Yıpranma Payı Emekliliğe Nasıl Etki Eder ?

Yıpranma Payı Emekliliğe Nasıl Etki Eder ?
6 Eylül 2020 17:49

Yıpranma payı aslında 1 Mart 1965 tarihinden önce 5417 ve 6900 sayılı Kanunlarda belirtilen ağır ve yıpratıcı sayılan işlerde çalışmış olan işçi statüsündeki sigortalılar için geçerli bir uygulamaydı. Daha sonra 506 sayılı Kanunda itibari hizmet süresi olarak yer aldı. Son olarak 1 Ekim 2008 tarihinde sosyal güvenlik reformuyla birlikte yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunda ise uygulama fiili hizmet süresi zammı olarak yer aldı.

Uygulama Devlet memurları açısından ise 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununda fiili hizmet süresi zammı ve itibari hizmet süresi zammı olarak geçmekteydi.

Ancak kamuoyunda ve çalışanlar arasında genel olarak uygulamanın adı yıpranma payı olarak geçtiği için başlıkta sadece bu ifadeye yer verilmiştir.

Bu uygulama sadece 4/a (SSK) ve 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında çalışanlar için geçerli olup, 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olanlar için geçerli değildir.

Yıpranma Payı Emekliliğe Nasıl Katkı Sağlar ?

Eski mevzuatlarda ismi yıpranma payı, itibari hizmet süresi olarak geçen, şimdiki mevzuatta ise ismi fiili hizmet süresi zammı olarak geçen bu uygulamaya göre, kanunlarda belirtilen ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanların, bu işlerde çalıştıkları her bir yıllık sigortalılık süresine yine kanunda belirtilen süre kadar ekleme yapılır, ayrıca bu sigortalıların emeklilik yaş hadlerinden yani doldurmaları gereken emeklilik yaşından yine kanunda belirtilen süre kadar indirim yapılır.

1 Ekim 2008 tarihinden itibaren geçerli olan fiili hizmet süresi zammı kapsamına giren işler/meslekler ve işyerleri Yıpranma Payı (Fili Hizmet Süresi Zammı) Kimlere Verilir ? başlıklı yazıda, hangi iş için ne kadar ek süre verildiği yani çalışanın prim gün sayısına (sigortalı hizmet süresine) ne kadar ekleme yapıldığı ise İtibari Hizmet Süreleri – Yıpranma Payları – Fiili Hizmet Süresi Zammı Tablosu tablosunda belirtilmiştir. Devlet memurları bu tarihten önceki çalışmaları için 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa, SSK kapsamında çalışanlar ise bu tarihten önceki çalışmaları için 506 sayılı Kanunun Ek 5’inci maddesine bakabilirler.

Söz konusu uygulama ile kişinin çalışma süresine tabloda belirtilen gün sayısı kadar ekleme yapıldığı yani fiili hizmet süresi zammı (FHSZ)  eklendiği gibi ayrıca, verilen fiili hizmet süresinin üç yılı geçmemek üzere, tablonun (18) numaralı sırasında bulunan yasama organı üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlar için tamamı, diğerleri için yarısı Kanunda yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen emeklilik yaş hadlerinden indirilir. Tablonun (10) numaralı sırasında bulunan yer altı işlerinde çalışanlara verilen fiili hizmet süresinin tamamı ise yaş hadlerinden yani emeklilik için doldurulması gereken yaştan indirilir.

Ancak, yaş haddi indiriminden yararlanabilmek için ölüm ve maluliyet (malulen emeklilik) halleri ile tablonun (18) numaralı sırasında bulunan yasama organı üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlar hariç, (10) numaralı sırada bulunan yer altı işlerinde çalışan sigortalıların en az 1800 gün, diğer sigortalıların ise en az 3600 gün Kanunda belirtilen işyeri ve işlerde çalışmış olmaları şartı aranır.

Daha açık bir anlatımla, yer altı işlerinde çalışan sigortalılara bu çalışmaları için verilen fiili hizmet süresi zammının yarısının emeklilik yaş haddinden düşülmesi için en az 1800 gün (5 yıl) bu kapsamdaki işlerde, diğer sigortalıların ise en az 3600 gün (10 yıl) bu kapsamdaki işlerde çalışmış olmaları gerekir. Burada belirtilen belirli bir süre çalışmış olma şartı sadece emeklilik yaşından yapılacak indirim açısından geçerli olup, prim gün sayısına yapılacak ilave için bu şart aranmaz.

Örneğin; kişi toplam iki yıl (720 gün) fiili hizmet süresi kazanmışsa ve bu kişinin emeklilik için doldurması gereken yaş 52 ise bu sürenin yarısı emeklilik yaşından düşülür ve o kişi 51 yaşında emekli olabilir.

Yukarıda yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet süresi zammı uygulaması sayesinde kişi prim gün sayısını daha erken doldurduğu gibi belirli şartlarla emeklilik yaşında da indirim yapılmaktadır.

Fiili Hizmet Süresi Zammı (Yıpranma Payı) Uygulamasından Nasıl Yararlanılır ?

Bu konuda çalışanın yapacağı herhangi bir şey olmayıp, işverenin uygulama kapsamına giren işlerde ve işyerlerinde çalışan işçileri için SGK’ya her ay ayrı bir prim belgesi (aylık prim ve hizmet belgesi, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi) vermesi gerekir. İşverenin verdiği bu prim belgesine istinaden de SGK çalışanın sigortalı hizmetlerine (prim gün sayısına) kanunda belirtilen süre kadar ekleme yapar, eklenen bu süreleri kişi emeklilik başvurusu yaptığında da dikkate alır. Ancak burada kişinin uygulama kapsamına giren işlerde / işyerlerinde fiilen (gerçekten) çalışıyor olması gerekir. (Bkz. Yıpranma Payı İle İlgili Sahte Bildirimler Önlenecek başlıklı yazı) (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Abdulkadir ATALAR dedi ki:

    Fiili Hizmet Süresi Zammı (Yıpranma Payı) uygulamasından devlet memuru olarak
    60 ay kazanımım bulunmaktadır. Bunun emekli maaşıma ve emekli tazminatına etkisi var mıdır? var ise açıklamanızı arz ederim.

    Sayğılarımla

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Fiili hizmet süreleri sadece kişinin emeklilik için gereken prim gününü (hizmet süresini) doldurmasına ve emeklilik yaşının düşmesine katkıda bulunur yani daha erken emekli olmayı sağlar.

      1. Mustafa Erünal dedi ki:

        Bulunduğum ildeki sgk kurumuna gittim fiili hizmet primim 3770 gün olmuş memur bana senin emekliliğin 1yıl 7ay 23 gün geri gelir dedi. Sizin ifadelerinizde 3600 gün fiili hizmet primi olanın 2.5 sene yani 30 ay geri gelmesi lazım değilimi. Çalıştığım sektör demir çelik özel haddehane.

      2. İsmail Akcan dedi ki:

        Peki fiili hizmet süresi zammı nın emekli maaşına etkisi olurmu

        1. Bülent dedi ki:

          Fiili hizmet süresi zammı sigortalılık süresini etkiler mi?20 yıl fiili çalışan birisi 5 yıl da fiili hizmet süresi zammı alırsa sigortalılık süresi 25 yıl mı olur?

