İndirimden Yararlanmak İçin İtirazsız Peşin Olarak Ödenen İdari Para Cezasına Daha Sonra İtiraz Edilebilir mi ?

İndirimden Yararlanmak İçin İtirazsız Peşin Olarak Ödenen İdari Para Cezasına Daha Sonra İtiraz Edilebilir mi ?
21 Şubat 2013 21:43

5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesine istinaden Sosyal Güvenlik Kurumu üniteleri tarafından uygulanan idari para cezalarının, aynı maddenin beşinci fıkrası uyarınca, Kuruma itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurulmadan önce tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde peşin ödenmesi halinde, bunun dörtte üçü tahsil edilir. Yani % 25 oranında peşin ödeme indirimi yapılır.

5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17 nci maddesinin altıncı fıkrası uyarınca da; 4857 sayılı İş Kanunu, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu, 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu, 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun başta olmak üzere diğer kanunlar uyarınca yetkili kurumlar tarafından uygulanan idari para cezalarının, kanun yoluna başvurmadan, yani itiraz edilmeden ödenmesi halinde dörtte üçü tahsil edilir, yani % 25 peşin ödeme indirimi yapılır.

Bu peşin ödeme indiriminden yararlanabilmek için, tebliğ edilen idari para cezasının süresi içerisinde ve itirazsız ödenmesi gerekir. Ödeme süresi idari para cezasının tebliği edildiği yazıda belirtilir ve genelde tebliğ tarihinden itibaren 15 gündür. Bu şartlara uygun olarak ödenen idari para cezalarında, cezanın dörtte üçü tahsil edilir, dolayısıyla dörtte birlik (% 25’lik) peşin ödeme indirimi cezanın tahsili aşamasında uygulanır.

Bu Şekilde İtirazsız Peşin Ödenen İdari Para Cezalarına Daha Sonra İtiraz Edilebilir mi ?

Yukarıda belirtildiği şekilde, üçte birlik peşin ödeme indiriminden yararlanabilmek için itirazsız ve peşin olarak ödenmiş olan idari para cezalarına, ödeme yapıldıktan sonra itiraz etme hakkı ortadan kalkmış olmaz. Çünkü;

5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesinin beşinci fıkrasında; “Peşin ödeme idari para cezasına karşı yargı yoluna başvurma hakkını etkilemez.” hükmü,

5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17 nci maddesinin altıncı fıkrasında ise “Peşin ödeme, kişinin bu karara karşı kanun yoluna başvurma hakkını etkilemez.” hükmü,

yer almaktadır.

Söz konusu mevzuat hükümleri uyarınca, peşin ödeme indiriminden yararlanmak için itirazsız ve peşin olarak ödenen idari para cezalarına karşı daha sonra ilgili makama itiraz edilebilir, yargı yoluna başvurulabilir. Ancak bunun için itiraz etme veya yargı yoluna başvurma süresinin geçmemiş olması gerekir. İtiraz süresi genelde ödeme süresi ile aynı olup, idari para cezasının tebliğ edildiği yazıda belirtilir.

İdari Para Cezası Peşin Olarak Ödendikten Sonra İtiraz Edilirse Sonuç Ne Olur ?

Peşin olarak ödendikten sonra ilgili makama itiraz edilmesi veya yargı yoluna başvurulması halinde, itiraz haklı bulunur ve idari para cezası miktarı düşürülür veya tamamen ceza kaldırılırsa, haksız olarak alındığı anlaşılan idari para cezası ilgiliye iade edilir veya ilgilinin cezayı uygulayan Kuruma borcu varsa borcuna mahsup edilir.

Öte yandan; 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan; “Peşin ödeme idari para cezasına karşı yargı yoluna başvurma hakkını etkilemez. Ancak Kurumca veya mahkemece Kurum lehine karar verilmesi halinde, daha önce tahsil edilmemiş olan dörttebirlik ceza tutarı, 89 uncu maddenin ikinci fıkrası hükmü de dikkate alınarak tahsil edilir.” hükmü yer almaktaydı. Bu hükme istinaden Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilgili ünitesi tarafından tebliğ edilen idari para cezasını, itirazsız ve peşin olarak ödediği için peşin ödeme indiriminden yararlanan kişi, daha sonra itirazda bulunur ve haksız çıkarsa, kendisinden daha önce alınmamış olan dörtte birlik kısım gecikme zammı ve cazsıyla birlikte kendisinden alınıyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi bu hükmü iptal ettiğinden, artık şikayet veya dava kaybedilse bile dörtte birlik kısım geri alınmıyor.

Önce Peşin Olarak Ödeyip Daha Sonra İtiraz Etmenin Bir Faydası Var mı?

