Yeni Düzenlemelere Göre İşe İade Süreci

Yeni Düzenlemelere Göre İşe İade Süreci
9 Eylül 2018 20:46

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren işe iade de dahil, birçok işçi – işveren uyuşmazlığında iş mahkemesinde daha açmadan önce arabulucuya başvurma zorunlu hale gelmiştir.

Ancak bu uygulama değişikliği sadece başvuru yeri konusunda olup, işe iade süreciyle ilgili olarak İş kanununda yer alan düzenlemeler aynen geçerliliğini korumaktadır.

1 Ocak 2018 tarihinden geçerli olmak üzere 7036 sayılı yeni İş Mahkemeleri Kanunu ile getirilen düzenlemeye göre; İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir. Taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede iş mahkemesi yerine özel hakeme de götürülebilir. Arabulucuya başvurmaksızın doğrudan dava açılması sebebiyle davanın usulden reddi hâlinde ret kararı taraflara resen tebliğ edilir. Kesinleşen ret kararının da resen tebliğinden itibaren iki hafta içinde arabulucuya başvurulabilir.

İşe İade Talebi İçin Önce Arabulucuya Başvurmak Gerekir

Dolayısıyla iş akdi sona eren yani işten çıkarılan ve iş güvencesi kapsamına giren işçinin (Bkz. İşten Çıkarılınca İşe İade Davasını Kimler Açabilir ?), işe iade talebi için fesih bildiriminin kendisine tebliği tarihinden yani işten çıkarıldığının veya çıkarılacağının işveren/işyeri tarafından kendisine bildirildiği tarihten itibaren bir ay içinde arabulucuya başvurması gerekir. (Bkz. En Basit Şekliyle Arabulucuya Başvuru ve Örnek Dilekçe)

Arabuluculuk süreci sonucunda işçinin işe başlatılması konusunda işçi – işverenin anlaşmaya varması halinde (Bkz. Bütün Ayrıntılarıyla Çalışma Hayatında Arabuluculuk Uygulaması);

a) İşe başlatma tarihini,

b) Üçüncü fıkrada düzenlenen ücret ve diğer hakların parasal miktarını,

c) İşçinin işe başlatılmaması durumunda ikinci fıkrada düzenlenen tazminatın parasal miktarını,

belirlemeleri ve anlaşmaya varıldığına dair son tutanakta bu bilgilere yer verilmesi zorunludur. Aksi takdirde anlaşma sağlanamamış sayılır ve son tutanak buna göre yani anlaşmanın vaki olmadı şeklinde düzenlenir.

İş Kanununun 21 inci maddesinin üçüncü fıkrasında; kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer haklarının ödeneceği, ikinci fıkrasında ise feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarının da belirleneceği hükümlerine yer verilmiş aynı maddenin birinci fıkrasında söz konusu işe başlatmama tazminatının; işçinin en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında olacağı, dördüncü fıkrasında da ikinci fıkrada düzenlenen tazminat ile üçüncü fıkrada düzenlenen ücret ve diğer hakların, işçinin dava tarihindeki ücreti esas alarak parasal olarak belirleneceği hükmüne yer verilmiştir.

İşçinin kararlaştırılan tarihte işe başlamaması hâlinde fesih geçerli hâle gelir ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur. (Bkz. İşe İade Davasını Kazanan İşçi İşe Başlamazsa Ne Olur ?).

Eğer arabuluculuk sürecinde anlaşma sağlandı, işçi işe başlamak istedi ancak işveren buna rağmen işçiyi işe başlatmadıysa bu durumda tutanakta belirtilen tutarda işe başlatmama tazminatını işçiye ödemesi gerekir. Çünkü arabuluculuk süreci sonunda düzenlenen tutanak mahkeme ilamı niteliğindedir ve işveren buna uymak zorundadır. Eğer uymazsa işçi doğrudan elindeki tutanağa istinaden icra yoluna başvurabilir. Ayrıca arabuluculuk süreci sonunda işçinin işe başlatılması konusunda anlaşmaya varıldıysa, işveren işçiyi işe başlatsın, başlatmasın fark etmez, çalıştırılmadığı süre için işçiye ödenmesine karar verilen ve tutanakta miktarı belirtilen ücret ve diğer haklarının işçiye ödenmesi gerekir.

Arabuluculuk süreci sonucunda anlaşma sağlanması ve buna ilişkin işçi – işveren arasında tutanak düzenlenmesi halinde işveren işe başlatsın veya başlatmasın, işçi artık iş mahkemesinde dava açamaz.

Bu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri sözleşmeler ile hiçbir suretle değiştirilemez; aksi yönde sözleşme hükümleri geçersizdir.

Arabulucuya Başvurmadan Doğrudan İşe İade Davası Açılırsa

Eğer işçi arabulucuya başvurmadan doğrudan işe iade davası açarsa, İş Mahkemesi re’sen davanın usulden reddine karar verir ve ret kararının taraflara tebliğinden itibaren işçi iki hafta içinde arabulucuya işe iade talebiyle ilgili olarak başvurulabilir.

Arabuluculuk Sürecinden Sonuç Alınamaması Halinde Dava Açma Süreci

Arabuluculuk sürecinden sonuç alınamaması yani işçi – işverenin anlaşmaya varamaması ve işveren anlaştığını kabul etse bile düzenlenecek son tutanakta yukarıda belirtilen konulara tam olarak yer verilmemesi halinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içerisinde İş Mahkemesinde işe iade davası açılması gerekir. Dava açılması galinde, feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde ise bu iddiasını ispatla yükümlüdür.

İş Mahkemesinde dava açıldıktan sonra mahkeme işçiyi haklı bulur ve işe iadesine karar verirse, işçiye çalışamadığı süreler için işveren tarafından ödenecek ücret tutarı ile işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat tutarını da belirler.

İşçi kesinleşen mahkeme kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. İşçi bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise, işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur.

İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren de işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. Eğer bu süre içerisinde işçiyi işe başlatmazsa, mahkeme tarafından belirlenen işe başlatmama tazminatını işçiye ödemek zorundadır. Ayrıca işe başlatsın veya başlatmasın, çalıştırılmadığı günler için mahkemece işçiye ödenmesine karar verilen ücreti de işverenin ödemesi gerekir.

Eğer mahkeme işçiyi haksız bulur ve feshin geçerli olduğuna karar verişe bu durumda işveren işçiyi işe başlatmak zorunda olmayacağı gibi kendisine işçinin çalışmadığı süre için herhangi bir ücret veya işe başlatmama tazminatı ödemesi gerekmez, işçinin ödediği dava ve avukatlık giderlerini de geri alamaz.

Ancak mahkeme feshin geçerli nedene dayandığına karar vermiş olsa bile, eğer İş Kanununun “İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı” 25 inci maddesinin II numaralı bendinde yer alan “II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:” dışında herhangi bir nedenle işveren iş sözleşmesini feshetmişse, işçi de işyerinde bir yıldan fazla çalışmışsa işçiye kıdem tazminatı ödemesi gerekeceği gibi, işçinin varsa fazla mesai, kullanılmamış yıllık ücretli izin gibi hakları, bunlara ait ödemeleri de yapması gerekir. Ayrıca işverenin fesih sebebi tamamen 25 inci madde kapsamı dışındaysa ve işveren ihbar süresine uymamışsa, bu durumda işçiye ihbar tazminatı da ödemesi gerekir. (Bkz. İhbarlı Fesih ve İhbar Tazminatı)

Mahkeme Kararına İtiraz

İşe iade davasıyla ilgili olarak İş Mahkemesi tarafından verilen karara karşı işçi veya işveren istinaf (bölge adliye) mahkemesine itirazda bulunabilir. İtiraz üzerine bölge adliye mahkemesi ivedilikle ve kesin olarak karar verir. Bu karara karşı Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulunulamaz.

Kıdem Tazminatı Ödenmiş İşçinin İşe Başlaması

İşveren işçiyi geçerli bir nedene dayanarak işten çıkarmış ve kendisine kıdem ve ihbar tazminatını ödemiş, ancak arabuluculuk veya mahkeme süreci sonunda işçinin işe iadesine karar verilmiş ve bu şekilde işçi işyerinde tekrar işe başlamışsa, İş Kanununun 21 inci maddesi beşinci fıkrası uyarınca, peşin olarak ödenen bildirim süresine ait ücret (ihbar tazminatı) ile kıdem tazminatının, işçiye yapılacak ödemeden (çalışmadığı süre için kendisine ödenmesine karar verilen ödemeden) mahsup edilir. İşe başlatılmayan işçiye ise ihbar süresi verilmemiş veya ihbar tazminatı peşin ödenmemişse, bu sürelere ait ücret tutarı ayrıca ödenir.

