Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması

Yıllık İzin Uygulamasında Önceki Çalışma Sürelerinin Dikkate Alınması
19 Aralık 2019 23:05

Aynı işyerinde tekrar işe başlayan işçiye verilecek yıllık izin gün sayısının hesabında ve yıllık izne hak kazanmak için gerekli olan bir yıllık sürenin hesabında eski çalışmaların da dikkate alınacağını Aynı İşyerinde Tekrar İşe Başlayan İşçinin Yıllık İzni Kaç Gün Olur ? başlıklı yazımızda açıklamıştık.

Söz konusu yazımızı kendi görüşlerimiz doğrultusunda değil; kanun, yönetmelik hükümleri ve Yargıtay kararları doğrultusunda yazdığımız halde yazımıza çok sayıda itiraz ve eleştiri geldi. Özellikle işçinin yıllık izne hak kazanması için doldurması gereken bir yılın hesabında önceki çalışmaların dikkate alınacağı şeklindeki açıklamamıza daha çok itiraz edildi. Hatta hiçbir haklı sebep yokken kendi isteğiyle işten ayrılan yani istifa eden işçinin o işyerinde tekrar işe başlaması halinde eski çalışmalarını sıfırlamış olacağı yönünde itiraz ve eleştiriler geldi. Bu nedenle yeni bir yazı ile bu konuyu daha ayrıntılı ve dayanaklarıyla birlikte açıklığa kavuşturma gereği duyduk.

Dayanak olarak aşağıda yer alan Kanun, Yönetmelik hükümleri ve Yargıtay kararları uyarınca;

Yıllık İzne Hak Kazanılması İçin Doldurulması Gereken 1 Yıllık Süre Açısından

Aynı işyerinde tekrar işe başlayan veya aynı işverene ait bir başka işyerinde işe başlayan işçinin; yıllık ücretli izne hak kazanması için işe başladığı tarihten itibaren doldurması gereken 1 yıllık sürenin hesabında, aynı işyerinde veya aynı işverene ait başka işyerlerinde daha önce geçirdiği, ancak tasfiye dilmemiş süreler dikkate alınır. Örneğin; işçi aynı işyerinde veya aynı işverene (aynı şirkete, tüzel kişiliğe, kuruma) ait bir başka işyerinde daha önce 5 ay çalışmış ve işten çıkmış veya çıkarılmış, ancak 1 yıllık süreden az olduğu için bu çalışması karşılığında kendisine yıllık ücretli izin kullandırılmadığı gibi bu çalışmaya ait izin ücreti de ödenmemişse, bu işçi daha sonra aynı işyerinde veya aynı işverene ait bir başka işyerinde işe başladığında, izne hak kazanması için geçerli olan 1 yıllık sürenin hesabında daha önceki 5 aylık çalışması dikkate alınır, bu yeni iş başlama tarihinden itibaren 7 ay dolduğunda işçinin 1 yıllık çalışma süresini doldurduğu kabul edilir ve kendisinin yıllık ücretli izin hakkı doğar. Ancak işçinin daha önceki çalışmalarına ait yıllık ücretli izin hakları işten çıkarken veya çıkarılırken tasfiye edildiyse, örneğin işçi önceki işten ayrılışı sırasında tüm çalışmalarına ait yıllık izinlerini kullanmış olarak ayrıldıysa veya ayrılırken kullanmadığı izinlere ait ücretleri tam olarak ödendiyse, işçinin fazladan izin kullandırılmamış veya izin ücreti ödenmemiş 1 ayı bile kalmadıysa, bu durumda işçi aynı işyerinde tekrar işe başladığında veya aynı işverene ait bir başka işyerinde işe başladığında, 1 yıllık sürenin hesabı sıfırdan başlatılır.

İşçiye Verilmesi Gereken İzin Gün Sayısının Hesabı Açısından

İşçinin kullanacağı yıllık izin gün sayısının hesabında, yani işçinin o yıl için kaç günlük yıllık izin hakkı olduğunun tespitinde, aynı işyerinde veya aynı işverene ait başka işyerlerinde daha önce geçen çalışmalarına ait süreler de dikkate alınır. Örneğin işçi daha önceleri aynı işverenin A işyerinde 3 yıl 6 ay çalıştı işten ayrıldı, daha sonra B işyerinde bir 2 yıl çalıştı ve işten ayrıldı, son olarak A işyerinde tekrar işe başladı ve 1 yıllık süreyi tamamlayıp yıllık ücretli izne hak kazandı, bu işçinin toplam çalışma süresi (kıdemi) 5 yıl 6 ay (beş buçuk) yıl olarak esas alınır ve kendisine en az 20 gün yıllık ücretli izin kullandırılması gerekir, yani bu işyerinde yeni işe başlamış gibi kabul edilip 14 gün üzerinden izin kullandırılamaz. Ayrıca yukarıdaki 1 yıllık sürenin hesabından farklı olarak önceki çalışma sürelerinin tasfiye dilmesi söz konusu değildir, isterse bu işçi daha önce A ve B işyerlerinde geçen çalışma sürelerine ait tüm izin haklarını almış olsun fark etmez, işçiye kullandırılacak yıllık izin gün sayısının hesabı açısından önceki çalışmaların tasfiye dilmesi söz konusu değildir.

İşçinin Haklı Sebeple İşten Çıkarılmış Olması veya İstifa Etmiş Olması Sonucu Etkilemez

İşçinin aynı işyerinde veya aynı işverene ait başka işyerlerinde daha önceki çalışmaları sırasında işveren tarafından işçinin ahlak ve iyiniyet kullarına uymayan halleri nedeniyle tazminatsız işten çıkarılmış olması, hiçbir haklı nedeni yokken işçinin kendisinin istifa etmiş olması gibi durumlar dahi sonucu değiştirmez, yukarıdaki uygulama aynen geçerlidir.