        2. Nurdan genç dedi ki:

          Kamu Matbaa işçisinin mahkeme kararıyla kazanmış olduğu yıpranma payı normal pirim gününe ekleniyomu

        3. Yasemin dedi ki:

          Fili hizmet günüm 560 gün ne kadar geri çeker emeklilik pirimimi

      3. Önday dedi ki:

        Ben güvenlik olarak özel sektörde gece çalışıyorum sürekli gece bunun yıpranma payı varmı dır varsa bana ne gibi avantajlar sağlar çalıştığım iş yeri kömür madeni güvenliğinde çalışıyorum fakat kömür madeni şirketi iskele inşaat olarak geçiyor bana bir avantaj sağlar mı ? Bilgilendirirseniz sevinirim

      4. Çetin dedi ki:

        2008 yılı öncesi denizcilerinde yıpranma payı vardı. 2008 den sonra bizden bu hakkı aldılar. 2008 e kadar 506 gün ağır hizmetim var. Benden istenen 5825 gün prim gününde bir düşüş sağlarmı bu 506 günlük ağır hizmet

    2. İsmail Akcan dedi ki:

      Yeraltı işleri için fiili hizmet süresi zammı nın tamamı yaş haddinden düşülür yarısı diye belirtmişsiniz

      1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

        Yarısı diye belirtmemişiz, “Tablonun (10) numaralı sırasında bulunan yer altı işlerinde çalışanlara verilen fiili hizmet süresinin tamamı ise yaş hadlerinden yani emeklilik için doldurulması gereken yaştan indirilir.” açıklamasına yer vermişiz.

        1. Evren dedi ki:

          Benimde 2200 gün 32a sigortam var bu benim sigorta girişimi geri çekermi

          1. Hakan dedi ki:

            Benim 579 toplam fiili hizmet süresi var kaç gün faydalanırim

        2. İsmail Akcan dedi ki:

          Daha açık bir anlatımla, yer altı işlerinde çalışan sigortalılara bu çalışmaları için verilen fiili hizmet süresi zammının yarısının emeklilik yaş haddinden düşülmesi için en az 1800 gün (5 yıl) bu kapsamdaki işlerde, diğer sigortalıların ise en az 3600 gün (10 yıl) bu kapsamdaki işlerde çalışmış olmaları gerekir. Burada belirtilen belirli bir süre çalışmış olma şartı sadece emeklilik yaşından yapılacak indirim açısından geçerli olup, prim gün sayısına yapılacak ilave için bu şart aranmaz. “Ben yazıdaki bu kısmı kopyalayıp yapıştırdım buradan ben bunu anladım

          1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

            Sayfa başındaki yazıda da açıklandığı üzere; fiili hizmet süresi (çalışan arasında bilinen adıyla yıpranma süresi) emekliliğe iki yönden katkı sağlar.
            Birincisi çalışılan süreler prim günü olarak ilave edilir, böylece emeklilik için doldurulması gereken prim günü daha çabuk tamamlanır.
            İkincisi ise emeklilik için doldurulması gereken yaştan yani emeklilik yaş haddinden indirim yapılmasını sağlar. İstisnalar hariç fiili hizmet süresinden dolayı yaş haddinden indirim yapılabilmesi için fiili hizmet süresi kapsamındaki işlerde en az 3600 gün çalışılmış olması gerekir. Yer altı işlerinde çalışanlar içinse en az 1800 gün çalışılmış olması yaş haddinden indirim yapılması konusunda yeterlidir. Yazıda kastedilen budur.

  2. Arzu Cevatzade dedi ki:

    Kamuda 23 yıldır çalşan hekimim istifa edip sigortalı çalışacağım özel sektöre geçeceğim , emeklilik yaşımın dolmasına 7 yıl var. Yıpranmadan yararlanabilirmiyim?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kanunda sadece kamuda çalışan hekimlerin yıpranma payından (fiili hizmet zammından) yararlanacağına ilişkin bir hüküm veya şart yok, resmi – özel fark etmez, 1219 sayılı Tababet Ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun kapsamında insan sağlığına ilişkin işlerde çalışmış olmak yeterlidir.

  3. Fetih namık akpak dedi ki:

    1993 yılında atandım 6 yıl 1 ay polis memuru olarak çaliştım, daha sonra işçi olarak devam ettim, buna göre polis yıpranma payım varmı, emekliliğime nasıl yansır

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Prim gününüze ekleme yapılır, emeklilik için doldurmanız gereken yaştan da indirim yapılır.

  4. Hyt dedi ki:

    merabalar ben polis memuruyum mesleğe 2007 yılında girdim 14 yıl fili olarak çalışıyorum hizmet sürem yipranma payıyla 16.5 yıl olarak görünüyor istifa edip sigorta primlerimi emekliliği doldurmak için dışarda n yatırmayı düşünüyorum benim sorum “ISTIFA ETTİKTEN SONRA YIPRANMA PAYIMDAN FAYDALANABILECEK MIYIM , ISTAFADAN SONRAKİ SIGORTALILIK SÜREMDE BİR DEGISIKLİK OLACAK MI OLURSA NASIL OLACAK ” cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İstifa etmeniz halinde 14 yıllık fiili çalışma sürenizden dolayı kazandığınız yıpranma payı hakkınız kaybolmaz, hizmet süreniz yine 16.5 yıl olarak kalır. Sonrasında isterseniz özel sektörde çalışın farketmez, emekli olacağınız zaman 16.5 yıl aynen dikkate alınır.

      1. Selman dedi ki:

        Bu cevabınızdan emin misiniz? 1994 yılında polis oldum 2010 yılında meslekten ayrıldım , SSK lı olarak süremi doldurdum ama yıpranma payımın 3 yılını bana vermediler emekli olamadım bilginiz olsun

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Gerek 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun fiili hizmet süresi zammıyla ilgili mülga 32, 33 ve 34 üncü maddelerinde, gerekse 1 Ekim 2008 tarihinde itibaren verilecek fiili hizmet süresi zammıyla ilgili düzenlemeleri içeren 5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinde, polislerin istifa etmesi halinde çalıştıkları süreye ait fiili hizmet süresi zammından yararlanamayacakları yönünde herhangi bir hüküm yer almadığı gibi, bu haktan yararlanmak için belirli bir süre polis olarak çalışmış olmaları gerektiğine (örneğin 10) dair herhangi bir hükme de rastlanmamıştır. Siz niçin bu imkandan yararlandırılmadınız bilemiyoruz, gerekçesini SGK’dan yazılı olarak isteyebilirsiniz. Bu konudaki ayrıntılı bilgi ve açıklamalar, 2013/11 ve 2020/22 sayılı SGK Genelgelerinde yer almaktadır.

    2. Okan SAYGILI dedi ki:

      Bildiğim kadarıyla bu uygulama Emniyet personelini kapsamıyor.