Özel Hakeme Başvurma Seçeneği

İş Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içinde özel hakeme de götürülebilir. Özel hakeme gidilmesi halinde de özel hakem feshin geçersizliğine karar verirse, aynı İş Mahkemesinde olduğu gibi işçinin çalışamadığı süre için kendisine işveren tarafından ödenecek ücret ile iş başlatılmaması halinde işverence ödenecek işe başlatmama tazminatını belirlemesi gerekir. Yine aynı İş Mahkemesinde olduğu gibi, özel hakemin feshin geçersizliğine karar vermesi halinde işçinin özel hakem kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlaması, işverenin de işçiyi bir ay içinde işe başlatması gerekir.

Diğer Konular

İşçinin iş güvencesinin kapsamına girip girmediğinin dolayısıyla işe iade başvurusunda bulunup bulunamayacağının tespitinden esas alınan 30 işçi sayısının nasıl belirleneceği İşe İade Davasında 30 İşçi Sayısının Belirlenmesi başlıklı yazıda, işe iadesine karar verilen işçiyle ilgili yapılacak SGK işlemleri İşe İade Davasını Kazanan İşçiyle İlgili Yapılacak İşlemler başlıklı yazıda, işçinin çalışamadığı süreler için kendisine ödenecek ücret ile işe başlatmama tazminatının sigorta primine tabi olup olmadığı hususu ise İşe İade Tazminatı Prime Tabi midir ? başlıklı yazıda belirtilmiştir. (isvesosyalguvenlik.com)

Esman DİLLİ*

———–

* Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu

YORUMLAR

  1. Sadettin dadak dedi ki:

    Ben işe iade davasın kazandım iade parasın verdiler ama ihbar ve kıdem tazminatı vermediler 3 sene çalıştığım yer ek mahkeme açıldı tazminatlar için sonuç ne olur

    1. Admin dedi ki:

      İşe iade davasını kazandığınıza göre mahkeme işverenin haklı ve geçerli bir neden olmaksızın sizi işten çıkardığına karar vermiş ve işyeri sizi işe başlatmamış. Bu durumda kıdem ve ihbar tazminatına da hak kazanmış sayılacağınızdan, bu mahkemeyi de büyük olasılıkla kazanırsınız.

  2. Duygu Birecikli dedi ki:

    işe iade davasını kazandım ve işveren iade almak yerine tazminatı ve boşta geçen süreye istinaden 4 aylık maaşı ödemeyi tercih etti.

    Davam 2 yıl 8 ay sürdü. beni işten çıkartırken kıdem ve ihbar tazminatımı ve izinlerimi toplam çalışma sürem olan 4 yıl 9 ay üzerinden ödemişlerdi.
    Ancak; boşta geçen süre de ilave edildiği zaman süre 5 yıl 2 ay oluyor. Bu durumda, ihbar ve kıdem tazminatlarım ve izinlerimi tekrar hesaplamam gerekir mi? Bir faiz alacağı hakkım olur mu? 4 aya istinaden agi’yi de almam gerekir mi?

    1. Admin dedi ki:

      Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin kararına göre; Hesaplamalar işe başlatmama yoluyla gerçekleşen fesih tarihindeki ücret ve kıdem tazminatı tavanı gözetilerek yapılmalıdır. İşçiye geçersiz sayılan fesih sırasında kıdem ve ihbar tazminatı ile izin ücreti ödenmişse, dört aylık boşta geçen süre ilavesiyle son ücrete göre yeniden hesaplama yapılmalı ve daha önce ödenenler mahsup edilmelidir. (9. Hukuk Dairesi 2016/1382 E., 2019/11159 K.)
      Dolayısıyla size ödenmiş olan ihbar – kıdem tazminatı ile izin ücretlerinizin yeniden hesaplanıp, ortaya çıkan farkın ödenmesi gerekir.
      Asgari geçim indirimi ise çalıştığı işçinin ücretinden kesilip Devlete ödenmesi gereken gelir vergisinden AGİ tutarı kadar indirim yapılarak bu indirim tutarının işçiye ödenmesi şeklinde uygulama olduğundan, AGİ’nin bu kapsama girmediğini düşünüyoruz.

  3. Aydin dedi ki:

    Merhaba ben işe iade davasını kazandım makkeme 3.sene sürdü ve ben memlekete göç etdim şimdi işyeri beni cagirirsa ne yapmam gerekiyor yani yozgat’tan istanbula gidemem yani işyeri geri çağırdı diyelim bende gidemiyecegim hicmi para alamayacağım )(bilgilendiriseniz sevinirim

    1. Admin dedi ki:

      Maalesef, eğer işveren sizin işe başlamanızı teklif eder, ancak işe başlamazsanız para alamazsınız, eğer işyeri sizi işe çağırmazsa o zaman işe başlatmama tazminatı alabilirsiniz.

      1. Melike dedi ki:

        Merhaba 2017 de hamileliğim dolayısıyla mobing ve görev düşürme yapıldı kabul etmedim mahkemeye başvurdum davayı kazandim şuan daha yeni okula icraya başvuruldu. Paramı ne zaman alabilirim?

        1. Admin dedi ki:

          Yazdıklarınızda özellikle de “daha yeni okula icraya başvuruldu” ifadenizden ne demek istediğiniz anlayamadık. Eğer tazminat almaya hak kazandınız, işveren ödemediyse mahkeme ilamı (kararı) ile icraya başvurabilirsiniz. Paranızı ne zaman alabileceğiniz işverenin ödeme durumuna ve icra sürecine bağlı.

        2. Samed dedi ki:

          Merhabalar ;

          İşe iade davası açtım yaklaşık 3 sene sürdü işten çıkarıldıktan 4 ay sonra iş bulup çalışmaya başladım yaklaşık 2.5 senedir çalışıyorum kadroluyum ve işimdende memnunum tazminat ödemek yerine gel işe başla diyorlar ben tazminatımı almak istiyorum süreç nasıl işler ben iş başı yapmak zorunda mıyım füzenimi bozup mevcut işimden mi çıkayım

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            İşe başlatmama tazminatı alabilmeniz için süresinde işverene samimi olarak işe başlama başvurusunda bulunmuş olmanız, ayrıca işverenin de sizi süresinde işe başlatmamış olması gerekir, tazminat hakkınız o zaman doğar. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/ise-iade-davasinda-sadece-tazminat-talep-edilebilir-mi/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/ise-iadede-iscinin-tasimasi-uymasi-gereken-sartlar/)

  4. Mesut dedi ki:

    Merhaba, 2017 Haziran ayında işe iade davası açtım. 2018 Haziran ayında mahkeme beni haklı buldu ve davayı kazandım. Sonrasında karşı taraf itiraz etti. Dosyam BAM 28. hukuk dairesi tarafından karşı tarafın şahidini dinledi ve 6 aylık süremin dolmasına 2 gün kala raporlu olmama rağmen BAM beni haksız buldu ve davayı kaybetmiş oldum. Burada benim şahitlerim ya da görüşüm dikkate alınmadı. Her ne sebeple olursa olsun raporumu dahil dikkate almadılar. Karşı tarafın sözlü beyanını delil saydılar. Kısaca hakkım gasp edildi. Böyle bir karara karşı nasıl itiraz edebilirim. Yardım ederseniz sevinirim.

    1. Admin dedi ki:

      İş Mahkemesi ve Bölge Adliye Mahkemesi kararlarına karşı itiraz şartları ve hangi durumlarda Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulunulabileceği Mahkeme Kararlarına İtirazda Parasal Sınırlar başlıklı yazıda açıklanmıştır.

