Uzun Süre Rapor Alan İşçi Yıllık İzne Ne Zaman Hak Kazanır ?

Uzun Süre Rapor Alan İşçi Yıllık İzne Ne Zaman Hak Kazanır ?
3 Haziran 2019 00:08

4857 sayılı İş Kanununa göre çalışanların iki önemli izin hakkı vardır. Birincisi hafta tatili yani en az 24 saat olarak verilmesi gereken haftalık izin, ikincisi ise yıllık izin.

Bu izinlerin önemi ücretli izin olmalarından kaynaklanmaktadır, yani gerek haftalık iznini gerekse yıllık iznini kullanan işçinin izin süresine ait ücretinin herhangi bir çalışma karşılığı olmadan işverence işçiye ödenmesi gerekmektedir.

Bu izinlerle ilgili en çok soru gelen konu ise rapor alan işçinin haftalık izin ve yıllık izne hak kazanıp kazanmadığı konusudur. Haftalık izinle ilgili açıklama Hafta İçerisinde Rapor veya İzin Alan İşçi Hafta Tatili Yapabilir mi ? başlıklı yazıda yer almaktadır.

Öte yandan işçinin yıllık ücretli izne hak kazanması için bir yıllık çalışma süresini doldurması gerekmektedir. Yani yıllık izin bir yıllık çalışma süresi sonunda hak kazanılan bir izindir. Bura da uzun süre rapor alan işinin yıllık izne ne zaman hak kazanacağı, kullandığı rapor sürelerinin bir yıllık süreye dahil edilip edilmeyeceği en çok merak edilen konudur.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu konudaki açıklamasına göre, uzun süre sağlık (istirahat) raporu alan işçinin ihbar süresine 6 hafta eklenecek, 6 haftayı aşan rapor süreleri yıllık izne hak kazanmak için doldurulması gereken bir yıllık süreye dahil edilmeyecek, diğer rapor süreleri ise çalışılmış gibi sayılıp bir yıllık süreye dahil edilecek.

Örneğin; işyerinde 2 yıllık bir çalışma süresi (kıdemi) olan işçi kaza veya geçirdiği bir hastalık nedeniyle 5 ay rapor kullanmışsa, 2 yıllık hizmeti olan bir işçi için ihbar süresi 6 hafta olduğundan (Bkz. İş Akdinin Feshinde Bildirim Önelleri – İhbar Süreleri), bu süreye bir 6 hafta daha eklenecek ve bulunacak 12 haftalık süre yıllık izne hak kazanmak için doldurulması gereken bir yıllık sürenin hesabında çalışılmış gibi sayılacak, geri kalan süre ise değerlendirmeye alınmayacak. Daha açıklayıcı bir örnek vermek gerekirse; 2 yıllık kıdemi olan ve 01.02.2018 tarihinde yıllık izne hak kazanan, 01.05.2018-01.10.2018 tarihleri arasında ise 5 ay raporlu olan bir işçi, bir sonraki yıllık iznine 01.02.2019 tarihinde değil 01.04.2019 tarihinde hak kazanacak, dolayısıyla 5 aylık rapor süresinin 12 haftası çalışılmış, kalan süre çalışılmamış sayılacak. Tabi işveren isterse işçi lehine hareket edip, rapor süresinin tamamını çalışma süresine dahil edip, bir yıllık süre dolduğunda işçiye yıllık izin verebilecektir. Buna engel bir durum söz konusu değildir.

Yıllık izin ve rapor konularında ayrıntılı bilgi ve açıklamalar içeren yazılara, Rapor-İzin Rehberi sayfasından ulaşabilirsiniz. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.