Uzun Süre Rapor Alan İşçi Yıllık İzin Kullanabilir mi ?

Uzun Süre Rapor Alan İşçi Yıllık İzin Kullanabilir mi ?
12 Ekim 2016 21:17

İş Kanunu uyarınca işçilerin yıllık izne hak kazanmasında bir yıllık çalışma süresi esas alınır, dolayısıyla çalışanlar bir yıllık çalışma süresini doldurduklarında yıllık izne hak kazanırlar.

Bu durumda uzun süre istirahat raporu alan işçinin yıllık ücretli izne hak kazanıp kazanmayacağı, rapor alarak zaten uzun süre işten uzak kalmış işçinin ayrıca yıllık ücretli izin kullanıp kullanamayacağı konusu gündeme gelmektedir. Burada belirleyici olan, rapor süresinde işyerinde çalışmayan işçinin, raporlu olduğu sürenin veya sürelerin izne hak kazanmada esas alınan bir yıllık sürenin hesabında dikkate alınıp alınmayacağı hususudur.

Uzun süre rapor alan işçinin bu rapor sürelerinin bir kısmı, yıllık ücretli izne hak kazanmada esas alınan bir yıllık sürenin hesabında dikkate alınır. Rapor sürelerinin ne kadarının bir yıllık sürenin hesabında dikkate alınacağı, işçinin işyerindeki çalışma süresine yani kıdemine göre belirlenir. Buna göre istirahat raporunun; işyerindeki çalışma süresi 6 aydan az olan işçi için 8 haftalık kısmı, işyerindeki çalışma süresi 6 aydan 1.5 (birbuçuk) yıla kadar olan işçi için 10 haftalık kısmı, işyerindeki çalışma süresi 1.5 (birbuçuk) yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için 12 haftalık, işyerindeki kıdemi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 14 haftalık kısmı söz konusu bir yıllık sürenin hesabında dikkate alınır yani çalışılmış gibi sayılır, istirahat raporunun bu süreleri aşan kısmı ise bir yılık hesabına dahil edilmez, bu şekilde yapılacak hesaplama soncunda işçi bir yıllık çalışma süresini doldurduğunda yıllık izne hak kazanır.

Öte yandan işveren hastalık izinlerini ve işçinin rapor kullandığı süreleri yıllık izinden düşemez, yani rapor kullanılan süre yıllık izinden sayılamaz. (Bkz. Mazeret veya Hastalık İzinleri Yıllık İzinden Düşülebilir mi ?) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. sadi dedi ki:

    2 yıl sigortasız çalıştığım iş yerinden sadece 565 00 tl aldım…sebebi..*

  2. Hakan dedi ki:

    Merhaba 30 yıldır aynı iş yerimde calışıyorum alınan raporları 14 haftayı asıyor. Ama 5 hafta önce IKı rapor arası 3 gun yıllık izin kullandım. 1 gunde ise gitmiştim. Bu 14 hafta sürekliliği bozarmı. Yani iş aktime son verebilirlermi yoksa aradaki yıllık izin ve 1 gün calısma sebebiyle veremezlermi

    1. Admin dedi ki:

      Raporlu işçinin iş akdinin işveren tarafından feshi hakkının doğması için rapor süresinin ihbar süresini 6 hafta geçmesi gerektiği İş Kanunun 25/I. inci maddesinde belirtilmiş, ancak burada rapor süresinin kesintisi olması gerektiği belirtilmemiş. Durum böyle olmakla birlikte Yargıtay kararlarına göre rapor süresinin kesintisi olması gerekmektedir. Arada 1 gün bile boşluk olması kesinti sayılır, çünkü kesinti sayılması için herhangi bir gün şartı bulunmamaktadır. Öte yandan uzun süre rapor aldığınız için işveren sizi işten çıkarsa bile 30 yıllık kıdem tazminatınızı ödemesi gerekir, bu durumda işveren sadece ihbar tazminatı ödemek zorunda değildir.