Arada Boşluk Olması veya Aradan Uzun Zaman Geçmiş Olması Sonucu Değiştirmez

İşçinin aynı işyerinde veya aynı işverene ait başka işyerlerinde daha önceki çalışmaları ile son çalışması arasında boşluk olması sonucu değiştirmez. Çünkü Yargıtay kararlarında “işçinin daha önce aynı işverenin bir ya da değişik işyerlerinde geçen hizmetlerinin yıllık izne hak kazanma ve izin süreleri hesabı yönlerinden dikkate alınması gerekir.” ifadesi kullanılmıştır. İş Kanununun 54 üncü maddesinde de “yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında, işçinin aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştığı sürelerin birleştirilerek göz önüne alınacağı belirtilmiştir”. Gerek mevzuatta, gerekse Yargıtay kararlarında sadece aralıksız çalışmaların birleştirileceği, arada boşluk olan çalışmaların birleştirilmeyeceği yönünde herhangi bir hüküm veya açıklama yer almamaktadır. Ayrıca birleştirme ifadesinden aralarında boşluk alan çalışmaların da kastedildiği açıktır. Çünkü aralarında boşluk olmayan çalışmalar için zaten birleştirme ifadesi kullanılmazdı.

Aynı şekilde işçinin aynı işyerinde veya aynı işverene ait başka işyerlerinde daha önceki çalışmaları ile son çalışması arasında uzun zaman geçmiş olması da sonucu değiştirmez. Nitekim Yargıtay bir kararında aynen; “Yıllık izin, özde bir dinlenme hakkı olup, aralıklı çalışmalarda önceki dönem zamanaşımına uğramaz.” açıklamasına yer vermiştir.

Aynı Durum Kamu Kurumlarında Çalışanlar İçin de Geçerli

4857 sayılı İş Kanunu, işçi statüsünde çalışanlar için kamu veya özel sektör ayrımı yapmamış olup, dolayısıyla İş Kanunu ile işçilere tanınan haklar açısından özel sektörde çalışan işçilerle kamu sektöründe çalışan işçiler arasında herhangi bir ayrım söz konusu değildir. Nitekim Yargıtay bazı kararlarında aynen; “Kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmetlerin de aynı gerekçeyle izin hesabı yönünden birleştirilmesi zorunludur.” açıklamasına yer vermiştir.

Yukarıdaki Açıklamaların Dayanağı Mevzuat Hükümleri ve Yargıtay Kararları Aşağıda Yer Almaktadır.

İlgili Mevzuat

• 4857 sayılı İş Kanununun; “Yıllık ücretli izne hak kazanma ve izni kullanma dönemi” başlıklı 54 üncü maddesinde; Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır.” hükmü yer almaktadır.

• 3 Mart 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin “Yıllık Ücretli İzine Hak Kazanma” başlıklı 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında da; “Yıllık izin süresinin ve izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçinin aynı işverene ait işyerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır.” hükmü yer almaktadır.

Konuyla İlgili Bazı Yargıtay Kararları

• 4857 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinde, yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında, işçinin aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştığı sürelerin birleştirilerek göz önüne alınacağı hükme bağlanmıştır. Bu durumda, işçinin daha önce aynı işverenin bir ya da değişik işyerlerinde geçen hizmetlerinin yıllık izne hak kazanma ve izin süreleri hesabı yönlerinden dikkate alınması gerekir. Yıllık izin, özde bir dinlenme hakkı olup, aralıklı çalışmalarda önceki dönem zamanaşımına uğramaz. (Yargıtay 22. Hukuk Dairesi – 28/02/2018, 2017/11325 E.,  2018/5256 K.)

• 4857 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinde, yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında, işçinin aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştığı sürelerin birleştirilerek göz önüne alınacağı hükme bağlanmıştır. Bu durumda, işçinin daha önce aynı işverenin bir ya da değişik işyerlerinde geçen hizmetlerinin yıllık izne hak kazanma ve izin süreleri hesabı yönlerinden dikkate alınması gerekir. Kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmetlerin de aynı gerekçeyle izin hesabı yönünden birleştirilmesi zorunludur. (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi – 20.03.2018, 2015/19413 E.,  2018/5800 K. / 9. Hukuk Dairesi – 07.06.2018, 2017/7591 E.,  2018/12969 K. / 9. Hukuk Dairesi – 12.02.2019, 2015/30284 E. ,  2019/3346 K. / 9. Hukuk Dairesi – 09/09/2019, 2016/9468 E. , 2019/15316 K. / 22. Hukuk Dairesi – 14/11/2019, 2016/23048 E.,  2019/21124 K.) (isvesosyalguvenlik.com)

Esman DİLLİ *

——————

* Başmüfettiş, Sosyal Güvenlik Kurumu

YORUMLAR

  1. Ayhan açar dedi ki:

    Merhaba ben 26/10/2018 işe başladım 08/03/2019 da birgün arayla işten giriş çıkış yapildim bu bir kamu belediye işi 31 martaki yönetim bunu yaptı ve şimdiki yönetim bana sen bize gelip çıkış istedin tazminat ödedik 480 TL ozamanki maaşım 2020 görünüyordu ben yeni yönetime bana ödenecek gıda ve yemek ücretleri yatmıyor bütün çalışana yatıyor sadece bana hiç yatmadı demiştim buda maaş banka bodrosunda görünüyor çünkü benim şuan bir yilim dolduğu için yan gelir almam gerekiyor ve onu işverenin söylediğine göre 5 ay sonra almam gerekiyor bula ilgili ne yapan gerekiyor teşekkür ederim

    1. Admin dedi ki:

      ALO 170’e şikayette bulunabilirsiniz.

