Üniversiteliler SGK’ya Öğrenci Belgesi Vermekten Kurtuldu

Üniversiteliler SGK’ya Öğrenci Belgesi Vermekten Kurtuldu
11 Eylül 2014 20:22

18 yaşını doldurmuş olan çocuklar evli olmamaları şartıyla, lise ve dengi öğrenim veya Meslekî Eğitim Kanunu kapsamında aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmeleri halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmeleri halinde ise 25 yaşını doldurana kadar, bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alabiliyorlar.

Malûl olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklar içinse bu şart aranmıyor. (Bkz. 18 Yaşını Dolduran Çocukların Genel Sağlık Sigortasından Yararlanma Durumu – 18 Yaşını Dolduran Herkesin Prim Ödemesi Gerekir mi, Liseyi Bitirenlerin Sağlıktan Yararlanma Şartları, Çocukların Sağlık Yardımı Almalarında Son Durum başlıklı yazılar.)

Tabii anne veya babalarının sosyal güvencesi dolayısıyla da genel sağlık sigortası olması şartıyla. Ancak 18 yaşını dolduran çocukların anne veya babaları üzerinden bu şekilde sağlık yardımı alabilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine öğrenci belgesi vermeleri, hatta her eğitim yılı başında tekrar öğrenci belgesi vererek bir nevi vize işlemi yaptırmaları gerekiyor. Nitekim geçtiğimiz yıl bu zamanlar bu konuyu “18 Yaşını Doldurduysanız Öğrenci Belgenizi Gecikmeden SGK’ya Verin” başlıklı yazımızla hatırlatmıştık.

Öte yandan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi (SPAS) şeklinde bir uygulaması var (Bkz. SGK Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi (SPAS) Nedir ?). MERNİS yani nüfus kayıt sistemi ile da bağlantılı olan bu uygulama sayesinde işe girenler ve yeni doğan çocuklar başta olmak üzere birçok kişinin durumu otomatik olarak sistem tarafından tespit ediliyor ve o kişi için SGK’ya başvurmaya gerek kalmadan otomatik sağlık aktivasyon işlemi yapılıyor, bu şekilde o kişi otomatik olarak GSS kapsamına alınıyor ve sağlık yardımlarından yararlanıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu bu sisteme üniversite öğrencilerini de dahil etti. Geliştirilen uygulama ile Yükseköğretim Kurumu’nun elektronik sistemi ile SPAS sistemi arasında entegrasyon sağlandı. Böylece elektronik ortamda öğrenci bilgileri düzenli olarak SPAS sistemine aktarılacak. Bu entegrasyon ile SPAS sistemi tarafından;

– Üniversite öğrencilerinin öğrencilik haklarından yararlanıp yararlanmadığı ile ilgili kontroller yapılacak,

– Mezuniyet, ayrılma, kayıt silinme, öğrencilik haklarının sona ermesi gibi durumlar tespit edilecek,

ve bu şekilde SPAS sistemi tarafından kişinin otomatik sağlık aktivasyonu yapılacak ve sağlık yardımlarından yararlanma hakkı verilecek ya da tam tersi sağlık aktivasyonu sonlandırılarak sağlık yardımlarından yararlanma hakkı elinden alınacak. Tabii bu uygulama yabancı uyruklu öğrenciler için geçerli değil.

Sistem tarafından otomatik sağlık aktivasyonu yapılamayan kişilerin sistemde üniversite öğrenci kaydı görünüyorsa, sağlık aktivasyonu manuel olarak yapılacak, dolayısıyla artık SGK Müdürlükleri tarafından anne veya baba üzerinden sağlık aktivasyonu için üniversite öğrencilerinden öğrenci belgesi istenmeyecek.

Bekar ve 25 yaşını doldurmamış üniversite öğrencisi olduğu halde, SPAS sistemi tarafından otomatik sağlık aktivasyonu yapılmamış olan kişinin sistemde üniversite öğrenci kaydı da bulunmuyorsa, yani elektronik ortamda öğrenci bilgisine de ulaşılamıyorsa, bu durumda eskiden olduğu gibi sağlık aktivasyonu için öğrenci belgesinin ilgili müdürlüğe ibraz edilmesi gerekecek.

