Sigortası Olmayanlar Sağlık Ocağına (Aile Hekimliğine) Gidebilir mi ?

Sigortası Olmayanlar Sağlık Ocağına (Aile Hekimliğine) Gidebilir mi ?
4 Ocak 2022 18:23

Ülkemizde aile hekimliği uygulamasının hayata geçmesiyle birlikte sağlık ocaklarının isimleri de değiştirilmiştir. Bir aile hekimi ile en az bir hemşire, ebe, sağlık memuru veya acil tıp teknisyeni olan sağlık kuruluşlarının adı aile hekimliği birimi, bir veya birden fazla aile hekimi ile hemşire, ebe, sağlık memuru veya acil tıp teknisyenince aile hekimliği hizmetinin verildiği sağlık kuruluşları ise aile sağlığı merkezi olarak adlandırılmaktadır.

Sigortasız Olanlar Aile Hekimliğinden Ücretsiz Sağlık Hizmeti Alabilir mi – Aile Hekimliğinden Alınan Sağlık Hizmetleri Ücretli mi ?

Aile hekimliği uygulaması kapsamında, kişinin kendi talebi olup olmadığına, herhangi bir sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın Sağlık Bakanlığı tarafından her T. C. Vatandaşı için, nüfusta kayıtlı ikamet adresi dikkate alınarak bir aile hekimi görevlendirilmektedir.

5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununun “Hizmetin esasları” başlıklı 5 inci maddesinde “Aile hekimliği hizmetleri ücretsizdir.” hükmü yer almaktadır. Hatta 25 Ocak 2013 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmış olan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinin “Aile hekimliği birimine kişi kaydı ve aile hekimi seçimine ilişkin esaslar” başlıklı 8/6. maddesinde de; “sürekli ikamet ettiği bölgeden uzakta kalacak kişi veya geçici süre ile Türkiye’de ikamet edecek olan kişi, kendisine yakın konumdaki bir aile hekiminden misafir olarak sağlık hizmeti alır. …. Aile hekimlerince aile sağlığı merkezlerinde sunulan nöbet hizmetleri hekime kayıtlı kişilere bakılmaksızın ifa edilir. Aile hekimi misafir kişiler için herhangi bir ücret talep edemez.” hükmüne dahi yer verilmiştir.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Kamu Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifesinin (Kamu Sağlık Hizmetleri ve Sağlık Turizmi, Turistin Sağlığı Kapsamında Sunulan Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifeleri Usul ve Esasları) Amaç ve Kapsam kısmında; “Bu fiyat tarifesi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından finansmanı karşılanıp karşılanmadığına bakılmaksızın, insan sağlığına yönelik Sağlık Bakanlığı tarafından sunulması uygun görülen (birinci basamak sağlık hizmetleri ile aile hekimliği hizmetleri hariç) sağlık hizmetlerini kapsamaktadır.” açıklamasına yer verilmiştir.

Çorum Sağlık İl Müdürlüğü de; aile hekimliğinde sağlık hizmetleri ücretli midir ? şeklindeki bir soruya aynen; “Hayır, ücretsizdir. Muayene, aşılama, enjeksiyon, pansuman, birinci basamakta yapılan tahlil ve film hizmetleri tamamıyla ücretsizdir. Bu işlemler için herhangi bir sosyal güvence aranmamaktadır. Yazılan reçeteler ise kişilerin sosyal güvencesinin durumuna göre ödenmektedir.” açıklamasına yer verilmiştir. (Güncellenme Tarihi 17 Kasım 2017)

Yukarıda yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, aile hekimliği tarafından verilen sağlık hizmetleri ücretsiz olup, kişinin herhangi bir sosyal güvencesi (genel sağlık sigortalılığı) olup olmadığına, genel sağlık sigortalılığı olup da prim borcu nedeniyle sağlıktan yararlanma hakkı bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, kişi aile hekimliğinde verilen tüm sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir, kendisinden herhangi bir ücret talep edilmez. Dolayısıyla sigortasız olanlar da prim borcu olanlar da aile hekimliklerinden sağlık yardımı alabilirler.