  2. 42 dedi ki:

    Merhaba 16 yıldır çalıştığım işyerinde bağlı bulunduğum şirket başka bir şirkete devir yaptı.Devir yapan şirket bütün haklarımı ödedi,Yeni şirkette çalışmaya başladım,yıllık izin sürem tekrar15 yıldan mı hesaplanır yoksa yeni şirkette 1 yılık çalışmama mükabil 14 günden mi hesaplanır.
    Teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanunun 6 ncı maddesinde aynen;
      “İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.
      Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.” hükümleri yer almaktadır.
      Dolayısıyla önceki şirkete bağlı çalışma sürelerinizin dikkate alınması, yani yıllık izin sürenizin 15 yıldan hesaplanması gerekir. Yukarıdaki yazıda yer alan açıklamalar aynen sizin için de geçerlidir.

  3. recep çökelek dedi ki:

    merhaba 20 yıl çalışmış olduğum işyerimden emekli olarak ayrıldım 1 gün sonra aynı iş yerinde tekrar çalışmaya başladım yıllık izin hak edişimde ilk işe giriş tarihim mi geçerli yoksa emekli olduktan sonra başladığım tarihmi geçerli işverenim emeklilikten sonraki tarihimi baz alıyor yani 20 gün olarak diğer durum geçerli ise 26 gün hak edişim olması gerekmezmi

    1. Admin dedi ki:

      Bu husus yukarıdaki yazıda ayrıntılı açıklanmıştır, emekli olup aynı işyerinde tekrar işe başlamış olmanız bir şeyi değiştirmez, o işyerinde ilk işe başladığınız tarihten itibaren geçen tüm çalışma süreleri dikkate alınarak sizin yıllık izin gün sayınızın hesaplanması, yani size en az 26 gün yıllık izin verilmesi gerekir.

  4. ERTAN dedi ki:

    merhaba ben 2000 nin ağustos aynı dan beri firmada çalışıyorum 2015 yılında çıkış giriş yaptım 15 gün ara verdim daha sonra 2019 yılının mart ayında emekli oldum ve nisan da tekrar giriş yaptım ve çalışmaya devam ediyorum yıllık iznim kaç gündür ve hangi tarih baz alınır bilgi rica ederim.
    kolay gelsin.

    1. Admin dedi ki:

      Tüm çalışma sürelerinizin dikkate alınması ve en az 26 gün yıllık ücretli izin verilmesi gerekir.

  5. Mehmet ali dedi ki:

    Merhaba ben daha önce özel bir sirkette 5.5 yil kadar calistim ve daha sonra isten cikarildim mahkeme yolu ile tazminatimi aldim
    Daha sonra buyuksehir belediyesinde ise basladim 2 yil oldu belediyede calisma surem.
    Sorum şu aslinda, yillik izin kullanacagim zaman onceki özel sektorde calismis olmamin bir yarari olurmu birlestirme gibi?
    Yani 2 yil uzerinden mi hesaplanir yoksa onceki calistigim 5.5 yilda uzerine eklenirmi ?

  6. Hidayet okay dedi ki:

    Ben Cerrahpaşa üniversite hastanesine 4 ayın 24 yani 2014 tarihinde işe başladım 3 yıl çalıştım sonra 2016 sonlarına doğru hastane kurulu beni işten çıkardı ben ozaman şirkete bagliydim sonra işe iyade davasını açtım sadece şirkete bilemedigim için hastaneye işe iyade davasını açmadım şirkete olan mahkemeyi kazandım bundan 3 ay önce evraklarimla beraber hastaneye başvurdum işe iyade için almadılar beni işe tanzimatimida odemediler benden sonraki hastanede çalışan kar kadro aldılar ben tekrar oraya işe girmek istiyorum bana bu konuda fikir verebilirmisiniz

    1. Admin dedi ki:

      Önceki çalışmanıza ait kıdem tazminatınızı hastanenin ödemesi gerekirdi, çünkü 6552 sayılı Torba Kanun ile taşeron işçilerin kıdem tazminatını ilgili Devlet kurumunun ödemesi gerektiğine dair düzenleme yapılmıştı. Ancak burada sizin için kıdem tazminatından daha önemlisi kadroya geçmek. Davayı açacağınız mahkemeye gelince, normalde davayı İş Mahkemesinde açmanız gerekir, ancak Uyuşmazlık Mahkemesi 22 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararında 23/12/2019 tarihli 2019/553 E. – 2019/834 sayılı kararında, hizmet akdi askıya alınan belediye işçisinin açtığı davanın idari yargı yerinde görülmesi gerektiğine karar vermiştir. Bu nedenle idare mahkemesinde söz konusu üniversite hakkında dava açmanız gerekir.

  7. BEKİR DEMİR dedi ki:

    Merhaba ben 18.09.2000 tarihinde işe başladım 22.01.2016 tarihinde kıdem tazminatımı almak için işten giriş çıkış yaptım. 25.01.2016 tarihinde işe tekrar aynı iş yerinde başladım. Benden kıdem tazminatımı ve bütün haklarımı aldığıma dair imzalı yazı (İbraname) aldılar. Şimdi ise izin süremin 15 gün olduğu söyleniyor. İzin süremin ilk işe başladığım tarihten mi? yoksa sonraki işe giriş tarihinden mi ? hesaplanır bu konu hakkında bilgi verebilirmisiniz. Birde buna ilişkin yargıtay kararları varsa yardımcı olabilirmisiniz.

