506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu

506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu
4 Aralık 2014 19:55

17 Temmuz 1964 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiş, 29, 30, 31 Temmuz 1964 – 1 Ağustos 1964 tarihli Resmi Gazete’lerde yayımlanmış, 126 ncı maddesi 1 Kasım 1964 tarihinde, diğer hükümleri ise yayımını takibeden aybaşından altı ay sonra yürürlüğe girmiştir.

Daha sonra da sosyal güvenlik reformuyla birlikte, bankalar – sigorta ve reasürans şirketleri – ticaret odaları – sanayi odaları – borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler personelinin malûllük, yaşlılık ve ölümlerinde yardım yapmak üzere kurulmuş bulunan sandıklarla ilgili ek 36 ncı ve geçici 20 nci, emeklilik kademeli geçiş şartlarıyla ilgili geçici 81 inci ve 87 nci maddeleri, yürürlük ve yürütme maddeleri hariç Kanunun tüm maddeleri 5510 sayılı Kanunun 5754 sayılı Kanunla değişik 106. maddesi uyarınca 01.10.2008 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılmıştır.

Kanun metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Kanunda sosyal güvenlik reformuyla birlikte sosyal güvenlik kuruluşları birleşmeden önce Sosyal Sigortalar Kurumu’nun (SSK) temel uygulama yasasıydı. Kanunda iş kazaları ve meslek hastalıkları, hastalık, analık, malullük, yaşlılık ve ölüm hallerinde (emeklilik – ölüm ve dul – yetim aylığı) konularında düzenlemeler yer almakta, Kanun esas olarak işveren – sigortalı ve hak sahiplerini düzenlemeler içermekteydi.

Hizmet akdine dayanarak bir veya birkaç işveren tarafından çalıştırılanlar bu kanuna göre sigortalı sayılmakta, dolayısıyla sosyal güvenlikleri açısından bu Kanun kapsamına girmekteydi. Kanunda ayrıca isteğe bağlı sigortalılık ve topluluk sigortası düzenlenmişti.

Sosyal güvenlik reformuyla birlikte Sosyal Sigortalar Kurumu diğer iki sosyal güvenlik kurumuyla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) çatısı altında birleştikten sonra bu Kanun kapsamına giren kişiler 5510 sayılı Kanun çerçevesinde 4/1-a kapsamında sigortalı sayılmaktadır.

İstisnai birkaç madde hariç her ne kadar Kanun yürürlükten kaldırılmış olsa da 1 Mayıs 2008 tarihinden önce sigorta başlangıcı olup 4/1-a (SSK) kapsamında emekli olacak kişiler hakkında bu kanunun hükümleri uygulanmaktadır. Aynı şekilde 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigorta başlangıcı olan kişilerle ve bunların hak sahipleriyle bazı işlem ve uygulamalarda da geriye dönük olarak bu Kanun hükümleri uygulanmaktadır.

YORUMLAR

  1. Osman özçelik dedi ki:

    Merhaba.1987 den 345 gun bagkurum var.1990 yili itibari ile ssk liyim 4343 gun odenmis primim var.2001 yıli ile 2008 yılları arasinda denizde gemi adamlarina verilmis yipranma hakkina istinaen 40 yada 42 ay kadar bu kapsamda ssk li calusmam var.buna gore bagkuru ssk ya taşidıgimuzda (tescilbirleştirme yaptigimuzda) emeklilik hesaplamasinda 1987 yilimi baslangic alinir eyer oyle ise kac yasinda emekli olabilirim nekadar prim odemem gerekir bu denizde calustigum yillar emeklilik yasimi nekadar geri ceker ve primlerimin uzerine nekadar gun ilave edilir bu na gore nekadar eksik gunum kalir ve bunu ssk ya toptan pesin odeyebilurmiyim.lutfen ilgilenirseniz sevinirim cunku evde yasli anneme hizmet ediyorum yalnizim bakkal vbz isler disinda malesef evde yalniz birakip disari cikamiyorum.şimdiden ilgilenemesenizde tskr edrm.saygılar.

