Yapılandırılan Borçla İlgili İcra – Haciz veya Teminatlar Ne Olacak ?

Yapılandırılan Borçla İlgili İcra – Haciz veya Teminatlar Ne Olacak ?
18 Aralık 2020 23:49

SGK’ya borcu olanlar için 7256 sayılı Torba Kanun ile yeni bir borç yapılandırma / taksitlendirme imkanı getirilmiş olup, icra takibi başlatılmış, haciz uygulanmış borcun yapılandırılması halinde durumun ne olacağı aşağıda açıklanmıştır.

İcra Takiplerinin Durumu

Yapılandırma işlemleriyle ilgili olarak SGK tarafından yayımlanmış olan “7256 sayılı Kanun Uyarınca Alacakların Yapılandırılması konulu” ve 2020/45 sayılı Genelgede konuya ilişkin olarak aynen;

• Yapılandırma talebinde bulunan borçluların bu borçları için takip – haciz ve satış işlemleri durdurulacaktır.

• Yapılandırma talebine istinaden haciz ve satış işlemleri durdurulduğundan;

– Yapılandırma öncesi trafik tescil kayıtları üzerine yakalama şerhi konulmuş olan ancak henüz trafikten men edilmemiş araçlar üzerindeki Kurum haczinin baki kalması kaydıyla, yakalama şerhlerinin kaldırılması için yapılandırma başvurusunda bulunulması,

-Yapılandırma öncesi haczedilmiş ve trafikten men edilerek otoparkta çekilmiş araçlar üzerindeki yakalamaların kaldırılması için yapılandırma başvuruşunda bulunulmuş ve yediemin ücretinin ödenmiş olması,

gerekmektedir.

açıklamalarına yer verilmiştir.

Dolayısıyla yasal ödeme süresi geçtiği halde ödenmediği için icraya intikal eden borçlarla ilgili olarak, borçlunun yapılandırma başvurunda bulunması ve borçlarını yapılandırılması halinde SGK ödeme emri göndermeyecek, ödeme emri gönderilmiş ve borçluya tebliğ edilmişse SGK hakkında icra ve haciz işlemleri uygulamayacak. Eğer SGK süreci başlatmış ve haciz uygulamışsa yani borçlunun mal, alacak ve haklarına haciz koymuşsa bu durumda da aşağıda açıklandığı şekilde işlem yapılacak.

Hak ve Alacalar Üzerindeki Hacizlerin Durumu

SGK’ya olan borçlarından dolayı üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına (maaş, aylık, gelir, kira, bankada bulunan para, ihale makamında bulunan istihkak – hakediş vb.) haciz konulmuş olan borçluların, takibe konu borçları için yapılandırma başvurusunda bulunmaları halinde, söz konusu hak ve alacakları üzerindeki hacizler;

– Pesin ödeme yolunun tercih edilmesi halinde borcun tamamının ödenmesinin,

– Taksitle ödeme yolunun tercih edilmesi halinde ise ilk taksitin ödenmesinin,

ardından kaldırılacak.

Taşınır ve Taşınmaz Mallar Üzerindeki Hacizlerin – Alınan Teminatların Durumu

SGK’ya olan borçlarından dolayı taşınır ve taşınmaz mallarına (ev, araba, arazi, arsa gibi) haciz konulan ve / veya kendisinden teminat alınan borçlunun yapılandırma başvurusunda bulunması halinde; hacze konu malın birden fazla olması ve her birinin değerinin ayrı ayrı belirlenebilir nitelikte ya da ayrı ayrı tescile konu olması, haczin devam edeceği malın değerinin en az yapılandırma öncesindeki toplam borç tutarını karşılaması ve borçlu tarafından yazılı olarak talep edilmesi şartıyla, daha önce konulmuş hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak, alınmış teminatlar ise yine yapılan ödemeler nispetinde iade edilecek.

Buna göre, taşınır ve taşınmaz mallar üzerindeki hacizler;

– Yapılandırma başvurusu sırasında pesin ödeme yolunun tercih edilmesi halinde yapılandırılan borcun tamamının ödenmesinin ardından kaldırılacak yani borcun tamamı ödenmiş olduğu için haczin tamamı kaldırılacak.