      1. Paşa dedi ki:

        Son durum ne oldu fiili hizmet süre yaştan düştü mü

    3. Bekir durur dedi ki:

      SSK li olarak fiili hizmet gerektiren işyerinde 4 sene çalıştım o halde 3600 gün pirimi tamamlayamadigim için erken emeklilikten yararlanamazmiyim

      1. Selcuk dedi ki:

        Selam.2000 yilindan 2015 agustasa kadar demircelik yipranmali yerde calistim.sonrasinda yipranmasiz ise gectim.2008 de kanun devreye girdigi icin gecmis sayilmiyormu.8 sene calksmam birşey ifade edermi
        Saygilarimla

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Sayılıyor niye sayılmasın, 1 Ekim 2008 tarihinden önce yıpranma payı verilen işlerde / işyerlerinde çalıştınız ve işyeriniz de prim belgelerini buna uygun olarak verdiyse, emeklilikte dikkate alınır.

      2. Tan şimşek dedi ki:

        Sorunuza cevap bulabildinizmi?

  5. i.serkan dedi ki:

    20.07.1992 emekli sandığı başlangıcım var. tsk personeli astsubay idim. 14.02.1999 da ilişiğim kesildi. 20.08.2001 ssk girişim oldu halen ssk lıyım. emekliliği ne zaman yardımcı olurmusunuz

    1. i.serkan dedi ki:

      doğum tarihim 1974. emekliliği ne zaman hak ediyorum . Bu konuda yardımcı olurmusunuz

    2. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      20.07.1992 sigorta başlangıcına göre SSK şartlarında 53 yaş 5.600 gün veya 60 yaş – 3600 günle emekli olabilirsiniz.

      1. i.serkan dedi ki:

        1992 Yılı EMEKLİ SANDIĞI girişim var tsk personeli

        1. GÜNAY YÜKSEL dedi ki:

          27 yıldır röntgen teknisyeni olarak çalışıyorum fiili hizmetim 4 yıl çıktı emeklilik hakkını kazandım. Sormak istediğim emekli olduğumda ikramiyemi ve maaşımı 31 yıl üzerinden mi alacağım yoksa çalışma yılım olan 27 yıl üzerinden mi. Şimdiden teşekkür ederim

      2. DT dedi ki:

        30.08.1995 de tsk da göreve başladım 01.02.2015 de tsk dan müstafi subay olarak ayrıldım. Aynı tarihten sonra Sgk lı olarak çalışmaya başladım, halende çalışmaktayım. 1) Ne zaman emekli olabilirim askeriyede her 1 yıla 3 ay yıpranma alıyorduk buna göre 20 yılın getirdiği 5 yıl yıpranma durumum beni emeklilik yaşımı düşürür mü? Bu 5 yılın hepsi kullanılabiliyor mu 2)Örneğin Sgk dan yaş veya eyt nedeniyle emekli oldum emekli sandığından toplu emekli parası alınabilir mi? 3)emeklilik öncesi 4a ve 4c hizmetlerimin birleşmesiyle ilgili birşey yapmalı mıyım Teşekkürler

  6. Ahmet Karaman dedi ki:

    1992 yılında işçi olarak başladım. 1995 yılında polis memuru olarak 58 ay görev yaptım ve meslekten ayrıldım 13 yıldır sigortalı olarak çalışıyorum. Polislikte aldığım 435 gün yıpranma yaşımı geri çeker mi

  7. Prs dedi ki:

    Kolay gelsin 2005 yılında memurluğa başladım şuan yipranma payi ile birlikte 20 yıl sigortalı görünüyorum istifa edip sigorta primlerimi dışardan yatırmayı düşünüyorum emekli olabilmem için kaç yıl prim yatırmam gerekir.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Emekli sandığı şartlarında emekli olabilmeniz için 25 tam yılı yani 9000 günü tamamlamanız gerekir, ancak kalan 5 yılı SSK veya Bağ-Kur kapsamında tamamlayacağınız için artık Emekli Sandığı şartlarında emekli olamazsınız. SSK şartlarında 7000 günle emekli olabilirsiniz, bunun için de 1260 gün 4/a (SSK) kapsamında sigortalı çalışmanız gerekir ki SSK emeklilik şartlarına tabi hale gelebilesiniz.

  8. Ahmet Karaman dedi ki:

    992 yılında işçi olarak başladım. 1995 yılında polis memuru olarak 58 ay görev yaptım ve meslekten ayrıldım 13 yıldır sigortalı olarak çalışıyorum. Polislikte aldığım 435 gün yıpranma emeklilik yaşımı geri çeker mi

  9. i.serkan dedi ki:

    20/07/1992 TSK emekli sandığı girişim var. 15.02.1999 tarihinde TSK dan ayrıldım. 01.08.2001 tarihinde SSK girişim halen devam ediyor. Yıpranma payım emekli yaşımdan düşermi. Ne zaman emekli olacağım.

  10. YASEMİN CENGİZ dedi ki:

    Merhaba ben 10 ocak 2022 de yaşımı dolduruyorum 12.10.1992 girişli devlet memuruyum 2018 den itibaren 5 ay yıpranmam var bu süre emekli olma günümü etkiler mi ocakta 29 yıl doluyor bu 5 aylık süre emekliliğe ekleniyor mu teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Yukarıdaki yazıda da açıkladığımız üzere yıpranma payı (fiili hizmet süresi) hem prim gün sayısına eklenir, hem de belli şartlarla emeklilik için doldurulması gereken yaş haddinden indirim yapılır. Bu konu baştaki yazıda ayrıntılı açıklanmıştır.

  11. Kemal Karcı dedi ki:

    Merhabalar ben özel bir kurumda radyoloji teknisyeni olarak çalıştım.01. 10 .2008 tarihinden 01.11.2019 ayına kadar her ay 32 belge türünden fhz hakkım yattı . Fhz den yararlanmak için aranan 3600 gün şartını sağlar mıyım?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      3600 gün çalışmış olma fhz (fiili hizmet süresi zammının) prim gün sayısına eklenmesi konusunda aranmaz, fiili hizmet süresinin bir kısmının emeklilik yaş haddinden düşülmesi için aranır. Bu durumda da siz kazandığınız ilave prim gün sayısından yararlanabilirsiniz, ancak yaş haddinden herhangi bir indirim yapılmaz.

      1. Kemal Karcı dedi ki:

        Bana yaş indirimi konusunda bilgi verebilirseniz çok yardımcı olursunuz kimse hiçbirşey bilmiyor yaşadığım yerde herkes farklı bir şey söylüyor. şimid yaş indiriminden bu koşullarda yararlanabilir miyim? şöyle 10 ayın 2008 tarihinden 2017 ayın 9 ayına kadar her sene eksiksiz 32 belge kodundan her ay eksiksiz 30 gün yattı 2017 tarihinden 2019- tarihine kadarda sadece çalıştığım günler 32 belge türünden yattı kalanları 1 kodundan yattı ve toplamı 2017 ile 2019 arasında sadece 32 belge kodundan yatan 443 gün geri kalan 227 gün 1 belge türünden yattı ben bu şekilde yaş indirimi için faydalanabilir miyim şimdiden çok teşşekür ederim

        1. Kemal Karcı dedi ki:

          Burada 2017 ile 2019 arası dediğim 2017- 10 aydan 2019- 11 aylar rasında 32 belge kodundan yatan 443 gün geriye kalan 277 gün 1 a belge kodundan yatmış

          1. Kemal Karcı dedi ki:

            Kusura bakmayın 277 gün olan yer 337 gün olacak yanlış yazmışım

  12. İsmail dedi ki:

    04.01.1999 sigorta girişliyim. Doğum tarihim 16.11.1980 şu anki toplam SSK gün sayım 6850 20.04.2011 yeraltı girişim var ve halen yeraltında çalışmaktayım. Şu anki toplam yeraltı günüm 3450 ne zaman emekli olabilirim. Saygılarımla.