      1. Mesut dedi ki:

        Bilgilendirme için teşekkürler. Benim durumumdan kesin sonuç çıkaramadım maalesef. BAM kararına itiraz edebiliyor muyum ya da nereye itiraz edebilirim bilemiyorum. Yani tutar hesabı yaparsak işe iade hak kazanacağım tutar 60 bin TL’nin üstünde kalıyor. BAM işe iade kararını aleyhime verdiği için Yargıtay yolu kapalı gözüküyor. Yine de benim bu karara itiraz etmem gerekmektedir. Ortada hukuksuzluk söz konusu. Tek tarafı dinleyen BAM sadece karşı taraf şahidine göre raporlu olmama rağmen işveren tarafından 6 aylık süremin dolmasına 2 gün kala ben izinliyken iş akdimi fesih ediyor. İlk derece mahkemesi bunu görüyor ve işe iade kararı veriyor. BAM ise sadece karşı tarafı dinliyor kaldıki karşı taraf biz bunu işe iade davası açamasın diye işten çıkarttık demiycektir. BAM kararı 6 ay dolmadı diye benim aleyhime davayı kapatıyor. Hukuksuzluğun geldiği boyut budur. Ortada birçok Yargıtay kararı var bunları dikkate almıyorlar. Bu konuda kanunlara uygun karar verilmemiştir. Vicdanları sızlatan karar verilmiştir. Dosyam eski düzende Yargıtaya gitseydi asla böyle olmazdı. Şimdi her BAM kendisine göre karar vererek kanunen uygun olmayan kararlardan biz çalışanlar mağdur oluruz. Ben 6 ay kalmasına 2 gün kala hiçbir gerekçe gösterilmeden işsiz kalıyorum ve BAM 28. daire işvereni haklı görüyor. Dosyaya sunduğum hiçbir delili dikkat almıyor. Sağlık raporu olan işçinin işten çıkartılamayacağını bilmiyor daha kötüsü karşı tarafın şahidini dinleyerek kendilerine göre sonuç üretiyor. Tek taraflı şahit dinleyerek karar vermeyi hangi kanuna göre belirttikleri kararda yazmıyor. Üstüne 7036 8. maddeyi öne sürerek itiraz yolunu kapatıyor. Bu kadar kanunsuzlukla işçiler hakkını nasıl savunacak? İşverenlerin keyfi uygulamaları ile işçilerin hakları böyle yenilecekse ortada olan kanunlar asla çalışanları korumaz. Anayasa mahkemesine kadar bu dosyayı taşımak istiyorum. Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.

  5. Meltem dedi ki:

    Merhaba işten sözlü olarak 1 ay önce çıkartıldım, bilgisayarım, telefon hattım tutanakla işveren tarafından teslim alındı. Mail ve sistem hesaplarım kapatıldı. 2 kez arabulucuya gitmişsiz gibi bir fesih belgesi imzalatılmaya çalışıldı tarafıma,imzalamadım. 1 gün sonra tekrar arayıp ilten çıkartmadıklarını söylediler, işverene ihtarname göndererek haklarımı talep ettim. Fakat işe gitmediğim için tutanak tuttuklarını öğrendim. Arabulucuya başvurdum işe iade talebi ile benim iş çıkışımı sgk üzerinden vermedikleri halde işe iade talebimi kabul ettiklerini söylediler. Yaptıkları tamamen artniyetli bu süreçte ne yapabilirim, teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      İşler iyice karışmış, sizi işten çıkardıkları halde işe gelmediniz diye devamsızlık tuzağını da kurmuşlar (Bkz. Çalışanlara Kurulan En Büyük Tuzak-Devamsızlık), eğer ihtarnameyi de tüm bunlar olduktan sonra çektinizse işiniz daha da zor. Haklılığınızı kanıtlamakta zorlanabilirsiniz, İş Mahkemesinde dava açmak zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca ihtarname çekerek haklarınızı talep etmekle siz de iş akdinizi feshettiğiniz belirtmişsiniz. İşler daha da karışmış. Yani hem işe iade talebinde bulunmuş, her iş akdinizi feshetmişsiniz. Ancak işe talebinize istinaden sizi işe çağırdılarsa isterseniz işe başlayın, aksi halde işe iade talebinize ilişkin haklarınızdan vazgeçmiş sayılırsınız.

  6. Altuğ dedi ki:

    Sözlü olarak işten çıkarıldım işe iade davası açtım ve kazandım işten cikarildigimda ihpar ve kıdem tazminatını ödeyerek çıkardılar.İşe geri başlamak zorunda mıyım başlamazsam işverenin bana ödemiş olduğu kıdem ve ihpar tazminatini geri talep etme durumları varmı.Ne gibi hak kayiplarina uğrarım.

  7. Erhan dedi ki:

    Merhabalar işe iade davası açmıştım davayı kazandım karşı taraf istinafa yolladı süreç uzadıkca ümitlerde azalıyor sitres çoğalıyor 5 aya yakın bir süre oldu hala bir sonuç yok tahmini ne zaman sonuçlanır yada sonuçlanması için dosya yı öne alabilme şansımız varmıdır?

    1. Admin dedi ki:

      Yeni İş Mahkemeleri Kanunu ile işe iade konusunda 4857 sayılı İş Kanununun 20 nci maddesinde yapılan değişiklikte aynen; “Dava ivedilikle sonuçlandırılır. Mahkemece verilen karar hakkında istinaf yoluna başvurulması hâlinde, bölge adliye mahkemesi ivedilikle ve kesin olarak karar verir.” hükmüne yer veriliyor, herhangi bir süre belirtilmemiş. Öte yandan İş Kanunun 21 inci maddesine göre de haklı bulunsanız ve işe iade davasını kazansanız bile en fazla 4 haftalık boşta geçen süreye ait ücretinizi alabiliyorsunuz, o da mahkeme kararında belirtmişse. Dolayısıyla davanın sonuçlanmasının gecikmesi sizin mağduriyetinizi artıracak bir durum.
      İsterseniz mahkemeye, dosyanızın öne alınması talebine ilişkin bir dilekçe verebilirsiniz. Ancak dilekçede bir gerekçe, mağduriyet belirtmeniz gerekir.

  8. Hüseyin dedi ki:

    İyi akşamlar işe iade davasını açtım ve davayı 1yıl önce kazandım avukat herhangi Bi öcret ödemedi ne yapmamlazım

    1. Admin dedi ki:

      Hangi avukattan ve hangi paradan bahsediyorsunuz, işe iade davasını kazandınızsa işverenin sizi işe çağırmadı mı, çağırdı siz mi başlamadınız, mahkeme boşta geçen süre için size ücret ödenmesine karar verdi mi, lütfen konuyu biraz açık yazın.

  9. Hüseyin dedi ki:

    Benim tuttuğum avukat mahkeme kesinleşmiş kararı vermiş bana ücret ödemesine karar vermiş benim avukatım işverene işe geri alın diye ihtar çekmiş ama dönmemişler. Benim avukat geçen ay dedi kasımın 3 haftasında sana paranı yatıracam avukatını aradım dedim hanı para yatıracaktın bana verdiyi cvp karşı tarafın avukatları telefonlarıma cvp VERMİYORLAR şimdi söreç nasıl ilerler

    1. Admin dedi ki:

      Elinizdeki mahkeme kararına istinaden icraya başvurup alacaklarınızı icra yoluyla tahsil edebilirsiniz.

  10. Sevda dedi ki:

    Merhaba ben 35 haftalık hamile iken işten beni isten cikardilar. Gittim hemen dava açtım davam bugün sonuçlandı hakim 4+4 maaş verdi ben bunu cok düşük buldum bana mobbing uygulandı ayrıca kötü niyetli bir çıkış oldu. Bütün haklarımı verdiklerini söyleyerek yalan beyandada bulundular. Ne kidemimi ne ihbarımı yatırdılar. Ben bu kesinleşen karara itiraz edebilirmiyim sonucu ne olur acaba

    1. Admin dedi ki:

      Eğer süre geçmediyse Bölge Adliye Mahkemesine (istinaf) itiraz edebilirsiniz. (Bkz. Mahkeme Kararlarına İtirazda Parasal Sınırlar) Sonucunu biz bilemeyiz, mahkeme takdir eder.

  11. Hüseyin dedi ki:

    Arabuluculuk süresi ne kadardır

    1. Admin dedi ki:

      Arabuluculuk süresinden neyi kastettiğinizi anlayamadık ancak arabuluculuk süreci konusunda ayrıntılı bilgi Bütün Ayrıntılarıyla Çalışma Hayatında Arabuluculuk Uygulaması başlıklı yazıda yer almaktadır.