– Başvuru sırasında taksitle ödeme yolunun tercih edilmesi halinde ise ilk taksit tutarının ödenmesi, hacze konu olup yapılandırma kapsamına girmeyen başka bir borcun bulunmaması ve borçlu tarafından talep edilmesi kaydıyla, yapılandırma öncesi toplam borç miktarı kadar (kalan asıl alacak + gecikme cezası + gecikme zammı) hacizler baki kalmak kaydıyla, hacizler kaldırılacak. Yani haczin tamamı kaldırılmayıp, ödenen borç miktarı kadar haciz kaldırılacak, kalan borcu karşılamaya yetecek kadar haciz devam edecek. Ayrıca, bu durumdaki hacizlerin kaldırılabilmesi için üzerinde SGK haczinin devam edeceği taşınır ve taşınmaz malın satış kabiliyetinin bulunması ve Kurum alacağının tahsilini güçleştirecek ipotek, haciz vb. gibi takyidat bulunmaması şartı aranacak.

Dolayısıyla borcu taksitle ödeme yolunun seçilmesi halinde üzerine haciz konulan tek taşınır veya taşınmaz varsa, bu durumda en son taksit ödenip borç tamamen sona erene kadar haciz kaldırılmayacak.

Teminatlar için de aynı uygulama geçerli olacak. Eğer borcun tamamını peşin ödeme yolu tercih edilir ve borcun tamamı ödenirse teminat iade edilecek. Borcu taksitle ödeme yolunun tercih edilmesi halinde ise teminatın iadesi söz konusu olmayıp, teminat değişikliği yapılabilecek.

Yapılandırma Bozulursa Durdurulan İcra Takip – Haciz ve Satış İşlemleri Tekrar Başlatılacak

Yapılandırma başvurusu yapıp taksitle ödeme yolunu tercih eden, ancak taksitleri ve / veya cari aylara ait primleri düzenli ödemediği için yapılandırması bozulan kişiyle ilgili durdurulmuş olan icra takip – haciz ve satış işlemleri tekrar başlatılacak. Bu nedenle sırf SGK’nın icra takip – haciz ve satış işlemlerini durdurmak için yapılandırmaya başvurmuş olmak yetmiyor, ödemeleri düzenli yapıp yapılandırmayı devam ettirmek de gerekiyor.

Konuyla İlgili Ayrıntılı Açıklama

Yukarıda bahsi geçen konularla ilgili ayrıntılı açıklama SGK’nın 17.11.2020 tarihinde yayımladığı söz konusu 2020/45 sayılı Genelgede yer almaktadır. Yapılandırmayla ilgili ayrıntılı bilgi ve açıklamalar ise Beklenen Borç Yapılandırma Kanunu Çıktı – İşte Şartları, SGK’ya Gitmeden Yapılandırma Başvurusu Yapılabilecek – İşte Başvuru Formları başlıklı yazılarda yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Yılmaz dedi ki:

    merhaba avm den 18 bin civarı elektroık eşya aldım ailevi sorunlarım çıktı ödeme yapamadım 18 bin olan borcum icra dairesi 36 bin olarak geri istiyor aylık maaştan 910 TL kesiyorlar buna rağmen sürekli arayıp eve haciz göndereçegiz zaten maaştan kesinti yapıyorlar haciz gönderebilirlermi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Borçlunun kendisi ve ailesi için gerekli olan ev eşyası haczedilemez, eve haciz için gelirlerse itiraz edebilirsiniz.

  2. Mehmet dedi ki:

    Şirketime ait vergi dairesine uzun zamandır ödenmemiş borcum var ödemek için 7256 sayılı kanunla yapılandırma talebinde bulundum şirket adına araçlarım var…
    şahsıma ait de dairem ve araçlarım var şahsıma ait olan ev ve araçlara haciz gelme durumu varmıdır

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yapılandırılan borçlarla ilgili icra takip – haciz ve satış işlemleri Kanun gereği durdurulmuştur, bunlardan ödemelerini düzenli yapmayan / yapılandırması bozulanlarla ilgili takipler kaldığı yerden devam edecektir. Dolayısıyla, borcunuzdan dolayı şimdiye kadar hakkınızda haciz işlemi yapılmadıysa, yapılandırma kapsamındaki ödemeleri düzenli yapmanız ve yapılandırma kapsamı dışında klan borcunuzun da olmaması şartıyla gerek şirketiniz gerekse şahsınız hakkında icra ve haciz işlemi uygulanmaz herhalde.

  3. Cihan Sarsılmaz dedi ki:

    Şahıs şirketim vardı, sonra Ltd Şirket kurdum.

    SGK şahıs şirketimden dolayı şahsıma ait gayrimenkule haciz koydu. Hem şahıs hem Ltd şirket için yapılandırma talep ettim.

