Sigortası Düşük Ücretten veya Eksik Yatırılan İşçi İşten Ayrılıp Tazminat Alabilir

Sigortası Düşük Ücretten veya Eksik Yatırılan İşçi İşten Ayrılıp Tazminat Alabilir
19 Ekim 2015 21:02

İşveren tarafından sigortası eksik yatırılan, yani 30 gün çalıştığı halde sigortası 30 günden az bildirilen veya gerçek kazancı yerine düşük kazanç üzerinden bildirilen işçi iş akdini haklı olarak feshedip işverenden kıdem tazminatı isteyebilir.

Çalışanlar açısından geçerli haklı fesih sebepleri 4857 sayılı İş Kanunun İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı başlıklı 24 üncü maddesinde belirtilmiş olup, maddede belirtilen nedenlerle iş akdini fesheden yani işten ayrılan işçi ihbar süresine uymak (ihbar tazminatı ödemek) zorunda olmadığı gibi işverenden kıdem tazminatı da talep edebilir.

Maddede örneğin, ücretin kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmemesi veya ödenmemesi haklı fesih sebebi olarak belirtilmiştir. Ancak işçinin sigortasının eksik yatması açık olarak fesih nedenleri arasında sayılmamış olsa bile, İş Kanununun söz konusu 24 üncü maddesinin “II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlıklı bendinin (f) bendinde, çalışma şartlarının uygulanmaması işçi için haklı fesih sayılmıştır. Dolayısıyla aylık çalışmaları gerçek kazancı yerine düşük kazanç üzerinden veya gerçek çalışma gün sayısı yerine düşük çalışma gün sayısı üzerinden bildirilen işçi, 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-f maddesine istinaden ihbar süresine uymadan haklı nedenle derhal iş akdini feshedebilir, işyerinde en az 1 yıllık çalışma süresini de doldurmuşsa işverenden ayrıca kıdem tazminatı talep edebilir. Bu durumdaki işçi işyerinden aldığı gerek ücreti belgeleyebilecek durumdaysa geriye dönün olarak SGK’ya şikayet dilekçesi verebilir, belgeleyebilecek durumda olmasa bile şahit gösterebilecek durumdaysa ve/veya işyerinde yaptığı işe ve konumuna göre işveren tarafından SGK’ya bildirilen prime esas kazanç bariz şekilde düşükse İş Mahkemesinde dava da açabilir. Çünkü işçinin gerçek kazancı üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi yani sigortasının gerçek ücreti üzerinden ödenmesi büyük önem arz etmektedir. (Bkz. Sigortalıların SGK’ya Bildirilmesinde Aylık Prime Esas Kazancın Önemi, Gerçek Ücreti Yerine Düşük Ücretten Sigortalı Gösterilenler Ne Yapabilir ?)

Yargıtay da sigortanın eksik yatmasını işçi açısından haklı fesih sebebi olarak saymaktadır. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 1.2.2013 tarihli kararında (Esas No. 2012/11017, Karar No. 2013/1606); işçinin emeğinin karşılığı olan ücretin işçi için en önemli hak, işveren için en temel borç olduğu; işçinin sigorta primlerinin hiç yatırılmaması veya eksik bildirilmesinin, sosyal güvenlik hakkını ilgilendiren bir durum olsa da Dairenin yerleşik görüşüne göre sigorta primlerinin hiç yatırılmaması, eksik yatırılması veya düşük ücretten yatırılması hallerinde de işçinin haklı fesih imkânı olduğu belirtilmiştir. Aynı şekilde söz konusu 22. Hukuk Dairesi bir başka kararında da (Esas No. 2012/11017 Karar No. 2013/1606 Tarihi: 01.02.2013) sigorta primlerinin hiç yatırılmaması, eksik yatırılması veya düşük ücretten yatırılmasının haklı fesih sebebi olduğunu belirtmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. murat dedi ki:

    Ben üç yıl bır işyerinde çalıştım haklarımı alamıyom mahkeme ye baş vur denıliyo avukat masrafını odeyemiyom şikayet etmek istemiyorum işten ayrıldım diye şikayet ediyorum kim çalışıyorken çalış dıgı yeri şikayet etmiş

    1. Admin dedi ki:

      İşten ayrıldınızsa şikayette bulunamazsınız, işçilik alacaklarınızı için mahkemede dava açmadan önce de arabulucuya başvurmanız gerekir.

