Yargıtay Kararlarında Geçen Haksız Ama Geçerli Fesih İfadesi Ne Demek ?

Yargıtay Kararlarında Geçen Haksız Ama Geçerli Fesih İfadesi Ne Demek ?
4 Haziran 2020 21:50

Yukarıdaki soru işverenler tarafından yapılan fesihlerle ilgili olup, başlık biraz çelişkili gelebilir. İşverenin yaptığı fesih haksız ise nasıl geçerli sayılabilir, sorusu akla gelebilir. Ancak bu ifade birçok Yargıtay kararında geçmektedir. Bazen de bu ifadenin tersi yani geçerli ama haksız fesih ifadesi geçmektedir.

4857 sayılı Kanunda işverene iki tür fesih hakkı verilmiştir. Kanunun 18 inci maddesine göre 30 veya daha fazla işçi çalıştıran yani iş güvencesi kapsamına giren işyerlerinde, kıdemi (çalışma süresi) 6 aydan fazla olan işçiyi (yer altı işlerinde çalışan işçilerde 6 ay şartı aranmaz) işveren maddede sayılan geçerli sebeplerin varlığı halinde işten çıkarabilir, yani iş akdini feshedebilir. Ayrıca işyerinde çalışan işçi sayısına bakmaksızın tüm işyerleri için geçerli olmak üzere, işveren Kanunun 25 inci maddesinde sayılan haklı nedenlerin varlığı halinde belirli iş sözleşmesini ihbar süresine uymadan feshedebilir, yani işçiyi işten çıkarabilir.

Dolayısıyla 25 inci maddede sayılan haklı fesih (işten çıkarma) nedenlerinden herhangi biri olmadığı halde, sadece 18 inci maddede belirtilen geçerli fesih (işten çıkarma) sebeplerinden herhangi birine dayanarak işçiyi işten çıkaran işverenin yaptığı fesih 25 inci maddeye göre haksız fesih sayılır, ancak söz konusu 18 inci maddeye göreyse geçerli fesih sayılır.

Bu durumda işçi işe iade talep edemez, çünkü ortada geçerli bir fesih vardır. Ancak işveren bu durumda ihbar süresine uymadan, ihbar süresi kadar işçiyi işyerinde çalıştırmadan işten çıkarmışsa, işçiye ihbar tazminatı ödemek zorunda olduğu gibi, işçi işyerinde 1 yıllık çalışma süresini doldurduysa işverenin işçiye ayrıca kıdem tazminatını da ödemesi gerekir, çünkü 25 inci maddeye göre ortada haksız bir fesih vardır.

Sonuç olarak her haklı fesih aynı zamanda geçerli bir fesihtir, buna karşılık her geçerli fesih aynı zamanda haklı fesih olmayabilir.

Bu konu İş Sözleşmesinin Feshinde Haklı Sebeple Geçerli Sebep Arasındaki Fark Nedir ? başlıklı yazıda farklı açıdan ele alınmıştır.

Hizmet akdinin feshi ve işe iade konularında bilgi ve açıklama içeren diğer yazılara Hizmet Akdi-Fesih-İşe İade Rehberi sayfasından ulaşabilirsiniz. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.