanı belgem de var dı?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sigortanız gerçek ücretten yattıysa, emekli de olduğunuza göre ne tür bir hak iddia edeceksiniz, hangi konuda hak kaybına uğradığınızı düşünüyorsunuz ?

  60. Dilara dedi ki:

    Merhaba. Ben Almanca öğretmenliği mezunuyum yani Almanca öğretmeniyim ve özel okulda Almanca öğretmeni olarak Lise kademesinde, 2 yıl sözleşmeli olarak çalıştım. E-Okul sistemine kendi adım soyadımla sınav notu girdim.
    Şimdi baska bir sektördeyim ve uzun vadeli hizmet dökümü lazim oldu. Farkettim ki o eskiden calistigim okul beni Müzik öğretmeni – Ortaokul seklinde beyan etmis. Bu itibarsizlastirmayi nasil nereden düzelttirebilirim. Teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Çalıştığınız o işyerinin SGK’ya başvurup düzelttirmesi gerekir, siz düzelttiremezsiniz.

  61. Emine dedi ki:

    Merhaba 2005 te 17 yaşındayken 6 ay bir yerde çalıştım meslek kodu girilmemiş sonrada 2021de işe girdim su an işe girdiğim yer 2005 teki girişimin çırak sigortası olduğunu ve işe yaramayacağını söyledi.. bu doğru mu

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Meslek kodu uygulaması 2012 yılı Kasım ayında başladı, öncesi için böyle bir uygulama yoktu. Ancak sizin hangi statüde sigortalı olarak bildirildiğiniz meslek koduna göre değil, SGK’ya bildirilirken tabi tutulduğunuz sigorta kollarına ve verilen prim belge numarasına göre belirlenir. Eğer söz konusu 6 aylık sigortalı bildirimi uzun vadeli sigorta kollarını kapsamıyorsa emeklilikte hiç bir işinize yaramaz.

  62. semra dedi ki:

    2018 yılında şu khk kapsamında yarı kadroya geçirildik belediye iştirak şirketlerinde şuanda bu khk iptal edilmeye çalışılıyor.khk yasal hak diye biliyorum. yasal hak şirket tarafından iptal edilebilir mi? lütfen cevap yazın

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      KHK iptal edilse bile bu tür durumlarda aynı konuyla ilgili olarak kanun çıkarılmakta, dolayısıyla herhangi bir hak kaybı meydana gelmemektedir. Dolayısıyla KHK iptal edildi diye Belediye hemen sizi işten çıkaramaz.

  63. Hatice güler dedi ki:

    Merhaba benim iş kodum gözükmüyor . Bu beni emeklilik ve doğum borçlanmasında nasıl etkiler

  64. Emre Ubay dedi ki:

    Merhaba ben özel bir şirkette servis şoförü olarak çalışmaktayım ve meslek kodum da bu şekilde ama şirket bana şirketin nakliye aracı (kamyonet) ile de getir götür işleri yaptırıyor bu durum beni rahatsız ediyor. Birde işten ayrılmam durumunda meslek kodu haricinde iş yaptığımı belgeler isem buradan hak talep edebilir miyim mahkeme yolu ile

  65. İşçi dedi ki:

    Herkesin başında aynı dert var meslek kodu işveren tarafından bile isteye para kaçırmak için yanlış girmiş işçi de düzeltmek istiyor yada tazminat almak istiyor sizin en önce cevaplamanız gereken soru bu tazminat hak eder mi etmez mi
    Bunu bilmiyorsanız buraya bu yazdıklarınızın hepsi boş…

  66. Emrah MERT dedi ki:

    Ben tekstilde usta makşneciyim ama SGK da konfeksiyon işçisi olarak gösteriyorlar bunun olumlu olumsuz tarafı nedir

  67. Selçuk dedi ki:

    Ben bir hayvan çiftliğinde elektrik bakimcisi olarak çalışıyorum ama benim meslek kodun düz işçi olarak yatırılıyor bunun için ne yapabilirim

  68. Sait Can Öz dedi ki:

    Merhabalar ben 2004 ve 2009 yılları arasında dolmuş işletmeciliği yaptım. 1605 gün bağ-kur primim var. Fakat şimdi fark ettim muhasebeci yanlış meslek kodu girmiş uçak parçaları bakımı türünden bir kod girmiş havacılık kulüpleri de dahil diyor. Bunun emekliliğimi olumsuz etkisi olur mu bunu nasıl düzeltebilirim hızlı bir şekilde

  69. Murat Kaptan dedi ki:

    Merhabalar 2005 yılından itibaren silahlı özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım. E-devlet den kontrol ettiğimde 2012 yılına kadar meslek kodu yazılmamış. 2012 – 2019 yıllarında silahsız güvenlik olarak belirtilmiş sgk ya. 2019 dan itibaren silahlı güvenlik olarak bildirilmiş. Bu durum emekli maaşımda bir farklılık etki edermi?
    Silahlı yada silahsız güvenlik arasında maaş farkı olurmu?

