Şirket Ortakları ve Yöneticilerin SGK’ya Borçlardan Sorumluluğu

Şirket Ortakları ve Yöneticilerin SGK’ya Borçlardan Sorumluluğu
14 Nisan 2019 13:52

Bazı istisnaları hariç Sosyal Güvenlik Kurumunun prim ve diğer alacakları da diğer kamu alacakları gibi 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine tabidir.

Bu istisnalar ise 6183 sayılı Kanunun Gecikme Zammı, Nispet ve Hesabı başlıklı 51 inci, Tahsil zamanaşımı başlıklı 102 nci ve Tahsil imkansızlığı sebebiyle terkin başlıklı 106 ncı maddeleridir. Bu konularda Sosyal Güvenlik Kurumunun kendi mevzuatı yani 5510 sayılı Kanun hükümleri uygulanır.

Öte yandan şirket ortaklarının ve yöneticilerinin sorumluluğu ise 6183 sayılı Kanunun Limited şirketlerin amme borçları başlıklı 35 inci maddesi ile Kanuni Temsilcilerin Sorumluluğu başlıklı Mükerrer Madde 35 inci maddesinde düzenlenmiştir. Dolayısıyla işveren konumundaki şirketlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim ve idari para cezası gibi borçlarından şirket ortakları ile şirket yöneticilerinin sorumluluğu konusunda genel olarak SGK 6183 sayılı Kanunun bu iki maddesini dikkate almaktadır.

Ancak 6183 sayılı Kanunda yer alan hükümlerden farklı olarak 5510 sayılı Kanunun Primlerin ödenmesi başlıklı 88 inci maddesinin yirminci fıkrasında “Kurumun sigorta primleri ve diğer alacakları haklı bir sebep olmaksızın bu Kanunda belirtilen sürelerde ödenmez ise kamu idarelerinin tahakkuk ve tediye ile görevli kamu görevlileri, tüzel kişiliği haiz diğer işverenlerin şirket yönetim kurulu üyeleri de dahil olmak üzere üst düzeydeki yönetici veya yetkilileri ile kanuni temsilcileri Kuruma karşı işverenleri ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur.” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla 5510 sayılı Kanunda yer alan bu hüküm nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarından şirket yöneticilerinin sorumluluğu konusundaki SGK uygulamaları 6183 sayılı Kanun hükümlerinden farklı uygulanmaktadır. Kurum uygulamalarında 5510 sayılı Kanun hükümleri yanında Sosyal Güvenlik Kurumunca 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna Göre Kullanılacak Yetkilere İlişkin Yönetmelik ile 2011/53 sayılı İcra takip haciz ve satış işlemleri genelgesi gibi diğer alt mevzuat hükümleri dikkate alınmaktadır.

Bu hükümler ve mevcut uygulamalar doğrultusunda şirket ortakları ile yöneticilerinin Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarından sorumluluğu konusu aşağıdaki gibi üç ayrı başlıkta ele alınabilir.

Limited Şirket Ortaklarının SGK Alacaklarından Sorumluluğu

Şirkette müdürlük veya başka herhangi bir temsil yetkisi olmayan limited şirket ortakları, ortağı oldukları şirketin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarından, sadece şirketteki sermaye hisseleri oranında doğrudan sorumludurlar. Ayrıca SGK şirketin borcunu önce şirket tüzel kişiliğinden tahsil etme yoluna gider, ödeme emrini ilk önce şirket tüzel kişiliğine gönderir, şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan Kurum alacağı kalırsa o zaman şirket ortağından tahsil etme yoluna gider. Eğer şirket tasfiye edilmiş ise ortada herhangi bir şirket tüzel kişiliği kalmamış olacağından bu durumda doğrudan şirket ortaklarından Kurum alacağını tahsil etme yoluna gider.

Anonim Şirket ve Diğer Şirket Ortaklarının SGK Alacaklarından Sorumluluğu

Anonim şirketlerde sadece yönetim kurulu üyesi olan şirket ortakları ortağı oldukları şirketin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarından sorumludur. Yönetim kurulu üyesi olmayan ve şirkette herhangi bir idarecilik görevi veya temsil yetkisi de bulunmayan anonim şirket ortaklarının ise şirketin SGK’ya olan borçlarından dolayı herhangi bir sorumlulukları bulunmamaktadır.

Öte yandan limited şirketlerden farklı olarak anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olan şirket ortakları, sermaye hisselerine bakılmaksızın şirketin tüm borçlarından dolayı sorumludurlar. Limited şirketler dışındaki diğer şirket ortakları için de aynı durum geçerlidir.

Şirket ve Diğer Tüzel Kişiliklerin Yöneticilerinin SGK Alacaklarından Sorumluluğu

Bu kapsama; şirketlerin, vakıf, dernek, kooperatif gibi diğer tüzel kişiliklerin üst düzey yönetici veya yetkilileri ile kanuni temsilcileri girmektedir. Tüzel kişiliği haiz işverenlerin üst düzey yönetici ve yetkililerinin kimler olduğu ve sorumluluklarının şekli Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ile Medeni Kanun ve ilgili diğer mevzuatlarda belirlenmiştir.

5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesinin yukarıda belirtilen yirminci fıkrası ile 2011/53 sayılı Genelge hükümleri uyarınca, limited şirketlerin müdürleri, üst düzey yöneticileri ve kanuni temsilcileri, aynı şekilde anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, üst düzey yöneticileri ve kanuni temsilcileri, diğer şirketlerin ve vakıf, dernek, kooperatif gibi tüzel kişiliklerin müdürleri, başkanları, üst düzey yöneticileri ve kanuni temsilcileri Sosyal Güvenlik Kurumunun tüm alacaklarından dolayı birlikte ve müştereken sorumludurlar. Dolayısıyla bunların şirketteki sermaye hisselerine bakılmaz. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu tüzel kişilikle birlikte aynı anda üst düzey yönetici ve yetkililer ile kanuni temsilcilere de ödeme emri gönderir, aynı anda hem tüzel kişilikten, hem de üst düzey yönetici ve yetkililer ile kanuni temsilcilerden Kurum alacağını tahsil etme yoluna gider. Hatta bunlar müştereken ve müteselsilen (birlikte) sorumlu oldukları için, SGK imkanının bulursa tüm Kurum alacağını üst düzey yönetici, yetkililer veya kanuni temsilciden birinden tahsil edebilir. Bu durumdaki kişinin diğer kişilere rücu edip, dava açması ve Kurumun kendisinden tahsil ettiği alacağın diğer kişilerin hissesine düşen kısmını onlardan tahsil etmesi gerekir.

Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, limited şirket ortaklarının SGK alacaklarından sorumluluğuyla ilgili olarak yukarıda Limited Şirket Ortaklarının SGK Alacaklarından Sorumluluğu başlıklı bölümde yer alan açıklamalar, şirkette üst düzey yönetici, yetkili veya şirketin kanuni temsilcisi olan limited şirket ortakları için geçerli değildir. Bunlar sermaye hisselerine bakılmaksızın şirketin tüm borçlarından sorumlu oldukları gibi, SGK şirket tüzel kişiliği ile birlikte aynı anda bunlara da ödeme emri gönderebilir, alacağını tahsil yoluna gidebilir.

