Silinen Bağ-Kur Hizmetlerini Düşük Primle İhya İmkanını Kaçırmayın

Silinen Bağ-Kur Hizmetlerini Düşük Primle İhya İmkanını Kaçırmayın
5 Ocak 2021 18:33

Zaman zaman çıkan kanunlarla, Bağ-Kur veya Tarım Bağ-Kur prim borcu olanlara borçlarını ödemeleri için belir bir süre verilmekte, o sürenin sonuna kadar ödenmeyen prim borçları silinmektedir.

Silinen borçlarla birlikte tabii ki o yıllara / aylara ait Bağ-Kur sigortalı hizmetleri de silinmektedir. Ancak silme işlemiyle birlikte sigortalının kendisine veya hak sahiplerine daha sonra istemeleri halinde silinen hizmetlere ait primleri ödeyerek ihya etme yani geçerli saydırma imkanı da tanınmaktadır. Şüphesiz bu olumlu bir uygulama olmakla birlikte, silinen hizmetleri canlandırmak isteyen kişinin silinen hizmet süresinin tamamına ait primi ihya tarihinde geçerli prim tutarı üzerinden ödemesi gerektiğinden, silinen hizmet süresine bağlı olarak ihya priminin toplam tutarı çok yüksek olabilmektedir.

17 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7256 sayılı borç yapılandırma kanunu ile daha önce prim borcu nedeniyle Bağ-Kur veya Tarım Bağ-Kur sigortalılıkları durdurulmuş yani silinmiş olanlara silinen hizmetlerini daha düşük prim tutarı yani güncel ve yüksek prim tutarı yerine silinen yıla/ aya ait prim tutarı üzerinden ihya etme imkanı getirildi.

Söz konusu Kanunun 2/18. maddesi (2 inci maddesinin (18) numaralı fıkrası) uyarınca; köy ve mahalle muhtarları, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar (vergi mükellefiyeti veya şirket ortaklığı gibi nedenlerle Bağ-Kur sigortalısı olanlar) ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan (Tarım Bağ-Kur sigortalılarından), prim borçları nedeniyle daha önceki kanunlar uyarınca sigortalılık süreleri durdurulmuş (hizmetleri silinmiş) olanlar veya sigortalı ölmüşse hak sahipleri, isterlerse silinen sigortalı hizmetlerini o tarihte geçerli prim tutarı üzerinden primlerini ödeyerek ihya edebilecekler. Yani normal ihya da kişinin ihya başvurusunu yaptığı tarihte geçerli prim tutarı üzerinden prim ödemesi gerekirken, burada ihya edilecek hizmet hangi yıla / aya aitse o yılda / ayda geçerli prim tutarı üzerinden ödeyecek. Burada sadece ödenecek primin ait olduğu yıldan / tarihten ihya başvurusun yapıldığı tarihe kadar geçen süre için Yİ-ÜFE (enflasyon oranında) hesaplanacak tutar prim tutarına (anaparaya) eklenecek, dolayısıyla faiz uygulanmayacak sadece enflasyon farkı uygulanacak. Bu şekilde hesaplanacak tutar normal ihya halinde ödenecek güncel prim tutarından düşük olacaktır.

(Yİ-ÜFE aylık değişim oranları: Türkiye İstatistik Kurumunun her ay için belirlediği 31/12/2004 tarihine kadar toptan eşya fiyatları endeksi (TEFE) aylık değişim oranlarını, 1/1/2005 tarihinden itibaren üretici fiyatları endeksi (ÜFE) aylık değişim oranlarını, 1/1/2014 tarihinden itibaren yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranlarını, 1/11/2016 tarihinden itibaren aylık %0,35 oranını (bu Kanunun yayımlandığı ay dâhil) ifade etmektedir.)