  13. Engin KOÇER dedi ki:

    Radyasyon çalışanı, 2008 yılı öncesinde sigortalı çalışanlar için bir düzenleme, kanun var mıdır. 2002-2012 yılları arasındaki fiili hizmet tespiti için açtığım davayı kaybediyorum. 2008 den önce memur değilsen radyasyon SSK lıyı etkilemiyormuş:)

  14. osman dedi ki:

    (başlangıç 1994, istifa 2009) 15 yılı tsk da hizmetim var bunun karşılığı 45 ay f.h.z. var. İstifa edip bağkurlu oldum. Bağkur kapsamında emekli olurken bu 45 ay başlangıçı geriye çekip ayrıca bulunan yaştan düşülecek mi? çok tşk. ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SGK’nın web sitesindeki Mevzuat bölümünden 2020/22 sayılı Genelgeye bakabilirsiniz, Genelgede ayrıntılı bilgi, açıklama ve örnekler var.

    2. Gokhan dedi ki:

      450 gün değil 225 gün geri çekilir. 2018 yılında yapılan düzenlemede 360/90 şeklinde fhz. Tabii olan TSK personelinin yaştan yarısı düşürülüyor. Sigorta başlangıç tarihi geriye gitmiyor artık.

  15. Ahmet HAMDİ Ovalı dedi ki:

    Merhaba
    Adım : AHMET HAMDI OVALI
    15.08.1971 doğumluyum.
    15.09.1988 de TSK da toplam 8 yıl 10 Ay çalıştım. 2 yıl 2 Ay 15 gün Yıpranma verdiler.
    01.04.1998 SSK girişliyim Toplam 6835 günüm Var.
    Yıpranma süresini göz önüne alarak ne zaman Emekli olabilirim ?
    Teşekkür ederim.

    Saygılarımla
    Ahmet HAMDİ OVALI
    Tel:0552 253 87 35

    1. Ahmet Karaman dedi ki:

      Senin şu an emekli olman lazım

  16. Levent savran dedi ki:

    Kolay gelsin cam fabrikasın da kalıp hazırlama işcisi olarak çalışmaktayım meslek kodum 7315.25 tir. Ağır sanayiden ve yıpranmadan yararlanıyormuyuz. Tşk ler.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      https://www.isvesosyalguvenlik.com/itibari-hizmet-sureleri-fiili-hizmet-suresi-zammi/ sayfasında linki yer alan İtibari Hizmet Süreleri – Yıpranma Payları – Fiili Hizmet Süresi Zammı Tablosunda cam fabrika ve atölyelerinde hangi işlerde çalışanların yıpranmadan yararlanabileceği belirtilmiştir.

  17. Yunus dedi ki:

    4 yıl uzman çavuş olarak görev yaptım.1 yıl yıpranma payım var.Ancak emekli olurken bu süre sadece fiili hizmet zammı olarak yansıtıldı.Emeklilik yaşından düşülmedi.Defalarca Eskişehir SGK,na dilekçe vermeme rağmen fiili hizmet zammı nın yaştan düşülmediği tarafıma bildirilmiştir.Cimer aracılığı ile yapmış olduğum şikayetlerde de aynı cevabı verdiler.Normal emekliliğim olan 51 yaşında yaşlılık aylığı na bağlandım.Ama buradaki yazılarda fiili hizmet zammı yaştan düşülür yazıyor.Şu andaki mağduriyetimi nereye bildirmek gerekiyor.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalar, örneklerle birlikte 2018/38 sayılı SGK Genelgesi ile 2020/22 sayılı SGK Genelgesinde yer almaktadır. Söz konusu Genelgelere SGK’nın internet sayfasındaki Mevzuat bölümünden bakabilirsiniz.

    2. Fikret Aşır Demirel dedi ki:

      Fiili hizmet zamı emekliliğe nekar yani kaç para yansıtıldı bilgin varmı bende senin gibiyim aynı 5 yıl Uzm. Lık yaptım

  18. Yüksel dedi ki:

    17 12 1972 doğumluyum .1 11 1988 yılında SSK ya girdim .2008 _ 2016 yılları arası fhzs bulunuyor .fhzs 60 gün ek olarak SSK odemesi yapılmış .toplam 8 yıl buşekilde SSK ödenmiş ayrıca dökümcüyüm mesleğim.sorum fhzs emekliliğini erkene çekermi.kaç yıl öne çekermi.tşk ederim çevap verirseniz.

  19. Emin keklik dedi ki:

    1995 yılından beri aynı iş yerinde çalışıyorum 2012 yılında ağır sanayiye geçtik şu an 3000 gün (9 yıldır)ağır sanayi (29)kodlu gözüküyorum bu kadar günden yaş indirimi alabilirmiyim toplam 9500 gün pirimin var
    Yoksa 3600 gün ağır sanayim olduğunda mı indirim alabilirim teşekkür ederim

  20. Taner Görmez dedi ki:

    Selamlar. İsmim Taner Görmez..11 mart 1972 doğumluyum 01.12.1989 tarihinde sigortalı oldum.. 31 yıldır eczane teknisyeni olarak çalışıyorum.. haziran 2019 yılında çıkan kanundan bu yana fiili hizmet zammı usülünden sigortam yatmakta.. bu durum 2024 mart ayı olarak görünen emeklilik tarihini geri çeker mi.. şimdiden çok teşekkür ederim..

    1. Murat dedi ki:

      1993 _2003 arası 10 yıl uzman Erbaş olarak görev yaptım.fiili hizmet yıpranma sürem ne kadardır yaşda indirim olurmu. Ne zaman emekli hak kazanirim 20.12.1969 doğum halen SGK li olarak kamuda çalışıyorum.

  21. Ramazan dedi ki:

    15.01.1993 /1996 da TSK. uzm çvş olarak 3 yıl görev yaptım 270 gün yıpranmam var 15.01.1996 da ssk giriş 25,5 yıl çalıştım 10.01.1970 doğumluyum 28.05.1990 /27.11.1991 de askerlik hizmetimi 18 ay yaptım 540 gün borçlanma yaptım ödedim kaç yaşında emekli olabilirim ilginiz için teşekkür ederim saygılarımla

  22. Deniz Gündüz dedi ki:

    325 gün 4 a çalışmam var 2001 2002 yılları arasında hemşire olarak 26 04 2002 tarihinden beri memur olarak çalışıyorum hemşireyim 4 mart 1980 doğumlıyum ne zaman emekli olucam

  23. Bünyamin dedi ki:

    16 Nisan 1984 tarihinde 657 sayılı kanuna göre işe başladım.1 yıl yedek suaylık yaptım. 38 yılımı ne zaman doldururum(Doğum tarihim 23.07.1959) Teşekkürler…

  24. ATAKAN YETIM dedi ki:

    Merhaba normal şartlarda 2022 aralıkta emekliliğin gözüküyor döküm sektöründe çalıştığım için 2012den 2019 a 7 yıl ağır sanayi ödendi sigortam emeklilikte yaşımı ne kadar öne celer ve nerede net hesaplatirim buradaki sgk ağır sanayiyi hesapliyamiyoruz diyor cevabınız için teşekkür ederim