    1. Admin dedi ki:

      Siz sadece kıdem tazminatı yönünden haklarınızı sıfırlamış sayılırsınız, yıllık izin gün sayınızın belirlenmesinde ise ilk işe giriş tarihinizin dikkate alınması ve size en az 26 gün izin verilmesi gerekir, bu husus yukarıdaki yazıda ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

  8. Mehmet ali dedi ki:

    Merhaba ben daha önce özel bir sirkette 5.5 yil kadar calistim ve daha sonra isten cikarildim mahkeme yolu ile tazminatimi aldim
    Daha sonra buyuksehir belediyesinde ise basladim 2 yil oldu belediyede calisma surem.
    Sorum şu aslinda, yillik izin kullanacagim zaman onceki özel sektorde calismis olmamin bir yarari olurmu birlestirme gibi?
    Yani 2 yil uzerinden mi hesaplanir yoksa onceki calistigim 5.5 yilda uzerine eklenirmi ?

    1. Admin dedi ki:

      Eğer işçi yani 4/a (SSK) statüsünde iseniz farklı işverenler olduğu için önceki çalışmalarınız dikkat alınmaz, aynı işyerinde veya aynı işverene bağlı işyerlerinde geçen önceki çalışmalar dikkate alınır.

  9. Gülsüm dedi ki:

    merhaba daha önce 05.02.2010 ve 16.11.2012 yılları arasında A şirkettinde çalıştım daha sonra 08.03.2016 ve 17.12.2018 yılları arasında B firmasında çalıştım.
    Şimdi tekrar 01.10.2019 tarihinde yeniden A firmasında çalışmaya başladım yıllık iznim nasıl olmalıdır.

    1. Admin dedi ki:

      Bu işyerinde daha önce geçen çalışmalara ait sürelerin dikkate alınması gerekir. Bu konu yukarıdaki yazıda açıklanmıştır.

      1. Gülsüm dedi ki:

        Bayan olsakta aynı şey geçerlimidir.
        Yani iş yerim bir erkek arkadaşımızı değiştirdiler askerlikten dolayı denildi, onun oluyormuş.

        1. Gülsüm dedi ki:

          Yani bayan erkek farketmeksizin bu yasa geçerlimidir.

          1. Admin dedi ki:

            Gerek mevzuatta, gerekse Yargıtay kararlarında bu konuyla ilgili olarak kadın işçi veya erkek işçi için herhangi bir ayrım yapılmamıştır, dolayısıyla bu hükümler kadın – erkek farketmez tüm çalışanlar için geçerlidir.

  10. bilge dedi ki:

    merhaba;
    2010 – 2012 yılları arasında çalıştığım firmaya tekrar geri döndüm yıllık iznim yeni başladığım tarihe göremi olmalı yoksa çalıştığım eski sürelerde dikkate alınmalımıdır.
    Sadece erkek işçi askerlik dolayısıyla bu hakkı kazanıyormu yoksa,
    Kadın işçide bu haktan yararlanabilirmi?

    1. Admin dedi ki:

      Bu konuda erkek işçi veya kadın işçi ayrımı yok, yukarıdaki yazıda belirtilen hususlar tüm işçiler için geçerlidir.

  11. Sinem tann dedi ki:

    Merhaba
    Ben 2018 Eylül ayında özel sektörde işe girdim, 13 ay kendi ünvanımla görev yaptım.2019 ekimde istifa ettim.
    Ardından 3 ay geçti. Başka bir yerde 2020 şubatta işe girdim 2 buçuk ay ünvanımla çalıştım.
    Sağlık Bakanlığına 3+1 sözleşmeli personel atandığım için istifa ettim.
    Memura ilk 1 sene yıllık izin yok.
    İki kurumda toplam 15 buçuk ay çalıştığıma dair SGK çıktıları alıp dilekçe Yazıp verirsem 1 yıl beklemeden yıllık izin kullanabilir miyim?

    1. Admin dedi ki:

      Daha önce geçen çalışmalarınız söz konusu 1 yıllık sürenin hesabında dikkate alınmaz, ancak yıllık izin hakkınızın 30 güne çıkması için doldurmanız gereken 10 yıllık sürenin hesabında önceki çalışmalarınızın 3’te 1’i dikkate alınabilir.

      1. Sinem tann dedi ki:

        Bana olabileceğini söylediler. 15 ay deneyim ve kendi ünvanımda yine… emin misiniz?
        Sadece iki iş deneyimi arasında süre çok, bir sorun çıkartır mı diye kafama takılmıştı.

        1. Sinem tann dedi ki:

          Kamu hastanesi görev yerim

          1. Admin dedi ki:

            Olabileceğini söyledilerse dilekçenizi verin o zaman, en fazla reddedilir, bir kaybınız olmaz.