  70. Receb yilmaz dedi ki:

    Selam benim sorum şu efendim ben yıllardır mobilya boya kimyasal işle meşgulüm mobilya boya ustasıyım isterim benim meslek kodumu ssk ya yalan beyanda bulunmuş mobilya boya ustası yerine beden işçisi yazıyor e devlette bu konuda başımdaki yetkiliye sordum niye mesleğimi mobilya boyacısı diye yazdırmadın dedim benim sorunum değil insan kaynaklarının sorunu diye cevap verdi yaptığım meslek tiner boya işi akşama kadar bunu ispatlarımda Her türlü bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim ne yapmam gerekir teşekkür ederim efendim

  71. Bora dedi ki:

    Merhaba,12 yıldır aynı şirkette çalışıyorum . Satış danışmanı olarak işe başladığım şirkette 4 yıl önce yönetim kurulu kararı ile ilzama yetkili müdür olarak 5 mağazaya atandım ve resmi gazetede yayımlandı . Fakat meslek kodunun 5242.04(satış danışmanı) olarak kaldığını ve değiştirilmediğini görüyorum . Durumu daha önce söylememe rağmen herhangi bir değişiklik olmadı. Kodun değiştirilmesinin bana artı ve eksileri nelerdir ? Kod değiştirilmediği taktirde şirket ne gibi durumla karşılaşır ? Teşekkürler.

  72. Kenan dedi ki:

    657 devlet memuru 5434 sayılı kanuna tabi tekniker kadrosunda memur olarak atölyede ağır işlerde çalışıyorum.
    Tekniker olduğumu ağır işlerde çalışmamın uygun olmadığını söylediğimde, çalışmazsam soruşturma açacaklarını söylüyorlar.
    Sorum 1 : memur tekniker ağır işlerde çalıştırılabilir mi?
    Sorum 2: belimden gerçekten rahatsızım. Ağır işlerde çalışamaz raporu alabilir miyim?

  73. Gülender dedi ki:

    Merhabalar kyk yurtlarının birinde ise başladım aşçı olarak girişimi aşçı yardımcısı olarak göstermişler bunun için ne yapabilirim hak kayıplarımız olur mu?

  74. Gülender dedi ki:

    Aşçı olarak çalışmaya basladiğim bir yerde meslek kodunda açsi yardımcısı yazdığını fark ettim ne yapabilirim hak kaybım olur mu ?

  75. sercan dedi ki:

    merhabalar 3 yıl önce bir fabrikada teknik ekip bünyesinde işe başladım sigorta brüt ücret bildirimlerinde hiç bir sıkıntım yok fakat bordroda teknisyen olarak gözükmeme rağmen sgkda kesimhane işçisi olarak görünüyorum bu sebeple haklı fesihten yararlanarak tazminat hakkına sahip olabilirmiyim

  76. BAHATTİN SÖNMEZ dedi ki:

    HİZMET BİRLEŞTİRMESİ İÇİN KAMU KURUMUNA BAŞVURU YAPTIĞIMDA 21.03.2012-21.12.2012 TARİHLERİ ARASINDA MÜHENDİS OLARAK 275 GÜNLÜK ÇALIŞMAM DEGERLENDİRİLMEYE ALINMAMIŞ SEBEB OLARAK ÜNVAN KODU YAZMADIĞINI SÖYLÜYORLAR UNVAN KODUNU NASIL DÜZELTEBİLİRİZ VE NELER YAPMAM GEREKİYOR. TEŞEKKÜR EDERİM

  77. batuhan dedi ki:

    merhabalar,

    temizlik görevlisi olarak çalıştığım yerden depoya geçiş yaptım ama 2 ay sonra meslek kodumu değiştirdiler aradan baya zaman geçti bu durum düzeltilebilir mi?