Ancak durum böyle olmakla birlikte, https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ adresinden sorgulama yapılarak, sağlık aktivasyonu yapılıp yapılmadığını, dolayısıyla SGK sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı olup olmadığını öğrenmekte fayda var.

YORUMLAR

  1. Şafak dedi ki:

    Merhabalar, ben 25 yaşımı doldurdum lakin hala üniversite öğrencisiyim. Öğrenci belgesiyle SGK’ya başvurmam taktirde ebeveynimin sigortasından yararlanamıyor muyum? Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Merhaba, 25 yaşını doldurduğunuz için artık anne veya babanız üzerinden sağlık yardımı alamazsınız, bunun tek istisnası malul olmaktır. Eğer imkanınız varsa her ay brüt asgari ücretin yüzde 3’ü üzerinden GSS primi ödeyerek sağlıktan yararlanabilirsiniz, prim ödeme imkanınız yoksa gelir testine başvurup, sonucunda aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelirin brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkması halinde prim ödemeden (yeşil kartlı gibi) sağlıktan yararlanabilirsiniz.

      1. Şafak dedi ki:

        Teşekkür ederim hızlı cevabınız için, iyi geceler. Kolay gelsin.

        1. Mert dedi ki:

          Ben 23 yaşındayım üniversite okuyorum fakat ölüm aylığım durdurulmuş dediler yakın SGK ya gittiğimde sizin SGK nız İzmir Konak da orayla görüşün dediler ben orda okumuyorum telefonlarını aradığımda açmıyolar nasıl ulaşabilirim ne yapabilirim

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            CİMER üzerinden şikayette bulunun isterseniz, normalde gittiğiniz SGK Müdürlüğü sizden dilekçe alıp İzmir Konak’da bulunan Sosyal Güvenlik Merkezine gönderebilirdi veya orayla görüşebilirdi.

  2. Merve dedi ki:

    Merhaba ben universite ogrencisiyim. Ogrenci belgesi ikamet ettigimiz yere mi veriliyor yoksa okudugum sehirdeki sgk da olur mu ? Ve son odeme gununden gec versem sıkıntı çıkar mı?

    1. Admin dedi ki:

      Öğrenci belgenizi okuduğunuz yerdeki SGK müdürlüğüne de verebilirsiniz, ancak SGK istisnai durumlar hariç artık öğrenci belgesi istemiyor, YÖK’ün sisteminden bilgi alabiliyor.

  3. Güler dedi ki:

    20 yaş civarı üniversiteyi donduran biri ebeveynleri üstünden sağlıktan yararlansbilirmi

  4. Hatice dedi ki:

    Liseyi bitirdikten sonra 18 yaşıma girdim fakat hastanede sigortam yok gözüküyor okumadığım için öğrenci belgesi de alamıyorum ne yapmalıyım

    1. Admin dedi ki:

      20 yaşını doldurana kadar mezun olduğunuz tarihten itibaren 2 yıl süreyle daha sağlık yardımı alabilirsiniz. (Bkz. Öğrenim Gördüğü Okulu Bitirenlerin Sağlıktan Yararlanma Durumu) Bunun için SGK Müdürlüğüne uğrayıp görüşün.

  5. lale dedi ki:

    merhaba benim daha önce kendi adıma sigortaya girişim oldu fakat daha sonra sonlandırdım. şuan 23 yaşında öğrenciyim babamın sgk sından yararlanmam için belge mi vermem gerek?

    1. Admin dedi ki:

      Babanızın SGK’ya başvurması gerekir, belki öğrenci belgesi isteyebilirler.

      1. yiğit dedi ki:

        ben 20 yaşında üniversite okuyorum daha önce sigorta girişim oldu ve sonlandı öğrenci belgesi götürmek zorunda mıyım?