Aynı şekilde yönetim kurulu üyesi olmayan anonim şirket ortaklarının, şirketin SGK’ya olan borçlarından dolayı herhangi bir sorumlulukları bulunmadığı halde, yönetim kurulu üyesi olmamakla birlikte şirkette üst düzey yönetici, yetkili veya şirketin kanuni temsilcisi olan anonim şirket ortakları da tüm borçlardan sorumludurlar.

Benzer şekilde, şirkette, dernek, vakıf veya kooperatifte herhangi bir ortaklığı veya üyeliği olmayan, ancak üst düzey yönetici, yetkili veya kanuni temsilcilik görevi olan kişiler de o şirket, dernek, vakıf veya kooperatifin SGK’ya olan borçlarından tüm borçlarından sorumludurlar.

Ancak üst düzey yönetici veya yetkilileri ile kanuni temsilcilerin yukarıda belirtilen sorumlulukları yine Kanun hükmü gereğince, sigorta primleri ve diğer alacakları haklı bir sebep olmaksızın Kanunda belirtilen sürelerde ödenmeyenler için geçerlidir.

Şirket Ortaklarının veya Üst Düzey Yöneticilerin Sorumlu Oldukları Dönem

6183 sayılı Kanunun 35 inci maddesinin ikinci fıkrası ve 2011/53 sayılı Genelge gereğince, limited şirketlerde ortağın şirketteki sermaye payını devretmesi halinde, payı devreden ve devralan şahıslar devir öncesine ait olan ve devir tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan SGK alacaklarının yani devreden ve devralan şahıslar, şirketin devir tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş borçlarının ödenmesinden müteselsilen sorumludurlar. Dolayısıyla devrederek ortaklıktan ayrılmış olan kişi devir öncesine ait olan ve devir tarihi itibarıyla ödenmemiş borçlardan, şirkete yeni ortak olan kişi ise kendi dönemine ait borçlar yanında payını devraldığı kişinin dönemine ait borçlardan da sorumludur.

Anonim şirket yönetim kurulu üyeleri yönetim kurulu üyesi oldukları dönemde, üst düzey yöneticiler de aynı şekilde görevde bulundukları dönemde tahakkuk eden borcun tamamından sorumludurlar. Bunların görevleri sona ermiş olsa dahi görevde bulundukları dönemde tahakkuk eden borçtan dolayı sorumludurlar. Anonim şirket yönetim kurulu üyeleri ile üst düzey yöneticiler, bu görevlerinin sona erdiği tarihten sonra tahakkuk eden borçtan ise sorumlu tutulamazlar. (isvesosyalguvenlik.com)

Esman DİLLİ *

———–

* Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu

YORUMLAR

  1. SİNAN SAĞIR dedi ki:

    ben sigortalı olarak bir şirkette 5 yıldır çalışıyorum. anonim şirketimizin sgk borcu var. yönetim kurulunda ve şirket ortağı değilim. sadece şube müdürü olarak açılış işlemlerini gerçekleştirdim. sigortalı çalışan olduğumu söylememe rağmen şirket borçlarından sorumlusun dediler. ne yapmam lazım yardımcı olabilirmisiniz.

    1. Admin dedi ki:

      SGK sizi de yönetici olarak kabul etmiş bu nedenle borçtan sizi de sorumlu tutmuş. Eğer size herhangi bir borç tebliğ edildiyse önce SGK’ya gerekçelerini belirterek itiraz etmeniz, reddedilirse söz konusu şirkette yönetici konumunda olmadığınız, 5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesinin yirminci fıkrası kapsamına girmediğiniz, dolayısıyla söz konusu şirketin SGK’ya olan borçlarından dolayı sorumlu olmadığınızın tespiti için İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.

      1. Gokce dedi ki:

        Merhaba, vefat eden babamızın, yönetim kurulu başkanı olduğu anonim şirketi 2019 yılında devretmiş olmasına rağmen şirketin 2017 dönemine ait sosyal güvenlik primi borçları dolayısıyla varisleri olan bizlere borç tebligatı geldi. Vefat sonrası sgk’dan borcu yoktur yazısı almıştık, bahsettiğim şirketteki bu borç tebligatından sonra başka bir şehirde başka şirketle ilgili de sgk borcu geldi. Varisler olarak babamıza ait herhangi bir şehirde, herhangi bir şirketle ilgili başka borç olup olmadığını nasıl sorgulatabiliriz, nerden öğrenebiliriz?

    2. Yüsra dedi ki:

      2007- 2010 arasında Limited ve Anonim Şirketlerinde ortaklığım vardı. Limited ve Anonim Şirketlerinde sadece ortaklığım vardı. Herhangi bir yetki ve müdürlüğüm yoktu. Ama sgk 2012’den itibaren anomim Şirketi nedeniyle yetim maaşımdan kesinti yaptı. Ldt ve Anonim sgk borçları için 7440 yapandirmaya başvurdum. Ödeme planları gönderildi. Denizli sgk dışındakiler Anonim yetki ve yönetim kurulu üyesi olmadığım için borçları yapilandirmadi. Denizli odeme planı gonderdi. İtirazlarım sonucu Anonimden sorumlu olmadığımı bildirdiler. Kesintileri sorduğumda biz onları ldt aktardık dediler. Ama Ödeme planları itirazlardan önce gelmisti. Bana kesintilerin aktarilmasindan sonra herhangi bir şey gelmedi. Ödeme rakamı değişmediği dediğimde yapılandırma olmadan aktardık dediler. Sorum benim dilekcem olmadan kurum ltd Anonim arasında para akışı yapabilir mi? Haksız yapılan maaş kesintileri için nasıl bir süreç izlemem gerekir?
      Bu kesintiler geri ödenir mi? Faiz işler mi?

  2. sinan yıldırım dedi ki:

    Merhabalar, ltd şti firmasında , sigortacılık mezunu olduğum için şirkete sadece sigortacılık faliyetlerinden sorumlu müdür olarak atandım. Ancak müdür olabilmem için ortak olmam gerektiğini bundan dolayıda %1 oranında hisse devir ettiler. Sorum şu sgk borcunun tamamından beni sorumlu tutmaktadırlar. Ancak bu fimrya müdür olduktan 6 ay sonra ayrılıp başka bir firmada 8 yıl çalışmaktayım. SGK ‘ya gidip neden beni tüm borçtan sorumlu tutuyorsunuz diye srduğumda müdür olduğumu söylemektedirler. ( Aynı şirkette sigorta işlemleri dışında Muhasebe, vergi , harç, ceza gibi işlerden sorumlu müdürde vardır. ) bu dujrumda nasıl bir yol izlemeliyim.

