Sigortalıların SGK’ya Bildirilmesinde Aylık Prime Esas Kazancın Önemi

Sigortalıların SGK’ya Bildirilmesinde Aylık Prime Esas Kazancın Önemi
12 Şubat 2013 21:14

Bilindiği üzere; sigorta primi sigortalı adına SGK’ya bildirilen kazanca sigorta prim oranları uygulanarak hesaplanır ve SGK tarafından tahsil edilir. 4/a kapsamında çalışanların (işçilerin) kazançları işveren tarafından, 4/b’ye tabi olarak çalışanların (Bağ-Kur) kazançları kendileri tarafından, 4/c’ye tabi olarak çalışanların (memur) kazançları kurumları tarafından, isteğe bağlı sigortalıların kazançları ise kendileri tarafından belirlenir ve SGK’ya bildirilir.

Sigortalının primi kazancı üzerinden hesaplanıp alındığı gibi, hastalık, analık, iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde ödenecek geçici iş göremezlik ödeneği, iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde ödenecek sürekli iş göremezlik geliri, malullük – yaşlılık – ölüm hallerinde bağlanacak aylık, prim ödenen dönemde sigortalı adına SGK’ya bildirilen prime esas kazancı dikkate alınarak ve bu kazanç ortalaması üzerine yasada belirtilen oranlar uygulanarak hesaplanır. Dolayısıyla kazanç SGK’ya ne kadar yüksek bildirilmişse, bağlanacak gelir ve aylık da o oranda yüksek olur. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 82 inci maddesi uyarınca sigortalılar adına alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, 16 yaşından büyükler için geçerli brüt asgarî ücretin otuzda biri, üst sınırı ise alt sınırının 6,5 (altıbuçuk) katıdır.

Zannedildiği ve genelde uygulandığı gibi prime esas kazanç asgari ücretle aynı değildir, alt sınır asgari ücretle aynıdır, üst sınır ise bunun 6,5 katır. Belirtilen alt ve üst sınır arasında kalmak şartıyla sigortalının kazancı olarak gerçek/fiili brüt kazancı neyse o esas alınıp SGK’ya bildirilmesi gerekmektedir. Bu isteğe bağlı bir durum olmayıp, aynı zamanda Kanuni zorunluluktur. Ancak uygulamada bazen bilgi eksikliğinden, bazen de düşük sigorta primi ödemek için özellikle 4/a’ya tabi sigortalıların (işçilerin) işverenleri tarafından sigortalının kazancı asgari ücret üzerinden bildirilmekte, bu da ilerde gelir – aylık bağlanacağı zaman sigortalının veya hak sahiplerinin aleyhine bir durum oluşturmakta, düşük gelir veya aylık almalarına neden olmaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. azat dedi ki:

    Merhabalar,

    İşsizlik maaşında ve/veya kıdem tazminatında prime esas kazancın içindeki fazla çalışma ücretleri (mesai) dahil edilir mi?

    1. Admin dedi ki:

      Edilir tabii ki çünkü fazla mesai ücreti normal ücretle aynı değerlendirilmekte ve prime esas kazanca dahil edilmektedir. (Bkz. Rapor Parsı (Geçici İş Göremezlik Ödeneği) Nasıl Hesaplanır ?, Kıdem Tazminatının Hesaplaması Nasıl Yapılır ? )

  2. Yurdagül. dedi ki:

    Ben. İşten çıktım. Tazminatımı ala bilirmiyim 3 küsur sigortalıydım aynı tekstilde kendin çıktın diye tazminatımı vermiyorlar ne yapa bilirim

    1. Admin dedi ki:

      Kendi isteğiyle işten ayrılan işçi hiçbir şeklide ihbar tazminatı alamaz. Hangi hallerde kıdem tazminatı alabileceği ise Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan İşçi Hangi Hallerde Tazminat Alabilir ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  3. Ugur dedi ki:

    Selamlar admin benim işe giriş tarihi benim işe giriş tarihi 4.ayin 3ü2019 ve çıkış tarihi 2.ayin4ü toplam 360 gün olması gerekirken 258 gün var eksik 4 ay felan ben işten ayrıldım şikayet etme hakkım varmı ?