  2. sb dedi ki:

    Merhaba,
    Ben Türkiye genelinde şubesi olan bir firmanın şubesinde çalışıyorum.Bu şubeyi açan kişiler merkezle bir sözleşme imzalamışlar o şekilde şube açılmış.
    2 ortaklar fakat 1 ortağın herhangi bir sözleşmede ismi geçmiyor.Şirket ile herhangi bir bağlantısı yasal olarak yok.Benim sigorta primim merkezden yatıyor. Maaşımı banka hesabına şube ile yasal olarak alakası olmayan ortak yatırıyor.Kendi şahsi hesabından ödeme yapıyor.Ayrıca Asgari ücretin altında ödeme yapmaktadır. Şimdi sormak istediğim konu şu:
    Benim maaşımı bu şahıs ödeyebilir mi? Yoksa şirketin merkez hesabından ödeme mi yapılmalı?
    Artı olarak eksik ödeme aldığım için neler yapma hakkım vardır.
    Ve şuan da ücretsiz izne çıkarıldım ancak çalışmam devam etmektedir.Evden çalışma olanağım olduğu için evden çalışmaya devam ediyorum.Ama sigortam yatmıyor.İşten çıkarsam bununla ilgili nasıl bir sonuç elde edebilirim.?Ücretsiz izne çıkmışım gibi gösterilen dönemi şikayet ederek tekrar sigorta primimin yatmasını sağlayabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Belirttiğiniz konularla ilgili olarak ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  3. Mesut dedi ki:

    Yaklaşık 6 yıldır maaşımın bir kısmı elden veriliyor. Kendi isteğimle çıkarsam nasıl tazminat alabilirim. Öncelikle ne yapmalıyım.

  4. Şükran Eren dedi ki:

    Eşimden boşandığımda nafaka bağlanma sürecinde emekli oldu. gemi kaptanı idi. en düşük emekli maaşını aldığını beyan etti. Emeklilik tazminatı olarak SGK dan alınan resmi yazıda 1000 tl tazminat aldığı beyan edilmişti. Sene 2018…Bu mümkün müdür?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bunu ancak SGK’dan örenebilirsiniz.

  5. Ayşe Gül dedi ki:

    Ben bi kaç aydır celaliye köyünde deniz tekstil adında bi yerde çalışıyorum sigorta isterse yapiyo istemezse yapmıyo beni de sigortalı yapmadı ve askeri ücretten az veriyor 1200 lira içeri alıyor bize verilen para 4800 beni haftalıkçı yaptı ben haftalık 1200 alıyorum ve 1 gün gelmezsen 2 gününden kesiyor iş yeri desen hijyen sıfır gerekilenin yapılmasını istiyorum

  6. Şeker kiz dedi ki:

    Merhabalar 3yildir cistigim is yeri resmi tatillerde calistiriyor ve mesai olarak para odemiyor 15 kisiyiz isten cikarilma korkusuyla kimsede sesini cikarmiyor

  7. Mine dedi ki:

    6 aydır oto teksil firmasında çalışıyorum 22 .10.202 tarihinde çalışanlardan biri ve ekip liderigi hakkında dedikodu cikartigim odasıyla beni gece vardiyesindeyken sabaha karşı 4ile 5 arası ekip lideri vardiya amiri ve mühendis bir odaya çağırıp sorguya çektiler böyle birseye hakları varmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşyeri çalışanı olduğunuza ve hakkınızda iddialar bulunduğuna göre hakları var tabi ki hatta bu konuda sizden yazılı savunma bile isteyebilirler. Buna karşılık sizi sorguya çekerken tehdit, hakaret içeren tavırlar sergiledilerse buna hakları yok.