İdari para cezalarının, tebliğ edildikten sonra süresi içerisinde ödenmesi, peşin ödeme indiriminden yararlanmak bir tarafa, kişiyi gecikme zammı, gecikme cezası, gecikme faizi ödemekten kurtarır. Eğer, idari para cezasına itiraz edip veya yargı yoluna başvurup, başvuru sonuçlandıktan sonra idari para cezasını ödeme yoluna gidilirse, bu durumda peşin ödeme imkanı ortadan kalkmış olacağı gibi, aradan geçen süreye ait gecikme zammı, gecikme cezası, gecikme faizi de idari para cezasına eklenir ve ödenecek cezanın miktarı artmış olur. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. resul dedi ki:

    plakama 23/08/2016 tarihinde 2 şer dakika ordu -fatsada kesilen 3 farklı giresun yönöndeki 800 tl lik aynı şekilde yine ters yönde 20 gün sonra kesilen 800 tl ıik cezaları aracımı muayene yaptırırken yani cezadan iki ay sonra öğrendim. iş bundan sonra başlıyor……..Haliyle cezamın ödenmesinden sonra muayeneden geçebildim. ANCAK (bimerede yazdım sonuç fiyasko) bu ceza tebliğ süresi içinde MERNİS e kayıtlı olduğum adrese bildirilmedi. Cezayı ödedikten sonra MERNİSteki kayıtlı olduğum muhtarlığa gidip varsa şayet tebliğ evraklarımı araştırdım ama izine rastlayamadım.
    Bu sefer 2012 de taşındığı yerdeki muhtarlıkta da hiçbir tebliğe ulaşamadım. kafanızı fazla karıştırmadan ben MERNİSteki işlemleri nizami bir şekilde yaptığım halde bu cezanın tebliğ edilmediğinden kaynaklanan zararlarımı telefi etmek için dava açsam kazanma şansım var mı acaba… yardımcı olursanız sevinirim. şimdiden teşekkürler…

    1. admin dedi ki:

      (resul) Araç plakanıza yazılan trafik cezası 7201 sayılı Tebligat Kanununa uygun olarak tebliğ edilmemişse tabii ki mahkemeye itiraz etmeniz halinde sonuç alabilirsiniz. Tebliğ tarihi çok önemli, çünkü tebliğden itibaren 15 gün içerisinde cezayı ödeyerek yüzde 25 peşin ödeme indiriminden yararlanabilir veya Sulh Ceza Mahkemesine itirazda bulunabilirsiniz. Öte yandan belirttiğiniz cezalar genelde TEDES uygulamasında hız sınırını aşarak radara düşen araçlara uygulanan cezalar olup, bildiğimiz kadarıyla mahkemeler duruma göre tün cezayı iptal etmese de peş peşe yazılan cezaların ilk cezadan sonraki kısımlarını iptal ediyorlar. Herhangi bir vergi dairesine başvurun, sistemden baksınlar, tebligat yapılıp yapılmadığı belli olur.

  2. fikri göç dedi ki:

    Merhaba,
    2016 yılı eylül ayında tebliğ edilen trafik cezasına süresi içinde mahkemeye itiraz ettim. 2017 yılı mayıs ayında RED kararı çıktı.
    “TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİ SERİ NO: 442 uyarınca C-1)i) Kararın ilgilisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde sulh ceza mahkemesine başvurulmadığı takdirde bu sürenin bitiminde,
    ii) Kanuni süresinde sulh ceza mahkemesine başvurulması halinde,
    – Sulh ceza mahkemesinin kararına itiraz edilmemiş ise kararın taraflara tebliğini takip eden 7 nci günün bitiminde,
    kesinleşir.” deniliyor.
    Bu durumda gecikme faizi hangi tarihten itibaren uygulanacaktır? Sistemde cezanın tebliği tarihinden itibaren faiz işletilmiş görülüyor.
    İyi çalışmalar.

    1. admin dedi ki:

      (fikri göç) Buradaki kesinleşme, artık o cezaya itiraz edilememesi anlamına geliyor. Bu faizin işlemesiyle ilgili değil. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun Para cezalarının ödenme süresi başlıklı 115 inci maddesinde “Ödeme derhal yapılmadığı takdirde para cezalarının, tutanağın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir.” hükmü yer almaktadır. Bu nedenle faiz cezanın size tebliğ edildiği tarihten 1 ay sonrasından itibaren hesaplanır herhalde. Dava açmış olmanız bunu değiştirmez. Mahkeme iptal etseydi zaten sorun kalmazdı.

  3. Ahmet dedi ki:

    Selam lutfen yardim 2009 yilinda ehliyetsiz kullandigim aractan yazilan para cezam ı 2019 yilinda ana para 1800 iken 6.300 lira olarak odemek zorunda kaldim aracima hak mahrumiyeti konulmustu ve satis veremiyordum acil oldugu icin odememi yaptim sorum süu odedigim faizi geri alabilir miyim yada nasil alirim bu konuda yardimlarinizi rica ederim

  4. Tamer dedi ki:

    Merhabalar annemi randevusuz olarak hastaneye götürürken emniyet şeridine girdim daha sonra 1002 TL ceza geldi. O gün hastaneye gittiğimizde dair evraklar var itiraz etsem ne sonuç çıkar acaba. Birde 4 taksite böldürüp ödemeye başlarsam itiraz hakkım devam edermi yoksa iptal mi olur. Teşekkürler.

    1. Admin dedi ki:

      İtirazı mahkemeye yapmanız gerekir. Kabul edilir mi onu bilemeyiz, mahkemenin takdirine. Ancak peşin ödeme indiriminden yararlanmak için ödemiş olmanız dava açmanıza engel teşkil etmez.

