Tarım Bağ-Kur Sigortalısı Olma Hangi Hallerde Zorunludur ?

Tarım Bağ-Kur Sigortalısı Olma Hangi Hallerde Zorunludur ?
7 Mayıs 2021 04:00

Bilinenin aksine Tarım Bağ-Kur sigortalılığı yani kendi adına ve hesabına tarımsal faaliyette bulunanların 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olması isteğe bağlı bir sigortalılık türü olmayıp aslında zorunlu bir sigortalılık türüdür.

Bu zorunluluk kişinin ziraat odası, ziraat odasının bulunmadığı yerlerde ise tarım il/ilçe müdürlüğüne kayıt yaptırması ile doğmaktadır. Bazı durumlarda kişinin ziraat odası veya tarım müdürlüğüne kayıt yaptırması isteğine bağlı olabilir, ancak kişi bu kaydını yaptırdıktan sonra Tarım Bağ-Kur sigortalısı olması zorunlu hale gelmektedir. Kişi bu konuda SGK’ya başvurmasa bile 5510 sayılı Kanuna göre kayıt olduğu ziraat odası veya tarım müdürlüğünün durumu SGK’ya bildirmesi gerekmektedir.

Tarım il/ilçe müdürlükleri çiftçi kayıt sisteminde yer alanların da yine aynı şekilde ziraat odası veya tarım müdürlüğüne kayıtlı olmaları halinde Tarım Bağ-Kur sigortalısı olması zorunluluğu doğmaktadır.

Öte yandan eski Bağ-Kur mevzuatında yer alan 22 yaşını doldurmuş erkekler ile 22 yaşını doldurmuş aile reisi kadınların Tarım Bağ-Kur sigortalısı sayılacakları hükmü 1 Ekim 2008 tarihinde 5510 sayılı Kanunla kaldırılmıştır. 18 yaşını doldurmuş olanlar zorunluluk kapsamındadır.

Tarım Bağ-Kur Sigortalısı Olma Zorunluluğu Bulunmayanlar

Ziraat odası veya tarım müdürlüğüne kayıtlı olsalar bile aşağıda belirtilenlerin Tarım Bağ-Kur sigortalısı olma zorunluluğu ortadan kalkmaktadır.

• 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında sigortalı olanlar.

• Herhangi bir işyerinde hizmet akdine istinaden çalıştıkları için 4/a (SSK) kapsamında sigortalı olanlar.

• Kendi çalışmalarından dolayı gelir – aylık (emekli aylığı) alanlar yani emekli olanlar.

• Ziraat odalarından, ziraat odalarının bulunmadığı yerlerde ise tarım il/ilçe müdürlüklerinden “Sigortalılık Muafiyet Belgesi” alanlar. (Bkz. Bağ-Kur (4/b) Sigortalılık Muafiyet Belgesi)

• 65 yaşını doldurmaları nedeniyle sigortalılıklarının iptal edilmesi için talepte bulunanlar. (65 yaşını doldurmuş olanlar SGK’ya Tarım Bağ-Kur sigortalılığından çıkmak için başvurabilirler.)

Buna karşılık isteğe bağlı sigortalılık 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık sayılsa bile, isteğe bağlı sigortalı olmak, ölüm (dul – yetim) aylığı alıyor olmak Tarım Bağ-Kur sigortalısı olma zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır.

Kişi Kendi İsteğiyle Tarım Bağ-Kur Sigortalısı Olamaz

Öte yandan kişi kendisi istemesi halinde Tarım Bğa-Kur sigortalısı olamaz, bunun için önce ziraat odasına, ziraat odasının olmadığı yerlerde veya tarım ilçe/il müdürlüğüne kayıt yaptırması gerekir.

Tarım Bağ-Kur Sigortalılarının Emeklilik Şartları ve Ödeyeceği Prim Tutarları

Tarım Bağ-Kur sigortalıları emeklilik şartları bakımında diğer Bağ-Kur sigortalılarıyla aynı şartlara tabi olup bu konuda ayrıntılı bilgi Genel Olarak Herkes İçin Geçerli Emeklilik Şartları başlıklı yazıda yer almaktadır. Tarım Bağ-Kur sigortalılarının ödeyecekleri aylık prim tutarları ise Bağkur – Tarım Bağkur ve Muhtar Prim Tutarları sayfasında yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.