    1. Admin dedi ki:

      SGK sizi sadece ortak olduğunuz döneme ait borçtan sorumlu tutuyordur muhtemelen, yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere limited şirketlerde sadece ortak olanlar hisseleri oranında şirketin SGK’ya olan borçlarından sorumludurlar, ancak şirket müdürleri ise hisselerine bakılmaksızın tüm borçtan müştereken ve müteselsilen sorumludurlar. Eğer siz tüm borcu SGK’ya ödemek zorunda kalırsanız diğer ortaklara rücu edebilir, onların hisselerine ait kısmı onlardan tahsil için dava açabilirsiniz. Bu konuyla ilgili SGK işlem ve uygulamalarına itiraz için de iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  3. İsmet dedi ki:

    2016 yılında ortaklığından ayrıldığım şirket 2018 deki vergi affında ortak olduğum süredeki SGK borçlarından dolayı borçlarını taksite bağlamış.Lakin bu taksitleri ödeyememiştir. Bu borçlardan hala sorumlu muyum? Kendim o süreçteki borçlar için yeni vergi affını değerlendirebilir miyim ?

    1. Admin dedi ki:

      Bu borçlardan ödenmediği sürece sizde sorumlu olursunuz, eğer şirket limited şirketse ve ortaklık dışında yönetici falan değil idiyseniz sadece şirketteki hisseniz oranında borçtan sorumlu olursunuz.

      1. Oktay Doğu dedi ki:

        Eski şirket yöneticinin hisse devrinden sonra yeni yöneticiler kamu borçlarını yapılandırır sa artık borcun muhteviyatı değişeceği için eski yöneticiler üzerinde hisse devri öncesi geçmiş dönem borçlarından sorumlu tutulmamaları gerekir.

        1. Semih BOYACIOĞLU dedi ki:

          Meraba şirket 2011 kuruluş 1 ay müdür olarak görünüyodum yönetim kurulu kararıyla 1 ay sonra ayrıldım SGK dan borç çıktı kendi hisseme düşen ödemeyi nasıl hesaplattırabilirim yapılandırma yapmak istiyorum yardımcı olabilirmisiniz

  4. YUSUF dedi ki:

    ben limited şirket ortağıyım. şirkette %20 payım var. şirketin borcu var ama şu ana kadar ödeme emri veya icra takibi yapılmadı. Acaba ben sgk ya gidip kendi payıma düşen borcu ödeyip borçtan kurtulabilir miyim.

    1. Admin dedi ki:

      Normalde limited şirketlerde işveren şirket borcunu ödemez yani borç tüzel kişilikten tahsil edilemez ve Kurumun şirket ortaklarına yönelmesi gerekirse bu aşamada şirket ortağının hissesi oranında borçtan sorumluluğu dikkate alınır. Şu anda yapacağınız ödemeyi SGK kabul edebilir, ancak ilerde ödenmeyen borç çıkarsa bu durumda daha önce yaptığınız ödemeyi dikkate alıp SGK sizden borcu tahsil yoluna gitmekten vazgeçer mi bilemiyoruz.

  5. özlem aktaş dedi ki:

    merhaba lütfen acil bilgi almam lazım…ltd şirketimi tasfiye ettim ama öncesinde SGK dan ceza yemişim ciddi sorunlarım vardı ve benim bundan haberim olmadı, tasfiye ettikten 2ay sonra adresime tebligat geldi 60000 tl ceza kesmişler ve benim ödeme şansım yok nasıl bir yol izlemeliyim,ayrıca eşim vefat etti emekli sandığından ondan aldığım maaş gelirim var buna haciz koyabilirler mi. lütfen yardımcı olurmusunuz.

    1. Admin dedi ki:

      Gelen ceza sizin şirket ortağı olduğunuz döneme aitse bu borçtan sorumlu sayılırsınız, eğer siz şirkette yönetici (müdür v.s.) konumunda değil idiyseniz sadece şirketteki hisseniz oranında bu borçtan sorumlu olursunuz. Normalde 5510/93. madde gereği eşinizden dolayı aldığınız ölüm aylığına sizin onayınız olmadıkça SGK haciz koyamaz. Ancak SGK kendi alacağı olduğu için haciz koyabilir. Bu durumda da söz konusu maddede 88. maddede belirtilen alacaklarla ilgili olarak SGK’nın haciz koyabileceği belirtildiğinden, 88. madde de prim borçlarıyla ilgili olduğundan, maaşınıza gelen hacze itiraz edebilirsiniz. (Bkz. Emekli-Dul-Yetim Aylığına Haciz Konulabilir mi ?)

  6. Celalettin dedi ki:

    kooperatif yöneticileri, yönetimde olduğu dönemdeki sgk borçlardan mı sorumludur? yoksa tüm borçlardan mı. kendinden önceki ve sonraki taahhuk eden borçlardan sorumlu mudur.

    1. Admin dedi ki:

      Yönetici olduğu döneme ait olup o dönemde ödenmesi gereken borçlardan sorumludur. Ayrıca yönetici olduğu dönemden öncesine ait olmakla birlikte o dönemde tahakkuk eden veya tebliğ edilen borçlardan da SGK sorumlu tutabilir.

  7. oktay dedi ki:

    MERHABALAR
    Ben kayseriden yazıyorum bir kooperatifte 2016 ile 2019 yılları arsı yönetim kurulu 3 yıl görev yaptım.Sizde taktir edersinizki bire bir bu işin içindekiler hariç benim ğibi görev yapanlar,yani ben sadece ismim geçti.Hiç bir şekilde aldıklarına ve verdiklerine karışmadım.Zaten karışsakta ufak tefek şeylerle oldu bittiye getiriyorlar.
    Sıkıntılarından dolayı 2019 daki yönetime girmedim fakat sıkıntısından kurtulamadım,2015 yılından bu zamana kadar olan sıtopaj ve bunun gibi vergileri ödemediğinden dolayı toplamı 215 bin tl borç geldi.Benim dönemim arası bana gelen 81 bin tl benle beraber 8 kişiye daha gitmiş herkesin dönemine göre.
    Bundan benim sorumlulugum nedir ben kamuda khk ile gecen biriyim asgari ücretten biraz fazla almaktayım kooperatifin önce mal varlıgına bakılıp,orda bişey bulunamazsa biz yönetim kuruluna bizlerde birşey bulunamazsa kooperatif üyelerine mi gider.Bu borç
    Şu an herkez halinden memmun 8 kişiye gitmiş ödeme tebligatı ilk bana geldi.kooperatiifn bitmemiş 2 adet biri % 75 biri % 65 seviyesinde bina sı var ama zannedersem onlarda arsa sahibinin üstünde.Ben bordrolu çalıştıgım için maaş haczi olur 4/1 kesilir diyor vergi dairesi.Maaş kesilmesinden başka başıma birşey gelirmi bunlarla tanışmadan önce daha karakol yolu bilmezdim bir de üstümde araba var.Diger 8 kişiden bildiğim kişilerin üzerine birşey olmadıgını biliyorum ama herkesin işi gücü devam ediyor kazançları var ve hala yönetimde devam edenler var baştan beri başkanj hala başkan burda en maduru ben oluyorum.bundan benim kurtuluşum en az etkiyle nasıl olur.bu borç hiç birinden birşey bulunmadıgını ve sadece benden kesildiğini düşünsek yıllarca sürer bu işlem doğrumudur neden sadece işi sabit bordrolu olandan tahsil yolu oluyor.Aklıma geldiği kadar yazmaya çalıştım inşallah açıklayıcı olmuşumdur olay kısa ve öz bu kadar.

