Yurt Dışında Yaşayanlarla Türkiye’de İkamet Eden Yakınlarının Sağlıktan Yararlanma Şartları

Yurt Dışında Yaşayanlarla Türkiye’de İkamet Eden Yakınlarının Sağlıktan Yararlanma Şartları
2 Temmuz 2018 20:43

Türkiye’de ikamet etmeyen, yani Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre Türkiye’de ikamet adresi bulunmayan T.C. Vatandaşları genel sağlık sigortalısı olamaz ve bunlar Türkiye’ye tatile – izne geldiklerinde sağlık yardımlarından yararlanamazlar.

Ancak bulundukları ülkede sosyal güvencesi olanlar, o ülke Ülkemiz arasında sosyal güvenlik sözleşmesi de varsa, bulundukları ülkelerin sigorta kurumlarından alacakları sağlık yardım hakkı belgesini  (formüler) SGK Müdürlüklerinde bulunan Yurtdışı İşlemleri Servisine ibraz etmeleri halinde Türkiye’de sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Aynı şekilde bu kişilerin Türkiye’ye seyahete gelen bakmakla yükümlü olduğu yakınları veya Türkiye’de ikamet eden bakmakla yükümlü olduğu yakınları da ikamet ettikleri yerdeki SGK Müdürlüğünün Yurtdışı İşlemleri Servisine sağlık yardım hakkı belgesini  (formüler) ibraz ederek SGK sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.

Eğer yurtdışında ikamet eden kişinin bulunduğu ülkenin Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi yoksa, sözleşme olsa bile sözleşmede genel sağlık sigortası uygulamasına ilişkin hüküm yoksa veya o kişinin bulunduğu ülkede sosyal güvencesi yoksa, bu durumda o kişi Türkiye’ye tatile – izne geldiğinde Sosyal Güvenlik Kurumunun sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağı gibi, o kişinin Türkiye’ye seyahate gelen bakmakla yükümlü olduğu yakınları da sağlık hizmetinden yararlanamazlar. O kişinin Türkiye’de ikamet eden bakmakla yükümlü olduğu yakınları ise 6/g kapsamında prim ödeyerek (veya gelir testi sonucuna göre 60/c-1 kapsamında prim ödemeden) SGK sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Türkiye’de ikamet eden 18 yaşından küçük çocukları ise herhangi bir şart aranmadan sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. tamer ege dedi ki:

    Merhaba.2002 de yurtdışına gittim. tüm aile olarak çifte vatandaşız. yurtdışında evlendim ve çocuklar orada doğdu. 2008 de türkiyeye geldikve 2018 sonuna kadar sigortalı oldum. emeklilik için günlerim doldu fakat yaş bekliyorum. şimdi yurt dışına geri dönüyoruz. türkiye de sigortalı olmaya devam edebilecekmiyiz? gss ile yada ne şekilde olabilir.

  2. Öznur Çevik dedi ki:

    Merhabalar.Kızım Kanada da yaşıyor ve Kanada vatandaşı.Türkiyeye tatile geldiği zaman burada sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için ne yapmamız gerekiyor.Bilgilendirmeniz için şimdiden tşk.ler.

    1. Admin dedi ki:

      Kızınızın Kanada’da sosyal güvencesi varsa, Kanada ile Türkiye arasında sosyal güvenlik sözleşmesi olduğundan, SGK müdürlüğüne uğrayıp belge alması, SGK sistemine kaydını yaptırması gerekir.

