Sürekli İş Göremezlik Geliri Alan Vergi Mükellefi – Şirket Ortağının Bağ-Kur Primi Ödemesi Gerekir mi ?

Sürekli İş Göremezlik Geliri Alan Vergi Mükellefi – Şirket Ortağının Bağ-Kur Primi Ödemesi Gerekir mi ?
5 Haziran 2023 20:31

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu hastaneden aldığı sağlık kurulu raporuna istinaden SGK Kurum sağlık kurulu tarafından meslekte kazanma gücünün en az %10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen, yani %10 veya daha fazla iş göremezlik meydana geldiği tespit edilen 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) sigortalısına SGK tarafından sürekli iş göremezlik geliri bağlanmakta ve bu gelir emekli aylığı gibi her ay ödenmektedir.

Öte yandan gerçek veya basit usulde vergi mükellefi olan, şirket ortağı olan, ziraat odası veya meslek odası kaydı bulunan kişiler zorunlu Bağ-Kur (4/b) sigortalısı sayılmakta, adlarına her ay Bağ-Kur primi tahakkuk etmekte, bu primi ödemeleri gerekmektedir. Zorunlu Bağ-Kur sigortalılığı kapsamına kimlerin girdiği Sigortalılıkta 4/a – 4/b – 4/c Kapsamına Kimler Girmektedir ? başlıklı yazıda belirtilmiştir.

Bağ-Kur Kapsamına Giren Ancak Sürekli İş Göremezlik Geliri Alan Kişinin Prim Ödemesi Gerekir mi ?

Zorunlu Bağ-Kur sigortalılığı kapsamına girmeyi gerektirecek faaliyeti/çalışması olan ancak aynı zamanda iş kazası veya meslek hastalığına bağlı olarak SGK’dan sürekli iş göremezlik geliri alan kişinin Bağ-Kur (4/b) sigortalısı sayılıp sayılmayacağı, dolayısıyla Bağ-Kur primi ödemesi gerekip gerekmeyeceği, bir başka ifadeyle sürekli iş göremezlik geliri alıyor olmanın Bağ-Kur sigortalısı olma yükümlülüğünü ortadan kaldırıp kaldırmayacağı en çok merak edilen konulardandır.

Hemen belirtelim ki SGK mevzuatına göre; kendi çalışması/sigortalılığı nedeniyle yaşlılık (emekli) aylığı veya malullük aylığı alan kişinin Bağ-Kur sigortalılığı kapsamına girmeyi gerektirecek faaliyeti/çalışması olsa bile kendisi Bağ-Kur sigortalısı sayılmaz, Bağ-Kur primi ödemesi gerekmez, emekli veya malullük aylığını almaya da devam eder. Daha önceleri bunların aylıklarından sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesiliyordu, ancak 2016 yılında 6663 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle birlikte sosyal güvenlik destek primi kesilmesi uygulamasına son verildi. (Bkz. Meclis’te Kabul Edilen 6663 Sayılı Torba Kanunda Yer Alan Düzenlemeler)

Sürekli iş göremezlik geliri alanların durumu ise farklı, SGK’dan sürekli iş göremezlik geliri alan kişinin aynı zamanda Bağ-Kur sigortalısı sayılmasını gerektirecek bir faaliyeti/çalışması varsa, bu kişinin Bağ-Kur primi ödemesi gerekir, sürekli iş göremezlik geliri alıyor olmak kişinin Bağ-Kur sigortalısı sayılmasına engel teşkil etmez, prim ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Bu durumdaki kişi primlerini ödeyerek ileride normal emekli olabilir yani yaşlılık aylığı bağlatabilir veya şartlar oluşursa malulen emekli olabilir.

Bu konudaki açıklamaya Emeklilik Sonrası Çalışma Halinde Aylığın Kesileceği ve Kesilmeyeceği Durumlar başlıklı yazının; B- SİGORTA BAŞLANGICI 1 EKİM 2008 ÖNCESİ OLUP 5510 SAYILI KANUN HÜKÜMLERİNE GÖRE AYLIK BAĞLANMIŞ OLANLAR başlıklı ve C- SİGORTA BAŞLANGICI 1 EKİM 2008 VE SONRASI OLUP 5510 SAYILI KANUN HÜKÜMLERİNE GÖRE AYLIK BAĞLANMIŞ OLANLAR başlıklı bölümlerinde yer verilmiştir.

Aynı şekilde SGK’nın sigortalılık işlemleri konulu ve 2013/11 sayılı Genelgesinde de konuyla ilgili olarak aşağıdaki açıklamaya yer verilmiştir.

7.1- Sürekli iş göremezlik geliri bağlananlardan çalışmaya devam edenler

Sürekli iş göremezlik geliri alanlar bu gelirleri kesilmeksizin Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında sigortalı olarak çalışabilecekleri gibi Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (e) ve (g) bentleri kapsamına sigortalı olmaları halinde de haklarında kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin hükümler uygulanacaktır.” (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.