  25. Ahmet Karaman dedi ki:

    Merhaba ben 1968 doğumluyum. 1990 yılında ssk ya başladım ve 3100 iş günü hizmetim var. Şu an itibariyle 2 yıl bağkur yatırıp kalan 5 yıl ssk lı çalışırsam ssk dan emekli olabilir miyim

  26. canan dedi ki:

    21.07.1998 dan beri 4a hemşire olarak çalışmaktayım 7772 iş günün 24 yıl çalışma hayatım var 1980 doğumluyum yıpranma payı hakkı ne zaman emeli olmamı sağlar

  27. Ahmet kara dedi ki:

    Merhaba 1976 doğumluyum ben 1995 Mayıs SGK girişliyim ve halen kamuda isciyim 2008 den beri fhz 60 üzerinden yatmakta 55yaşinda emekliliğin gözüküyor şunu sormak istiyorum. 1 -ne kadar yaştan düşer 2-emeklilikte maaşa katkısı varmı teşekürler

  28. hüseyin demir dedi ki:

    2009 ekim 1 den beri termik santralibde kaynaklı usta yardımcısı olarak çalışıyorum 2013 haziranda özelleştirme yapıldı biz firmaya alan firmaya geçirdiler firma 2013 ekim ayından buyana 29a yıpranmaya yatırıyor 380 gün olmuş 2009 ekim 2013 haziran devlette ccalistigimiz agir sanayi 29a tasaron şirketler yatirmadilar 10 sene 3600 şartı var yaştan düşülmesi için napacaz 4 senelik yipranma 2009 2013 boş yatirilmadi 2013 2022 alan firma yatırdı prim 10100 gün bize yazık olmuyor mu hiç bir faydalanma olmuyor 3600 sartida kalkmadı hiçbir faydası yok o 2013 2022 380 gün düz yıpranma emekli maaşına nekadar etki eder

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer bahsettiğiniz işyerlerinde fiili hizmet süresi kapsamına giren işlerde çalıştığınız halde, işyeriniz bu konuyla ilgili ayrı prim belgelerini vermediği için kaybınız varsa, bu konuda o işyerinin bulunduğu yerdeki SGK’ya dilekçe verebilirsiniz. Ancak aradan çok uzun süre geçtiği için sonucu ne olur bilemeyiz.

      1. Frederic Bastiat dedi ki:

        Bu durumla ilgili çok uzun süre diye bir kavram olamaz, iş yeri fhz yatırmadıysa şikayet için zaman aşımı sözkonusu mu değil mi bu mevzuatta açıktır

  29. Mehmet dedi ki:

    Merhaba 1981 dogumluyum (erkek)
    01.07.1999 – 01.09.1999 tarihinleri arasi 60 gunluk ssk sigorta girisim var.
    2004 2020 arasi TSK de uzman cavus olarak calistim (16yil) ayni zamanda 9 yil ucucu olarak calistim. su an 657 tabi memurum. ucuculuktan ve tsk. fhsz surem toplamda ne kadar olmalidir bana katkisi nedir. kac sene once emekli olabilirim. ne zaman emekli olabilirim. yardimci olabilirseniz cok sevinirim

  30. mekselin Eraydın dedi ki:

    idari polis memuru olarak görev yapmaktayım gazilere tanınan 2 emeklilik kanununda 5000 işgünü ve 20 yıl sigortalılık süresi denilmekte fiili hizmet zammı bu sigortalılık süresini kısaltırmı yani 16 yıl çalışarak hizmet zammından faydalanıp emekli olabilirmiyim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Fiili hizmet süresi zammı normal çalışılan süreye prim günü olarak ilave edildiği için doğal olarak emeklilikte gerekli olan prim gün sayısında da dikkate alınıyor. Ayrıca belirli şartlarla emeklilik için doldurulması gereken yaş haddinden de indirim yapılıyor. Sayfa başındaki yazıda bu konu ayrıntılı açıklanmıştır.

      1. mekselin Eraydın dedi ki:

        sorum özel durumla alakalı gazilerde 5000 pirim 20 yıl sigortalılık süresi diyor emniyet hizmetleri sınıfında senelik 90 gün olarak belirtilmiş yani 16 yıl çalışınca filli hizmet zammı ile birlikte 20 yıl oluyor değilmi gazilerde yaş değil sigortalıllık süresi belirtildiği için emin olamadım şimdiden teşekürler

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Evet, emniyet ve polis mesleğinde çalışanlara her bir yıllık (360 günlük) çalışma süresi için ilave 90 gün fiili hizmet süresi zammı verilerek bu süre prim ödeme gün sayısına eklenmekte, bu şekilde en fazla sekiz yıl ilave süre verilmekte ve bu sürelerin, üç yılı geçmemek üzere yarısı emeklilik yaş hadlerinden indirilmektedir.

  31. Tarkan Öğüç dedi ki:

    merhaba
    ilk sigortalık askeriye işe giriş 8/6/1993 – uzman çavuş olarak başladım. 1997 yılında bıraktım.
    1991 kasım döneminde yapmş olduğum askerlik süresi olan 450 günü ödedim 1993-1997 yıllarındaki uzman çavuşluk döneminde. daha sonra 6 sene bağkurum oldu. 2000-2006 dönemi.
    devamında özel sökterde 2006-2022 içerisinde belli aralıklarla sigortalı olarak çalıştım
    toplamda Askeriye memurluk 2249 gün(askerlik borçlanmam ve fiili hizmet 1 yıl dahil)
    bağkur 2117 gün. ssk 2300 gün
    ilk işe giriş tarihine göre 1 yıl hizmet zammı ve askerlik boçlanmam ödediğimden dolayı işe giriş tarihim nekadar geri atar ve nezaman emekli olabilirim.

  32. Burak coglu dedi ki:

    Merhaba, 30.08.1998 yılında Astsubaylığa nasp edildim. 15.12.2012 tarihinde istifa ettim. 25.02. 1998 yılında 18 yaşımı doldurduğum için, Askeri öğrenciliğimi sayarak sigorta başlangıç tarihim 15.03.1998 oldu. İstifamı müteakip hiç ara vermeden 4A lı olarak devam ettim. Hitap da 3 yıl 6 ay 23 gün fhz li görünüyorum. Sgk sisteminden baktığımda fhz görünmüyor ve halen sigortalılık süremin dolmasına 7 ay var. Fhz normalde sigortalılık süresi olan 25 yıla etki etmiyor mu? Sadece yaşı ve prim süresini mi etkiliyor?

    1. bural coglu dedi ki:

      Benim durumumda olan bir çok arkadaşım var .bu konuyla ilgili yol gösterirseniz sevinirim. Teşekkürler.

  33. şinasi kaytan dedi ki:

    47a sgk lıyım 25 yıl ve 9000 günü geçtim eczane teknisyeniyim şu an emekli olsamtahmini ne kadar yıpranma ücreti alabilirim 25 yıl 5 aydır aynı işyerindeyim

  34. Ersen Billur dedi ki:

    4a tescil başlangıcın (staj)12.09.1994 hizmet başlangıcı 11.05.2001 ..1998mayis 1999ekim arası askerliğim bulunmakta..2001-2006 arası kamuda matbaa işçisi olarak görev yaptım yıpranma yasası içerisinde.Olasi bir EYT ile askerlik borçlanma,ve yıpranma kazanimimile girişim Eyt ye hak.kazanirmi saygılarımla..