  3. Hülya Özkan dedi ki:

    Merhaba;
    Aile birleşimi ile Almanyaya gideceğim. Şuan Türkiyede sigortalı çalışıyorum. Gss prim borcu çıkmaması için işten ayrılıp, gitmeden önce burada nüfus müdürlüğünden ikametimi oraya taşımam gerekiyor ve orada eşimin sigortasından yararlanacağım için Türkiyeye geldiğim dönemlerde (izin ,tatil vs.) buradaki sağlık hizmetinden yararlanmak için sigortadan kayıt yaptırmam gerekiyor değil mi? Bir de ileride Türkiyeden emekli olabilmek için kalan günlerimi ödemem ve yaşı beklemem yeterli olur mu? 3000 gün sigortam mevcut şuanda sgkdan. Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Türkiye’de sağlık yardımından yararlanabilmeniz için tabii ki GSS primi ödemeniz ve Nüfus kayıtlarında Türkiye’de ikamet ediyor görünmeniz gerekir. Ancak yurtdışında bulunduğunuz sürede Türkiye’de ikamet ediyor görünürseniz sağlık yardımı almasanız bile o aylar için GSS borcu çıkar, bunu iyi ayarlamanız gerekir. Almanya’da sosyal güvenceniz olursa veya size bakmakla yükümlü birinin sosyal güvencesi olursa Türkiye’ye gelirken Almanya’nın Sosyal Güvenlikle ilgili biriminde belge (formüle) alırsanız, Türkiye’ye geldiğiniz zamanlarda sağlık yardımı alabilirsiniz, GSS ile uğraşmazsınız.
      Türkiye’den emekli olabilmek için prim gününüzü doldurduktan sonra prim ödemesini durdurup yaşı bekleyebilirsiniz.

  4. Hacer durgun dedi ki:

    Merhaba. Eşim fransada çalışmaya başladı. Ben ve 2 küçük bebeğim 1 SENE daha türkiyedeyiz. Eşimin fransadaki sigortasından bizim turkiyede sağlık sigortası olarak yararlanma şansımız varmı? Varsa eğer ne yapmak gerekir? Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      Türkiye ile Fransa arasında sosyal güvenlik sözleşmesi var ve sağlığı da kapsıyor. SGK müdürlüğüne uğrayıp yurtdışı işlemleri servisi ile görüşün, bazı işlemler yapılarak sizin ve çocuğunuzun eşiniz üzerinden sağlık yardımı alma imkanı olabilir. Size yapılması gereken işlemleri söylerler zaten.

  5. Sema dedi ki:

    Merhaba Eşimin ikameti istanbulda kendisi çalışıyor. Benim ikametim almanyada. Arada git gel yapıyorum eşimin sgk yararlanabilir iyim?

    1. Admin dedi ki:

      Yararlanabilirsiniz, ancak bunun için adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde (nüfus kayıtlarında) Türkiye de ikamet ediyor görünmeniz gerekir.

  6. Hakan dedi ki:

    Merhaba ben Avusturya’da yaşıyorum
    Yeni evlendim eşim Türkiye’de eşimin eski eşinden iki çocuğu var çocuklar öz babasının sigortasından faydalanıyor ama eşim benim sigortadan faydalanması için ne yapmam lazım.
    Teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Türkiye ile Avusturya arasında sosyal güvenlik sözleşmesi var ve sağlığı da kapsıyor, eğer sizin de Avusturya’da sosyal güvenceniz varsa, sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilmek için eşiniz bulunduğu yerdeki SGK Müdürlüğü ile görüşüp bilgi alabilir.

  7. Ahmet Tuglu dedi ki:

    Merhaba, ben yurtdisindayim (Danimarkada ikamet ediyorum). Danimarkada saglik sigortam var. Esim ve cocugum Türkiyede. Esim ve cocuguma Turkiyene nasil saglik sigortasi yaptirabilirim?.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Danimarka ile Türkiye arasında sosyal güvenlik sözleşmesi var, ancak bildiğimiz kadarıyla sağlığı kapsamıyor, yine de eşiniz bulunduğu yerdeki SGK Müdürlüğü yurtdışı işlemleri servisi ile görüşüp bilgi alabilir ve sonucuna göre harekete derseniz. Eğer sizin üzerinizden sağlık yardımı almaları mümkün değilse SGK’ya her ay GSS primi ödemeleri gerekir, şu an aylık 89 TL.

