Yabancı Uyruklu İşçi Ayda 30 Günden Az Gösterilebilir mi ?

Yabancı Uyruklu İşçi Ayda 30 Günden Az Gösterilebilir mi ?
2 Eylül 2020 21:02

İşyerlerinde veya ev hizmetlerinde çalıştırılan yabancı uyruklu yani T.C. Vatandaşı olmayan sigortalıların aylık çalışma gün sayıları, çok az istisna hariç; SGK’ya ayda 30 günden az bildirilemez. Yani bunların, istisnalar hariç her ay 30 gün üzerinden SGK’ya sigortalı olarak bildirilmesi gerekir.

Yabancı uyruklu sigortalıların aylık çalışma gün sayılarının SGK’ya 30 günden az bildirilebileceği istisnai durumlar aşağıda belirtilmiştir;

• Sigortalının SGK tarafından yetkilendirilmiş olan yani SGK ile anlaşmalı olan sağlık hizmeti sunucularından veya işyeri hekimlerinden istirahat raporu almış olduğu süreler.

• Sigortalının gözaltında veya le tutuklu olarak geçirdiği süreler.

• Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiği süreler.

Dolayısıyla yabancı uyruklu sigortalılar sadece yukarıda belirtilen hal ve durumlar nedeniyle işyerinde çalışamadıkları süreler için SGK’ya 30 günden az bildirilebilirler. Öte yandan bu eksik gün nedenlerinin belgeye dayanması gerekir. (Bkz. Ayda 30 Günden Az Bildirilenlerle İlgili Belge Verilmesi Gereken Durumlar)

Dolayısıyla yabancı uyruklu sigortalılar için aylık prim ve hizmet belgesinde / muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde gösterilebilecek eksik gün kodları aşağıda belirtilmiştir;

• 1-Istirahat

• 4-Gözaltına Alınma

• 5-Tutukluluk

• 8-Grev

• 9-Lokavt

• 10-Genel Hayatı Etkileyen Olaylar

• 11-Dogal Afet

Ayrıca; işyeri ile ilişiğini kesmeden geçici süreli olarak yurt dışına çıkan yabancı uyruklu sigortalı da; yurtdışında geçirdiği süre ile ülkeye giriş ve çıkış tarihleri de dikkate alınarak ülkeden çıkış günü hariç olmak üzere iki gün, yine ülkeye giriş tarihi hariç olmak üzere iki günü geçmemek üzere yolda geçen süreler için de yabancı uyruklu sigortalı SGK’ya 30 günden az bildirilebilir. Bu sigortalının eksik gün nedeninin de aylık prim ve hizmet belgesinde “21-Diger Ücretsiz İzin” olarak gösterilmesi gerekir.

Yukarıda belirtilen nedenler dışında aylık çalışma süresi SGK’ya 30 günden az bildirilen, dolayısıyla aylık prim ve hizmet belgesindeki eksik gün kodu yukarıda belirtilen kodlar dışında kalan yabancı uyruklu sigortalının eksik günleri (Bkz. SGK Eksik Gün Kodları), SGK tarafından re’sen 30 güne tamamlanacağı gibi, aradaki eksik gün bildirimine ait sigorta primi faiziyle birlikte işverenden tahsil edilir, işverene prim belgelerinden dolayı idari para cezası uygulanır, ayrıca varsa yersiz olarak yararlandığı gerekçesiyle bazı teşvik ve indirimlere ait tutarlar işverenden faiziyle geri alınır.

Ek 9 kapsamında ev hizmetlerinde çalıştırılanlar da aynı şekilde ayda 10 günden az çalıştırılan olarak SGK’ya bildirilemez, ayda 10 günden fazla çalışan statüsünde tüm sigorta kollarına tabi olarak SGK’ya bildirilmesi gerekir. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Muray dedi ki:

    18.01.1980 doğumluyum. 10.09.1998 tarihinde Astsubay okuluna girdim. 30.08.1999 tarihinde mezun oldum. E-devlete baktığımda 10823 prim günüm gözüküyor. Yıpranma dahil hizmet sürem 30 yıl gözüküyor. 25 yılımı doldurma tarihim 10.09.2023. Sorum şu eğer EYT yürürlüğe girerse hemen emekli olabilirmiyim. Teşekkürler.

  2. kadir asan dedi ki:

    Benim sorum yipranma suremin Eyt de istenen 25 yil sureye etkisi ne olur.Ayni emeklilik yasini cektigi gibi o sureyide geri cekermi.Sigorta baslangicini geri cekmedigini biliyorum. 1974 doğumluyum.Sigorta başlangıcım15.11.1998. Yaklasik 8700 gun ssk primim mevcut.yaklaşık 14 yıl yıpranmalı işte (32a) çalıştım. Normalde Eyt kapsaminda prim tamam ve 15.11.2023 tarihinde 25 yil doluyor. Fakat yipranma hakkim ile bu tarihi 9 ay one cekip hemen Eyt ile emekli olabilirmiyim. Saygilar