Yarım Çalışma Ödeneği İle Kısa Çalışma Ödeneği Birlikte Alınabilir mi ?

Yarım Çalışma Ödeneği İle Kısa Çalışma Ödeneği Birlikte Alınabilir mi ?
17 Mayıs 2020 23:34

Doğum nedeniyle işyerinde yarım çalışma yapan ve işyerinde çalışmadığı süre için İŞKUR’dan yarım çalışma ödeneği alan işçi bu süreler için aynı anda kısa çalışma ödeneği alabilir mi veya işçi iki ödeneği aynı anda alabilir mi ?

Eğer işçinin doğum nedeniyle yarım çalışma yaptığı işyerinde işveren kısa çalışma için İŞKUR’a başvurmuşsa, işyerinde faaliyeti azaltma şeklinde kısa çalışma uygulanıyorsa, bu işçi kısa çalışma ödeneğinden yararlanabileceği gibi aynı anda işyerinde fiilen çalıştığı dönem için yarım çalışma ödeneğinden de yararlanabilir, ancak çalışılan günden fazla yarım çalışma ödeneği ödenmez.

Buna karşılık kısa çalışma başvurusu yapılan işyerinde faaliyet tamamen durdurulmuşsa, bu durumda işçi sadece kısa çalışma ödeneği alabilir, bu süre zarfında işyerinde hiç çalışmamış olacağı, dolayısıyla da yarım çalışma yapmamış olacağı için yarım çalışma ödeneği alamaz. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Kıymet heper dedi ki:

    11 senedir aynı yerde çalışıyorum işten ayrılmış olursam hem kısa çalışma ödeneği hemde işsizlik maaşı alabilir miyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kısa çalışma ödeneği sigortalılığı devam edenler için geçerli, sigorta çıkışınız verilince eğer şartlarınız tutarsa işsizlik maaşı alabilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/en-basit-sekliyle-issizlik-maasi-alma-sartlari/)

  2. Aylin dedi ki:

    11 Şubat 2021, 18:39
    13 martan beri ise gitmiyorum kısa çalışma ödeneği alıyorum aralıgın 25de hamileligimin 32.haftası oldugu için rapor aldım sgk dogum parası için dogumdan 1yıl içinde 90 gün prim istiyordu dogumda sonra analık parası alabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Normalde kanunda doğumdan geriye doğru 1 yıl içerisinde 90 gün şartının aranacağı belirtiliyor, ancak raporlu süreler söz konusu 1 yılın hesabında dikkate alınmadığından, istirahatinizin (raporunuzun) başladığı 32. haftadan geriye doğru bir yıllık süre içerisinde 90 gününüzün olması rapor parası almanız için yeterli olur. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/rapor-parasinda-90-gunu-tamamlama-sartlari/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/doguma-bagli-rapor-parasi-alma-sartlari/)

  3. Burhan kızğı dedi ki:

    Çok zor durumdayım

  4. Mustafa Kılıç dedi ki:

    Merhaba . Kısa çalışmanın son kez uzatılması ile çalıştığım iş yeri kısa çalışma ödeneğine başvuru yapti tekrar. Önceden de alıyorduk zaten.
    Ancak ben 12 nisan tarihi itibariyle isten ayrıldım işverenle ortak karar neticesinde. Işsizlik maaşı başvurusu yaptım ve 13 nisandan geçerli olmak üzere 6 ay issizlik maasi hak ettim
    Benim 1-12 nisan arası döneme ait kısa çalışma ödeneği almam gerekmiyor mu ?
    Iskur işsizlik maaşı aldığım için bu 12 günlük kısa çalışmanın yatmadigini söyledi.
    Sizce bu yasal mı? Hiç bir kanun görmedim çünkü bununla ilgili .ayrıca işsizlik maaşım 13 nisan sonrasını , kısa çalışma ödeneği 1-12 nisan arasını kapsayan bir durum. Neden sorun olsun ki ?
    Teşekkürler..

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sizin işsizlik maaşınız işten ayrıldığınız tarihten sonrası için geçerli, öte yandan 1 – 12 Nisan arası işyeri kısa çalışma başvurusunda da bulunmuş, normalde ödenmesi gerekir, Kanunda ve Yönetmelikte aksine bir hüküm yok. Ancak bu konuda mevzuat dışında İŞKUR’un hazırladığı kılavuz var, İŞKUR müdürlükleri uygulamada bu kılavuzu esas alıyor. Sorun kılavuzdan kaynaklanmış olabilir. İsterseniz CİMER’e başvurun.