  8. Servet dedi ki:

    Merhaba ben Fransa’da yaşıyorum eşim Türkiye’de eşim Türkiye deki sağlık kurumlarında ücretsiz yararlanırmı

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eğer sizin Fransa’da sosyal güvenceniz varsa, Ülkemiz ile Fransa arasında sosyal güvenlik sözleşmesi var, bu kapsamda eşiniz sizin üzerinizden sağlık yardımı alabilir. Böyle bir imkan yoksa, eşiniz gelir testine başvurup, soncuna göre şartları tutuyorsa ücretsiz (yeşil kart kapsamında) sağlık yardımı alma hakkı elde edebilir.

      1. Memet dedi ki:

        Meraba ben Bulgaristanda çalışıyorum burda sigortam var eşim çocukları sağlıkta nasıl yararlanacak yurt dışındaki sigortayı ailem.faylalanmasi için neyapma.gerek

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Eğer eşiniz ve çocuklarınız Türkiye’de yaşıyor ve onların Türkiye’de sağlık yardımlarından nasıl yararlanacaklarını soruyorsanız, Türkiye ile Bulgaristan arasında sosyal güvenlik sözleşmesi yok, dolayısıyla Bulgaristan’daki sigortalılığınız Türkiye’de eşiniz ve çocuklarınızın sağlık yardımı almaları konusunda bir işe yaramaz, yine de kendileri SGK’ya gidip bilgi alabilirler.

  9. Cenk Koçak dedi ki:

    MERHABALAR bulgaristanda öğrenciyim türkiyede öğrenci olarak gözükmediğim için babamın sigortasından yararlanamıyorum bunun için her yıl sgkya öğrenci belgemi götürüp sigortamı yeniletiyordum fakat bu yıl gittiğime benden denklik belgesi istediler denklik belgesi olmadan yapamıyorlarmıs denklik belgesinide mezun olmadan alamıyoruz ne yapmam gerekiyor

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Denklik belgesi ile ilgili konu daha önce SGK tarafından yayımlanan Genel Yazılarda yer almaktaydı. Ancak söz konusu Genel Yazılar Genel Sağlık Sigortası Sağlık Aktivasyon İşlemleri konulu 2017/26 sayılı SGK Genelgesiyle yürürlükten kaldırıldı. Bu genelgeyi yayımlayan SGK Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne durumu belirtir bir dilekçe yazıp, görüş talep edebilirsiniz.

  10. Nur dedi ki:

    Eşim Litvanya da çalışmaya başladı. Kızım ve ben Türkiye deyiz. Onun sağlık sigortasından faydalanabilir miyiz?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Litvanya ile Türkiye arasında sosyal güvenlik sözleşmesi olmadığı için yararlanamazsınız, isterseniz yine de SGK’ya veya ALO 170’e sorun.

      1. Nur dedi ki:

        Teşekkür ediyorum. Polonya daymış bağlı olduğu şirket. Orayla sözleşme var mı acaba?

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Türkiye ile Polonya arasında henüz yürürlüğe girmiş sosyal güvenlik sözleşmesi yok, belki imzalanmıştır ancak Ülkemizde henüz yürürlüğe girmemiştir. İsterseniz SGK’ya sorabilirsiniz.

  11. Hamide dedi ki:

    Merhaba eski eşim almanyada sigortalı çalışıyor 19 yaşında 1 tane kızımız var türkiye de yaşıyor okumuyor çalışmıyor babasının saglık sigortasından yararlanma bilirmi yardımcı olursanız sevinirim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Almanya ile Ülkemiz arasında sosyal güvenlik sözleşmesi var ve genel sağlık sigortasını da kapsıyor. Dolayısıyla kızınız babası üzerinden sağlık yardımı alabilir. Bunun için kızınız bulunduğu yerdeki SGK Müdürlüğü Yurtdışı servisi ile görüşüp bilgi alabilir. Bunun için düzenlenmesi gereken bazı belgeler var çünkü.