    SAYGILAR SUNAR HAYIRLI İŞLER DİLERİM.

    1. Admin dedi ki:

      Sadece maaşınıza gelen hacizle kalmayabilir, vergi dairesi taşınır – taşınmaz malvarlıklarınıza da haciz koyabilir. Size gelen ödeme emrinin iptali ve Maliye’ye borcunuzun olmadığının tespiti (menfi tespit) için dava açın.

  8. oktay dedi ki:

    teşekkür ederim fakat benim görev yaptıgım dönemler oldugu için ( menfi tespit ) davasının faydası olurmu aracımı o zaman satış yapsam başkada maaş tan başka birşey yok zaten.

    1. Admin dedi ki:

      Borç tebliğ edildikten sonra aracınızı satmanız kurtarmayabilir, çünkü bu muvazaalı işlem olarak değerlendirilebilir. Menfi tespit davasını kazanıp kazanamayacağınızı biz bilemeyiz, sizin belirttiğiniz gerekçelere dayanarak bunu yazdık, aynı gerekçeleri ileri sürerek mahkemede borca itiraz edebilirsiniz, biz bunu kastettik.

  9. ALTAN dedi ki:

    15/06/206 tarihnde a şirketini ortak oldum ve müdürlüğü 5 yıl koydum. 30/06/2009 yılında şirketi sattım. ancak alıcı tescil yaptırmadı dah sonra sgk 2006/12-2007/01-2007/2-2007/3 ayları sgk borç gözüküyor . borç sahsıma çıkıyor ne yapmam gerekli teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Ticaret Sicil kayıtlarına göre borcun ait olduğu aylarda şirket müdürü idiyseniz SGK bu borçtan sizi de sorumlu tutar. Verdiğiniz bilgilere göre de o tarihlerde yani borçların ait olduğu aylarda şirket müdürü olarak görev yapmışsınız.

  10. Yusuf dedi ki:

    1. Aş de şirket ortağı (tek ortak) aynı zamanda yk üyesi (tek üye). Sgk hariç kamu borçlarına karşı mesuliyetini üzerinden nasıl bertaraf edebilir?
    2. Yk üyesi, yk da bulunmayan şirket ortağına 3. Şahıs olarak müdürlük verebilirmi? Verebilirse müdürlük alan şirket ortağı kamu borçlarına karşı sorumlu olur mu?
    Cevap için teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Yukarıdaki yazı sadece SGK’ya olan borçlar için geçerlidir ve müdür olarak atanacak 3. şahıs da yönetici olarak şirketin SGK’ya olan borçlarından sorumlu olur. Diğer kamu alacakları için 6183 sayılı Kanun hükümlerine bakabilirsiniz.

  11. cansu dedi ki:

    Merhabalar, öncelikle bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler. Şirkete 2000 yılında şube müdürü olarak atadıktan sonra 2 ay çalışıp istifa ettim ve başka bir şirkette çalışmaya başladım. Aradan 15 yıl geçtikten sonra şirketin taşeron firmasının benim istifa ettiğim tarihten çok sonra ödenmeyen sgk prim borçlarından dolayı tarafıma ödeme emri gönderildi.
    1-) İstifa etmiş olmama rağmen şirket bu durumu ticaret sicilde yayınlamamış, burada benim sorumluluğum doğabilir mi,
    2-) şirketin başka bir taşeron firmadan kaynaklanan sgk prim borçlarından dolayı şube müdürü olarak sgk benden bu borcu talep edebilir mi,
    3-) benim borcun doğduğu yılda başka bir şirkette sgk kaydımın olması ve söz konusu şirketten çıkışımın verilmesi beni bu sorumluluktan kurtarır mı cevaplarsanız çok sevinirim, iyi günler dilerim

    1. Admin dedi ki:

      1- SGK normalde Ticaret Sicili kayıtlarını esas alır. Elinizde bu konuya ait Noter onaylı belge varsa onunla SGK’ya başvurun. Eğer SGK kabul etmezse İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.
      2- 2000 yılında yürürlükte olan 506 sayılı Kanunun 87 nci maddesinde aynen; “Sigortalılar üçüncü bir kişinin aracılığı ile işe girmiş ve bununla sözleşme yapmış olsalar bile, bu kanunun işverene yüklediği ödevlerden dolayı, aracı olan üçüncü kişi ile birlikte asıl işveren de sorumludur.
      Bir işte veya bir işin bölüm veya eklentilerinde işverenden iş alan ve kendi adına sigortalı çalıştıran üçüncü kişiye aracı denir.”
      aracı denir hükmü yer almaktadır. Buradaki aracı ifadesinden taşeron kastedilmektedir.
      Aynı Kanunun 80 inci maddesinde de; “Sigorta primlerini haklı sebepleri olmaksızın, birinci fıkrada belirtilen süre içerisinde tahakkuk ve tediye etmeyen kamu kurum ve kuruluşların tahakkuk ve tediye ile görevli kamu görevlileri mesul muhasip, sayman ile tüzel kişiliği haiz diğer işverenlerin üst düzeydeki yönetici veya yetkilileri kuruma karşı, işverenleri ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur.”
      Sizin sorumluluğunuz yukarıdaki Kanun hükümlerinden kaynaklanmaktadır.
      3- O tarihlerde başka bir şirkette kaydınızın olması sonucu değiştirmez.

  12. hülya dedi ki:

    Merhaba öncelikle kolay gelsin benim öğenmek istediğim şu bizim bir ltd şirketimiz vardı 2 ortaklı şirket şu an aktif değil tasfiye edildi kapatıldı yanlız sgk borcu var ve biz yapılandırmadan faydalanıp ödemek istiyoruz. bu borç ortakların hisseleri oranında ödenmesi lazım değilmi biz sadece payımıza düşen kısmı ödeyebilirmiyiz şirkette müdürlük ataması falan yok ama her iki hıssedarda ortak imza yetkisine sahip böyle olunca borcun tamamındanmı mesul oluyoruz. bu aktif olan şirketler içinmi geçerli bir kanun maddesinde tahsil edilemeyen borçler için ortaklar hisseleri oranında sorumludur deniyordu ama madedeyi hatırlamadım. yardımcı olabilirmisiniz. çok tesekkür ederiz.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Limited şirket ortaklarının amme alacaklarından dolayısıyla vergi ve prim borçlarından hisseleri (şirketteki payları) oranında sorumlu olacağı hükmü 6183 sayılı Kanunda yer alıyor. Ancak SGK’nın anayasası olan 5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesinde ise aynen; “Kurumun sigorta primleri ve diğer alacakları haklı bir sebep olmaksızın bu Kanunda belirtilen sürelerde ödenmez ise kamu idarelerinin tahakkuk ve tediye ile görevli kamu görevlileri, tüzel kişiliği haiz diğer işverenlerin şirket yönetim kurulu üyeleri de dahil olmak üzere üst düzeydeki yönetici veya yetkilileri ile kanuni temsilcileri Kuruma karşı işverenleri ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur.” hükmü yer alıyor. Şirkette müdür olmasanız bile üst düzey yönetici olarak görev yaptınızsa (Ticaret Sicili Gazetesinde böyle bir hüküm varsa), o zaman SGK üst düzey yönetici olduğunuz tarih aralığına ait borçlar için şirketteki hissenize bakmadan tüm borçlardan sizi sorumlu tutar. Böyle bir durum yoksa borcun hissenize düşen kısmını yapılandırma kapsamında ödeyebilir ve borçtan kurtulabilirsiniz tabii ki.