  35. Yağmur YERLİKAYA dedi ki:

    30.08.2003 de işe başladım. 5434 Sayılı kanun hükümlerine göre işe başlamış olmama rağmen, 5510 sayılı kanuna göre mi emekli olabileceğim? mesleğimin yaş haddi 55, FHZ ile bu yaş düşer mi? eğer düşmez ise 55 yaşına kadar çalışmam mı gerekecek? tabi olduğum kanun emeklilik süresi 25 yıl diyor, ama 5510 yaş haddi var diyor? hangisiyim ben?

  36. Cumali Avcı dedi ki:

    11 yıldır alüminyum fabrikasında çalışmaktayım bize hiç bir yıpranma hakkı verilmiyor çalıştığı iş letmede hafif iş olarak gösteriliyor bizim hakkımızı yiyorlar ne yapmalıyım aydılatısanız sevinirim teşekkürler ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Alüminyum fabrikalarında;
      1) Alüminyum oksit üretimi işlerinde çalışanlar.
      2) Alüminyum bronzu hazırlama işlerinde çalışanlar.
      3) Alüminyum madeni üretimi işlerinde çalışanlar.
      fiili hizmet süresi zammından yani yıpranma hakkından faydalanabilirler.
      Siz de bu işlerden en az biri kapsamında çalışıyorsanız ALO 170’e veya işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne konuyla ilgili şikayette bulunabilirsiniz.

  37. osman tan dedi ki:

    Sayın yetkili ;
    Haziran 1972 doğumluyum. 1992 yılında 15 ay askerlik yaptım 1994 yılında 2 ay sgk da çalıştım 15.01.1995 tarihinde Astsubaylığa nasıb oldum. 2010 yılı Temmuz ayında istifa ederek özel sektörde çalışmaya başladım ve halen çalışmaktayım. 9000 günü doldurdum .3 yıl 6 ay fhz zammım var ne zaman emekli olabilirim. Askerlik ödemesini yapmalımıyım. yaparsam ne kadar geri gelir. FHZ zammında yaşla beraber hizmet yılıda geri geliyormu. şimdiden teşekkür ederim.

    1. osman tan dedi ki:

      ilk işe başlangıç tarihim 11.11.1994 bu arada

  38. Dadaş dedi ki:

    Merhaba! 5 yıl 9 ay hizmet sürem var askerlik borçlanması yaptıracağım zaman 6 yıl 9 ay olucak 7 yılı doldurmam için 3 ay kalıyor borçlanma yaptığımda 12 ay yaptığım askerlik süresinede yıpranma verirmi acaba çok merak ediyor veriyorsada hangi kanuna bakmam lazım

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Askerlik borçlanmasında yıpranma verilmez. Yıpranma sadece yedek subay (asteğmen) olarak askerliğini yapmış olanlara verilir.

      1. Frederic Bastiat dedi ki:

        Saçma sapan bir mevzuat daha, bu yasayı çıkaran efendilere sorulmalı er mi daha çok yıpranır yoksa albay mı diye,

  39. osman tan dedi ki:

    Sayın yetkili ; Haziran 1972 doğumluyum. 1992 yılında 15 ay askerlik yaptım 11.11 1994 yılında 2 ay sgk da çalıştım 15.01.1995 tarihinde Astsubaylığa nasıb oldum. 2010 yılı Temmuz ayında istifa ederek özel sektörde çalışmaya başladım ve halen çalışmaktayım. 9000 günü doldurdum .3 yıl 6 ay fhz zammım var ne zaman emekli olabilirim. Askerlik ödemesini yapmalımıyım. yaparsam ne kadar geri gelir. FHZ zammında yaşla beraber hizmet yılıda geri geliyormu. şimdiden teşekkür ederim.

  40. osman tan dedi ki:

    Sayın yetkili ; Haziran 1972 doğumluyum. 1992 yılında 15 ay askerlik yaptım 11.11 1994 yılında 2 ay sgk da çalıştım 15.01.1995 tarihinde Astsubaylığa nasıb oldum. 2010 yılı Temmuz ayında istifa ederek özel sektörde çalışmaya başladım ve halen çalışmaktayım. 9000 günü doldurdum .3 yıl 6 ay fhz zammım var ne zaman emekli olabilirim. Askerlik ödemesini yapmalımıyım. yaparsam ne kadar geri gelir. FHZ zammında yaşla beraber hizmet yılıda geri geliyormu. soruma cevap verirseniz eğer çok memnun olurum şimdiden teşekkür ederim.

  41. Fatma Sağlık dedi ki:

    Merhaba 15.10.1993 yılından beri hemşirelik yapıyorum. 01 Kasim 1976 doğumluyum. 2002 ve 2003 yılında 300 gün ücretsiz iznim var. Fiili hizmet zammıyla beraber 29 yılımı ne zaman doldurmuş olurum? Teşekkür ederim

  42. rıdvan elmalı dedi ki:

    1997 ve 1998 yıllarında yedek subay olarak 360 gün görev yaptım. hizmet dökümünde 90 gün fiili hizmet zammı görünüyor.1997 yılındaki toplam prim günüm 360 günün altında ( 4 ay yedek subay okulu nedeniyle ) 1997 yılındaki 23 günlük fhz emekli maaşı hesabında görünüyor fakat 1998 yılı toplam sigorta primim 360 günden fazla 427 gün gözüküyor ancak sgk emekli aylığı sorgulamada bu 67 gün eksik gözüküyor ve aylık bağlanma oranımı düşürüyor. fiili hizmet zammı, abo hesabına dahil edilmiyor mu acaba ? . bilgilendirmeliriniz için teşekkürler.

  43. Selma Seyyah dedi ki:

    selamlar. ben 15 yıl kamuda fiilen kesintisiz çalıştım, sonra istifa edip özel sektöre geçtim kesintisiz çalıştım halen özel sektörde çalışıyorum. mesleğimiz gereği yılda 90 gün yıpranma hakkından faydalanıyoruz. meslek hayatıma 15.02.1999 da girdim. öğrenmek istediğim şu, hangi yaşta emekli olabilirim? hangi kurumdan emekli olabilirim? sgk mı emekli sandığı mı? yıpranmadan hakettiğim yıllar sadece emekli olma yaşıma mı etki eder? son 7 yıllık çalışma hayatı denilen maddeye etki eder mi?

  44. feridun doğan dedi ki:

    merhabalar 29.03.1972 doğum tarihim. 01.08.1988 tarihinde iş girdim.halen aralıksız olarak kamuda çalışmaktayım.(işçi olarak)02.04.1998ile 15.08.1998 tarihleri arası yedek subay olarak görev yaptım buradaki emekli sandığı günlerimide sigortama işlettim (450 gün ) sistemdede gözüküyor. normal şartlarda 29.03.2023 yılında emekli olabiliyorum . bu yedek subaylıkta kazandığım FHSZ benim emekliliğimi öne çekermi. şimdiden çok teşekkür ederim.