          2. Sultan dedi ki:

            İşe ilk girişim Tem 2006 1 dogum sonrası 5ay Ücretsiz iİn kullanıp iş bası yapıp devam ettim Ücretsiz izin sonrası 6ay calıştım sonrasında 2.coc.içindogum iznine ayrıldım bu sırada iş yerim kapandı ve İşsiz kalıp işsizlik ödeneği aldım5 ay sonra tekrar işe başlayıp 1 sene sonra yıllık iizn kullandım bu aradaki tarihlerde yıllık izin alacagım dogması gerekiyor mu yada dogum izin sürede kıdem dahilmi sgk da işyeri kapandığı tarihten sonrası görünmüyor 2018 yılında kadroya gecildi sürekli Ya ayında iizn kullanırken bu sene Ücretsiz iİn nedeni ile Aralık ayında hak edersiniz deniyor fakat işyeri acıldıktan sonra aralıksız 11 ay calışma varartı işyeri kapanmadan önceki 9 ayım neye göre hesaplanıyor çünkü bu sene 1 yıl olmasına ragmen ilk defa boyle bir uygulama getirilip 2 yıl üzeri Ücretli izin kullanma tercihi ile zorlanıyoruz

          3. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Yıllık ücretli izne hak kazanma açısından işçinin kıdeminin (çalışma süresinin) nasıl hesaplandığı https://www.isvesosyalguvenlik.com/iscinin-calisma-suresi-kidemi-nasil-hesaplanir/ başlıklı yazıda açıklanmıştır.

  12. Emekli_2014 dedi ki:

    Merhaba,
    2007 yılında 11 yıl çalıştığım şirketten istifa ederek ayrıldım. Ayrıldığım tarihte yıllık izin hakkım 20 gündü. İstifa ettiğim için kıdem tazminatım ödenmedi, yıllık izin ile ilgili herhangi bir alacağım kalmadı.
    sonraki 7 yıl boyunca 3 farklı şirkette çalıştım.
    Mayıs 2014 tarihinde 2007 yılında ayrıldığım şirkette tekrar çalışmaya başladım fakat daha önce çalıştığım 11 yıllık süre dikkate alınmadan yıllık izin sürem tekrar 14 günden başlatıldı.
    Çalışmaya başladıktan 5,5 ay sonra emeklilik yaşıma ulaştığımda, şirkete emeklilik için ayrılmak istediğime dair başvurumu yaptım, “Mayıs- Ekim 2014 arası çalışma süresi baz alınarak yapılan hesaplara” göre haklarımı aldığıma dair tutanak imzalayarak emeklilik işlemlerimi başlattım . Yıllık iznim 14 gün üzerinden hesaplanarak , bu arada kullandığım fazla izin günlerinin parası kesildi ve önceki 11 yılıma ait kıdem tazminatı ödenmedi.
    Çıkış – Giriş işlemi yapıldığı için aralıksız olarak ve emeklilik maaşımı da alarak çalışmaya devam ettim.

    1- Yıllık izin hakkımın hesabında önceki 11 yıllık çalışmamın da dikkate alınmasını talep ettiğimde, bu uygulamanın zorunlu değil yoruma bağlı oldugunu belirterek talebimi redettiler. ne yapabilirim ?
    2- Kıdem tazminatı hesabımda bu şirketteki daha önceki çalışma yıllarım dikkate alınır mı ?
    3- Ayrıca haftada 5 gün toplam 45 saat çalışma sistemimiz olmasına ragmen kullanılan yıllık izin hesabında 5 gün izin kullanıldıgında 6. gün de kesiliyor. Bu duruma itiraz edebilir miyim ?
    cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      1- Hangi nedenle işten çıkmış veya çıkarılmış olursanız olun farketmez, kullanacağınız yıllık izin süresinin hesabında önceki 11 yıllık çalışma sürenizin dikkate alınması gerekirdi. Bu nedenle arabulucuya başvurup eksik kullandırılan veya eksik ödenen sürelere ait izin ücretlerinizi talep edebilirsiniz, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açabilirsiniz.
      2- Haklı bir neden olmaksızın iş akdinizi feshetmiş (istifa etmiş) olduğunuz için kıdem tazminatında önceki 11 yıllık çalışma süresi dikkate alınmaz.
      3. sorunuzda tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadık.

  13. Fikri Tolga dedi ki:

    2 yıllık izini bir kullana bilirmiyiz acaba hayırlı günler

    1. Admin dedi ki:

      İşveren kabul ettikten sonra 2 yıllık izni de 3 – 5 yıllık izni de bir defada kullanabilirsiniz, buna engel bir durum veya mevzuat yok, ayrıca işçilerin durumu memurlar gibi değil, eski izinler yanmaz.

  14. Murat tapur dedi ki:

    Merhaba
    Ben 17.03.2013 de girdigim sirkette
    01.03.2017 yilinda askerlik icin isten ayrildim ve kidem tazminatimi aldim 6 ay sonra 03.10.2017 tarihinde ayni sirkette tekrar calismaya basladim
    Benim izin hakki surem 2019 yilinda 20 gun mu olmus oluyor yoksa 14 gun mu sirket bana 14 gun oldugunu soyluyor simdiden tesekkurler

    1. Admin dedi ki:

      Askerlik öncesi çalışma süreniz de dahil edildiğinde toplam çalışma süresi 5 yıl olduğunda izin gün sayınız 20 olur.

  15. Orhan emiroğlu dedi ki:

    Eşim 8yıl özel sektörde çalıştı sonra evlendi 10 yıl çalışmadı sonra devlet hastanesine temizlik görevlisi olarak işe başladı 2ay oldu senelik izni varmı…

    1. Admin dedi ki:

      İşçi statüsünde ise bir yılı doldurması gerekir.

