İşçi Ücretlerini Banka Aracılığıyla Ödeme Zorunluluğu – Kapsama Giren İşyerleri – Uygulanacak Cezalar

İşçi Ücretlerini Banka Aracılığıyla Ödeme Zorunluluğu – Kapsama Giren İşyerleri – Uygulanacak Cezalar
16 Şubat 2013 14:07

Kayıt dışı istihdamın önlenmesi amacıyla, 5754 sayılı Kanunla 818 sayılı Borçlar Kanunu, 5953 sayılı Basın-İş Kanunu, 854 sayılı Deniz İş Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanununda yapılan değişikliklerle yeni bir uygulama getirilmiş, ayrıca uygulamanın ayrıntısını belirten Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelik 18.11.2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Not: 1 Haziran 2016 tarihinden geçerli olmak üzere bu konuda Yönetmelik değişikliği yapılmış ve kapsam genişletilmiştir. (Bkz. Artık 10’dan Az Çalışanı Olan Birçok İşyeri de Ücretleri Bankaya Yatıracak)

5754 sayılı Kanun uyarınca, 01.01.2009 tarihinden itibaren; 818 sayılı Borçlar Kanunu, 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun, 854 sayılı Deniz İş Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalıştırdıkları işçi, gazeteci ve gemi adamının ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü istihkakını yönetmelikte belirtilen şartlar dahilinde banka yoluyla ödemek zorundadırlar.

Yönetmeliğe göre;

1- 5953 sayılı Kanuna tabi olarak Türkiye genelinde en az 10 gazeteci çalıştıran işverenler, çalıştırdıkları gazeteciye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler. Gazeteci çalıştıran işverenler, aynı zamanda 5953 sayılı Kanun hükümleri dışında kalan ve İş Kanununda “işçi” tanımına giren kimseleri çalıştırmaları hâlinde, çalıştırılan gazeteci sayısı ile işçi sayısı toplamının en az 10 olması durumunda da çalıştırdıkları gazeteci ve işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler.

2- Deniz İş Kanununa tabi olarak Türkiye genelinde en az 10 gemi adamı çalıştıran işverenler veya işveren vekilleri, çalıştırdıkları gemi adamına, o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler.

3- İşyerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı işverenler ile üçüncü kişiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 10 olması hâlinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler.

Yönetmelik kapsamında banka aracılığıyla ödeme yapması gereken işverenler, işveren vekilleri veya üçüncü kişiler, işyerlerinin bulunduğu mahalde banka şubesi bulunmaması ya da çalışanlara banka aracılığıyla ödeme yapılmasına imkân bulunmaması hâlinde ödemeler, T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü şubeleri yani postaneler aracılığıyla yapılacaktır.

Yönetmelik kapsamındaki işveren, işveren vekili ve üçüncü kişiler tarafından yine bu Yönetmelikte belirtilen kişilere bankalar aracılığıyla yapılan her türlü ödemelerde ödemelerin niteliği, hesabın açıklamasında belirtilecektir.

Yönetmelikte belirtilen işverenleri veya işveren vekillerini ya da üçüncü kişileri, yapacakları ödemeleri bankalar nezdinde açılacak hesaplara brüt olarak yatırmaları hususunda zorunlu tutmaya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlık müştereken yetkilidir.

Öte yandan, Yönetmelik kapsamında zorunlu tutulduğu hâlde;

1- Gazeteciye yapılan ödemeleri bankalar aracılığıyla yapmayan işverene, 5953 sayılı Kanunun 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili birimi tarafından, ücreti bankaya yatırılmayan her bir gazeteci için işverene 2.195 TL idarî para cezası,

2- Gemi adamına yapılan ödemeleri bankalar aracılığıyla yapmayan işverene veya işveren vekiline, Deniz İş Kanununun 51 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının geminin bağlama limanının bulunduğu yer ilgili birimince, ücreti bankaya yatırılmayan her gemiadamı için işveren, işveren vekili hakkında, 1.756 TL idari para cezası,

3- İşçiye, İş Kanunundan veya toplu iş sözleşmesinden ya da iş sözleşmesinden doğan alacaklarını, bankalar aracılığıyla ödemeyen işverene veya işveren vekiline ya da üçüncü kişiye, İş Kanununun 102 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili birimi tarafından ücreti bankaya yatırılmayan her işçi ve her ay için, işveren, işveren vekili ve üçüncü kişiye 134 TL idari para cezası,

uygulanır.

Yukarıdaki idari para cezaları 2013 yılı için geçerli tutarlar olup, bu tutarlar her yılı, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca Maliye Bakanlığı tarafından tespit ve ilân edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır.

uygulanır. Güncel idari para cezası tutarları Pratik Bilgiler/İş Kanunu İdari Para Cezaları bölümünde yer almaktadır. (isvesosyalguvenlik.com)

YORUMLAR

  1. Sedat Düztaş dedi ki:

    Merhaba, 18 yaşını doldurmuş Lise son sınıfa geçen bir kızım var. SGK’ya ileride emeklilikte faydası olsun diye giriş yaptırmak istiyorum bir iş yeri ile anlaşarak. Liseyi bitirmemiş okulu devam eden kişileri çıraklık dışında sigortalı yaptırabilir miyiz muhasebeci okuduğu için sıkıntı olabilir demiş liseden mezun olsaydı ya da üniversitede okusaydı problem olmazdı demiş ama Alo 170’i aradığımda günde 2 saat haftada 10 saat çalışabileceği bir işe girebilir diyor. Kafamız karıştı. Bu konuda sizin görüşünüz nedir acaba ?

    1. isvesosyalguvenlik.com dedi ki:

      Bu konuda önemli olan hizmet akdine istinaden kızınızın gerçekten (fiilen) herhangi bir işyerinde çalışması. Çalıştıktan sonra işyeri zaten mecburen sigortasını yapmak zorunda, lise öğrencisi olması bu konuda sorun olmaz.