  13. Ali Meşer dedi ki:

    Merhabalar kolay gelsin bnm şirketim var tek ortak benim ve iflasın eşiğindeyim kapatmak istiyorum nasil bir yol cizmem lazım acaba??ve sirketime ait yaklaşık 50 bin sgk borcum var ama odeyecek gücüm yok o borcun yada bnm akıbetim ne olur simdiden teşekkür ediyorum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şirketinizi kapatmak için ticaret sicili memurluğu ile görüşebilirsiniz, borçlarınızı ödeyebilecek durumda değilseniz şirketin iflasına karar verilmesi için mahkemeye başvurabilirsiniz. Borcunuz nedeniyle SGK 6183 sayılı Kanun kapsamında icra takibi başlatır, size ödeme emri gönderi ve mal beyanında bulunmanızı ister, ödememeniz halinde menkul – gayrimenkul – banka hesapları gibi taşınır ve taşınmaz malvarlığı ve hak – alacak araştırması yapar, sonucunda haczedilecek malvarlığı bulursa haciz işlemi uygular.

      1. Ali Meşer dedi ki:

        Teşekkür ederim

  14. Ahmet Demirtaş dedi ki:

    Iyi günler ben 5188 sayılı özel güvenlik kanununa göre limited şirketinde özel güvenlik yöneticisi olarak görev yapmaktayım sadece emniyet ve jandarmaya giden evraklara imza atıyorum diğer kamu kurumlarına hiç imza atmadım benim yönetici olduğum için şirketin vergi ve sgk borçlarından bir sorumluluğum olurmu çünkü biz özel güvenlik yöneticilerinin görev tanımı 5188 kanunda belirlenmiştir. Teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bahsettiğiniz şekilde sadece emniyet ve jandarmaya giden evrakları imzalama konusunda yetkiniz varsa, bunlar dışında şirkette karar alma, imza gibi yetkiniz yoksa, özellikle ödeme, tediye konusunda herhangi bir yetkiniz yoksa, ticaret sicilde müdürlük veya başka herhangi bir yetki kayıtlı değilse, dolayısıyla üst düzey yetkili değilseniz, şirketin vergi ve SGK borçlarından sorumlu tutulmayabilirsiniz. Ancak herhangi bir icra takibi başlatılması halinde SGK veya Maliye sizi de muhatap alabilir, o zaman bu hususları ispatlamanız gerekir. Çünkü 5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesinde kamu kurumları için sadece tahakkuk ve tediye ile görevli kamu görevlilerinin sorumlu olacağı belirtilmişken; özel sektörle ilgili olarak tüzel kişiliği haiz diğer işverenlerin şirket yönetim kurulu üyeleri de dahil olmak üzere üst düzeydeki yönetici veya yetkilileri ile kanuni temsilcilerinin sorumlu olacağı belirtilmiş, dolayısıyla daha geniş bir çerçeve çizilmiştir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/herhangi-bir-sirkette-isyerinde-mudur-veya-yonetici-olmak-guzel-ama/)

      1. AHMET DEMİRTAŞ dedi ki:

        saygı değer hocam cevabınız için teşekkür ederim. Tekrar rahatsız edeceğim ama benim özel Güvenlik Yönetici yetkilerim 5188 sayılı kanunun uygulanmasına ilişkin Yönetmeliğin 4 maddesinde Yönetici: özel güvenlik şirketlerinde özel güvenlik görevlilerine emir ve komuta etme,alınacak güvenlik tedbirlerini, sırasını ve zamanını belirleme ve değiştirme yetki ve sorumluluğuna sahip olan kişilerdir denmektedir. Bu kanuna göre Özel Güvenlik Dairesi Özel Güvenlik görevlisi göreve başlamadan önce Müracaat evraklarında imza sirkümü istediği için noterden x şirketi ünvanlı şirkete Yönetici olarak atandığımdan yapacağım her türlü işlemlerde şirket ünvanı altında kullanacağım aşağıda örneği bulunan imzamın TTK hükümlerine tescil ve ilanı talep ederim yazıyor. şirket karar defterindede eski x müdürün yetkileri iptal edilerek yerine Ahmet DEMİRTAŞ’ ın atanmasına karar verildi yazıyor.Yine hocam Yargıtayın 2013/UH.I-265 kararında 5188 özel güvenlik hizmetlerine dair kanun ve adı geçen Yönetmelikte yer verilen Özel Güvenlik Yöneticilik müessesesi özel güvenlik şirketleri ve eğitim kurumları açısından getirilmiş özel bir düzenleme olup söz konusu müessese şirketi temsil ve ilzamı yetkili şirket yöneticiliği,şirket müdürlüğü gibi kavramlardan tamamen farklıdır denilmiş ve Özel güvenlik Yöneticisine her hangi bir ceza verilmemiştir. Bu durumda SGK ve Vergi borçlarından sorumlu olurmuyum. Hocam saygılarımla görüşlerinizi arz ediyorum.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Eğer o şirketi başta mali konular olmak üzere diğer konularda temsil ve ilzama yetkili başka bir müdür veya yönetici varsa, karar defterinde – ticaret sicilde kayıtlı ise siz borçlardan sorumlu tutulmayabilirsiniz. Ancak şirketin ödenmemiş borçlarından dolayı icra takibine geçilmesi halinde SGK size ödeme emri gönderebilir, hakkınızda icra takibi başlatabilir. Böyle bir durum olursa itiraz etmeniz, itirazın reddi halinde ödeme emrinin iptali ve şirketin borçlarından sorumlu olmadığınızın tespiti için dava açmanız gerekebilir.

        2. Yeşim Durmuş dedi ki:

          Merhaba , Ahmet Bey benimde aynı konuyla alakalı yakın zamanda SGK dan icra takibi için yazı geldi. İtiraz dilekçesi sunacağım. Sizin bu konuyla alakalı süreciniz ne şekilde devam etti ve sonlandıysa ne oldu ? Bilgi verebilir misiniz?