  12. Esma dedi ki:

    Mrb , Eşim Almanyada yaşıyor Alman vatandaşı değil. daha yeni nikahımız oldu ve benim Nisan da ameliyatım var
    Eşimden nasıl yararlanabilirim ne yapmalıyım ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Ülkemiz ile Almanya arasında sosyal güvenlik sözleşmesi var ve sağlık yardımlarını da kapsıyor. Eşinizin Alman vatandaşı olmaması önemli değil, Almanya’da sosyal güvencesi varsa siz de eşiniz üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz. Bunun için eşinizin Almanya’daki sigorta kurumundan sağlık yardım hakkı belgesi (formüler) alması gerekir. Şimdiden bulunduğunuz yerdeki SGK Müdürlüğü yurtdışı servisi ile görüşmenizde fayda var, yapılması gereken işlemler ve gerekli belgeler konusunda bilgi alıp, eşinizle görüşüp, işlemleri tamamlayıp sağlık yardımı alma hakkına kavuşabilirsiniz. Bu konu yukarıdaki yazıda da açıklanmıştır.

  13. Esra dedi ki:

    Mrb eşim almanyada yaşıyor ben türkiyede
    Daha yeni nikahımız oldu onun sigortasından yararlanmak için ne yapmalıyım
    3 hafta sonra burun ameliyatım da var

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Eşinizin Almanya’da sosyal güvencesi varsa, oranın sosyal güvenlikle ilgili Kurumundan belge onaylatıp göndermesi gerekir, bu şekilde eşiniz üzerinden sağlık yardımı alabilirsiniz. Bulunduğunuz yerdeki SGK Müdürlüğü yurtdışı işlemleri servisi ile görüşüp bilgi alabilirsiniz.

      1. Elif dedi ki:

        Merhaba, alman vatandaşıyım, almanyada ikametgahım var ve sosyal kuruma üyeyim. Türkiyede ikamet eden eşim ile evlendim, kendisi ssklı. Onun üzerinden saglikhizmeti alabilmem için hangi belgeler ile başvurmam gerekiyor?

  14. Hatice dedi ki:

    Eşim ingiltere’ de çalışıyor benim ve çocuğumun sağlık sigortası yok bunun için hangi işlemlere başvurmam gerekir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Türkiye ile İngiltere arasında sosyal güvenlik sözleşmesi vardır, ancak bildiğimiz kadarıyla hastalık ve analık sigortasını kapsamakta, genel sağlı sigortasını (sağlık yardımlarını) kapsamamaktadır, en azından SGK tarafından hazırlanmış tabloda böyle belirtiliyor. Ancak yine de bulunduğunuz yerdeki SGK Müdürlüğü yurtdışı servisi ile bir görüşün isterseniz, eğer mümkünse zaten size izlenecek yol ve yapılması gerekenler konusunda bilgi verirler herhalde.

  15. Melis dedi ki:

    Merhaba esim macaristana calismaya gitti ama ikametgah adresi mardinde ben esimin sigortasindan yararlanabilirmiyim