Ancak bu imkandan yararlanmak isteyenlere iki aylık başvuru süresi tanınmış olup, bu süre 1 Kasım 2020 tarihinde başladı, 1 Şubat 2021 tarihinde de sona erecek (31 Ocak Pazar gününe denk geldiğinden). Dolayısıyla söz konusu ihya imkanlarından yararlanmak isteyenlerin 1 Şubat 2021 Pazartesi günü sonuna kadar SGK’ya yapılandırma başvurusunda bulunulması gerekiyor. İkinci şart ise ihya başvurusundan sonra SGK tarafından hesaplanan tüm prim borcunun tamamının (28 Şubat Pazar gününe denk geldiğinden) 1 Mart 2021 Pazartesi günü sonuna kadar ödenmesi gerekiyor, yani taksitle ödeme imkanı yok. (Not: İlk taksit ödeme süresi bir ay uzatıldığından, ihya primini ödeme süresi de aynı şekilde bir uzatılmıştır. Yapılandırma Başvuru ve Taksit Ödeme Süreleri Uzatıldı)

Ancak başka kapsamda sigortalılık süreleri de bulunup, Bağ-Kur şartlarında emekli olmak istemeyenlerin, silinen Bağ-Kur hizmetlerini ihya etmeden önce Bağ-Kur Prim Borcunu Sildirerek Erken Emekli Olma İmkanı başlıklı yazıya bakmalarında fayda var.

İhya başvurusu e-Devlet SGK sayfasından yapabileceği gibi, SGK tarafından hazırlanan başvuru formunu doldurarak posta yoluyla veya şahsen SGK’ya başvurarak da yapabilecek. Başvuru Formunu BURADAN İNDİREBİLİRSİNİZ. Posta yoluyla başvuru halinde, adi posta değil de taahhütlü posta yolu seçilirse, evrakın postaya verildiği tarih SGK’ya verildiği tarih olarak kabul edilecek.

Öte yandan ihya başvurusunu yapabilmek için emekliliğe hak kazanmış olmak gerekmiyor, dolayısıyla emekliliği gelmemiş olanlar da ihyaya başvurabilir. Aynı şekilde sigortalının kendisi vefat etmişse, silinen hizmetlerin ihyası halinde ölüm (dul – yetim) aylığı bağlanmasına hak kazanan eş – çocuk veya ana – baba da ihya başvurusu yapabilir.

Silinmiş Bağ-Kur hizmetlerinin ihyası dışında silinmemiş Bağ-Kur prim borçlarının veya diğer prim borçlarının yapılandırılması / taksitlendirilmesi konusundaki açıklamalar ise SGK’ya Gitmeden Yapılandırma Başvurusu Yapılabilecek – İşte Başvuru Formları başlıklı yazıda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Fatih Rüştü TAŞKIN dedi ki:

    Üstadım emeklerinize sağlık, halkın anlayacağı şekilde açıklamalar yapan nadir sitelerdensiniz, teşekkürler.

  2. Hüseyin Aktaş dedi ki:

    01/10/1997 ile 01/12/2000yillari arasi 1.140 gun ihya etmek istiyorum hesaplanan borcum ne kadardır tşk

  3. Bülent Şenel dedi ki:

    31/05/2008 ile 31 /05 /2015 arasında toplam 2490 gün ihya etmek için üfe tüfe dahil olmak üzere nekadar ödeme yapmam lazım.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu hesaplamayı ancak SGK’ya yaptırabilirsiniz, sistemden kolayca hesaplayabilirler. Uzun bir hesaplama, her aya ait prim tutarına ödeyeceğiniz tarihe kadar geçen sürelerdeki katsayıların uygulanması gerekiyor.

  4. Zeynel göktaş dedi ki:

    01 01 1987 girişim var 2005kadar olan kısım silindi 1987 1989 arası 19 ay ödemem gözüküyor 2005 te 1 ay ödemem gözüküyor 2010 dan itibaren ödemem gözüküyor 01 01 1987 den itibaren ihya yaparak emeklili olabilirmiyim teşekkür ederim şimdiden

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İhya imkanı tanınacak şekilde silinmiş Bağ-Kur hizmet sürelerinizi ihya edebilirsiniz tabii ki. Ancak hangi hizmetlerinizin hangi nedenle silindiğini biz bilemeyiz. Örneğin; sigortalılık çakışması nedeniyle silinmiş hizmetler, sigortalılık şartları taşınmadığı için silinmiş hizmetler de olabilir. Bunu ancak SGK’dan öğrenebilirsiniz.

