İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildiriminin İnternetten Yapılması Zorunlu mu ?

İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildiriminin İnternetten Yapılması Zorunlu mu ?
25 Haziran 2014 21:05

5510 sayılı Kanun 13 ve 14 üncü maddeleri uyarınca, 4/1-a (SSK) kapsamındaki sigortalının iş kazasına uğraması veya meslek hastalığına yakalanması halinde işveren tarafından;

– İş kazasının, kazanın olduğu yerdeki yetkili kolluk kuvvetlerine derhâl, Sosyal Güvenlik Kurumu’na en geç kazadan sonraki üç iş günü içinde,

– Meslek hastalığının ise sigortalının meslek hastalığına tutulduğunu öğrenen veya bu durum kendisine bildirilen işveren tarafından, bu durumun öğrenildiği günden başlayarak üç işgünü içinde,

İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu ile Kuruma bildirilmesi gerekmektedir.

Sigortalının, işverenin kontrolü dışındaki yerlerde iş kazası geçirmesi hâlinde, iş kazası ile ilgili bilgi alınmasına engel olacak durumlarda, iş kazasının öğrenildiği tarihten itibaren bildirim süresi üç iş günüdür.

Söz konusu iş kazası ve meslek hastalığı bildirimin ise e-sigorta (e-bildirge ile)ile Kuruma bildirilmesi veya doğrudan ya da posta yoluyla ilgili Müdürlüğe gönderilmesi gerekmektedir.

Ancak durum böyle olmakla birlikte, iş kazası ve meslek hastalıklarıyla ilgili olarak SGK tarafından çıkarılmış olan 2013/31 sayılı Genelge de geçerli bir mazeretin (Kurum elektronik alt yapısına erişilemediği ve benzeri durumlarda) olmadığı durumlarda iş kazası ve meslek hastalığı bildirim formunun Kuruma elektronik ortamda gönderileceği belirtilmiş, bu Genelgenin yerini alan 2014/16 sayılı Genelgede de aynı hususa yer verilmiş olduğundan, geçerli bir mazeret olmadığı sürece iş kazası ve meslek hastalığı bildiriminin e-bildirge sistemi üzerinden yapılması gerekmektedir.

Konuyla ilgili olarak ayrıca Bkz. İş Kazası – Meslek Hastalığı Süresinde Bildirilmezse Hangi Yaptırım ve Cezalar Uygulanır ? başlıklı yazı.

YORUMLAR

  1. Ridvan dedi ki:

    Merhaba , ben 2019 Şubat ayında özel bir hastanede asgari ücretle eşimin çalışmadığını ve bir çocuğumun olduğunu bildirerek bir işe girdim , maaşım yattığı gün maaşın bekar maaşı olduğunu görünce muhasebeye gittim ve durumu bildirdim , agi asgari ücret ile çalışanlar için zorunlu bir odemedir dedim ama muhasebeci bunus yerinde agi verilmiyor dedi. Bir buçuk sene sonra bazı arkadaşların SGK ya şikayet edicez demesiyle yatirilmaya başlandı, bu seferde ilk birbucuk sene almadigim agileri talep etmek için muhasebeye gittim ,bu seferde bana onlar geçti ,onları odeyemeyiz dedi , bende siz zamanında zorunlu bir ücreti vermediniz niye vermiyorsunuz deyince onlar eskide kaldı dedi ve vermedi. Sonra bir buçuk sene boyunca yatırdılar, ta ki agi yürürlükten kaldırılana kadar. Şimdi dişimi sıktim ve bir ay sonra 5.yilima giricem , şimdi ben bu gerekçeyle istifa edersem haklı fesih ile tazminatımı alabilir miyim ? Dava ne kadar sürer , ayrıca iş yeri iki defa bana birim değişikliği olmadan farklı farklı iki renkte iki defa ayrı zamanlarda üniforma aldırdı.
    Ve fazla mesai saatlerini para olarak vermiyor saatlik izin veriyor ve kanunda 1/1.5 olmasına rağmen 1/1 veriyor.
    Ayrıca özel bir hastanede çalışıyorum tıbbi atık ve tehlikeli atık toplama ve taşıma belgemiz olmamasına rağmen bize tıbbi atık ve tehlikeli atıklar toplatırilıyor .
    Bu sebepler ile istifa edersem tazminat ailir miyim? . Not 5 yıl olacağım halen asgari ücret veriliyor. Maaş dışında başka hiç bir parasal yan gelir verilmiyor. Sorumu cevaplarsanız sevinirim , şimdiden teşekkürler