Yapılandırma Kanununa Göre Silinecek Borçlar

Yapılandırma Kanununa Göre Silinecek Borçlar
19 Kasım 2020 23:50

17 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7256 sayılı Torba Kanun ile SGK’ya borcu olanlar için borçlarını yapılandırma, taksitlendirme imkanı getirildiğini daha önce belirtmiştik.

Söz konusu Kanuna göre yapılandırma, taksitlendirme dışında ayrıca aşağıda belirtilen bazı borçlar tamamen veya kısmen silinecek.

• 17 Kasım 2020 tarihinden önce hiç gelir testi yaptırmamış GSS borçlularından 31 Mart 2021 tarihine kadar gelir testi yaptıran ve test sonucu aile içerisinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkan kişinin GSS prim borcu silinecek. (Bkz. Yapılandırma Kanunu Çıktı – GSS Borçları Ne Olacak – Silinecek mi ?)

• Yapılandırmaya başvuran kişinin yapılandırma kapsamındaki borcunun işlemiş tüm faizi silinecek, bunun yerine enflasyon oranında hesaplama yapılacak ve bulunan tutar anaparaya eklenerek toplam borç yeninden hesaplanacak, toplam borcun 2021/Şubat ayı sonuna kadar ödenmesi halinde faiz yerine enflasyon oranında hesaplanmış tutarın da yüzde 90’ı, iki taksitte ödenmesi halinde yüzde 50’si silinecek. (Bkz. Beklenen Borç Yapılandırma Kanunu Çıktı – İşte Şartları)

• Yapılandırma kapsamına gire idari para cezalarının faizleri silinecek, anaparanın da yarısı silinecek, anaparanın kalan yarısı üzerinden enflasyon oranında hesaplama yapılacak ve bulunan tutar anaparaya eklenerek toplam borç yeninden hesaplanacak.

• İş bittiği, işyeri kapandığı veya uzun süre sigortalı çalıştırmadığı için 5510 sayılı Kanun kapsamından çıkarılan iş yerlerine ilişkin olup iş yerine ait borcun tamamının ödeme süresi 31 Aralık 2017 veya önceki bir tarihe ilişkin olduğu hâlde ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası asılları toplamı 100 Türk lirasını aşmayan alacaklar ile tutarına bakılmaksızın bu alacaklara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’ilerinin ve aslı ödenmiş olan fer’i alacaklardan tutarı 200 Türk lirasını aşmayanların tahsilinden vazgeçilecek, yani borç silinecek.

• İşverenlerin ve üçüncü şahısların, 5510 sayılı Kanunun 14 üncü, 21 inci, 23 üncü, 39 uncu ve 76 ncı maddeleri, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun mülga 10 uncu, 26 ncı, 27 nci ve 28 inci maddeleri, 1479 sayılı Kanunun mülga 63 üncü maddesi ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun mülga 129 uncu maddesi gereğince iş kazası ve meslek hastalığı, malullük, adi malullük ve ölüm hâlleri ile genel sağlık sigortalısına ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere yönelik fiiller nedeniyle ödemekle yükümlü bulundukları her türlü borçları ile bu borçlara kanuni faiz uygulanan sürenin başlangıcından 17 Kasım 2020 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim (enflasyon) oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, yapılandırma kanununda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi hâlinde bu borçlara uygulanan kanuni faizin tahsilinden vazgeçilecek, yani faizi silinecek.

• Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından fazla veya yersiz olarak ödendiği tespit edilen ve 506 sayılı Kanunun, 1479 sayılı Kanunun, 17/10/1983 tarihli ve 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanununun, 2926 sayılı Kanunun, 5434 sayılı Kanunun mülga hükümleri ve 5510 sayılı Kanunun 96 ncı maddesi gereğince tahsil edilmesi gereken gelir ve aylıklara ilişkin borç asılları ile bu borçlara kanuni faiz uygulanan sürenin başlangıcından bu Kanunun yayımı tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim (enflasyon) oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, yapılandırma kanununda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi hâlinde bu borçlara uygulanan kanuni faizin tahsilinden vazgeçilecek, yani faizi silinecek. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.