  2. Filiz dedi ki:

    506/4 aylık bordro ne demek

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      506 sayılı Kanunun uygulandığı SSK döneminde işverenler / işyerleri çalışanlarla ilgili olarak dört ayda bir SSK’ya dört aylık sigorta primleri bordrosu (dönem bordrosu) veriyorlardı, bu bordrolarda yer alan bilgiler kişinin sigortalı hizmet dökümüne işleniyordu, ancak 1 Mayıs 2004 tarihinden itibaren bu uygulama kaldırıldı, yerine her ay aylık prim ve hizmet belgesi verilmesi şeklindeki uygulama geldi. Sizin belirttiğiniz “506/4 aylık bordro” ibaresi ile çalışanlarla ilgili olarak 1 Mayıs 2004 tarihinden önce işyerlerinden verilen söz konusu dört aylık sigorta primleri bordrosu kastedilmektedir.

  3. Ömür dedi ki:

    Arkadaşlar 1 mart 2021 tarihinde geçirdiğim işkazası sonrası sol kolumu dirsek üzerinden kaybettim.3 ay kadar rapor parası aldım işkazası üzerinden.sonra kurul ℅57 süresiz engelli raporuyla SGK ya sürekli işgöremezlik aylığına başvurdum.

    Geçen sene ağustostan beri sonuçlanmasını bekliyorum.mahkeme bilirkişi kurul ve en sonda SGK nın prosodür eziyetiyle geçen ayların sonunda.

    Pandemi kısmi çalışma ile izine ayrılan bir memur yerine bakacak arkadaşına dosyamı devretmiş oda merak etme ben ilgilenirim diyerek sağolsun unutmuş .şimdi merak ettiğim konu bu eziyetin sonunda ℅57 raporla ne kadar aylık bağlanır ve geriye dönük toplu ödeme alma imkanım olacakmı.yani araştırdığıma göre geçici işgöremezliğin bittiği tarihten diyen de var belli olmuyor diyen de.

    Çok uzun yazdıysam kusura bakmayın elimden geldiğince özetlemeye çalıştım ama durum ciddi bir sıkıntı benim için.bide malum bu salgın hastalıkta 10 TL yi bile arar olduk.

    Umarım konu hakkında uzman biri yardımcı olursa allah razı olsun derim.eyvallah

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş kazası geçiren işçiye sürekli tam yani % 100 iş göremezlikte SGK’ya bildirilmiş olan (genelde kazadan önceki üç aylık süre için bildirilmiş olan) prime esas kazancının % 70’i üzerinden aylık bağlanır. Sürekli kısmî iş göremezlikte sigortalıya bağlanacak gelir, tam iş göremezlik geliri gibi hesaplanarak bunun iş göremezlik derecesi oranındaki tutarı kendisine ödenir. Sigortalı, başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise gelir bağlama oranı % 100 olarak uygulanır. Yüzde 57 iş göremezlikte size bağlanacak aylığı buna göre hesaplayabilirsiniz.
      Sürekli iş göremezlik geliri yani iş kazasından bağlanacak aylık;
      a) Geçici iş göremezlik ödeneğinin (rapor tarihinin) sona erdiği tarihi,
      b) Geçici iş göremezlik tespit edilemeden sürekli iş göremezlik durumuna girilmişse, buna ait sağlık kurulu raporu tarihini,
      takip eden ay başından başlar.

  4. onur dedi ki:

    merhaba, ilk sigorta girişim 29 Haziran 1998 ancak bu tarihte 15 yaşında idim. 15 yıl ve 3600 şartıyla kıdem tazmitanı hakkım olur mu?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      18 yaşını doldurduğunuz tarih sigorta başlangıcı olarak esas alınır, buna göre şartları taşıyorsanız kıdem tazminatı yazısı verilir.

  5. Nail dedi ki:

    18.04.1972 (Erkek) 01.11.1989 ilk giriş 30 günlük prim yatırılmış sigorta başlangıcı 18 yaşından önce buna göre emeklilik şartları 51 yaş 5450 günmü yoksa 52 yaş şartlarındaki takılıyorum teşekkürler

  6. Erol kaplan dedi ki:

    Merhaba ben futbol antrenör yum amatör takımlarda 2012 yılında göreve başladım 2022 yılına kadar farklı takımlar da çalıştım futbol federasyonun da hangi aylar çalıştığım görünüyor sigorta primlerimi yatırılmamîş kulüpler dernek sitatusunde ben orada çalışıyor göründüğüm için SGK dilekçe versem primlerimi alabilirmiyim saygılarımla ne yapmalıyım prim günlerini almak için 1974 doğumluyum

  7. Adem erdel dedi ki:

    Merhabalar İngiltere’de ikamet ediyorum,isteğe bağlı sigorta (4/a) statüsünde prim ödeyebilirmiyim.tesekkür ederim.