  16. Cetin dedi ki:

    Merhaba ben şimdiki çalıştığım işyerine 5kasim2013tarihinde çalışmaya başladım geçen sene 16eylul 2019tarihinde sskdan 3600 evrak kağıdı getirerek anlaşmalı giriş çıkış yaptım sadece kıdem tazminatı ve içeride bulunan izin paramı aldım tekrar 24eylul 2019da girişim yapıldı benim yıllık izin sürem şimdi kaç gün olarak hesaplanması gerekli ben anlaşmalı giriş çıkış yaptığım için ilk işe giriş tarihim geçerli olurmu teşekkürler şimdiden

    1. Admin dedi ki:

      Anlaşmalı giriş – çıkış yapmış olmanızın bir önemi yok, önceki çalışma sürelerinizin de dikkate alınması ve yılık izin gün sayınızın ona göre hesaplanması gerekir, yani yukarıdaki yazıda yazılan hususlar sizin için de aynen geçerlidir.

  17. Ogün Öksüz dedi ki:

    Mesela daha önce hastanede çalışmış olup , sonra belediye de işe girenler faydalanabilir mi ?
    İkisi de kamu olduğundan dolayı sormak istedim

  18. Bilal dedi ki:

    Admin merhaba cikis yaptigim şirkete 5 yil sonra tekrar baslasam bu haklara sahip oluyormuyuz. Bunun bi zaman şartı var mi

    1. Admin dedi ki:

      Zaman aşımı kıdem tazminatı veya kullanılmayan yıllık izne ait izin ücreti için geçerli. Yıllık izin süresinin hesabında eski çalışmaların dikkate alınması konusunda herhangi bir süre, zaman aşımı söz konusu değil, yani mevzuatta bu konuda süre yok.

  19. erdal dedi ki:

    Merhaba, ben 16.01.2001 de şuan çalıştığım şirkette işbaşı yaptım.16.02.2018 de istifa ettim.bu süreçteki yıllık izin paralarımı aldım.Aynı işyerinde 03.01.2019 da tekrar işbaşı yaptım.Yıllık izin hakkımda şirket bana 14 gün verdi.yani sıfırdan başlattı.bende sizin yazılarınızdan yola çıkarak bu şirketin eski bir personeli olduğumu ve yıllık izinimin 15 yılın üzerinde bir çalışan olduğum için 26 gün olması gerektiğini söyledim.Bu durumda doğru olan hangisidir.Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Admin dedi ki:

      Doğru olan 26 gün izin verilmesi, mevzuat ve Yargıtay kararları doğrultusunda bu hususu baştaki yazıda ayrıntılı açıkladık.

  20. Salih dedi ki:

    Merhaba ben 26 ağustos 2019 da işe başladım ve iş yerim 1 ocak 2020 tarihinde başka bir işveren devredildi. Yıllık izin hakkım bu durumda hangi tarihte başlar. Yani ilk işe girdiğim 26 ağustos tarihinden itibaren mi bir yıl sonra yoksa devir tarihi olan 1 ocaktan bir yıl sonra mı başlar teşekkürler

    1. Admin dedi ki:

      İşyeri devirlerinde önceki işveren dönemine ait haklar da aynen devam eder, dolayısıyla 26 ağustos 2020 tarihinde yıllık izne hak kazanmış sayılırsınız. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isyeri-devrinde-iscinin-haklari/)

      1. Salih dedi ki:

        Peki kıdem tazminat hakkım ne zaman başlar

        1. Admin dedi ki:

          Kıdem tazminatı izin gibi değildir, işten çıkınca veya çıkarılınca doğan bir haktır. Soruyu yanlış sormuşsunuz ancak yine de ne demek istediğiniz anladık zannederiz. Kıdem tazminatı yönüyle de önceki işverende işe başladığınız 26 ağustos 2019 tarihinin esas alınması gerekir, yani önceki çalışma sürenize ait haklarınız kaybolmaz, aynen yeni işverene geçmiş sayılır.

  21. Atilla dedi ki:

    Özel bir şirkete 11 temmuz 2010 tarihinde işe başladım. Bu şirket 03.03.2017 tarihinde başka bir şirkete devir olundu. Tazminatımızı alıp diger şirkete tüm yasal haklarımızla geçtik. (yıllık izin ve maaş hakkımızmış) şimdi sorum şu benim yıllık iznimi hangi tarihte hakediyorum. 11 temmuzdamı yoksa 03 marttamı.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer yapılan işlem işyeri devri kapsamına giriyorsa, önceki çalışma sürelerinizin de dikkate alınıp kullanacağınız yıllık izin süresinin ona göre hesaplanması gerekir, çünkü işyeri devrinde işçilerin eski çalışmalarına ait hakları kaybolmaz, yeni işverene geçer. Tazminatlarınızı almış olmanız da yıllık izin bakımından sonucu değiştirmez. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/isyeri-devrinde-iscinin-haklari/)

  22. izmir dedi ki:

    s.a admin 2015 baslama 2016 sonu ihbar kıdem tazminat aldım 2017 ücüncü ay aynı yere basladım 2021 iznim hala 14 gün diyorlar nasıl nereye şikayet etmeliyim vermezler ise hakklı sebep olarak istifa tazminat hakkım olurmu tesekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      A.S. Mevzuat ve örnek yargıtay kararları doğrultusunda yukarıdaki yazıda da açıklandığı üzere, daha önceki çalışma süreleriniz dikkate alınarak 5 yıl dolduktan sonra size 20 gün izin kullandırılması gerekirdi, bu konudaki şikayeti ALO 170’e yapabilirsiniz.