  3. Ali dedi ki:

    Merhaba 8 yıldır bi is yerinde çalışmakta olan arkadaşım yaklaşık bi yıldır raporlu ve doktorunun yurt dışında olmasindan dolayı bir hafta iş başı yapmak zorunda kaldı ve tekrardan 3 ay rapor aldı iş yeri anlaşarak çıkış vermek istemis tazminatını ödeyerek su an raporluyken çıkış verebilir mi verirse ihbar tazminatı alabilir mi veya rapor bitiminde ihbarsız çıkış yapabilir mi işsizlikten yararlanabilir mi Ise iade davasi açabilir mi hastalığı bulasici degil is yerinde 30 dan fazla kisi calisiyor simdiden teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      İşveren işten çıkarma hakkı doğmuş, işveren iş akdini feshedebilir, sadece kıdem tazminatı ödemesi gerekir, ihbar tazminatı ödemesi gerekmez, işçi işe iade davası açamaz, işsizlik maaşı alabilir.

      1. Ali dedi ki:

        Heyet raporu olması bişey değiştirir mi sgk dakiler raporluyken çıkış yapamazlar eğer yaparlarsa 170 e şikayette bulun cezası var diye bilgi vermişler teşekkürler

        1. Admin dedi ki:

          Kanunda heyet raporu için herhangi bir ayrım yapılmamıştır. İşveren Hastalanan veya Rapor Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir mi ? başlıklı yazıda belirtilen fesih (işten çıkarma) hakkı veren süreler aynen heyet raporları için de geçerlidir.

          1. Ali dedi ki:

            Ilginiz için teşekkürler

  4. erkan dedi ki:

    Firmamızda 17 ay boyunca kesintisiz rapor alan bir çalışanımız var.
    İşe başlama tarihi 22.02.2014
    ihbar süresine 6 hafta eklediğimizde 14 hafta oluyor.
    Yaptığım hesaplama ile hak ediş tarihi 20.12.2020 çıkıyor.
    Yoksa, rapor bitim tarihi olan 05.10.2020 mi oluyor.
    Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İlk rapordan itibaren tüm istirahat raporlarının sürelerini topladığınızda en son hangi raporla birlikte fesih için geçerli süre doluyorsa o rapor bitiminde işçinizin iş akdini (kıdem tazminatı ödeyerek) feshedebilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isveren-hastalanan-veya-rapor-alan-isciyi-isten-cikarabilir-mi/)

  5. Hüseyin İncili dedi ki:

    Yıllık izin hesabında çalışılmış gibi sayılan hallerden “İşçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği günler (Ancak, 25’inci maddenin (I) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen süreden fazlası sayılmaz.)” hükmü olay bazlı mı yoksa bir yıllık bekleme süresi bazlı mı hesaplanacak? Yani her bir hastalık/kaza için rapor süresi ayrı ayrı mı dikkate alınacak; yoksa 1 yıllık bekleme süresi içindeki farklı zamanlarda alınan raporların toplamı mı? Kıdemi 2 yıl olan bir işçi için uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü yıllık izin hesabında çalışılmış gibi sayılan süre 12 hafta. İşçi, yıllık izni hak etmesi için gereken bir yıllık süre içerisinde değişik tarihlerde dört ayrı hastalık halinde 28, 14, 42, 10 gün rapor almışsa 12 haftanın aşılıp aşılmadığının bulunmasında (28+14+42+10) 94 gün hesaba konu edilip, 12 haftayı aşan 10 gün mü yıllık izin başlangıç süresini öteleyecek; yoksa dört raporun her biri ayrı ayrı 12 haftayı bulmadığı için tümü çalışılmış süre mi sayılacak?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun 25’inci maddenin (I) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen süre aslında Kanunda sadece sağlık nedeniyle işverene fesih hakkı veren bir durum olmakla birlikte, Yargıtay kararlarında başka konularda da bu süre esas alınmaktadır. İşçinin işyerindeki kıdemine göre geçerli olan ihbar süresi + 6 hafta olarak uygulanmaktadır. Yıllık izin konusunda bu süreler olay / vaka bazlı değil yıl bazlı değerlendirilmesi gerekir. Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/iscinin-calisma-suresi-kidemi-nasil-hesaplanir/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/uzun-sure-rapor-alan-isci-yillik-izne-ne-zaman-hak-kazanir/ başlıklı yazılarda daha ayrıntılı açıklanmıştır.