  45. Hasan Kural dedi ki:

    Eski adıyla ssk`dan 2071, bağ-Kur`dan 3396 prim günüm var ve yedek subaylıktan 360 prim günüm ve 90 gün fiili hizmet zammım . Prim günlerimin son beş yıl dört ayımı 4-a olarak ödedim. Emeklilik aşamasında, değişik kurumlardan prim günleri toplanırken yani hizmet birleştirme yapılırken yedek subaylığa ilişkin 90 günlük fiili hizmet zammı prim sigorta gün sayısına ekleniyor mu? İlk hizmete başlangı. tarihim 15 Mayıs 1996.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Fiili hizmet süresi zammının (FHZ) hizmet birleştirmelerinde dikkate alınacağı 2018/38 sayılı SGK Genelgesinin “2.2.2. 5434 Sayılı Kanunun Mülga 32 nci Maddesine Göre FHSZ” başlıklı bölümünde belirtilmiştir. Söz konusu Genelge’ye SGK’nın internet sitesindeki Mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz.

  46. Uğur Uğurlu dedi ki:

    01.08.1994 işe giriş tarihim, 15.04.2002-14.04.2003 tarihlerinde yedeksubay olarak görev yaptım bu görev süresi için 90 günüm (5434 S.K. FHZ ) var. Bu 90 gün işe giriş tarhini 01.08.1994 den 01.05.1994 ‘e çeker mi? Eğer çekerse emekli şartım olan 55 yaş 5750 gün 54 yaş 5675 ‘e düşecek.

    Saygılarımla

    Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      FHZ sigorta başlangıcını geri çekmiyor, sadece emeklilik için doldurulması gereken yaştan indirim yapılıyor.

  47. necip ilhan dedi ki:

    hangi işlerde çalışmak yıpranma sayılıyor

  48. Salih Zeki dedi ki:

    Merhaba eyt kapsamında 1999 Mayıs ayı hizmete başlama tarihinden fiili 25 yıli doldurmam icin 1 yıl beş ayım eksik 2008 yılından itibaren ağır sanayi iş kolunda çalışmaktayım sanırım 11 ayı geçkin bir yıpranma hakkim doğuyor bu süreyi zorunlu 25 yıli doldurmak için kullanabilirmiyim

  49. Ersin dedi ki:

    15.04.2000 ilk memuriyet başlangıcım 2017 den buyana 5 yıl yıpranma aldım yani 250 gün bu aldığım yıpranma beni eyt li yapar mı

  50. Tahsin dedi ki:

    Merhaba…1974 dogumluyum…6430 4a prim günüm var…01.06.2004 4a baslangic tarihim.20.11.199 ve 20.03.2001 yillari arasinda yedek subaylik yaptim..Buradan bana 360 gun astegmenlik suresi ve 90 gun fiili hizmet suresi verildi..boylece sgk girisim astegmenlik yaptigim 15.04.200 tarih oldu..Askerlik borclanmasi yaparak yedek subay kurs okulunu odedim ve sgk girisim 20.11.1999 oldu..90 günlük fiili hizmet suresiyle sgk giris tarihim 20.08.1999 olurmu?Eger olursa nasil bir yol izlemeliyim..Ve olmasi halinde e devlete islenirmi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Fiili hizmet süresi zammı (yıpranma süresi) sigorta başlangıç tarihini geri çekmez. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/yipranma-sureleri-sigorta-baslangicini-geri-ceker-mi/)

  51. Zafer dedi ki:

    Merhaba, 4a başlagıcım öncesi 15.04.1998de başlayıp 14.04.1999da sona eren yedek subaylık hizmetinden elde ettiğim 90 günlük fiili hizmet zammı 4a sigortalılık prim gün sayımın yanı sıra sigortalılık sureme de eklenir mi.eyt den yararlanma adına borçlanma yapmama gerek kalmadan 15.01.2023 de 25 yıllık sigortalılık sürem dolmuş olur mu.teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      SSK şartlarında emeklilik için gerekli olan sigortalılık süresinin hesabında sigorta başlangıç (ilk sigorta giriş) tarihi esas alınır. Fiili hizmet süresi zammı ise sigortalılık başlangıç tarihini etkilemediğinden, buna bağlı olarak sigortalılık süresine de bir etkisi olmaz.

      1. Zafer dedi ki:

        Sigorta başlangıç tarihini etkilememekle beraber 90 gün fhz nın 25 yıllık sigortalılık süresinden düşürüleceği söylendi alo 170 tarafından.bir başka deyişle sigortalılık süresine ekleniyor .yaş sınırına bir etkisi olmuyor.saygılar

  52. Mehmet dedi ki:

    Herkese merhabalar. 45 yaşındayım 5 yıl 8 ay fiili hizmet zammım var. EYT 50 yaş sınırı ile çıkarsa emekli olabilir miyim? Teşekkürler…

  53. Derya Deniz dedi ki:

    Merhabalar.İşe başlangıç tarihim 2014 ve yaklaşık 18 yıl 4 ay Radyoloji uzmanı olarak çalışmaktayım.Ayrıca 2010 doğumlu %90 nın üstünde ağır engelli çocuğum var.Yıpranma payı ve engelli çocuğum nedeniyle yaklaşık 26 yıldan fazla bir süre ile prim günümü doldurmuş oluyorum.Yaklaşık 5 yıl yaş haddinden indirim oluyor anladığım kadarıyla ancak şu an 45 yaşındayım.Emekli olabilir miyim acaba?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      2014 sigorta başlangıç tarihine göre doldurmanız gereken yaş 58. Yıpranma payı nedeniyle emeklilik yaşınızdan indirim yapılsa bile bu indirim 45 yaşında emekli olmanız için yeterli olmaz.

  54. Cahit dedi ki:

    6-9-2001 girişliyim yıpranma payı 5 yıl sigortam var. Eyt ile geri çekme imkanı varmıdır yıpranma payından

  55. Mehmet B dedi ki:

    – ilk giriş 15.08.1999 – 14.04.2017 arası TSK mensubu olarak çalışma süresi 17 yıl 8 ay.
    – 04.07.2017 – devam Özel sektörde 5 yıl 6 ay çalışma süresi var.
    Toplam 23 yıl 4 ay sigortali çalışma süresi var.
    9777 gün prim var.
    Soru: TSK personeli olarak kazanılan 4 yıl 2 ay yıpranma süresi 23 yıl 4 ay sigortalılık süresine eklenir mi? Eyt kanunu çıkarsa emekli olabilir miyim?

  56. Ömer ŞANLI dedi ki:

    Peki bir sorum olacak yıpranma payı emeklilikte başlangıç yılını geri çeker mi?