    Şahıs şirket borcunu tek seferde ödersem, SGK haczi kaldırır mı? Yoksa LTD ştindeki haciz gelmemiş borcu bahane edip, haczi devam mı ettirir?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Limited şirketinizin borcu için SGK henüz icra takibi başlatmadıysa, şahıs şirketinize ait borcun tamamını ödemeniz halinde haczi kaldırır herhalde.

  4. Mustafa dedi ki:

    Merhaba. Biz bir ev aldık yarısından fazlasını ödedik geriye kalan kısmını da taksit şeklinde öderken müteahhit kaçtı iflas etti tapuyu alamadık. Sigortadan haciz geldi. 6 bin ödeyecekken 31 bin ödememi istedi. Bana da düşmez malum. Ay sonuna kadar ödenmezse satışa çıkarılacak. Bize bir yol gösterebilir misiniz satış sözleşmemiz geçersizmiş noterde yapılmadığı için bu arada. Kolay gelsin

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Anladığımız kadarıyla müteahhitle aranızda yaptığınız anlaşma ile evi satın almışsınız, ancak tapu kaydını almadığınız halde ödemeleri yapmışsınız. Ancak müteahhidin SGK’ya borcu olduğu ve ev de resmiyette müteahhidin adına kayıtlı olduğu için SGK eve haciz koymuş ve satışa çıkarmış. Bu durumda o evin size satışı konusunda müteahhitle aranızda yaptığınız sözleşmeyi SGK kabul etmez, kabul etmemesi normal, çünkü SGK müteahhidin evini kurtarmak için sizinle o sözleşmeyi sonradan yaptığını bile düşünebilir. Bu konudaki iddialarınızı ancak mahkemede dava açarak kanıtlayabilirsiniz, buna karşılık mahkeme hemen sonuçlanmayacağı için SGK’nın talep ettiği tutarı ödeyip evi kurtarmanız, ardından dava açmanız daha mantıklı olur gibi görünüyor.

  5. YÜCEL dedi ki:

    SGK ISVEREN PIRIM BORCUMDAN DOLAYI ICRA ve E HACIZ ISLEMLERI BASLATILMISTI BANKA HESABIMA BLOKA KONMUS HESABIMI CEKMISLERDI 7256 YASADAN YARARLANIP BORCUMU TAKSITLENDIRDIM ŞIMDI SIZE SORUM CEKILEN PARAMI IADE ALAMADIM SORDUĞUMDA EVET CEKILMIS DENDI =

  6. İsmail kiraz dedi ki:

    Şirketin vardı 20 yıl önce kapattım SGK ya borcum var maaasli olarak bı şirkete çalışıyorum maasaimin 3/1 ine haciz koydular
    Üzerimde hiç bir mal varlığım yok
    Örneğin bı ev alsam veya araba
    Buna SGK haciz koyar ve satabilirmi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Haciz koyabilir tabii ki, şu an haciz konulabilecek başka malvarlığınız olmadığı için sadece maaşınıza haciz koymuş.

  7. Mahir Araz dedi ki:

    Oraya bir yıldır düzenli taksit ödüyorum.yapilandirma bildirmeden ödüyorum.7256 benim gibi emeklilere imkan tanımıyorum.2640 tl maaşın 2000tlsini icraya muvafakat verdim.640 tl alıyorum.yapilandirma bankamdan isteme hakkım varmı.

  8. İsa dedi ki:

    Benim bir bankaya kredi ve ek hesap borcum vardı bu avukata düştü ama. Bankadan yapılandırdım ve ilk ay ödedim ikinci ayda 10günlük gecikme vardı (45 gün ödenmezse yapılandırma bozuluyor) sonrasında çalıstığım kuruma maaş haczi yazısı geldi ve bu ay kesmeye. Başlıyacakları ve bankayla yapmış olduğum taksitlerle düşeceğini söylediler. Bu şekilde yapmaları normal mi

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      https://www.isvesosyalguvenlik.com/maasindan-haciz-kesintisi-yapilan-iscinin-bankaya-yatan-parasina-da-haciz-konulabilir-mi/ başlıklı yazıda belirttiğimiz üzere çalışanların maaşlarından sadece işyeri/işveren nezdinde haciz kesintisi yapılabilir. Bankalar kendileri herhangi bir işyerinde çalışan işçinin maaşından kesinti yapamaz. Ancak bankayla imzaladığınız sözleşmeyle siz bu konuda bankaya onay verdinizse işverenin yaptığı haciz kesintisi dışında banka ayrıca kesinti yapabilir.