      1. izmir dedi ki:

        teşekkürler hızlı yanıtınız için

  23. Taner aydemir dedi ki:

    ben şuan çalıştığım yerde 5 yil 10 ay çalışmış bulunmaktayım işten çıkarıldım bu süreçte son yıl 10 aylık yıllık izin hakkım bulunuyor mu yoksa yılı doldurmam mi gerekiyor şimdiden teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kıdem tazminatında ilk bir yıldan sonrasındaki bir yıldan az süreler için kısmi hesaplama söz konusudur, yıllık ücretli izinde böyle bir durum söz konusu değil, izin hakkınızın doğması için bir yılın dolmuş olması gerekir. Eğer önceki 5 yıla ait yıllık ücretli izinlerinizi de kullandıysanız herhangi bir izin ücreti alacağınız yok demektir.

  24. Glsm Blg dedi ki:

    Merhaba,
    A firmasında daha önce 05.02.2010 – 16.11.2012 yıllarında çalıştım ve evlilik dolayısıyla istifa ettim.
    Şimdi tekrar A firmasında 01.10.2019 yılında çalışmaya başladım yıllık iznim nasıl olmalıdır?
    Erkek (askerlikten dolayı) Kadın (evlilikten dolayı) farketmeksin tekrar eski iş yerinde çalışmaya başladığında eski çalışmışlıkları dikkate alınarak mı yıllık izin kullanılmalıdır?

  25. MERVE BAŞPINAR dedi ki:

    Merhaba,
    aynı işverene ait çalışmalarda personel yıllık izin ücretini alıp çıkışı olduysa ve bir süre sonra tekrar aynı işverene ait kurumda işe girişi gerçekleştiyse personelin yıllık izin hak edişini hesaplarken ilk giriş tarihini mi dikkate alınmalı? en son girişi tarihimi dikkate elınmalı

    1. MERVE BAŞPINAR dedi ki:

      Yasal dayanağı ile birlikde cevaplandırmanız mümkün müdür?

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Yasal dayanağı 4857 sayılı İş Kanununun 54 üncü maddesi, Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinde yer alan aşağıdaki hüküm ve bu konudaki Yargıtay kararlarıdır.
        Yıllık Ücretli İzine Hak Kazanma
        Madde 4 — İş Kanununun 53 üncü maddesinin birinci fıkrası ile 54 üncü maddesindeki esaslar ve 55 inci maddesindeki durumlar göz önünde tutularak her işçinin yıllık ücretli izne hak kazandığı tarih bu Yönetmeliğin 20 nci maddesinde sözü geçen yıllık ücretli izin kayıt belgesine yazılır.
        Yıllık izin süresinin ve izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçinin aynı işverene ait işyerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir. Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır.
        Aynı bakanlığa bağlı işyerleri ile aynı bakanlığa bağlı tüzel kişilerin işyerlerinde geçen süreler ve kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanun veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar veya bunlara bağlı işyerlerinde geçen süreler de, işçinin yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında birleştirilerek göz önünde bulundurulur.

    2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Verdiğiniz örnekte; işçiye verilecek yıllık izin gün sayısının hesabında dikkate alınan çalışma süresi (kıdem) açısından önceki çalışma süreleri de dikkate alınmalıdır. Örneğin, işyerindeki çalışma süresi beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara en az yirmi gün yıllık ücretli izin verilmesi gerekmekte olup buradaki 5 yıllık sürenin hesabında aynı önceki işyerindeki çalışma süresi de dikkate alınmalıdır. Ancak işçinin yıllık ücretli izne hak kazanması için doldurması gereken bir yıllık çalışma süresinin hesabında ise sadece yeni işyerindeki çalışma süresi dikkate alınmalı, önceki işyerinde geçen çalışma süreleri ise bir yıllık sürenin hesabına dahil edilmemelidir.

  26. ümit k dedi ki:

    Merhaba ben bir kamu kurumunda taşeron olarak temizlik şirketinde 4 yıl çalıştıktan sonra hiç ara vermeden aynı kamu kurumunun bir başka taşeron şirketine güvenlik görevlisi olarak çalışmaya devam ettim ve halen aynı üst işverende çalışmaktayım benim sorum şu üst işveren temizlik ve güvenlik ayrı iş diyerek yıllık izin hesabında temizlik şirketinde geçen süremi saymamaktadır ancak 54.maddede işin aynı iş olacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır yetki devrinden bahsederek farklı taşeron firmalar olduğu için birleşmesinin mümkün olmadığını söyledi fakat üst işveren aynı bu konuda kurumun tutumu doğrumu yoksa 54. madde benim içinde geçerlimidir.ssaygilar sunar şimdiden teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      4857 sayılı İş Kanununun “Yıllık ücretli iznin uygulanması” başlıklı 56 ncı maddesine taşeron işçilerin yıllık ücretli izin haklarıyla ilgili olarak aşağıdaki fıkra eklenmiştir;
      “(Ek fıkra: 10/9/2014-6552/6 md.) Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği hâlde aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanır. Asıl işveren, alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını sağlamakla, alt işveren ise altıncı fıkraya göre tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene vermekle yükümlüdür.”
      Sizin çalıştığınız alt işveren yani taşeron değişmiş olsa da çalıştığınız işyeri yani kamu kurumu aynı olduğundan, temizlik işinde geçirdiğiniz sürenin de yıllık izin için geçerli bir yıllık sürenin hesabında ve kullanacağınız yıllık izin gün sayısının belirlenmesinde dikkate alınması gerekir.