      1. ibrahim bozkurt dedi ki:

        1994 bakur girisim var bunun 4,5 senesini aldim giriye kalan 2013 yilinakadarda silindi ben bunu geri iha yapmak istiyom geriye 14 yelim kaliyor bu gunleri ala bilirmiyim ve ne kadar odeme cikar bilmiyom yardimci olursaniz menmun olurum saygilar

    2. İhsan dedi ki:

      Selamaleykym 19/05/1999 da istege bagli bagkur acilmis ama silinmiş normal sigortam 29/12/1999 oldugu icin eyt den yararlanamiyorum bagkur giris sayilmasi için ne yapmam gerekiyor teşekkür ediyorum

  5. Tasin akar dedi ki:

    2007 2015 arası.borc ne kadar

  6. Hakan kul dedi ki:

    BabamIn eski Bağkur ihyası için başvuru Yapmak istedik fakat Güncel Yüksek tutardan hesaplıyorlar . Ne yapabiliriz.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eski tutardan hesaplayıp sadece enflasyon farkı ödenmesi gerekir. 7256 sayılı kanun yapılandırması kapsamında ihya yapmanız gerekir. Sorun çözülmezse SGK ile görüşün.

  7. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

    Ek 5 sigortalı olmanız başvuru yapmanıza engel olmaz. Ancak ihya işlemi primi ödenmediği için silinen Bağ-Kur sigortalılığı için geçerlidir, isteğe bağlı sigortada ihya imkanı bulunmamaktadır.

  8. Gökhan küçük dedi ki:

    Babam 2020 ağustos ayında vefat etti 1997 2005 arasında bagkur kaydı var.Sgk ya gittim 1800 gün ödeyip emekli olabilmek için.Yalniz 2008 sonrasını kapsadığı için siz yararlanamazsiniz dedi baska bir çözüm olabilirmi yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın “Yalniz 2008 sonrasını kapsadığı için siz yararlanamazsiniz” açıklamasından neyi kastettiğini anlayamadık. SGK’nın red talebinin gerekçesini daha ayrıntılı bir şekilde yazarsanız yardımcı olabiliriz.

      1. Mustafa dedi ki:

        Benim 2008 2011 tarihli bağkur borcum var hangi tarih primine göre ödiyecem

  9. Abdullah dedi ki:

    Benim şimdi Bağkur borcum var sağlıktan yararlabilirmiyim 2021de

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      En son düzenlemeye göre borçlu Bağ-Kur sigortalılarının hangi şartlarla sağlık yardımı alabilecekleri https://www.isvesosyalguvenlik.com/borcu-olanlarin-sagliktan-yararlanmalarinda-son-durum/ başlıklı yazının “Borçlu Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur Sigortalılarının Sağlıktan Yararlanma Şartları” başlıklı kısmında açıklanmıştır.

      1. Murat dedi ki:

        2011 2016 bagkur pirimi İHA yaparsam ne kadar öderim

    2. İmdatdurukan dedi ki:

      04 10 2000 tarihinde bagkur tescilim görünüyor ama gün veya ödeme gibi birşey gözükmüyor ve aynıbtarihte çıkış gözüküyor bu ‘nun neni nedir beni neden aynı gün giriş çıkış göstermişler yada odemedigin içinmi böyle görünüyor

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        04 10 2000 tarihi öncesinde Bağ-Kur kaydınız olmadığı için Bağ-Kur sigortalılığınız o tarih itibariyle başlatılmış, sonrasında prim ödemeniz olmadığı için aynı gün çıkış verilmiş, bu nedenle 0 gün görünüyordur muhtemelen. Bu konuda ayrıntılı bilgiyi SGK Müdürlüklerinden alabilirsiniz.

  10. Abdullah yusuf dedi ki:

    mrb üstadım,
    1995-1996 yıllarına ait maliye kaydım var.Esnaflık yaptım.O yıllara ait bağkur borcu ödemesi gerçekleştirebilirmiyim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer o yıllara ait Bağ-Kur tesciliniz (kaydınız) yoksa artık prim ödemesi yapamazsınız. Çünkü 5510 sayılı Kanununun Geçici 8 inci maddesi uyarınca, Bağ-Kur kapsamında sigortalılık niteliğini taşıdıkları halde 1 Ekim 2008 tarihinden önce Bağ-Kur kaydını yaptırmayanların 1 Ekim 2008 tarihinden öncesi için artık Bağ-Kur sigortalısı olmaları, geriye dönük prim ödemeleri mümkün değildir.