  12. fatih A? dedi ki:

    merhabalar??teş yardımlarınız için.Benim işe iyade davam sendikal isdemli işe iyade davasıydı ve iş mahkemesi sendikal ret edip işe iyadeye karar verdi,iş yeri itiraz edip bölge mahkemesine şikayetle isdinaf a gitti.bu karar üzerine avukatım benden imza alarak sendikalde kaybederiz uğraşmayalım dedi,halbuki işyerinde sendika yetki aldı,işçi çıkışı oldu40 kişi,ücretsiz izinler oldu iki aylık zaman zarfında ,ücretsiz izin yada ihbarı bırakın çıkın şeklinde dayatma sonucu 15 kişi ihbarı bırakıp çıktı buna rağmen sendika hakkımız yok diyor avukat .burda ayrı dava açsak hak alamazmıyım sizce??birde bölge mahkemesi %10ben %90 fabrikanın suçlu olduğu üzre isdinaf a giden dosya davamın sonucunu ne oranda değiştirir üst mahkeme iş veren bilirkişiye giden ve gelen kararada itiraz ediyor bu durumda bile ne kadar tedirgin olmalıyım yada olmamalıyım sonuç sizce yüzde kaç oranında nasıl çıkar teşekkürler cvp bekliyeceğim

    1. Admin dedi ki:

      Mahkeme kararının ne olacağı konusunda bizim bilgi vermemiz zor, mahkemenin konuyu nasıl değerlendireceğini bilemeyiz. Bu arada bölge adliye mahkemesine siz değil karşı taraf itiraz etmiş, siz itiraz edecek olsaydınız neyse, avukat sizden niçin imza aldı onu anlayamadık.

  13. Yakup dedi ki:

    İyi akşamlar
    2018 temmuz ayında işten çıkarıldım kıdem ve tazminatımı aldım
    İstinafta işe dönüş davamı kazandığımda 2018 yılında kıdem tazminatı sınırı 5400 tl civarındaydı şimdi ise 6300 tl civarında bu aradaki farkı alacakmıyım ayrıca yıllık izin ve primler de eklenecek mi
    Nasıl hesaplama yapılıyor
    Teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Peki işveren sizi işe geri çağırdı mı, çağırmadı mı, çağırdı siz mi işe başlamadınız, davadan sonraki süreç nasıl işledi, buna göre sonuç değişir.

      1. Sdaa dedi ki:

        Merhaba 5 Aralık tarihinde işten cikarildim kıdem ve ihbar tazminatim ile. Ancak tazminat tutarları 5 ocakta yatacak. İşe iade davasi açarsam bu tutarı yatirmayabilirler ugrastirabilirler dedi avukat. Öyle bir hakları var mı?

        1. Admin dedi ki:

          Tabii ki yapabilirler, çünkü işe iade talebiniz kabul edilirse fesih işlemi geçersiz sayılır, bu durumda işveren sonucu beklemeden kıdem tazminatı ödemek istemeyebilir. Ancak işe iade başvuru süresini kaçırmamak için erken karar vermeniz menfaatinize olur.

  14. Ali Dilek dedi ki:

    Merhaba bir otelin kendi bünyesinde özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaktaydım.otelin spa bölümünde iki sporcu arasında kavga çıktı biri diğerine bıçakla saldırmaya çalıştı bende silahsız olarak görev yaptığım için yeteri kadar müdahale edemedim daha sonra polis çağırdık ve polis kavgayı ayırdı ertesi gün kamera görüntülerini istediler ve beni kavgayı önleyici herhangi bir müdahale de bulunmadığımı ileri sürerek iş akdimi madde 25/2 ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadığım gerekçesiyle tazminatsız şekilde feshettiler hiç bir şekilde savunmam alınmadı sadece olayın nasıl olduğunu dair bir yazı istediler benden ve 5 dakika sonra insan kaynaklarından tazminatsız şekilde çıkarıldım daha sonrasında işe iade davası açtım sizce bu yapılan feshin geçerliliği var mıdır ?

    1. Admin dedi ki:

      1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli uygulamaya göre işe iade için önce arabulucuya başvurulması, sonuç alınamazsa dava açılması gerekir, bu nedenle siz davayı ne zaman açtınız bilmiyoruz. Bu aşamadan sonra feshin geçerli olup olmadığına mahkeme karar verecek, bizim bu konuda bir açıklama yapmamız zor. Ancak Yargıtay’ın işçinin savunması alınmadan iş akdinin feshedilemeyeceğine dair kararı var. (Bkz. İşçinin Savunması Alınmadan İş Sözleşmesi Feshedilemez)

  15. Ali Dilek dedi ki:

    Teşekkür ederim cevabınız için işveren benim işten ayrılış bildirgemi de 25 numaralı kod yani işverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına uymaması nedeniyle işçi tarafından haklı fesih olarak bildirmiş fakat ben kendim istifa etmedim işveren iş akdini feshetti tazminatsız olarak bu konu mahkeme de işveren aleyhine olabilir mi ?

    1. Admin dedi ki:

      Sizin lehinize gibi göründe de aslında burada tuzak var, genelde kötü niyetli işverenler kendileri işçiyi işten çıkarmış görünmemek, işçinin işe iade talebinde bulunmasını engellemek için 25 çıkış kodu giriyorlar, böylece görünürde işçi iş akdini feshetmiş oluyor, böyle olunca da işe iade talebinde bulunma hakkı olmuyor. Bu durumu mahkemede ispatlayabilirseniz, yani iş akdinizi siz feshetmediğinizi işverenin feshettiğini ispatlayabilirseniz durum lehinize döner.

      1. Ali Dilek dedi ki:

        Teşekkür ederim cevabınız için ben o konuyu şöyle ispat edebilirim ben onlara haksız fesih nedeniyle ihtarname göndermiştim onların da cevap olarak bana madde 25/2 tazminatsız bir şekilde iş akdimi feshettiklerine dair tarafıma ibraz ettikleri bir ihtarname mevcuttur sizce bu durum mahkemede yeterli bir ispat olabilir mi teşekkür ederim tekrardan ilginiz için

  16. Mehmet dedi ki:

    Merhabalar ben calışmakta olduğum isyerinden 2017 aralik ayinda cikarildim ise geri donus mahkemesini 2019 aralikta kazandim mahkeme 5+4 ay verdi fakat 2017 brut ucretten odenmesine karar vermis simdiki emsal iscinin brut ucreti 2500 tl fazla aradaki fark icin tekrar mahkemeyemi vermem gerekiyor

    1. Admin dedi ki:

      Mahkeme kararında hangi tutar üzerinden ödeme yapılmasına karar vermişse o tutar geçerlidir. Ancak İş Kanununun 21 inci maddesinde “Mahkeme veya özel hakem, ikinci fıkrada düzenlenen tazminat ile üçüncü fıkrada düzenlenen ücret ve diğer hakları, dava tarihindeki ücreti esas alarak parasal olarak belirler.” hükmü yer almaktadır. Bu nedenle mahkemenin aslında 2019 tarihindeki ücret üzerinden karar vermesi gerekirdi, yeni bir dava açmak yerine Bölge Adliye (istinaf) Mahkemesine itirazda bulunabilirsiniz.

  17. Sebahattin Topcu dedi ki:

    İşe iade davamı kazandım. İşveren 30.12 .2019 da gelebilirsin diye cevaben ihtarname gönderdi. Gönderdiği ihtarnamede işe başlangıç maaşı eskiye göre cüzzi bir artış ile belirtmişler. İş başı yaptıktan sonra maaşıma itiraz edebileceğimi belirtiyorlar. Önce eski maaşımı 30.12.2019 için düzenleyip anlaşıp işbaşı yapmam gerekmiyor mu? İşverenin maaş belirttiği ihtar nameye karşı ihtarname maaşa itiraz mı etmeliyim. yoksa ilk iş günü bunun pazarlığını mı yapmalıyım. Eski maaşım asgari ücret veya enflasyon ile orantılanmaz ise işbaşı yapmayı haklı olarak, hak kaybetmeden, işbaşı hususunda samimi olmadıkları gerekçesi ile reddedebilir miyim? Nasıl bir yol izlemeliyim?

    1. Admin dedi ki:

      Yargıtay bir kararında aynen; “Diğer taraftan işe başlatılacağı tarihteki ücret belirtilmemiştir. Bu dönemde asgari ücrete gelen zam oranı %34 dolayındayken davacının sadece 2011 yılında yapılan %12 lik zamla başlatılacağı belirtilmiştir. Somut bu vakıalara göre işverenin işe davetinde samimi olmadığının ve işe başlatmama tarihinin fesih tarihi kabul edilerek kıdem ve ihbar tazminatı hesabının yapılması keza bu tarihteki mevduata fiilen uygulanan en yüksek faiz oranı bankalardan araştırılıp, belirlenerek kıdem tazminatı yönünden işlemiş faizin takip tarihine kadar hesaplanarak hüküm altına alınması gerekir.” açıklamasına yer vermiştir. (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi – 2016/8224 E., 2019/19618 K.)
      Ancak burada işverenin işçiye önediği zamlı ücret asgari ücrete gelen zammın altında kaldığından Yargıtay böyle bir değerlendirme yapmıştır. Söz konusu Yargıtay kararının tamamını Yargıtay’ın web sitesindeki Karar Arama bölümünden bulup, kararın tamamını okuyup sonucuna göre hareket edebilirsiniz.

