Yurt Dışı Borçlanmasında Yeni Dönem 1 Ağustos’ta Başladı

Yurt Dışı Borçlanmasında Yeni Dönem 1 Ağustos’ta Başladı
5 Ağustos 2019 17:15

Kolay emeklilik imkanlarından biri de yurtdışında geçen süreleri hizmet borçlanması yaparak sigortalı günlerine saydırıp emekli olmak idi. Hatta bu yolla Türkiye’de bir gün bile sigortası olmadığı halde emeklilik imkanına kavuşanlar vardı.

Ancak bu kolay emeklilik şeklinin Sosyal Güvenlik Kurumunun aktüeryal dengesini bozduğu, hatta yurt dışına hiç gitmemiş bazı kişiler tarafından üretilen veya temin edilen sahte belgelerle haksız olarak emeklilik hakkı elde edildiği için bu konuda sınırlama getirileceğini   Yurt Dışı Hizmet Borçlanması İle Emeklilik Zorlaşacak başlıklı yazımızda belirtmiştik.

Bahsettiğimiz düzenlemeleri içeren 7186 sayılı Torba Kanun 19 Temmuz 2019 tarihli Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlandı ve Kanunun yurt dışı hizmet borçlanması ile ilgili maddeleri 1 Ağustos 2019 tarihinde yürürlüğe girdi.

Yapılan düzenleme yurt dışı hizmet borçlanması yapma imkanını tabii ki ortadan kaldırmadı, ancak bu yolla emekli olmak artık zorlaştı, çünkü;

– Artık yurt dışı hizmet borçlanma primi prime esas kazancın yüzde 32’si yerine yüzde 45’i üzerinden alınacak. (Bkz. Askerlik-Doğum-Yurt Dışı Borçlanması Yapacakların Ödeyeceği Prim Tutarları)

– Daha önceleri duruma göre yurt dışı hizmet borçlanması yapılan günler 4/a- (SSK) kapsamında sigortalılık olarak sayılıyordu, hatta bazı kişiler borçlanma yapmadan önce Türkiye’de birkaç günlük SSK kapsamında sigortalı çalışıp veya sahte sigortalı bildirimi yaptırıp borçlanılan günleri SSK kapsamında saydırıyorlar ve SSK kapsamında emekli olabiliyorlardı. Ancak yeni düzenlemeye göre durum ne olursa olsun yurt dışı hizmet borçlanması yapılan günler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık sayılacak ve son 7 yıl içerisinde Bağ-Kur prim günü fazla olanlar veya tamamen yurt dışı borçlanması ile emekli olmak isteyenler Bağ-Kur şartlarıyla emekli olabilecek.

– Türkiye’deki sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki sürelerin borçlandırılması hâlinde bu süreler 5510 sayılı Kanunun 41 inci maddesinde yer alan hükümler esas alınarak Türkiye’deki sigortalılık başlangıç tarihinden, Türkiye’de sigortalılık yok ise borçlanma tutarının tamamen ödendiği tarihten geriye götürülen sürelere ait ilgili aylara mal edilecek. Bunun tek istisnası ise uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce âkit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların âkit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilecek.

Öte yandan 1 Ağustos 2019 tarihinden önce yurt dışı hizmet borçlanması yapmış olanlar ile bu tarihten önce borçlanma için başvurmuş olup üç aylık süre içerisinde borçlanma primini ödemiş olanlar yeni düzenlemelerden etkilenmeyecek, daha önceki düzenlemeye tabi olacaklar. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Evren dedi ki:

    Merhaba,
    2005 tarihinde Turkiye’de SSK’li olarak ise basladim ve toplamda yaklasik 3000 gunluk bir calismam var. 2015 tarihinden beri SSK’nin 2’li antlasmasi olan Avrupa ulkelerinden birinde calismaktayim.

    Bu durumda:
    1) 60 yasinda Turkiye’de emekli hakkina sahip olabilmek icin 600 gunluk (3600-3000) sureyi borclanarak doldurmali miyim?
    2) 60 yasinda emeklilige basvurdugum zaman, SSK’li olarak emekli olma hakkim yurtdisindaki calismalarimdan dolayi baki kalacak diye dusunuyorum. Bu dogru mu?

    Cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim.

    1. Admin dedi ki:

      1-Sigorta başlangıcınız 7 Eylül 1999 tarihinden sonra olduğu için 3600 günle değil, SSK şartlarında 5 yıl sigortalılık süresi – 4500 günle emekli olabilirsiniz.
      2-Yurtdışındaki çalışmanıza bakılmaksızın Türkiye’de geçen SSK kapsamındaki çalışmalarınız tabii ki SSK kapsamında değerlendirilir, ancak SSK kapsamında emekliliğe yetmediğinden kalan günleri tamamlayacağınız sigortalılık kapsamına göre emeklilik şartlarınız da değişebilir, yani BAĞ-KUR şartlarına tabi hale de gelebilirsiniz.

