Sıkça Sorulan Sorulara Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Verilen Cevaplar ve Konu Anlatımları

Sıkça Sorulan Sorulara Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Verilen Cevaplar ve Konu Anlatımları
6 Nisan 2013 21:24

Sosyal Güvenlik Kurumu, işlem ve uygulamaları ile verdiği hizmetler konusunda en çok merak edilen konular ve sıkça sorular sorularla ilgili olarak zaman zaman soru – cevap şeklinde çalışmalar yayımlamaktadır.

Kurum ayrıca genel olarak birçok işlem ve uygulamalarıyla ilgili olarak, işveren – sigortalı ve hizmet alan diğer kişiler tarafından sıkça sorulan soruları web sitesinde de yayımlamaktadır.

Bu soru ve cevapların önemli bir kısmına BURADAN ulaşabilirsiniz.

Aşağıda bu soru ve cevapların yer aldığı ana konu başlıklarına yer verilmiştir.

– Sigortalılık

– Çalışan

– İşveren

– Kadın

– Çocuk, çırak ve genç

– Kısa vadeli sigorta kollarından sağlanan haklar

– İsteğe bağlı sigortalılık

– Emeklilik ve yaşlılık

– Malul ve engelli

– İş kazası ve meslek hastalığı

– Yurtdışı iş ve işlemleri

– Kayıtdışı istihdam

– Genel sağlık sigortası

– Tıbbi malzeme

– Ulusal bilgi bankası

– İlaç ve eczacılık

– Sağlık sigortacılığı

YORUMLAR

  1. aydın dedi ki:

    29.12.1966 doğumluyum 4.8.1986-30.04.1989 yılları arasında bankada çalıştım. 17.10.1989-15.02.1990 arasında ssk ya tabi olarak kamu da işe başladım. 15.02.1990 tarihinden itibaren 399.s.khk ya göre çalışıyorum. 23.08.1994-27.02.1996 yılları arasında askerlik yaptım , emekli sandığı ile yapıtğım görüşmelerde bazıları 29.12.2016 tarihinde borçlanma yapmakdan emekli olabileceğimi bazıları 2 ay , bazıları da 5 ay borçlanırsam 6 ay beklemek şartıyla emekli olabileceğimi bildirdiler sizlerden ricam ben ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabilirim teşekkürler

    1. admin dedi ki:

      (aydın) 1-Çalıştığınız banka kamu bankası mıydı, özel banka mıydı ? Yani SSK kapsamında mı Emekli Sandığı Kapsamında mı çalıştınız?
      2- 399 sayılı KHK kapsamında sözleşmeli personel (Emekli Sandığına tabi) olarak mı çalışıyorsunuz ve 1990 yılından beri hiç kesinti oldu mu ? Ya da 399 kapsamındaki çalışma süreniz toplam kaç yıl – kaç ay odu ?
      Hesaplama yapabilmek için bu bilgiler gerekli. Sadece SSK kapsamında çalışmanız olsa kolay, Emekli Sandığı veya BAĞ-KUR kesintilerin (boşlukların) düşülmesi gerekiyor.

  2. Nazan yigit dedi ki:

    Merhaba, işyerimde 2 yıldır çalışmaktayım. terfi nedeni ile bayii kanalından ajans kanalına geçmem gerekiyor. Çıkış ve giriş işlemleri arasında boş gün kalması ne gibi bi sıkıntı oluşturur?

    1. Admin dedi ki:

      İşveren aynı mı yoksa bayii kanalı ile ajans kanalı farklı kişi veya şirketlere mi ait ?

  3. onur güneş dedi ki:

    merhaba,,

    2018 yılında bir fabrikada meslek kodu toplama ama ben insan kaynakları olarak çalıştım meslek kodunu gecmişe donuk nasıl değiştire bilirin noter den ihbarname çeksem şirkete olur mu gerekli düzeltme nin yapılması ıcın teşekkür ederım.

    1. Admin dedi ki:

      İşveren SGK Müdürlüğüne dilekçe verip düzeltme talep edebilir.

  4. Esra dedi ki:

    Normal bir firmada calisan iscinin sozlesme yapilmadan uzun yillar calismasi durumunda isverenin yemek yol gibi odenek yapmasi zorunlumudur.. yemek aliyorum ama yol vermek zorunda deilim dendi.. bayram tatillerinde yol paralari kesilirmi ? Bahane ise ben bu ana kadar yol parasi vermedim simdi gelmedigin gunlerin neden parasini vereyim oldu.. yillik izin ve bayram yasal tatil sayildigindan bu hakki warmidir?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanununa göre işveren işçiye yol ve yemek ücreti vermek zorunda değildir, işçi – işveren arasındaki anlaşmaya bağlı bir durumdur. Ancak işveren yol ve/veya yemek parası veriyorsa, işçi işe girerken yol ve/veya yemek parası alacak şekilde işe başlamışsa, işveren bu durumda tek taraflı bir kararla bu ödemeleri kesemez.

  5. Ömer dedi ki:

    Merhabalar İşçi SGK dan emekli olabilir yazısını almadan işveren kişinin çalışma süresini e-devlet hizmet dökümü ve işçinin yazılı beyanı ile emeklilik nedeni ile çıkış kodunu kullanarak çıkış işlemi yapabilir mi ? Bilindiği üzere EYT dolayısı ile SGK çok fazla yoğun olacak ve işçilerin emekli olabilir yazsını alma süreci uzayacaktır. Bu durum göz önüne alındığında işçinin özlük haklarının kaybolmaması için (kıdem tazminatı vs) izlenmesi gereken yol hakkında kısaca bilgi verebilirseniz sevinirim. Saygılarımla.