  16. Cansu Metin dedi ki:

    Merhaba esimle birlikte Malezya’da yasiyoruz. Her ikimiz de TC vatandasiyiz. Esim burada yabanci bir sirkette calisiyor. Su anda her ikimizin de ikameti burada, resmi olarak konsolosluktan yaptirdik. Onumuzdeki aydan itibaren Turkiye’de bulunan bir sirketin Malezya temsilcisi olarak calismaya baslayacagim. Bu sirket ben halihazirda burada bulunurken SGK kaydimi yapacak ve yurtdisi gorevlendirme belgesi verecek. Bu durumda benim ve benden kaynakli olarak esimin Turkiye’ye geldigimizde saglik hizmetlerinden faydalanmamiz mumkun mudur? Ve yukarida anlattigim SGK kaydi konusunda bir puruz yasanir mi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Malezya’da çalışacağınız şirket T.C. Kanunlarına göre kurulmuş bir Türk şirketi olduğuna göre, Türkiye’de herhangi bir ildeki SGK Müdürlüğünde tescilli buluna işyeri dosyasından sigorta bildiriminizi yapacaktır. Dolayısıyla siz ve eşiniz, varsa bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler söz konusu sigortalılığa istinaden Türkiye’de bulunduğunuz sürelerde genel sağlık sigortası kapsamında sağlık yardımlarından yararlanabilirsiniz. Ancak burada çok önemli bir ayrıntı var, genel sağlık sigortasından sadece ikametgahı Türkiye’de olan kişiler yararlanabildiğinden, sizin ve eşinizin Nüfus’ta ikinci bir adres olarak Türkiye ikamet adresinizin de kayıtlı olması gerekir. Böyle bir adres kaydınız yoksa, Türkiye’ye geldiğinizde ilk iş olarak Nüfus Müdürlüğüne uğrayıp Türkiye’deki ikamet adres kaydını yaptırmanız gerekir.

  17. Bahar Soytal dedi ki:

    Merhaba.
    Ben yurt disinda yasiyorum ve avusturya vatandasiyim. Türk vatandasligim yok.
    Ben her sene türkiyeye geliyorum ve saglik sorunlarim var. Türkiyede kendime sigorta yaptirabilirmiyim? Ve sigortami yillik ödiyebilirim. Öyle bir imkan varmidir? Hastanelere gittigimde sigortam olmasini istiyorum. Öyle bir imkan varmidir? Simdiden tesekürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Avusturya’da sosyal güvenceniz varsa, Ülkemizle Avusturya arasında sosyal güvenlik sözleşmesi var. Türkiye’ye gelirken bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlikle ilgili kurumdan gerekli yazı veya belgeyi alıp, Türkiye’ye gelince herhangi bir SGK Müdürlüğüne verip sağlık yardımlarından Ülkemizde de yararlanma hakkı elde edebilirsiniz.

  18. Kerem gül dedi ki:

    Merhabalar benim abim hem Türkiye’den hem Almanya’dan emekli aylığı alıyor. Şuan Türkiye’de ve alzaymır ileri derecede hasta geçenlerde acile götürdük 5 gün yatış yaptı çıkışta 5 bin TL borç çıkardılar ve ödemek zorunda kaldık abim Türkiye’de sigortadan faydalanamadığını söylediler bu konuda yardımcı olurmusunuz nasıl bir yol izlememiz lazım ücretsiz faydalanmak için ve ödeme yaptığımız parayı geri almak için lütfen çökmüş mağduruz çünkü abim çok hasta ve aynı süreçleri yine yaşayacağız yol gösterirseniz çok mutlu olurum mail adresim yazılı ordan cevap yazarsanız saygılar

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Abiniz Türkiye’den emekli olmasa bile Almanya ile sosyal güvenlik sözleşmemiz olduğu için yine Ülkemizde sağlık yardımlarından yararlanabilir, kaldı ki burada da emekliymiş. Bulunduğunuz yerdeki SGK Müdürlüğü ile görüşerek sağlık aktivasyonunu yaptırabilirsiniz. Ancak abinizin nüfus kayıtlarına göre Türkiye’de ikamet ediyor görünmesi gerekir, eğer Nüfusta Türkiye ikamet adresi kayıtlı değilse SGK’ya gitmeden önce nüfus müdürlüğüne başvurup ikamet işlemlerini yaptırmanız gerekir.

  19. Ben dedi ki:

    Merhaba, yurtdisinda yasiyorum ve ikametgahim oraya kayitli, Ulke Guney Afrika, orda resmi olarak calismiyorum. yazlari geldigimde bazen doktor kontrollerine gidiyorum. Babam emekli ve onun ustunde gorunuyorum. Herhangi bir kurumdan herhangi bir uyari almadim. Bir sorun cikar mi bir odeme yapmam gerekir mi?