  2. Savas dedi ki:

    Merhaba,
    ben yeni kanun cikmadan önce yurtdisi borclanmasi icin basvurdum. 1970 dogumluyum 1988 den itibaren yaklasik 10 yil calismam var. Yani mavi karti almadan önce olan sürelerim bunlar. Türkiyede calismam yok. Sizden ögrenmek istedigim yaptigim islemin bana ne gibi faydasi olur. zira 3600 günden SSK üzerinden 60 yasinda emekli olmak istiyorum.
    Tesekkürler

    1. Admin dedi ki:

      Eski düzenlemeye göre yurtdışı borçlanması yapan kişinin Türkiye’de hiç sigortası yoksa borçlandığı günler 4/b (BAĞ-KUR) kapsamında sayılıyordu, Türkiye’de sigortalılığı varsa en son sigortalılığı hangi kapsamdaysa borçlandığı günler de o kapsamda sigortalılık olarak sayılıyordu, yeni düzenlemede hepsi BAĞ-KUR kapsamında sayılıyor. Sizin Türkiye’de hiç sigortalılığınız olmadığı için BAĞ-KUR kapsamında sayılacağından bu yönüyle eski – yeni düzenleme sizin için fark etmiyor ve şu an BAĞ-KUR emeklilik şartlarına tabisiniz. Ayrıca sizin borçlandığınız süreler borçlanma tarihinden geriye doğru götürüldüyse, bu durumda sigorta başlangıcınız 2009 yılına gideceğinden bu iki sebeple SSK şartların 3600 günle emekli olamazsınız, BAĞ-KUR şartlarında 5400 günle kısmi emekli olabilirsiniz.

      1. Savas dedi ki:

        Bu durumda borclanmanin bir anlami yok denebilir. Zira 10 yili anca tamamlayabilirim.
        Eger yasa eski haline gelirse bu durumda simdiki borclanmayi ödersem türkiyede en az bir gün calisirsam eskiden oldugu gibi 3600 günle sskdan emekli olma ihtimali dogabilirmi? Yasa degismesse borclanmanin bir anlami yok denecek kadar az.

        1. Admin dedi ki:

          Olabilir, daha doğrusu olabilirdi ancak bu yasa artık değiştirilir mi, eski düzenleme tekrar getirilir mi bilemiyoruz.

          1. Savas dedi ki:

            Bu durumda ne yapmami önerirsiniz?
            Ödeme yapayimmi, yada bir kismini ödeyeyimmi?

          2. Admin dedi ki:

            Seçenek size ait, eğer kalan süreyi sigortalı çalışarak veya prim ödeyerek tamamlayacaksanız ödeyebilirsiniz, çünkü yeni düzenleme yürürlüğe girmeden başvurmuş olduğunuz için şu an sizden aylık yüzde 32 üzerinden borçlanma primi alınır, ancak ödeme süresini geçirirseniz başvurunuz geçersiz hale gelir, yeniden başvurmanız gerekir ve primleri de yeni düzenleme gereği yüzde 45 üzerinden ödemeniz gerekir.

        2. Ramazan dedi ki:

          Merhaba benim Türkiyede ilk ise giris tarihim ssk 01.06.1998 Ve 1999 dan beri Almanyadayim,yurddisi emeklilik basvurum yok sayet yaparsam simdi 4a mi yoksa 4b mi olcam? Cevaplarsaniz cok sevinirim.saygilar Ramazan

          1. Admin dedi ki:

            Eğer yurtdışı hizmet borçlanması yaparak emekli olmayı kastediyorsanız, yeni uygulamaya göre Türkiye’deki sigorta başlangıcı veya son sigortalılığınızın 4/a (SSK) kapsamında olmasının artık hiçbir önemi yok, yapacağınız yurt dışı borçlanması sonucu kazanacağınız gün sayısı 4/b (BAĞ-KUR) kapsamında sigortalılık olarak sayılır ve BAĞ-KUR emeklilik şartlarına tabi olursunuz.

      2. Savas dedi ki:

        Slm,
        Borclanma belgesi henüz elime gecmedi. Eksik belgeler icin bir yazi göndermisler. Bugünlerde gelmesi gerek. Eger yeni yasa cikmadan önce bagkur girisim olsaydi bu durumda nasil olurdu?

  3. Levent dedi ki:

    Slmm..1966 dogumluyum Türkiyede sigorta başlangıcım 1992 ve 4037 gün primim var..2006 da yurdısına gittim oradanda 4700 günüm var ve halen yurtdışında çalısıyorum. Türkiyede 550 gün askerlik borçlanması yaptıktan sonra geri kalan 1013 günümüde yurtdışı borçlanması yapacam.. 4a mı yoksa 4b denmi emekli olurum Türkiyede…Tşk ler.