    1. Admin dedi ki:

      Tabii ki SGK’ya şikayet edebilirsiniz, ancak işverenin bildirdiğinden daha fazla süreyle yani her ay 30 gün çalıştığınızı belgeleyebilecek durumda değilseniz şikayetten sonuç çıkmayabilir, bu durumda İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  4. azad dedi ki:

    Merhaba bi sorum olacaktı
    Özel bir şirketin kamu hastanesinde hizmet alımı olarak çalıştırdığı radyasyon bölümünde 5 yıldır çalışmaktayım . Şirketle yollarımızı ayırmış bulunmaktayım.Geçmişe yönelik inceleme yaptığımda şirketin çalıştığım ilk 18 ay sigortamı fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı ) olarak değilde yardımcı sağlık personeli olarak sigortamı yatırmıştır .Şirket suç işlemişmidir ve benim bundan dolayı geçmişte haftada 35 saat çalışmam gerekirken beni 45 saatin üstünde çalıştırmıştır bunlarla ilgili ne gibi haklarım var tazminatlarımı alırken bunlarıda talep edebilirmiyim yardımcı olabilirmsiniz teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Örneğin İş Kanuna göre genel olarak işçinin günde 11 saatten fazla çalıştırılması yasak olup, Yargıtay’a göre bu süreyi aşan çalışmalar için işverenin fazla mesai ödemesi gerekir. Aynı durum sizin için de düşünülebilir. Eğer mevzuata göre günlük çalıştırılabileceğiniz süreden daha fazla çalıştırıldınızsa tabii ki fazla mesai talep edebilirsiniz.
      Fiili hizmet süresi zammıyla ilgili olarak da SGK’ya şikayette bulunabilirsiniz, çalıştığını yer kamuya ait olduğu için ispatı da kolay olur. Ancak 5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinde yer alan hüküm gereğince, sizin söz konusu çalışmalarınız nedeniyle fiili hizmet zammından yararlanabilmeniz için en az 3600 gün belirtilen işyeri ve işlerde çalışmış olmanız gerekir. Bunu dikkate alıp ona göre şikayette bulunma konusunda karar vermeniz daha doğru olur.

      1. azad dedi ki:

        Öncelikle cevabınız için teşekkr ederim .
        3600 gün için örneğin belki ben bundan sonra başka bi işyerinde çalışıp aynı iş için 3600 günümü tammlamak istiyecem fiili hizmetten yararlanmak için diyelimki 1000 gün sigorta primim kalmıştı normal şartlarda şirket 18 ay fiili hizmetten yatırmadığı için 1500 gün eksik olucak bu durumda şirket benim hakkımı gadp etmiş olmuyormu ayrıca işçi olarak çok riskli bölümde çalıştığımdan çalışma şartlarını uygulamadığı için yada işçiyi gereğinden fazla çalıştırdığı için işçinin sağlığınıda riske atmış olmazmı bu durmda manevi tazminat yada başka bir hak arayışında bulunabilirmiyim
        Teşkürler

  5. Melek dedi ki:

    Merhaba, ön muhasebe olarak açılan işkur ilanına başvuru yapıp işe alındım fakat meslek kodum 9622.02 beden içşisi olarak tanımlanmış bunun bana getireceği olumsuzluklar nedir ? Herhangi bir sorun yaratır mı uzun vadede?

  6. Ender dedi ki:

    11.yıl sigortam ağır işçilik kodu 32. Den ödendi bı kodun bana ne gibi faydası olacak erken emek liliktemi faydası olacak yoksa emekliği olduğum da maaşımda mı faydası olacak öğrene bilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Meslek kodunun bağlanacak emekli aylığına bir etkisi olmaz.