  15. yücel dedi ki:

    ben anonim şirkette yönetim kurulu başkanı görevi ve şirket ortaklığından istifa ettim borçsuz olarak devrettim ticaret sicil gazetesinden tescil edildi ileride vergi ve sgk borçlarından dolayı kaç yıl süre içerisinde sorumlu olurum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptığınız süreye ait sonradan vergi veya prim borcu çıkarsa, bu borçların ne zaman çıktığı önemli değil, borçlar zaman aşımına uğrayana kadar sorumlu olursunuz. Vergi borçları için zamanaşımı süresi 5 yıl, SGK prim ve idari para cezaları için zamanaşımı süresi 10 yıl olarak uygulanmaktadır.

  16. Tayyip iskender dedi ki:

    Sayın Amin, 03/ 2017 tarihinde bütün hukuki sorumluluğu ile birlikte satın almış olduğum Limited Şirketini ,2 yıl sonra 03/2019 yılında ve yine bütün hukuki sorumlulukları ile noter satışı ile devir etmiştim.Devir işleminden bir yıl sonra SGK prim borclarindan dolayi emekli maaşımdan kesinti olmaya başladı. SGK ile Yapmis olduğum görüşmede benimde bütün borçlardan sorumlu olduğum söylendi.Anlayamadiğim sey su sözkonusu sirket halen aktif çalışıyorken ve yeterince mal varlığına sahipken SGK alacağını tahsil etmek için sirket mal varlığını dikkate almayıp eski yetkilisinin emekli maaşını tercih eder.,Yetkilisi olduğum dönemlere ait sorumlu tutulmamı SGK na kalkan olan 5510 sayıli yasadan anladim fakat noter satışı yapmış olduğum tarihten sonraki sirketin SGK prim borclarından dolayi neden sorumlu tutuldugumdur yani SGK benim noter satışı yapmış olduğum tarihten sonraki prim borclarindan dolayi da beni neden sorumlu tutar!Verecek olduğunuz bilgi cin şimdiden tesekkur ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Siz sadece şirketin size ait olduğu yani şirketin ortağı olduğunuz tarih aralığına ait borçlardan sorumlu tutulursunuz. SGK sizin şirketi devrettiğiniz tarihten sonrasına ait borçlardan sizi sorumlu tutmaz, tutamaz. Ancak borç siz şirketi devrettikten sonra ortaya çıkmış olsa bile şirketin sahibi olduğunuz döneme aitse yine şirketi devralanlar birlikte siz de sorumlu olursunuz. İzleyeceğiniz yola gelince; önce SGK’ya itirazda bulunup maaşınızdaki haczin kaldırılmasını yazılı olarak SGK’dan talep edebilirsiniz. Talebinizin reddi halinde söz konusu şirketten dolayı SGK’ya borcunuz olmadığının tespiti ve emekli maaşınız üzerindeki haczin kaldırılması talebiyle İş Mahkemesinde dava açabilirsiniz. Diğer seçenek, noterde yaptığınız sözleşmeye dayanarak şirketi devralan kişiler hakkında Borçlar Kanunu hükümlerine göre dava açabilirsiniz.

  17. Kemal KADIOĞLU dedi ki:

    Sayın Esman DİLLİ,
    Makalenizi dikkatle okudum.Size şahsımla ilgili bir konuda danışmak istedim.
    Özetle yönetim kurulu üyesi olduğum bir anonim şirketten 09.04.2010 tarihinde istifa etmek suretiyle ayrıldım.Aynı gün olağanüstüsü genel kurul toplantısı yapıldı ve yeni yönetim kurulu belirlendi.12.04.2010 tarihinde tescil ve ilan edildi.
    Ayrıldığım şirkete SGK bir iş kazasından dolayı 2014 yılında peşin sermaye gelirli alacağın rücu davası açmış.Dava devam etmekte.Peşin sermaye değerli alacağın onay tarihi ise 12.04.2010.Yani tescil ilan tarihi ile aynı gün.Şirkette mali işler müdürü olarak çalışan biri olarak yönetim kurulu üyesi olarak gösterildim.Gerçekte hiç bir yetkim yoktu.Değerli hocam şirket aktif görünmüyor yani benim korkum şirketin SGK borcundan ben sorumlu tutulurmuyum?Ayrıldığım tarihte özellikle dikkat etmiştim vergi veya SGK borcu olmamasına ve böyle bir borç yoktu.Ben tüm hak ve borçları ile yeni yönetim kurulu üyesine 1/180 hissemi devrettim.KAZA TARİHİ benim yönetim kurulu üyesi olduğum dönem ancak SGK para ödeme onay tarihi ayrıldığım tarihten üç gün sonra.Bu konuda bana aydınlatıcı bir bilgi verebilirseniz çok sevinirim hocam.
    Saygılar sunuyorum

  18. Kerim baştosun dedi ki:

    Merhaba. 2006 yılı ile 2009 yılı arasında ltd sti şirketine ortak oldum imza yetkim yok diğer ortağım babamdı 2009 yılında devir ettik. Fakat 2022 yılında SGK borçları ni yolladılar bu yıl . Aradan 13 yıl geçmiş. Maaş haczi uyguluyor şuan. Ne yapmalıyız.

  19. Ibrahim ozdemir dedi ki:

    2016 yilinda a.ş acmistik sirketimizde babam tek kurucusuydu ve okuma yazma biomedigi icin esime temsile yetkili olarak ticaret sicilden gorev verildi . Ve hic bir sekilde hissesi ve ortakligi yoktu ve 2018 sirket fes edildi . Ama sgk prim borclarundan dolayi odeme emri gondermis aracina ve banka hesaplarina bloke koymus .babam 2019 da vefat etti 2016 dan 2019 kadar olan birclardan dolayi esimin sorumlulugu varmidir .biz esimle sgk muna itiraz dilekcesi yazdik bunun geri donusu ne olur.

  20. Emrah dedi ki:

    Hayırlı günler ben bir şirkete 19.04.2017 tarihin dışardan müdür oldum ve 03.05.2017 tarihinde ayrıldım SGK borçları 4 ay ve 5 ay doğdu ben bu dönemlerdeki bütün borçlardan mesülüm yoksa o tarihlerdeki borçları gün hesabı yapılarak mesül olurum tşk

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      2011/53 sayılı ve “İcra takip haciz ve satış işlemleri” konulu SGK Genelgesinin “12. Üst düzey yöneticilerin sorumluluğu” başlıklı bölümünde;
      “Kurum alacağının doğduğu ve ödenmesi gerektiği zamanlarda kamu idarelerinin tahakkuk ve tediye ile görevli kamu görevlileri, tüzel kişiliği haiz diğer işverenlerin şirket yönetim kurulu üyeleri de dâhil olmak üzere üst düzeydeki yönetici veya yetkilileri ile kanuni temsilcilerinin farklı şahıslar olmaları hâlinde, bu şahısların Kurum alacağının ödenmesinden sorumlulukları bulunmaktadır.” şeklinde açıklamaya yer verilmiştir.
      Dolayısıyla siz 2017 Mart ve Nisan aylarına ait ödenmemiş sigorta primlerinden sorumlu olursunuz, çünkü Mart ayına ait primlerin ödeme süresi 30 Nisan’da sona ermiş, Nisan ayına ait prim borcu ise 1 Nisan’da doğmuştur.