      1. Sebahattin Topcu dedi ki:

        Mühendis olarak bakım Şefi-Sorumlusu olarak görev yapmaktaydım. Yönetim katında müdürlerin olduğu yerde normal bir ofisim vardı. Masam, bilgisayarım ve dolaplarım ofisimin içindeydi. Gerektikçe atölyeye inerdim. Personelimin bildirdiğine göre kendilerinden atölyede benim için yer ayarlamalarını istemişler. Personelim “Şefin odası yukarıda” söylemişler. İK müdürü ise burada olması gerekli demiş. 30.12.2019 işbaşı yapacağım. Eski maaşıma oranla düşük bir maaş önermeleri ve geri alınan çalışma ofisim. Gittiğimde başka neler yaşarım onu göreceğim. İşe iade sonrası için bu yapılanlar normal mi? Sizce ne yapmalıyım?

        1. Sebahattin Topcu dedi ki:

          işe başı yapacağım 30.12.2019 da iş yeri yılbaşı tatiline girmiş ise. İşbaşı yapamazsam hak kaybına uğramadan (kıdem, ihbar, 4+4 ) noter kanalı ile geldim ama işbaşı yapamadım gerekçesi ile ihtarname çekerek iş akdimi sonlandırabilir miyim?

          1. Admin dedi ki:

            Sırf 30 Aralık’ta işyerinin yılbaşı tatiline girmiş olması işçiye fesih hakkı vermez. İşçiye fesih hakkı veren hal ve durumlar 4857 sayılı İş Kanununun 24 üncü maddesinde belirtilmiştir. (Bkz. İşçi ve İşverene İş Sözleşmesini Derhal Fesih Hakkı Veren Durumlar başlıklı yazı.)

  18. Adem dedi ki:

    İse iade mahkeme sini kazandım ama karşı taraf durumu iştirak mahkeme sine taşıdı durum ne olur sizin görüşünüz ce 2018 yılında çıkarıldı m

    1. Admin dedi ki:

      Kararı istinaf mahkemesi verecek, davanın içeriğini bilemediğimiz için istinaf mahkemesinin vereceği kararı da bilemeyiz.

  19. Ali Özdemir dedi ki:

    Merhaba, ben bir kamu kurumunda belirsiz süreli olarak çalışırken sözleşmem feshedildi ve istinaf sonunda kararı kesinleştirerek işe iadem yönünde karar verdi. İdare beni işe başlatmadığı taktirde (noterden işe iade talebinde bulundum) işe başlatmama tazminatını, boşta geçen süreyi, ihbar ve kıdem tazminatımı ne kadar sürede ödemekle yükümlü? İşveren kamu kesimi olduğundan sanırım yukarıda saydıklarımı hukuk çerçevesinde ödemekle yükümlü değil mi?

    1. Admin dedi ki:

      İşveren daha doğrusu işyeri yetkilisi sizinle birlikte arabulucu tutanağını imzaladıysa bu tutanak mahkeme ilamı yerine geçer, bu ödemeler için bir süre yok. Siz arabulucu tutanağına istinaden icra yoluna başvurup tutanakta belirtilen işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süreye ait ücretinizin işverenden tahsilini talep edebilirsiniz. Hatta tutanakta işverenden kıdem ve ihbar tazminatı bile talep edebilirsiniz.

  20. Sebahattin Topcu dedi ki:

    İşe iade başvuruma 30.12.2019 işbaşı yapabilirsin diyen işveren ikinci ihtarnamede 08.01.2020 tarihinde işbaşı yapmamı ve 30.12.2019 ile 08.01.2020 tarihleri arasında ücretli izinli olduğumu ikinci ihtarnamede bildirdi. Yılbaşı sonrası Alo 170 den kontrol ettiğimde SGK girişim yapılmamış. 30.12.2019 ile 08.01.2020 tarihleri arası ücretli izinli sayılacağım için SGK girişimin yapılması gerekmiyor mu? 08.01.2020 de işbaşı yaptığımda SGK girişim yapılmamış ise ne yapmalıyım?

    1. Admin dedi ki:

      Ücretli izinli olmanız fark etmez, işbaşı yapmış göründüğünüz gün itibariyle işverenin sigorta girişinizi de vermiş olması gerekirdi, çünkü işçinin ücretli süresinde de sigortalı gösterilmesi gerekir. E-Devlet’ten kendi sigorta girişinizi bildirebilirsiniz (Bkz. İşe Başlayanlar E-Devletten Kendi Girişlerini Bildirebilir) veya işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne ya da ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  21. Mehmet dedi ki:

    Merhabalar 25yilini dolduran kişi işten atıldığında işe iade talebini işveren kabul etmezse ise başlatmama tazminatı alır mı 4aylik boşta geçen süre hesaplamasında sonraki yılın zamlı ücretine mi tabidir 2014 de isten çıkarılan kişi 4ay sonrası 2015 teşekkürler iş mahkemesi işe dönüş kararı verirse ücret hesaplaması 2015e göre mi olur kıdem tazminatı farkı olurmu yıllık izin hakediyirsa yıllık izin ücreti alirmu birde 4aylik ücret iş mahkemesi kararından sonra mı ödenir tesekurler

    1. Admin dedi ki:

      Eğer mahkeme feshi gereçsiz sayar ve işçinin işe iadesine karar verir ancak işveren işe başlatmazsa, işçinin işe başlatmama tazminatı alma hakkı o zaman doğar. İşe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süreye ait mahkeme tarafından dava tarihindeki ücret esas alarak belirlenir.

  22. Sebahattin Topcu dedi ki:

    İşe iademi 6 Aralık 2019 da işverene noter ile bildirdim. Tebligat iş verenin eline 17 Aralık 2019 geçti. Önce 30 Aralık 2019 iş başı yapmamı noter ile bildirdi. Sonra 8 Ocak 2020 de işbaşı yapmamı, 30 Aralık 2019 ile 8 Ocak 2020 arasını ücretli izinli kabul ettiklerini ve 4 ay boşta geçen süre ücretini işbaşı yaptığım gün ödeyeceklerini bildirdiler. 8 Ocak 2020 de iş yerine gittim. Sağlık merkezine test için getirdiler. 10 Ocak da tekrar iş yerine gelmemi istediler. Teklif edilen ücret çıkış ücretim ile emsal değil. Bakım şefi olarak çalışıyorum ve idari ofislerdeki eski ofisimi kullanmam istenmiyor. SGK girişim henüz yapılmadı. Taahhüt ettikleri tarihlerde işbaşı yaptırılmadım. 4 aylık boşta geçen süre ücretim ödenmedi.Bunlara istinaden hak kaybı yaşamadan fesih yapabilir miyim? Yoksa 17 Aralık da ellerine geçen iş başı talebime istinaden iş verenin iş başı yaptırma süresi olan 1 aya istinaden 16 Ocak 2020 yi beklemeli miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Sebahattin Topcu isimli ziyaretçimizin benzer sorusuna verdiğimiz cevaba bakabilirsiniz.

  23. Halil Mert dedi ki:

    Merhaba,

    Haziran 2017’de iş akdim tek taraflı olarak işveren tarafından feshedildi. Ardından iş mahkemesine başvurarak işe iade istemli davamı açtım. Ocak 2019’da davayı kazandım ve kararda 4+4 olarak süreyi kapsayacak şekilde tarafıma tazminat ödenmesine hükmedildi. Ancak işveren kararı istinaf mahkemesine taşıdı. Aralık 2019 tarihinde istinaf mahkemesi ilk kararı aynen onadı. Yatırılacak olan tutar, 2018 sonrasında mahkemenin belirleyeceği ücrete dayalı olacağına dair kanun çıkmış ancak benim dava açtığım tarih Haziran 2017 olduğu için mahkeme kararında, ilk mahkemenin belirttiği şekilde 4+4 olarak süre yazılmış durumdadır.

    Sorum şu, bana yatırılan tutar avukatımın hesaplamasına dayalı olarak yaklaşık 20.000 dolayında eksik bulunduğu şeklindedir. Karşı tarafın dayandığı kısım, mahkemelerin artık tutara göre karar verdiği ve kendi hesaplamalarının buna uygun olduğu; kendi avukatımın ise 4+4 kesinleşmiş süreye göre hesaplama yapılacağı şeklindedir.

    Bu durumda aradaki fark ile ilgili bir dava açabilir miyim? Kazanma durumum nedir? Burada yorum nasıl yapılmalıdır?

    Değerli yorum ve görüşünüzü rica ederim.

