Uzaktan-Evden Çalışma Yönetmeliği Halen Çıkmadı

Uzaktan-Evden Çalışma Yönetmeliği Halen Çıkmadı
24 Haziran 2020 22:02

Uzaktan çalışma, evden çalışma, home ofis şeklinde çalışma gibi değişik adlar kullanılan çalışma şekli özellikle koronavirüs salgınını ortaya çıkması üzerine eskisine göre daha çok kullanılan, başvurulan bir çalışma şekli haline geldi.

Her ne kadar salgın tehlikesi geçene kadar bazı sektör veya işyerlerinde bu çalışma şekline ağırlık verilmiş gibi görünse de salgın tehlikesi geçtikten sonra da muhtemelen bu çalışma şekli eskisine göre daha yağın olarak uygulanacak.

Öte yandan koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan çalışma / evden çalışma uygulamasının yaygınlaşmasına bağlı olarak bu konuyla ilgili web sitemize çok sayıda soru gelmekle birlikte, şu an soruları cevaplamak için referans alacağımız, bakabileceğimiz yeterli bir mevzuat yok maalesef.

Uzaktan / Evden Çalışma İş Mevzuatına İlk Defa 20 Mayıs 2016 Tarihinde Girdi

Uzaktan çalışma uygulaması iş mevzuatımıza ilk defa 20 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6715 sayılı Kanunla girdi. Konuya ilişkin madde gerekçesinde; hızlanan teknolojik gelişmeler, bilgisayar teknolojisinin ve haberleşme ağlarının gelişimi, çalışma mevzuatının değişen ekonomik koşulları takip eden dinamik bir yapıya kavuşturulması amacıyla evden çalışma ve tele çalışma biçimlerinin kanunda tanımlandığı yani bu çalışma şeklinin iş mevzuatına girdiği açıklamalarına yer verilmişti.

Mevzuat Düzenlemesi Sınırlı Kaldı

6715 sayılı Kanunla konuya ilişkin olarak yapılan yasal düzenleme çerçevesinde 4857 sayılı İş Kanununun 14 üncü madde başlığı “Çağrı üzerine çalışma ve uzaktan çalışma” olarak değiştirildi ve maddeye eklenen fıkralarda;

– Uzaktan çalışma; işçinin, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisi şeklinde tanımlandı. Bu konuda yapılacak iş sözleşmesinde; işin tanımının, yapılma şeklinin, işin süresi ve yerinin, ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususların, işveren tarafından sağlanan ekipman ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülüklerin, işverenin işçiyle iletişim kurması ile genel ve özel çalışma şartlarına ilişkin hükümlerin yer alacağı belirtildi.

– Uzaktan çalışmada işçilerin, esaslı neden olmadıkça salt iş sözleşmesinin niteliğinden ötürü emsal işçiye göre farklı işleme tabi tutulamayacağı; işverenin, uzaktan çalışma ilişkisiyle iş verdiği çalışanın yaptığı işin niteliğini dikkate alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hususunda çalışanı bilgilendirmek, gerekli eğitimi vermek, sağlık gözetimini sağlamak ve sağladığı ekipmanla ilgili gerekli iş güvenliği tedbirlerini almakla yükümlü olduğu belirtildi.

Yönetmelik Henüz Çıkmadı

Uzaktan çalışma şekliyle ilgili olarak söz konusu 14 üncü maddeye eklenen yukarıdaki kısa hükümlerin devamında da uzaktan çalışmanın usul ve esaslarının, işin niteliği dikkate alınarak hangi işlerde uzaktan çalışmanın yapılamayacağının, verilerin korunması ve paylaşılmasına ilişkin işletme kurallarının uygulanması ile diğer hususların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle belirleneceği hükmüne yer verildi.

Dolayısıyla uzaktan çalışma / evden çalışma şekliyle ilgili ayrıntılı ve asıl düzenleme aslında yönetmelik ile yapılacaktı, ancak söz konusu yönetmelik bu güne kadar çıkmadı. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.