İlaç Ücretleri Bu Kapsama Girmez

Eğer aile hekimi tarafından ilaç yazılırsa, kişi sosyal güvencesi varsa sadece katılım payı ödeyerek eczaneden ilaçlarını alır, ilaçları raporluysa katılım payı ödemesine gerek kalmayabilir. Eğer kişinin sosyal güvencesi yoksa yani kendi genel sağlık sigortalılığı ya da bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında eş, çocuk, ana – babası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı yoksa, kişinin genel sağlık sigortalılığı olsa bile prim borcu olduğu için sağlık yardımlarından yararlanma hakkı yoksa (Bkz. Sağlık Yardımlarından Yararlanabilmesi İçin Borcu Olmaması Gerekenler Kimlerdir ?), o zaman aile hekiminin yazdığı ilaçların tamamını ücretini ödeyerek eczaneden alabilir.

Muayene Katlım Payı ve Reçete Parası Alınır mı ?

Aile sağlığı merkezlerinde muayene ve tedavi olanlardan muayene katılım payı da alınmaz. Ancak reçete yazdırılarak reçete ile eczanelere müracaat edilmesi halinde 3 (üç) kutuya kadar (üç kutu dahil) temin edilen ilaçlar için 3 (üç) TL, 3 (üç) kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 (bir) TL katılım payı alınır. (Bkz. Muayene – İlaç – Tedavi Katılım Payı ve İlave Ücret Uygulamaları)

Öte yandan, eczaneye ilaç almaya gittiğinde ilaç katılım payı yanında muayene katılım payı ödemek zorunda kalanlar olabilir. Ancak bu muayene katılım payı aile hekimliği muayenesine ait katılım payı değildir. Kişi daha önce hastaneye gidip muayene olup, hastane sonrası eczaneye gitmediği için kendisinden muayene katılım payı alınamamışsa aile hekimine muayene sonrası eczanede ödemek zorunda kaldığı muayene katılım payı önceki muayenelere ait katılım payıdır.

Ücretsiz Verilen Diğer Sağlık Hizmetleri

Bazı sağlık hizmetleri aile sağlığı merkezleri dışında veriliyor olsa bile ücretsizdir. Bu konudaki açıklamalar GSS’li Olma Şartı Aranmaksızın Ücretsiz Verilen Sağlık Hizmetleri Nelerdir ?, Korona Tedavisi Herkese Ücretsiz – Hiçbir Sigortası Olmayanlar Dahil başlıklı yazılarda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

kaynak : https://onurakdogu.com/sigortasi-olmayanlar-saglik-ocagina-gidebilir-mi/

YORUMLAR

  1. Cevdet dedi ki:

    Merhaba iyi günler dilerim sorum şu şekilde ben cikraklik okuyorum ve 2.5 yıl biryerde çalıştım ve bana ilk yılımı doldurduğum da 14 gün yıllık izin hakkın var dediler ama şuan işi bıraktım ve mesleki okulun verdiği sözleşmede 30 gün olduğunu ogrendim okulada sordum onayladı ve bu yilda dolmuştu işten çıktım bu yılda 4 gün kullandım yani toplam 18 gün geriye kalan 42 günüm ne olcak devletin kanunuda ücrete tabi tutluyomuyum yoksa yaniyormu..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      2.5 yıl çalıştığınız işyerinde kullanmamış olduğunuz yıllık ücretli izin sürelerine ait ücreti, 4857 sayılı İş Kanunun 59 uncu maddesine göre işverenin size ödemesi gerekir. Bu konuda adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurabilirsiniz.

  2. Nurhan Mayda dedi ki:

    İyi günler, biz karı koca emekliyiz.. Oğlum bu yıl liseden mezun oldu diplomasını aldı yaşı 18.. Bu yıl mezuna kaldı…Artık bizim sağlık sigortamızdan faydalanamıyor..Fakat kendisi üniversiteye hazırlıklanıyor şuan dersaneye gidiyor ..Hiçbir geliri yok..SGK olsun özel hastaneler olsun muayene ve ilaçlar ücretli alıyoruz buda bizi zorluyor… Duyduğuma göre çalışmayan çocuk 20 yaşına kadar ebeveyn sağlık sigortasından faydalanabiliyormuş..Bu nasıl oluyor ???Bundan faydalanmanın ücreti var mı? Ne yapmamız gerekiyor ? Acil bilgi verir misiniz.. Teşekkür ederim.. Allah’a emanet olun..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Liseden mezun olan çocuklar 20 yaşını doldurmamış olmak şartıyla iki yıl süreyle daha sosyal güvencesi olan anne veya babası üzerinden sağlık yardımı alabiliyor. SGK’ya başvurmanız halinde sizin üzerinizden oğlunuzun sağlık aktivasyonu tekrar yapılır büyük ihtimalle. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/okulu-bitiren-ogrencilerin-gss-ve-yetim-ayligi-sorunu/)