        1. Admin dedi ki:

          SGK YÖK’ün isteminden öğrenim durumunuzu tespit edebilirse gerek yok, tespit edemezse öğrenci belgesi isteyebilir.

  6. Hasan dedi ki:

    Merhaba ben üniversiteyi 2019 Haziran ayında bitirdim.Ama öğrenci olarak okuduğum dönemde yani 2018 yılında bana borç çıkıyor. Bunu gittiğim SGK merkezinde sorduğumda o yıl babanizin sigortası yok diye size borc çıkıyor dediler.
    Normalde ben öğrenci iken bana borc çıkması saçma degil mi. Sildiremedim çünkü borcumu 🙁

    1. Admin dedi ki:

      Öğrenci olmak GSS borcu çıkmasına engel değil, eğer bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında sosyal güvenceli anne – baba üzerinden sağlık yardımı alma hakkı yoksa GSS borcu çıkar.

      1. Onur dedi ki:

        Merhaba ben üniversite son sınıfım ailemin sigortası yok benimde SGK borcum geldi öğrenci olmama rağmen bu borcu sildirebilir miyim ? Ve ne yapmam gerekiyor bu durumda?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Anne veya babanızın sosyal güvencesi olsaydı, onlar üzerinden sağlık yardımı alam hakkınız olacağı için, çıkan borç silinirdi. Şu an sırf öğrenci olduğunuz için o borç silinmez. Ancak daha önce hiç gelir testine başvurmadınızsa, başvurmanız halinde şu an devam eden 7256 yapılandırması kapsamında gelir testi sonucuna göre borcunuz silinebilir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/yapilandirma-kanunu-cikti-gss-borclari-ne-olacak/)

          1. Emine dedi ki:

            Merhaba ben 21 yaşındayım ve üniversite öğrencisiyim babam bagkurli ama üç senedir ödemiyor. Ben daha önce öğrenci olduğum için ücretsiz muayene oluyordum ama şimdi olamıyorum.

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Babanız üzerinden sağlık aktivasyonunuz halen devam ediyorsa, Bağ-Kur borcu olsa bile Devlete ait hastanelerden ücretsiz sağlık yardımı alabilirsiniz. Diğer seçenek, gelir testine başvurup, sonucuna göre belki 60/c-1 (yeşil kart) kapsamında ücretsiz sağlık yardımı alma hakkı elde edebilirsiniz. ALO 170 veya SGK ile görüşün isterseniz.

  7. İkbal dedi ki:

    20 yaşında üniversite öğrencisiyim ama gss borcum var babam sigortalı bu borcu sildirmek için sgk öğrenci belgesi vermem yeterli mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yeterli, hatta 1 Ekim 2008 tarihinden önce anne veya babanız üzerinden sağlık yardımı alma hakkı elde etmiş idiyseniz, öğrenci belgesine bile gerek yok. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/kiz-cocuklarinin-saglik-yardimlarinda-yararlanma-sartlarindaki-ozellikli-durumlar/)

  8. hasan dedi ki:

    Merhaba ben 25 yaşında üniversite öğrencisiyim, üniversite okumama rağmen okuduğum dönem boyunca prim borcu eklenmiş, ne yapmam gerekiyor? Bu borcu sildirme imkanım var mı?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer anne veya babanızın sosyal güvencesi varsa SGK öğrencilik süreniz için çıkan GSS prim borcunu siler, SGK ile görüşmeniz gerekir.

  9. Hasan Hüseyin Yıldırım dedi ki:

    Merhabalar ben 18 yaşındayım lise son öğrencisiyim ve sigortam durduruldu tekrar nasıl aktive edebilirim veya internet üzerinden yapabilirmiyim

  10. N dedi ki:

    Merhaba, 21 yaşındayım. Yurtdışında üniversite okuyorum, tıp öğrencisiyim. Sigortam gözükmüyor, öğrenci belgemle sgkya mı başvurmam gerek? Nasıl yapmalıyım? Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.