Tatil Günleri Yıllık İzin Süresinden Sayılır mı ?

Tatil Günleri Yıllık İzin Süresinden Sayılır mı ?
2 Haziran 2021 23:49

İş Kanununun Yıllık Ücretli İzin Uygulaması başlıklı 56 ncı maddesinde; “Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.” hükmüne yer verilmiştir.

Söz konusu hüküm uyarınca yıllık ücretli izne ayrılan işçinin izin başlama ve bitiş tarihleri arasına denk gelen ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz. Uygulamada da sadece iş günleri yıllık ücretli izin gününden sayılmaktadır.

Yıllık İzin Süresinden Sayılmayan Tatil Günleri

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda;

• Hafta tatilinin Pazar günü olduğu,

• 29 Ekim gününün Ulusal Bayram olduğu,

• Genel tatil günlerinin ise;

– 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı,

– 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı,

– 30 Ağustos günü Zafer Bayramı,

– Ramazan Bayramı,

– Kurban Bayramı,

– 1 Ocak günü Yılbaşı,

– 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü,

olduğu belirtilmiştir.

Dolayısıyla işçinin yıllık ücretli izin günlerine denk gelen yukarıdaki tatil günleri yıllık izin süresinden düşülmez.

Cumartesi Gününün Durumu

Kanunda Cumartesi günü hafta tatili olarak sayılmamıştır. İş Kanununa göre de Cumartesi günü iş gününden sayılmaktadır. (Bkz. İş Kanununa Göre Sadece Hafta İçi Günler mi İş Günü Sayılır ?)

Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin kapatılması üzerine Başkan ve Üyelerinin Yargıtay 9. Hukuk Dairesinde görevlendirilmesinin ardından, her iki Daire kararlarında uyuşmazlık konusu hususlarla ilgili görüşme sonucunda, “Hafta tatili günü olarak kararlaştırılan Cumartesi gününün yıllık izin hesabında değerlendirilmesi” konusunda aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.

“4857 sayılı İş Kanunu’nun 46 ve 63. maddelerine göre hafta tatili haftalık 45 saatlik çalışmadan sonraki 24 saatlik bir gündür. Bu nedenle kural olarak Cumartesi işgünüdür. Akdi tatil günü olarak Cumartesi günleri yıllık izin süresine
eklenmez. Başka bir anlatımla, Cumartesi günleri akdi tatil günü olarak işçi çalışmadığı takdirde yıllık ücretli izin süresine ilişkin hesapta hafta tatili olarak değerlendirilemez.

Cumartesi günü hafta tatili olarak da kararlaştırılabilir. Bireysel veya toplu iş sözleşmeleriyle Cumartesi ve Pazar günleri hafta tatili günü olarak belirlenmişse, İş Kanunu’nun 56/5. maddesi gereği her iki gün yıllık izin sürelerinden sayılmaz. Başka bir anlatımla yıllık izin kullanma dönemi içindeki Cumartesi ve Pazar günleri kullanılan izin süresinden düşülür. Ancak bireysel veya toplu iş sözleşmesinde hafta tatiline eklenen bu Cumartesi gününün yıllık izin hesabında iş günü olarak sayılacağı veya izin süresinden düşülmeyeceği şeklinde açık bir kural mevcutsa, bu hüküm
geçerli sayılmalı ve İş Kanunu’nun 56/5. maddesi gereği sadece yıllık izne rastlayan Pazar günleri izin süresinden düşülmelidir.”

Sonuç Olarak

İşçinin kullandığı yıllık ücretli izin süresine denk gelen; Pazar günleri ile 1 Ocak, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı günleri yıllık ücretli izin süresinden sayılmaz, dolayısıyla tatil günleri yıllık ücretli izin günlerine dahil edilmez.

Cumartesi gününe gelince; eğer işyerinde Cumartesi günleri çalışma yapılmıyorsa, işyeri uygulaması bu şekildeyse tatil günü kabul edilir ve yıllık ücretli izin süresinden sayılmaz, işyerinde çalışma yapılıyorsa iş günü kabul edilir ve yıllık ücretli izin süresinden sayılır. Ancak bireysel veya toplu iş sözleşmesinde hafta tatiline eklenen Cumartesi gününün yıllık izin hesabında iş günü olarak sayılacağı veya izin süresinden düşülmeyeceği şeklinde açık bir kural mevcutsa o zaman Cumartesi günü yıllık izin süresinden sayılır.

Somut Örnek: Diyelim ki işçi 23 Ağustos 2021 Pazartesi gününden başlamak üzere 10 günlük izne ayrılacak olsun. Eğer bu işyerinde genel uygulamaya göre Cumartesi günleri çalışılmıyorsa bu işçinin 10 günlük izin süresi 6 Ağustos 2021 Pazartesi günü tamamlanır, işçinin 7 Ağustos Salı günü işbaşı yapması gerekir. 28 Ağustos Cumartesi, 29 Ağustos Pazar, 30 Ağustos Pazartesi, 4 Ağustos Cumartesi, 5 Ağustos Pazar günleri izin süresinden sayılmaz.

Eğer bu işyerinde Cumartesi günleri çalışma yapılıyorsa (iş günüyse) veya bireysel ya da toplu iş sözleşmesinde hafta tatiline eklenen Cumartesi gününün yıllık izin hesabında iş günü olarak sayılacağı veya izin süresinden düşülmeyeceği şeklinde açık bir kural mevcutsa o zaman bu işçinin 10 günlük izin süresi 3 Ağustos Cuma günü tamamlanır, işçinin 4 Ağustos Cumartesi günü işe başlaması gerekir. Sadece 29 Ağustos Pazar ve 30 Ağustos Pazartesi günleri yıllık izin süresinden sayılmaz. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Timuçin Tince dedi ki:

    Hasta iken heyete gitme zorunluluğu var mı? İyileştikten sonra gitsem ne olur?

  2. Seyhan dedi ki:

    Haftanın 7 günü; 3 vardiyalı sistemde çalışan kişilerde pazar günleri tatil olarak görülüyor Pazartesi 6 gün izin alan kişi tekrar pazar günü işbaşı yapar mı yoksa Pazartesiye mi atlar?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Vardiyalı çalışma konusunda ayrıntılı bilgi https://www.isvesosyalguvenlik.com/butun-ayrintilari-ve-kurallariyla-vardiyali-calisma-sistemi/ başlıklı yazıda yer almaktadır.