  20. Deniz Ulutaş dedi ki:

    Merhaba kızım Türk vatandaşlığından Alman vatandaşlığına geçti ve Türkiye’ye taşındı ve evlendi eşinin sigorasından yararlanmayacağını söylüyorlar eşinin üstüne sigortalamıyorlar böyle bir şey mümkünmü

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Kızınızın eşinin Türkiye’de sosyal güvencesi varsa eşi üzerinden sağlık yardımı alabilir, T.C. vatandaşı olmaması buna engel teşkil etmez.

  21. Özge dedi ki:

    Merhaba ben yurtdısında yasıyorum kaydım orada ama buradaki hastanede gözükmüyorum kaydım silinmiş nasıl kayıt olurum nereden teşekkürler

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Türkiye’de genel sağlık sigortasından yararlanabilmeniz, hastanede kaydınızın çıkabilmesi için Nüfus’ta Türkiye ikamet adresinizin de kayıtlı olması gerekir. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/sgkdan-saglik-yardimlari-icin-ikametgah-adresi-uyarisi/)

  22. HAFİZE dedi ki:

    Merhaba ; İşverenim beni Karadağ daki diğer firmasında çalıştırmak üzere 2 yıllığına yurtdışına çalıştırmaya gönderiyor. Sgk primlerim orada yatacak fakat buradaki şirketten de haklarımı koruma altına almak için çıkış vermeyip sgk gün sayılarımı 0 (sıfır) olarak gösrecek maaşım Karadağdan yatacak. Ailem Türkiyede Sgk prim gün sayılarım 0 bile olsa başka işlem yapmadan [karadağdan herhangi bir belge almaksızın (formüle)]sağlıktan faydalanabilirlermi?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İşverenin Karadağ’daki firması T.C. Kanunlarına göre mi kurulmuş, yoksa o ülkenin kanunlarına göre mi kurulmuş onu bilmiyoruz, normalde Karadağ ile Ülkemiz arasında sosyal güvenlik sözleşmesi var ve o sözleşme hükümlerine göre sigortalı olmanız gerekir, her iki taraftan da sigortalı olmanız mümkün olmayabilir. Öte yandan Türkiye’deki sigortanız devam edip (çıkışınız verilmeyip) her ay 0 (sıfır) günden bildirilseniz bile eksik gün nedeni olarak SGK’ya hangi neden bildirilecek bilmiyoruz, ancak aileniziz sizin sigortalılığınızdan dolayı sağlık yardımı alabilmesi için geriye dönük 1 yıl içerisinde en az 30 prim gününüzün olması şartı aranır devamlı. Öte yandan Karadağ’da sigortalı olacağına göre, o sigortalılığınızdan dolayı bakmakla yükümlü olduğunuz Türkiye’deki yakınlarınız sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamında sağlık yardımı alabilir belki, isterseniz gitmeden SGK ile görüşün.

  23. ÇF dedi ki:

    Merhaba ve çok teşekkürler öncelikle. Ben Türkiye’de babamın üzerinden sağlık sigortasından faydalanıyorum. İkametimi yurtdışına kaydettirdiğim takdirde, Türkiye’ye geldiğimde yine babamın üzerinden faydalanmaya devam edebilir miyim?

  24. Gamze Temür dedi ki:

    Merhaba benim esim alman vatandasi ayrıca mavi karti var benim sorum su ben turkiyedeyim halen yakin tarihte evlendik vizemi alana kadar burdayım zaman zaman sağlık problemlerim oluyor onun sigortasından bakilabilme hakkım varmı yoksa ben burada özel sağlık sigortası mı yaptirmaliyim yoksa yine yeşil kartlı olarakmi kalicam

  25. Baran dedi ki:

    Merhaba yurtdışında Birleşik Arap Emirliklerinde çalışıyorum şuan ailem sağlıktan faydalanamıyor sgk olmadığı için
    Adres kaydım hala türkiyede gözüküyor
    Ailemin sağlıktan faydalabilmesi için nasıl bir yol izlemem gerekiyor iyi günler