  11. ali pala dedi ki:

    2005 tarihinde işletme açtım, 2014 e kadar bağkur ödemedim, 2014 tarihinde yapılandırma yaptım, fakat 1.10.2008 tarihinden itibaren yapılandırma yaptılar. bu ihya dan yararlanmak istiyorum , 2005-2008 yılları arası 3 yılı canlandırmak istiyorum, bu mümkünmüdür acil cvp rica ediyorum. teşekkür ederim.( çünkü; 1 şubatta son müracaat o yüzden)

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sosyal Güvenlik Reformuyla birlikte yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanununun Geçici 8 inci maddesiyle Bağ-Kur kapsamına girdiği halde 1 Ekim 2008 tarihinden önce Bağ-Kur tescilini (kaydını) yaptırmamış olanların sigortalılığı 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren başlatıldı. Bu nedenle 1.10.2008 tarihinden öncesini ihya etmeniz yani canlandırmanız mümkün değil.

      1. Veysel Kurtalan dedi ki:

        1990bağkur girişliyim 4a 4b olmak üzere toplamda 6140 günüm var son 540 gün aktif sigortalıyım enson 2007 den sonra 2018 gün yapılandırma ile ödedim daha 2007 önceside sigortalı idim son yediyıl kanununda ihya edilen borç nasıl hesaplanıyor birde askerlik süresi ni 4 a olarak borçlandım 3.5 yıl şartında 4a olarak geçerlimi

  12. adaş dedi ki:

    1994 yılında şirket ortagı oldugum için tiçret sicil gazetesi mevcut ihya işlemi yapamıyoruz fakat başlangıç tarihi olarak canlandırabilirmiyiz.
    tşk ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konuda çok sayıda soru geldiği için, yarin sitemizde ayrıntılı açıklama içeren bir yazı yayımlayacağız, sabah bakabilirsiniz. Ancak kısaca belirtelim, 4.10.2000 öncesi Bağ-Kur kaydınız yoksa bu tarihten öncesini canlandıramazsınız.

  13. Fikri Çelik dedi ki:

    90 lı yıllara ait bagkur borcum silinmiş. Şimdi e devletten ihya basvurusu yaptım. Acaba bu yillardaki bagkurumu bu kapsamda degerlendirmeye alirlar mı? Teşekkür ederim iyi çalışmalar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer 4 Ekim 2000 tarihi öncesi hiç Bağ-Kur kaydınız yoksa, öncesini değerlendirmeye almazlar, ihya veya borçlanma yapamazsınız. Bu konuda çok sayıda soru geldiği için konuya ilişkin olarak sitemizde yarin bir yazı yayımlayacağız.

  14. lokman dedi ki:

    mrb 1995 te esnafık yabtım 2008 yılınına kadar bagkur borcunu odeyemedım kendı ıstegımle sıldırdım bagkuru 1995 ten sadece 8 gun bagkur bırımım gozukuyor ıhyadan yaralablırmıyım acaba

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1995 – 2008 arası Bağ-Kur sigortalılığınız devam etti ancak primlerinizi ödemediğiniz için hizmetleriniz silindiyse (5510 sayılı Kanun Geçici 17. maddeye istinaden silinmiştir), tabii ki ihyadan yararlanabilirsiniz. Eğer böyle bir niyetiniz ve maddi olarak da imkanınız varsa, düşük primle ihya hakkından yararlanmak için son başvuru süresi 1 Şubat 2021 Pazartesi, süreyi kaçırmamanızda fayda var.