    Saygılarımla,

    1. Admin dedi ki:

      İş Kanunun 21 nci maddesinde aynen “Mahkeme veya özel hakem, ikinci fıkrada düzenlenen tazminat ile üçüncü fıkrada düzenlenen ücret ve diğer hakları, dava tarihindeki ücreti esas alarak parasal olarak belirler.” hükmü yer alıyor. Burada bahsi geçen işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süreye ait ücret.

  24. Sercan dedi ki:

    Ben ise geri dönüş davasini kazandim ama avukat bana yalan soyleyip duruyor taksitle veriyorlar diyor ben avukati degistire bilirmiyim eksik de hesaplamis isveren

    1. Admin dedi ki:

      Mahkeme kararına istinaden İcra Müdürlüğüne başvurun.

  25. Sercan dedi ki:

    Mahkemenin verdigi kararda ne kadar alacagim da yazmiyor

  26. hüseyin dedi ki:

    18 yıldır belediyede daimi işçi ( norm kadrolu ) yüzde 64 engelli indirimli çalışmaktayım belediye başkanımız sen emekli olabiliyorsun di ihbar öneli fesih bildirim tebligatı gönderdi. bu yasalmı bu şekilde işten çıkarabilirmi

    1. Admin dedi ki:

      Kamu kurum ve kuruluşlarında, belediyelerde emekliliği gelmiş işçiler genelde işten çıkarılıyor, yani iş akitleri feshediliyor. Ancak işten çıkarılırken kıdem tazminatınızın ödenmesi gerekir.

  27. sevgi dedi ki:

    merhaba, 2018 şubat ayı itibariyle açtığım işe iade davasını 2 yıl sonra kazandım. karar kesinleşti işverene müracat ettim fakat 1 aylık süresi bugün doldu. hiçbir ses çıkmadı bildiğim kadarıyla sözleşmemi feshetmiş sayılıyor. kararda hakimin belirlediği alacakları 4+4 ve yargılama giderleri nasıl alabilirim bundan sonraki süreçte şirket işi yokuşa sürecek gibi görünüyor.

    bir diğer sorum ise şu, eskiden okuduğum kadarıyla hakim verdiği kararda sadece 4+4 şeklinde ay bazında karar veriliyor ve ilamlı icra uygulanamıyordu. benim 2020 mahkeme kararımda tutarlar belirtilmiş bu durumda ilamlı icraya başvurabilir miyim ya da kıdem ve ihbar tazminatım da ödenmediği için alacak davası mı açmalıyım yeniden?

    şimdiden teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Mahkeme kararı (ilamı) ile birlikte icraya başvurabilirsiniz. Mahkeme kararında kıdem tazminat tutarı ayrıca belli ise icra yoluyla bunu da talep edebilirsiniz, belli değilse kıdem tazminatı için mahkemeye gitmeniz gerekebilir.

      1. Sevgi dedi ki:

        İlamda ihbar ve kıdem tazminatımla ilgili bir hüküm yoktu Bugün itibariyle alacak davası açmaya karar verdik, arabuluculuk başvurusunu yaptık.
        Peki şu anda elimde lehime sonuçlanmış bir işe iade ilamı var, bu alacak davasında bana süre bakımından bir fayda sağlar mı sizce? Diğer alacak davalarından farklı olarak daha erken sonuçlanma ihtimali vs ?
        Yoksa yine senelerce sürecek bir dava mı beni bekliyor?
        Cevabınız için teşekkürler

        1. Admin dedi ki:

          İşe iade davasını kazanmış olmanız işveren tarafından yapılmış olan feshin mahkemece haksız ve geçersiz fesih sayıldığı anlamına gelmektedir. Haksız fesihte de işveren işe başlatmadığı için kıdem ve ihbar tazminatı ödemesi gerekir. Bu nedenle de şimdiki mahkeme önceki mahkeme kararını dikkate alırsa dava çabuk sonuçlanır, en fazla ihbar ve kıdem tazminatı tutarının hesaplanması için dosyayı bilirkişiye gönderir. Hatta arabuluculuk aşamasında bile belki de işveren talebinizi kabul eder.

  28. Mahmut taşgın dedi ki:

    Slm 13.02 2020 itibariyle devlet hastanesinden iş akdime son verdiler haklı fesih sebebiyle yanlız sözde olayın olduğu tutanak tutulan tarih 05 01 2019 iş aktinin fesih tarihi 13.02.2020
    Bir yıllık hak düşürücü süre geçtiği için
    İş iade davası açabilirmiyim?

    1. Admin dedi ki:

      İşe iade başvurusunun fesih tarihinden itibaren bir ay içinde yapılması gerekmekte olup, 13.02.2020 fesih tarihine göre henüz bir ay geçmemiş. Ancak bu konuda dava açmadan önce arabulucuya başvurmanız gerekiyor.

  29. Mahmut dedi ki:

    Üstad 29 madde ile iş çıkışı verdiler 13.02.2020
    Yanlız olayın olduğu tarih 05.91.2019
    Biz bu 1 yıllık ve 6 günlük süreyi Leh’imizde kullanabilirmiyiz diye sordum.

  30. mehmet cetiner dedi ki:

    Sizi sürekli takip edip bilgi aliyoruz istisnasız yardımlarınız için şimdiden allah razı olsun.
    Benim konum şu Yeni havalimanında işci olarak çalısmaktaydım yolcunun kaybolan telefonu yüzünden ,baska bir yolcunun bıraktıgı çikolata paketini aldıgım için şüpheli duruma düştüm 4-6 sn görüntüde ne aldıgım belli olmadığı için ifade verdim ve mahkeme kagıdı cıkardılar ben olayı gerçeğiyle anlattıysamda polisler suclamada bulunup savcılık talimatiyla ifademi alıp gidebilirsin dediler iş yerimde bu olaydan personel savunmamı alıp yillik izinlerim olan 28 gün kulandırtıp daha sonra adresime noter kanalıyla 25.madde 2. bendi yüz kızartıcı suc göstererek iş akdi fesih göndermiş
    benim personel savunmam deki ifadelerimi kendince celişkili bulup disiplin karaRINDA İŞ AKDİ FESİH uygulamıslar dolayısıyla İŞ MAHKEMENIN YOLUNU TUTTUM sırasıyla arabulucu anlaşamama kağidi imzaladilar simdi ilk mahkeme nisan ortasında bu mahkemem de korona yüzünden büyük ihtimal ertelenecek bu arada karakolda mahkeme cepl kağidim 5 ay geçmesine istinaden halen adresime ve e-devlete takip diyorum mahkeme kagıdım tarihim düşmemiş böyle bir uzatma durumları varmı ceza kağıdı için buyuk ıhtımal yolcu sıkayetı yok dediler kamu olayı dediler yrdımlarınızı bekliyorum

    1. Admin dedi ki:

      Emniyet (polisler) tarafından alınan ifadeler ve olay savcılığa intikal ederse savcılığın vereceği karar sonucunda olayın hırsızlık kapsamına girip girmeyeceğine, olayın hırsızlık olarak kabul edilip edilmeyeceğine göre iş mahkemesinin kararı değişebilir, yani tamamen birbirine bağlı bir süreç.

  31. mert dedi ki:

    Merhaba işe iade davasini kazandim süreç 2 seneyi buldu temyize gidildi istinafa yani karsi taraf istemedi hükmen kazandin dedi avukat bende o sira yeni işe başlamistim bana ise başlama tebligati gönderildi davet avukati aradim git dedi diğer isten istifa ettim oraya gittim davet edilen yere benden işe giriş evraklari istedi ìşe baslatamicam ikametgah fotoğraf nüfus cuzdani saglik raporu adli sicil kaydi nüfus kagir örneği şuanda hicbir yerde calismadigima dair evrak istedi 3 gün içinde hazirla öyle gel dendi avukati aradim yanima gel dedi ise başlama dedi yeni dava acicaz dedi ben burada sorunu anlayamadim edevlette icra davasi görünüyordu o avukat parami aldim dedi icra dosyasi kalkti hemen alacakli ben gorunuyordum şirket borçlu bu evraklari isteyemez senden dedi hemen baslatmasi lazimdi dedi.karsi taraf noter ile belge gönderdi ise baslamadiniz geçersiz sayiliyor ise iade davaniz diye haklariniz gitti gibisinden arabulucu gidicek dedi avukat kaç ay oldu ses yok dava yok görünen vs vs bu konu ile ilgili ne düşünüyorsunuz acaba ?