  57. Ali levent dedi ki:

    Benim sorum yipranma suremin Eyt de istenen 25 yil sureye etkisi ne olur.Ayni emeklilik yasini cektigi gibi o sureyide geri cekermi.Sigorta baslangicini geri cekmedigini biliyorum.
    1974 doğumluyum.Sigorta başlangıcım 15.02.1999.Yaklasik 8100 gun ssk primim mevcut.2000_2008 arasi yipranmali olarak calistim(denizci ozel sektor).Buradan 731 gun yipranmam mevcut.Normalde Eyt kapsaminda prim tamam ve 15.02.20224 tarihinde 25 yil doluyor.Fakat 731 gun yipranma hakkim ile bu tarihi 2 yil one cekip hemen Eyt ile emekli olabilirmiyim.Simdiden tesekkur ederim.Saygilar

    1. Akif dedi ki:

      Benimde böyle bir sorunum var cvp bulabildinizmi

  58. Cengiz dedi ki:

    05.10.1998 girisim 8242 pirim gün sayım var basın kuruluşunda çalışıyorum hizmet yılımı doldurmama 7 ay var .2 yıl yıpranmam var ben acaba bu eyt den hemen emekli olabiliyormuyum yoksa 7 ay hizmet süresinimi beklemem lazım tşk

  59. Mehmet dedi ki:

    Ben 2.5 yıldır döküm fabrikasında çalışıyorum Yıllık bana 60 gün yıprama vermiş faprika yani 120 gün bu benin eksik günüme sayılırmı

  60. Hakan dedi ki:

    Ben 07 aralik 1991 toplam 5242 var. Yaşı doldurdum fakat 2018/38 sayılı SGK Genelgesinin “2.2.2. 5434 Sayılı genelgeye göre 439 gün sigorta prim günüme eklenince 5681 gün yapıyor. Bu 439 gunluk yipranmami nasıl emeklilik prim gün sayıma ekleyeceğim hiçbir sgk dan yanıt alamıyorum. Haftaya eyt çıkacak prim gun istenirse bu 439 gunluk yipranmam icin emeklilikte nasıl müracaat edeceğim. Rica etsem ivedilikle cevap yazabilirmisiniz.

  61. Atilla ÖZAY dedi ki:

    Fiili hizmet zammından 900 gün alıyorum prim günüm 8400 . Bu fhz 900 gün diğer prim günlerinin üzerine eklenirmi? Saygılar.

  62. Kadir dedi ki:

    Bir eyt li olarak soruyorum 01 04 1998 sigorta girişim var 2008 ile 2018 yıl arası ağır sanayi çaljşmışlığım var şu an primim 5468 emekli olmam için 5900 tamamlamam lazım ağır sanayiden hak ettiğim prim mevcut primi in üstüne eklenirmi eklenmesse ona göre askerlik borçlanması ödiyecem bilgi verirseniz sevinirim

  63. Ümit dedi ki:

    Ben 32 yıl 11 ay hizmet verdim hitapta 3 ay fiili hizmetim görünüyor emekli dilekçemi verdikten sonra 33 yıl üzerinden mi emekli olurum

  64. Ali Türe dedi ki:

    EYT kapsamındayım. 9Ağustos 1998 işe giriş tarihim. Matbaa işletmesinde çalışmaktaydım. 2008 eylül ayında çıkan kanun tasarısından önce 327 gün yıpranma payı hakkına sahibim. Emeklilik hizmet sürem 9 Ağustos 2023 tarihinde doluyor. Yaş haddine tabi olmadığımız için yıpranma payı hakkım fiili hizmet süremden düşülmesini sağlar mı? bu sebeple emeklilik günüm geri çekilir mi?

    1. Olcay dedi ki:

      Sorunuza dönüş oldumu bende aynı problemi yaşıyorum

  65. Gökhan K dedi ki:

    Iyi günler. Kaç gündür şu sorumun cevabını alamadım, her kafadan bir ses gibi lütfen siz yanıtlayın..Sigorta başlangıcım 1.6.1996….doğum tarihim 1975…Ayrıca mezun olduğum tarih 03 06.1998 ten itibaren Gemiadamı olarak yani yıpranması olarak çalıştım.EYT kapsamında emekli olacağım.Yipranma ile ilgili bana faydası olacak bi durum Varmı..Emekli maaşımı artıracak ise SGK ya gitmem mi lazım.. teşekkürler.

  66. cenk kale dedi ki:

    Matbaacılık sektöründe 1994 ve2008 yılına kadar çalışarak 2008 yılında kaldırılanakadar yıpranma payı kazandım şimdi EYT den emekli olucam 2 tane SGK gezdim doğru dürüst bir cevap veremediler SGK da bunu bilen yok EYT yoğunluğundan dolayı belkide bilen memura ulaşamadık bu yıpranma payı emekli maaşına etki edermi acaba

  67. Hüseyin dedi ki:

    Merhaba,

    2004 – 2008 tarihleri arasında fiili Hizmet Süresi Zammı (Yıpranma Payı) uygulaması olan bir firmada çalıştım. şuanda eyt den emeklilik başvurusu yapmak istediğimde E Devlette görükmüyor, SGK çalışanlarına sorduğumda net cevap alamadım, en son bir çalışan sistemden bakıp hak kazanıyorsun dedi fakat yol gösteremedi çalıştığın şirketin İK ile görüşüp başvuru yap emekli olursun dedi fakat E devlette görülmediği için emeklilik başvurusunda bulunamıyorum. SGK da bu işe çözüm bulamadım, nasıl bir yol izlemeliyim.

    1. Olcay dedi ki:

      Sonuç ne oldu aynı problem bende de var 2004-2007 yılı araı yıpranma var 347 gün fiili hizmet süresi 25 yıldan geri çekiyor mu

  68. Süleyman Atmaca dedi ki:

    Fiili Hizmet Süresi Zammı (Yıpranma Payı) uygulamasından devlet memuru olarak 14 ay kazanımım bulunmaktadır. Bunun emekli maaşıma ve emekli tazminatına etkisi var mıdır? var ise açıklamanızı arz ederim.

  69. Murat dedi ki:

    2000 den 2007 kadar yıpranma var.2098 kanu tabiyim. 25 yılımı dolmasına 15 ay kaldı siz yıpranma ile 25 yilim dolmuş olurmu. Her sene 90 gün alıyorum..4\1 sikortalik süre eklenir diyor… Bunun alakalı yardımcı olursanız sevinirim…13.08.1999 girisliyim emekli direkcesi vermelimiyim.

  70. vahit aydın dedi ki:

    23 ekim 1999 4a sigorta girişliyim..gemiadamı olarak 1999 2005 arası yıpranma payı kapsamında hizmet verdim…bu tarihlerde hak ettiğim yıpranma payı benim sigortalılık süreme eklenirmi..sigorta girişimi öne cekebilirmi?

  71. Halil celik dedi ki:

    Bi iş yerinde 450 gün çalıştım yiprama alabiliyormuyum alıyorsam ne kadar alirim

  72. önder şeker dedi ki:

    merhabalar ben askerliğimi yedek subay olarak 03.03.2000 tarihinde tamamladım ve 90 gün fiili hizmet zammım var. şu an özel sektörde sgklı olarak çalışıyorum. fhz sigorta başlangıç tarihini geriye çeker mi? bu fiili hizmet zammının bana nasıl bir katkısı olur? şimdiden desteğiniz ve yardımalrınız için teşekkür ederim.

  73. Hayrettin güler dedi ki:

    İyi günler 06/07/2001 tarihinden buyana 4b liyim 20/11/1999 da yedeksubay olarak askere gittim 130 gün askeri okul borçlanması yaparak girişimi bu tarihe çektirdim 90 gün fhsz var bu süre 2002 öncesi olduğundan girişimi öne çekip beni eyt li yaparmi tessekkurler.