  15. Ramazan dedi ki:

    Selamun aleyküm cümleten bırşey danışmak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim babamın 1986 yılında ilk giris gozukuyor ama gun gozukmuyor e devlette baktımızda 4a hizmet tum dokume 96 da sıgorta yatmıs gozukuyor bu 86 da giris nasıl oluyor ama e devlette gozukmuyor anlamadık bı turlu yardımcı olursanız sevinirim cok Tesekkur ederım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aleykum Selam. Babanız 1986 yılında herhangi bir işyerinde çalıştıysa, işyerinden sigorta girişi verilmiş ancak çalışmasına ait dönem bordrosu (prim belgeleri) verilmemiş olabilir veya dönem bordroları da verilmiş ancak arşivlerde kalmış, sigortalı hizmetleri elektronik ortama aktarılmamış olabilir. Bu konudaki açıklama https://www.isvesosyalguvenlik.com/sadece-sigorta-girisi-olup-gunu-olmayanlara-kotu-haber/ başlıklı yazıda yer almaktadır.

  16. lokman dedi ki:

    selamın alaykum kolay gelsın hocam daha once sıze tanısıp. 1995 gırısım olan bagkuru 2008 de borcumdan dolayı sıldırmıstım subat ayın 29unda bagkuru yabılandarmak ıcın sgk ya talepte bulundum benden bır dılekce alıp 10 vy 15 gun zarfında ısınızı hallerız dedıler ama buzaman aralında yyabılandırma bıttı yabılandırmayı kacırdımmı acaba ama yabılandırma bıtıs tarıhınde 2 gun evvel basvurmustum. bırde hocam atıyom 1995 ve 2008 aralınıgındakı pırım fıyatlarındanmı hesaplanır saygılar ….

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Aleykum Selam. Siz başvuru süresi bitmeden başvurunuzu yaptınızsa sorun olmaz, SGK ödemeniz gereken ihya primini hesaplayıp size bildirir. Bildirmese bile bu ayın sonuna doğru SGK’ya uğrayıp sormanızda fayda var. 1995 – 2008 arasındaki primler üzerinden hesaplama yapılır, üzerine sadece enflasyon farkı eklenir.

  17. lokman yesıloz dedi ki:

    mrb ben 1995 tarıh gırıslı 10 yıllık bagkur borcumu ıhya kanunundan ve aftan yaralanarak satın aldım 3600 gunumu. ancak 2005 ta 700 gun tarım bagkuru yatırdım ve son rasında beyder bey 1350 gunde sıgortam yattı toplamda 5650 gunum oldu ama bu arada hıc yabılandırmadıgım ek 5 sıgorta borcum var oda bıraz fazla uctet tutuyo ek 5 borcum sıldırme hakklım varmı sılınırse sayet bagkurdanmı sıgortanmı emeklı olurum ne zaman emeklı olurum tsk kolay gelsın saygılar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sigortadan çıkış için başvurmanız halinde en son primi ödenmiş ayın sonu itibariyle sigorta çıkışınız yapılır, prim borçlarınız da silinir. Ek-5 prim borcu olan aylar silinince son 2520 günlük fiili hizmet süresi (prim günü) içerisinde Bağ-Kur kapsamındaki gün sayısı fazla olursa Bağ-Kur şartlarında emekli olabilirsiniz. Yaş hariç 5400 günle kısmi emekli, 9000 günle normal emekli olabilirsiniz.

      1. Aydın dedi ki:

        Bagkur borcum vardı 12.000 tl şimdi ise 4500 tl olmus prim gunlerim silinmiş bunun tamamını ödesem olurmu

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          7256 sayılı Yapılandırma Kanunu gereği, Kasım ayı ve öncesine ait prim borcu olan Bağ-Kur’luların prim borçları ve bu borçların ait olduğu aylarla ilgili Bağ-Kur hizmetleri silindi. 4500 TL 2020/Aralık, 2021/Ocak ve Şubat aylarına ait prim borçlarının toplamıdır. Silinen hizmetlerinize ait borçları ihya kapsamında yeni prim tutarı üzerinden ödeyebilirsiniz, sonraki aylara ait primleri de zaten ödemeniz gerekir, ödemezseniz süresi geçtikten sonra faiz işlemeye başlar. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/borclu-bagkurlularin-borclari-ve-hizmetleri-yine-silinecek/)

  18. erkan dedi ki:

    çalışılmış,vergi ödenmiş,sonra bu hakkınızı ödeyerek kullanmak istiyorsunuz,yollar kapalı ilginç))))

  19. Kürşat dedi ki:

    Merhaba 2011 /2018 yılları arasında bağkur statüsünde isteğe bağlı ödenen günler ihya olurmu sonuçta bağkur?müracaat ettim halen on değerlendirme yazmakta ???