      1. ümit k dedi ki:

        Kurum temizlik işi ile güvenlik işi arasındaki ilişkinin işyeri devri kapsamına girmediğini beyan ederek talebimi geri çevirmiştir bunla ilgili emsal karar varmıdır tekrar teşekkür ederim

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Yıllık ücretli izin konusu tek başına Yargıtay’a pek intikal eden konulardan olmadığı için, bu konuda Yargıtay’ın emsal kararı var mıdır bilmiyoruz. Konuyla ilgili olarak işyerinin bulunduğu yerdeki İŞKUR müdürlüğüne şikayet dilekçesi verebilirsiniz.

          1. Yalçın ümit konukcu dedi ki:

            Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

  27. ilksen dedi ki:

    Merhaba, 2002 yılında başladığım iş yerinde 4 kez giriş çıkış yaptım, ikisi kendi isteğimle oldu ve kıdemlerimi aldım. 2015 nisan da hamileliğim sebebi ile işveren ile anlaşıp ihbar ve kıdemimi alıp işten ayrıldım. tam 1 yıl sonra nisan 2016 yılında tekrar başladım. ikinci hamileliğimde de işveren ile anlaşıp mayıs 2019 da ihbar ve kıdem alarak ayrılıp ekim 2019 da tekrar işbaşı yaptım ve hala aynı şirkette çalışmaktayım. her girişimde tüm haklarım sıfırlanarak yıllık izin hakedişim verilmedi. hep ilk 1 yıl hakedişim olmayıp sonrasında 14 gün olarak devam etti. yazınızda ilk işe giriş tarihim itibarı ile yıllık izin hakedişimin olması gerektiği anlaşılıyor , konu hakkında değerli yönlendirmelerinizi yapabilir misiniz ?

  28. Aliye dedi ki:

    Merhaba. Ben bir özel üniversitede 5.5 yıl çalıştım ve ocak 2022 de istifa ederek özel bir şirkete geçtim. 6 ay sonra tekrar aynı üniversiteye geri döndüm ama bana izinlerimi ödedikleri için yıllık izin hakkımın sıfırlandığını yani işe yeni girmiş gibi olduğumu ve 14 gün izin hakkım olduğunu söylediler. Yukarıda belirttiğiniz 22. Hukuk Dairesi kararında ARA VERİRKEN YILLIK İZİNLERİN ÖDENMİŞ OLMASI HALİNDE TASFİYE EDİLEN BU DÖNEMİN YILLIK İZİN HESABINDA DİKKATE ALINMAYACAĞI yazıyor ama yorumlarda verdiğiniz cevaplarda ödense de geçmiş dönem hesaba katılıp izin günü öyle hesaplanmalıdır diyorsunuz, hangi yasaya göre bunu belirtiyorsunuz? Bunu belirten bir yasa veya yönetmelik vb madde var ise bunu kullanarak İşverenin bu kararına itiraz edip dilekçe vermeyi düşünüyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yargıtay kararında tasfiye edilmiş izinden kastedilen, işçinin önceki çalışma sürelerinden dolayı kullanmayı hak ettiği izin süreleridir, yani işçi işyerinde çalıştığı süre boyunca hak ettiği yıllık ücretli izinleri kullanmış ve/veya işten ayrılınca da kullanmadığı yıllık ücretli izin sürelerine ait ücretleri almışsa, bu durumda işçinin yıllık ücretli izin hakları tasfiye edilmiş olur.
      Bunun dışında gerek işçinin kullanması gereken yıllık ücretli izin gün sayısının hesabında, gerekse yıllık ücretli izne hak kazanılmasındaki bir yıllık çalışma süresinin hesabında önceki çalışmalar dikkate alınır. Bunun dayanağı Kanun ve Yönetmelik maddeleri/hükümleri yazının sonundaki “İlgili Mevzuat” kısmında belirtilmiştir.

  29. Hüseyin dedi ki:

    Mrh 01_05_2014 çalıştığım işyerinden 30_04_2018 iş bitimi oldu 01_05_2018 yeni firmaya ara vermeden bu tarihde ise başladım yeni firmada 10_31_2022 ise devam ediyorum benim yıllık iznim kaç gün olmalı çalıştığım iş yeri 14 gün izin veriyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer önceki çalıştığınız işyeri aynı işverene veya firmaya ait değilse, sadece yeni işyerinde çalışmaya başladığınız süre dikkate alınır ve ona göre kullanacağınız yıllık ücretli izin gün sayısı belirlenir, yani önceki çalışma süresi dikkate alınmaz.

  30. Yaprak dedi ki:

    Merhabalar,
    Toplam 9 yıl 7 ay (2 parça halinde) memuriyetim bulunmaktadır. 2017 yılında memuriyetten istifa ettim. 2022 Mayıs ayından itibaren ise Kamuda 4857 sayılı iş kanununa tabi olarak süreli personel olarak çalışmaktayım. 1 yılı doldurmadan izin hakkımızın olmadığı söylendi. 1 yılı doldurduğumda izin hakkım kaç gün olacaktır (eski çalışma sürem dikkate alınır mı)? Teşekkür ederim.

  31. Erkan Kolabaş dedi ki:

    Merhaba 2002 den beri çalıştığım işyerinde 2006 da askere gittim 2008 de döndün izin süremi üstüne eklediler.daha sonra 2015 te anlaşmalı olarak giriş çıkış yaptım 3 ay giriş çıkış oldu ve 26 gün izin hakkım devam etti. Fakat pandemiden sonra 2021 de işten çıkarıldım ve bütün haklarımı aldım.2022 de yeniden çağırıldım ve çalışmaya başladım bana bütün haklarımı aldığım için yıllık izin süremin 14 gün olduğu söyleniyor.Sizce 14 gün mü 26 gün mü izin hakkım vardır. ayrıca 21 senedir sadece bu şirkette çalışıyorum