Devlet Kadrolu İşçi Yerine Taşeron İşçisini Tercih Ediyor

Devlet Kadrolu İşçi Yerine Taşeron İşçisini Tercih Ediyor
21 Temmuz 2013 22:27

Taşeronlara yani alt işverenlere bağlı olarak çalışan işçi sayısı ve buna bağlı olarak sorunları da giderek artmakta, yaşanan sorunlar her ortamda gündeme gelmektedir. Taşeronlaşmanın artmasıyla birlikte sorunların da artması üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu konudaki sorunları çözmeye yönelik yasal düzenleme çalışmalarına başlamış olduğunu daha önce belirtmiştik (Taşeronlara İşçi Haklarıyla İlgili Yeni Yükümlülükler Geliyor başlıklı haber).

Ancak, işçi – işveren tarafları ve sendikalar arasında anlaşma sağlanamaması nedeniyle henüz bir sonuç alınmadığından, yasal düzenleme bu yasama döneminde de gerçekleştirilemedi (Taşeron İşçileri ve Kıdem Tazminatıyla İlgili Düzenlemeler Gelecek Döneme Kaldı başlıklı haber).

Bu gün sayıları bir milyonu aşan taşeron işçileri en çok kamuda istihdam edilmektedir (Taşeronlara Bağlı Olarak Çalışan İşçi Sayısı Bir Milyonu Aştı). Bir milyonun üzerindeki taşeron işçisinden yaklaşık 600 bini kamuda çalışmaktadır.

Öte yandan taşeron işçileri hep sorunlarıyla gündeme geliyorken, en son Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili çalışmalarını tamamladıkları yönünde bir açıklama yaparak (Taşeron İşçilerin Kadro Hayali Gerçek mi Oluyor? başlıklı haber) konuyu farklı bir yönüyle gündeme getirdi.

Taşeron işçileriyle ilgili tüm bunlar yaşanırken, kadroya alınmaları gündeme gelmeye başlamışken, bir taraftan da kamuda taşeron işçi istihdamı artmaya devam ediyor.

Basında yer alan haberlerde;

• Kamudaki işçi sayısının yıllar içinde düşmesinin, kamudaki işlerin taşeron işçiler eliyle yürütülmesine yol açtığı, özellikle hastanelerde geçmiş yıllarda memurlar tarafından yapılan evrak kaydı ve sekreterlik gibi birçok hizmeti taşeron firma elemanlarının sunduğu; havaalanları, bakanlıklar ve belediyelerin de hizmet alımı yoluyla taşeron işçi istihdamına yoğun ilgi gösterdiği,

• Taşeronluğun pek çok sorunu gündeme getirdiği; işçilerin günlük 8 saatten fazla çalıştırıldığı, kimi zaman haftalık izin kullandırılmadığı, fazla mesai ücreti verilmediği, yer yer maaşların düzenli ödenmediği,

• Devlet Personel Başkanlığı’nın (DPB) verilerine göre de devletin çalıştırdığı kadrolu işçi sayısının önemli ölçüde azaldığı, 2003 yılında 338 bin olan işçi sayısının, 10 yılda yaklaşık yüzde 50’ye varan düşüş göstererek 2013 itibarıyla 163 bine kadar gerilediği,

• İşçi sayısındaki azalmaya karşın memur sayısının hızla arttığı, 2003’te 1 milyon 603 bin olan memur sayısını 2013’te 2 milyon 84 bin kişi olduğu,

belirtiliyor.

Basın mensuplarıyla iftarda bir araya gelen Hak İş Başkanı Mahmut ARSLAN da bu konuya değinerek;

“Kamunun ihtiyacı olan işçi kadrolarında ciddi açıklar var. Kamunun işçi alımına karşı rezervinin mutlaka ortadan kaldırılması lazım. Taşeron uygulamalar da yeni sorunları ortaya çıkartıyor. Kamuda, mutlaka kadrolu işçi alımının önünün açılması gerekiyor. Geçici işçilik statüsü dediğimiz durumun mutlaka kaldırılması gerekiyor. Üniversite mezunlarından, işçi statüsünde çalışanlarının da durumlarının düzeltilmesi gerekiyor. Ayrıca boş işçi kadrolarının da doldurulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.