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İsteğe bağlı sigortada silinmiş hizmetleri ihya imkanı yok, vergi mükellefiyeti, şirket ortaklığı gibi nedenlerle Bağ-Kur sigortalısı olanlar için ihya imkanı var.

  20. lokman dedi ki:

    mrb kolay gelsın cok yardımcı oluyorsunuz vatandasa. daha onceden sızden yardım alarak bagkur ıhyasından faydalandım fakat 1995 ve 2008 arası ıcın basvurdum bana toplam 3667 gun ıhya yampıslar ama normalınde 4000 kusur gun olması lazımdı 3667 gun yapmıslar ve prım parası 23700tl borc cıktı. ana para yufe falan dıyorlardı bence bıraz fazla normalmı bu ucret . saygılar kolay gelsın saygılar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hesaplanan tutar fazla mıdır, dolayısıyla yanlış hesaplama mı yapılmıştır, 4000 gün yerine niçin 3667 gün çıkmıştır bunu biz bilemeyiz. Çünkü ihya ettiğiniz hizmetler hangi ay ve yıllara ait, bu bilgiler ancak dosyanızdan görülebilir. İhya işlemlerinizi yapan memur ile görüşün ondan bilgi alabilirsiniz ancak.

  21. Süleyman dedi ki:

    İhya başvurusu yaptım 1993 girişim var toplam borç 84750 lira çıktı 31 Mart son ödeme tarihi 7600 gün sayısı vermişler 1971 doğum luyum nezaman emekli olabilirim
    84750 lirayı yatırmak avantajlı mı yoksa
    emekli yaşımı beklemekmi avantajlı saygılarımla

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bağ-Kur’da emeklilik yaşını hesaplamak maalesef zor, SSK’daki gibi doğrudan ilk sigorta başlangıç tarihi alınmıyor, boşluklar düşülüyor. Bu nedenle emeklilik yaşınızı biz bilemeyiz. 84750 lirayı yatırma konusuna gelince, normalde yapılandırma (7256) dışında bugün ihya yapacak olsaydınız bir günlük ihya için 41,14 TL ödemeniz gerekirdi. İleride bir daha böyle cazip ihya imkanı gelir mi bilmiyoruz, bu nedenle imkanınız varsa ödemenizde fayda var.

  22. Süleyman dedi ki:

    1993/2005 arası 4525 gün
    2009/2015 arası 2010 gün
    2015/2018 arası 1110 gün
    İhya başvurusu gelen ödenmesi
    Gereken gün sayısı 7645 gün efendim
    Ben sadece 4525 gün yatırmak istesem
    Oluyormu hocam saygılar sunarım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Silinen Bağ-Kur hizmetlerini ihya işlemi hizmet borçlanması gibi değil, kişinin istediği gün sayısını ihya etme şansı yok, ya hep – ya hiç mantığı geçerli. Ancak ihya edilecek Bağ-Kur hizmetleri tek bir Kanunla değil de farklı Kanunlarla silinmişse, belki kanuna göre seçim yapma hakkı vardır. Örneğin ben şu kanunla silinen Bağ-Kur hizmetlerimi ihya etmek istiyorum, şu kanunla silinen hizmetlerimi ihya etmek istemiyorum gibi bir seçim hakkı vardır. Böyle bir hak varsa ve yukarıdaki 4525 gün farklı bir kanunla, diğerleri farklı kanunlarla silinen hizmetlere aitse o zaman bahsettiğiniz seçenek mümkün olabilir. Bu konuyu SGK ile görüşüp duruma göre ödeyip ödememeye karar verebilirsiniz.

  23. Kadir adan dedi ki:

    İyi akşamlar babamın doğum tarihi 20.07.1969 tescil tarihi 01.05.1995 İhya olarak eve kagıt geldi bu şekilde yazıyor

    borçlanılan gün sayısı 5442
    Ödenecek borç tutarı 31.556
    Son ödeme tarihi 31.03.2021

    Ne zaman emekli olur ve bu parayı ödesekmi.