  21. Ahmet dedi ki:

    İyi günler 2.5 yıl önce bir lmt şirketinde yöneticilik yaptım ve 2.5 yıl önce bu şirketten devredildiği için ayrıldım. Şirket 2.5 yıl önce aynı isimle başka şahsa devredildi 2 yıl geçtiği için şirketin devrinde kurucunun borç sorumluluğu yeni kurucuya geçer deniyor acaba bu durum yöneticiler içinde geçerlimi 2 yıl geçtiği için şirketin kamu borçlarından halen bir sorumluluğum varmı teşekkürler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Şirket devredilmiş olsa bile, sizin yönetici olduğunuz döneme ait ödenmemiş borçlar varsa, şirketi devralanla birlikte sizin sorumluluğunuz da devam eder.

      1. Bülent dedi ki:

        2007 yılında bir limitet şirket kurduk. Bir yıl sonra 2008 yılında ortaklar karar defterinde karar alarak ortaklıktan ayrıldım. Şirket müdürü o zaman ticaret sicil gazetesine işletmemiş. Ben fark ettim 2010 yılında ticaret sicile işlettin. 2021 yılı yani 11 yıl sonra SGK borcundan dolayı kurum benim mallarıma haciz koymuş. Hiç bir tebligat yapmadan. Ortaklıktan ayrılalı 13 yıl ticaret sicile işleteli 11 yıl olmuş. Böyle bir şey mümkün olabilir mi?

  22. Yasemin Altunöz dedi ki:

    Limited şirketi ortağı olup aynı şirket adına çalışan emekli biri için sgk primi ödenir mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Limited şirket ortağı olan kişi aynı şirkette 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olamaz, öte yandan limited şirket ortakları zorunlu 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı sayılmakla birlikte emekli olan kişiler için bu zorunluluk kalktığı gibi artık emekli olduktan sonra Bağ-Kur kapsamına girecek şekilde faaliyeti veya çalışması olanlardan sosyal güvenlik destek primi (SGDP) de kesilmediğinden hiçbir sorun çıkmaz.

  23. Erdem Tamer dedi ki:

    Merhabalar ben 2014 yılında borçlu bir şirket devraldım 2 yıl sonra iflas verdim yön. krl. bş. olarak da görevliydim. emekli maaşıma 5 yıl sonra kesinti yapıldı benim avukatlarım iflas sorası v dairesi ve SGK borçları için mallara haciz yapılır maaş haczi sizin rızanız olmadan yapılamaz sadece nafaka olarak kesinti var demişlerdi. SSK, Bağ – Kur, Banka ve Borsa sandıklarından emekli olanların maaşına rızası olmazsa haciz konulamaz diye biliyorum. Ancak, SGK’ nın emekli kişiden prim, SGDP gibi bir alacağı var ise emekli maaşını haczedilebilir. Burada SGK prim borcu şahsıma ait prim borcu olmuyor mu? Dolayısıyla, SGK’ ya borcum nedeniyle herhangi bir tebliğ olmadan yapılan bu işlem doğumudur? Saygılar sunarım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      5510 sayılı Kanunun 93 üncü maddesinde; “Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez.” hükmü yer almaktadır. Kanununun söz konusu hükmü gereği SGK prim borcu olan kişiye ödediği emekli maaşından onayını almadan haciz kesintisi yapabilmektedir.

  24. SEMA HAN dedi ki:

    Anonim bir şirkette şube müdürü ve sigortalı olan ve ticaret sicil gazetesindede ismi geçen (tüm borç ve alacaklardan sorumlu olduğuna dair) bir kişiye şirketin sgk borçlarından dolayı icra takibine gidilirmi.bu kişiye işe alma şartı olarak böyle dayat mada bulunulmış o da işe girebilmek için mecburen bunu kabul etmiş.teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konu sayfa başındaki yazının “Anonim Şirket ve Diğer Şirket Ortaklarının SGK Alacaklarından Sorumluluğu” başlıklı bölümünde açıklanmıştır.

  25. Oğuzbey dedi ki:

    İyi günler eşim 2011 senesinde şirket kurdu.benide yüzde 25 ortak yaptı.1 sene sonra isler bozuldu.şimdi sgk 32.000 tl borç çıkardı ben bu borcun yüzde 25ni ödersem.sorumluluktan kurtulrmuyum

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Limited şirket ortağı iseniz ve şirkette herhangi bir yöneticilik sıfatınız da yoksa borcun sadece hissenize düşen kısmını ödeyerek sorumluluktan kurtulabilirsiniz. Çünkü limited şirket ortakları amme alacağının sadece şirketteki hisse oranlarına (hisse paylarına) tekabül eden kısmından sorumlu tutulurlar.

  26. AHMET dedi ki:

    İyi günler Babam 2006 – 2013 Ocak arası konut yapı Kooperatif başkanlığı yaptı 2018 de mefat etti
    Bı dönem zarfından SGK borcu geldi
    Zaman aşımı olur mu nasıl yol izlememiz gerekiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın prim ve diğer alacaklarında 10 yıllık zaman aşımı süresi var, ancak SGK 10 yıl beklemeden babanızın borcunu mirasçılarından tahsil etme yoluna gider büyük ihtimalle. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/olenin-sgkya-borclarindan-mirascilari-sorumlu-mudur/)

      1. AHMET dedi ki:

        Bize (mirasçılara) Ocak ayına kadar tebligat gelmez ise
        Zaman aşımı davası açsak kazandırmıyız

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Eğer borç zamanaşımına uğramış olursa, zamanaşımını kesecek veya durduracak herhangi bir durum gerçekleşmemişse davayı kazanabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/vergi-ve-prim-borcu-gibi-kamu-alacaklarinda-zamanasimini-kesen-ve-durduran-haller/)

  27. A. Güngör dedi ki:

    Merhaba. 21.01.2013 tarihinde %50 hisseli 2 kişi limited şirket kurduk. Müdür olarak %50 hisseli diğer ortak atandı. 25.07.2014 tarihinde payıma düşen %50 hissemi alacağı ve borcuyla diğer ortağıma devrettim. 08.12.2022 Tarihinde (bugün) sgk borç ödeme emri göndermiş. 2013/6-7-8-9-10-11-12 ve 2014/01 dönemine ait sgk prim borcu için. Devrettiğim kişinin de maaşına aynı konu ve dosya numarasından dolayı haciz gelmiş. Hissemi Alacağı ve borcuyla devrettiğim halde , bugüne kadar da konuyla ilgili tarafıma hiç tebligat yapılmadığı halde 8-9 yıl sonra yüklü bir faiz işleyerek tebliği edilen borçtan sorumlu muyum? Ben devrettikten sonra limited şirket tek ortaklı kaldı ve kendisine de haciz geldiği için şu an ödemesi yapılıyor .