  5. Mustafa Temel dedi ki:

    Ben kasım 2018 yılında eds ile goruntulenerek park cezası aldım. Mart 2019 da tebliğ zarfı verildi. Sulh mahkemesine mart 2019 da itiraz ettim. Sonuç 12 haziran 2019 geldi ve kazandım fakat ben araç vize işlemleri nedeniyle borcu kazandigimdan önce ödedim. Bu yatırdığım cezayı para iadesi olarak nasıl alabilirim. Teşekkür ederim.

    1. Admin dedi ki:

      Bulunduğunuz yerdeki vergi dairesi ile görüşün. Büyük ihtimalle parayı oradan iade alırsınız.

  6. Selahattin dedi ki:

    Merhaba, plakama Temmuz 2019 yılında Silivride E 80 yolunda emniyet şeridi ihlali nedeniyle Ekim 2019 yılında ceza geldi. Fakat ben Silivri ye hiç gitmedim. Ceza tutanagi altında kamere görüntüsü olduğu yazılmış. Ben Istanbul Sariyer de yasiyorum Silivri bana çok uzak.İtirazımı Silivri Sulh cezaya mi yapmam gerekiyor yoksa bulunduğum yerde itiraz edebilirmiyim? ayrıca cezayı yatırıp öyle mi itiraz etmeliyim.

    1. Admin dedi ki:

      İkamet ettiğiniz yerdeki mahkemeye (Çağlayan Adliyesi) tabii ki itiraz edebilirsiniz, Silivri’ye gitmenize gerek yok. İmkanınız varsa yüzde 25 peşin ödeme indiriminden yararlanmak için de cezayı şimdi ödeyebilirsiniz, cezayı ödemiş olmanız mahkemeye itirazda bulunmanıza engel teşkil etmez. Çünkü 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17 nci maddesinde “İdarî para cezasını kanun yoluna başvurmadan önce ödeyen kişiden bunun dörtte üçü tahsil edilir. Peşin ödeme, kişinin bu karara karşı kanun yoluna başvurma hakkını etkilemez.” hükmüne yer verilmiştir. Eğer davayı kazanırsanız ödediğinizi geri alırsınız. Kazanamazsanız ve cezayı ödememiş olursanız bu durumda peşin ödeme indiriminden yararlanamayacağınız gibi faiz de eklenmiş olur.

  7. Hasan esat dedi ki:

    K1 belgesi süre bittiği için 1774 tl olarak iki adet ceza geldi gelecek olan 3 tane daha var gelen ikisine itiraz dava sı açtık İndirimli yatırmak için bunları şimdi mi yatırmamız lazım. Ya da ceza kesinleşir ise kesinleştiği zaman kaear tebliğinden sonra indirimli yatırabiliyor muyuz

    1. Admin dedi ki:

      Peşin ödeme indiriminden yararlanabilmek için cezanın kanun yoluna başvurmadan yani sulh ceza mahkemesine itiraz etmeden ödenmesi gerekir, mahkemeye kararından sonra peşin ödeme indiriminden yararlanılamaz, hatta cezanın son ödeme tarihinden o tarihe kadar faiz bile işler. Öte yandan cezanın ödenmiş olması mahkemeye başvurmaya engel değildir.

      1. Murat dedi ki:

        benim de başıma geldi bilmeden cezayı ödemeden itiraz ettim. indirimden faydalanamayacağım ancak bir aylık süreyi henüz geçmedi şimdi ödesem diğer gecikme faizlerinden kurtulmuş olurmuyum. indirimi kaçırdık bari diğer faizleri ödemesek.

        1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

          Cezanın son ödeme tarihi geçtiyse faiz alınır.

  8. Doğan dedi ki:

    Mrb admin tarafik cezası yedim şimdi itiraz edecem benim sorum eğer kazanamazsam karşı tarafın avukatlık ücretini ödemek zorunda kalırmıyım

    1. Admin dedi ki:

      Trafik cezasına itiraz da bildiğimiz kadarıyla böyle bir uygulama yok, sulh ceza mahkemesi itirazınızı değerlendirip karar verir, en fazla itirazınızı reddeder. Ancak imkanınız varsa yüzde 25 indirimden yararlanmak için cezayı peşin ödeyin, ondan sonra itiraz edin. Eğer cezayı ödemeden itiraz eder ve davayı kaybederseniz bu durumda süresi geçmiş olur ve artık yüzde 25 indirimden yararlanamazsınız. Kazanırsanız da ödediğiniz parayı geri alırsınız.

      1. Savaş dedi ki:

        Mrb benim bahçeme 219bin kusur kaçak yapı konteyner den ceza geldi fakat biz bu cezayı kabulleni ödediğimiz de tekrar konteyneri kaldirmassak ceza gelirmi yada aynı kurum yada başka bir kurum ceza kesebilirmi

  9. Fatih dedi ki:

    Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı isabetli olmuş.1/4 lük kısmı neden ödesin ki ? Sebepsiz zenginleşmeye meydan tanınmış.