Fazla Çalışma İle Fazla Sürelerle Çalışma Arasındaki Fark Nedir ?

Fazla Çalışma İle Fazla Sürelerle Çalışma Arasındaki Fark Nedir ?
15 Aralık 2013 19:36

4857 sayılı İş Kanununun 63 üncü maddesinde; haftalık çalışma süresi en çok 45 saat olarak belirlenmiş, bu sürenin işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanacağı belirtilmiştir.

Dolayısıyla haftalık 45 saatlik çalışma süresini aşan çalışmalar fazla çalışma (fazla mesai) olarak adlandırılmaktadır. Her bir saatlik fazla çalışma (fazla mesai) için işçiye, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde ellisi yani bir buçuk katı (örneğin, işçinin aldığı ücret ücretin saat başına düşen miktarı 5 TL ise işçiye her bir saatlik fazla sürelerle çalışma karşılığı 7,50 TL) tutarında ücret ödenmesi gerekir.

Kanunun aynı maddesinde, tarafların (işçi – işverenin) anlaşması ile haftalık normal çalışma süresinin, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabileceği; bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresinin, normal haftalık çalışma süresini (45 saati) aşamayacağı, denkleştirme süresinin toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabileceği, bu şekilde denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresinin, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam 45 aşsa dahi bu çalışmaların fazla çalışma sayılmayacağı belirtilmiştir.

Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle (işçi – işveren arasında yapılan sözleşme veya toplu iş sözleşmesi ile) 45 saatin altında belirlendiği durumlarda, bu çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmalar ise fazla sürelerle çalışma olarak adlandırılmaktadır. Her bir saatlik fazla sürelerle çalışma için işçiye, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 25’i (örneğin, işçinin aldığı ücret ücretin saat başına düşen miktarı 5 TL ise işçiye her bir saatlik fazla sürelerle çalışma karşılığı 6,25 TL) tutarında ücret ödenmesi gerekir.

Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir. İşçi hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.

Yukarıda belirtilen konularda ayrıntılı düzenleme İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliğinde yer almaktadır. Yönetmeliğe, sitemizin Mevzuat bölümünden ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

  1. Ergün erdem dedi ki:

    merhaba ben ergün adanada bir apartmanda 12.06.2012 tarihinden beri kapıcılık yapmaktaydim 2016 tarihine kadar tazminat almadigim halde aldim göstererek elektrigime her yil kesildi ve aldim gostererek imzalamak zorunda kaldim lakin sgk düzenli yatti ayrica 2018 yilina kadar ramazan ve kurban bayramlarinda 1 gun diger resmi tatillerin tamaminda calistim calisma saati 07.00 18.00 saatleri arasi bazende gectigi hatta aksamlari aidat ve dogalgaz parasi toplamaktayim bazen arizalarda gece 3 4 saatlere kadar calistigim zamanlarda oldu subat 2020 gibi aidat ödeyemiyoruz gibi bahaneyle isten cikariyorlar gecen 8 yillik tazminatimi ve mesailerimi alabilirmiyim neteye muracat etmem lazim
    Saygilarimla

    1. Admin dedi ki:

      İşten çıkarıldıktan sonra apartman yönetimi alacaklarınızı ödemezse, önce Adliyede bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmanız, sonuç alamazsanız iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.

  2. Doğan keskin dedi ki:

    Merhaba çalışma saatimiz cumartesi dahil 8.30 5.30 cumartesi sokağa çıkma kısıtlaması olduğu için hafta içi 5 gün çıkış saatimizi uzattılar 6.30 yaptılar ve fazla mesai vermiyorlar cumartesi çalışmayıp haftalık 45 saati doldurmadığımız için.. Bu durum normalmidir sonuçta cumartesi devletin vermiş olduğu sokağa çıkma yasağı bunun resmi tatilden ne farkı var o zaman bayram tatillerinde çalılmadığımızın yerine bizi fazla çalıştırsın.. Şimdiden teşekkür ederim

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      İş Kanununa göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar için, Yargıtay kararlarına göre de haftalık 45 saati aşıp aşmadığına bakılmaksızın günlük 11 saati aşan çalışmalar için işverenin fazla mesai ödemesi gerekir. Kanunun 40 ıncı maddesine göre de zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenmesi gerekir. Bunun dışında pandemiye bağlı sokağa çıkma kısıtlamasıyla (yasağıyla) ilgili olarak işverenin o günlere ait ücret ödemesi gerektiğine dair bir hüküm veya düzenleme yok, bu konuda bir düzenleme yapılmamıştır.

  3. Cemile dedi ki:

    İyi günler ben bir fabrikada işe başladım 3. Günüm ama sigortamı başlatmadılar bir hafta deneme süresiymiş ama ben bugün işyerinde bi kaza geçirdim hastaneye gitmedim o an fazla ağrım yoktu ama şuan hareket etmekte zorlanıyorum şuan yapmam gerekenler ve haklarım nelerdir

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Sağlık ihmale gelmez, en yakın hastanenin acil servisine gidip, hem tedavinizi yaptırıp, hem de hastane kayıtlarına olayın iş kazası olarak kaydedilmesini sağlayabilirsiniz. Öte yandan sigortalılık açısından deneme süresi diye bir uygulama yok, sigorta girişinizi E-Devlet’ten siz de bildirebilirsiniz. (Bkz. https://www.isvesosyalguvenlik.com/iscinin-deneme-suresindeki-sigortalilik-durumu/, https://www.isvesosyalguvenlik.com/ise-baslayanlar-e-devletten-kendi-girislerini-bildirebilir/)