2013 Yılında En Çok Para Kazandıran Meslekler Belli Oldu

2013 Yılında En Çok Para Kazandıran Meslekler Belli Oldu
14 Nisan 2014 20:06

2013 yılı içerisinde Türkiye’de çok kazandıran meslekler belli oldu. Araştırmada; günlük ortalama brüt ücret esas alındı. Buna göre, geçen yıl Türkiye’de günlük ortalama brüt ücret itibariyle en çok ham petrol ve doğalgaz çıkarımı işi kazandırdı.

Ham petrol ve doğalgaz çıkarımında çalışanların ortalama brüt ücreti günlük 149 lirayı, aylık olarak da 4 bin 475 lirayı buluyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre, geçen yıl Türkiye’de işçi statüsünde çalışanların sayısı 12 milyon 484 bin kişiye ulaştı. İşçilerin günlük ortalama brüt ücreti 2012 yılında 52,47 lira iken, 2013 yılında 57,69 liraya çıktı, dolayısıyla günlük ortalama ücret 5,22 lira arttı.

En çok kazandıran diğer işlerin başında; bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile tütün ürünleri imalatı da geldi. Günlük ortalama brüt ücretin en fazla olduğu bir diğer faaliyet alanı ise tütün ürünleri imalatı.

Bu işleri,

– Kok kömürü ve petrol ürünleri imalatı,

– Finansal hizmetler,

– Havayolu taşımacılığı,

takip etti.

Söz konusu araştırmaya göre 2013’te en çok kazandıran meslekler sırasıyla şunlar; havayolu taşımacılığı, diğer ulaşım araçları imalatı, eczacılık ve eczacılığa ilişkin malzeme imalatı, suyun toplanması arıtılması ve dağıtımı, kamu yönetimi ve savunma – zorunlu sosyal güvenlik, uluslararası örgüt ve temsilcilik faaliyetleri, bilgisayar programlama ve danışmanlığı, su yolu taşımacılığı, idari danışmanlık faaliyetleri, kömür ve linyit çıkartılması, iyileştirme ve diğer atık yönetimi hizmetleri, programcılık ve yayıncılık faaliyetleri, telekomünikasyon, sigorta reasürans emeklilik fonları, motorlu kara taşıtı ve römork imalatı, ormancılık ve tomrukçuluk, madenciliği destekleyici hizmet, yayımcılık faaliyetleri, üye olunan kuruluş faaliyetleri, içecek imalatı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.