  24. Süleyman Danışmaz dedi ki:

    Merhaba,
    Ben Süleyman Danışmaz,ihya başvurusu neticesinde belirlenen parayı 15 Nisan 2021 tarihinde gecikme zammı ile birlikte Ziraat Bankası ilgili hesabına yatırdım.Ancak SGK kez.Ereğli müdürlüğü memuru ve ayrıca müdür bey de dahil olmak üzere 30 Nisan’a uzatılan ödeme süresinin benim için geçerli olmadığını söyleyerek yatırmış olduğum parayı iade etmeyi teklif ettiler. Ben burada bir yanlışlık olduğunu söyledim ancak dinletemedim. Ne yapmam gerekiyor.Saygılarımla

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İhya priminin ödeme süresi ilk taksit ödeme süresiyle birlikte Mart ayı sonuna uzatılmıştı, siz bu süreyi kaçırmışsınız, bir ay içerisinde yani Nisan sonuna kadar gecikme faiziyle birlikte ödeme imkanı normal borçlarını yapılandırıp peşin ödemeyi (bir defada ödemeyi) tercih edenler için geçerli, ihya primi için geçerli değil bildiğimiz kadarıyla.

  25. Mehmet dedi ki:

    Merhaba,ihya talebim 07.12.2020.sonrası emeklilik servisine müracaat ettim.12.04.2021.de 7256.ek.2.belgesini aldım.ama kredi alamadım.sonra.20.nisanda
    Sosyal medyada bakan’ımızın bir demecini okudum.borcunu ödeyemeyen vatandaşlar 30.nisan 2021.de peşin yapılandırma üzerinden zamlı olarak yatırırlarsa hakları kaybolmaz demişti bende denizbanktan kredi ile gss.borcumda dahil olmak üzre borcu kapadım ama mersin sgk.başvurumu onaylamadı sistem parayı kabul ettiği halde.lütfen aydınlatırmısınız.teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İhya prim borcunun Mart ayı sonuna kadar ödenmesi gerekirdi, Nisan sonuna kadar tanınan süre diğer prim borçlarını yapılandıranlar için geçerliydi, SGK bu nedenle yani ihya primini süresinde ödemediğiniz için talebinizi reddetmiştir.

  26. ERCAN dedi ki:

    Hocam kolay gelsin ben 2005 vergi mukelefiydim . Ançak 2008 de cıkan ihya başvurusunda bulundum borlarımı ödedim .2005 ten 2008 ze olan diyer ihya günlerimi nasıl ala bilirim vergi dairesinde de yazı aldım vergiye mukelef oldugumu bildiren yazıyı nasıl yapa bilirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hem 2008 de cıkan ihya başvurusunda bulundum borlarımı ödedim demişsiniz, hem de 2005 ten 2008 ze olan diyer ihya günlerimi nasıl ala bilirim diye sormuşsunuz, yazdıklarınız çelişiyor. SGK Bağ-Kur sigortalılığınızı 1 Ekim 2008 tarihinde başlattı, öncesine ait Bağ-Kur hizmetleri görünmüyor mu, kastettiğiniz bu mu ?

  27. Cengiz dedi ki:

    İstege baglı bir yılimı af çıktı dilekçeyle başvuru yaptım sildirdim tekrar borçlanabilirmiyim benim söylemim afta sildirdigim borç soruyorum 12 ay yatırmassam soliniyo onu biliyorum afla sildirdigimi soruyorum

  28. Kivanc değişmez dedi ki:

    Kredili ihya yapılandırması yaptım emeklilik için kredi alamadik peşin yatırdım fakt son gün 30 Kasım ben 1 Aralık’ta yatırdım banka gecikme cezası ile tahsil etti fakat emekli olamadım 1 gün ile kaçırdım

  29. serdar dedi ki:

    meraba ben 1995 , de bağkur tesçilim var 2005 de bağkuru sildirdim 10 yıl borçlanmak için ortalama ne kadar para cıkar

  30. Mehmet KIYAK dedi ki:

    1983 HV .astsb.okuluna giriş yaptım.1984 den 1988 yıl sonuna kadar görev yaptım…2009dan şu an ile şirket ortağı olarak bağkurluyum…emeklilik için SGK hesaplattığımda ..1983_ ile 1984 arası sistemde görünmüyor ne yapmalıyım…

