Yurtdışına Gidenlerin Emekli-Dul-Yetim Aylığı Devam Eder mi ?

Yurtdışına Gidenlerin Emekli-Dul-Yetim Aylığı Devam Eder mi ?
25 Eylül 2022 22:33

Gerek SGK ve Bağ-Kur mevzuatında, gerekse Emekli Sandığı mevzuatında, emekli – dul – yetim aylığı alabilmek için Türkiye’de ikamet ediyor olma şartı aranmamaktadır. Bunun tek istisnası Emekli Sandığı kapsamında dul aylığı alacak yabancı uyruklu eş için geçerlidir.

Bunun dışında, yurtdışına gidenlerin emekli – dul – yetim aylıklarının devam etmesine engel bir durum olmayıp, sadece bazı durumlarda SGK’ya düzenli belge gönderilmesi gerekmekte olup, bu istisnai durumlara aşağıda yer verilmiştir.

Yurtdışından SGK’ya Düzenli Belge Gönderilmesi Gereken Durumlar

▪ 3201 sayılı Yurt Dışı Hizmet Borçlanması Kanunu kapsamında yurtdışı hizmet borçlanması yaparak emekli olanların, yani yurtdışı borçlanması yapılan süreler dikkate alınarak malullük, yaşlılık ve emekli aylığı bağlananların, aylıklarının devam edebilmesi için kısa süreli çalışmaya tabi işler hariç olmak üzere yurt dışında herhangi bir çalışmalarının olmaması, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almamaları gerekir. Bunun kontrolü için de yurtdışı borçlanması yapılan süreler dikkate alınarak emekli olanlardan altı aydan daha uzun süre yurt dışında bulunan kişilerin; yurt dışında çalışıp çalışmadıklarını ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alıp almadıklarını belirtir “3201 Sayılı Kanuna Göre Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi”ni, söz konusu altı aylık sürenin dolduğu tarihten itibaren üç ay içinde SGK’ya ibraz etmeleri/göndermeleri zorunludur. Bu konu Emeklilerle İlgili Yurtdışı Yoklama Uygulaması Kimleri Kapsıyor ? başlıklı yazıda açıklanmıştır.

▪ 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanuna istinaden emekli-dul-yetim aylığı alanlardan, yurt dışında ikamet ederek aylıklarını yurt içindeki veya yurt dışındaki bankalardan kendisi veya veli, vasi, vekil, kayyım aracılığıyla alanlar, ikamet ettikleri yabancı ülkelerde ikametgâhlarına en yakın yetkili Büyükelçilik veya Konsolosluklardan alacakları hayatta olduklarına dair bir belgeyi, dul ve yetimlerin ise bu belgeyle beraber medeni durumlarını da gösterir belgeyi yılda bir defa birinci dönem aylık veya üç aylıklarının ödeme tarihleri esas alınmak suretiyle verilen yoklama belgelerine ekleyerek SGK’ya ibraz etmeleri/göndermeleri gerekmektedir. (Konuya ilişkin açıklama 2020/22 sayılı SGK Genelgesinde yer almaktadır.)

Yabancı Uyruklu Eşlerin Durumu

Türk vatandaşları ile evli, Ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi olamayan ülke vatandaşı (yabancı uyruklu) kadın eşlere, Emekli Sandığı kapsamında dul olma yönündeki genel şarta ek olarak, Türkiye’de ikâmet ettikleri sürece mütekabiliyet esası dikkate alınmak suretiyle aylık bağlandığından, bu kapsamdaki yabancı uyruklu dul eş Türkiye’den ayrılması halinde dul aylığı alamaz. (Bkz. Emekli Sandığı Kapsamında Dul – Yetim Aylığı Alma Şartları, ILO ve Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri)

Emekli – Dul – Yetim Aylığı Alabilmesi İçin Yurtdışında Çalışmama Şartı Arananlar

▪ İlk defa 30 Nisan 2008 tarihinden sonra sigortalı olup emekli (yaşlılık) aylığı bağlanan veya ilk defa 30 Eylül 2008 tarihinden sonra sigortalı olup malullük aylığı bağlanan (malulen emekli olan) kişinin yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışması halinde aylığı kesilir.

▪ 1 Ekim 2008 tarihi veya sonrasında vefat eden eşinden dolayı SSK veya Bağ-Kur kapsamında dul aylığı alan kadının, ilk 1 Ekim 2008 tarihi veya sonrasında memur olup vefat eden eşinden dolayı dul aylığı alan kadının, yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışması halinde yüzde 75 üzerinden dul aylığı alıyorsa aylığı yüzde 50’ye düşer, yüzde 50 üzerinden aylık alıyorsa aylığı değişmez.

▪ 1 Ekim 2008 tarihi veya sonrasında vefat eden anne veya babasından dolayı SSK veya Bağ-Kur kapsamında yetim aylığı alan çocuğun, ilk defa 1 Ekim 2008 tarihi veya sonrasında memur olup vefat eden anne veya babasından dolayı yetim aylığı alan çocuğun, yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışması halinde yetim aylığı kesilir.

Yukarıda belirtilen istisnai durumlar dışında, yurtdışına gitmiş olmak, ikameti yurt dışına taşımış olmak emekli – dul – yetim aylığının kesilmesini gerektirmez, aylıklar ödenmeye devam eder.

Aylıkların Yurtdışına Transfer İşlemleri

Sosyal Güvenlik Kurumundan aylık almaktayken yurt dışına yerleşenlerden, aylıklarının yurt dışına transferini isteyenler, SGK’ya aylıklarının transfer edilmesini istedikleri banka şubesi adı, adresi, banka kodları, banka hesap numarası, IBAN ile ikamet adresini içeren bir dilekçe vermeleri ve transfer masraflarını da kendileri karşılamaları şartıyla aylıklarını yurtdışına transfer edebilirler. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.