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Devir tarihinden öncesine ait SGK alacaklarından şirketteki hisseniz oranında sorumlu olduğunuzdan SGK size ödeme emri göndermiş, 25.07.2014 tarihinde hissenizi devretmiş olmanız bu tarihten öncesine ait borçlarla ilgili sorumluluğunuzu kaldırmaz.

  28. Ayşegül dedi ki:

    merhaba, 2016 aralık ve 2017 ekim aralığında yaklaşık 10 aylık bir süreçte anonim şirkette %50 ortaklığım bulunmaktaydı. Bu hafta sgk tarafından 2018 yılı tarihli borçlar üzerinden ödeme emri gönderildi. Elimde onaylı ticari sicil bulunmaktadır. Yalnızca sgk ya itiraz yeterli midir? Bu ve sonraki borçlardan sorumlu tutulur muyum? İş yeri mahkemesine kesin başvurmak gerekir mi? Daha önce sgk ya herhangi bir bildirimde bulunmadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’ya itiraz edebilirsiniz, itirazınız reddedilirse İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir. Bu konuda itirazda bulunmanız daha sonra SGK’nın başka ödeme emri göndermeyeceği anlamına gelmez, eğer ortağı olduğunuz döneme ait daha sonra başka borç çıkarsa SGK onun için de ödeme emri gönderebilir.

      1. Ayşegül dedi ki:

        Yanıtınız için teşekkür ederim, bugün sgk ile görüştüm itiraz ettim yanlışlıkla ödeme emrinde 2018 yazdığını ilettiler. 2017 yılında olan borç dökümü çıkarıldı.. yaklaşık 50 bin borç var.. ancak 28 bini 2017 Ekim ayı, ve bu borçtan sorumlu olacağımı ilettiler.. şirket devrini 27 Eylül 2017 tarihli karar defteri, 11 Ekim 2017 tescil siciliyle yaptık, ve şirket tek ortaklı, tek yönetici ile devam etti. Ancak tarafıma Ekim ayı borcuda yansıtılmak isteniyor. Dilekceme gelen yanıta göre mahkemeye basvurmayi planlıyorum. Sizin yorumunuz ve öneriniz nedir acaba.. teşekkürler..

  29. Sibel dedi ki:

    Merhaba
    2010 ve 2016 yıllarında Ltd. Şirkette Şube müdürlüğü yaptım.
    31 Aralık 2022 gecesi aracım sgk da hacizli diye yakalandı.
    Sgk borcu benim şube müdürlüğüm döneminde 60.000 şu anda.
    Sgk ile görüştüm.
    Borcun %10 unu ödeyip kalan borcu bizzat ben yapılandıŕma yaparsam aracın yakalamasını kaldıracak.
    Yapılandıŕma yaptıktan sonra borcun tamamı benim borcum mu olur.
    Şirket ortaklarının mükellefiyeti ortadan kalkar mı

  30. Neşe sazan dedi ki:

    2008 yılında şirket sahibi bana %1 hisse verdi imza sirküleri yetkilisi yaptı kısa bir dönem için o döneme ait SGK borcu birikmiş ben sigortalı olarak çalışıyordum sonradan bağkur borcu çıktı ödedim hissemi devrettim ayrıldım şirkette işler bozuldu 3 sene sonra kapattılar borcu da ödemediler 15 yıl geçti şimdi ben kendime şahıs şirketi açmak istiyorum bu borç karşıma çıkar mı

  31. HÜSEYİN dedi ki:

    Merhaba öncelikle iyi yıllar dilerim…
    Ltd şirket sorumlu müdür benim.Şirket SGK borcunu tarafıma ve şirket ortaklarına tebliğ etmeden taşınmaz mülkler üzerine haciz koyabilir mi?
    Tebliğ sözkonusu ise itiraz süresi ve taşınmazlar üzerindeki haczi nasıl kaldıracağım.
    Saygılarımla

  32. FATİH dedi ki:

    Merhaba ben şirketin ortoğıyım herhangi bir yetkim yok sgk prim borcumuz 2012 den kaldı ben hissem oranında bu borçtan sorumlu olduğuma göre bu borcun hissem oranın da tahakkuk ettirilip bana tepliğ edilmesi gerekmezmi ?
    Sğk bu borcun tamamını bana tebliğ ediyor, eğer borcun hissem oranında tebliğ edilmesi gerekiyorsa gerçek borç miktatımı yani hisseme düşen borcu tahakkuk etmediği için yani borcun geneli tebliğ edildiği için borç zaman aşımına uğramış mıdır acaba dava açsam olurmu

  33. Tarik gulseven dedi ki:

    Merhabalar, 3 ay şirket mudurlüğü yaptım sonra firma iflas etti, sgk ya borçları odenmedi, şu an eyt den emekli olucam yukarıdaki sgk borçlarına istinaden sgk dan banka hesabına haciz gelirmi.

  34. Özgür dedi ki:

    Ltd şirketim vardı 2020 de kapattım. Personel SGK borçlarını odeyemedim. Şuan başka yerde çalışıyorum ve emeklilik şartlarını tamamladım. Emeklilik başvurusu yaptığımda şirketten kaynaklı SGK borcum emekliligime engel olurmu?

  35. Bekir kök dedi ki:

    Merhaba 2012 yılında devrettiğim aş nin sgk borçları bulunmakta idi daha sonra şirketi devir alanlar borç yapılandırması yapmış ve bir miktar ödeme yaptıktan sonra ödememişler ve benim dönemime ait borç görünmektedir.vergi bakımından bu durumda olan kişi eski borçlardan sorumlu tutulmamaktadır (Yargıtay kararı işe)bu durum sgk açısındanda aynımıdır şimdiden teşekkür ederim kolay gelsin.

  36. Fatma dedi ki:

    2007’de ldt. Şirketinde 2008’de Anonim Şirketinde ortakligim var. 2010’da ltd ve Anonim hisselerimi sermayesiyle devir ettim. Anonim Şirketinde yetki ve yönetim kurulu üyeliğim yok ama 7440 sgk yapılandırmada 4 dosyada Anonim borçları çıkardı. 2 dosya yetkiniz ve yönetim kurulu üyeliğiniz yok diyerek yapılandırma kapsamına almadı. Bu durumda nasıl davranmaliyim. Borçları ödemem gerekir mi. İtirazı nasıl yapmalıyım

  37. Onur dedi ki:

    İyi günler %25 hissesini devraldığım ltd şirketinde hisseyi devraldığım tarihten önceki SGK borçlarından sorumlumuyum .teşekkürler

  38. Mustafa Emre Gürbüz dedi ki:

    2012 2018 arası bir şirket sahibiyim 2018 de şirketi borcu ve alacağı ile devrettim.Devirden öncede ssk borçlarını yapılandırmıştım.Devrettiğim kişi yapılandırmayı da ödememiş ve sgk dan bana ödeme emri geldi.Bu nu ben ödemelimiyim yoksa Bu borçta zaman aşımı var mı?Saygılarımla