  31. Bırgul dedi ki:

    1994 senesinde bır lımıtet srk.. Ortagı.. Hatta müdürü olarak bagkura kaydım yapıldı sanarken başvuru bile yapılmadıgını ögrendım.. Bu konuda yapabileceğim bir şey varmı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer şirket ortaklığınız devam ettiyse sadece 1 Ekim 2008 sonrasına ait primleri ödeyebilirsiniz, öncesiyle ilgili bir hak talep edemezsiniz.

  32. taner dedi ki:

    merhabalar 2017,2018 yılında bakur borcum silindi tekrar yani 2022 veya 2023 yılı içerisinde2017 ve 2018 de silinen bağkur borcumu ekrar ödeyip silinen günlerimi akif hale getirebilirmiyim teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Hizmet ihyası kapsamında silinen süreye ait primlerin tamamını güncel tutar üzerinden ödeyip aktif hale getirebilir yani canlandırabilirsiniz.

  33. Mehmet ali oruç dedi ki:

    Öncelikle teşekkür ederim ben eyt kapsamında emeklilik hakkım doğuyor ancak 4590gün uykuda günüm var bugün itibarıyle 350bin yılbaşından sonra500küsur olacak yapılandırma kanunu çıkarmı acaba bugün başvuru yapsam başvuru yaptıktan sonra çıkan aftan faydalana bilirmiyim

  34. Fatma Tansel TUNCEL dedi ki:

    merhaba

    Eşimin çifçi bağkur + sgk var. 1770 gün bağkur üzerine sgk lı olarak çalıştı . Sgk nın bize söylediği ödenmemiş dondurulmuş 830 günü vardı. Bu süre emekli olması için yeterli .Başvuru yaptık. Ziraat odasından evrak getirin dendi. Ziraat odasıda 26 12 2022 tarihli çıkış yapmış. Çıkış yanlış yapılmış.2015 Çıkış olması gerekiyordu . Biz dondurulan süreyi istedik .Şu anda sgk bize 2813 gün 202.355,,83 TL Borç çıkardı. Bunu düzeltme şansızmız varmı dır ?

  35. Ziya Düzen dedi ki:

    ..93 ile 2008 arasındaki pirim tutar ücreti ne kadar tutuyor ?

  36. fevzi korkmaz dedi ki:

    2009 la 2011 arası çiftçi bağkurum sılinmış dıyorlar o yılarımdakı bağkur gunlarımı nasıl alabilirım yardımci olusanız sevınırım

  37. Hafize ilter dedi ki:

    Merhaba 1987 yılında 8 ay bagkur da kaydım var esnaf odası kaydım ve vergi Nom var ama hiç pirim ödemedim borçlanabiliyormuşum saygılar

  38. Bülent AKKUŞ dedi ki:

    Hocam iyi gunler 2004 yili nisan ayindan 2013 yili mart ayina kadar 3235 gun silinen dondurulan bagkurum var bunlari yapilandirma kapsaminda odenecek prime esas tutar ait oldugu yila ait prime esas tutar hesabindan mi hesaplaniyor teşekkürler

  39. Serkan Arda dedi ki:

    1981 doğumluyum 1998.in Birinci yanı Ocak ayına ait süt faturam var bağkur kesintisi yapılmış hayrıca2003-2006arası sigortam var daha sonra 2007.bin mart ayından itibaren .2023 Şubat ayı dahil aktif ödüyorum ben EYT kapsamında nezaman emekli olabilirim

  40. Fatih dedi ki:

    Merhaba 2009 2020 tarihleri arasında Bağ-Kurumu sildirmiştim şimdi ihya yaptırım 31 Aralık 2022 den önce bana 297 bin ödemeniz gerekli dediler 3 ay içerisinde şimdi yeni çıkan vergi affından yararlanırsam ihya için ödemem gereken tutar ne kadara düşer

  41. Şenol Beceren dedi ki:

    Benim 3170 gün bagkurum var fakat bana 1800 gün gerekli sadece bunu ödeyerek emekli olabilir miyim