Bireysel Emekliliğe Teşvik Geliyor-18.04.2012

Bireysel Emekliliğe Teşvik Geliyor-18.04.2012
7 Şubat 2013 20:39

Bireysel emeklilik uygulaması Ülkemizde 7/4/2001 tarihli ve 24366 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununa istinaden 7/10/2001 tarihinde uygulamaya girdi.

Bireysel emekliliğin amacı; kamu sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak, bireylerin emekliliğe yönelik tasarruflarının yatırıma yönlendirilmesi ile emeklilik döneminde ek bir gelir sağlanarak refah düzeylerinin yükseltilmesi, ekonomiye uzun vadeli kaynak oluşturarak istihdamın artırılması ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunulmasıdır.

Başbakan Yardımcısı Ali BABACAN, Hükümetin cari açıkla mücadele kapsamında tasarruf oranını artırmaya yönelik olarak hayata geçirmeyi düşündüğü bazı teşvik uygulamalarıyla ilgili yaptığı açıklamada, getirilecek teşviklerden birinin de bireysel emeklilik sistemine yönelik olduğunu belirtti. Buna göre;

• Katılımcı sayısını ve toplanan fon miktarını artırmak amacıyla, bireysel emeklilik için 100 lira prim yatıranın adına devlet de 25 liralık katkı yapacak. Bu katkı payları ayrı hesaplarda toplanacak. Ancak devletin bir yılda yapacağı toplam katkı asgari ücretin yüzde 25’ini geçemeyecek. Örneğin; 1200 TL katkı payı yatıran bir kişi bunun üzerine 300 TL devlet katkısı alabilecek. Ancak devlet katkısı yıllık asgari ücretin 4’te biriyle sınırlı olacak. Mesela yılda bireysel emekliliğe 12 bin TL katkı payı yatıran bir kişi mevcut asgari ücrete göre (886,50 TL) en fazla 2 bin 650 TL devlet katkısı alabilecek.

• Devlet katkısına, sistemde uzun süre kalmayı özendirecek şekilde kademeli olarak geri çekiş hakkı verilecek. Böylece, sistemde daha çok kişinin daha uzun süre kalması sağlanacak. Devlet katkı payına ilk 3 yıl boyunca dokunulamayacak. Üçüncü yılın sonunda yüzde 15’lik, altıncı yılın sonunda yüzde 35’lik, 10’uncu yılda yüzde 60’lık kısmı çekilebilecek. Emeklilikte ise devlet katkı payının tamamını çekmek mümkün olacak. Tamamını alabilmek için hem sistemde en az 10 yıl kalmış olmak, hem de 56 yaşında olmak gerekecek. Vatandaşın kendi yatırdığı parayı çekmek için ise herhangi bir sınırlama olmayacak.

• Bireysel Emeklilik hesabına katılımcı, para yatırdığı zaman bu bilgi Emeklilik Gözetim Merkezine (EGM) bildirilecek. EGM de bunu ilgili kamu kuruluşuna bildirecek. İlgili kamu kuruluşu da devlet katkısını o katılımcının hesabındaki bir devlet katkısı alt hesabına yatıracak. Katkı payları ayrı hesaplarda izlenecek.

• Devlet katkı payının tamamı emeklilikte vatandaşın olacak.

• Çalışmalar bireysel emeklilik şirketleri aracılığıyla yapılacak. Herkes kendi hesabındaki rakamı takip etme imkanına kavuşacak. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.