    1. mert dedi ki:

      Mahkeme ücret vs hesaplanmisti alacak miktari uzman adi altinda bilirkişi yani ve de gitmedigim için bütün haklarimdan mahrum kalirmiyim?incelediğim kadarıyla 4 aylik boşta gecen sureci gitmesemde alinabilir diye bir kaç avukat makalesi okudum

      1. Admin dedi ki:

        Yargıtay kararlarına göre işe iade sürecinde işverenin işe başlatma davetinde samimi olması gerekir. O işyerinde zaten daha önce çalıştığınızdan, işyerinin işe başlatmak için ileri sürdüğü şartlar işverenin davetinde samimi olmadığını gösterir, dolayısıyla işe başlatma daveti geçersizdir, ancak bunu nasıl ispatlayabilirsiniz bilmiyoruz, ayrıca avukatınızla ilgili anlattığınız süreçten hiçbir şey anlamadık, eğer söylediğiniz gibiyse avukat süreci ihmal etmiş.

  32. mert dedi ki:

    Salgın dolayısı ile dava ve başvurular ertelendi bu detayı göz ardı etmisim.konu ile alakali gerekli bilgi ve aciklamayı avukatim yapmisti ona güvenim tam lakin boyle bir makale gördüm fazla extra bilgi konuya hakim olmak acisindan birde size danisayim dedim şimdiden teşekkürler kolay gelsin.

  33. mert dedi ki:

    İşyerine gittim parmak okuyucu sistemi ile calisiyor silinmemiş parmak izim şansima ve oraya gittigime dair sahitlerim var kamera sistemi arkadaslarim vs vs birde belge verildi tebliğ eden tebliğ alan isim soyisim var oradaki ik”nın su evraklari topla gel diye üstte bahsettiğim ikametgah nüfus cuzdani başka bir yerde calismadigima dair belge ve bir kaç istek tarih de var o güne dair bunlar ispat niteliğinde sanirim.
    Avukatimda ayni fikirde samimi değiller diye yeni dava sureci baslicak sanirim öncelik arabulucu denildi sureci kacirmismi sayiliyoruz 2 ay oldu bu olay davetten itibaren ?süreç dediğimiz başvuru tarihi falan mi kacirmis sayiliyoruz

  34. mert dedi ki:

    Samimi degiller dedi avukatimda gitme dedi.Yani hemen süreç baslamalimi ben yeni dava goremedim e devlet üzerinden 2 ay boyunca gecersizmi sayiliyor ?başvuru tarih süreci varmi bu konuda da misal 1 hafta 1 ay içinde samimi değiller diye yoksa yeni dava sure gerektirmez mi

    1. Admin dedi ki:

      Siz işyerine bir ay içinde başvurduğunuza göre işverenin bir ay içerisinde sizi işe başlatması gerekirdi. Bu durumda işverenin sizi işe başlatmamış olduğu gerekçesiyle işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süreye ait ücreti talep edebilirsiniz.

  35. mert dedi ki:

    Bu bölümü biliyorum lakin anlamadigim bölüm
    1-ben 2 sene önce çıkarıldım;net sonuç davayi kazandim işe başlatma evraki isteyebilirmi ?bunları topla gel 3 gün sonra denildi.
    2-2 ay önce gittim karardan sonra işyerine işe davet noterden tebligat geldi gittim evrak istedi ve samimi olunmadi bana karsi 3 saat bekletildim davete icabet edilmedi sonraki süreçte sorum ise 2 ay boyunca ne dava acildi nede bir arabulucu ile görüşüldü diye biliyorum bu 2 aylik süreçte kaybım varmi?yeni dava başvuru tarihi olsun arabulucuk olsun süresiz bir süreç mi bu yoksa bu 2 ay gectigi için yeni bir gelişme olmadigi için başvuru olmadigi için hükmen kaybetme durumu davanin reddi zaman zarfi varmi atladigimiz birsey
    Çok özür dilerim net ve şeffaf bakiyorum konuya avukat im ile sizin dilinizden konusacagim cunku ve yardiminiz için tesekkur ediyorum size Allah razi olsun ilgilendiniz.

  36. mert dedi ki:

    Davanin mahkeme serhinden sonra 1 aylik davet etmesi gerekiyor dediniz o konuda anlaşmazlık yok 15.gün cagirildim

    1. Admin dedi ki:

      O zaman işverenin işe başlatma konusunda samimi olmadığını, yani size gösterdiği zorlukları ispatlamanız gerekir.

      1. mert dedi ki:

        Tamamdır çok tesekkurler.

    2. mert dedi ki:

      Gittiğim de yeni giriş evraklari başka bir yerde calismadigima dair belgeler istendiği ve saatlerce bekletildigim için davete icabet etmedim noterden tekrar bana davete icabet etmediniz işe iade davanizda haklariniz dusmustur gibisinden tebligat gönderdiler

  37. seddar dedi ki:

    slm sorum şu 9 yıl çalıştığım firmada çıkış verdiler ihbar kıdem ödemediler işe iade davası açtım kazandım arada 4 yıl geçti bazı sebeplerden işe dönüş yapamadım iş kurda işsizlik ödeneği için başvuru yaptım iş kur bana işverenin 4 pirim yatırması gerek diyor maaşlarımı ödemiyor bu konuyla alakalı sgk il müdürlüğüne sordum onlarda 4 aylık pirim yatırılması gerek diyor yatırılmadığı taktirde icra mahkemesine gidebilirsin diyor avukatıma soruyorum o bana işe başlamadığım için böyle bir zorunlukları yok diyor. konuyla ilğili bilgi verebilirseniz cok mennun olurum ..

    1. Admin dedi ki:

      İşe iade davasını kazanmış olsanız da işe başlamadınızsa o zaman işverenin yaptığı fesih geçerli fesih haline geleceğinden, işveren boşta geçen 4 aylık süreye ait ücreti ödemeyeceği için bununla ilgili olarak SGK’ya prim belgesi vermesi de gerekmez. (Bkz. İşe İade Davasını Kazanan İşçi İşe Başlamazsa Ne Olur ?, İşe İade Davasını Kazanan İşçiyle İlgili Yapılacak İşlemler)

  38. Ahmet dedi ki:

    Açmış olduğum işe iade davasını kazandım. İşveren istinafta taşıdı. Sonuç değişmedi. Şimdi işe başlamak için işverene tebligat gönderildi. Eğer iş veren beni işe davet ederse ileriye dönük maaş zammından benim zammı düşük tutma durumunu önlemek için yeni sözleşme isteyip şart koşabilir miyim. Bir de işe başlatıp bir kaç ay sonra işten çıkarılma yada ağır şartlardan dolayı işten ayrılmam gerekirse tekrar dava mı açmalıyım yoksa yeni sözleşmede böyle durumlar için ek tazminat maddesi koyabilir miyim şimdiden teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      Yargıtay kararlarına göre işverenin işçiyi işe başlatmaması halinde boşta geçen 4 aylık süre için ödeyeceği tazminatın bile eski ücrete göre değil, yeni (güncel) ücret üzerinden hesaplanması gerektiğine göre işveren eski ücreti teklif edemez, yine Yargıtay kararlarına göre işveren işçiye bir başka iş teklif edemez, yani işveren işe başlatma konusunda samimi olması gerekir. Sözleşmeye tazminat maddesi koyma konusuna gelince, bu konuda İş Kanununda bir hüküm yok, işveren sizi işe başlattıktan sonra İş Kanununda yer alan fesih şartları yine aynen geçerli olur, yani haklı bir neden olmaksızın işveren iş akdinizi feshederse siz tazminat ödemek zorunda kalır.

    2. Özgür dedi ki:

      Selam aleyküm kardeş istinaf mahkemesi ne kadar sürdü acaba benimde senin gibi mahkemeyi kazandım istinafa başvurdular biz başka bir şey yapiyormuyuz iş yerine işe alıyormusun gibi ihtar name filan

  39. Oguz dedi ki:

    Ise iadeyi kazandim isten çıkartılırken bütün haklarımı almıştım..simdi mahkemenin kesin kararında ise iadem yapılmaz ise alacağım mevla yazıyor ben 2018 de çıkartıldim suan da ihtar çektik işyerine eger beni geri almaz ise hesaplamalar tekrar mi yapılacak yoksa mahkeme kararında yazan mevla mi geçerli olacak

    1. Admin dedi ki:

      Mahkeme işe başlatılmanıza karar verdiğine göre işverenin yaptığı feshi haksız ve geçersiz bulmuş. Bu durumda işveren işe başlatmazsa haklarınızı almış olmanız durumu değiştirmez, işverenin size işe başlatmama tazminatını ve boşta geçen süre ücretlerini ödemesi gerekir. Mahkeme kararında belirtilen tutarlar esas alınır. İşveren ödemezse mahkeme ilamı (kararı) ile icraya başvurabilirsiniz.
      Eğer işveren işe başlatırsa o zaman size işe başlatmama tazminatı ödemesi gerekmez, boşta geçen süre için mahkemenin ödenmesine karar verdiği ücreti ise işveren işten çıkarırken size ödemiş olduğu ihbar ve kıdem tazminatına mahsup edebilir.