    1. Admin dedi ki:

      Yurtdışı borçlanmasıyla ilgili yeni düzenlemeye göre yurtdışı hizmet borçlanmasına ödenen primler artık 4/b (BAĞ-KUR) kapsamında sigortalılık olarak kabul ediliyor. (Bkz. Yurtdışı Borçlanmasında Yeni Dönem 1 Ağustos’ta Başladı)

      1. Murat dedi ki:

        İyi günler!Yorum değil ama sorun olacak size!ben yurt dışında çalışıyorum ama işçi bulayla anlaşmalı değil!ben burada olduğum süre içinde tr.de isteğe bağlı herhangi bir sigorta primi yatirabilirmiyim teşekkür ederim!

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          İsteğe bağlı sigorta başvurusu yaptığınız sırada Türkiye’de ikamet ediyor görünmeniz yeterli, daha sonra yurtdışında olsanız bile isteğe bağlı sigortalılığı devam ettirebilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/istege-bagli-sigortali-olma-sartlari-kimler-istege-bagli-sigortali-olabilir/)

  4. veysel dedi ki:

    Slim.benyurt disi borçlanması yapmiştim.yurt disi borçlanma dilekçemde borçlanmamın tamami olan yere yanlış anlamamdan dolayı oraya calistigim sureyi yazmışim.daha sonra Bana gelen borç tahakkuk belgesinde yanlışlik olduğunu anladım ve itiraz ettim ama itirazım kabul edilmedi sebebi ise bana borç tebliğ edilmeden evvel itiraz etmem gerekli oldugunu bildirdiler.bende tebliğ edilmeden nasıl itiraz ederim diyerek bir itiraz dilekçesinde bulundum.bana gelen cevapta itiraz dilekçemi kabul edilmediğini bildirdiler.mahkemeye vermek istiyorum bir yanlış anlamadan dolayı borçlanma dilekçemi kabul etmediler .telefon numaranisini gönderirseniz daha detaylı gorusebiliriz.Tskler

  5. Erdoğan FİDAN dedi ki:

    Ben 22.04.1974 doğumluyum. 01.09.1992 – 05.01.2009 arası 5.884 gün KKTC’de çalışmam var.
    2012’den bu yana Türkiye’de yaşıyorum ve 01.04.2012 tarihinden bu yana da özel sektörde SSK’lı olarak çalışmaya başladım. Şu an 3.363 gün SSK primim var.
    Eğer EYT 5.000 gün ve yaş şartsız çıkarsa, eksik olan 1.637 günü yurtdışı borçlanma yaparsam (HALEN SSK’lı ÇALIŞIYORUM!!!!) emeklilik işlemim 4A mı 4B’mi olur?

    Teşekkür ederim.

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      1 Ağustos 2019 tarihinden geçerli yeni uygulamaya göre yurt dışı borçlanması yapılan süreler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı hizmet sayılır. Borçlanma yapmanız halinde SSK şartlarında emekli olup olamayacağınız borçlanacağınız sürelerin mal edileceği tarih aralığına bağlı bir durum. Bu konu https://www.isvesosyalguvenlik.com/hizmet-borclanmalari-emeklilikte-son-yedi-yila-dahil-edilir-mi/ başlıklı yazıda ayrıntılı açıklanmıştır.

  6. HALİL İBRAHİM SOYLU dedi ki:

    Merhabalar
    Ocak 1981 doğumluyum sigorta başlangıcım Temmuz 1997.
    1650 SSK ve 240bağkur özenmişimdir var.
    Denizciyim ve yabancı bayraklı gemilerde 3300 günlük hizmetim var. Bu hizmeti yurt dışı borçlanması düşünüyorum sgk bağkur olarak ödeye bilirsin. SSK 4a dan emekli olabilmen için 3.5 yıl sigortalı çalışmam gerektiğini söylendi.
    Emeklilik için en uygun şartlar benim durumumda nasıl olur. Bu borçlanmayı Bu yıl yapmam daha mı uygundur.
    Saygılar

  7. ilknur aydin dedi ki:

    1965 dogumluyum (bayan) 01/02/2016 yilinda sigorta baslangicim oldu 3 mart 2018 yilinda yurt disina ciktim halen yurt disindayim 61 yas statusune gore barclarimi odeyerek wmekli olmak istiyorum nekadar para odemeliyim ne sekilde emekli olabilirim tesekkurler

  8. Engin dedi ki:

    Selamünaleyküm.1973 dogumluyum türkiyede sigorta girişim,1989.pirim gün sayım 1002.şuan 2000 yılından itibaren avrupada yaşıyorum.emeklilik için nekadar borçlanmalıyım.şuan çalışıyorum olmam emeklilige engel teşkil edermiş.cok teşekürler.

  9. Muhammed dedi ki:

    1 yıl içerisinde görmüş olduğum tedavi den dolayı (40)rapor hakkım doldu başka bir işlerinden çalışırsam rapor hakkım sıfırlanır ı?

  10. Eyüp dedi ki:

    Merhaba Mayıs 2003 ilk işe giriş tarihi 1996 2002 israilde çalıştım askerlik yetmiyor 1999 a çekmek için israilde çalışığımı borçlanabiliyorimmu