  40. Caner irmak dedi ki:

    Merhaba, 3 yil suren dava sonucunda davayi kazandim ilamli icraya dustu ancak isveren odeme yapmayi istemedi yeni kanun dogrultusunda arabulucuya basvurdum anlasmaya yanasmadi peki bu asamada ne yapilacak ilmasiz icraya itiraz edebilir diye biliyorum itiraz ederse asliye hukukami duser dava ve ne kadar surer alacagim parayi unutmamammi gerekir sizce cunku 3 yil daha beklemek unutmak demek oluyor, bu surecte sirket kapanbilir bildigim kasariyla benzer cok davasi var sirketin ve profesyonel kanuni bir somurucu tarzinda

    1. Admin dedi ki:

      Yazdıklarınız çelişiyor, hem davayı kazandığınızdan bahsetmişsiniz, hem de arabulucuya başvurduğunuzdan. Normalde önce arabulucuya başvurulur, sonuç alınamazsa dava açılır.

      1. Caner irmak dedi ki:

        Eger avukat iseniz celisen bir durum yok, net davayi kazandiktan sonra ilamli icra olmasina ragmen eda niteligi olmamasindan iyi niyet gostergesi olarak arabulucuya gidildi arabulucuda red alan dava ilamsiz icra statusunde tekrar acilabilirmis ama ilamsiz icrada da isveren durumu mahkemeye tasiyabilirmis buda tekrar dava demek bu is hukuku kanunu… hic bir sekilde degismiyor tum avukatlarin yolu ayni burdaki tek soru net kisa yolu varmi eger avukat degil iseniz bilemeyebilirsiniz keza is kanunu ile mahkeme arasinda buyuk fark var cunku duz mantikla kazandin al parani olsada 2. Yilda kazandim alamadan karsi tarafin itiraziyla 1 kusur yilda bolgesel mahkeme surdu sonra odeme yapilmadi ilamli icraya cevap verilmedi vs ve dava uzayabilir konu hakkinda bilginiz olmasi icin yaziyorum eger karsi tarafta bilgili avukatlara sahip cikaeci bir firma var ise davayi 5 6 yila uzatip sonrada taksitle odeyebiliyor buda paranin degerini faiz ile alsan bile degersizlestiriyor 5 yil onceki 50.000 tl sifir arac fiyatiydi buhun 60.000 tlye bir arabanin yarisi gelmez gibi

  41. ramazan dedi ki:

    işe iadeyi davası kazandım geri çağırdılar işe başladım kendi isreğimle istifa etmek istiyorum nasıl yapabilirim

    1. Admin dedi ki:

      Noterden ihtarname çekerek veya işverene bir şekilde fesih bildirimi yaparak istifa edebilirsiniz, ancak işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmamak için fesih bildirimi yaptıktan sonra ihbar süreniz dolana kadar çalışmanız gerekir, eğer işveren gerek duymazsa hemen de işi bırakabilirsiniz. Eğer şartınız tutuyorsa SGK müdürlüğünden kıdem tazminatı yazısı alarak o yazıya istinaden de iş akdinizi feshedebilirsiniz.

      1. Sedat dedi ki:

        Merhabalar benim bir sorum olucak. 2018 yılında çalıştığım iş yeri beni son 13 ayda toplamda 113 Gün rapor aldığım için ( Bunların 70 günü ameliyat olduğum için, diğerleri ise hastalık ve bel ağrısından kaynaklı raporlar ) 25. Maddeden tazminatsız iş akdimi fesh etti. Hiçbir hakkımı vermedi. İşe iade davası açtım. Hakim fabrika geçerli bir fesih yapmış ama haklı nedenle değil deyip fabrikayı haklı buldu. Bende daha sonrasında kıdem ve ihbarımı almak için dava açtım. Davayı kazandığım taktirde iş veren benim haklarımı 2018 yılında ki haklarıma göre mi vericek yoksa 2021 yılında ki güncel kıdem ve ihbar tazminat haklarımdan mı ? Ayrıca bir sorum daha var mahkemeyi kazanma ihtimalim nedir şimdiden teşekkürler

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İş Kanunu 25/I. maddeye istinaden işveren uzun süre raporlu kaldığı için yani sağlık sebepleriyle işten çıkardığı işçiye, bu fesih haklı sebebe dayanan bir fesih olmakla birlikte yine de kıdem tazminatı ödemesi gerekir, sadece ihbar tazminatı ödemesi gerekmez. Davayı kanmanız halinde işverenin size ödemesi gereken tazminata fesih tarihinden itibaren faiz uygulanır ve size ödenecek tazminat hesaplanır. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isveren-hastalanan-veya-rapor-alan-isciyi-isten-cikarabilir-mi/)

          1. Öncü dedi ki:

            Merhabalar 15-11-2019 işe iade davası açtım 10-28-2020 de sonuçlandı işe iade kararı çıktı karşı taraf istinafa başvurdu ne kadar sürer ve benim karşı tarafa işe iade talebinde bulunmam gerekiyor mu böyle bir şey var mı yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

          2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Ne kadar süreceğini biz bilemeyiz, ancak istinaf mahkemesi de ilk derece mahkemesinin kararını onarsa istinaf mahkemesinin kararı size tebliğ edildikten sonra işverene / işyerine işe başlama başvurusu yapmanız, yani istinaf mahkemesinin kararını beklemeniz gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/ise-iadede-iscinin-tasimasi-uymasi-gereken-sartlar/)

  42. adem kara dedi ki:

    Öncelikle bütün yorumlara içtenlikle cevap yazdığınız için teşekkür ederim.

    2019 ocak 25 tarihinde işten çıkartıldım, bütün çalışanlara yeni yıl maaş zammı olarak %26 verildi ve şahsımdan boşalan görevi farklı bir kişiye vererek kendisine ayriyeten %20 zam daha verildi.

    5 gün daha çalışmış olsam zamlı tarifeyle maaş alacaktım itiraz etsem de nafile. ( kıdem zamsız verildi, ihbar verilmedi. )

    Akabinde işe iade açıldı, mahkeme, istinaf derken 01.03.2021 de istinaf sonuçlandı ve hemen ihtar çektirdim.

    şayet çağırırlarsa işe başlayacağım, kabul etmezlerse arada geçen 2 küsür sene için faiz yada emsal görevde çalışanın maaşı mı kıstas alınacak?

    Ayrıca verilmeyen ihbar tazminatı için yeniden mi mahkemeye başvurmam gerekecek? bunun da akabinde kötü niyet tazminatı için de başvurmam gerekir mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eski uygulamada boşta geçen süre ücreti ile işe başlatmama tazminatının hesaplanma şekli farklıydı, ancak 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren işe iade için de önce arabulucuya başvuru zorunluluğu getirildi ve beraberinde boşta geçen süre ücreti ile işe başlatmama tazminatının işçinin dava tarihindeki ücreti esas alarak parasal olarak belirleneceği hükmü iş Kanununa konuldu. Bu konudaki ayrıntılı bilgi https://www.sosyalguvenlikdunyasi.com/Makale/son-duzenlemeler-cercevesinde-ise-baslatmama-tazminati-ve-bosta-gecen-sure-ucreti/42b32610-a3f3-4756-8f5b-8fcbd6d97ce2 başlıklı makalede yer almaktadır.
      Eğer mahkeme kararında ihbar tazminatı ödeneceği belirtilmemişse bu konuda tekrar mahkemeye başvurmanız gerekir, hatta mahkemeden önce arabulucuya başvurmanız gerekebilir.
      İşe iade (iş güvencesi) kapsamına giren işçi kötüniyet tazminatı talep edemez. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/kotu-niyet-tazminati-nedir/)

  43. Ömer dedi ki:

    Merhaba,
    Dava sürecinde emekliliğe başvuran çalışan işe iade davasını kazanırsa ve işveren işe başlatmayı kabul ederse çalışan emekli maaşını almaya devam ederek çalışmaya başlayabilir mi? Yoksa emekliliği iptal mi olur?
    İptal olursa 4 ay boşta geçen süre için aldığı emekli maaşı dışında kalan emekli maaşlarının iadesi gerekir ?